Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 1.  Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

Поняття бухгалтерського обліку. Види обліку.

Поняття обліку є широким і багатогранним, оскільки він пов’язаний із різноманітною господарською діяльністю людей. Необхідність в обліку виникла у процесі матеріального виробництва на певній стадії розвитку людства, а господарська діяльність сприяла його поширенню.

Облік – це процес, складовими якого є операції спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрації фактів, явищ природи чи суспільного життя. Якщо облік здійснюється над об’єктами господарського характеру, то його називають господарським.

Види обліку і їх характеристика наведені на рис.1.1 та у табл. 1.1

Види обліку

Господарський облік

Види господарського обліку

Оперативний облік

Бухгалтерський облік

Статистичний

облік

Види бухгалтерського обліку

За сферою діяльності

Виробничо-господарський облік

Бюджетний облік

Банківський облік

За обліковими функціями

Фінансовий облік

Податковий облік

Управлінський облік

Рис.1.1. Види господарського обліку.

Таблиця 1.1

Характеристика видів обліку

Вид обліку

Характеристика

Господарський облік

це облік господарської діяльності підприємства, що здійснюється шляхом спостереження, сприймання, вимірювання, систематичної реєстрації господарських фактів, явищ, процесів.

Оперативний облік

ведуть безпосередньо на місцях ( у цехах, на складах, дільницях, ланках, змінах і т.д.) та в момент здійснення чи виникнення господарських операцій чи подій з метою оперативного керівництва ними.

Статистичний облік

це система вивчення й контролю масових соціально-економічних та суспільних явищ і процесів (динаміка виробництва, собівартості продукції, продуктивності та оплати праці, чисельність і склад населення, рівень добробуту тощо). Статистичний облік базується на даних бухгалтерського і оперативного обліку.

Бухгалтерський облік

це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Фінансовий облік

це комплексний системний облік майна, господарської діяльності підприємства через суцільне, повне й безперервне відображення господарських процесів за звітний період з метою отримання даних, необхідних для складання фінансової звітності.

Податковий облік

забезпечує підприємство інформацією для своєчасного нарахування і сплати податків та обов’язкових платежів, складання і подання податкової звітності.

Управлінський облік

це система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999р. № 996-ХIV. Цей Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Завдання та вимоги до бухгалтерського обліку.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Завдання бухгалтерського обліку:

  1.  формування повної, достовірної  інформації  про  господарські
    процеси і результати діяльності підприємства, установи, необхідної для  оперативного  керівництва  та  управління,  а  також  для  її використання внутрішніми і зовнішніми користувачами;
  2.  формування вихідної інформаційної бази для планування, стимулювання, організації, регулювання, аналізу та контролю фінансово-господарської діяльності підприємства;
  3.  забезпечення контролю за виконанням зобов’язань, наявністю  і рухом майна,  використанням  матеріальних  і  фінансових  ресурсів
    відповідно до затверджених нормативів і кошторисів;
  4.  своєчасне запобігання  негативним  явищам у фінансово-господарській діяльності, виявлення і мобілізація внутрішньогосподарських резервів.

Таблиця 1.2

Вимоги до бухгалтерського обліку

Вимога

Характеристика

Точність

всі облікові дані мають відображати справжній стан і результати діяльності підприємства

Достовірність

записи у бухгалтерському обліку не повинні містити помилок та перекручень, бути точно підтверджені даними первинних документів

Своєчасність

забезпечення внутрішніх і зовнішніх користувачів необхідною інформацією у встановлений строк

Ясність

показники обліку повинні бути простими, чіткими, зрозумілими, розрахованими на однозначне тлумачення  її користувачами

Доступність

облікова інформація має бути доступною і дохідливою користувачам за  умови,  що  вони  мають  достатні знання та зацікавлені у сприйнятті цієї інформації

Повнота

всі без винятку господарські операції, що відбулись на підприємстві, повинні бути оформлені документально та відображені на рахунках бухгалтерського обліку

Економічність

організація і ведення обліку на підприємстві повинні здійснюватись із мінімальними витратами при незмінній якості

Порівнянність

користувачі даних обліку повинні мати змогу порівнювати показники одного підприємства за різні періоди, дані різних підприємств, оцінювати виконання планових завдань тощо.

Юридична об- ґрунтованість

належне оформлення первинних документів у відповідності до законодавчих вимог

Облікові вимірники.

У бухгалтерському обліку для відображення господарських засобів і процесів, що здійснюються на підприємстві, їхніх кількісних і якісних характеристик застосовують різні вимірники.

 Таблиця 1.3

Облікові вимірники

Вимірники

Характеристика

Натуральні

використовують для отримання даних про господарські засоби та процеси в їх натуральному вираженні і забезпечують кількісне і якісне відображення облікових об'єктів в одиницях ваги, об'єму, площі, потужності тощо, напр., в кг, м2, м3, га, л, тонни, см, шт. і т.д. Ці вимірники використовують для обліку матеріальних цінностей. Використання натуральних вимірників дає змогу відобразити не лише кількість об'єктів, але і їх якісні характеристики (марка, сорт тощо).

Трудові

використовують для визначення кількості витраченої праці в одиницях часу (людино-дні, людино-години, людино-хвилини тощо). У поєднанні з натуральними вимірниками з їх допомогою встановлюють і контролюють норми виробітку, визначають продуктивність праці, обчислюють фонд робочого часу й оплати праці.

Грошові

використовуються для узагальненого відображення господарських засобів, джерел їх утворення, процесів і результатів в єдиній вартісній оцінці в грошових одиницях (гривні). Грошовий вимірник є найбільш універсальним і узагальнюючим. Його використовують при визначенні собівартості продукції, продуктивності праці, фінансових результатів і рентабельності діяльності підприємства, здійсненні розрахунків між підприємствами, організаціями, установами.

Предмет,  метод та об’єкти бухгалтерського обліку.

Предметом бухгалтерського обліку є майно (капітал), джерела формування майна (капіталу), господарські процеси та фінансові результати діяльності підприємства.

Об’єкти бухгалтерського обліку наведені на рис.1.2.

Рис.1.2. Об’єкти бухгалтерського обліку.

Метод бухгалтерського обліку – це система прийомів і способів, яка забезпечує повне, суцільне, безперервне, взаємопов'язане та об'єктивне відображення об'єктів бухгалтерського обліку, що призначені для отримання інформації для управління ними.

Користувачі облікової інформації.

Користувачі облікової інформації – це фізичні або юридичні особи, які потребують інформацію про фінансово-господарську діяльність підприємства для прийняття управлінських рішень.

Рис.1.3. Користувачі облікової інформації

Принципи бухгалтерського обліку.

Принцип бухгалтерського обліку — це правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Таблиця 1.4

Принципи бухгалтерського обліку

Принцип

Характеристика

Обачність

застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки, які повинні запобігати заниженню оцінки зобов'язань та
витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства

Повне висвітлення  

фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі

Автономність

кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена  від  її власників,  у зв'язку з чим особисте
майно та зобов'язання власників не повинні відображатися у фінансовій звітності підприємства

Послідовність

постійне (із року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, і повинна бути обґрунтована та розкрита у фінансовій звітності

Безперерв-ність

оцінка активів та зобов'язань підприємства
здійснюється виходячи з припущення, що його діяльність буде тривати далі

Нарахування та   відповідність   доходів   і   витрат

для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих  доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів

Превалюван-ня сутності  над  формою  

операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми

Історична (фактична) собівартість  

пріоритетною є оцінка активів підприємства, виходячи  з  витрат на їх виробництво та придбання

Єдиний грошовий вимірник

вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звітності здійснюються в єдиній грошовій одиниці

Періодичність

можливість розподілу діяльності  підприємства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та
забезпечення  фіксування  фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе
власник (власники) або уповноважений  орган (посадова   особа), який  здійснює  керівництво підприємством
відповідно до законодавства та установчих документів.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації (рис.1.4):

Рис. 1.4. Форми організації ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Підприємство самостійно:

  1.  визначає  облікову політику підприємства;  
  2.  обирає форму  бухгалтерського   обліку;
  3.  розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських
    операцій,  визначає права працівників на підписання бухгалтерських
    документів;
  4.  затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;
  5.  може виділяти  на  окремий баланс  філії,  представництва,
    відділення та інші відокремлені підрозділи;
  6.  визначає доцільність застосування міжнародних стандартів
    (крім випадків, коли обов'язковість застосування міжнародних
    стандартів визначена законодавством).  

Керівник підприємства зобов'язаний:

  1.  створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку;
    1.  забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами,  службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку  первинних документів.

Головний  бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (далі - бухгалтер):

  1.  забезпечує дотримання на підприємстві встановлених  єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;
    1.   організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;
      1.  бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів
        підприємства;
      2.  забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях,
        представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах
        підприємства.

Контрольні запитання

1. Дайте визначення обліку.

2. Які види господарського обліку Ви знаєте?

3. За якими ознаками класифікують бухгалтерський облік?

4. Охарактеризуйте кожний вид господарського обліку.

5. Для чого призначений фінансовий облік?

6. У якому законі визначені правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні ?

7. Назвіть мету та завдання бухгалтерського обліку.

8. Яким вимогам повинен відповідати бухгалтерський облік? Дайте характеристику кожній з них.

9. Наведіть приклади натуральних і трудових вимірників.

10. Для чого використовують грошові вимірники?

11. Дайте визначення предмету і методу бухгалтерського обліку.

12. Які об’єкти бухгалтерського обліку Ви знаєте?

13. Хто належить до внутрішніх і зовнішніх користувачів облікової інформації?

14. Що таке принцип бухгалтерського обліку?

15. Які принципи бухгалтерського обліку Вам відомі? Охарактеризуйте кожний із принципів.




1.  Для жидких растворов поверхностное натяжение более сложная величина зависящая не только от температур
2. йоркскому раввину и заявил что хочет изучить Талмуд
3. справочные цены цены розничной продажи гостиничных услуг цены
4. Заявление 7 Объяснение Рымар В
5. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук
6. Образование Основным условием усиления политической и экономической роли России и повышения бл
7.  Понятие наследования
8. Сексуальные воспоминания и фантазии мужчин и женщин во Франции
9. Лабораторная работа 2 Текстовый процессор как инструмент информатики
10. Процессор Intel 286
11. Веды Уральский фонд Рерихов 1995 г
12. Тема- Сводка и группировка статистических данныхОснованием группировки в статистике является
13. .Понятие инвестиций4 2
14. Москва в творчестве А С Пушкина
15. псевдораспространения предложения
16. ТЕМА ОРГАНИЗАЦИОННОРАСПОРЯДИТЕЛЬНОЙ ДОКУМЕНТАЦИИ Требования к оформлению документов Изда
17. Лекция 14 Научное познание и его особенности Особенности научного познания Наука является основной
18. U.RU Б
19. СИТИ 3412 958782 www
20. по теме- Использование электронных образовательных ресурсов в работе учителя начальных классов