Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему- Тип мислення і психологічний портрет особистості Мета виховного заняття- допомогти студентам

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Виховний захід зі студентами

на тему: «Тип мислення і психологічний портрет особистості»

Мета виховного заняття: допомогти студентам пізнати свої психологічні особливості (тип мислення) та скласти портрет-характеристику  одного студента за допомогою проведених тестів і дискусії на дану тему.

Для вирішення поставленої мети мною були використані психологічні тести на встановлення типу мислення і визначення основних рис особистості. Студенти групи БЧЕП 1 – 11 брали активну участь у обговоренні даної теми, а за 15 хв. до кінця заняття отримали  бланк для заповнення із наступним змістом:

 

Експрес-методика визначення типу мислення

Дайте відповіді на питання за такою шкалою: категоричне заперечення — 0 балів; безумовна згода — 10 балів; інші оцінки (1—9 балів) — це проміжок між категоричним запереченням і безумовною згодою. Зробіть відповідний висновок та викажіть своє ставлення до отриманих результатів.

Питання методики:

  1.  У мене переважає добрий настрій.
  2.  Я пам’ятаю те, чому навчився декілька років тому.
  3.  Прослухавши раз-другий мелодію, я можу правильно її відтворити.
  4.  Коли я слухаю розповідь, то уявляю її в образах.
  5.  Я вважаю, що емоції в розмові лише заважають.
  6.  Мені важко дається математика.
  7.  Я легко запам’ятовую нові обличчя.
  8.  У групі приятелів я першим починаю розмову.
  9.  Якщо обговорюють чиїсь ідеї, то я вимагаю аргументів.
  10.  У мене переважає поганий настрій.

Підрахунок результатів.

Зробіть підрахунки балів за кожну відповідь за формулами, де цифри — це номери запитань.

Лівопівкульне мислення (Л) = 1 + 2 + 5+ 8 + 9.

Правопівкульне мислення (П) = 3 + 4 + 6 + 7 + 10.

Якщо результат «Л» переважає «П» більш ніж на 5 балів, то це є домінуванням «логічного типу мислення», і навпаки.

Експрес-тест
«Художник чи мислитель?»

Якщо результати виконання опитувальників здалися вам сумнівними, пропонується ще один варіант визначення функціональної асиметрії півкуль головного мозку. Виконайте наведені нижче завдання. Зробіть відповідний висновок та викажіть своє ставлення до отриманих результатів.

Хід виконання:

  •  Переплетіть пальці рук, і ви помітите, що зверху завжди опиняється один і той самий палець. Отримані результати позначте буквами: ліва рука — Л, права рука — П.
  •  Спробуйте «прицілитись», обравши собі мішень і дивлячись на неї крізь своєрідну «мушку» — олівець чи ручку. Інколи зручніше прицілитись крізь дірочку у листі паперу. Ви помітите, що, коли заплющити ведуче око, то мішень суттєво зміститься відносно «мушки». Отримані результати позначте буквами: лі-
    ве око — Л, праве око — П.
  •  Переплетіть руки на грудях. Ведучою вважається рука, кисть якої лягає першою на протилежне передпліччя і опиняється на ньому зверху. Отримані результати позначте буквами: ліва рука — Л, права рука — П.
  •  Швидко складіть руки для оплесків так, щоб одна долоня була зверху. Поплескайте у долоні. Зверніть увагу, яка долоня при цьому виявиться домінуючою. Отримані результати позначте буквами: ліва рука — Л, права — П.

Таким чином, ви отримали одне з 16 можливих поєднань букв, якому відповідає певний психологічний міні-портрет. Відомо, що домінування певної руки чи ока свідчить про перевагу розвитку протилежної півкулі головного мозку. Тобто, коли ведучі ліва рука чи ліве око — домінує права півкуля (ваш тип — «Художник»), права рука чи праве око — ліва півкуля (тип «Мислитель»). Але не забувайте, що кожна людина — індивідуальність і реальний портрет буде все ж відрізнятись у чомусь від опису.

Опис міні-портретів особистості

ПППП

  •  вам притаманний консерватизм, орієнтація на загальноприйняті думки, ви не любите конфліктувати, сперечатися і сваритися.

ПППЛ

  •  визначальна риса вашого характеру — нерішучість.

ППЛП

  •  характер сильний, енергійний, для вас характерне кокетство, рішучість, почуття гумору, артистизм, при спілкуванні з вами необхідний гумор і рішучість. Дуже контактний тип характеру. Цей тип характеру в жінок зустрічається найбільш часто.

ППЛЛ

  •  рідкий тип характеру. Близький до попереднього, але м’якший, контактніший, повільніше звикає до нових об-
    ставин.

ПЛПП

  •  тип характеру, що поєднує аналітичний склад розуму
    і м’якість, обережність. Найчастіше цей тип зустрічаєть-
    ся в ділових жінок. Запобігає конфліктів, терплячий і розсудливий, дещо холодний, у стосунках полюбляє дис-
    танцію.

ПЛЛЛ

  •  а цей тип, навпаки, більш характерний для чоловіків. Відрізняється незалежністю, непостійністю і аналітичним складом розуму.

ПЛПЛ

  •  слабкий тип характеру, трапляється найрідше. Люди з таким характером беззахисні, піддаються різному впливу, але разом з цим здатні піти на конфлікт. Зустрічається, як правило, в жінок.

ПЛЛП

  •  артистизм, деяка непостійність, потреба нових вражень. У спілкуванні сміливий, вміє запобігати конфліктів і переключатися на новий тип поведінки. Серед жінок зустрічається приблизно вдвічі частіше, ніж серед чоловіків.

ЛППП

  •  таке сполучення зустрічається дуже часто. Основна риса — емоційність, що сполучається з недостатньою наполегливістю. Піддаються чужому впливу, і це дозволяє пристосовуватися до різних умов життя. Щасливі в друзях, легко сходяться з людьми.

ЛППЛ

  •  схожий на попередній тип, але ще менш наполегливий, м’який і наївний. Вимагає особливо уважного ставлення до себе — тип «маленької королеви».

ЛЛПП

  •  вам притаманні дружелюбність і простота, деяка розпорошеність інтересів, схильність до самоаналізу.

ЛЛПЛ

  •  у вашому характері переважає простодушність, м’якість, довірливість. Тип, що рідко зустрічається. Практично не зустрічається в чоловіків.

ЛЛЛП

  •  ви — емоційна, енергійна і рішуча людина. Але часто поспіхом приймаєте рішення, що приносить серйозні ускладнення. Чоловіки з таким характером менш емоційні, ніж жінки.

ЛЛЛЛ

  •  у вас антиконсервативний тип характеру. Здатні на звичні речі глянути по-новому. Характерні — емоційність, егоїзм, упертість, що іноді переходить у замкненість.

ЛПЛП

  •  тип характеру, на який важко впливати іншим. Велика наполегливість у досягненні поставлених цілей. Люди з таким характером — непохитні, переконати їх часом виявляється неможливо. Вони схильні до самоаналізу, важко знаходять нових друзів. Дещо консервативні, оскільки часто нехтують думками інших.

ЛПЛЛ

  •  характер сильний, але не нав’язливий. Внутрішня агресивність прихована зовнішньою м’якістю. Здатний до швидкого налагодження взаємодії, але порозуміння з іншими доходить спроквола.

У результаті проведених мною лекції, семінарського заняття та виховної години я можу зробити наступні висновки, що група проявляла активність як на лекційних так і на семінарських заняттях, що говорить про те, що студенти зацікавлені у отриманні якісної освіті і прикладають до цього зусилля. Колектив в цілому дружній, беруть активну участь у обговоренні певної теми, відстоюють свою власну думку. По результатам тестових досліджень, можна говорити про те, що у одного студентів із групи (Гостроушко Сергій Сергійович) переважає логічний тип мислення, в трьох інших (Анісімова Владислава Сергіївна, Зінченко Ніна Михайлівна, Овчар Олена Леонідівна) -  творчий тип, для якого характерним нахил до певного песимізму; покладистість на власні почуття, ніж на логічний аналіз події, що не завжди на користь справі. Ці люди можуть продуктивно працювати навіть у несприятливих умовах (гам, гуркіт, розмови).

Результати другого тесту наступні:

Анісімова Владислава Сергіївна – ЛЛЛП - емоційна, енергійна і рішуча людина. Але часто поспіхом приймаєте рішення, що приносить серйозні ускладнення.

Зінченко Ніна МихайлівнаЛППП - таке сполучення зустрічається дуже часто. Основна риса — емоційність, що сполучається з недостатньою наполегливістю. Піддаються чужому впливу, і це дозволяє пристосовуватися до різних умов життя. Щасливі в друзях, легко сходяться з людьми.

Овчар Олена ЛеонідівнаЛЛЛЛ -  у вас антиконсервативний тип характеру. Здатні на звичні речі глянути по-новому. Характерні — емоційність, егоїзм, упертість, що іноді переходить у замкненість.

Для проведення детальної психолого-педагогічної характеристики студента я обрала старосту групи БЧЕП 1 – 11 Гостроушка Сергія Сергійовича.

Психолого-педагогічна характеристика студента

Гостроушко Сергій Сергійович – здібний, активний студент, який швидко сприймає і засвоює новий матеріал, здатний брати на себе відповідальність за групу, там як являється старостою. Під час занять проявив себе як добросовісний студент. До навчання ставиться сумлінно, має глибокі й міцні знання з даного предметів, усебічно розвинений. Підтримує дружні відносини із студентами. По результатам психологічних тестів домінуючим у студента є логічний тип мислення і підхід до вирішення проблем і задач, для якого характерним є оптимістичність і самостійність, здатність легко вступають у контакт з іншими, в роботі більше покладаючись на розрахунки, ніж на інтуїцію; більше довіряти офіційним джерелам інформації, ніж власним враженням. Вміє володіти собою у будь-якій ситуації,  слухати, не розсіюючи увагу на посторонні речі, поважає інших студентів, терпеливий, рішучий та врівноважений.

За результати опитування можна спостерігати, що студент дуже допитливий, ініціативний, з широким світоглядом, проявив себе як добрий і відповідальний товариш, старанний і дисциплінований студент, приймав активну участь у обговорення поставлених питань. Доповідь підготовлена на практичне заняття відрізнялась теоретичним осмисленням, логічністю та обґрунтованістю висновків.

Гостроушко Сергій  користується авторитетом і повагою серед студентів та одногрупників. Постійно працює над підвищенням свого освітньо- професійного рівня, виявляє творчий підхід до вирішення проблем, приймає активну участь у громадському житті факультету, допомагає студентам в освоєнні та вивченні складних дисциплін. У спілкуванні відкритий, порядний і товариський.




1. контрольная работа 1 Охарактеризуйте основные историкотипологические и функциональные разновиднос
2. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА РИТОРИКА 4 класс Нестерова Н
3. Право дело бравое а с порядком ШОПП Санкт Петербург 20122013 ГОУ средняя общеобразовательная
4. ИСТОРИЯ ОТЕЧЕСТВЕННОГО ГОСУДАРСТВА И ПРАВА ЗАЧЕТ I семестр 1
5. Американский средний класс [0
6. Solidarity rights- universality and diversities
7. Моление Даниила Заточника
8. Экономика и экономическим специальностям Четвертое издание стереотипное МОСКВА 2010 0
9. на бывшие социалистические государства
10. Особенности взаимосвязи свойств нервной системы и типов темперамента
11. 2010 Copyright- legor7 Fbric- id 14 Pltinum
12. сосудистыми заболеваниями
13.  По субъектам- 1 единоличные ~ выносятся одним судьей; 2 коллегиальные ~ выносятся при коллеги
14. Известные норвежцы. Полярные исследователи и первооткрыватели.html
15. Менеджмент Шпаргалка
16. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 1 Простой столбцевой перестановочный шифр В данном виде шифра текст пишется на го
17. Тема творческого состязания нынешнего года продовольственные отходы; подтемы звучат как
18. Курсовая работа- Решение транспортной задачи с правильным балансом
19. кво Степень сопротивления изменениям зависит от того как человек воспринимает их каковы его исходные уста
20. Этапы становления и развития страховых компаний как финансовых посредников