Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Харкі

Работа добавлена на сайт samzan.net:


23

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.В. ДОКУЧАЄВА

ДОМАХІНА Олена Вікторівна

УДК 631.1.016 (477.61)

ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ГОСПОДАРЮВАННЯ

У РЕФОРМОВАНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ

ПІДПРИЄМСТВАХ

(на матеріалах Луганської області)

Спеціальність 08.07.02 - Економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Луганському державному аграрному університеті

Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Кочетков Олексій Васильович,

Луганський державний аграрний університет Міністерства аграрної політики України, завідувач кафедри статистики та економічного аналізу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник 

Романова Лідія Василівна

Інститут аграрної економіки УААН,

заступник завідувача відділу аграрної та соціальної політики

кандидат економічних наук, доцент

Садиков Мурат Абдикасович

Харківський державний аграрний університет

ім. В.В. Докучаєва Міністерства аграрної політики України, доцент кафедри організації виробництва та агробізнесу

Провідна установа: Інститут економіки НАН України, відділ економічних відносин, м. Київ

Захист відбудеться 17 квітня 2000 р.  о   “12” годині

на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.803.01 Харківського державного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва, за адресою: 62483, Харків, п/в “Комуніст-1”, навчальне містечко ХДАУ, корп. 1, к. 213.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського державного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва за адресою: 62483, Харків, п/в “Комуніст-1”, ХДАУ, корп. 1.

Автореферат розісланий “16”березня  2000р.

Вчений секретар            

спеціалізованої вченої ради                                         Македонський А.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В Україні за умов формування ринкових відносин стан аграрного сектору взагалі, в тому числі у Луганській області, погіршується. Нестабільність розвитку сільського господарства, про яку свідчить спад показників виробничо-фінансової діяльності агроформувань, спостерігається і за часів впровадження аграрної реформи. Кризове становище аграрного сектору насамперед обумовлене тим, що в умовах реформування аграрних відносин не приділялося відповідної уваги формуванню механізму господарювання сільського господарства, який відповідав би  вимогам ринкової економіки. Тому у реформованих сільськогосподарських підприємствах на перший план виступає необхідність формування відповідного механізму господарювання.

Проблеми формування механізму господарювання сільського господарства достатньо інтенсивно вивчаються вітчизняними науковцями. У працях таких вітчизняних економістів, як О. Бугуцький, П. Гайдуцький, М.  Долінський, В.  Зиновчук, М. Зубець, М. Ковальчук, В. Колєснік, І. Лазня, В. Логвиненко, В. Мартьянов, М. Малік, В. Месель-Веселяк, О. Оніщенко, Л. Романова, П. Саблук, В. Шиян, В. Юрчишин досліджено різні аспекти сутності механізму та  особливості його дії в специфічних умовах впровадження аграрної реформи в Україні. Розробці пропозицій щодо удосконалення економічного механізму господарювання присвячено публікації В. Амбросова,  О. Білоруса, Ю. Білика, М. Долінського, О. Кочеткова, А. Крівцова, В. Ткаченко, Є. Фірсова.

Проте, процес формування механізму господарювання у нинішній час, на жаль, йде досить повільно, оскільки використання комплексного підходу при цьому залишається поза увагою дослідників. Саме з цього приводу  має сенс розробка організаційних, економічних та фінансово-кредитних елементів механізму господарювання з використанням сукупності економічних та соціально-психологічних методів управління у сільському господарстві, які сприяють ефективній дії механізму господарювання у   реформованих     підприємствах.

Наукове обгрунтування саме цих елементів і формування такого механізму за часів аграрної реформи склали напрямок дослідження даної роботи. У зв’язку з тим, що дія такого механізму здатна  підвищити  ефективність виробничо-фінансової діяльності реформованих підприємств  протягом     короткострокового і довгострокового періодів їх розвитку, запобігти фінансовій скруті та їх банкрутству, тема дисертаційної роботи є актуальною.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи відповідає тематичним планам кафедри статистики та економічного аналізу Луганського державного аграрного університету. Основні положення роботи використано при виконанні розділу № 2.85 - ЄФ “Розробка та впровадження моделей реорганізації та реструктуризації підприємств”, що становить складову частину держбюджетної теми 1.97 - Д “Розробка та впровадження моделей механізмів функціонування агропромислових формувань у післяприватизаційний період на регіональному рівні”(номер державної   реєстрації 00493669), а також при розробці “Програми соціально-економічного розвитку сільського господарства Луганської області на 1999-2010 роки”.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у розробці науково-обгрунтованих рекомендацій щодо формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах.

У відповідності з метою  дослідження вирішувалися такі завдання:

досліджено теоретичну та правову базу реалізації аграрної реформи;

проаналізовано сучасний стан і виявлено тенденції розвитку аграрного сектора економіки на регіональному рівні;

співставлено ступінь доцільності різних варіантів  реформування   сільськогосподарських підприємств;

розроблено класифікацію кількісних та якісних чинників, які впливають на ефективність виробничо-фінансової діяльності реформованих господарств;

визначено напрямки підвищення ефективності виробничої діяльності агроформувань за умов дії механізму господарювання;

використано метод виробничого обліку для одержання комплексної оцінки стану реформованих підприємств при розробці бізнес-планів і бюджетів;

обгрунтовано пропозиції щодо удосконалення елементів теорії мотивації аграрної праці.

Предмет та об'єкт досліджень. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських  підприємствах.

Об'єктом дослідження і базою для експериментальної перевірки результатів були господарства різної форми власності Луганської області.

Методологія та методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою досліджень є діалектичний метод пізнання та комплексний підхід до вивчення економічних явищ, теоретична спадщина класиків економічної науки, розробки українських та зарубіжних вчених з питань ринкового реформування агропромислового комплексу, законодавчі та нормативні акти.

Щодо методики виконання дисертації, то спочатку надається поглиблене теоретичне обгрунтування розвитку аграрного сектора в умовах ринкових відносин. Потім узагальнюється досвід і практика розвитку механізму господарювання сільського господарства, визначаються його недоліки і структура нового механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах.

В залежності від спрямованості вирішених завдань використовувалися як традиційні методи економічних досліджень (статистичних групувань, елімінування, нормативний, індексний, абстрактно-логічний, монографічний, розрахунково-конструктивний, моделювання), так і сучасні економіко-математичні прийоми використання ПЕОМ і стандартних пакетів прикладних програм, а також особисто розроблені методичні підходи до формування окремих елементів механізму господарювання.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у розвитку методичної бази формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських  підприємствах та реалізації такого механізму за умов впливу ринкових чинників.

Наукова новизна одержаних результатів, які виносяться на захист, полягає у такому:

сформовано механізм господарювання у реформованих сільськогосподарських  підприємствах;

обгрунтовано трьохрівневу систему інформаційно-консультаційного забезпечення ефективної дії сформованого механізму;

розроблено методику визначення впливу інфляційних процесів на обсяг ресурсів, необхідних для забезпечення  беззбиткової діяльності господарств;

запропоновано створення центрів відповідальності у сільськогосподарських  підприємствах;

створено систему показників діагностики виробничо-фінансової діяльності агроформувань;

запропоновано удосконалення системи мотивації аграрної праці шляхом застосування системи заохочувальних виплат;

сформульовано систему індексів для розрахунку компенсаційних заохочувань у рослинництві.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи та одержані результати являють собою теоретичну і методичну основу формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах. Вони дозволяють сформувати збалансований комплекс заходів щодо оцінки та реалізації такого механізму.

Практична цінність проведених досліджень полягає у такому:

сформований комплекс заходів щодо реалізації механізму господарювання дозволяє підвищити ефективність виробничо-фінансової діяльності реформованих господарств, яка стабілізує розвиток аграрного сектора за умов впливу ринкових чинників;

використання вдосконаленої методики визначення рівня беззбитковості виробництва дозволяє обчислювати втрати в умовах впливу інфляції, що сприяє підвищенню ефективності управління виробничо-фінансовими ресурсами сільськогосподарського підприємства;

введення системи заохочувальних виплат на засаді центрів відповідальності підвищує особисту відповідальність та зацікавленість сільськогосподарських працівників у результатах своєї праці;

розвиток розробленої трьохрівневої системи інформаційно-консультаційної служби, надає можливість стабілізувати розвиток сільського господарства у післяприватизаційний період.  

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском здобувача є сформульовані і обгрунтовані наукові положення, висновки та пропозиції щодо сформованого механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах, які винесено на захист. В дисертаційній роботі автором викладено особисті ідеї, підходи, які подано в опублікованих наукових працях.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й отримали схвалення на наукових конференціях Луганського державного аграрного університету (м. Луганськ, 1996-1999 рр.), міжнародних науково-практичних конференціях вчених Московського державного університету ім. М.В. Ломоносова, Московського автомобільно-дорожнього інституту (Технічного університету) і Луганського державного аграрного університету (1998 і 1999 рр.).

Результати досліджень прийняті до впровадження в господарствах Кременського району Луганської області та Артемівського району Донецької області; у звіті про науково –дослідну роботу, виконану на замовлення Міністерства АПК “Розробка та впровадження моделей механізмів функціонування агропромислових формувань у післяприватизаційний період на регіональному рівні”(номер державної реєстрації 00493669), у формі пропозицій як складової розділу “Розробка та впровадження моделей реорганізації та реструктуризації підприємств”;  “Програмі соціально-економічного розвитку сільського господарства Луганської області на 1999-2010 роки”виконану на замовлення Головного управління агропромислового комплексу Луганської облдержадміністрації, у підрозділі “Удосконалення внутрішньогосподарського механізму сучасних сільськогосподарських підприємств в умовах ринку”; навчальному процесі Луганського державного аграрного університету у формі методичних рекомендацій при вивченні дисциплін “Аналіз господарської діяльності”, “Фінансовий аналіз”.

Публікації. Результати досліджень опубліковані у одинадцяти роботах, загальним обсягом 10,14 ум.-друк. арк., безпосередньо автору належить 4,66 ум.-друк. арк. У спеціальних фахових виданнях, затверджених ВАК України опубліковано 5 робіт.

Обсяг і структура роботи. Робота виконана на 209 сторінках комп'ютерного тексту, містить  30 таблиць, 18 рисунків і 4 формули. Список використаних джерел містить 229 найменувань.

Структура роботи.

Вступ.

Розділ 1. Теоретичні основи розвитку аграрного сектору в умовах ринкових відношень. 1.1 Економічні та соціальні особливості процесу становлення ринкових відношень у сільському господарстві. 1.2. Організаційно-правові форми, як складова механізму господарювання у період реформування аграрного сектору. 1.3. Теоретичні основи формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах.

Розділ 2. Дослідження сучасного стану і тенденцій розвитку сільського господарства Луганської області. 2.1. Порівняльна економічна оцінка процесів реформування сільського господарства. 2.2. Аналіз параметрів беззбиткового виробництва основних видів сільськогосподарської продукції. 2.3. Фінансові аспекти діяльності нових аграрних формувань у післяприватизаційний період.

Розділ 3. Формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах. 3.1. Структура механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах. 3.2. Планування виробничо-фінансової діяльності агроформувань і концептуальні засади створення в них центрів відповідальності. 3.3. Удосконалення системи мотивації аграрної праці у післяприватизаційний період.

Висновки.

Список використаних джерел.

Додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми, мету та завдання дослідження, визначено предмет та об'єкт дослідження, розкрито практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи розвитку аграрного сектору в умовах ринкових відношень” розглянуто економічні та соціальні особливості становлення ринкових перетворень в аграрному секторі економіки, співставлено організаційно-правові господарські форми, як складові механізму господарювання та досліджено теоретичні аспекти формування такого механізму за часів реформування.

Процес ринкових перетворень у сільському господарстві України має характерні особливості, які базуються на зміні відношень власності. Роздержавлення власності йде досить повільно і зазнає певних труднощів. Встановлено, що ці негативні явища зумовлені цілою низкою чинників: політичними протиріччями, недостатньою методологічною та методичною обгрунтованістю формування механізму господарювання та його втілення за ринкових умов, та суб’єктивними мотивами.

В дисертаційній роботі дійдено висновку, що головною метою розпочатої аграрної реформи є поетапне створення багатоукладної економіки. В роботі розглянуто основні етапи реформування сільського господарства Луганської області, визначено їх межі та надано характеристику кожному з них. До цих етапів належать: етап роздержавлення та приватизації (1993-1997 р.р.); етап створення колективних сільськогосподарських підприємств (1996-1997 р.р.) та етап виникнення чисельності форм господарювання (почався у 1997 році і триває до теперішнього часу).

Дослідженнями було встановлено, що на Луганщині чіткого розмежування між етапами не існує і кожен з них має свою специфіку. Особливостями етапу роздержавлення та приватизації були низький рівень розвитку ринкових відносин та невизначеність економічної стратегії на державному і регіональному рівнях. Негативно вплинули на темпи та напрямки приватизації політичні причини.

Виявлено, що етап створення колективних сільськогосподарських підприємств мав проміжний характер. Тому протиріччя навколо КСП, як форми господарювання, з боку законодавчої бази обумовили відносно швидкий перехід до третього етапу. У результаті роздержавлення з'явилися складні виробничі структури з чисельністю організаційно-правових форм. Найбільш поширеними формами стали товариства з обмеженою відповідальністю, їх частка у загальній кількості реформованих господарств становить 49%, приватно-арендні господарства - 16% та сільськогосподарські закриті акціонерні товариства - 15%. Також намітилася тенденція об'єднання сільськогосподарських товаровиробників у кооперативи і різні спілки.

Дослідженнями доведено, що усім господарським формам властива відсутність ефективно діючого механізму господарювання, відповідного ринковим відносинам, для стабілізації економіки і соціального захисту сільського населення. Корінні зміни, які внесло впровадження різних форм власності у дію механізму господарювання, нажаль не знайшли відгуку у механізмі, тому формування механізму господарювання повинно грунтуватися на розробці ринкової концепції, з використанням вітчизняного та закордонного досвіду, ураховувати менталітет українського народу і специфічні умови ринкової трансформації економіки країни.

У другому розділі “Дослідження сучасного стану і тенденцій розвитку сільського господарства Луганської області” розглядається сучасний стан та ефективність розвитку сільського господарства. Об’єктом аналізу були процеси, які відбувалися впродовж 1986-1998 рр. і окремо впродовж 1993 –р.р. у аграрному секторі Луганської області. Для періоду 1986-1998рр. характерною рисою є поширення негативних тенденцій, зокрема щорічне скорочення валового виробництва зерна на 107 тис. т, поголів'я великої рогатої худоби - на 18 тис. гол., валового виробництва молока - на 73 тис. т, валового виробництва яловичини  - на 8 тис. т та м’яса свиней –на 4,6 тис. т. Таким чином, було встановлено, що процеси аграрної реформи, яка почала діяти з 1992 року, були не в змозі стабілізувати розвиток сільського господарства, за умов недостатньої доопрацьованості законодавчої бази, що гальмувало процеси реформування аграрного сектору. Посилення аграрної реформи з 1996 р. сприяло частковому припиненню скорочення обсягів виробництва, про що свідчать основні виробничо-економічні показники господарств Кременського району Луганської області (табл. 1).

Визначено, що обсяг валової продукції в цілому по району за 5 років скоротився у 2,4 рази, причому в розрахунку на 1 га ріллі він зменшився на 58,6%, а в розрахунку на 1 працівника на 33,7%, що свідчить про високі темпи зниження продуктивності праці. Нерівномірний спад обсягів виробництва у 1998 році в порівнянні з 1994 роком у галузі рослинництва до 57 % і у галузі тваринництва - 28 %, характеризується перерозподілом засобів виробництва у рослинництво і скороченням виробництва тваринницької продукції. Продуктивність праці в цих галузях має рівні темпи спаду в динаміці за аналізований період. Рівень рентабельності сільськогосподарського виробництва у Кременському районі з 40,8 % прибутковості у 1994 році скоротився до 25,2 % збитковості у 1998 році. Тобто за 5 років рентабельність аграрного виробництва зменшилася на 66 % і перейшла при цьому з зони прибутковості в зону збитковості. Значення цих показників у 1998 році свідчать про те, що поставлених цілей проведена аграрна реформа, на жаль, не досягла.

Таблиця 1

Основні виробничо-економічні показники діяльності господарств

Кременського району Луганської області, тис. грн.

Показники

р.

р.

р.

р.

р.

Відхилення

р. від 1994 р.

Загальна вартість валової продукції у співставних цінах 1996р.  

-28083

на 1 га ріллі

0,676

,768

,333

,536

,280

-0,396

на 1 працівника

7,846

,934

,624

,811

,200

-2,646

Вартість валової продукції рослинниц-

тва у співставних цінах 1996р.

-9704

на 1 га ріллі

0,317

,286

,174

,456

,193

-0,124

на 1 працівника

11,006

,213

,900

,859

,336

-4,670

Вартість валової продукції тваринниц-

тва у співставних цінах 1996р.

-18379

на 1 га ріллі

0,304

,374

,127

,061

,082

-0,222

на 1 працівника

6,257

,419

,760

,364

,928

-2,329

Рівень рентабельності (збитковості) виробництва, %

40,8

,9

-3,4

-14,8

-25,2

-66,0

Загальний економічний спад у сільському господарстві, викликаний його непродуманим реформуванням, призвів до зниження натуральних обсягів продукції. Валове виробництво продукції рослинництва скоротилося у 1,8 разів (1994-1998 р.р.). Рівень врожайності зернових культур знизився практично вдвічі, в результаті чого рентабельність з 215 % прибутковості у 1994 році скоротилося до 2,7% збитковості - у 1998 році.

Різке зниження виробництва молока і зростання виробництва м'яса у період з 1995 по 1997 роки відбиває спосіб рішення проблеми збитковості тваринництва шляхом скорочення поголів'я худоби. До 1998 року зменшення стада було припинено шляхом відтворення поголів'я сільськогосподарських тварин у нових агроформуваннях. Зростання показників росту рентабельності виробництва молока і м'яса у 1998 році порівняно з 1997, є підтвердженням.

Дисертантом досліджено, що зниження обсягів сільськогосподарського виробництва негативно вплинуло на фінансовий стан підприємств. Аналіз фінансового стану господарств показав, що за останні роки рівень загальної ліквідності в середньому по колективним сільськогосподарським товариствам знизився втричі, у середньому по товариствах з обмеженою відповідальністю - у 2,5 рази, а по іншим агроформуванням він зріс на 0,1. У середньому по району значення цього коефіцієнта знизилося на 1,3, при цьому воно вийшло за межі оптимального діапазону. Серед господарств району більшість є фінансово хитливими, про що свідчать низькі значення їх коефіцієнтів обов'язковості. У цілому, проаналізовані господарства є неплатоспроможними та характеризуються  істотно уповільненим рівнем обіговості обігових коштів. При цьому високий рівень фінансової стійкості господарств не є свідоцтвом їх фінансової стабільності.

У дисертаційній роботі визначено, що реструктуризацію колгоспів і радгоспів  Кременського району цілком завершено до вересня 1996 року, тоді як у цілому по Луганській області її закінчено наприкінці першого кварталу 1997 року. До кінця 1998 року в районі реформовано 74 % господарств, а в цілому по області цей показник склав 15 %. Таким чином, у Кременському районі здійснення процесів аграрної реформи проходило прискореними темпами стосовно інших районів області. Але порівняльний економічний аналіз основних показників виробничої діяльності господарств цього району дає підстави стверджувати, що спад виробництва у районі не припинився в результаті реформування земельних і майнових відношень і співпадає з середньообласними темпами зниження виробництва.

Дослідження показників виробничо-фінансової діяльності реформованих господарств, які проведено в дисертації дозволили дійти висновку, щодо причин занепаду сільського господарства  у післяприватизаційний період. Основною причиною є те, що за часів аграрної реформи не приділено достатньої уваги формуванню нового механізму господарювання, а важелі існуючого механізму не в змозі нейтралізувати вплив негативних чинників на виробничо-фінансову діяльність агроформувань і стабілізувати розвиток сільського господарства.

У третьому розділі “Формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах” розглянуто дію механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах, структуру якого наведено на рис. 1. Цей механізм розглядається як сукупність організаційних, економічних, фінансово-кредитних та соціальних його елементів і способів їх інформаційної, методичної й організаційної підтримки, систематизоване використання яких може гарантувати досягнення довгострокових цілей розвитку агроформувань в умовах ринкової нестабільності. В роботі запропоновано як внутрішні, так і зовнішні способи підтримки ефективної дії механізму.

Особливістю запропонованого механізму є циклічність його дії. Циклічність дії механізму перебуває в  безперервному чергуванні сформованих циклів, яка відбувається у певній послідовності. Кожний цикл  механізму починає здійснення тільки після закінчення попереднього циклу, але послідовність їх здійснення залежить від результатів кожного циклу - позитивних або

негативних. При одержанні позитивних результатів, структура механізму припускає перехід до наступного циклу. Якщо результати є негативними, відбувається перехід через один або декілька циклів уперед. У специфічних умовах сільськогосподарського виробництва поновлення функціонування алгоритму такого механізму здійснюється щорічно.

Основною метою циклу діагностики є аналіз виробничо-фінансової діяльності сільськогосподарських підприємств. Аналіз проводиться з метою виявлення передумов для зміни організаційно-правової форми господарства. Діагностика виробничо-фінансової діяльності агроформувань спрямована на виявлення рівня використання їх виробничого потенціалу й оцінки фінансового стану. Показники аналізуються у динаміці з метою виявлення тенденції розвитку підприємств. На підставі результатів діагностування приймається рішення про необхідність реформування господарств. Якщо за результатами діагностики показники знаходяться в оптимальних межах або вище середніх регіональних значень, приймається позитивне рішення про реформування - у цьому випадку переходять до другого циклу; якщо приймається негативне рішення - до третього циклу і (або) господарства звертаються в інформаційно-консультаційний центр за допомогою в ухваленні такого рішення.

У процесі функціонування сформованого в роботі механізму, у випадку виникнення труднощів при ухваленні будь-яких рішень припускають тісний зв'язок фахівців господарств з інформаційно-консультаційним центром.

Характерною рисою циклу вибору організаційно-правової форми є реформування його форми господарювання. У частині реструктуризації КСП даний цикл ухвалення рішення залежить від ряду неформалізованих критеріїв.

При переході до циклу формування центрів відповідальності визначаються центри відповідальності агроформувань. Центр відповідальності у роботі визначений як сегмент господарства, де керує особа, що несе відповідальність за роботу сегмента. Виділення центрів відповідальності, таким чином, засновано на принципі визнання зон індивідуальної відповідальності. Результати практичного застосування запропонованої методики визначення центрів відповідальності наведено на рис.2. Ефект від їх впровадження склав 9,4 тис. грн. прибутку від економії витрат на виробництво і реалізацію продукції в галузі рослинництва та 5,7 тис. грн. у галузі тваринництва, що призвело до збільшення рівня рентабельності в господарстві на 9 %.

Якщо у господарствах не відбулося радикальних змін їх організаційної структури, і немає необхідності змінювати раніше існуючі центри відповідальності, механізм автоматично переходить до наступного циклу.

Цикл планування спрямовано на визначення виробничо-фінансових планів для кожного центру, як на довгостроковий, так і на короткостроковий період. Виробничо-фінансові плани грунтуються на результатах аналізу беззбиткового виробництва. У дисертаційній роботі апробо

вано методику аналізу беззбитковості з урахуванням впливу рівня інфляції на прикладі показників господарств Кременського району. Розрахунок беззбиткових обсягів і зон фінансової безпеки у КСП ім. Леніна і господарств, що виділилися з нього, наведено в табл.2.

Формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах вимагає перегляду політики і практики кадрового забезпечення агроформувань. У зв'язку з цим, у дисертаційній роботі пропонується удосконалена контрактна система найму на роботу і

методика визначення фонду матеріального заохочення у господарствах. Перехід до контрактної системи найму працівників поєднується з жорсткою регламентацією виробничих функцій керівників усіх рівнів і з гнучкою системою мотивації праці.

В дисертації визначено критерії стимулювання, введено мінімальне  щомісячне погодинне авансування й остаточний розрахунок наприкінці сезону за результатами діяльності підрозділу або

Таблиця 2

Результати аналізу беззбитковості виробництва продукції з урахуванням інфляції у господарствах

Кременського району Луганської області, 1998 р.

Показники

Види продукції

зернові культури

соняшник

молоко

яловичина

КСП

ім. Леніна

ТОВ “Степ”

ТОВ “Обрій”

КСП

ім. Леніна

ТОВ “Степ”

ТОВ “Обрій”

КСП

ім. Леніна

ТОВ “Степ”

КСП

ім. Леніна

ТОВ “Степ”

1. Всього витрат, грн.

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

2. Змінні витрати - всього, грн.     

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

3. Постійні витрати, грн.       

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

4. Виручка, грн.

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

5.Прибуток від реалізації, грн.

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

-203

-6507

-2972

-5429

-92990

-143154

-17180

-35644

-127001

-198122

-25007

-39274

6. Контрибуційний прибуток, грн

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

-2046

-21508

-94806

-156912

-5415

-14196

7. Беззбитковий обсяг виробництва, т

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

,8

,9

,8

,8

,7

,6

,9

,2

,9

,0

,9

,3

Х

Х

,0

,2

Х

Х

Х

Х

8. Зона фінансової безпеки, %

-без урахування інфляції

-з урахуванням інфляції

,4

-0,2

,7

-14,9

,6

,5

,8

,5

,0

,5

,0

,6

Х

Х

-80,0

-258,0

Х

Х

Х

Х

робочої ділянки. Така система мотивації дозволяє регламентувати санкції за невиконання трудових контрактів і домагатися погодженої і продуктивної роботи всього колективу. Цикл мотивації праці завершує дію алгоритму механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах і автоматично починає цикл діагностики.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі на основі проведених досліджень здійснено теоретичне узагальнення та практичне рішення актуальної проблеми –формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах. Основні висновки та результати, які виникли із наукового дослідження, зводяться до такого:

  1.  Показано, що на сучасному етапі формування ринкових відносин в Україні однією з основних причин збитковості аграрного сектору є відсутність відповідного механізму господарювання.  Реформування аграрного сектору економіки призвело до зміни форм власності та господарювання, але не було приділено достатньої уваги створенню відповідного механізму господарювання, який за умов впливу ринкових чинників стабілізує розвиток аграрної економіки країни.
  2.  У результаті роздержавлення та зміни форм власності сільськогосподарських підприємств шляхом їх приватизації з'явилися складні виробничі  структури з різними організаційно-правовими формами господарювання. Вибір форм господарювання має залежність також від регіональних умов - економічних, демографічних, природних. Досліджено, що перспективними організаційно-правовими формами у сільському господарстві в специфічних умовах Східного регіону є товариства з обмеженою відповідальністю і приватні-орендні підприємства з елементами кооперації та організації різного роду об'єднань.
  3.  За часів аграрних перетворень у реформованих господарствах Луганської області досліджено зменшення рівня виробничо-фінансових показників. Так, валовий обсяг продукції з 1994 по 1998 р. скорочено у 2,4 рази, рівень рентабельності виробництва з 40,8 % прибутковості у 1994 р. становить 25,2% збитковості у 1998 р. У цілому проаналізовані агроформування неплатоспроможні, суттєво уповільнено рівень обіговості обігових коштів. Таким чином, доведено об'єктивну необхідність формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах, який дозволив би здійснювати розширене відтворення у аграрному секторі в умовах ринку.
  4.  Сформовано структуру механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах, визначено і теоретично обгрунтовано особливості його циклів і способів реалізації цього механізму. Особливістю запропонованого механізму є циклічність його дії, яка полягає у безперервній зміні циклів, що відбуваються у визначеній послідовності. У специфічних умовах сільськогосподарського виробництва оновлення функціонування алгоритму такого механізму здійснюється щорічно. У роботі запропоновано зовнішні і внутрішні засоби підтримки  ефективної дії механізму.
  5.  Обгрунтовано необхідність застосування виробничого обліку, визначено центри відповідальності у господарствах і виділено відповідальних осіб у цих центрах. Застосування виробничого обліку сприяє поліпшенню інформаційного забезпечення виробничої діяльності господарств та прийняття за їх допомогою обгрунтованих управлінських рішень. Визначення центрів відповідальності засноване на принципах визнання зон індивідуальної відповідальності з чітким обліком використання виробничих ресурсів.

Додатковий прибуток від впровадження центрів відповідальності у експериментальному господарстві склав 9,4 тис. грн. за рахунок економії витрат на виробництво і реалізацію продукції в галузі рослинництва та 5,7 тис. грн. у галузі тваринництва. Це призвело до збільшення рівня рентабельності в господарстві на 9 %.

  1.  Розроблено методику визначення впливу інфляційних процесів на обсяг фінансових ресурсів, необхідних для беззбиткової діяльності підприємств. Вплив інфляційних процесів на обсяг цих ресурсів запропоновано обчислювати за допомогою визначення рівня неявних витрат.
  2.   У дисертаційній роботі з метою стабілізації виробничих процесів, підвищення продуктивності аграрної праці та ефективності виробництва запропоновано удосконалення системи мотивації праці за рахунок заохочувальних виплат і адміністративних стягнень по кінцевих результатах праці.

Розраховано ефект від впровадження в агроформуванні системи заохочувальних виплат, який склав 35 % підвищення рівня продуктивності праці у рослинництві і 41 % - у тваринництві, що призвело до збільшення обсягів валової  продукції  рослинництва  на   42 тис. грн.  та  у  тваринництві - на         93 тис. грн. у співставних цінах 1996 року.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Кочетков А.В., Домахина Е.В. Реформирование агропромышленного комплекса: достижения, просчеты, перспективы. - Луганск: Элтон-2, 1999. - 78с. ( Всього 4,0, авторські 2,9 облік.-вид. арк.). (Автору належить наведення моделей реорганізації сільськогосподарських підприємств, розробка концепції реформування категорій соціальних об'єктів та  визначення шляхів стабілізації розвитку сільського господарства Луганської області).

2. Ляшенко А.Н., Домахина Е.В. Анализ финансовых результатов сельскохозяйственных предприятий. Методология, проблемы // Матеріали ІІ міжвузівської науково-теоретичної конференції, присвяченої 75-річчю Луганського сільськогосподарського інституту (23-24 жовтня 1996 року). –Луганськ: Вид. ЛСГІ. - 1996. - С. 40-41. ( Всього 0,12, авторські 0,06 облік.-вид. арк.). (Автору належить розробка  фінансових аспектів стратегії діяльності  та розвитку підприємств).

3. Домахина Е.В. Научно-методические аспекты финансового анализа сельскохозяйственных предприятий // Зб. наук. пр. Луганського сільськогосподарського інституту. –Луганськ: Вид. ЛСГІ. –. - №1. –С. 23-25.

. Домахина Е.В. Некоторые аспекты проблемы реструктуризации сельского хозяйства // Научные труды международной научно-практической конференции ученых МГУ, МАДИ (ТУ) и ЛСХИ. –Москва-Луганск: Изд. МГУ-МАДИ (ТУ)-ЛСХИ. –.- С. 128-130.

. Домахина Е.В. Социально-экономические проблемы реструктуризации сельского хозяйства Луганской области // Зб. наук. пр. Луганського сільськогосподарського інституту: Економічні науки. - Луганськ: Вид. ЛСГІ. - 1998. - №2(5). - С. 46-50.

. Ляшенко А.Н., Домахина Е.В. Предпосылки и условия формирования инвестиционных ресурсов // Зб. наук. пр. Луганського сільськогосподарського інституту: Економічні науки. - Луганськ: Вид. ЛСГІ. - 1998. - №2(5)- С. 115-118. ( Всього 0,17, авторські 0,12 облік.-вид. арк.). (Автору належить розробка обгрунтування умови формування інвестиційних ресурсів у аграрному секторі).

.Домахина Е.В. Организационные формы деятельности сельскохозяйственных предприятий // Зб. наук. пр. Луганського державного аграрного університету. –Луганськ: Елтон –. –. - №3(8). –С. 48-51.

  1.  Домахина Е.В. Анализ аграрных преобразований в Луганской области //Зб. наук. пр. Луганського державного аграрного університету. –Луганськ: Вид. ЛДАУ. –. - №4/13. –С.91-96.
  2.  Домахина Е.В. Проблемы социальной сферы села в период аграрных преобразований // Научные труды международной научно-практической конференции ученых ЛГАУ, МСХАИ, МАДИ (ТУ), СГПУ.- Луганск-Москва-Смоленск: Изд. ЛГАУ-МСХА-МАДИ(ТУ)-СГПУ. –. –С.37-38.
  3.  Домахина Е.В., Ляшенко А.Н. Создание новых организационных форм деятельности сельскохозяйственных предприятий // Проблемы экономики переходного периода: Научно-технический бюллетень. –Луганск: РИМ.- 1999.-Вып.5. –С. 37-42. ( Всього 0,28, авторські 0,18 облік.-вид. арк.). (Автором показано форми реорганізації колективних сільськогосподарських підприємств  під час реформування аграрного сектора).
  4.  Домахина Е.В. Совершенствование внутрихозяйственного механизма современных сельскохозяйственных предприятий в условиях рынка // Программа социально-экономического развития сельского хозяйства Луганской области на 1999-2010 годы / Под ред. Ю.Ф. Наумова, А.В. Кочеткова и др. –Луганск: ООО “Элтон-2”. –. –С. 22-33. ( Всього 4,5, авторські 0,33 облік.-вид. арк.). (Автором здійснено розробку підрозділу “Удосконалення внутрішньогосподарського механізму сучасних сільськогосподарських підприємств в умовах ринку”, С. 22-33).

АНОТАЦІЇ

Домахіна О.В. Формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах (на матеріалах Луганської області). –Рукопис.

 Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 –Економіка сільського господарства і АПК. –Харківський державний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва. –Харків. –.

У дисертаційній роботі розглянуто питання формування механізму господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах. Досліджено стан та тенденції розвитку аграрного сектора Луганської області.  Сформовано механізм господарювання у реформованих сільськогосподарських підприємствах. та обгрунтовано систему інформаційно-консультаційного забезпечення ефективної його дії. Розроблено методику визначення впливу інфляційних процесів на обсяг ресурсів, необхідних для забезпечення  беззбиткової діяльності господарств, запропоновано створення центрів відповідальності у агроформуваннях та удосконалено систему мотивації аграрної праці.

Ключові слова: механізм господарювання, реформовані сільськогосподарські підприємства, центри відповідальності, агроформування, мотивація.

Domakhina E.V. Forming of farming mechanism in restructured agroenterprises  (on Lugansk region materials). –Manuscript.

Candidate dissertation for academic degree of the Candidate of Economic Sciences on specialty 08.07.02 –Economy of agriculture and Agro-Industrial Complex. –Kharkiv State Agrarian University, after V.V. Dokuchayev. –Kharkiv. –.

This candidate dissertation paper deals with the problems of farming  mechanism formation in restructured agroenterprises. The state and tendencies of agrarian sector development under Lugansk region conditions were investigated. A new mechanism of farming in restructured agroenterprises was worked out and formed and the system of its effective functioning was well-grounded. The determination methodology of inflation processes influence upon resources volumes was developed, that is necessary for providing farm activities without losses. Responsibility centres of agroformations are proposed and the farm labour motivation system was improved.         

Key words: farming mechanism, restructuring of agroenterprises, responsibility centres, agroformation, motivation.

Домахина Е.В. Формирование механизма хозяйствования в реформированных сельскохозяйственных предприятиях (на материалах Луганской области). - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 –Экономика сельского хозяйства и АПК. –Харьковский государственный аграрный университет им. В.В. Докучаева. –Харьков. –.

В диссертационной работе рассмотрен вопрос формирования механизма хозяйствования в реформированных сельскохозяйственных предприятиях, выявлены экономические и социальные особенности становления рыночных отношений в аграрном секторе экономики, сопоставлены организационно-правовые хозяйственные формы, как составная часть механизма хозяйствования и исследованы теоретические аспекты формирования такого механизма в период реформирования.

Исследовано состояние и тенденции развития аграрного сектора Луганской области в до- и постприватизационный период. В период проведения аграрной реформы, 1992 -1998 годы, валовое производство зерна в области  уменьшилось на 11%, поголовье коров - на 26%, валовой надой молока - на 42%, валовое производство говядины - на 45%, валовое производство свинины - на 51%. Анализ финансового состояния хозяйств показал, что за последние годы уровень общей ликвидности в среднем по коллективным сельскохозяйственным предприятиям снизился в 3 раза, по обществам с ограниченной ответственностью в 2,5 раза, а по другим агроформированиям он возрос на 0,1. В целом, проанализированные хозяйства неплатежеспособны, существенно замедлен уровень оборачиваемости их оборотных средств. При этом высокий уровень финансовой устойчивости деятельности хозяйств не дает оснований к изменению общей картины финансовой нестабильности.

Сформирован механизм хозяйствования в реформированных сельскохозяйственных предприятиях. Этот механизм рассматривается как совокупность организационных, экономических, финансово-кредитных и социальных его элементов и способов их информационной, методической и организационной поддержки, систематизированное использование которых гарантирует достижение долгосрочных целей развития агроформирований в рыночных условиях. В работе предложены как внутренние, так и внешние способы поддержки эффективного действия механизма. Особенностью предложенного механизма является цикличность его действия. Предложена система информационно-консультационного обеспечения эффективного действия механизма хозяйствование.

Обоснована необходимость применения производственного учета, определение центров ответственности и выделение ответственных лиц по принципу признания зон индивидуальной ответственности. Разработана методика определения влияния инфляционных процессов на объем ресурсов,  необходимых для безубыточной деятельности хозяйств. Влияние инфляционных процессов на объем ресурсов предложено вычислять с помощью определения уровня неявных затрат.

В диссертационной работе с целью стабилизации производственных процессов, повышения производительности труда и эффективности производства предложены усовершенствованные элементы теории мотивации, адаптированные через систему материального стимулирования с помощью поощрительных выплат и административных взысканий по конечным результатам труда.

Ключевые слова: механизм хозяйствования, реформированные сельскохозяйственные предприятия, центры ответственности, агроформирования, мотивация.

Відповідальний за випуск

кандидат економічних наук,

професор                                                                МАКЕДОНСЬКИЙ А.В.

Підписано до друку "____" ________2000р. Формат 60х84/16. Папір друк.

Обсяг: 0,9 ум.-друк. арк., 0,9 обл.-вид. арк. Тираж 100. Замовлення №.____

Дільниця оперативного друку ХДАУ.

, м. Харків, п/в "Комуніст-1", учбове містечко ХДАУ




1. тема основних політикоправових економічних і соціальних відносин які встановлюються й захищаються консти
2. 20 Здесь Lj и L0 ~ собственные индуктивности резисторов Rj и R0; Cj и С0 ~ емкости шунтирующие резисторы и складыва
3. Маргарита Наваррская и рассвет ренессансной новеллы в 30-40 гг XVI в
4. Тема 1. Методология научного исследования
5. Введение 2
6. Роль СССР в становлении мировой социалистической системы1
7. Перечислите преимущества морского транспорта.
8. . Молекулалы~кинетикалы~ теория.
9. Вэй безразлично смотрел как на Город опускается ночь
10. Реферат- Переработка отходов молочного производства
11. вступая в брак исходили из одной данности например что ваша половина не собиралась работать а собиралась з
12. законы и обычаи войн
13. Тема 2 Поняття функцій самоменеджменту 1
14. общая сеть создавалась постепенно объединяя все большее число изолированных до этого сетей; техническим р
15. а
16. своеобразный элемент географического ландшафта в виде большой совокупности деревьев в своем развитии обус
17. Стимулирование экономического развития регион
18. Память о Великой Победе в нашей семье
19. Лабораторная работа 3
20. Реферат- Особенности рассмотрения споров о защите деловой репутации