Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Обслуговуюча праця проходила педагогічну практику в Білокриницькій школі ІШ ступенів Кременецького рай

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗВІТ

1. Робота в підготовчий період.

Я, Сафіюк Юлія Борисівна,студентка 61-Оз групи Педагогічного факультету,спеціальності « Обслуговуюча праця» проходила педагогічну практику в Білокриницькій  школі І-Ш ступенів Кременецького району,Тернопільської області з 23.01.2012 по 18.02.2012 року.

Перед практикою я взяла участь у настановній  конференції, яка відбулась  11. 11. 2011р. в приміщені інституту. На цій конференції  я отримала  вказівки щодо практики.  Мені   i  багатьом  іншим,  на цій  конференції  повідомили,   яку   навчально-виховну   роботу   потрібно провести     в     школі     i     як     правильно     оформляти  документацію переддипломної  педагогічної  практики.

В перший день переддипломної педагогічної практики я відвідала директора навчального закладу Оніщука Сергія Андрійовича, передала йому направлення на проходження переддипломної педагогічної практики. Потім був проведений інструктаж щодо моєї роботи на уроках, правилами і послідовністю їх проведення. Під час першого тижня проходження практики я займалася підготовчою роботою, яка допомогла мені краще організувати свою працю в школі. Мене направили до вчителя по фаху, який мав допомагати, контролювати і перевіряти мою роботу.

Я була направлена до вчителя трудового навчання – Смакоуз Катерини Миколаївни. Ще, мені дали клас під класне керівництво, це був 9  клас, класним керівником якого, є Капінос О.О.

Під час роботи в підготовчий період я познайомилася з педагогічним колективом школи. Я зрозуміла, що в школі достатньо кадрів, щоб проходила насичена навчальна та виховна діяльність. Школа добре забезпечена матеріально, що дозволяло без якихось особливих ускладнень проводити заняття з трудового навчання.

Першим кроком до того, щоб почати працю в школі я склала індивідуальний план роботи, де вказано, що я повинна зробити, і в які терміни часу. Індивідуальний план дуже допоміг мені організувати і продумати мою роботу.

Я мала можливість побувати на уроках трудового навчання ,основ здоров’я і креслення, а також на інших уроках , це дало змогу спостерігати як вчителі моєї школи працюють з учнями, і проаналізувати якими методами і формами вони залучають дітей до навчальної активності. Для визначення уроків які я мала провести в час педагогічної практики я ознайомилася з календарно-тематичними планами вчителів. Так як я співпрацювала з 9 -11 класами, то переглянула  плани з трудового навчання в 9, 10, 11 класах, переписала календарно тематичні плани в термін  моєї практики.

Я відвідала годину класного керівника в 9 класі. Виховна година була присвячена в честь Батьківщині і несла назву „МОЯ ЗЕМЛЯ - ЗЕМЛЯ МОЇХ БАТЬКІВ". Я була вражена,  обширністю, насиченістю і цікавістю проведеної години. Були запрошені батьки учнів, самі учні приймали участь. В мене немає жодного сумніву, що цей виховний захід вплинув на дітей, їхнє мислення; виховає любов до своєї Батьківщини, повагу до батьків, дідів, і прадідів.

2. Підготовка і проведення уроків з трудового навчання

Кожен урок я намагалася проводити цікаво. При наявності нового матеріалу я старалася подати його учням у простій, доступній формі, але із збереженням принципу науковості. Для кращого сприймання учнями нового матеріалу я завжди використовувала наочні посібники, щоб тим самим полегшити сприймання і запам'ятовування, а також старалася наводити приклади з життя для кращого розуміння. Під час проведення практичних робіт, які були передбачені темою уроку, я намагалася  якнайкраще організувати цю роботу і забезпечити учнів усім необхідним, щоб вони краще могли виконати її, і  в них формувались правильні уміння і навички виконання трудових дій. Під час практичної роботи я учням завжди наголошувала  на правилах техніки безпеки, адже це є необхідним для збереження здоров'я і працездатності учнів.

Велику увагу наочності я приділила  на уроці  креслення. Для кращого розуміння нового матеріалу я застосовувала  побудови на дошці, які допомагали засвоїти учням новий матеріал. Більшість учнів сприймали навчальний матеріал відразу. Що було незрозуміле для інших учнів - на цьому я зупинялася окремо і детальніше пояснювала їм ще раз.

Крім роботи на уроці, я велику увагу приділила і роботі учнів вдома. Адже домашнє завдання, яке задається після вивчення нового матеріалу на уроці слугує для того, щоб учні могли повторити і систематизувати   почуте   на  уроці.   За   тим   хто   і   як підготував домашнє завдання можна зробити висновки, хто справді дисциплінований з учнів і дійсно щось хоче знати. Тому, під час актуалізації опорних знань, я завжди намагалася  визначити рівень підготовки учня, ставлячи йому запитання. А для тих учнів хто гірше засвоїв вивчений матеріал я ставила навідні питання.

Згідно індивідуального плану я провела 5  уроків трудового навчання у 9, 10, 11 класах. Певні питання, такі як: правильність побудови уроку, наочні посібники, матеріали для проведення уроків, допомагала вирішити вчитель трудового навчання – Катерина Миколаївна.

Першим уроком був урок з обслуговуючої праці у 11 класі по темі: «Технологія розпису на склі. Кольорове рішення ескізу ».

Під час проведеного мною уроку були як позитивні сторони так і недоліки у його проведенні. На мою думку, вдало проходила організація учнів до уроку , а під час вивчення нового матеріалу складним для мене виявилося зберегти зацікавленість учнів до теорії.

Наступними були  уроки  з обслуговуючої праці у 10 класі на тему: «Ознайомлення з краєобметувальною машинкою. Види виточок. », «Кінцева обробка виробу, вимоги до якості готового виробу.» З цього уроку я зрозуміла що діти люблять брати активну участь в обговорені навчального матеріалу, а не тільки його прослуховувати.

Під час обговорення, висуванню якихось припущень учні самі починають зацікавлюватися матеріалом, тим самим починають працювати творчо.

У 9 класі я проводила  уроки на тему: « Вибір конструкційних матеріалів.», «Проектування та виготовлення комплексного виробу.». На цьому уроці я ознайомила дітей  із видами конструкційних матеріалів, таких як: тканина, пряжа, пластмаса, скло, деревина тощо. Також працювали над створенням проекту комплексного виробу.

На домашнє завдання я задала учням зробити ескіз спроектованого ними виробу. Вони із задоволенням сприйняли таке завдання, і для свого педагогічного досвіду я зауважила важливість актуалізації та мотивації навчальної діяльності учнів.

3. Підготовка і проведення уроків з креслення та основ здоров’я.

У підготовці до проведення уроків з креслення мені допомагав вчитель з креслення та основ здоров’я  Шуршило Роман Миколайович. Підготовка і проведення уроку з креслення проходили  цікаво як для мене так і для учнів, тому, що я вносила багато нових методів.

Як і було заплановано у 9 класі я давала урок з креслення по темі:         „ Читання складальних креслень.". На цьому уроці  з деякими учнями 9 класу було важкувато, через те, що тема складна і не всім зрозуміла. Та завдяки своїй наполегливості я досягла певних результатів уроку, підтримуючи дисципліну та увагу дітей.

Також згідно плану,провела урок з основ здоров’я у 10 класі на тему:     « Самопізнання та самовиховання особистості». Урок пройшов цікаво,адже тема корисна і повчальна для самооцінки  теперішніх дітей. На мою думку метод проведення уроку, я обрала вдалий, бо діти отримали низку корисних порад щодо свого самовиховання, та завищення самооцінки..

4. Проведення виховної  години.

Діти 9 класу спокійні, зацікавлені в шкільних матеріалах і з великою радістю сприймають його, активно беруть участь в виховних годинах, в інших шкільних заходах, люблять класного керівника і вразливі до його вимог, отже класний керівник якісно впливає на виховання дітей.

Учні люблять чистоту, самі підтримують охайність класу, доглядають за рослинами. Вони дуже дружні. За весь період моєї практики, коли в дітей виникали суперечки вони ж і самі їх вдало вирішували, тобто допомоги Ольги Олексіївни, чи навіть моєї не потребували, це свідчить про високу оцінку класу, і в дійсності, всі діти з деякою честю виконували свої обов'язки, згідно призначень учнівського самоврядування.

В цьому класі згідно індивідуального плану було проведено дві  виховних години. Перша на тему : «Культура поведінки за столом».

Тема виховує в дітях самоповагу, ввічливість, доброзичливість та вміння поводитися за столом,правила користування столовими приборами. На цю виховну годину я запросила вчителів школи, а також старшокласників, щоб вони поділились, із учнями 9 класу ,власним досвідом культурної поведінки в гостях.

Другою була виховна година на тему :    «Мистецтво спілкування  у сім’ї ».

Тема сприяє розкриттю позитивних цінностей особистості підлітків. Під час виховної години ми з Ольгою Олексіївною збагатили учнів корисними порадами щодо мистецтва спілкування. Сподіваюся, що в подальшому житті дані знання допоможуть будувати позитивні стосунки,  виховають  любов та повагу до своєї родини.

5. Проведення гурткового заняття.

Згідно індивідуального плану я провела гурткове заняття по темі:                    « Аплікація соломою на папері». Деякі питання,такі як: побудова гуртка, наочні посібники, матеріали для проведення уроку, а також труднощі які поставали переді мною, допомагала вирішувати мені, вчителька трудового навчання Катерина Миколаївна.

На нашому із дітьми занятті, я використовувала нескладні  зразки виробів із соломи, які були виготовлені із різноманітних сортів зернових. Учні з великим задоволенням засвоїли правила різання,прасування та клеєння соломи, допомагали один одному у створені різноманітних композицій.

Були звісно і недоліки, а саме недисциплінованість, тяжко було зосереджувати увагу учнів на теоретичному матеріалі. Але оскільки це був уже сьомий урок, на кінець уроку діти всі знесилились не тільки розумово, але й і фізично.

6. Загальна робота в школі.

Під час проходження даної педпрактики велику увагу я приділяла вивченню методичних посібників та різноманітного методичного матеріалу, який був у школі. Також застосувала у своїй роботі методичні поради, рекомендації і знання, які я здобула під час навчання в інституті.

Слід зазначити, що під час проходження мною практики, я намагалась брати участь не тільки в роботі з конкретним класом, а й приймати активну участь в житті школи. Для цього я познайомилася з педколективом школи, брала участь у педраді з питань впроваджень інноваційних технологій.

У процесі педпрактики я переконалася у тому, що під час викладу теми уроку, її поясненні , необхідно добре володіти програмовим матеріалом, підшукувати різноманітну додаткову літературу, а також вміти доступно викладати інформацію. Потрібно обов'язково враховувати вікові та індивідуальні особливості учнів.

Я переконалася що для досягнення в учнів певних знань, умінь та навичок необхідна клопітка, цілеспрямована та найголовніше, систематична робота в класі. І саме досягнення в своїй роботі систематичного викладу матеріалу є головним завданням, яке я ставлю перед собою на майбутнє.

7. Висновки.

Отже під час проходження даної педпрактики я дізналася багато цікавого та корисного по роботі з учнями, а також педагогами. Саме під час цих трьох  тижнів мої теоретичні знання, набуті раніше перейшли у практичний досвід і практичну роботу з учнями, що позитивно відбився не тільки на мій розумовий світ, але і духовний.

А найголовніше призначення педпрактики, на мою думку, полягає саме у поданні студентом можливості застосувати свої накопичені теоретичні знання на практичній діяльності. Адже для вчителя дуже важливо не тільки мати велику кількість знань, але й вміти їх доцільно застосувати та передавати у повсякденній роботі з дітьми.

Під час роботи я стикнулася із труднощами, які були пов'язані в основному з оформленням документацій та складані індивідуального плану. Інші труднощі накопичувались по мірі безпосередньої роботи з учнями і стосувалися в основному відсутності досвіду роботи у школі.

Ці труднощі та недоліки у роботі мені допомагали вирішувати освічені педагоги.

Загалом у мене залишилися приємні спогади про цю практику як від класу, в якому я працювала, так і від колективу школи, який привітно зустрів і допомагав мені робити перші кроки в педагогічному житті.

Я дуже вдячна всьому педагогічному колективу, а також директору школи, за те що вони допомагали мені у моїх труднощах, і за те, що вони підняли мене ще на одну сходинку на шляху до моєї майстерності, нових знань та умінь.




1. I Введение1
2. І. І. Керівник Шелудченко Н
3. Интегральные преобразования. Радиоуправление
4. другой Будто бы вода давайте мчать болтая будто бы весна свободно и раскованно В небе во
5. Актив у ній відображається майно підприємства; у правій частині під назвою Пасив відображаються власни
6. Історія української культури Періодизація української культури Культура духовна і матеріальна
7. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПЕРЕД ВСЕОБЩИМИ ВЫБОРАМИ 2010 г.
8. Вклад специалистов АтлантНИРО и Запрыбпромразведки в изучение рельефа дна и донных осадков мирового океан
9. Статья- Магические ритуалы и обряды
10.  Этиологические факторы рака легкого- а частые простуды б химические канцерогены в в
11. Рахмани рРахим. Этот труд являет собой квартальные выдержки истории моей жизни.html
12. НАЧЕРТАНИЕ А сейчас когда вы уже ознакомились с подоплекой развития компьютерных технологий я хотел бы
13. кафедрой детских
14. ТЕМАТИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ 3 семестр ГР
15. Дипломная работа- Мировое соглашение в гражданском и в исполнительном производстве.html
16. тематических теориях и их приложениях начиная с теории множеств- алгебре и анализе геометрии и топологии те
17. Гистерезис полевой зависимости сигнала электрооптического светорассеяния в аэрозолях
18. МВД и векселя
19. Диагностика и профилактика неуставных взаимоотношений в части и подразделении
20. .1 Теоретические и методологические аспекты управления основным капиталом 1