Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Варіант 9 Дайте оцінку трудовим ресурсам України та галузевій структурі зайнятості населення

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Варіант 9

  1.  Дайте оцінку трудовим ресурсам України та галузевій структурі зайнятості населення.

Трудові ресурси – це частина населення, яка бере чи може брати участь в трудовій діяльності. До трудових ресурсів належить економічно-активне населення (ЕАН).

Економічно-активне населення – населення, яке працює. До ЕАН належить населення працездатного віку (жінки – 16-54 роки, чоловіки – 16-59 років), пенсіонери та підлітки, які працюють, але не належать учні, студенти і т.д.

Україна має значний трудоресурсний потенціал. Сьогодні до трудових ресурсів належить 50,1% всього населення. При цьому 95% трудових ресурсів складає працездатне населення.

Забезпеченість трудовими ресурсами відзначається нерівномірністю, що зумовлена певними чинниками. Так, розподіл трудових ресурсів за галузями господарства залежить від попиту на них.

З переходом до ринкової системи господарювання структура зайнятості населення у різних галузях економіки поступово змінюється, зростає частка зайнятих в обслуговуючих галузях, зокрема приватній торгівлі.

У розподілі населення працездатного віку у містах і селах є істотні відмінності. З-поміж міських жителів люди працездатного віку становлять близько 60%, серед сільських – близько 50% усіх жителів. Тобто міста України краще забезпечені людьми працездатного віку.

В Україні спостерігаються територіальні відмінності в забезпеченості трудовими ресурсами. У Вінницькій, Волинській, Рівненській, Тернопільській областях, особливо у сільській місцевості, у зв’язку з відпливом молоді до міст не вистачає робочої сили в сільськогосподарському виробництві.

Безробіття – процес неповної зайнятості робочої сили. Безробіття може біти пов’язане з тим, що кадри не мають потрібної кваліфікації, зі зміною місця проживання (час на пошук нової роботи), з відсутністю роботи в певний період (сезон). В залежності від цього безробіття поділяють на структурне, фрикційне і циклічне.

Зайнятість являє собою важливий сектор соціально-економічного розвитку суспільства, що поєднує в собі економічні та соціальні результати функціонування всієї економічної системи. Структура зайнятості населення ‒ це практична модель за якої різноманітні типи, форми та види зайнятості розкладається на певні компоненти загальної сукупності для дослідження їх впливу на зайнятість населення та економічну систему загалом.

Україна належить до країн світу, де сформовані висококваліфіковані трудові ресурси практично для всіх галузей господарства. Тому трудові ресурси України мають досить високу виробничу кваліфікацію й рівень освіти.

Отже, Україна має достатні запаси трудових ресурсів, але необхідно забезпечувати їх робочими місцями з метою уникнення безробіття.

  1.  Охарактеризуйте територіальну структуру економічного району та її елементи.

Під територіальною структурою господарства (господарського комплексу) розуміють сукупність певним чином взаєморозміщених і поєднаних територіальних елементів господарства або окремих галузей, які знаходяться в складній взаємодії. Елементами територіальної структури є промислові пункти, центри, вузли, райони, сільськогосподарські зони, транспортні магістралі, соціально-економічні райони.

Промисловий пункт — промислове підприємство разом із населенням, яке виникло при ньому. Промисловий пункт складається з одного підприємства і пов'язаних із ним елементів невиробничої сфери. Зазвичай він не має тісних економічних зв'язків із навколишньою територією. 

Промисловий центр — місто або селище міського типу, де зосереджено кілька промислових підприємств, які є основною спеціалізованою містоутворювальною галуззю..

 Промисловий вузол — зосередження на обмеженій території виробничо-територіального поєднання підприємств, що склалося історично. Підприємства промислових вузлів об'єднані між собою економічними і виробничими зв'язками, єдиною виробничою і соціальною інфраструктурою.

Промисловий район — це інтегральний економічний район із переважним значенням промислового виробництва як головної галузі спеціалізації, або галузевий економічний район, що утворюється поєднанням і виробничими взаємозв'язками підприємств однієї або кількох галузей промисловості.

Територіальна структура транспорту представлена такими елементами, як транспортні лінії (наприклад, залізниці, судноплавні ріки), транспортні пункти (станції на залізничній вітці), транспортні вузли (станції в місцях розгалуження чи перетину залізничних ліній).

Елементи територіальної структури можуть бути спеціалізовані (наприклад, зернова зона, цукровобуряковийпункт, центр харчової промисловості, автомобілебудівний кущ, нафтохімічний вузол, залізничний вузол, автомагістраль) і багатогалузеві (хіміко-машинобудівний центр, металургійно-машинобудівельно-хімічний вузол, залізнично-річковий вузол, промислово-транспортний вузол, залізнично-автомобільна полімагістраль).

Тести

3. Що означає встановлення довготривалих виробничих зв’язків між підприємствами:

б) кооперування;

4. Розвиток і територіальна організація автомобільного транспорту залежать від:

г) все вище сказане правильно.

5. Виберіть зайве. Україна залежить від постачання:

в) будівельної сировини;

6. Відмітьте галузь, що відноситься до галузей спеціалізації Карпатського району:

б) лісова та деревообробна промисловість;

г) промисловість будівельних матеріалів.

7. Основними центрами хімічного комплексу в Східному економічному районі є:

б) Кременчук;

Варіант 10

1. Визначте сучасну мережу економічних районів (регіонів) території України і проблеми її удосконалення.

Ефективність регіональної політики залежить від чіткого визначення території регіону, його меж, природно-ресурсного та соціально-економічного стану. Економічний район — це географічне суцільна територіальна частина народного господарства країни, яка має свою виробничу спеціалізацію, міцні внутрішні економічні зв'язки та нерозривно пов'язана з іншими частинами суспільним територіальним поділом праці. Об'єктивною основою економічного району є територіально-виробничий комплекс. Економічні райони підрозділяються на галузеві та інтегральні. Галузеві райони характеризуються зосередженням на певній території підприємств окремих галузей (паливної, металургійної тощо). Інтегральні райони характеризуються загальністю внутрішніх економічних зв'язків, територіальною, адміністративною цілісністю. За своїм масштабом, розміром території, місцем у територіальному поділі праці виділяють мікрорайони (група адміністративних районів), мезорайони (як правило, дві-три області) та макрорайони (велика частина території країни, може налічувати до десяти та більше областей). Макрорайони у деяких інтерпретаціях називають ще великими економічними районами. Виділяють Донецький (Донецька, Луганська області), Придніпровський (Дніпропетровська, Запоріжська, Кіровоградська), Східний (Полтавська, Харківська, Сумська), Центральний (Київська, Черкаська), Подільський (Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська), Карпатський (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська) та Південний (Одеська, Миколаївська, Херсонська і АРК) економічні райони.

2. Проаналізуйте особливості розміщення і територіальної організації галузей паливно-енергетичного комплексу.

Розвивати паливно-енергетичний комплекс, забезпечувати суспільство енергетичними ресурсами — одне з найважливіших завдані будь-якої держави.

Паливно-енергетичний комплекс України складається з паливної промисловості (вугільна, нафтова і газова, торфова) та електроенергетики. 

Вугільна промисловість це найбільш розвинута галузь паливної промисловості нашої держави. Особливостями її розвитку і розміщення є переважна концентрація в Донбасі видобування вугілля здебільшого підземним способом, а також те, що кам'яного вугілля добувається більше, ніж бурого.

У структурі видобутку палива за його видами у перерахунку на умовне паливо на вугілля в Україні припадає близько 65,7 %. Головним районом вуглевидобутку в країн, Донбас. Вугленосні площі на Лівобережжі становлять понад 150 тис. квадратних кілометрі що дорівнює приблизно четвертій части, площі країни. Тут зосереджено близько 92 % запасів кам'яного вугілля. У Донбасі переважає енергетичне вугілля (56 %). Основні його запаси зосереджені в Луганській області. Коксівне вугілля становить 44 % від загальних запасі і залягає переважно в Донецькій області. Ту же зосереджено найбільше шахт і сформувалися найпотужніші центри видобутку вугілля Донецьк, Макіївка, Єнакієве, Торез, Красноармійськ.

Нафту і природний газ використовують як високоефективне паливо і цінну сировину для хімічної промисловості. На нафту в структурі видобутку палива у перерахунку на умовне паливо припадає 7,2%, на природний газ—26,1 %. Нафту і природний газ в Україні видобувають у Передкарпатті, на Лівобережжі та в причорноморському нафтогазоносному регіоні. Провідне місце належить Лівобережжю. Тут, у Чернігівській, Сумській та Полтавській областях є родовища високоякісної нафти. В Україні склалася густа мережа газопроводів, які ведуть від родовищ Харківської області, Передкарпаття і Криму до великих індустріальних центрів; Полтави, Києва, Львова, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Одеси, Харкова, Сімферополя, Севастополя, Ялти тошо.

У господарському комплексі України електроенергетика відіграє дуже важливу роль. Близько половини всього первинного палива (вугілля, нафта, газ, уран), що його має чи одержує з інших держав Україна, а також енергія окремих річок використовується для виробництва електро- і теплоенергії. Електроенергію в Україні виробляють теплові (ТЕС), гідравлічні (ГЕС), гідро-акумулятивні (ГАЕС) та атомні (А ЕС) станції. У перспективі набуде поширення використання екологічно чистої енергії Сонця і вітру. Потужність електростанцій України — 52,8 млн.кВт. Основні теплові електростанції розмішені в Донбасі. Найпотужніші з них Вуглегірська (3,6 млн. кВт), Луганська, Миронівська і Старобишівська (по 2,4 млн. кВт кожна).

Основу енергетики Придніпров'я складають потужні теплові електростанції. В Енергодарі працює також найпотужніша в країні А ЕС. Крім того, на Дніпрі працюють кілька ГЕС сумарною потужністю 2,5 млн. кВт.

Потужні електростанції різного типу сформувалися поблизу Києва (Трипільська ДРЕС-1,8 млн. к Вт та Київські ГЕС та ГАЕС).

Новий потужний район формується в західній частині країни з теплових та атомних електростанцій. До перших належать ДРЕС у Добротворі й Бурштині, до других — Рівненська і Хмельницька АЕС. Діє також Дністровська ГЕС потужністю 702 тис. кВт.

Південні райони країни найгірше забезпечені електроенергією власного виробництва. З великих електростанцій тут знаходяться Південноукраїнська АЕС у Миколаївській області (4 млн. кВт) і Ладижинська ДРЕС у Вінницькій області (1,8 млн. кВт).

ТЕСТИ

3. Основну роль у промисловому виробництві Південного економічного району відіграють підприємства:

а) суднобудування і судноремонту;

4. Відзначте центри чорної металургії у Донецькому районі:

а) Донецьк;

б) Маріуполь;

г) Алчевськ.

5. Виберіть зайве. Основними складовими механізму державної регіональної економічної політики України є:

в) роздержавлення та приватизація;

6. До наукомістких галузей економіки відноситься:

в) верстатно-інструментальне машинобудування;

г) ракетно-космічна галузь.

7. Соціальне транскордонне співробітництво в Україні покликане вирішувати такі питання:

а) запровадження дієвих механізмів соціального захисту населення;

б) активізація інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання;

в) подолання ресурсовитратного характеру виробництв та їх технологічне оновлення.




1. нет в Болгарии Греции и Индии означает одобрение в то время как кивок головой несогласие
2. Исследование анионного и катионного состава смеси
3. I ОРГАНИЗАЦИЯ РАБОТЫ ПАРИКМАХЕРСКОЙ ТРЕБОВАНИЯ К ПОМЕЩЕНИЯМ И ПЕРСОНАЛУ Согласно санитарным нормам
4. Редакция
5. вариант определяется по последней цифре в зачетке 1вариант
6. Осенняя воля комментарий к стихотворению Александр Блок нашел себя в литературе создав целый ряд
7. 2 Взаимосвязь целей и решений Выбор целевой ориентации предприятия является весьма актуальной зада
8. Topic of importnce to modern Ukrinin living i
9. Стратегический менеджмент
10. База данных по учету металлопродукции на платформе SQL Server
11. Статья- Тенденции развития внешней политики СССР в послесталинские десятилетия.html
12. Lшкi туризм деген белгiлi бiр елде т~ра~ты т~рмайтын адамдарды~ сол елге саяхат жасауы ~леуметтiк туризм
13. Создание схемы организации
14. Тема- Знакомясь с медицинской картой приемного ребенка г
15. Языкознание древней Греции и Рима
16. ОБЩЕЙ ПЕДАГОГИКЕ Объект предмет функции и задачи педагогики
17. . Затвердити Порядок виявлення сімей осіб які перебувають у складних життєвих обставинах надання їм соціа
18. О защите населения и территорий от чрезвычайных ситуаций природного и техногенного характера постановлен
19. Анализ финансовой отчетности Выполнил- Умбеталиева И
20. ТЕМАХ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ 01