Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема уроку- Електронні таблиці та їх призначення

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема уроку: Електронні таблиці та їх призначення. Робота з файлами електронних таблиць. Опрацювання табличної інформації в середовищі табличного процесора

Мета уроку:

навчальна: познайомити учнів з призначенням і функціями ЕТ, способами запуску програми MS Excel, елементами інтерфейсу електронних таблиць та структурою робочої книги і записом адреси комірки, правилами введення, редагування даних та форматування змісту комірок;

розвивальна: розвивати пізнавальний інтерес, логічне мислення та увагу учнів; формувати основи інформаційної культури та потребу в набуванні знань;

виховна: виховувати культуру інформативного мовлення.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: комп’ютери, програмне забезпечення – MS Excel, картки з завданнями, проектор.

Поняття і терміни: табличний процесор, електронна таблиця, робоча книга/аркуш, діапазон клітинок/рядків/стовпців, табличний курсор, рядок формул, поле імені, маркер автозаповнення.

Вимоги до знань і вмінь учнів:

Учні повинні знати: поняття електронної книги, аркушу, рядка, стовпця, клітинки, діапазону клітинок; способи навігації аркушем і книгою;формати даних: числовий, грошовий, текстовий, формат дати; способи введення даних різних форматів та керування форматом клітинок

Учні повинні вміти: переміщуватись аркушем і книгою; вводити дані і формули у клітинки та редагувати їх вміст; виділяти діапазони клітинок із заданою адресою; форматувати дані, клітинки та діапазони клітинок; копіювати, переміщувати й видаляти вміст клітинок і діапазонів клітинок

Список використаної літератури: 1. Й. Я. Рівкінд, Т. І. Лисенка, Л. А. Чернікова, В. В. Шакотько. Інформатика 10 клас. Академічний рівень. Вид-во «Генеза», 2010. – 293с. 2. Ю.О.Дорошенко, Т.В.Тихонова, Г.С.Луньова. Технологічне навчання інформатики: Навч.-метод.посіб. – Х.:В-во «Ранок» - 2010.- 302с. 3. Інформатика. Програма для профільного навчання та допрофільної підготовки. 4. Гаєвський О.Ю. Інформатика. 7-11 класи: Навч.посіб. – К.: А.С.К. – 2003.-512с. 5. Глинський Я.М. Практикум з інформатики: Навч.посіб. – Львів:Деол, 2002.-224с. 6. Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г. Інформатика. 11 клас (рівень стандарту), - К.: ТОВ учбово-видавницький центр «Школяр» - 2011. – 304с.

Структура уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

- Усне опитування

ІІІ. Первинне сприйняття та засвоєння матеріалу

IV. Формування первинних вмінь та навичок роботи з програмою

- Самостійна робота учнів за комп’ютерами

V. Підведення підсумків уроку

VІ. Домашнє завдання

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

Усне опитування

1. Які ви знаєте об’єкти вікна текстового процесора Word? Поясніть призначення кожного з них.

2. Як створити новий текстовий документ в текстовому процесорі Word?

3. Як зберегти текстовий документ, створений в текстовому процесорі Word? Чим відрізняються команди Сохранить та Сохранить как?

4. З чого складаються та для чого використовуються таблиці в текстовому документі?

5. Що передбачає операція редагування?

6. Чим відрізняються операції копіювання і переміщення? Як їх можна виконати в ТП Word?

ІІІ. Первинне сприйняття та засвоєння матеріалу

Багато обчислень, пов’язаних із повсякденною діяльністю людини, доцільно виконувати в табличному вигляді.

Для розв'язування задач на опрацювання числових даних, які можна подати у вигляді електронної таблиці, розроблені спеціальні пакети програм, що називаються табличними процесорами.

Табличний процесор - це прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих у таблицях. Таблиці, які опрацьовує табличний процесор, називаються електронними таблицями (ЕТ). ЕТ є основним об’єктом обробки табличним процесором.

Кожна така таблиця є сукупністю стовпців і рядків, на перетині яких утворюються клітинки, у клітинках можуть зберігатися числа, тексти і формули для їх опрацювання.

Підготовка й опрацювання даних за допомогою табличного процесора складається з певної послідовності дій. Спочатку електронну таблицю створюють і заповнюють. Потім її можна редагувати, форматувати. Для графічного представлення даних можна побудувати діаграми і графіки. Готові таблиці й діаграми можна надрукувати, зберегти у файлі, переслати електронною поштою тощо.

На сьогоднішньому уроці ми розглянемо одну з програм електронних таблиць – Excel – потужну програму загального призначення, що входить в інтегрований пакет Microsoft Office. Іншими програмами електронних таблиць є таблиці Google, Lotus 1—2—3, OpenOffice.org Calc, Kspread, Gnumeric, SuperCalc та ін.

Основні функції табличного процесора:

 введення і редагування даних, автоматизація введення; форматування табличних даних із використанням стандартних засобів, стилів, шаблонів;

 виконання обчислень за формулами;

 аналіз табличних даних;

 графічне зображення даних (побудова діаграм і графіків);

 робота зі списками;

 друк даних ЕТ, діаграм і графіків;

 колективна робота з таблицями;

 розробка програмних додатків, заснованих на вбудованій мові програмування VBA та ін..

- Як, на вашу, думку можна запустити програму MS Excel?

Очікувані відповіді:

1) через головне меню – Пуск\Все программы\Microsoft Office\ Microsoft Office Excel;

2) клацнувши по позначці Excel на панелі Microsoft Office;

3) 2ЛК миші по ярлику Excel на робочому столі або вибрати команду Открыть в контекстному меню даної піктограми

- Запустіть програму одним із способів.

- Що ви бачите у вікні програми?

- Які елементи інтерфейсу вам уже відомі після вивчення текстового процесора Microsoft Office Word? Назвіть їх призначення.

Невідомими для вас є нові спеціальні компоненти, властиві саме вікну Excel.

 Рядок формул – це панель у верхній частині вікна Excel, що використовується для введення і редагування змісту комірки. Змістом комірки може бути як постійне значення (число або текст), так і формула.

 Поле імені – це текстове поле ліворуч від рядка формул, у якому відображається ім’я виділеної комірки або елемент діаграми. У цьому полі можна швидко перевизначити ім’я комірки.

 Робоча частина аркуша – це графічне зображення електронних таблиць. Робоча частина складається з комірок і заголовків рядків і стовпців.

 Вкладки аркушів – ці елементи розташовані в нижній частині вікна. Клацання мишею по будь-якій з вкладок відкриває відповідний аркуш робочої книги.

- Порівняйте назви документів програм Microsoft Office Word та Microsoft Office Excel. (Діти дають відповіді). Отже:

Робочою книгою називають кожний документ у Excel. Книга в Excel є файлом (розширення .xls), призначеним для збереження й обробки даних.

Як створити нову книгу або відкрити, створену раніше, зберегти книгу у файлі? Всі ці операції аналогічні тим, про які ви згадували на початку уроку для текстового процесора Word. Стандартним типом файлу в Excel 2003 є книга Excel ,а стандартним розширенням ім’я файлу – xls.

Робоча книга складається з пронумерованих аркушів (Лист1, Лист2 тощо) і розмічених сіткою ліній. Назви (імена) аркушів ви бачите на вкладках (ярличках) у нижній частині вікна книги над рядком стану.

Для зміни активного аркуша досить клацнути мишею по ярличку потрібного аркуша. За замовчуванням робоча книга в Excel містить три аркуші. Цю кількість можна збільшити або навпаки, зменшити; можна змінити назву аркуша, його колір, перемістити аркуш. Перелік можливих операцій над аркушами міститься в контекстному меню аркушів.

Робочий аркуш являє собою сукупність рядків і стовпців, які, у свою чергу, складаються з комірок.

Комірка(клітинка) – це мінімальний елемент електронної таблиці. Вона має адресу, яка складається з імені стовпця й імені рядка, на перехресті яких розташована дана комірка.

- Яку, на вашу думку, клітинку називають активною?(Яка містить табличний курсор)

- Як її активувати?

- Зробіть активною комірку B6, D17, K1.

У вас мабуть виникає питання, а яка ж максимальна кількість стовпців та рядків на аркуші? Їх кількість обмежена: для стовпців – 256, рядків – 65536(=216).

- Наступне питання, яке може у вас виникнути – як будуть називатись стовпчики, для назв яких вже не вистачило букв алфавіту? (Діти самостійно досліджують і роблять висновок).

Виділена комірка називається поточною або активною. В неї можна вводити різну інформацію, що відображається у вигляді тексту або числа: цілого, десяткового або звичайного дробу, відсотка, грошової суми тощо.

Пригадайте спосіб виділення фрагменту тексту у програмі Microsoft Office Word за допомогою миші.

Аналогічно можна виділяти сукупність комірок електронної таблиці – діапазон. Прямокутний діапазон комірок позначається записом адрес кутових комірок (лівої верхньої і нижньої правої), що розділені двокрапкою, наприклад:

A1:D5, B11:B16, C5:AB8, K1:K17.

- Виконайте виділення діапазонів A3:B6, G5:H7, D1:F10.

Окрім цього, можна виділити:

- весь стовпчик і весь рядок – натиснути вказівником мишки на їх відповідну назву;

- діапазон рядків/стовпців – натиснути ЛК мишки на назву першого стовпчика/рядка діапазону і, утримуючи її, протягти до назви останнього стовпчика/рядка;

- всю таблицю – натиснути на клітинку, яка розміщена у верхній крайній лівій позиції, тобто ліворуч від стовпчика А та вище рядка 1. Для відміни виділення досить клацнути мишкою поза виділеним фрагментом.

- Тепер детальніше розглянемо питання введення, редагування та форматування даних в ЕТ.

- Що, на вашу думку, означає ввести дані у таблиці Excel? (Записати до комірки деякі значення або формули). В Excel можливі два варіанти введення даних із клавіатури:

- безпосередньо до комірки;

- в рядок формул.

(Учням пропонується самостійно виконати набір текстової та числової константи кожним з способів).

- Зробіть висновок щодо вирівнювання числової і текстової інформації в комірках.

- Діти, а чи помилявся хто з вас при вводі даних в комірку? Якщо ні, то спробуйте виправити дані клітинки.

- Як ви виконували виправлення? Що помітили? (Діти роблять висновок про те, що при вводі нових даних старі - знищуються)

Перехід в режим редагування даних ви можете здійснити одним із наступних прийомів:

 для заміни - виділити комірку і набрати в ній нові дані;

 для редагування усередині комірки – активізувати комірку і виконати 2ЛК миші або натиснути F2;

 для редагування в рядку формул – активізувати комірку, клацнути в рядку формул і змінити дані.

Завершується редагування натисканням на клавішу Enter або клацанням поза коміркою, що редагується.

При введенні даних Excel автоматично розпізнає числа, текст, дати, логічні значення тощо.

Для очищення комірки її треба виділити і натиснути клавішу Delete або BackSpace.

Операції переміщення і копіювання даних в Excel здійснюються стандартними засобами Windows-додатків. Пригадайте, як ви це робили? (Drag and Drop, буфер обміну).

Крім вже відомих вам способів для копіювання в Excel передбачено спеціальний засіб – маркер заповнення.

(Учням пропонується перейти на Лист2, набрати в комірці А1 цифру 5 і скопіювати її в комірки діапазону А1:А10 та А1:К1).

Слід відмітити, що маркер заповнення використовується в Excel ще й для спрощення введення даних до ЕТ – автозаповнення – забезпечення заповнення комірок даними з визначених послідовностей, передбачених в Excel: дні тижня, назви місяців, прогресії.

- Перейдіть на Лист3. Перейменуйте його на Автозаповнення. В чарунку А1 введіть Понеділок і протягніть маркер униз до комірки А7 (вчитель повинен передчасно створити послідовність днів тижня для українського варіанту). Що ви бачите на аркуші?

- Подібний спосіб і для створення числових прогресій. Давайте створимо послідовність натуральних чисел, кратних 5. Наберіть в клітинці В1 число 5, а в клітинці В2 – 10. Виділіть обидві чарунки і протягніть маркер діапазону В1:В2 униз до комірки В10. Що отримали в результаті?

- Побудуйте самостійно прогресії:

0,01 0,02 0,03 …

0,1 0,01 -0,8 …

- Можна побудувати ще й геометричну прогресію. На наступний урок самостійно опрацюйте цей матеріал (завдання для учнів достатнього і високого рівня знань).

Розглянемо тепер питання форматування даних, введених до комірок ЕТ.

Під форматом комірок у Excel розуміється дуже великий набір параметрів:

перші – задають спосіб відображення змісту комірки (шрифт, зображення тексту, колір літер, вирівнювання в комірках тощо);

другі – визначають формат самої комірки (розмір, заливання комірки, обрамлення тощо);

треті – визначають формат даних: числовий, текстовий, дата тощо.

Для форматування даних оберіть команду меню Формат/Ячейки.

(Відбувається короткий огляд вкладок однойменного вікна).

IV. Формування первинних вмінь та навичок роботи з програмою

Учням пропонується створити таблицю за зразком.

V. Підведення підсумків уроку

Вчитель перевіряє виконання самостійної роботи учнів, підбиває підсумки уроку, аргументує виставлені оцінки.

VІ. Домашнє завдання

Підручник Р.2, п. 6,7. Знайти ще один спосіб створення геометричної та арифметичної прогресії в Excel та списків користувача для автозаповнення.




1. тематика 26 Подготовка металла к сварке 309 Русский язык 3
2. Философия Л.П. Карсавин
3. Как сделать инновационный стартап интересным инвестору 13 декабря 2013 г
4. Тема- Чудесная мука Цель- Ознакомление детей со свойствами муки через детское экспериментирование
5. новая эра общее название совокупности различных мистических течений и движений в основном оккультног
6. Эфиры в синтетических смазочных материалах
7. Два памятника Н.В. Гоголю
8. Руководством по борьбе с пылью в угольных шахтах и Инструкцией по определению запыленности воздуха в рудни
9. Сдано Публикации студента
10. на тему- Ранние утописты
11. Мета- навчитися знаходити рівноважну ринкову ціну та обсяг продаж алгебраїчним і табличним методом;
12. то единых универсальных обобщенных денег
13. а діяльність що спрямована на методичне організаційне забезпечення та координацію наукової науковотехні
14. В основу записи сохранения и считывания информации положены два принципа ~ магнитный и оптический которы
15. ИКО МАЦУШИМА РОССИЯ КАРАТЭ КИОКУШИНКАЙ
16. то время не вступает в новый воспроизводственный цикл
17. Курсовая работа- Розвиток творчої діяльності на уроках трудового навчання
18. Трубчевский профессиональнопедагогический колледж ОТЧЁТ о производственной практике по
19. я перслом это основополщие направления в соотв
20. время между началом действия раздражителя и возникновением ответной реакции.