Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

030601 ~ ldquo;Менеджмент організацій rdquo; Луган

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Східноукраїнський національний університет

імені Володимира Даля

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра менеджменту та економічної безпеки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо самостійної роботи студентів з дисципліни: “Основи менеджменту” для студентів третього  курсу денної форми навчання за фахом  6.030601  – “Менеджмент організацій ”

Луганськ, 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Східноукраїнський національний університет

імені Володимира Даля

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра менеджменту та економічної безпеки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо самостійної роботи студентів з дисципліни: “Основи менеджменту” для студентів третього  курсу денної форми навчання за фахом  6.030601  – “Менеджмент організацій ”

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

менеджменту та економічної безпеки

Протокол №  від 22.12.2011 р.

 

Луганськ, 2011


УДК 65.01(075.8)

Методичні вказівки щодо самостійної роботи студентів з дисципліни: “Основи менеджменту” для студентів третього курсу денної форми навчання за фахом 6.030601  – “Менеджмент організацій”. Укл.: І.Ю. Ладико  – Луганськ: СНУ ім. В.Даля, 2011. – .

Приведені методичні вказівки щодо самостійної роботи студентів з дисципліни: “Основи менеджменту” для студентів третього курсу, які навчаються за фахом 6.030601, – “Менеджмент організацій”. Зібрані основні теми, на яких базується вивчення дисципліни і перелік питань до самоперевірки, сприяючих засвоєнню курсу. По кожній темі наводиться завдання до самостійної роботи.

Укладач:           І.Ю. Ладико, к.е.н., доц.

                                                                  

Відповідальна за випуск:          Г.В. Козаченко, проф., д.е.н.

Рецензент            Ромахова О.О., к.е.н., доц.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

У ході розвитку ринкової економіки в Україні об'єктивно визначилася потреба у формуванні нового управлінського мислення та розвитку управлінських компетенцій сучасних керівників. Відмінності в розумінні цілей і пріоритетів розвитку реального сектора економіки, неузгодженість зроблених дій, відсутність науково-обгрунтованого підходу до вирішення проблем управління сучасними підприємствами, не розвиненість стратегічного управлінського мислення у керівників українських компаній сьогодні стає бар'єром для подальшого розвитку вітчизняних підприємств.

Одним з важливих факторів, подолання проблем розвитку сучасних підприємств, є забезпечення впровадження нових знань і технологій менеджменту. А це означає, що найближчим часом будуть широко затребувані нові методи підготовки управлінських кадрів і підходи до формування системи менеджменту на підприємстві.

Менеджмент - це прикладна дисципліна. Тому при навчанні майбутніх фахівців-управлінців основам менеджменту особливе значення приділяється їх самостійна робота. Самостійна робота студентів (СРС)  - це процес активного, цілеспрямованого придбання студентом нових для нього знань і вмінь без безпосередньої участі викладачів.

В ході самостійної роботи, планованої з дисципліни «Основи менеджменту», студент може:
освоїти теоретичний матеріал з досліджуваної дисципліни (освоєння лекційного курсу, а також освоєння окремих тем, окремих питань тим, окремих положень і т.д.);

закріпити знання теоретичного матеріалу, використовуючи необхідний інструментарій практичним шляхом (тести та питання для самоперевірки);

застосувати отримані знання та практичні навички для аналізу ситуації і вироблення правильного рішення (підготовка до групової дискусії, підготовлена ​​робота в рамках ділової гри, «кейс стаді», письмовий аналіз конкретної ситуації, розробка проектів і т. д.);

застосувати отримані знання та вміння для формування власної позиції, теорії, моделі (написання випускної, дипломної роботи, науково-дослідної роботи студента).

Для самостійного опрацювання представлені теми відповідно до структури навчального процесу і електронним конспектом лекцій з дисципліни «Основи менеджменту» (нумерація тем здійснюється відповідно до цього конспектом). По кожній темі виділені чотири розділи:

основні питання змісту теми;

питання і завдання для аналізу і перевірки якості засвоєного матеріалу;

використовувана література в рамках вивчення теоретичної частини.

ТЕМА 1: «МЕНЕДЖМЕНТ – НАУКА, ПРАКТИКА І МИСТЕЦТВО УПРАВЛІННЯ: ЕВОЛЮЦІЯ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Ознайомлення студентів з метою і завданнями курсу «Основи менеджменту».
2. Вивчення базових понять курсу та встановлення з взаємозв'язку.
3. Отримання знань про еволюції управлінської думки.
4. Отримання уявлення про менеджмент як науки та її науковому фундаменті.
5. Формування уявлення про наукові школи менеджменту та про сучасних методологічних підходах, використовуваних у науці управління.
6. Розгляд особливостей розвитку сучасного менеджменту.

Основні питання змісту, розглянутої теми

Розгляд даної теми передбачає формування уявлення у студентів про основні положеннях менеджменту як особливої ​​галузі знань. Для цього розглядаються наступні ключові питання:
Взаємозв'язок і відмінності базових понять «управління», «менеджмент» і «керівництво». Визначення поняття «менеджмент» як процес, орган або апарат управління, функція (вид діяльності), категорія людей, наука і мистецтво. Управління з найдавніших часів і до наших днів. Управлінські революції. Становлення науки менеджмент. Наукові школи управління. Школа наукового управління. Адміністративна школа управління. Школа людських відносин або поведінковий підхід. Кількісна школа, чи школа науки управління. Сучасні підходи до менеджменту. Системний підхід. Ситуаційний підхід. Процесний підхід. Особливості розвитку сучасного менеджменту. Порівняння західної та східної моделей менеджменту. Сучасні тенденції в розвитку менеджменту. Концепція «Менеджменту без ієрархії».

Питання до самоконтролю:

1. У чому різниця між поняттями «менеджмент» і «управління»?

2. Визначтеся з поняттями «об'єкт» та «суб'єкт» управління.

3. Охарактеризуйте менеджмент як вид діяльності, процес, категорію людей, науку, мистецтво та структуру управління.

4. Які основні школи управління вплинули на формування науки «менеджмент»?

5. Назвіть сучасні підходи в менеджменті.

6. Які ви знаєте етапи в розвитку управлінської думки?

7. У чому полягають специфічні особливості моделей сучасного менеджменту в індустріально розвинених країнах?

8. Охарактеризуйте основні тенденції розвитку в сучасному менеджменті?

9. Уявіть собі роль і значення менеджменту в умовах формування ринкової економіки України.


Завдання для самостійної роботи


1. Ознайомтеся з еволюцією розвитку науки менеджменту з використанням матеріалів лекції та додаткових джерел інформації.

2. Виявити особливості наукових шкіл менеджменту проаналізуйте їх відмінності і можливості практичного використання на сучасній етапі.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с. 4 – 25)
  2.  Мескон М.Х. Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента / пер. с англ. – М.: Дело, 1997. – 704 с.

Додаткова література:

  1.  Кравченко А.И. История менеджмента: Учеб. пособие. – М.: Академический проект,2000. – 352 с.
  2.  Дункан Джек У. Основополагающие идеи в менеджменте. Уроки основоположников менеджмента и управленческой практики. Пер. с англ. – М.: Дело,1996. – 272 с.

ТЕМА 2: «ТЕОРЕТИЧні ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Формування уявлення студентам про складові наукового базису теорії управління.
2. Розгляд загальних і специфічних законів управління.
3. Вивчення принципів управління та менеджменту.
4. Розкриття змісту і значення методів управління.

Основні питання змісту, розглянутої теми

Розгляд цієї теми націлена на формування уявлення у студентів про науковий базисі менеджменту - теорії управління. Зокрема, розкриття змісту методологія менеджменту та її ключових складових. Для цього студенту (ці) не обходимо вивчити наступні питання:

Управління як наука ґрунтується на законах. Закони об'єктивного світу. Закони економіки. Закони та закономірності кібернетики. Закони наук, пов'язаних з управлінням. Загальні закони управління. Принципи управління. Принципи управління в системі управління. Становлення принципів управління як категорії науки управління. Принципи А. Файоля. Значення загальних принципів управління. Сутність і зміст загальних принципів управління. Методи управління. Економічні методи управління. Організаційно-адміністративні (організаційно-стабілізуючі, організаційно-розпорядницьких, організаційно-дисциплінарні). Соціально-психологічні методи управління. Кількісні методи управління.

Питання до самоконтролю:

  1.  Назвіть і розкрійте єство законів розвитку об'єктивного світу?
  2.  У чому полягає специфіка законів управління?
  3.  Охарактеризуйте становлення принципів управління.
  4.  Дайте визначення загальним принципам управління.
  5.  Класифікація принципів управління.
  6.  Що таке методи управління?
  7.  У чому єство економічних методів?
  8.  Єство і вміст організаційно-адміністративних методів управління.
  9.  Що є соціально-психологічними методами управління?
  10.  У чому взаємозв'язок і відмінність методів управління?

Завдання для самостійної роботи

  1.  Спробуйте в додаванні до перерахованих в лекції принципів управління додати декілька своїх; обговорите їх в групі на занятті.
  2.  Визначите, за допомогою яких методів управляється учбова група в процесі проведення заняття.
  3.  Необхідно розробити заходи щодо стабілізації кадрів в організації. Які методи управління необхідно використовувати? Сформулюйте заходи.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с. 26 – 43)
  2.  Мухин В.И. Основы теории управления. Учебник. – М.: Экзамен, 2002. – 256 с.

Додаткова література:

Теория системного менеджмента: Учебник. /Под общ. ред. П.В. Журавлева, Р.С. Седегова, В.Г. Янчевского. – М.: Издательство «Экзамен», 2002. – 512 с.

Соснин А.С., Мельниченко Л.В. Основы теории и практики менеджмента: Консп. лекций. – К.: Изд-во Европ. ун-та, 2002. – 216 с.

ТЕМА 3: «УПРАВЛІННЯ ЯК СИСТЕМА»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Сформувати системне уявлення про управління в організації.
2. Закріпити знання про системний підхід як загально методологічному підході менеджменту.
3. Розгляд елементів і процесів, управління як система на основі кібернетичної моделі управління організацією.
4. Дати уявлення про типи і види управління з позиції кібернетики.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Дана тема присвячена системним аспектів управління, а також розглядаються базисні положення управління з позиції кібернетики:

Поняття «система». Основні загальносистемні властивості. Умови системної освіти. Класифікація систем. Управлінське відношення.  Управлінське рішення. Предмет вивчення кібернетики. Кібернетика як наука. Кібернетична модель управління організацією. Вхід. Вихід. Суб'єкт управління. Об'єкт управління. Зворотний зв'язок. Ресурси організаційної системи. Три основні види управління з позиції кібернетики. Відмітні характеристики і особливості видів управління. Типи управління. Характеристики типів управління.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що є «система»?
  2.  Охарактеризуйте основні загальносистемні властивості «системи».
  3.  На яких вигляд підрозділяються «системи»?
  4.  У чому єство системного підходу до управління?
  5.  У чому єство кібернетичної моделі управління організацією?
  6.  Які види і типи  управління реалізуються в організаційних системах?

Завдання для самостійної роботи:

1. Наведіть приклади «систем», які Вас оточують.
2. Опишіть знайому Вам організацію як кібернетичну модель.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с. 44 – 53)
  2.  Теория системного менеджмента: Учебник. /Под общ. ред. П.В. Журавлева, Р.С. Седегова, В.Г. Янчевского. – М.: Издательство «Экзамен», 2002. – 512 с.
  3.  Круглов М.И. Стратегическое управление компанией. Учебник дл ВУЗов. – М.: Русская Деловая Литература, 1998. – 708 с.

Додаткова література:

  1.  Мазур И.И., Шапиро В.Д., Ольдерогге Н.Г.  Эффективный менеджмент: Учеб. Пособие для вузов / Под общ. ред. И.И. Мазура. – М.: Высшая школа, 2003. – 555 с.  
  2.  Мескон М.Х. Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента / пер. с англ. – М.: Дело, 1997. – 704 с.

ТЕМА 4: «ОРГАНІЗАЦІЯ ЯК ОБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Розкрити зміст поняття «організація» та її основні ознаки.
2. Сформувати уявлення у студентів про організацію з позиції об'єкта управління.
3. Розглянути види організацій.
4. Вивчити основне організаційні закони.
5. Отримати уявлення про організаційну середовищі.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Поняття «організація». Організація як система. Особливості організацій як соціально-економічних систем. Основні елементи організаційної системи. Основні елементи управління організацією. Функція і структура організації. Види структури організації. Ознаки організації. Закони організацій і їх вміст. Життєвий цикл організації. Стадії життєвого циклу. Специфіка менеджменту на кожній стадії життєвого циклу. Види організацій. Класифікація видів організацій. Внутрішнє середовище організацій. Внутрішні змінні організації. Зовнішнє середовище організації. Характеристики зовнішнього середовища. Чинники прямої дії зовнішнього середовища. Чинники непрямої дії зовнішнього середовища. Ділове оточення. Фонове оточення. Взаємодія організації із зовнішнім середовищем.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що є організація і  її основні особливості?
  2.  Які основні ознаки організації?
  3.  Які компоненти соціотехничної структури організації?
  4.  У чому виявляється взаємозв'язок організації і менеджменту?
  5.  Охарактеризуйте основні закони організації.
  6.  Що таке «життєвий цикл» організацій?
  7.  Які основні ознаки класифікації організацій?
  8.  Які існують види організацій?
  9.  Що таке внутрішнє середовище організації і які її змінні?
  10.  Що можна розуміти під зовнішнім середовищем організації і з яких елементів вона складається?

Завдання для самостійної роботи:

  1.  Оцініть правильність наступних тверджень:

вимогою закону синергії є необхідність здобуття організацією зовнішніх імпульсів для продовження своєї діяльності;

закон доповнення свідчить, що всі втрачені елементи організації повинні негайно заміщатися новими, інакше вона не зможе функціонувати;

закон композиції вказує, що всі елементи організації підкоряються загальній меті, а їх власні цілі її конкретизують;

закон інформованості зобов'язав керівників забезпечувати підлеглих мінімальним об'ємом необхідної інформації.

  1.  Покажіть до якої організації – штучною або природною – відносяться: учбовий заклад, населений пункт, житловий кооператив, міністерство.
  2.  Покажіть, в чому різниця між формальною і неформальною організацією; неформальною і психологічною неформальною. Проаналізуйте на цей предмет свій учбовий заклад.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с. 54 – 74)
  2.  Мильнер Б.З. Теория организаций. - М.: Инфра-М, 1998. – 336 с.
  3.  Мескон М.Х. Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. С англ. – М.: Дело, 1997. – 704 с.

Додаткова література:

  1.  Холл Р.Х. Организации: структуры, процессы, результаты. Пер. с англ. – СПб.: Питер, 2001. – 312 с.
  2.  Управление организацией: Учебник / Под ред. А.Г. Поршнева, З.П. Румянцевой, Н.А. Саломатина. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 669 с.

ТЕМА 5: «ЦІЛІ УПРАВЛІННЯ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Сформувати уявлення у студентів про целе спрямованості та цільових перевірок достіженіію
2. Розглянути і розкрити зміст поняття «мета»
3. Вивчити різновиди цілей.
4. Отримати інформацію про цільові інструментах.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Поняття «ціль». Можливості визначення цілій. Потреба. Ціль. Результат. Потреба – ціль – функціонування – результат. Ціль управління. Властивості мети. Види завдання цілей. Різновид цілей залежно від їх реалізації. Функції цілій. Вимоги до цілій. Система цілій. Завдання цілій і обмежень. Класифікація цілій. Місія. Місія – загальна ціль – специфічні (локальні) цілі.. Чинники, що впливають на формування місії. Стратегічні цілі. Тактичні цілі. Поточні цілі. Оперативні цілі. Проблема взаємодії в системі цілій. Централізація і децентралізація встановлення цілій. Основні групи, що впливають на визначення цілі організації. Управління по цілях. Сутність управління по цілях. Зміст цільового управління. Дерево цілій. Властивості дерева цілій. Менеджер в системі цільового управління.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що означають наступні поняття: мета, завдання, місія, дерево цілей і управління по цілях?
  2.  Який причинно-наслідковий зв'язок «потреба – ціль - функціонування - результат»?
  3.  Якими властивостями володіють цілі?
  4.  Які функції виконують цілі?
  5.  Які вимоги організації, що пред'являються до цілей?
  6.  Які види цілей існують?
  7.  У чому полягає проблема взаємодії цілей?
  8.  Які групи впливають на формування цілей?
  9.  Розкрійте вміст цільового управління?
  10.  Які властивості використовуються при побудові дерева цілей?
  11.  У чому єство ранжирування цілей і яка необхідність в цьому?

Завдання для самостійної роботи:

  1.  Сформулюйте можливі варіанти місії декількох організацій і обговорите їх на практичних заняттях.
  2.  Побудуйте структуру цілей якої-небудь організації, наприклад, студентської групи, учбового закладу, зоопарку, сільськогосподарського підприємства, банку.
  3.  Спробуйте скласти невелику декларацію власних цілей.
  4.  Візьміть який-небудь варіант попереднього рішення і на його основі побудуйте ієрархію цілей або дерево цілей.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.75 – 94)
  2.  Мазур И.И., Шапиро В.Д., Ольдерогге Н.Г.  Эффективный менеджмент: Учеб. Пособие для вузов / Под общ. ред. И.И. Мазура. – М.: Высшая школа, 2003. – 555 с.  
  3.  Курочкин О.С. Управление предприятием (процессный аспект): Учебное пособие. – К.: МАУП, 1998. – 144 с.

Додаткова література:

  1.  Сладкевич В.П., Чернявский А.Д. Современный менеджмент (в схемах): Опорный конспект лекций. – 2-е изд., доп. – К.: МАУП, 2002. – 152 с.
  2.  Мильнер Б.З. Теория организаций. - М.: Инфра-М, 1998. – 336 с.

ТЕМА 6: «ФУНКЦІЙ УПРАВЛІННЯ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Засвоїти значення функцій управління в досягненні цілей організації.
2. Вивчити зміст і призначення основних функцій управління.
3. Сформувати у студентів уявлення і розуміння процесу управління.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Поняття «функція». Функція управління. Види функцій у вигляді і напряму діяльності.

Функція планерування. Мета діяльності по планеруванню. План. Єство планерування. Вхідні дані планерування. Вихідні дані планерування. Глибина планерування. Вміст планерування. Види планерування залежно від цілей. Процес планерування. Поточне планерування. Короткострокові плани. Оперативно – календарний план. Змінно-добове завдання.

Організація як функція управління. Функція організаційної діяльності. Єство функції організації. Вхід і Вихід організації як функції управління. Вміст функції організації. Принципи організаційної діяльності. Формальна взаємодія і взаємини усередині організації. Делегування. Повноваження і відповідальність. Організаційні повноваження. Лінійні і апаратні (штабні) повноваження. Апарат і його види. Різновиди апаратних повноважень. Координація.

Функція мотивації. Мотивація. Хоторнський експеримент. Мотив і потреба. Модель мотивації через потреби. Класифікація потреб. Винагорода. Види мотивації. Стимул-реакції. Мотиваційна діяльність. Мотиваційна структура. Теорії мотивації. Змістовні і процесуальні теорії.

Контроль. Функція контроль. Вміст контролю. Комплексність контролю. Значення контролю в системі управління. Класифікація контролю. Функції контролю. Завдання, які вирішує контроль в системі управління. Види контролю за часом його здійснення. Ефективна система контролю. Головна мета контролю. Елементи процесу контролю. Етапи процесу контролю.

 

Питання до самоконтролю:

  1.  Розкрійте поняття «Функція управління».
  2.  Класифікуйте функції управління.
  3.  У чому єство функції планерування?
  4.  Охарактеризуйте  вміст процесу планерування.
  5.  Які Ви знаєте види планерування?
  6.  У чому виявляється «крізний» характер планерування?
  7.  У чому полягає функція організації?
  8.  Що таке делегування повноважень? Для чого воно необхідне?
  9.  Які види повноважень Ви знаєте?
  10.  Які причини можуть перешкоджати ефективному делегуванню повноважень?
  11.  Що таке мотивація?
  12.  Єство  і основні положення теорії мотивації?
  13.  Які теорії мотивації  Ви знаєте?
  14.  Що таке контроль?
  15.  Які види контролю Ви знаєте?
  16.  З яких етапів складається процес контролю?
  17.  Якими властивостями повинен володіти контроль, аби бути ефективним?

Завдання для самостійної роботи:

  1.  «Добре сплановано – це означає наполовину зроблено». Наведіть приклади, підтверджуючі це вислів.
  2.  «Організовувати – це означає спочатку оцінити можливість». А потім ставити завдання». Чи Вірно це?
  3.  Спробуйте визначити мотиваційну структуру своєї поведінки і поведінки своїх товаришів в групі.
  4.  Прослідите на власному прикладі механізм перетворення потреб в інтереси, інтереси в мотиви поведінки.
  5.  Придумайте варіант «захисту від хитруна» для учбового закладу з позиції контролю.
  6.  Порівняєте з точки зору переважання внутрішнього і зовнішнього контролю вуз і школу.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.75 – 127)
  2.  Веснин В.В. Основы менеджмента. – М.: Институт международного прав и экономики им. А.С. Грибоедова, 1999. – 480 с.
  3.  Мескон М.Х. Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. С англ. – М.: Дело, 1997. – 704 с.
  4.  Кузьмін О. Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – 2-е вид. Доп. І перероб. – Львів: Національний університет „Львівска політехніка”(Інформаційно-видавничий центр „Інтелект +” Інститут післядипломної освіти),”Інтелект – Захід”, 2003. – 352 с.

Додаткова література:

  1.  Кнорринг В.И. Теория, практика и искусство управления. Учебник для вузов по специальности „Менеджмент”. – М.: Издательская группа НОРМА-ИНФРА –М, 1999. – 528 с.
  2.  Мильнер Б.З. Теория организаций. - М.: Инфра-М, 1998. – 336 с.
  3.  Мухин В.И. Основы теории управления. Учебник. – М.: Экзамен, 2002. – 256 с.

ТЕМА 7: «ОРГАНіЗАЦійни СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Визначити роль і значення організаційної структури управління в організації.
2. Розглянути фактори, які впливають на формування організаційної структури управління організації.
3. Проаналізувати типи і види організаційних структур управління.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Поняття «Організаційна структура управління». Положення, з яких розглядається структура управління. Рівень управління. Основні структурні характеристики організаційних структур управління. Основні елементи організаційних структур управління. Чинники, що визначають організаційну структуру управління. Властивості ефективних структур управління. Класифікація організаційних структур управління. Типові структури управління, їх єство і вміст. Адаптивні структури управління, їх види і вміст. Процесно-оріентовані структури управління. Суть організаційного проектування. Відмінність між організаційним проектом і планом організаційних заходів. Загальна послідовність організаційного проектування. Головні напрями проектування і вдосконалення організацій.

Питання до самоконтролю:

  1.  Розкрійте єство поняття організаційних структур управління.
  2.  Якими функціями володію управлінські структури?
  3.  Охарактеризуйте основні структурні характеристики організаційних структур управління.
  4.  Які чинники впливають на організаційні структури управління?
  5.  Які види організаційних структур Ви знаєте?
  6.  Дайте характеристику типовим організаційним структурам управління, їх достоїнства і недоліки.
  7.  Що таке органічні структури управління і які їх специфічні особливості?
  8.  У чому полягає суть організаційного проектування?
  9.  Які найважливіші напрями організаційного проектування?
  10.  Які етапи включає реалізація організаційного проекту?

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.128 – 152)
  2.  Кузьмін О. Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – 2-е вид. доп. і перероб. – Львів: Національний університет „Львівска політехніка”(Інформаційно-видавничий центр „Інтелект +” Інститут післядипломної освіти),”Інтелект – Захід”, 2003. – 352 с.

Управление организацией: Учебник / Под ред. А.Г. Поршнева, З.П. Румянцевой, Н.А. Саломатина. – 2-е изд., перераб. И доп. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 669 с.

Додаткова література:

  1.  Организационное управление: Учеб. Пособие для вузов / Н.И. Архипова, В.В. Кульба, С.А. Косяченко и др.; под ред. Н.И. Архиповой. – М.: «Издательство ПРИОР», 1998. – 448 с.
  2.  Минцберг Г. Структура в кулаке: создание эффективной организации /Пер. С англ. – СПб.: Питер, 2001. – 512 с.
  3.  Мильнер Б.З. Теория организаций. - М.: Инфра-М, 1998. – 336 с.
  4.  Мескон М.Х. Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. С англ. – М.: Дело, 1997. – 704 с.

 

ТЕМА 8: «УПРАВЛІНСЬКІ СТРАТЕГІЇ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

  1.  Визначення значення стратегії в системі менеджменту організації.
  2.  Розкрити зміст поняття «стратегія».
  3.  Вивчити види стратегій.
  4.  Проаналізувати процес стратегічного планування.
  5.  Ознайомитись з методами стратегічного аналізу та формування стратегії.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Управлінська стратегія. Елементи стратегії. Види стратегій. Організаційні чинники стратегії. Процес формування стратегії.  Моделі формування стратегії. План реалізації стратегії. Курс дій. Політика. Види організаційних стратегій. Відмінність стратегій залежно від їх характеру. Стратегічне планерування. Процес стратегічного планерування. Вміст стратегічного планерування. Управлінське обстеження. Функції управлінського обстеження. Аналіз стратегічних альтернатив. Вибір стратегій. Реалізація стратегій. Оцінка стратегій. Результат стратегічного планерування. SWOT – аналіз. Матриця BCG. Матриця Мак-Кінсі.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що таке управлінська стратегія?
  2.  Які елементи включає стратегія?
  3.  З яких стадій складається процес формування стратегії?
  4.  Охарактеризуйте види  стратегій.
  5.  Що є  стратегічним планеруванням?
  6.  З яких етапів складається  стратегічне планерування?
  7.  У чому основна суть SWOT – аналіз?
  8.  Охарактеризуйте і розкрійте вміст матриці BCG?
  9.  Розкрійте єство і вміст матриці Мак - Кінсі.

Завдання для самостійної роботи:

  1.  Заповните макет стратегічного плану:
  2.  Стратегічний план по самоудосконаленню і досягненню особистих цілей:

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.153 – 172)
  2.  Веснин В.В. Основы менеджмента. – М.: Институт международного прав и экономики им. А.С. Грибоедова, 1999. – 480 с.
  3.  Организационное управление: Учеб. Пособие для вузов / Н.И. Архипова, В.В. Кульба, С.А. Косяченко и др.; под ред. Н.И. Архиповой. – М.: «Издательство ПРИОР», 1998. – 448 с.

Додаткова література:

  1.  Мазур И.И., Шапиро В.Д., Ольдерогге Н.Г.  Эффективный менеджмент: Учеб. Пособие для вузов / Под общ. ред. И.И. Мазура. – М.: Высшая школа, 2003. – 555 с.  
  2.  Большаков А.С., Михайлов В.И. Современный менеджмент: теория и практика – СПб: Питер, 2002. - 416 с.

ТЕМА 9: «ЗВЯЗУЮЧИ ПРОЦЕСИ у МЕНЕДЖМЕНТІ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Визначення ролі і значення сполучних процесів у системі менеджменту організації.
2. Вивчення ролі комунікацій та комунікаційного процесу в менеджменті сучасних організацій.
3. Розкриття значення і ролі прийняття рішень в менеджменті сучасних організацій

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Інформація. Цілі інформації. Цінність інформації. Види інформації. Взаємозв'язок загальних функцій управління за допомогою єднальних процесів. Комунікації. Значущість комунікацій в управлінні. Мета комунікацій. Комунікації як дія. Комунікації як взаємодія. Комунікації як процес. Комунікаційний процес і його мета. Елементи комунікаційного процесу. Етапи комунікаційного процесу. Комунікаційний потік і його види. Типи комунікацій. Класифікація комунікацій. Організаційні комунікації. Характеристики комунікацій. Функції комунікацій. Значення ухвалення рішень в системі управління. Характеристики ухвалення рішення. Управлінське рішення. Властивості управлінських рішень. Проблема – ситуація. Чинники, що викликають проблеми. Форми управлінських рішень. Якість управлінських рішень. Види управлінських рішень. Процес ухвалення рішення. Етапи процесу ухвалення рішення. Основні підходи до дослідження і оптимізації рішень. Модель. Види моделей. Процес побудови моделей. Способи моделювання.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що є інформація?
  2.  У чому виявляється єство єднальних процесів?
  3.  У чому полягає значення комунікацій в управлінні?
  4.  Які існують види комунікацій?
  5.  Що таке комунікаційний процес?
  6.  У яких формах здійснюються організаційні комунікації?
  7.  Яке визначення терміну «управлінське рішення»?
  8.  Що є процесом ухвалення рішень?
  9.  Як класифікуються управлінські рішення?
  10.  Які існують основні підходи і способи ухвалення оптимальних рішень?

Завдання для самостійної роботи:

  1.  Назвіть особливості сприйняття усної інформації. Чому виникають чутки і дезінформація?
  2.  Які з інформаційних систем відіграють найбільшу роль у роботі менеджера організації?
  3.  Сформулюйте одну з важливих для Вас проблем і шляхом причинно-наслідкового аналізу визначте її виникнення та способи вирішення

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.173 – 194)
  2.  Веснин В.В. Основы менеджмента. – М.: Институт международного прав и экономики им. А.С. Грибоедова, 1999. – 480 с.
  3.  Кузьмін О. Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – 2-е вид. Доп. І перероб. – Львів: Національний університет „Львівска політехніка”(Інформаційно-видавничий центр „Інтелект +” Інститут післядипломної освіти),”Інтелект – Захід”, 2003. – 352 с.

Додаткова література:

  1.  Мазур И.И., Шапиро В.Д., Ольдерогге Н.Г.  Эффективный менеджмент: Учеб. Пособие для вузов / Под общ. ред. И.И. Мазура. – М.: Высшая школа, 2003. – 555 с.  
  2.  Большаков А.С., Михайлов В.И. Современный менеджмент: теория и практика – СПб: Питер, 2002. - 416 с.

ТЕМА 10: «КЕРІВНИЦТВО І ГРУПОВА ДИНАМІКА»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Розкриття змісту поняття «керівництво».
2. Вивчення видів і форм влади як інструменту реалізації керівництва в організації
3. Формування уявлення про розпорядництва.
4. Аналіз підходів до керівництва людьми
5. Отримання необхідних знань і групової динаміки.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Вплив. Методи впливу. Влада. Влада як організаційний процес. Влада як управлінська категорія. Спрямованість владі. Основи влади. Традиція. Харизма. Переконаність. Джерела влади. Кордони влади. Баланс влади. Обставини, що впливають на міцність і переважання тієї або іншої форми влади. Базові типи влади. Види влади залежно від характеру її здійснення. Види влади залежно від особових і організаційних джерел менеджера. Розпорядження. Види розпоряджень за способом їх віддачі, залежно від їх форми.  Наказ. Доручення. Порада. Завдання. Влада в процесі керівництва. Стосунки в процесі керівництва. Етапи в розвитку технократичного підходу до керівництва. Принципи керівництва з точки зору гуманістичного підходу. Група. Мала група. Причини виникнення малих груп. Основні типи груп. Міжгрупова дія. Основні чинники, що підвищують ефективність діяльності груп. Робоча група. Керівна група. Комітет. Типи комітетів. Процес формування команди. Особливості неформальних груп. Типи неформальних ролей. Негативні і позитивні характеристики неформальних груп.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що таке влада? Як співвідноситься між собою влада і вплив?
  2.  Які доданки основ влади?
  3.  Перерахуєте основні чинники міцності влади і розкрійте їх вміст.
  4.  У чому полягає сенс «балансу влади»?
  5.  Що таке «харизма»?
  6.  Охарактеризуйте основні види влади?
  7.  Які види груп функціонують в організаціях?
  8.  Що таке формальні групи і процес їх формування?
  9.  У чому виявляються особливості неформальних груп?
  10.  Які типи неформальних ролей співробітників?

Завдання для самостійної роботи:

  1.  Наведіть приклади відомих харизматичних керівників і спробуйте пояснити, в чому причина, сильні і слабкі сторони їх влади.
    1.   Спробуйте ранжирувати основи влади стосовно другої половини XIX століття, першої і другої половини XX століття (окремо). Змінилися вони, або залишилися колишніми?

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.195 – 214)
  2.  Веснин В.В. Основы менеджмента. – М.: Институт международного прав и экономики им. А.С. Грибоедова, 1999. – 480 с.
  3.  Кузьмін О. Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – 2-е вид. Доп. І перероб. – Львів: Національний університет „Львівска політехніка”(Інформаційно-видавничий центр „Інтелект +” Інститут післядипломної освіти),”Інтелект – Захід”, 2003. – 352 с.

Додаткова література:

  1.  Албастова Л.Н. Технологии эффективного менеджмента: Учебно-практическое пособие. – М.: «Издательство ПРИОР», 1998. – 288 с.
  2.  Молл Е.Г. Менеджмент. Организационное поведение: Учеб. пособие. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 160 с.

ТЕМА 11: «ЛІДЕРСТВО: ТЕОРІЯ, ПІДХОДИ, СТИЛЬ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

1. Визначити основний зміст поняття «лідерство»
2. Розглянути основні підходи до лідерства.
3. Вивчити основні стилі управління керівника.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Значення лідерства. Відмінність між управлінням і лідерством. Лідерство як процес і як властивість. Поняття «лідерство». Види лідерства. Стиль лідерства. Основні підходи до лідерства і їх вміст. Теорія  Тіда. Теорія Стогділла. Теорія влади. Харизматична теорія Конгера – Канунго. Теорія Х і В Д. Макгрегора. Класифікація стилів К. Левіна. Теорія Лайкерта. Модель Фідлера. Підхід Мітчелла і Хауса. Теорія життєвого циклу Херси і Бланшара. Модель ухвалення рішень Врума – Йеттона. Атрибутивний підхід. Екстеріальноє приписування. Інтеріальноє приписування. Трансформаційне лідерство. Поняття «Стиль управління». Взаємозв'язок стилю управління з різними категоріями управління. Види стилів управління і їх вміст. Залежність стилю від складності завдань. Критерій стилю. Рекомендації по вдосконаленню стилю управління.

Питання до самоконтролю:

  1.  У чому відмінності між «управлінням» і «лідерством»?
  2.  У яких аспектах розглядається лідерство?
  3.  Що таке лідерство?
  4.  Як класифікують лідерство?
  5.  Які основні підходи існують в теорії лідерства?
  6.  Охарактеризуйте похід з позиції особистих  якостей.
  7.  Розкрійте вміст  підходу з позиції влади і впливу.
  8.  У чому полягає єство поведінкового підходу до лідерства?
  9.  Як розглядають  лідерство з позиції ситуаційного підходу?
  10.  Що таке «стиль управління»?
  11.  Як класифікуються стилі управління?

                                                    Завдання для самостійної роботи:

1. Покажіть принципову відмінність між авторитарним, демократичним і ліберальним стилями управління.

2.  Обґрунтуйте, яким з перерахованих стилів управління більшою мірою личить для наступних ланок управління:

порада директорів акціонерного суспільства;

конструкторське бюро;

банк;

транспортне підприємство;

рекламне агентство.

          3. Висловіть свою думку з питання про те, які стилі управління повинні застосовуватися в учбовому закладі:

з боку ректорату і деканату;

з боку викладачів.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.215 – 231)
  2.  Веснин В.В. Основы менеджмента. – М.: Институт международного прав и экономики им. А.С. Грибоедова, 1999. – 480 с.
  3.  Беляцкий Н.П. Менеджмент. Основы лидерства: Учебное пособие. – Мн.: Новое знание, 2002. – 250 с.

Додаткова література:

  1.  Албастова Л.Н. Технологии эффективного менеджмента: Учебно-практическое пособие. – М.: «Издательство ПРИОР», 1998. – 288 с.
  2.  Друкер, Питер, Ф. Задачи менеджмента в XXI веке. : Пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2001. – 272 с.
  3.  Дункан Джек У. Основополагающие идеи в менеджменте. Уроки основоположников менеджмента и управленческой практики. Пер. с англ. – М.: Дело,1996. – 272 с.

ТЕМА 12: «ОРГАНІЗАЦІЙНА КУЛЬТУРА В УПРАВЛІННІ І ЇЇ РОЗВИТОК»

Мета самостійної роботи студента (ки):

  1.  Формування у студентів уявлення про «м'яких» інструментах менеджменту - організаційної культури.
  2.  Розгляд функцій і типів організаційної культури.
  3.  Вивчення видів організаційної та управлінської культури.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Поняття «Організаційна культура». Основні параметри організаційної культури. Основні властивості організаційної культури. «Сила» дії організаційної культури. Вплив організаційної культури на діяльність організації. Діагностика організаційної культури. Управління організаційною культурою. Основні підходи до організаційної культури. Самостійні напрями організаційної культури. Елементи організаційної культури. Субкультура. Елементи управлінської культури. Культура управління організацією. Контркультура. Основні причини появи контркультур в організаціях. Дія зовнішнього середовища на організаційну культуру. Функції організаційної культури по відношенню до організації. Типи організаційної культури. Методи зміни організаційної культури. Методи підтримки організаційної культури. Соціальна відповідальність. Складові соціальної відповідальності. Види соціальної відповідальності. Основні види організаційної культури. Види управлінської культури.

Питання до самоконтролю:

  1.  Поясните, що таке організаційна культура і як вона виникає.
  2.  Якими основними властивостями володіє організаційна культура?
  3.  Що передбачає управління організаційною культурою?
  4.  Охарактеризуйте основні елементи організаційної культури.
  5.  Які дії на культуру організації надає зовнішнє середовище?
  6.  Які функції виконує організаційна культура?
  7.  Які основні типи організаційної культури?
  8.  Що є «соціальна відповідальність» і перерахуєте її основні види?
  9.  Які розрізняють види організаційної культури?
  10.  Які різновиди має управлінська культура?

Завдання для самостійної роботи:

1. Прокоментуйте значення впровадження наступних програм для організаційної культури фірми «Хвилинки»

Програма «Повідомлення», що передбачає, що кожен робітник фірми може написати анонімну скаргу, направити її в той підрозділ або тому керівникові (незалежно від його посадового рівня), які відповідають за вирішення конкретної проблеми, і бути упевненим, що скаргу уважно розглянуть.

Програма «Відкриті двері», що дозволяє будь-якому робітнику у будь-який час поводитися з питанням, що хвилює його, проханням, пропозицією до керівника будь-якого рангу.

Програма «Через голову», яка вимагає, аби один раз в півроку керівник поговорив з підлеглим свого підлеглого, тобто з працівником, що знаходиться на два рівні нижче в управлінській ієрархії.

2. Поясните, що таке організаційна культура і як вона виникає.

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.232 – 247)
  2.  Веснин В.В. Основы менеджмента. – М.: Институт международного прав и экономики им. А.С. Грибоедова, 1999. – 480 с.
  3.  Албастова Л.Н. Технологии эффективного менеджмента: Учебно-практическое пособие. – М.: «Издательство ПРИОР», 1998. – 288 с.

Додаткова література:

  1.  Громкова М.Т. Организационное поведение: Учеб. пособие для вузов. – М.: ЮНИТИ-ДИАНА, 1999. – 207 с.
  2.  Кнорринг В.И. Теория, практика и искусство управления. Учебник для вузов по специальности „Менеджмент”. – М.: Издательская группа НОРМА-ИНФРА –М, 1999. – 528 с.

ТЕМА 13: «СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

  1.  Визначення значення системи управління в організації.
  2.  Вивчення основних складових системи управління.
  3.  Формування уявлення у студентів про процес управління та технології управління.

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Поняття «система управління». Відмінності між «системою і «структурою управління». Зміст поняття «Система управління». Характерні особливості систем управління. Основні елементи  системи управління. Управлінський апарат. Суб'єкти управлінської діяльності. Умови ефективної взаємодії між підсистемою, що управляє і керованою. Керованість. Механізм управління. Процес управління.  Основні завдання, які виконує процес управління. Характеристики процесу управління. Управлінська праця. Предмет і засоби управлінської праці. Продукт управлінської праці. Основні форми управлінської праці. Склад управлінської праці. Управлінська операція. Управлінська робота і  її види. Складність управлінської праці. Управлінська процедура. Класифікація процедур за різними критеріями. Управлінський цикл. Поняття «Технологія управління». Визначення «технологія управління». Мета і основна функція технології управління. Технологія як інформаційна і організаційна взаємодія трьох основних циклів або процесів. Підходи до формування управлінської технології.  Ефективність технології управління. Критерії ефективності технології управління. Техніка управління.

Питання до самоконтролю:

  1.  Розкрійте вміст поняття «Система управління».
  2.  Які основні елементи системи управління?
  3.  Що розуміють під «керованістю» системи управління?
  4.  Що таке механізм управління?
  5.  Сформулюйте, що є «процесом управління»?
  6.  Чим характеризується процес управління?
  7.  Що таке управлінська робота, операція, процедура?
  8.  Що відображає управлінський цикл?
  9.  У чому єство і значення технології управління?
  10.  Поясните, що таке техніка управління?

Завдання для самостійної роботи:

  1.  Пригадаєте особливості соціальної системи і розглянете свою учбову групу як її різновид.
  2.  Поясните в чому схожість і в чому відмінності підсистеми, що управляє і керованої, з одного боку, суб'єкта і об'єкту управління – з іншою. Спробуйте змалювати співвідношення цих елементів графічно.
  3.  Зіставте працю управлінця, винахідника, робітника. Покажіть їх загальні моменти і відмінності.
  4.  Перерахуєте які існують управлінські технології і спробуйте проілюструвати їх прикладами з довколишньої дійсності.      

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.248 – 264)
  2.  Дейнеко О.А. Технология управленческих работ в машиностроении. – М.: Машиностроение, 1987. – 192 с.
  3.  Теория системного менеджмента: Учебник. /Под общ. ред. П.В. Журавлева, Р.С. Седегова, В.Г. Янчевского. – М.: Издательство «Экзамен», 2002. – 512 с.

Додаткова література:

  1.  Мыльник В.В., Титаренко Б.П., Волочиенко В.А. Системы управления. Учебное пособие. – М.: «Экономика и финансы», 2002. – 384 с.
  2.  Курочкин О.С. Управление предприятием (процессный аспект): Учебное пособие. – К.: МАУП, 1998. – 144 с.

ТЕМА 14:  «РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ»

Мета самостійної роботи студента (ки):

  1.  Розкриття змісту поняття «результативність управління».
  2.  Формування уявлень у студентів про якість управління.
  3.  Розгляд питань, пов'язаних з ефективністю управління.

                                     

Основні питання змісту, розглянутої теми:

Вміст результативності управління. Показники результативності. Єство поняття «якості». Поняття «Якість управління». Параметри якості управління. Ефективність управління і її значущість. Взаємозв'язок «ефективності управління» і «результативності управління». Види ефективності. Сторони ефективності управління. Критерії і показники ефективності управління. Алгоритм процесу оцінки ефективності управління. Економічна ефективність від вдосконалення наукової організації управлінської праці. Економічна ефективність заходів щодо наукової організації управлінської праці.

Питання до самоконтролю:

  1.  Що таке результативність управління?
  2.  Якими показниками характеризується результативність управління?
  3.  Розкрійте вміст поняття «якості».
  4.  У чому суть категорії «якість управління»?
  5.  Які показники характеризують якість управління?
  6.  Яке основний вміст поняття «Ефективність управління»?
  7.  Які існують основні види ефективності управління?
  8.  Які сторони існують при оцінці ефективності управління?
  9.  У чому важливість і значення критерію або критеріїв ефективності управління?
  10.  Які використовуються основні показники ефективності управління?

Основна література:

  1.  Ладико І.Ю., Сумцов В.Г. Загальний менеджмент. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во Східноукраїнського національного університету  імені  Володимира Даля, 2004. – 282 с. (с.265 – 274)
  2.  Теория системного менеджмента: Учебник. /Под общ. ред. П.В. Журавлева, Р.С. Седегова, В.Г. Янчевского. – М.: Издательство «Экзамен», 2002. – 512 с.
  3.  Синк Д.С. Управление производительностью: планирование, измерение и оценка, контроль и повышение. Пер. с англ. – М.: Прогресс, 1989. – 528 с.

Додаткова література:

  1.  Кремнев Г.Р. Управление производительностью и качеством: 17-модульная программа для менеджеров «Управление развитием организации». Модуль 5. – М.: ИНФРА-М, 2003. – 256 с.




1. Анализ производственной программы
2. ВКЛ- ацэнка дзяржау у беларускай гисторыяграыии
3. Что делать, если случилась травма
4. Культурологія Спеціальність Сестринська справа Курс
5. Расчет устойчивости и риска инвестиционного проекта строительства жилья
6. Сыктывкарский государственный университет РЕШЕНИЕ УЧЕНОГО СОВЕТА 26 июня 2013 г.html
7. тема xf 1 имеет единственное решение хотя какойл
8.  Визначення показників процесу накопичення вагонів на сортувальних станціях
9. Вертикальное озеленение Семейство актинидиевые ~ ktinidicee ktinidi Актинидия kolomict.html
10. Реферат на тему Свадебные традиции Финляндии конца XIX века.
11. 1Понятие и сущность политических партий 1.html
12. Система технічного обслуговування тракторів
13. Тема- Государственная и муниципальная собственность
14. Рациональное и иррациональное в творчестве Габриэля Гарсия Маркеса
15. інвестиційний клімат
16. Варіант 1 Завдання 1
17. созданием и поддержанием специальных финансовых и материальных фондов резерва лабораторного оборудования
18. вывод данных. Форматирование данных
19. Тeopии и цeли иcкуccтв
20. фн доцент ММ Иманбеков Зав