Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

70 рр. ХХ ст. Молода спеціальна соціологія досліджує походження сутність функції різноманітних етнічних с

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 31.5.2024

Соціальна стратифікація та етнос (національні групи)

Поділ суспільства за національними ознаками вівчає наука Етносоцілогія (наука про суспільство .

Етносоціологія – наука про суспільство та місце і роль в ньому народів. Запровадив Турнвальд в 20х роках ХХ ст. На нашій території вона стала наукою всередині 60-70 рр. ХХ ст.

Молода спеціальна соціологія досліджує  походження, сутність функції різноманітних етнічних спільнот, з метою виявлення основних тенденцій їх розвитку та розгляду механізму їх входження у систему соціальних відносин. Звідси випливає специфіка етносоціологія – вона дає аналіз взаємозв’язку та взаємовпливу соціального та етнічного. З цього можна зробити висновок, що етносоціологія – прикладна спеціальна теорія.

Просліджується такий ланцюг в етносоціологія: рід – плем’я – народність – нація.

В IXX-ХХ ст. з усіх найбільших етнічних спільнот найбільшу увагу привернули нації. Нова доба висунула на перше місце націю – найбільш адекватну форму розвитку суспільства. На проблеми нації та націогенезу зосередили свою увагу науковці. Так виникла соціологія нації – наука про суспільство, його місце та роль в нації.

Проблеми соціології нації:  

1. Походження та час існування нації. Має такі концепції:

примордіалізм (від слова прим’єр – перший).

,,Нації  існують з покон віку. Такої концепції підтримувався і Дашкевич: ,,Українська нація існує з часів Київської Русі.

модернізм.

Представники – більшість західних соціологів: американець українського походження Грицак: ,,Нації – це продукт новітніх часів доби Французької революції 1789 року і капіталізму”.

2. Друга проблема - сукупні прикмети нації. Проблема має такі концепції:

атомістична.

Український соціолог Рудницький стверджував: ,,Нація – це сукупність незмінних, самостійних, питомих прикмет”. Шаповал розвинув цю теорію і назвав об’єктивні прикмети: мова, територія, держава.

суб’єктивіська.

Старосольський та Бочковський стверджували: ,,Нація сукупність об’єктивних прикмет: моволя, ідея, національна свідомість. Мова, ідея, воля та національна свідомість.

Символічна. Став спробою поєднання перших двох концепцій (атомістична і субєктивна)

Американець українського походження Мотиль стверджував : ,,Нація – сукупність людей, об’єднаних прийнятою мережею символів та знаків: способи комунікації людей, мова, психологія, способи мислення та поведінки”.

Одже, Нація – історична спільність людей, що склалася в процесі формування єдності їх території, економічних зв’язків, мови, етнічних особливостей культури та характеру.

Як і будь-яка нація, українська нація має свої національні інтереси:

1. Скерованість, збереження самобутності та її розвиток у гармонії із загальнолюдськими вартостями та ідеалами.

2. Проявляється в національній ідеї – обґрунтування мети досягнення національної незалежності, здобуття та розвиток держави.

Втілення в життя національної ідеї є процесом національного відродження, яке зараз переживає Україна. Тому проблеми національного відродження центральні в наукових дослідженнях.

Сутність національного відродження полягає у перетворенні національного організму у масову свідомість нації. Але це завдання не можна виконати відразу. Шаповал стверджував:  ,,У національному відродженні є фази:

I фаза – академічна. Дослідники вивчають дану націю, народ, творчість, звичаї, вірування та інші події. Це робиться мовою панівної нації – російської на українську.

ІІ фаза – культурницька. Формування національної мови в нації, мистецтві, літературі, політиці, громадянському житті та побуті.

ІІІ фаза – політична. Усвідомлення потреб самоврядування та суверенітету – висунення вимог власної держави і реалізація цієї мети.

Специфіка переплітання завдань в тому, що в них не можна обійтись без соціального аналізу.

Проблемами національного відродження в Україні пов’язані з тим, що населення України багатонаціональне ( в Одеській області живе більше 100 різних національностей).

1.  Довгий час існувала тенденція зменшення питомої ваги українців в складі населення (20 роки – 81%, 90 роки – 73%, з 91 році – 77,8%).

2. Довгий час зростала число росіян, які жили в Україні (до 91 року – 19 млн. росіян складали 27% від всього населення, у 2004 році – 8 млн.).

3. Звужування сфери вживання української мови в державних установах. Для цього існують об’єктивні та суб’єктивні факти пов’язані з існуванням тоталітарної держави. Розширюється сфера існування української мови в ВУЗах.  Конституція України гарантує здобуття освіти рідною мовою.

4. Поділ населення на лінгвістичні мовні групи:

україномовні українці;

російськомовні українці;

україномовні росіяни;

Змінюється співвідношення, але вони існують. Приблизно 130 національностей і народностей проживають сьогодні на Україні ( кримські татари зросли в 5 разів, а євреї зменшились в 5 разів. Українська мова є рідною для 67,5% населення України).

5. Існування різкого становлення до проблеми державного суверенітету. Так на Сході, Півдні та частково Центральній частині країни підтримують входження України СНД та у Євро простір, а Захід і Північ – проти.

6. Складна політична географія – регіоналізм – здобув політичне забарвлення. Останні вибори грудня 2004 року за Януковича проголосували Схід, Південь та частина Центру, а за Ющенко – Західна частина України. Багато виборців проголосували ,,ПРОТИ ВСІХ”.

7. Подолати існуючий погляд, що не існує єдиної української нації; що Україна – це два етноси: західний та східний, в яких більше відмінностей, чим спільного.

8. Подолати уявлення про те, що Україна ніколи не була державою, а також подолати твердження, що Україна не самостійна нація, а лише частина російської нації – Малоросія (але це не вірно).

9. Розвиток української культури, становлення української діаспори.

Але без належної соціальної інформації вирішити ці проблеми неможливо.

2. Соціальна структура. Стійкий зв'язок елементів соціальної системи; класи, верстви, стани.

Концепції соціальної структури:

1. Соціально-класова. Марксистське вчення, у якому провідне місце відведене класові структурі. Маркс та Енгельс обґрунтували економічні основи класів. Ленін дав визначення класів – великі групи людей, із яких одна підкорює собі другу (,, Великий почин”).

Данні класотворчі ознаки:

1) ставлення до власності – володіють чи не володіють;

2) місце в системі влади – пануючі чи підлеглі;

3) роль в суспільно-організаційному процесі – керуючі і підлеглі;

4) Присвоєння чужої праці – експлуататори та екс-

5) Рівень добробуту – багаті та бідні;

Після соціальної революції було змінено класову структуру суспільства: різними методами, в т.ч. і терором, було ліквідовано класи: поміщики, буржуа, куркулі. Залишились робітники та селяни (прошарок інтелігенції; їх не відносили до класів, бо вони не мали відношення до власності). Існувала формула 2+1.

Вже тоді вчені розглядали різні верстви серед класів інтелігенції:

Селяни з кваліфікацією і без кваліфікації;

Робітники вищої кваліфікації;

Кваліфіковані чорнороби;

Від правильного соціального аналізу залежить соціально-класова політика, перевага надається сьогодні теорії.

2. Соціальна стратифікація. Від лат. ,,stratum” – верства. Виникла в стародавньому Римі (раби), в Індії – каста неприкасаємих: робітники, селяни, міщани, дворяни, священики, промисловці.

Це не просто верства – це стан.

Французька революція проголосила ліквідацію станів – всі стали громадянами.

Засновниками теорії стратифікації є Вебер, Заславський, Сорокін, Шкаратан.

За основу стратифікації беруть:

1. Добробут:

багаті верстви;

середні верстви;

бідні верстви( просто бідні, дуже бідні);

2. Престиж:

дрібні торгівці;

науковці – останнє місце;

3. Освіта:

середня;

незакінчена вища;

вища;

4. Національність.

5. Статус:

рядові;

керівники;

6. Роль.

7.Професія.

Найчастіше використовується стратифікація, яка дає можливість переходити з однієї страти в другу. Так виникла теорія ,,Соціальної мобільності” – теорія соціального пресування, тобто зміни індивідом або групи соціального статусу, місця у соціальній структурі. Доповнює дві попередні теорії.

Соціальна мобільність здійснюється у двох напрямках:

1. Вертикальному – переміщення індивіду або соціального об’єкту з одного соціального пласта в інший. Вища точка піднесення – пересування вгору, а точка падіння – пересування вниз.

2. Горизонтальному – перехід індивіда або соціального об’єкту із однієї соціальної групи в іншу, що знаходиться на одному і тому ж рівні.

В Україні активно іде процес соціальної диференціації ( буржуа, фермери, підприємці), що веде до соціальної поляризації – це небезпечно.

Нормою співвідношення між багатими та бідними складає 1:10 ( в СРСР 1:6). В Україні: 1-36 або 1:55. У 2000 році бідні складали 26,7% населення, а дуже бідні – 14,7% (спеціальна програма подолання бідності).

 

Соціально-психологічні технології менеджменту особистості.

  Соціально-психологічні технології менеджменту особистості – це прикладна спеціальна соціологічна теорія, яка досліджує особу як об’єкт і суб’єкт соціальних відносин. Це наука про суспільство та місто і роль у ньому особистості, сформована на грані ХІХ-ХХ ст. Користується такими науковими категоріями:

1.людина – це біологічний вид, вища сходинка еволюції суспільства, ,,Homo sapiens”—людина розумна,

2.індивід – це кожна окремо взята людина,

3.індивідуальність – особливі, специфічні риси, притаманні конкретній людині,

4.особистість – це людина взята в її соціальній якості.

Соціально-психологічні технології менеджменту особистості досліджує аналіз людини в суспільстві. Так як діяльність людини в суспільстві багатоманітний, багатогранний процес, її становлення і розвиток породили кілька теорій і концепцій особистості: концепція соціалізації, статусно-рольова концепція, нормативні теорії особистості (теорії соціальної установки, диспозиційна (як впливають умови на людину), теорія референтних груп (мала група, що є зразком для інших)).

Концепція соціалізації – це процес становлення особливості, процес засвоєння нею вимог суспільства, процес набуття якостей, що регулюють її взаємовідносини з суспільством.

Соціалізація – це процес адаптації , пристосування до даного суспільства. В цим  соціалізація не обмежується, в подальшому вона дозволяє виявити свою ініціативу, власну творчість, активність, тобто розкрити себе. Отже особистістю не народжуються, а стають у процесі соціалізації.

Особистість – як соц. явище – це сукупність властивостей, яких індивід набуває у процесі соціалізації.

Фактори, що впливають на соціалізацію:

1.сімя, школа, трудовий колектив,

2.засоби масової інформації,

3.традиції суспільства і різних спільнот,

4.власна діяльність, ситуація в країні,

5.культура національна і світова і т. д.

Процеси соціалізації здійснюються на рівні сім’ї, школи, трудової діяльності і т.д.

Соціалізація починається від народження і закінчується зі смертю. В процесі соціалізації бувають успіхи і зриви або недоліки. Звичайним явищем є девіантна поведінка (,,відхилення” – від латинської).

Має різновиди:

1.позитивна девіантна поведінка (введення нового досягнення успіхів),

2.негативна поведінка:

а).делінквентна (відхилення, які не переслідуються карним кодексом);

б).кримінальна і злочинна, бандитська (переслідується карним кодексом).

Десоціалізація – ,,де” - руйнування.

Ресоціалізація – ,,ре” – відновлення.

Після 1991 р. Україна переживає ресоціалізацію.

Одна із форм ре соціалізації – конформізм (зовнішнє сприйняття того, що не сприймається внутрішнє):

- роблю одне, а думаю інше;

- був комуністом, ходжу в церкву.

Статусно-рольова концепція (Мілд, Мертон, Парсонс, Сорокін) – особистість розглядається з двох сторін:

1.з точки зору соц. статусу (місця і позиції);

2.з точки зору соц. ролі.

Статуси:

1.приписаний (національність, місце народження, син чи дочка);

2.набутий (письменник, студент, дружина, економіст);

3.інтегральний(директор, зав. кафедрою і т.д.)

4.зовнішній (одяг, жаргон);

5.внутрішній (цінності орієнтації, мотиви соц. дій як відображення інтересу);

6.природний (зріст, краса, чоловік чи жінка, стать).

Кожен з нас має статусний набір, який постійно змінюється. Так як статути нерівні, звідси і нерівність в суспільстві.

Соціальна роль – це набір вимог, які ставить суспільство до індивіда відповідно до його статусів.

Парсонс дав характеристику соціальній ролі:

1.емоційна стриманість чи розкутість;

2.спосіб одержання (спадщина чи виборювання);

3. масштаб ролі (ректор чи студент);

4.ступінь формалізації (додержання правил внутрішнього розпорядку);

5.характер і скерованість мотивів (жадоба слави, влади, любов, патріотизм).

В кожен момент людина виконує кілька ролей.

Отже соціальна структура особистості має такі компоненти життєдіяльності:

1.включенність у соц. середовище (статус і роль);

2.спрямованість особистості (мотиви життєдіяльності і цінності орієнтації);

3.життєвий контроль (життєві цілі і життєві плани, все що викликає активність).

В свою чергу життєдіяльність особистості передбачає:

1.життєву позицію;

2.життєвий шлях;

3.спосіб життя.

Людина – це суб’єкт історичного процесу, розвитку матеріальної й духовної культури на землі, біосоціальна істота (представник виду homo sapiens, клас ссавців), генетично пов’язана з іншими формами життя, виділилась завдяки праці, володіє членороздільною мовою, мисленням і свідомістю.

Особистість – людина, взята в її соціальній якості

Індивід – кожна окремо взята людина і індивідуальність, особливі специфічні риси, притаманні окремій людині.

Виділяють 3 групи теорій особистості:

Традиційні

Нові

Новітні

1. Традиційні теорії.

1.1. Психоаналіз Фройда.

Основну роль відіграє роль поняття несвідомого в особливості, з дитинства утворюються особистісні комплекси, які виявляються в поведінці дорослих. (біологічний підхід домінує над соціальним).

Недоліки теорії: мотивація людської поведінки інстинктами, фіксування протилежностей між свідомим і несвідомим, індивідуум і суспільство.

1.2. Аналітична психологія. Швейцарський вчений Юнг відмовився від пан сексуалізму як рушійної сили поведінки. У психіки 3 рівні: 1) свідоме, 2) особистісне несвідоме, 3) колективне несвідоме (пам’ять всього людства, що впливає на поведінку індивіда з моменту народження, складається з архетипів або первообразів, центральний з яких – замість, потенційне ядро особистості, на відміну від его (“Я”) як ядра свідомості).

Процес становлення особистості – індивідуація:

Якщо спрямована на внутрішній світ, то ці люди звуться інтроверти (зосереджуються на собі під час пошуку причин, замкнення в собі), що пояснюють вчинки, замкнутість, пасивність, самоаналіз, нетовариськість.

Спрямовані на зовнішній світ – екстраверти – імпульсивні, ініціативні, товариські, висока здатність до соціальної адаптації.

Нові теорії.

Індивідуальна психологія ( Адлер):

основне в людині не інстинкти, а почуття спільності, яке вона має від народження – це вроджена потенція, причина розвитку особистості, потяг до самоствердження і влади.

Нормальна особистість прагне не тільки до власної могутності, а й до блага всього суспільства.

Через несприятливі умови самоствердження не завжди здійснюється, виникає почуття неповноцінності. Щоб подолати його застосовуються засоби компенсації (з фізіології) – подолання недоліків одного органу посиленням діяльності іншого.

Недоліки теорії:

не враховано соціальній фактор,

теорія механічна, спрощує складні зв’язки між індивідом і суспільством.

Неофройдизм.

Сутність людини у вродженому почутті неспокою, що викликане бажанням позбутися його. Людиною керують потяги до безпеки і задоволення своїх бажань. Вони суперечать один одному і можуть спричинити виникнення невротичного конфлікту. Невроз – нервово-психічний розлад, що розвивається внаслідок тривалого впливу психотравмуючих факторів, емоційного чи нервового перенапруження. Людина намагається його подолати, виробляючи різні стратегії поведінки: потяг до людей, потяг до незалежності або намагання діяти проти людей (агресія). Ці стратегії є захисними механізмами, що виникають як реакція на страх, постаючи як втеча від реальності, алкоголізація і наркотизація, придушення або раціоналізація. Засоби психічного захисту породжують неврози, серед яких є невроз прив’язаності (пошук любові чи схвалення), влади (гонитва за владою і престижем), покори (конформізм, бажання сховатися за чужою думкою, не висловлювати свою) та ізоляції (втеча від суспільства).

Гуманістична психологія (теорія самореалізації і теорія Роджерса).

а) Американський психолог Гордон Олпорт є автором теорії самореалізації. Особистість – відкрита психофізична система, що розвивається. Особливість особистості – прагнення до само актуалізації і реалізації життєвого потенціалу.

б) К.-Р. Роджерс вважав, що базовим компонентом особистості є власна Я-концепція, яка формується у взаємодії індивіда із соціальним середовищем. Потреба особистісного зростання виникає внаслідок розбіжності між Я-концепцією та ідеальним Я.

Теорія само актуалізації (американський вчений Маслоу).

цілісний підхід до особистості та її виявів: любові, творчості, духовних цінностей.

особливості особистості, що існують у виді вроджених потенцій, актуалізуються під впливом соціальних умов.

Новітні теорії.

Теорія “відчуження” Фромма:

основа психоаналізу: в умовах НТП людина втрачає зв’язки з навколишнім світом, близькими, друзями. Виникає відчуження, негативна свобода – пригнічує, викликає неврози.

людина  не хоче бути вільною, бо це – самотність.

відчуження переростає в агресію або в конформізм (пристосування до всіх).

3.2. Теорія розвитку особистості американського психолога Еріка-Хомбургера Еріксона:

Між особистістю і суспільством немає антагонізму, а її розвиток визначається суспільними, а не біологічними факторами.

Ідентичність особистості виявляється в ототожненні її з соціальною групою та оточенням, у визнанні цінності людини та її суспільної ролі.

Еріксон також доводить суспільну природу Я.

3.3. Теорія особистісних конструктів американського психолога Джоржа-Александра Келлі:

Організація психічних процесів зумовлена тим, як вона випереджає майбутні події.

Людина – дослідник, якій створює свій образ реальності за допомогою індивідуальної системи шкал, особистісних конструктів і виробляє гіпотези про майбутні події.

3.4. Радянська психологія:

Особистість – об’єкт суспільних відносин і суб’єкт суспільної діяльності.

а) Розроблено системно-діяльнісний підхід до особистості. Виговський, Леонтьєв та ін.:

Біологічні особливості в процесі життя індивіда стають суспільними, бо розвиваються в певному соціокультурному середовищі.

Провідна роль соціокультурного середовища – воно є носієм суспільних норм і цінностей, які виробило людство і якими повинен оволодіти індивід.

б) Цілісний підхід до вивчення особистості Ананьєва. 

якщо особистість – суб’єкт діяльності, то це зовсім не означає, що суб’єктом діяльності є тільки особистість.

Активний вплив людини на природу і суспільство здійснюється не лише свідомістю, а цілісною людиною як членом суспільства і організмом.

Ступінь і характер активної діяльності залежить від суспільного стану, суспільних відносин, фізичних, фізіологічних та ін. Властивостей організму.

Предмет пізнання – людина загалом.

Ананьєв обґрунтував провідну роль суспільно-історичних умов у розвитку людини і наголошував на тому, що фізіологічні, морфологічні та інші властивості організму змінюються залежно від зміни її суспільних властивостей.

в) Принцип формування особистості в активній діяльності. Ігор Кон.

Пропонує розглядати виконання соціальної ролі як основну діяльність, під час якої формується особистість.

При цьому соціальну роль він тлумачить як незалежну від свідомості об’єктивну суспільну функцію, і як діяльність, зумовлену сподіваннями і вимогами авторитетної групи, на яку особистість орієнтується

У 70-ті роки ХХ ст. дослідники-психологи почали застосовувати системних підхід, у межах якого особистість розглядається як відносно стійка сукупність психічних якостей, що формується внаслідок залучення індивіда до людських стосунків, породжених спільною діяльністю і спілкуванням.

1. Біогенетична теорія (преморфісти).

якості людини генетично закладені з дитинства.

Будь-яка психологічна особливість бере початок з мікроскопічного центру (клітини).

Людина дорослішає, центр розростається, перетворюється на особистісну якість.

2. Фрейд.

Соціально сформована свідомість і біологічна за своєю природою підсвідомість, з якими людина народжується, існують в людині паралельно, знаходяться в конфлікті, в якому перемагає підсвідоме.

3. Соціогенетика.

Людина – зліпок оточуючої соціальної сфери. Вітчизняні психологи стверджували: людина – біосоціальна істота, формування особистісних властивостей і якостей в якій належить обставинам життя.

Леонтьєв: “ Особистістю не народжуються, а стають! Під дією обставин, що супроводжують життя людини, біологічно обумовлені психічні особливості змінюються, формуються якісно нові психічні утворення і психічна діяльність, постійно все більше підчиняється соціально обумовленим психічним закономірностям, що формують властивості особистості”.

Шляхи розвитку особистості за Леонтьєвим:

Спадковий (вроджений і набутий).

Біологічний.

Соціальний.

Щоб зробити людину цивілізованою, моральною і достойною, потрібно щоб інші обставини життєвого розвитку були такими ж.

Кожна людина, кожне покоління появляється на світ, займає певний рівень розвитку людської свідомості, пізнання світу і досвіду життя поколінь.

Порівняно з тваринами в людині виникає принципово нова форма закріплення і передачі досвіду старших поколінь:

через продукти активності, втілені в більш досконалу систему мови.

збагачення знань, навичок, вмінь.

Процес присвоєння людиною соціального досвіду на протязі життя – соціалізація.

Діяльні сні закономірності психологічного розвитку людини – це закономірні сні зміни внутрішніх умов під впливом власної активності.

Активність – це індивідуальний закон розвитку будь-якого живого організму і його властивостей.

3. Психологічні структури особистості

Структура особистості за Платоновим.

Біологічно-обумовлена підструктура:

Темперамент: а) сангвінік

б) флегматик

в) холерик

г) меланхолік

Тип нервової системи

Стать

Вік

Побудова тіла

Індивідуальні особливості психологічних процесів:

пам’ять

мислення

здібності

Соціально-обумовлена під структура:

соціальний досвід: а) знання

б) вміння

в) навички

спрямованість: а) потреби

б) інтереси

в) ідеали

г) переконання

д) ставлення

е) характер

є) самооцінка

Темперамент – сукупність індивідуально-психологічних якостей, яка характеризує динамічні та емоційні аспекти поведінки людини і виявляється в її діяльності і спілкуванні.

Сангвінік – (лат. Sangus – кров) – людина, яка має сангвінічний темперамент, що проявляється в енергійності, великій емоційності, легкому пристосуванні до різних обставин і нових людей, хорошому самопочутті та ін. якостях  особистості.

Флегматик (гр. Phlegma – слиз) – людина, яка має флегматичний темперамент, що характеризується спокійністю, врівноваженістю, малою емоційною збудливістю, сповільненістю рухових і мовних реакцій, високою працездатністю і малою комунікабельністю.

Холерик (гр. Chole – жовч) – людина, що має холеричний темперамент, якому властивий сильний, рухливий, але неврівноважений тип вищої нервової діяльності.

Меланхолік ( гр. melas – чорний, Chole – жовч) – людина, що має меланхолічний темперамент, що характеризується переважанням процесів гальмування над процесами збудження в корі головного мозку, а також слабкими психічними процесами.

Пам’ять – процеси запам’ятовування, зберігання, відтворювання індивідом його попереднього досвіду.

Мислення – суспільно-зумовлений, нерозривно пов’язаний із мовленням психічний процес пошуків і відкриття суттєво нового, опосередкованого й узагальненого відображення дійсності у процесі її аналізу і синтезу.

Увага – спрямованість і зосередженість свідомості, що передбачає підвищення рівня сенсорної, інтелектуальної чи рухової активності індивіда.

Здібності – індивідуально-психологічні особливості, що виявляються в діяльності, є умовами її успішного виконання і спричиняють відмінності в динаміці оволодіння необхідними для людини знаннями, навичками, вміннями.

Знання – узагальнений досвід людства про дійсність, що має форму факторів, правил, висновків, закономірностей, ідей, теорій.

Уміння – зумовлена знаннями і навичками готовність людини успішно досягати свідомо поставленої мети діяльності в мінливих умовах.

Навички – часткова автоматизація виконання і регулювання доцільних рухів.

Потреба – стан живого організму, який виражає його залежність від об’єктивних умов існування та розвитку і спонукає до активності відносно цих умов.

Інтереси – позитивний емоційний стан, що є одним із провідних мотивів навчання і сприяє засвоєнню знань, навичок і вмінь.

Ідеал – позитивно емоційно забарвлений взірець досконалості, який людина намагається наслідувати.

Переконання – система мотивів, що спонукають особистість діяти відповідно до своїх поглядів. Принципів, світогляду.

Самооцінка – прийом самовиховання, суть якого зводиться до зважування подумки своїх можливостей і оцінки своїх дій та вчинків.

Характер – складне й індивідуально-своєрідне поєднання рис людини, яке формується в процесі її розвитку під впливом умов життя та виховання і виявляється в її поведінці.

Тема . ОСОБИСТІСТЬ

Людина (особистість) – первинний суб’єкт, який соціально наділений здатністю брати участь у соціальному житті і впливати на соціум.

соціалізація процес засвоєння індивідом впродовж життя соціальних знань, норм і цінностей суспільства. Цей процес триває безперервно впродовж усього життя суспільства і набуває форми відвертого або прихованого передавання досвіду.

Типи соціалізації:

  •  Гармонійний – відображає психологічно-нормальну взаємодію людей й інститутів соціума, раціональне і шанобливе ставлення людини до правопорядку держави, усвідомлення нею своїх громадських обов’язків;
  •  гегемоністський – відображає негативне ставлення людини до будь-яких соціальних і політичних систем, крім “своєї”;
  •  плюралістичний – відображає визнання людиною рівноправності з іншою громадою, здатність змінювати свої соціальні пристрасті і переходити на їх традиції;
  •  конфліктний – формується на основі міжгрупової боротьби, протистояння взаємозалежності інтересів і тому має на меті соціальну участь, збереження лояльності до своєї групи та підтримки в боротьбі з соціальними противниками.

Типи особистості (Вятр)

  •  Активісти – особи, позиції яких стосовно соціології і влади є активними;
  •  компетентні спостерігачі – тип людей, які цікавляться соціологією, розуміють її значення, але не бажають брати в ній участі;
  •  компетентні критики – на відміну від спостерігачів ставляться до влади негативно, інтерес до політики пов’язаний з відразою до соціально діяльності;
  •  пасивні громадяни – до соціології ставляться негативно або нейтрально, не цікавляться соціальними справами, хоча іноді добре інформовані;
  •  аполітичні і відчужені – категорично не беруть участі у соціології, не цікавляться нею і мало що про неї знають, наче живуть за межами соціальної системи.

Соціальна діяльність може здійснюватися у вигляді:

  •  соціальної участі,
  •  соціального функціонування.

Рівні і типи соціальної участі

  •  Рядовий член суспільства і громадянин з мінімальним соціальним впливом;
  •  громадянин, який є членом громадянського суспільства і опосередковано залучений до сфери соціальної практики;
  •  громадянин, що є членом організації, яка має яскраво виражений соціальний характер;
  •  професіональний політик, для якого спеціальністю, головним заняттям і змістом життя є соціальна діяльність – соціальний лідер.

Типи соціальної участі

  •  Реакція на імпульси, що надходять з соціальної системи і не пов’язані з необхідністю високої активності людини – епізодична участь в соціумі;
  •  діяльність, яка пов’язана з делегуванням повноважень і участі у виборах і референдумах;
  •  участь у діяльності громадянського суспільства;
  •  виконання соціальних функцій в межах державних інститутів;
  •  професійна, керівна соціально-ідеологічна діяльність;
  •  участь у позаінституційних соціальних рухах, яка спрямована на докорінну перебудову існуючої соціальної системи.

Соціальний лідер найбільш авторитетний член організації, особистий вплив якого дозволяє йому грати суттєву роль в соціальних процесах.

Риси лідера :

  •  гострий розум і соціальна інтуіція;
  •  організаційний талант і організаторські здібності;
  •  соціальна воля і відповідальність;
  •  популярність, вміння подобатися людям і завойовувати їхні симпатії;
  •  наявність яскравої соціальної програми, що відповідає інтересам більшості соціальних груп.

Макіавелі в роботі “Государь” розробив теорію ефективного лідерства:

  •  влада лідера тримається на підтримці прихильників;
  •  піддані мають знати, на що чекати від лідера, і чого він чекає від них;
  •  лідер повинен мати волю до виживання;
  •  правитель завжди зразок мудрості і справедливості для своїх послідовників.

Теорії лідерства

  •  Теорія рис. Лідерство – видатна якість людини.
  •  Ситуаційна теорія – конкретні умови, що склалися, місце і час визначає відбір соціального лідера і його поведінку.
  •  Теорія конституентів. Лідерство – відносини особистого роду: виборці-послідовники-активісти-обрані.
  •  Психологічна теорія – володіння керівними позиціями дозволяє подолати різні комплекси. В основі лідерства – несвідомий сексуальний потяг, в процесі сублімації він проявляється в прагненні до творчості, в т.ч до лідерства.
  •  Інтегративна. В основі інтегративного аналізу лідерства – вплив цілого ряду факторів і системи їх взаємодії:

риси лідера,

послідовники і консультанти,

завдання, які покликаний виконувати лідер.

Класифікація лідерів (Вебер):

  •  традиційний – влада в спадщину і віра в святість традицій;
  •  раціонально-легальний – формальні правила вибору чи призначення лідера і передача йому управлінських функцій;
  •  харизматичний – віра людей в надприродні здібності лідера, від якого вони чекають дива.

Їм характерні:

  •  імідж – послідовники вірять в його якості чи цінності;
  •  згода – прибічники вірять заявам, які зробив лідер тільки тому, що він лідер;
  •  згуртованість – прихильники згуртовуються тому, що дав команду лідер;
  •  емоції – вони відповідають лідеру своєю відданістю.

Харизматичне лідерство найхарактерніше при екстримальних ситуаціях в суспільстві.

За маштабом лідерство поділяють:

  •  на загальнонаціональне,
  •  певного класу,
  •  певних верств, груп і етносів, організацій, рухів і партій.

За ставленням керівника до підлеглих воно поділяється на тоталітарне і демократичне.

Стилі лідерства (Херман)

  •  Лідер-“пожежник” – орієнтується на найактуальніші проблеми, вимоги моменту;
  •  лідер-“торговець” – йому характерне вміння привабливо подати ідеї, плани і залучити маси до їх здійснення;
  •  лідер-“знаменосець” – власне бачення дійсності, ідеалу, мрії, здатність потягти за собою маси (Ленін, Ганді);
  •  лідер-“служитель” – завжди прагне вирижати інтереси своїх прибічників і виборців.

Діяльність лідера передбачає:

соціальну діагностику ( аналіз і оцінку ситуації);

визначення напрямів і програми діяльності, що служить вирішенню спільних проблем;

мобілізацію виконавців на реалізацію цілей.

Функції лідера:

  •  ініціювання оновлення, генерування оптимізму і соціальної енергії, мобілізація мас на реалізацію цілей, поставлених соціумом
  •  інтеграція суспільства і об’єднання народних мас;
  •  легітимація соціального ладу;
  •  комунікація влади і мас;
  •  знаходження і прийняття оптимальних соціальних рішень;
  •  гарантія справедливості, законності і порядку, соціальний арбітраж і патронаж.

За типами кар’єри лідерів поділяють:

  •  на прагматики – збалансована наявність господарської, управлінської, адміністративної практики, виробничого і партійного досвіду 59 років /6%/ ;
  •  господарників – керівники підприємств 57 років /12%/;
  •  директорів – керівники великих підприємств, голови адміністрацій /20%/;
  •  партійних функціонерів – нові комуністи /23%/;
  •  адміністраторів – мають досвід адміністративно-управлінської діяльності – 52 роки / 13%/;
  •  викладачів – гуманітарна інтелігенція і наукові працівники 53 роки /14%/;
  •  комсомольців – досвід керівництва комсомольськими організаціями 39 років /6%/;
  •  прорабів  працівники промислових підприємств, інженери без досвіду керівної діяльности /6%/.

Елітакращий, відбірний, вибраний. З 17 сторіччя термін використовувався для позначення товарів найіищої якості , а пізніше и видатних людей / знаті/.

еліта:

  •  організована меншість суспільства; 
  •  найбільш активні і в соціальному відношенні особи, що орієнтуються на владу; 
  •  це меншість, що здійснює найбільш важливі функції в суспільстві і має найбільший вплив;
  •  богонатхненні“ харизматичні особи, що відгукуються на “вищий поклик”;
  •  найбільш кваліфіковані менеджери, спеціалісти і вищі службовці в системі бюрократичного управління.

Еліта – люди, що отримують найвищий індекс в галузі іх діяльності;

люди, що мають інтелектуальну і моральну перевагу над масами;

творча меншість, що протистоїть творчій більшості;

люди, що влодіють позиціями влади; 

люди що приймають в рамках соціуму, соціальної системи головні рішення, віддають накази і контролюють їх при допомозі бюрократичного апарату;

це відносно організована меншість;

найбільш активні в соціальному відношенні люди, що орієнтуцються на владу.

Причини існування еліти:

  •  псіхологічна і соціальна нерівність людей, їхні неоднакові здібності, можливість і бажання прймати участь в соціумі;
  •  закон розподілу праці, котрий вимагає професійного заняття управлінською працею як умови його ефективності;
  •  висока громадська значимість управліньскої праці і ії відповідно стимулювання;
  •  широкі можливості використання управлінської діяльності для отримання різних соціальних прівілеїв;
  •  практична неможливість здійснювати контроль за соціальними керівниками; 
  •  соціальна пасивність широких мас населення, головні життєві інтереси, які лежать поза сферою соціології.

Функції соціальної еліти:

  •  створення механізму втілення соціальних замислів;
  •  аналіз інтересів різних соціальних груп, її обличчя, склад в соціальній діяльності і субординація інтересів різних соціальних груп;
  •  вироблення соціальної ідеології /програми, доктрини, конституції, закони/;
  •  створення і корекція інститутів соціальної системи;
  •  призначення кадрового апарату і організація управління;
  •  висунення соціальних лідерів.

Типологія еліт

  •  Ієрархічні типи еліт;
  •  правляча – беспосередньо володіє державною владою; 
  •  вища – приймає значні для всієї держави рішення /1на 20 тисяч населення/;
  •  середня / барометр / громадської думки /5% населення/;
  •  адміністративна – службовці, управлянці, бюрократія.

Історично – еволюційні типи еліт

  •  У доіндустріальному суспільстві:

еліта крові – за походженням , аристократія.

  •  Індустріальне суспільство: 

еліта багатства / фінансова олігархія/.

  •  Постіндустріальне суспільство:

еліта знань /меритократія/.

Теорія еліт

  •  Теорія Макіавеллі: еліта – правляча група, що здійснює керівництво суспільством. В залежності від форми і здійснення влади еліта поділяється на “львів” – прихильників неприкритого насилля і “лисиць”, які надають перевагу більш гнучким методам управління.
  •  Концепція еліт Моске, Парето, Міхельса /маківеалістська школа/:

суспільство закономірно поділяється на правлячу меншість і керовану більшість. В основі цього поділу лежить природна нерівність людини за талантом і здібностями, інтелектом, багатством; еліта являє собою згуртовану групу, що відрізняється виключними якостями і здібностями , яка усвідомлює свою перевагу над іншими; розвиток будь якого суспільства залежить від політичної еліти.

Народ – біологічна єдність людей, яка поєднана кровними зв’язками ( сім’я, родина, рід, плем’я, народ).

Етнос (національна меншина) – стійка сукупність людей, що належать до певного народу, проживають на території чи в складі іншого народу, зберігає культурні , побутові, мовні , психологічні особливості.

Нація –соціально і державно організований народ

Національні відносини – відносини між суб’єктами національного розвитку.

Націоналізм – теорія і практика етнічних відносин, грунтування на самоідентифікації або самовизначені націі у вирішенні своїх проблем. Реалізується в різноманітних формах діяльності, зумовлених специфікою розвитку націй.

Види націоналізму

  1.  Громадянський – базується на принципах вільного самовизначення особистості. Іноді дорівнює патріотизму. Спрямований на консолідацію населення за допомогою права, культури і ідеології.
  2.  Етнічно-соціальний – заснований на розумінні нації як соціальної сутності. Його мета – боротьба за утримання державності з урахуванням соціальної системи. Його критикують за спрямованість на досягнення переваг для одного народу. Соціальний націоналізм домінуючих народів призводить до дискримінації нетитулованних, узурпації влади.

Націоналізм недомінуючих етносів в екстримальному розвитку дбає про сепаратистські цілі, домагається вирішення проблеми етнічної нерівності будь-якими засобами.

У сфері культури спрямований на збереження цілісьності народу, розвиток його мови, культури, і самосвідомості

Частина маржинальних груп, що не можуть себе ідентифікувати, мають дуже низький чи дуже високий статус, їм характарна пасивна форма націоналізму, яка проявляється тільки в стресових сітуаціях.

  1.  Класичний – реалізується як спроба досягнення повної незалежності, притаманний пострадянським країнам.
  2.  Паритетний – виявляється в прагнені до повної незалежності, яка обмежена внутрішніми чи зовнішними показниками.
  3.  Економічний – прагнення до економічної незалежності етнонаціональних утворень.
  4.  Захисний – характерна ідея про необхідність відсічі “зовішнім силам”, збереження культури, мови, території.
  5.  Ліберальний – відстоює права і свободи особистості, виступає за додержання базових европейських цінностей.

Принципи національного розвитку:

  •  право на існування (заперечує геноцид),
  •  право на самоідентифікацію,
  •  право на суверенітет (самовизначення і самоврядування),
  •  право на збереження культурної самобутності,
  •  право на контроль за використанняя природних ресурсів,
  •  право на використання досягнень сучасної цівілізації.

  1.  Людина (особистість) – це: 
  2.  соціалізація – це: 
  3.  Яких форм набуває процес  соціалізації 
  4.  Вказати типи соціалізації
  5.  Який тип соціалізації відображає психологічно-нормальну взаємодію людей й інститутів влади, раціональне ставлення людини до правопорядку держави, усвідомлення нею своїх громадських обов’язків:
  6.  Який тип особистості категорично не бере участь у соціальному житті:
  7.  Що означає Лідерство за теорією
  8.  Який тип політичної соціалізації від ображає негативне ставлення людини до будь-яких соціальних і політичних систем, крім “своєї
  9.  Які є типи особистості 
  10.  Визначити рівні соціальної участі 
  11.  Класифікація  лідерів може бути:
  12.  Які є типи особистості:
  13.  У якому вигляді може здійснюватися соціальна діяльність:
  14.  Хто є найбільш авторитетним членом організації, особистий вплив якого дозволяє йому грати суттєву роль:
  15.  Які функції повинен виконувати лідер:
  16.  Визначити типи соціальної участі:
  17.  Що означає Лідерство за теорією
  18.  Яку теорію ефективного лідерства розробив Макіавелі в роботі “Государь”:
  19.  За якою теорією Лідерство є видатною якістю людини
  20.  Вказати стилі лідерства за Германом:
  21.  Еліта – це: 
  22.  Наука про суспільство та місце і роль в ньому народів?
  23.  Які концепції про „походження та час існування нації", стверджує: "Нація - це продукт інших часів доби Французької революції 1789 року і капіталізму"?
  24.  Які свої національні інтереси має Українська нація?
  25.  Назвати концепції соціальної структури суспільства?
  26.  Які види освіти існують?
  27.  Що, крім освіти, національності, статусу, ще є основою стратифікації?
  28.  На які лінгвістичні мовні групи поділяється населення?
  29.  Що, крім професії, статусу, престижу, ще є основою стратифікації?
  30.  В якій науці просліджується ланцюг: рід-; плем'я-; народність-; нація?
  31.  Хто автор концепції про „походження та час існування нації", яка стверджує: "Нація- це продукт новітніх часів доби Французької революції 1789 року і капіталізму"?
  32.  Хто автор концепції визначення „проблеми нації", яка стверджує:"Нація- це сукупність об'єктивних прикмет: воля, ідея, національна свідомість"?
  33.  Скільки національностей і народностей проживають в Україні?
  34.  На що поділяється добробут?
  35.  Що, крім національність статусу, ролі,ще є основою стратифікації?
  36.  Що, крім добробуту, престижу,освіти, ще є основою стратифікації?
  37.  До якої концепції відносять данні класотворчі ознаки?
  38.  Наука про суспільство, його місце та роль в нації?
  39.  Які концепції досліджують „проблеми визначення нації"?
  40.  Яка з концепцій визначення „проблеми націй", стверджує:"Нація- це сукупність об'єктивних прикмет: воля, ідея, національна свідомість"?
  41.  Що, крім престижу, освіти, національність ще є основою стратифікації?
  42.  Який поділ передбачає престиж?
  43.  Назвати концепції соціальної структури суспільства?
  44.  Який поділ передбачає статус?
  45.  Що таке стратифікація?
  46.  Які концепції досліджують "походження та час існування нації"?
  47.  Що таке історична спільність людей,що склалася в процесі формування їх території, економічних зв'язків, мови, етнічних особливостей культури та характеру?
  48.  На які лінгвістичні мовні групи поділяється населення?
  49.  До якої концепції відносять данні класотворчі ознаки?
  50.  Що таке теорія соціального пересування, що змінює індивидів, групи соціального статусу, місця у соціальній структурі?
  51.  Продовжіть ствердження Шаповала: "У національному відродженні є фази:"?
  52.  Хто автор коніцепції про „походження та час існування нації", яка стверджує:" Ний її існують і покон віку"?   
  53.  У яких напрямках здійснюється соціальна мобільність?




1. вариант 7 Как изменится количество образующейся конечной мочи при падении систолического дав.html
2. Отчет по лабораторной работе 1 по курсу ldquo;Железобетонные конструкцииrdquo; ldquo;Испытание железобетонной
3. Тема урока- Работа с клавиатурным тренажером Цели- 1Научить работать с клавиатурным тренажером 2Потр.
4. Мы сильно рекомендуем сесть на наш автобус к лагерь начиная с пожизненной дружбы иногда начинается тут же.
5. Сопоставительный исследование прилагательного в прозе англоязычных писателей
6. Лабораторная работа Тема- Файловая система NTFS Цель работы- изучить организацию файловой системы NTFS Те
7. Знает каждый гражданин - этот номер 01
8. Сергей Степняк-Кравчинский
9. Осмотр и освидетельствование
10. Анализ основных конфликтов и возможности их устранения
11. тематика генетика эволюционная теория
12. это вид гражданскоправовых отношений относительно защиты имущественных интересов граждан и юридических л
13. Детский сад 44 г
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.html
15. Большую восьмерку отказ НАТО от расширения своего влияния в Восточной Европе сохранение военнополи
16.  ldquo;Грудное вскармливание ~ это чтото невероятно сложное практически никто не способен кормить долго у вс
17. Современный хлебозавод, его проектирование и подбор ассортимента
18. Путешествие в мир Поэзии Во все времена неприятель стремился Великую Русь покорить.
19. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ ~.1
20. Hnging down. This computer is experiencing serious mlfunction