Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Якщо у воді містяться синтетичні миючі засоби то цю воду краще не пити

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Чим шкодять синтетичні миючі засоби?

Не знаю, чи стикалися ви з такою думкою, але вона існує: «Якщо у воді містяться синтетичні миючі засоби, то цю воду краще не пити». Але чи правда це?

Що таке синтетичні миючі засоби і як вони працюють.

Для початку згадаємо, що таке синтетичні миючі засоби. Згідно Великої радянської енциклопедії, це — «Речовини або суміші речовин, що застосовуються у водних розчинах для очищення (відмивання) поверхні твердих тіл від забруднень.»

Інші назви синтетичних миючих засобів — детергенти і СМС. Приклади СМС: мило, миючий засіб для посуду, шампунь і т. д.

Як працюють синтетичні миючі засоби? Дуже просто. Але перед цим давайте розберемося, який бруд потрібно відмивати з їх допомогою. Бруд, який потрібно відмивати за допомогою детергентів — це бруд, який не виходить відмити простою водою. Тобто, це нерозчинний у воді бруд. Можете навести приклад нерозчинного у воді бруду? Наприклад, це жир. Або масло.

Відповідно, оскільки вода не може відмити жир або масло, то потрібні речовини, які дозволять це зробити. Власне, цим і займаються синтетичні миючі засоби. Як же вони це роблять? Як уже говорилося, дуже просто: детергенти складаються з двох частин. Одна частина розчиняється в маслі, а друга частина — розчиняється у воді.

Принцип роботи СМС — молекула детергенту одним кінцем (який може з’єднається з жиром) Синтетичні миючі засоби вбудовується в жир. Кілька молекул оточують краплю жиру з усіх сторін. Результат: бруд з жиром розчинятися у воді. Чому? Тому що синтетичні миючі засоби заховали свої «жирні» частини в бруд, а «водні» частини виставили назовні. Відповідно, вода легко відокремлює оброблену детергентами частину жирного бруду.

Отже, висновок: в нашому випадку синтетичні миючі засоби — це речовини, які за допомогою своєї подвійної будови дозволяють розчинятися воді те, що вона зазвичай розчинити не може, наприклад, соняшникова олія зі сковорідки.

Чим шкодять синтетичні миючі засоби у воді?

Тобто, ми визначили, що таке СМС, як вони працюють, і тепер можемо переходити до їх впливу у воді. Чи можуть детергенти виявитися у воді?Природно, оскільки саме для води вони і призначені.

Розглянемо приблизний шлях, яким проходить детергент в звичайному будинку:

Перший крок — покупка синтетичного миючого засобу для миття посуду.
Другий крок — намилювання цим СМС губки і миття сковороди з маслом.
Далі детергент оточує масло, змушує його розчинятися у воді, і потрапляє в каналізацію.
Звідти синтетичне миючий засіб потрапляє в річку.
Синтетичні миючі засоби між каналізацією і річкою існує очисна станція. Але оскільки в нашій країні очисні станції злегка застаріли (років на 20), то будемо вважати, що її немає.

Отже, Синтетичні миючі засоби потрапили річку. В основному страждає від синтетичних миючих засобів — тварини, які дихають зябрами. Тобто, риби, раки та інші дрібні тваринки. Чому страждають саме вони? Бо СМС прилипають до зябер, вода починає прилипати до СМС, і зябра ллється вода, і риби захлинаються. І помирає. Або (якщо детергентів не дуже багато), просто ростуть хворими і кволими. Іншими словами: у звичайному стані, хоч вода і потрапляє в зябра, але вона не призводить до смерті їх, оскільки вони покриті відштовхуючою речовиною — спеціальним жиром. А оскільки миючі засоби розчиняють жир, то риба не може користуватися зябрами.

Висновок: синтетичні миючі засоби дійсно шкідливі для водних мешканців.

Вплив детергентів у воді на людину.

Але ж людина не водний мешканець! Чи впливають СМС на неї?

Можливо, ви вирішите, що це дивне запитання. Адже люди не плавають і не дихають зябрами. Однак, попадання синтетичних миючих засобів в організм людини з водою все ж можливо. У першу чергу це відбувається, коли людина їсть або п’є з погано вимитій від детергентів посуду.

Тобто, наприклад, хтось мив посуд за допомогою засобу для миття посуду, і погано сполоснув тарілку і чашку. Тепер, коли він їсть з цієї тарілки або п’є з цієї чашки, він отримує в організм синтетичні миючі засоби.

Інший шлях потрапляння синтетичних миючих засобів — під час купання. Він найбільше стосується дітей.

Отже, чим це погано.

Можливо, ви знаєте, що в шлунку знаходиться соляна кислота. Як би там не було, вона там є. Вона виконує важливу задачу — дозволяє рас чіпляти білки їжі. У неї є багато інших завдань, але зараз це не важливо. Важливо те, що кислота є в шлунку. І ця кислота — не якийсь там слабкий розчинник. Це концентрована соляна кислота.

Чому ж тоді шлунок не розчиняється під її впливом? Тому що він покритий захисною оболонкою з слизу, яка постійно виробляється клітинами стінок шлунка. Соляна кислота безперервно її роз’їдає, а клітини безперервно виробляються. Наступний рубіж — постійно оновлюються клітини стінок шлунка. Там, де оболонка слабка, соляна кислота проїдає шлунок. Але це не так страшно (на перших порах), так як клітини стінок шлунка весь час заміняються іншими.

Між іншим, якщо ці механізми псуються, то виникають виразки.

Далі, як ви думаєте, захисна оболонка клітин легко змивається водою?Тобто, розчиняється вона у воді?

Почнемо з того, що якби вона розчинялася у воді, то, коли ви випили б склянку з водою, ця оболонка миттю розчинилася б у воді. А соляна кислота (хоч і розбавлена водою) взялася б за свою чорну справу. В принципі і все, закінчилося.

Отже, захисна оболонка клітин шлунка не повинна розтворятися у воді. Тобто вона схожа на жир.

І тепер головне: згадуємо, що роблять синтетичні миючі засоби. Вони допомагають розчиняти у воді жир.

Значить, якщо в організм людини (у шлунок, тобто), потрапляє СМС з недомитої тарілки, то захисна оболонка навколо стінок шлунка стає тоншою. Ненабагато, але цього може вистачити. Особливо, якщо організм ослаблений (стресом, відсутністю вітамінів і т.д.). Результат — виразка шлунка.

Інша небезпека, менш явна, але все ж існуюча — це те, що організм не може правильно налаштувати жовчний міхур. Жовчний міхур виробляє речовину (жовч), яка ділить жири на дуже дрібні краплі, щоб вони могли всмоктатися в кишечнику. Принцип роботи приблизно схожий на принцип роботи детергентів. Відповідно, коли в травний тракт потрапляють жири разом з випадковими синтетичними миючими засобами з недомитої тарілки, жири потрапляють в кишечник більшою мірою розкладені на частини, ніж звик організм. Результат — передозування жовчі. Не найстрашніший, що може бути, але якщо організм ображати таким чином, то може порушитися робота жовчного міхура.

Висновок: якщо людина п’є воду, яка містить синтетичні миючі засоби, або їсть їжу з тарілки, на якій залишилися детергенти, то він наражає на небезпеку травну систему, в першу чергу, на предмет виразок.

Що ж робити? По-перше, мити посуд переважно без синтетичних миючих засобів або з мінімальної їх кількістю. По-друге, дуже ретельно відмивати тарілки після того, як вони були вимиті з допомогою СМС.

І, нарешті, по-третє, убезпечити себе з точки зору питної води — очистити воду для пиття і приготування їжі від можливо знаходяться в ній синтетичних миючих засобів за допомогою фільтрів для очищення води.

До речі, багато природних засобів підходять для чищення саме килимів. Більш того, килими займають досить багато місця в будинку, а використання хімічних препаратів для їх чистки позначається на здоров’ї. Тому як вихід — натуральні засоби для чищення. Якщо просочить бензином звичайну тирсу, то можна залишити їх на сильному забрудненні або плямі на деякий час. І навіть втерти їх в пляму, попередньо змішавши бензин з натертим милом.Кашка з картопляного крохмалю і бензину теж відмінно видаляє жирні плями від їжі. Її треба втерти в пляму на килимі і залишити на кілька хвилин. Коли бензин вбереться, крохмаль просто змести щіткою або пропилососити. Щоб повернути килиму яскраві кольори і освіжити, треба дрібно натерти кілька картоплин і залити їх водою кімнатної температури. Через пару годин процідити рідина. Отриманим складом протерти килим. Також підходить, якщо кахельна плитка перестала блищати.

Квашена капуста або чай

Не менш цікавий спосіб очистити килим — це почистити його квашеною капустою (перед цим її злегка віджати) або спитим чаєм. Чаїнки або капустяне листя при втиранні відмінно вбирають пил і освіжають фарби килима (такий спосіб застосовується до темних забарвлень!). Використану заварку необхідно добре віджати і рівномірно розподілити по поверхні килима, і через півгодини пропилососити або підмести. Залишки відмінно вбере в себе пилосос.

Бура

Бура це солевідний мінерал, який використовується в багатьох галузях промисловості, але нам він цікавий з точки зору очищувача унітазу. Так-так, саме бура, куплена в аптеці або універсальному магазині, допоможе розчинити будь які відкладення на стінках унітазу, без застосування роз’їдаючих препаратів.

Якщо ж не маєте часу самим на екологічне прибирання, скористайтесь послугами клінінгу. Спеціалісти, використавши екологічні миючі засоби допоможуть вам із пранням, миттям посуду та іншою роботою, пов’язананою з чистотою в оселі.

Висипати 1 чашку бури в унітаз і залишити на ніч. На наступний ранок обробити унітаз йоржиком і змити водою. Бура також добре справляється з нальотом іржі. Там, де потрібно видалити цвіль, не зіпсувавши забарвлену поверхню, незамінна все так же бура. Робимо густу пасту з бури і води, наносимо її на цвілу поверхню і залишаємо на ніч, можна і довше. Промиваємо водою.

Яєчний білок

Шкіряна оббивка меблів, шкіряні пояси, рукавички освіжить збитий яєчний білок. Наносимо його вовняною ганчіркою і розтираємо.

Лимон

Це натуральний антибактеріальний засіб, яке легко бореться з бактеріями. Лимон справляється з жирними сковородами, темними місцями навколо конфорок і з іншими забрудненими поверхнями. Беремо шматочок лимона і трохи солі (соди) і протираємо брудну поверхню. Залишаємо на п’ять хвилин, а потім витираємо все серветкою або ганчіркою.

Оброби кран або мийку з нержавійки половинкою лимона, змий залишки соку водою і протри поверхню ще раз м’якою ганчіркою. Позбутися від специфічних запахів у мікрохвильовці, духовці, аерогрилі і навіть посудомийній машині допоможе все той же чарівник — лимон. Наливаємо в миску теплу воду, віджимаємо туди шматочки лимона, а також кладемо самі скоринки. Ставимо в мікрохвильовку або духовку, включаємо високу температуру / потужність, за п’ять-сім хвилин натуральний дезодорант відмінно впорається зі своєю справою.

В посудомийку лимон, нарізаний на часточки, варто надіти на тримачі для тарілок. Видави в пульверизатор кілька ложок лимонного соку, розбав злегка водою, розпороши на вапнякові відкладення у ванній і залиш на півгодини. Змий водою, протри ганчіркою — все заблищить як нове. Кинь шкірку від лимона в чайник, залий водою і прокип’яти. Той же блискучий ефект забезпечений.

Як бачиш, виготовити самим миючі та дезінфікуючі засоби дивно просто. Інгредієнти для них присутні практично в кожному будинку. Природні компоненти досить ефективні, не забруднюють і не отруюють повітря всередині приміщення і поза ним, а також економлять гроші. І звичайно, прибирання будинку натуральними засобами принесе відчуття задоволення від того, що ти захищаєш своє здоров’я і здоров’я своїх близьких.




1. гребенки Дирака
2. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Сім
3. ДОНСКОЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ДГТУ Кафедра Бухгалтерский учет анализ и аудит
4. 19 Работает усилитель следующим образом
5. вариант 2012 ~ 8 Дано-
6. Свойства материи согласно диалектическому материализму
7. МОДУЛЬНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ Для студентів денної форми навчання Спеціальностей факу
8. докладе произведено сравнение института местного самоуправления России и Норвегии на современном этапе раз
9. Обработка результатов эксперимента
10. 1939 австрийский психолог психиатр и невропатолог создатель психоанализа открывший пути эмпирического ис
11. тематический блок знаний о власти арифметика алгебра и геометрия власти информатика власти Важной и перс
12. тема первинних і вторинних норм
13.  Построение отраслевого рыночного предложения Кривая предложения фирмы в краткосрочном периоде будет с
14. Ураження сильнодіючими отруйними речовинами
15. Общая часть Участники ЕГЭ выполняют экзаменационную работу на бланках- бланке регистрации; бланке о
16. тематически на день прекращения договора страхования жизни в зависимости от периода на протяжении которого
17. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук ІваноФранків
18. Система центральных и региональных органов государственного управлени
19. 5-8w X 5h in Floss Used for Full Stitches- Symbol
20. варіант відповіді- I