Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

а- ознайомити курсантів з відповідним теоретичним та нормативним матеріалом з загальним поняттям та систем1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Мета лекції (навчальна): ознайомити курсантів з відповідним теоретичним та нормативним матеріалом, з загальним поняттям та системою складів злочинів розділу XІ Особливої частини КК України, а також навчити курсантів відрізняти конкретні склади злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

 Мета лекції (виховна): виховання у студентів поважного ставлення до Конституції та чинного законодавства України, розуміння ними необхідності чіткого дотримання вимог та правильного застосування норм закону про кримінальну відповідальність з метою прийняття правильних процесуальних рішень, зміцнення законності у цій діяльності.

 Місце проведення: учбова аудиторія за розкладом занять.

 Час: 2 години.

ПЛАН ЛЕКЦІЇ:

   Вступ.

  1.  Поняття і види злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту.
  2.  Злочини, що посягають на безпеку руху та експлуатації усіх видів транспорту.
  3.  Злочини, що посягають на безпеку руху або експлуатації залізничного, водного, повітряного та магістрального трубопровідного транспорту.
  4.  Злочини, що посягають на безпеку руху або експлуатації автомобільного та міського електричного транспорту.

   Висновки.

ЛІТЕРАТУРА

1. Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 року. - К.: Атіка, 2001.-   ст.ст. 236-254.

2. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року / За ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка, - К.: Каннон, 2001. – 1104 с.

3. Борисов В. И., Гизимчук С. В. Уголовная ответственность за нарушение правил, норм и стандартов, обеспечивающих безопасность дорожного движения. — Харьков: Консум, 2001. — 160 с.

4. Касынюк В. И. Уголовная ответственность за повреждение путей сообщения и транспортных средств. — Харьков, 1979. — 58 с.

5. Водний кодекс України // ЗУ. — К., 1997. — Т. 9 — С. 25—66.

6. Кодекс торговельного мореплавства України // ЗУ — К., 1997. — Т. 8 — С. 292—392.

7. Інструкція про порядок обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них та проведення перевірок в реєстраційно-екзаменаційних підрозділах Державтоінспекції МВС України: Затверджена наказом МВС України від 2 листопада 1994 р. № 599 // Законодавство про дорожній рух: Бюл. законодавства і юридичної практики. — 2000. — № 10 — С. 167—189.

8. Правила митного оформлення транспортних засобів, номерних вузлів та агрегатів, що переміщуються через митний кордон України: Затверджені наказом Державної митної служби України від 25 червня 1999 р. № 393 // ОВУ. — 1999. — № 31. — Ст. 1631.

9. Про дорожній рух: Закон України від 30 червня 1993 р. // ЗУ. — К., 1996. — Т. 5. — С. 249 — 272.

10. Правила дорожнього руху: Затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 // ОВУ. — 2001. — № 41. — Ст. 1852.

11. Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, та мотоколясок: Затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 // ОВУ. — 1998. — № 36. — Ст. 1327.

12. Положення про використання повітряного простору України: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 401 // ОВУ. — 2002. — № 14. — Ст. 727.

13. Правила технічної експлуатації залізниць України: Затверджені наказом Міністерства транспорту України від 20 грудня 1996 р. № 411 // ОВУ. — 1997. — № 8. Кн. 2. — С. 212—298.

14. Порядок і умови організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом: Затверджений наказом Міністерства транспорту України 21 січня 1998 р. № 21 // ОВУ. — 1998. — № 17. — Ст. 646.

15. Про практику застосування судами України законодавства у справах про транспортні злочини: Постанова ПВСУ від 24 грудня 1982 р. № 7.

В С Т У П

З розвитком транспорту збільшується потужність транспортних засобів та швидкість їх руху, що має важливе значення для розвитку суспільства. Проте це викликає і негативні явища, оскільки більш тяжкими стають наслідки транспортних аварій, в яких гунуть люди, матеріальні цінності. Боротьба з транспортними злочинами в сучасних умовах набуває важливого значення, про що свідчить віднесення цих злочинів до самостійного розділу Особливої частини КК. Відповідальність за порушення правил безпеки руху та експлуатації транспорту передбачена розділом XI Особливої частини КК (статті 276-292). Кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки руху або експлуатації різних видів транспорту диференційована залежно від виду транспорту, а також суб'єкта злочину.

1. Поняття і види злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту

     Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – це передбачені законом про кримінальну відповідальність суспільно небезпечні умисно вчинені діяння, які порушують обмежені сфери суспільних відносин функціонування транспорту, що забезпечують безпеку життя та здоров’я громадян або охорону власності від спричинення шкоди.

Родовим об'єктом цих злочинів є безпека руху та експлуатації транспорту. Розкриття змісту такого об'єкта, насамперед, передбачає встановлення значення термінів, які використовуються для його позначення, тобто з'ясування того, що слід розуміти під «безпекою», що таке «транспорт», яка має відношення до його «руху», а яка - до «експлуатації».

Виходячи з викладеного, безпека руху та експлуатації транспорту як родовий об’єкт відповідних злочинів - це сукупність суспільних відносин, які складаються з приводу убезпечення від шкоди, яка може бути заподіяна під час пересування людей та переміщення вантажів за допомогою транспортних засобів або експлуатації транспорту.

Безпосередніми об'єктами злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту виступає безпека окремих видів транспорту.

З об'єктивної сторони більшість злочинів, передбачених розділом XI Особливої частини КК, є злочини з матеріальними складами. Формальний склад мають посягання, передбачені частинами 1 та 2 ст. 278, частинами 1 та 2 ст. 280, статтями 284-285, ч. 1 ст. 289.

Для основних складів злочинів, які вважаються закінченими з моменту настання суспільно небезпечних наслідків, характерними є наслідки у виді створення небезпеки для життя людей або інших тяжких наслідків, а кваліфікованих - заподіяння реальної шкоди - загибелі людей або інших тяжких наслідків. Створення небезпеки щодо злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту - це такі зміни у навколишньому світі, насамперед, у технічному стані транспортних засобів та інших об'єктів транспортної інфраструктури, в обстановці руху (зокрема, взаємному розташуванні транспортних засобів), у стані, в якому перебувають особи, які керують локомотивами, судами, літальними засобами, коли створюється високий ступінь ймовірності заподіяння реальної шкоди - настання залізничних, воднотранспортних чи авіаційних аварій чи катастроф. Створення небезпеки як наслідок злочину передбачає виникнення не абстрактної, а реальної можливості заподіяння шкоди. Про реальність загрози свідчать, зокрема, такі дані, як віддаль, на яку зблизилися в процесі руху транспортні засоби, розмір перевищення дозволеної в даних умовах швидкості.

Поняття загибелі людей або інших тяжких наслідків слід розуміти так само, як і в статтях інших розділів Особливої частини КК.

Суб'єкт більшості злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту - загальний. Відповідальність за такі посягання настає з 16-річного віку. З 14-річного віку може наставати відповідальність за злочини, передбачені ст. 277 (Пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів), ст. 278 (Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна), частинами 2 та 3 ст. 289 (кваліфікуючий та особливо кваліфікуючий склад незаконного заволодіння транспортним засобом). Деякі злочини, передбачені розділом XI Особливої частини КК, може вчиняти лише спеціальний суб'єкт, зокрема, працівник транспорту чи окремі категорії таких працівників (статті 276, 284- 285, 287-288), або навпаки - особи, які не є працівниками транспорту (ст. 281), особа, яка керує транспортним засобом (ст. 286).

Суб'єктивна сторона . Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту з формальними складами характеризуються умисною формою вини. Також умисно вчиняються злочини, які полягають у знищенні чи пошкодженні транспортної інфраструктури, перешкоджанні роботі транспорту, заволодінні його об'єктами (статті 277, 279, 283, 289, 290, 292). Для злочинів з матеріальними складами характерним є їх вчинення з необережності. Умисне порушення правил безпеки руху та експлуатації транспорту з метою заподіяти шкоду особі, іншим охоронюваним законом благам кваліфікується за статтями про злочини проти життя і здоров'я, власності. Такі посягання, за наявності відповідних ознак, можуть становити диверсію або терористичний акт.

Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту можуть бути згруповані за багатьма критеріями. Найбільш поширеною є класифікація, проведена з врахуванням видів транспорту, безпека руху та експлуатації яких порушується. За таким критерієм можна виділити злочини, які посягають на безпеку руху та експлуатації:

1) усіх видів транспорту (статті 277, 279-280, 291);

2) залізничного, водного, повітряного, водного та магістрального трубопровідного транспорту (статті 276, 278, 281-285, 292);

3) автомобільного та міського електричного транспорту (статті 286-290).

 

2. Злочини, що посягають на безпеку руху та експлуатації усіх видів транспорту

Ст. 277 Пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів

Предметом цього злочину є:

  •  шляхи сполучення, тобто: залізничне полотно з рейками, шпалами, насипом на магістральних і під'їзних шляхах; злітні смуги, доріжки для вирулювання; фарватери, канали; автомобільні дороги;
  •  споруди на них - пасажирські платформи, навантажувально-розвантажувальні рампи, мости, віадуки, тунелі, естакади, підпірні стіни, сітки для попередження падіння каміння, причали, шлюзи, тягові станції й опори фунікулерів, канатних доріг, шлагбауми, бакени, маяки, шляхові знаки;
  •  рухомий склад або судна - включає в себе транспортні засоби, які названі в                 ст. 276, та інші засоби, призначені для переміщення вантажів або пасажирів;
  •  засоби зв'язку чи сигналізації, до яких належать світлофори, семафори, локатори, системи телеметрії та дистанційного керування, радіостанції, пеленгатори тощо.

З об'єктивної сторони цей злочин може бути вчинений у трьох альтернативних формах: 1) руйнування, 2) пошкодження, 3) інші дії, спрямовані на приведення зазначених предметів у непридатний для експлуатації стан.

Для аналізованого злочину характерним є настання наслідків двох рівнів. Наслідки першого рівня (проміжні) пов'язані зі зміною в самих об'єктах транспорту - їх руйнуванням, пошкодженням, приведенням в непридатний для експлуатації стан. Таких наслідків ще не досить для того, щоб настала кримінальна відповідальність. Вона настає за умови, що пошкодження об'єктів транспорту тягне за собою і наслідки другого рівня (остаточні) - створення реальної небезпеки правоохоронюваним благам чи заподіяння реальної шкоди у виді:

  •  спричинення чи створення можливості спричинення аварії поїзда, судна або порушення нормальної роботи транспорту, або створення небезпеки для життя людей чи настання інших тяжких наслідків (ч. 1 ст. 277). Аварія на транспорті - це подія, пов'язана з пошкодженням рухомого складу або шляхів сполучення (зіткнення, сходження з рейок, затоплення). Порушення нормальної роботи транспорту охоплює припинення руху, значні порушення розкладу, необхідність значних зусиль, засобів, часу до ліквідації наслідків аварії тощо. Можливість спричинення аварії, а також створення небезпеки для життя людей чи інших тяжких наслідків повинна бути реальною;
  •  спричинення потерпілому середньої тяжкості чи тяжких тілесних ушкоджень або заподіяння великої матеріальної шкоди (ч. 2 ст. 277);
  •  загибелі людей (ч. 3 ст. 277).

Причинний зв'язок у аналізованому злочині має специфіку, обумовлену характером наслідків. Такий зв'язок потрібно встановити, по-перше, між діянням суб'єкта та змінами в об'єктах транспорту і, по-друге,- між руйнуванням, пошкодженням чи приведенням в непридатний стан об'єктів транспорту та наслідками, вказаними в диспозиції відповідної частини ст. 277. Тобто, причинний зв'язок складається з двох ланок (ланцюгів) причинності.

Суб'єктивна сторона розглядуваного злочину характеризується різним ставленням особи до проміжних і остаточних наслідків свого діяння. До руйнування, пошкодження або приведення в непридатний для експлуатації стан об'єктів транспорту винний ставиться завжди з прямим чи непрямим умислом. Психічне ставлення до створення небезпеки для життя людей чи настання інших тяжких наслідків може характеризуватися непрямим умислом або необережністю. Що стосується інших остаточних наслідків, то вина може виражатися в необережності обох її видів. Тобто, особа не передбачає можливості настання наслідків у виді аварії, порушення нормальної роботи транспорту, заподіяння відповідної реальної шкоди, але може і повинна передбачити, що від пошкодження, руйнування, приведення в непридатний стан об'єктів транспорту така шкода настане (злочинна недбалість), або ж передбачає можливість настання вказаних наслідків, однак легковажно розраховувала на їх відвернення (злочинна самовпевненість). Легковажність розрахунку може, зокрема, полягати, в переоцінці уважності, старанності працівників транспорту, в необґрунтованій надії на міцність об'єктів, дублювання їх важливих систем.

Ст. 279 Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства

У частинах 1 та 2 ст. 279 передбачено два різних склади злочину, які відрізняються один від одного безпосереднім об'єктом і предметом та змістом ознак об'єктивної сторони. Частиною 3 цієї статті встановлено відповідальність за кваліфікований склад злочину, ознаки якого є спільними для обох цих складів.

Предметом злочину, передбаченого ч. 1 ст. 279, є транспортні комунікації, під якими слід розуміти шляхи сполучення, споруди на них, засоби сигналізації та зв'язку всіх видів транспорту, включаючи й трубопровідний. На трубопровідному транспорті до комунікацій належать: трубопроводи, а також компресорні станції, лінії сигналізації, зв'язку, пристрої для захисту від корозії тощо.

Об'єктивна сторона у формі блокування транспортних комунікацій може вчинюватися як шляхом дії, так і шляхом бездіяльності. Способи вчинення злочину вказані в КК шляхом відкритого переліку. Серед них названо: влаштування перешкод, відключення енергопостачання, інший спосіб.

Влаштування перешкод - це перекриття руху шляхом влаштування барикад, завалів на шляхах, встановлення нерухомих великогабаритних транспортних засобів, спрямування потоків води тощо.

Відключення енергопостачання передбачає вимкнення джерел струму, припинення енергопостачання контактної мережі, засобів зв'язку, сигналізації, радіолокації тощо, необхідних для підтримання руху на транспорті або убезпечення його експлуатації.

Іншим способом можуть бути дії, які роблять неможливою безпечну експлуатацію транспорту (виставлення пікетів, постів, перекриття шлагбаумів, вимкнення засобів сигналізації чи зв'язку або увімкнення їх у режимі заборони руху, перекриття засувок трубопроводів, влаштування перепон для радіозв'язку чи сприйняття сигналів регулювання руху тощо).

Предметом злочину, передбаченого ч. 2 ст. 279, є стаціонарні транспортні об'єкти - пасажирські вокзали, товарні станції, аеродроми, аеровокзали, вертолітні майданчики, порти, морські вокзали, автовокзали, насосні станції тощо. При цьому посягання може стосуватися об'єкта транспорту в цілому або ж його окремих частин - диспетчерських пунктів, перонів, причалів, злітних смуг, депо, тягових підстанцій тощо. Слід зазначити, що предметом цього злочину є лише ті транспортні підприємства, установи, організації, які забезпечують рух і експлуатацію транспорту. Втім, не повинні визнаватися таким предметом рекламні, торговельні та інші організації, хоча б структурно вони й були віднесені до транспорту (наприклад, бензозаправна станція, яка належить управлінню робітничого постачання залізниці). Захоплення таких об'єктів, за наявності інших обов'язкових ознак, може розглядатися як захоплення державних або громадських будівель чи споруд і кваліфікуватися за      ст. 341.

Об'єктивна сторона злочину, передбаченого ч. 2 ст. 279, включає лише одну обов'язкову ознаку - дію - захоплення стаціонарних об'єктів транспорту (вокзалу, аеродрому, порту, станції або іншого транспортного підприємства, установи чи організації), під яким розуміється самовільне незаконне заволодіння ними.

Кваліфікуючими ознаками є загибель людей та інші тяжкі наслідки.

Ст. 280 Примушування працівника транспорту до невиконання своїх службових обов'язків

Потерпілими від злочину можуть бути дві категорії осіб:

1) на яких безпосередньо здійснюється злочинний вплив - працівники транспорту (члени екіпажів транспортних засобів; працівники, які убезпечують рух і експлуатацію транспорту; керівники та інші службові особи транспортних підприємств та організацій). Саме до них спрямована вимога про невиконання службових обов'язків, їм може бути адресована й погроза, яка застосовується при вчиненні цього злочину;

2) особи, які є близькими працівникові транспорту, від якого вимагається невиконання службових обов'язків. До таких осіб погроза безпосередньо може й не доводитися. Однак можливість заподіяння їм шкоди виступає засобом впливу на працівника транспорту. Близькими особами можуть бути визнані родичі та інші громадяни, шляхом загрози заподіяння шкоди яким можна спонукати транспортника до бажаної поведінки.

Об'єктивна сторона розглядуваного злочину як обов'язкові ознаки включає: а) дію - примушення до невиконання службових обов'язків та б) спосіб її вчинення - погрозу вбивством, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень або знищенням майна.

Під примушенням слід розуміти спонукання працівника транспорту до бажаної для винного поведінки. При цьому потерпілий змушений діяти під погрозою, його воля придушується. Метою примушення є невиконання працівником транспорту своїх службових обов'язків, певна дія або бездіяльність.

Злочин вважається закінченим з моменту здійснення впливу на потерпілого - пред'явлення вимоги про певну поведінку, поєднаної з відповідною погрозою. 

Ст. 291 Порушення чинних на транспорті правил

Посягання на безпеку руху та експлуатації транспортних засобів можуть вчинятися, насамперед, особами, на яких покладаються спеціальні обов'язки по дотриманню відповідних правил,- водіями транспортних засобів, іншими працівниками транспорту. Відповідальність за їх неправомірні діяння встановлена окремими статтями розділу XI Особливої частини КК. Водночас безпека руху та експлуатації транспорту може порушуватися й іншими особами - пасажирами, пішоходами, тими, хто керує об'єктами, які не віднесені до транспортних засобів. З урахуванням цього відповідальність диференціюється - ст. 291 передбачено караність за діяння, які не охоплюються іншими нормами про «транспортні» злочини.

З об'єктивної сторони цей злочин характеризується порушенням чинних на транспорті правил. Воно може вчинятися шляхом як дії, так і бездіяльності та полягати в: порушенні правил дорожнього руху велосипедистами; переході вулиць в умовах, коли це заборонено правилами дорожнього руху (у невстановлених місцях, при червоному сигналі світлофора тощо); прогоні тварин через залізничну колію з порушенням правил безпеки; недотриманні правил безпеки при користуванні водними мотоциклами, маломірними суднами тощо.

 

3. Злочини, що посягають на безпеку руху або експлуатації залізничного, водного, повітряного та магістрального трубопровідного транспорту

Кримінальна відповідальність за злочини даної групи настає тоді, коли порушення пов'язане з функціонуванням одного із видів транспорту - залізничного, водного чи повітряного, а також магістрального трубопровідного. Кожний із видів транспорту включає в себе певну інфраструктуру - транспортні засоби, шляхи сполучення та місця базування, засоби управління рухом.

До залізничного транспорту належать: рейкові магістральні та під'їзні шляхи й належне до них обладнання (переїзди, шлагбауми), рухомий склад (локомотиви та вагони, дрезини), засоби управління, сигналізації та зв'язку. При цьому не має значення відомча належність об'єктів транспорту та форми власності на них. Водночас не належать до залізничного транспорту об'єкти рейкового технологічного транспорту (внутріцехові, шахтні), міський рейковий транспорт (трамваї, фунікулери, монорельсові дороги), а також канатні підйомники, ескалатори тощо.

Водний транспорт включає в себе: плавучі самохідні та несамохідні засоби, маяки та бакени, причальні споруди, призначені для перевезення вантажів та пасажирів, риболовства. До нього не віднесені військові кораблі - порушення правил їх водіння кваліфікується за ст. 417.

Повітряний транспорт - це цивільні літальні апарати, місця для їх приземлення (аеродроми, гелікоптерні майданчики) з обладнанням, яке забезпечує зліт і посадку літальних апаратів, включаючи засоби зв'язку та керування повітряним рухом, сигнальні вогні тощо. При цьому до літальних апаратів віднесені ті, які тримаються в атмосфері за рахунок їх взаємодії з повітрям, відбитим від земної поверхні, та здатні маневрувати в тривимірному просторі (літаки, гелікоптери, дирижаблі). Водночас, не належать до об'єктів повітряного транспорту апарати на повітряній подушці (які тримаються над землею чи водою завдяки надлишковому тиску повітря під корпусом), повітряні кулі без двигунів, парашути. Порушення правил польотів або підготовки до них на військових літальних апаратах кваліфікується за ст. 416.

Ст. 278 Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна

Об'єктивна сторона цього злочину може виконуватися тільки шляхом активної поведінки - полягати у вчиненні двох альтернативних дій щодо рухомого складу залізничного, водного чи повітряного транспорту, а саме, його: 1)угону або 2)захоплення.

Угон - це самовільне заволодіння транспортним засобом та поїздка на ньому. Для нього характерним є те, що:

  •  такі дії вчиняються всупереч встановленому порядку допуску до управління транспортними засобами, який передбачає, що керувати транспортним засобом може лише особа, яка є його власником, або ж допущена до керування уповноваженим ним органом (зокрема, компетентним представником адміністрації транспортного підприємства);
  •  він здійснюється без урахування, всупереч або внаслідок фальсифікації волі особи, яка вправі управляти транспортним засобом;
  •  він полягає в керуванні транспортним засобом, здійсненні функцій машиніста, судоводія, пілота. Угон вважається закінченим злочином з моменту початку руху транспортного засобу.

Захоплення транспортного засобу - це встановлення фактичного контролю над ним, отримання можливості для його використання на свій розсуд, включаючи обмеження доступу до нього інших осіб, перешкоджання руху тощо. При цьому особи, які повинні і мають право здійснювати управління цим засобом (члени екіпажу), не допускаються до нього або відсторонюються від керування чи керують ним під примусом.

Захоплення транспортного засобу вважається закінченим злочином з моменту встановлення фактичного контролю над ним: отримання можливості керування транспортним засобом, визначення маршруту руху, зупинення тощо.

Ст. 281 Порушення правил повітряних польотів

Об'єктивна сторона злочину полягає у порушенні правил безпеки польотів - вчиненні дій, які заборонені цими правилами (наприклад, самовільне відчинення дверей) або ж у невиконанні тих приписів, які особа могла і повинна була виконати. Для з'ясування змісту діяння обов'язково слід звертатися до правил безпеки польотів повітряних суден. Під такими правилами слід розуміти нормативно-правові акти відповідного змісту, а також вказівки командира та членів екіпажу повітряного судна, які є обов'язковими для осіб, що перебувають на ньому під час польоту.

Польотом визнається не лише перебування у повітрі, але й час від моменту зачинення дверей перед початком рейсу і до моменту подачі дозволу пасажирам виходити з повітряного судна.

4. Злочини, що посягають на безпеку руху та експлуатації автомобільного та міського електричного транспорту

Транспортними засобами, у зв'язку з керуванням якими настає відповідальність за ст. 286 (а також які є ознакою складів злочинів, передбачених статтями 287, 289, 290), виступають всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби, що приводяться в рух з допомогою двигуна з робочим об'ємом 50 см3 і більше або електродвигуна потужністю понад 3 кВт.

Не є транспортними засобами мопеди, велосипеди з двигуном із робочим об'ємом до 50 см3 рухомий склад метрополітену, фунікулера та інших видів залізниць (пасажирські та вантажні потяги, локомотиви, дрезини тощо). Відповідальність за порушення правил безпеки руху та експлуатації метрополітену та інших видів залізниць передбачена ст. 276, а велосипедів (у тому числі з мотором), самохідних засобів з малопотужними електричними чи іншими двигунами) передбачена ст. 291.

Ст. 286 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

З об'єктивної сторони злочин характеризується порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту. Він може вчинятися шляхом як дії, так і шляхом бездіяльності та полягати у:

  •  вчиненні дій, які заборонені правилами (проїзд на заборонний сигнал світлофора, експлуатація автомобіля з певними технічними несправностями тощо);
  •  невиконанні дій, які особа зобов'язана і може вчинити відповідно до вимог правил безпеки руху й експлуатації транспорту (не зниження швидкості руху відповідно до дорожньої обстановки чи приписів дорожніх знаків, неправильне користування зовнішніми світловими приладами).

Діяння при вчиненні цього злочину завжди пов'язане з недотриманням вимог відповідних нормативних актів - правил безпеки руху та експлуатації транспортних засобів. Такі правила встановлені у законах та інших нормативно-правових актах, насамперед, Правилах дорожнього руху, які затверджуються КМ.

Особливістю об'єктивної сторони цього складу злочину є те, що зазначене діяння вчиняється та наслідки настають в обстановці дорожнього руху, тобто в процесі пересування транспортних засобів. Відповідальність за ст. 286 настає незалежно від місця, де були порушені правила безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту (на магістралі, шосе, вулиці, залізничному переїзді, полі, території підприємства, у дворі тощо). Якщо ж під час руху чи експлуатації машини особа порушила не ці, а інші правила (наприклад, правила охорони праці, зокрема, правила техніки безпеки), її дії, за наявності до того підстав, підлягають кваліфікації за статтями КК, які передбачають відповідальність за недодержання саме інших правил, а у відповідних випадках - за злочини проти життя та здоров'я особи або за знищення чи пошкодження майна. Тому не охоплюється цією статтею заподіяння шкоди під час

ремонту транспортних засобів чи в ході виконання ними певних спеціальних (нетранспортних) операцій, наприклад, під час переміщення ґрунту бульдозером, збирання врожаю самохідним комбайном.

Порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту тягне відповідальність за ч. 1 ст. 286, якщо воно спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження; за ч. 2 цієї статті - смерть потерпілого або тяжке тілесне ушкодження; за ч. 3 - загибель кількох осіб.

Ст. 289 Незаконне заволодіння транспортним засобом

З об'єктивної сторони злочин полягає у незаконному заволодінні транспортним засобом (його зміст розкрито в примітці до цієї статті).

Із цієї примітки випливає, що ним слід вважати умисне протиправне вилучення його з будь-якою метою у власника або законного користувача всупереч їх волі (з місця стоянки або під час руху) шляхом запуску двигуна, буксирування, завантаження на інший транспортний засіб, примусового відсторонення зазначених осіб від керування, примушування їх до початку або продовження руху тощо. Таке заволодіння може бути вчинене таємно або відкрито, шляхом обману чи зловживання довірою, із застосуванням насильства або погроз.

Закінченим злочин вважається з моменту, коли транспортний засіб почав рухатися унаслідок запуску двигуна чи буксирування або ж перевезення на іншому транспортному засобі, а якщо заволодіння відбувається під час руху такого засобу,- з моменту встановлення контролю над ним.

Проникнення в кабіну, гараж чи інше сховище, спробу запустити двигун або буксирувати транспортний засіб з метою заволодіння ним необхідно розглядати як замах на вчинення злочину.

Кваліфікуючими ознаками незаконного заволодіння транспортним засобом є вчинення цього діяння: 1) за попередньою змовою групою осіб; 2) повторно; 3) у поєднанні з насильством, що не є небезпечним для життя або здоров'я потерпілого, або погрозою застосування такого насильства; 4) з проникненням у приміщення чи інше сховище або 5) завдання значної матеріальної шкоди (ч. 2 ст. 289).

Поняття повторності щодо цього злочину визначене у п. 2 примітки до ст. 289, що таке насильство, що не є небезпечним для життя або здоров’я потерпілого, та погрози застосування такого насильства, а також проникнення в приміщення чи інше сховище аналізується у главі про злочини проти власності.

Заволодінням транспортним засобом за попередньою змовою групою осіб має місце у випадку, коли дві і більше особи заздалегідь, тобто до початку виконання дій, які становлять об'єктивну сторону складу злочину, домовилися про спільне його вчинення, незалежно від того, хто з них керував цим засобом. Проте не підлягають кримінальній відповідальності за ст. 289 особи, які не брали участі у вилученні транспортного засобу, але після заволодіння ним винною особою здійснили поїздку на ньому.

Особливо кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його:

1) організованою групою; 2) у поєднанні з насильством, небезпечним для життя або здоров'я потерпілого або з погрозою застосування такого насильства; 3) заподіяння великої матеріальної шкоди (ч. 3 ст. 289).

Поняття значної матеріальної шкоди (ч. 2 ст. 298) та великої матеріальної шкоди (ч. З ст. 289) визначене у примітці до аналізованої статті. При цьому слід мати на увазі, що при кваліфікації діяння у цьому випадку, як й щодо інших статей Особливої частини КК, неоподатковуваний мінімум доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги (половина від мінімальної заробітної плати, встановленої в Україні на початок року, в якому було вчинено злочин), визначеної підпунктом 6.1.1 пункту 6.1 статті 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» для відповідного року.

До розміру матеріальної шкоди, заподіяної незаконним заволодінням транспортним засобом, включається лише так звана пряма шкода - реальні збитки, які, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 ЦК, становлять втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які вона зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права. Щодо аналізованого злочину такі втрати складаються з вартості транспортного засобу, а також витрат на його пошуки, транспортування, ремонт тощо.

Якщо транспортний засіб не зазнав ніяких ушкоджень внаслідок незаконного заволодіння, його технічний стан не погіршився і відновлення він не потребує або сума відповідних витрат менша від зазначеної у п. 3 примітки до ст. 289, така кваліфікуюча ознака як заподіяння значної або великої шкоди відсутня.

У випадку, коли особа знищила транспортний засіб, яким незаконно заволоділа, чи призвела до такого стану, що він повністю втратив свою цінність і його вже не можна використати за прямим призначенням, розмір реальних збитків дорівнює вартості автомобіля на день вчинення злочину. Таким же чином слід вирішувати це питання, якщо транспортний засіб після незаконного заволодіння не знайдено.

У разі пошкодження внаслідок дій винної особи окремих деталей, вузлів, агрегатів транспортного засобу розмір реальних збитків необхідно визначати виходячи з вартості запасних частин і відновлювального ремонту.

Закон (ч. 4 ст. 289) передбачає спеціальний вид звільнення від кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом, якщо, по-перше, таке заволодіння вчинене вперше, по-друге, винна особа заявила про це правоохоронним органам, по-третє, повернула транспортний засіб власникові, по-четверте, повністю відшкодувала завдані збитки.

Незаконне заволодіння транспортним засобом вважається вчиненим вперше, коли: а) такі дії раніше ніколи не вчинялися; б) сплив строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за раніше вчинене незаконне заволодіння транспортним засобом; в) судимість у особи, яка була засуджена за ст. 289, погашена або знята.

Добровільність заяви про вчинення цього злочину правоохоронним органам означає, що заява зроблена за власною волею, незалежно від мотивів і не в зв'язку з тим, що про вчинене стало відомо правоохоронним органам.

Видається, що під поверненням транспортного засобу власникові треба розуміти і повернення його законному користувачеві, якщо він був вилучений у нього.

Водночас законом передбачено, що таке звільнення не відбувається, якщо незаконне заволодіння транспортним засобом вчинене не вперше або ж що воно відбулося із застосуванням будь-якого насильства до потерпілого чи погрози застосування такого насильства.

Висновки

Таким чином, під транспортними злочинами слід розуміти передбачені кримінальним законом суспільно небезпечні діяння, що посягають на безпеку руху та експлуатації всіх видів механічного транспорту, а також магістрального трубопровідного транспорту.
         В розділі XI Особливої частини КК ці злочини розташовані в певній послідовності. При цьому враховується тяжкість злочину, а також вид транспорту, яким він вчиняється. На першому місці стоять злочини, які вчиняються на залізничному, водному чи повітряному транспорті (статті 276—285 КК), на другому — на автомобільному і міському електротранспорті (статті 286—290 КК). Завершують главу злочини, що виражаються в порушенні чинних на транспорті правил та в пошкодженні магістральних трубопроводів (статті 291 і 292 КК).
         Розміщення транспортних злочинів у певній послідовності дає можливість більш правильно конструювати санкції цих статей, що підвищить ефективність кримінально-правових заходів боротьби з цими посяганнями, поліпшить статистичний облік цих злочинів тощо.

PAGE  1




1. Префектура Окинава
2. тематическому труду.
3. вариант миниуборки а точнее организации своего труда и времени.html
4. Строительство и наладка системы обеззараживания питьевой воды
5. Етнічна культура
6. ~рекетті~ ма~ыздылы~ын к~рсеткен к~рнекті орыс ~алымы
7. Тема 11. Социальная философия 1.
8. Задание 6. Подготовка таблицы с расчетами
9. Взаимосвязь социального интеллекта и эмпатии подростков
10. Доклад по дисциплине производственная логистика Выполнила студентка 105 групп
11. КОРПОРАТИВНАЯ СОЦИАЛЬНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ
12. Планирование на перерабатывающих предприятиях и предприятиях торговли
13. Тема Політичний та соціальноекономічний устрій Київської Русі Мета- розкрити сутність і значення розквіт
14. ні~ программалы~ ~~ралдарыны~ ажырамас б~лігі болып саналады
15. Дидактика
16. Перспектива развития газовой промышленности1
17. Право социального обеспечения по дисциплине Конституционное право Конституционное правове
18. Физико-географическое положение Алтая
19. невидимий товар це
20. Головне завдання підприємства полягає у - а задоволенні потреб ринку з метою одержання прибутку; 2