Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

АКАДЕМІЯ МИСТЕЦТВА КРАСИ Схвалено Затверджено

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

НПЦ «АКАДЕМІЯ МИСТЕЦТВА КРАСИ»

   Схвалено                                              Затверджено

На засіданні педагогічної ради        На засіданні циклової комісії

Протокол №_________                         Протокол №________

від «___» ___________20__р.               від «___» ___________20__р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ НАПИСАНЯ КУРСОВИХ ПРОЕКТІВ

З ПРЕДМЕТУ

«ХУДОЖНЄ МОДЕЛЮВАННЯ ЗАЧІСКИ»

для студентів спеціальності (5.020211) «Перукарське мистецтво і декоративна косметика»

Укладач:

Дьоміна Г.Г.

Київ 2014 р.

Загальні методичні вказівки

Курсовий проект (КП) – це кваліфікаційна, практично-дослідна робота, після захисту якої  визначається рівень знань та умінь майбутнього спеціаліста. Це самостійна робота яка показує знання набуті за період навчання студента, тому тема повинна відповідати певному рівню та мати подальше практичне застосування.

В період виконання роботи студенти систематизують, закріплюють та застосовують на практиці набуті під час навчання знання і навички з предметів: декоративна косметика та грим, моделювання та художнє оформлення зачіски, історія зачіски, костюму та матеріальної культури, постиж,  рисунок, живопис та інші, а також застосовують власні творчі здібності.

Розробляючи схеми моделі зачісок і стрижок, згідно обраної теми, студенти повинні використовувати досвід роботи передових підприємств які спеціалізуються на стилі та візажі, а також проаналізувати новітні технології у перукарському мистецтві, використовувати  інформацію методичних кабінетів та опиратись на прогресивні методи і прийоми виконання різних видів перукарських робіт.

Розроблений образ, передбачений тематикою курсового проекту, повинен відповідати сучасному напрямку моди, індивідуальним особливостям моделі та певному призначенню.

Теми курсового проекту розподіляються з урахуванням творчих і практичних здібностей студентів, в деяких випадках, студентів заздалегідь націлюють на певну тему курсового проекту (розробка перспективних образів).

В процесі роботи необхідно використовувати перспективи розвитку перукарського мистецтва, досвід видатних закордонних та українських майстрів, а також навчальну та інформаційно-методичну літературу в даних галузях.

На захист курсового проекту кожен студент повинен подати роботу  в обсязі 35-40 аркушів, постижний виріб з натурального або штучного волосся, технологічну карту розробленої зачіски (стрижки), 4 світлини сучасних образів, 4 світлини сучасних  зачісок,  4 світлини зачісок базового образу або історичного прототипу (згідно теми), 1 малюнок або світлина базової зачіски на основі якої розроблятиметься модель сучасної зачіски, 4 ілюстрації базового образу або історичного прототипу які відповідають темі та розкривають особливості стильового напрямку; 1 малюнок або світлина базового образу або історичного прототипу на основі якого розроблятиметься сучасний цілісний образ,  1 малюнок розробленої сучасної зачіски;  1 малюнок  цілісного сучасного  образу.

Основними показниками якості КП є гармонійність розробленої моделі, її актуальність та відповідність розвитку сучасної моди, технологія виконання роботи, дотримання вимог до написання, оформлення текстової  та технологічної частини.

На загальну оцінку КП впливає якість практичного виконання роботи, її відповідність темі проекту та поставленим завданням.

Зміст, оформлення і обсяг курсового проекту

Зміст КП визначається поставленим завданням, визначеним керівником проекту, відповідно до теми. В методичних вказівках приведено приблизний розподіл обсягу викладеного матеріалу та найменування розділів та підрозділів.

В зв'язку з тим, що тематика КР щорічно поновлюється і доповнюється,  враховуючи нові досягнення в перукарському мистецтві,  декоративній косметиці та сучасній моді, при написанні розділів та підрозділів роботи, допускаються відхилення у обсязі. За розсудом керівника КП можливе виключення деяких розділів або підрозділів творчої частини і заміна їх іншими, відповідно до теми КП.

Текстова частина повинна складатися з 30-35  аркушів друкованого тексту на одній стороні аркуша (А-4), містити в собі: ТИТУЛЬНИЙ ЛИСТ, ЗМІСТ, ВСТУП, ТВОРЧУ ЧАСТИНУ, ТЕХНОЛОГІЧНУ ЧАСТИНУ та  ілюструватись малюнками, технологічними картами, світлинами, що розміщуються в додатку за нумерацією.

Перед текстовою частиною розміщується титульний лист з назвою теми КП (1 аркуш, але номер сторінки на ньому не ставиться).

        Кожний розділ КП повинен розпочинатись з нового аркуша і мати порядковий номер, позначений арабською цифрою з крапкою (наприклад: 1. ТВОРЧА ЧАСТИНА  і т.п.).

Підрозділи курсового проекту, розміщені в середині кожного розділу, повинні мати порядковий номер в межах частини і позначатись арабськими цифрами з крапками (1.1, 1.2…  і т.п.).

В кінці текстової частини, після  ВИСНОВКУ, розміщується СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ, в якому наводиться перелік використаної літератури, нормативних довідників, експрес-інформації, інших джерел інформації (не менше ніж 20 джерел) які використовувались при написанні проекту.

Ілюстрації (малюнки, технологічні карти, світлини) до КП розміщуються в ДОДАТКАХ.  

Малюнки та світлини підписуються і нумеруються: Малюнок 1, Малюнок 2. Технологічна карта з позиціями підписується: Рисунок 1а, Рисунок 1б... В текстовій частині КП повинні бути посилання на малюнки та позиції технології виконання зачіски (стрижки).

Підкреслювати назви розділів та малюнків не дозволяється. Назви розділів розташовуються по центру аркуша. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

КП ілюструється малюнками і рисунками, які  розташовуються в кінці кожного розділу. Всі малюнки КП виконуються в кольорі. Техніка виконання малюнків обирається студентами самостійно («лесіровка», «ала-пріма», «по-мокрому», «по-сухому», «тушовка», «штриховка»). Відповідно до розділів виконуються такі малюнки та рисунки: до 1. розділу –  10 ілюстрації відповідно до теми КП, які розкривають характерні риси базового образу або історичного прототипу, ілюстрації сучасних напрямків моди в зачісках, макіяжі та костюмі, які розкривають тему.

До розділу 1.1. -  4 світлини сучасних  зачісок та 4 світлини сучасних образів, які відображають сучасні тенденції моди в зачісках, одязі, макіяжі, аксесуарах.

До розділу 1.2 – 4 світлини зачісок базового образу або історичного прототипу (згідно теми), 1 малюнок або світлина базової зачіски на основі якої розроблятиметься модель сучасної зачіски, 4 ілюстрації базового образу або історичного прототипу які відповідають темі та розкривають особливості стильового напрямку; 1 малюнок або світлина базового образу або історичного прототипу на основі якого розроблятиметься сучасний цілісний образ

До розділу 1.3 – 1 малюнок розробленої зачіски та 1 малюнок цілісного образу.

До розділу 2.1 – технологічна карта виконання розробленої зачіски (не менше 6 позицій).

Технологічні карти повинні відображати послідовність виконання всіх операцій та виконуватися таким чином, щоб можна було легко визначити технологію виконання розроблених зачіски та макіяжу.

Технологічна карта виконання зачіски  виконується чорною тушшю або маркером.

На технологічній карті виконання розробленої зачіски повинні бути вказані:

  •  початкова довжина волосся;
  •  операції, які передують виконанню зачіски;
  •  розподіл волосяного покрову на зони;
  •  послідовність виконання зачіски (стрижки);
  •  операції виконання зачіски (схеми накручування волосся для виконання завивки, укладки; способи фарбування волосся; лікування волосся і т.д.)
  •  схеми накручування волосся на бігуді;
  •  послідовність оформлення деталей і ліній зачіски, кріплення оздоблень;
  •  художнє оформлення зачіски (загальний вигляд зачіски та фіксація лаком).

Позиція технологічної карти позначається малими літерами в алфавітному порядку і підписується «Рисунок».

На форматі А-4 виконуються малюнки: розробленої сучасної зачіски та макіяжу: 1-2 положення в кольоровому зображення та 1 малюнок цілісного образу. Малюнки повинні повністю відповідати текстовій частині КП та безпосередньо виконаній зачісці на моделі.

Помилки та графічні неточності дозволяється виправляти, зберігаючи охайність роботи.

  Курсовий проект виконується українською мовою і оформлюється відповідно до типових вимог.

Обсяг курсового проекту складає не менше 35 – 40 сторінок. Текст набирається на комп’ютері  та друкується на білому папері формату А-4.

Текст друкується на одному боці аркуша з полями:

Зліва  -     3 см.

Справа  - 1.5 см.

Зверху   - 1.5 см.

Знизу     - 1.5 см.

Інтервал: півтора.  Розмір літер: 14. Шрифт: Times New Roman

Нумерація сторінок – наскрізна: номер сторінки позначення арабськими цифрами у правому нижньому кутку, але на титульній сторінці номер не проставляється.

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………..№ стор.

1 ТВОРЧА ЧАСТИНА 
1.1 Характеристика сучасного і перспективного напрямів моди в зачісках,  макіяжі, одязі та аксесуарах.

1.2 Характеристика стилю (за темою КП)

 1.3 Розробка моделі зачіски, цілісного образу до сучасного напрямку моди та індивідуальних особливостей моделі.

2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

2.1 Розробка технологічної послідовності виконання зачіски

2.2. Обґрунтування  вибору  і  характеристика косметичних  засобів,   інструментів та обладнання необхідних для виконання зачіски. Охорона праці, санітарія та гігієна.

ВИСНОВОК

ДОДАТКИ

 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 Зміст частин і розділів курсового проекту

ВСТУП

Вступ повинен бути невеликим (2-3 аркуші), відображати напрямки розвитку стилю та перукарського мистецтва, висвітлювати питання впровадження нових технологій, нових видів послуг, досягнення української школи перукарського мистецтва та розвитку сучасної моди.

У вступі обґрунтовується актуальність теми КП, визначаються мета та завдання.

1. ТВОРЧА ЧАСТИНА

1.1  Характеристика сучасного і перспективного напрямів моди в зачісках,  макіяжі, одязі та аксесуарах

В даному розділі аналізуються роботи провідних майстрів перукарської та візажної справи, стилю як зарубіжних так і вітчизняних. Також необхідно дати характеристику сучасних і перспективних напрямків розвитку моди в зачісках, макіяжі, стилях. Детально зупинитися на тенденції моди в зачісках (стрижках), фарбуванні, укладанні волосся.

Показати зв’язок напрямків моди в зачісці з модою на макіяж, одяг і аксесуари.

Необхідно більш детально зупинитись на характеристиці напрямків розробки зачісок, до якої належить передбачена темою КП модель.

Стисло охарактеризувати нові технологічні прийоми виконання зачіски, які зміни і завдяки чому сталися з класичними технологічними прийомами.

Щоб показати зв'язок макіяжу та зачісок із сучасною модою, доцільно провести аналогію з іншими стилями та напрямками. Це дозволить продемонструвати еволюцію і постійне вдосконалення перукарського мистецтва. Обсяг (4-5 аркушів)

Розділ ілюструється світлинами або малюнками, які розміщуються в додатку 1.1. та на які робиться посилання в тексті розділу: 4 світлини сучасних  зачісок, які відображають сучасні тенденції моди в зачісках, 4 світлини сучасних образів які відображають сучасні тенденції моди в одязі, макіяжі та  аксесуарах.

 

1.2 Характеристика стилю (за темою КП)

В даному підрозділі необхідно дати характеристику видатної людини, яка є праобразом для розробки сучасного образу. Необхідно описати творчий період видатної людини, її соціальний статус, показати сформований ідеал краси. Необхідно описати форми та елементи  одягу, зачісок, макіяжу, аксесуарів як атрибутів належності їх власників до даного періоду.

В даному розділі доцільно провести аналіз зачісок, характерних до даного типу історичного прототипу. Обґрунтувати доцільність вибору зачіски (за базову), порівнюючи зачіску історичного образу із зачісками  сучасної моди. Таким чином, необхідно довести, що вибрана базова модель може бути основою для розробки сучасного образу.

Базову модель слід детально описати, вказати на ті елементи, що будуть запозичені для створення цілісного сучасного образу за даним стилем.

Розділ ілюструється малюнками або світлинами, що розміщуються в додатку 1.2 та  на які робиться посилання в тексті: 4 світлини зачісок базового образу або історичного прототипу (згідно теми), 1 малюнок або світлина базової зачіски на основі якої розроблятиметься модель сучасної зачіски, 4 ілюстрації базового образу або історичного прототипу які відповідають темі та розкривають особливості стильового напрямку; 1 малюнок або світлина базового образу або історичного прототипу на основі якого розроблятиметься сучасний цілісний образ

        

1.3 Розробка моделі зачіски, відповідно до сучасного напрямку моди та індивідуальних особливостей моделі

В даному підрозділі описується базова модель зачіски вказується, які елементи будуть використовуватися для створення нового образу (згідно теми КП).

Розробляючи зачіску, необхідно враховувати тенденції сучасної моди, напрямки моделювання, закони моделювання та композиції зачіски та індивідуальні дані моделі.

Основним при розробці нового образу є принцип ескізування, який наочно показує послідовність виконання роботи (з важливими для образу змінами).

Розроблена перспективна зачіска, повинна відповідати вимогам сучасної моди. Тому необхідно вказати елементи зачіски, які будуть використовуватися і характеризувати нові технологічні прийоми виконання зачіски, доводитимуть сучасність розробленої зачіски та перспективи подальшого застосування.

Необхідно провести аналогію базового образу (зачіска, макіяж, одяг) з сучасними   напрямками моди та довести актуальність деяких елементів стилю  в сьогоденні.  

Під час розробки моделі макіяжу (гриму) та зачіски (стрижки) слід мати на увазі їх призначення, а також розробляти новий образ необхідно з урахуванням вимог, що ставляться до того чи іншого стилю.

Необхідно враховувати індивідуальні особливості конкретної моделі для якої розробляється образ: форму обличчя, голови, морфологічні особливості, зріст, будову тіла, формоутворюючі риси обличчя,  будову тіла та виконати моделювання та корекцію рис обличчя за допомогою зачіски та аксесуарів.

Завершальний етап розробки образу - це створення сучасного образу,  що включає в себе вибір стилістичного напрямку, зачіски, макіяжу, аксесуарів (прикрас), одягу, взуття. Необхідно надати рекомендації з вибору одягу, взуття, аксесуарів. Розділ ілюструється малюнками, які розміщуються в додатку 1.3. (1 малюнок розробленої зачіски,  1 малюнок розробленого образу).

2. ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

        2.1 Розробка технологічної послідовності виконання зачіски

Розробку технологічної послідовності створення зачіски розпочати з визначення вихідних даних моделі (з’ясування морфологічних та біологічних особливостей моделі).

Пильний огляд стану волосся  допоможе правильно визначити необхідність виконання тих чи інших технологічних операцій (стрижка, фарбування, хімічна завивка, лікувальні заходи). Необхідно вибрати спосіб укладання волосся в зачіску, правильно підібрати косметичні засоби та матеріали для виконання необхідних операцій, відповідно до структури та стану волосся.

В даному розділі необхідно описати вибір довжини волосся, форму запропонованої зачіски, доповнень, постижний виріб, аксесуарів, одягу та детально описати характер і послідовність всіх технологічних операцій по створенню зачіски.

Кожна позиція (не менше 6) карти-схеми виконання зачіски виконується на окремому аркуші (формат А-4), розміщується в додатку 2.1.

 2.2. Обґрунтування  вибору  і  характеристика косметичних  засобів,   інструментів та обладнання необхідних для виконання зачіски. Охорона праці, санітарія та гігієна

Відповідно до структури волосся, його типу та стану, призначення зачіски, дати обґрунтування вибору косметичних засобів, які використовуються для виконання тих чи інших операцій та охарактеризувати їх роль.  Також необхідно вказати за допомогою яких інструментів та обладнання буде виконуватися зачіска, обґрунтувати свій вибір.

Описати заходи охорони праці під час роботи з електрообладнанням, інструментами та косметичними засобами, а також вимоги санітарії та гігієни до робочого місця і майстра, правила дезінфекції інструментів.

ВИСНОВОК

Висновок повинен бути невеликим і відображати підсумки послідовних етапів робіт по створенню цілісного образу.

У висновку обґрунтовується проблематика та актуальність розробки образу та досягнення кінцевого результату: вибір зачіски, макіяжу, костюму (одяг, взуття, аксесуари), іміджем моделі; результат виконання корекції та моделювання рис обличчя за допомогою зачіски та макіяжу.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 Після завершення написання КП на окремому аркуші друкується список використаної літератури (мінімум 20 джерел).

Назви використаної літератури подаються на мові оригіналу в алфавітному порядку: вказується прізвище, ініціали авторів, назва використаного джерела, видавництво та рік видання.

Спочатку друкуються джерела на українській та російській мові, а потім джерела на іноземній мові, в кінці переліку – періодичні видання, які використовувались для написання КП. Зазначається назва видання, рік періодичного видання та номер.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1.   Маккиавелли М. Боди – арт . – М; Аст. Астрель, 2002.
  2.  Кавелиус А., Вуиллимет С. Татуировка, боди – арт, пирсинг. – М.    Астастрель, 2001.
  3.  Пане Доминик.  История красоты. – М;Аст. Астрель, 2001.
  4.  Деппиег Г.Б. Историческое обозрение нравов и обычаев всех народов. Пер.   с фр. Ю. Дисульяни Сиб., 1936 – XI.
  5.  Иванов С.В. Материалы по изобразительному исскувству народов Сибири XIX, начала XX вв. Сюжетный рисунок и другие виды зображений на плоскости. – М – Л; АН ССР, 1954.
  6.  Драгер М. Самоучитель по татуировке . Р-н-Д , Феникс, 2001.
  7.  Косулин Искусство  татуировки. Сиб. Золотой век, 1998.
  8.  Капитанский А.М.  Литвин В.И. Искусство криминальной татуировки . К. Логос, 1998.
  9.  Руденко С.И. Древнейшая « скифская » татуировка. Сов.   этнография, 1949.
  10.  Татуировка  на острове Инаса. Вокруг света, 1893 № 50.
  11.  Татуировка  в Японии. Вокруг света, 1895 № 28.
  12.  Адлер Б.Ф.  Возникновение одежды. Спб, 1903.
  13.  Зиберт Э.В.  Разрисовка тела у индейцев племени  кадиувео ( Бразилия) / Спб Музеи антопологии и этнографии, 1955.
  14.  Самойлов Л. Этнография лагеря / сов. этнография, 1990.
  15.   Эдрохин В.М. Методи лечения больных раненых поверностей после    удаления татуировки  дерматолом. Методич. Рекомендации, М, 1975.
  16.  Ауреден Л. Советы косметолога и стилиста. К Эксмо  Пресс, 1999.
  17.  Лане Д. История  красоты. М: Аст, 2001.
  18.  Такер Э., Кингсвелл Т. История моды. М: Аст. Астрель, 2003.
  19.   Коглуженко И.И. Тайна шарма и красоты. М. Знание, 1993.
  20.  Согромятникова И.С. История прически. 1989.
  21.  Согромятникова И.С. Исскусство грима и прически. М.        Академія, 2000.
  22.  Согромятникова И.С. Макияж и вы. М. Цитадель, 1998.
  23.  Рюдигер М. Изысканый макияж, профес. советы для каждого типа лица. 1997.
  24.  Ютта Юнге. Мистецтво макіяжу( секрети від Вurda ). К. Аверс, 1997.
  25.  Бейган Л. Грим для театра, кино и телевидения. М Искусство, 1997.




1. Варианты реорганизации предприятий Внутренняя среда организации Зарубежный опыт государственного р
2. ТЕМА 12. УЧЕНИЯ О ГОСУДАРСТВЕ И ПРАВЕ ВО ФРАНЦИИ В XIX В
3. Техника перевоплощения1
4. . She tried romntic fiction she wrote romntic novels becuse she thought it would be esy money but without success.
5. начало экзаменов в 9
6. с 2000 года. Мы готовим специалистов с ориентацией на современные западные отечественные стандарты и запро
7. Управление качеством кредитного портфеля его роль в распределении финансовых ресурсов и эффективной
8. Суспензионная полимризация
9. Foreign exchange market (Иностранный обменный рынок)
10. Вариант ответов а б в
11. Статья- Как говорить, чтобы собеседник «видел» вас на расстоянии
12. 8 Скачать эту инструкцию в формате doc Видеоверсия инструкции здесь Краткая версия для строите
13. во Произщводственные отношения Социальноэкономические отношения Организационноэкономические отнош
14. А судин ситовидних трубок деревних волокон трахеїд; Б деревних волокон клітин супутниць судин; В дер
15. Тема ’1. Поняття господарського процесуального права Навчальна мета- опрацювати систему базових понять т.html
16. Энгельса Публикуемая здесь рукопись критика проекта программы вместе с сопроводительным письмом к Брак
17. і Інтерфаза має три періоди
18. тематическое моделирование бстатистический анализ I Аутогенная тренировка от др.html
19. Было поздно отступать
20. народу ldquo;Коли вже ніхто і ніщо не допомагає тоді надійно допоможуть лікарські рослини травиrdquo; ~ част