Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ М~ЯСОКОМБІНАТ 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1. ОСНОВНА ЧАСТИНА. ХАРАКТЕРИСТИКА ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ  ПАТ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ М’ЯСОКОМБІНАТ»

1.1 Історія розвитку підприємства ПАТ «Мелітопольський мясокомбінат»

Публічне  акціонерне товариство «Мелітопольський м’ясокомбінат» засновано згiдно з рiшенням засновникiв вiд 30 червня 1994 року на базi майна орендного пiдприємства «Мелітопольський м’ясокомбінат», державне майно яке приватизоване шляхом викупу органiзацiєю орендарiв цього пiдприємства. Товариство є правонаступником майнових прав i обов'язкiв ПАТ «Мелітопольський мясокомбінат».

Товариство почало свою дiяльнiсть як беконна фабрика, яка була збудована на зразок амерiканської технологiї. Це було пов' язано з тим, що на пiвднi України вирощувалось багато беконних свиней, але iснуючi на той час кустарнi бiйнi не могли забезпечити якiсть переробки продукцiї, яка вимогалась при її вiдвантаженнi в iншi мiста країни та за кордон. Через деякий час в Мелiтополi поступово припинили iснування худобобiйнi. До вiйни перiод характерний розширенням сировинноi бази, почалось виробництво ковбас. Пiсля вiйни країна мала гостру потребу в медикаментах, тому у 1947 роцi на комбiнатi було збудовано цех медичних препаратiв, який виробляв гематоген, спiрмiн, мамiн, тирсодiн, шлунковий сiк, пепсiн та iншi. З початку 60-х рокiв на комбiнатi проведена чергова реконструкцiя: змонтовано конвеєр для переробки ВРХ та конвеєри для обробки птахiв, змонтовано декiлька поточно-механiзованих лiнiй, автоматизовану лiнiю витопки жиру, побудован новий холодильник.

На прикiнцi 70-х - початку 80-х рокiв проведена   реконструкцiя комбiната, побудованi новi цеха:

  •  м'ясожировий корпус потужнiстю120 т/смену;
  •  холодильна секцiя ємкiстю 2000 тонн;  
  •  парокотельна з трьох парових котлiв, компресорна;
  •  м'ясоперебійний цех потужнiстю 30 т/смену;
  •  консервний цех потужнiстю 20 ТУБ/смена;
  •  цех дитячого харчування потужнiстю 2,5 т/смену,
  •  цех сировялених та сирокопчених ковбас потужнiстю 7 т/смену.       

У наступні роки цеху м'ясокомбінату реконструювалися, розширювалися й удосконалювалися.

1.2 Опис діяльності підприємства ПАТ «Мелітопольський мясокомбінат»

Товариство одне з сучасних пiдприємств м'ясопереробної промисловостi в Українi. Пiдприємство працює на сучасному обладнаннi вiтчизняного та iмпортного виробництва. Конкурентноспроможнiсть продукцiї заводу забезпечується високою якiстю, кадровим потенцiалом, постiйним розширенням та оновлюванням асортименту з використанням сучасних технологiй. На підприємстві випускається більше 470 найменувань продукції.

Комбінат виробляє такі групи товарів:

- М'ясо яловичини, свинини, конини та субпродукти 1 і 2 категорії;

- Напівфабрикати м'ясо-костні, порційні, швидкого приготування, а також фарші, котлети, пельмені ;

- Ковбасні вироби - варені ковбаси, сосиски і сардельки, сирокопчені та сиров'ялені салямі ковбаси, варено-копчені ковбаси та напівкопчені, продукти зі свинини і яловичини варені, копчено-варені, сирокопчені ;

- Ліверні ковбаси, вироби паштетні, сальтисон, кров'яні ковбаси, продукти в желе, продукти варені пресовані, продукти м'ясні листкові варені, продукти з м'яса птиці копчено - варені ;

- Жири харчові , сухі корми , корми для тварин , шкури і технічна продукція (є супутніми продуктами і забезпечують комплексність переробки сировини);

- Ендокринно - ферментна сировина .

Обсяг реалiзацiї м'ясних та ковбасних виробiв в значнiй ступенi залежить вiд сезонних змiн. В перiод вiдкриття лiтнього сезону, коли починають свою дiяльнiсть табори та бази вiдпочинку, обсяг реалiзацiї продукцiї збiльшується. На дыаграмы 1.1, наведен обсяг реалізації окремих видів продукції .

Діаграма 1.1

Найбільший обсяг реалізації займають копченості, а найнижчий обсяг реалізації займають варено-копченні вироби (діаграма 1.1).

В осiнньо-весняний перiод данні показник знижується.

Основним ризиком в дiяльностi підприємства є пiдняття цiн на енергоресурси, паливо, що негативно вплине на зрiст собiвартотсi продукцiї. На сьогоднiшнiй день пiдриємство забезпечує якiсною свининою на 70 % ТОВ "Агропромислова компанія". Підприємство також вiдддає перевагу придбанню м'яса у виглядi худоби на забiй. Проте, в останнi роки у зв'язку з рiзким зменшенням виробництва поголiв'я ВРХ та свиней не тiльки в Запорiзькому, а i в iнших регiонах, рiзко загострилась проблема закупу в тваринницьких господарствах поголiв'я худоби. Пiдприємство змушене було перейти на додаткове придбання м'яса у замороженому та охолодженому виглядi. В останнi роки спостерiгається експансiя захiдних виробникiв м'ясної продукцiї на вiтчизняному ринку.   Часто цiни, встановленi iноземними виробниками, бiльш низькi. Така цiнова полiтика може мати намiр перевести вiтчизняну продукцiю до розряду неконкурентноспроможнiх. В той же час у рядi випадкiв при експертнiй оцiнцi iмпортна продукцiя виявлялася неякiсною, "другосортною". Таким чином, вiтчизняним виробникам нелегко витримувати конкуренцiю в умовах низької платоспроможностi населення, коли за основу при виборi продукцiї дуже часто багато кiнцевих споживачiв приймають показник цiни, незважаючи на спiввiдношення "цiна/якiсть".

Основними ринками для продажів продукції ПАТ «Мелітопольський м'ясокомбінат» є:

- Внутрішній ринок України -77,3%;

- Зовнішній ринок - 22,7% (ринок Російської Федерації, Казахстан, Турція ).

На внутрішньому ринку України, серед великих регiональних м'ясопереробних пiдприємств i багатьох дрiбних господарств та ковбасних цехiв помiтно вiдокремлюється Мелiтопольський м'ясокомбiнат. Товариство має дуже значний виробничий потенцiал, який дозволяє забезпечити значнi обсяги випуску продукцiї. Незважаючи на об'єктивнi труднощi, пiдприємство розширює ринок збуту за рахунок полiпшення якостi та збiльшення асортименту продукцiї з урахуванням попиту потенцiальних споживачiв.

Основнi постачальники м'яса яловичини - Київська та Черкаська областi, живої худоби - Запорiзька, Днiпропетровська, Одеська та Херсонська областi.

Пiдприємство здiйснює оптову, дрiбно-оптову, та роздрiбну торгiвлю. Вироблена продукцiя реалiзується через мережу фiрмових крамниць ВАТ "ММК", якi розташованi в Мелiтополi, Запорiжжi, Токмаку. Пiдприємство також вiдвантажує продукцiю в Київську, Харкiвську, Луганську, Днiпропетровську областi України, Крим. В таблицы 1.2 наведен експорт  мясної продукції по регіонам.

Таблица 1.2

Експорт  м‘ясної продукції по регіонам 2010-2012г

Роки

Абсолютне відношення

2010-2012 року %

Споживачі

2010

2011

2012

Запорожская область тис. грн.

121.67

123

123.5

1.83

Киевская  область тис. грн.

98.4

100.54

100

1.6

Харьковская  область тис. грн.

99

94.45

100.9

1.9

Луганская  область тис.грн

89.9

85.56

95.9

6

Крым тис. грн.

101

100

102.4

1.4

Днепропетровская область тис.грн

95.56

96.6

96

0.44

 

В таблиці1.2, ми бачимо збільшення експорту у 2012 році  по всім регіонам, це обумовлено, тим що підприємство постiйно застосовує новi технологiї та освоїло виробництво м’ясних делікатесів у вакуумній упаковці, що продовжило строк їх реалiзацiї та полiпшило товарний вид.

Нещодавно пiдприємство почало виробництво напiвфабрикатiв з використанням спецiй, що додають рiзнi смаки. Ця продукцiя легка i швидка в приготуваннi, може задовольнити смаки рiзних споживачiв, доступна по цiнi. Постачальники, як сила конкуренцiї, впливають на конкурентне положення в галузi за рахунок пiдвищення цiн на свою продукцiю чи зниження якостi м'яса. А для м'ясопереробної галузi якiсть основної сировини та її наявнiсть має вирiшальне значення, так як впливає на показники якостi та конкурентноспроможнiсть готової продукцiї.

1.3 Аналіз господарсько-фінансової діяльності ПАТ «Мелітопольський мясокомбінат»

Проектна потужність заводу з виробництва мясної продукції 20,5 тис. тонн в рік. Трудівники «Мелітопольського м’ясокомбінату» продовжують нарощувати обсяги виробництва і реалізації продукції. У 2011 році випущено товарної продукції на 41,6 млн. грн. Чистий прибуток комбінату в 2010 р. збільшився в 4 рази і склала 156,5 млн. грн. Виручка в 2010 р. збільшився на 29% у порівнянні з 2011 р. і склала 1711 млн. грн.

  Чистий прибуток в 2010 р. збільшився на 150% у порівнянні з 2009 р. За підсумками першого кварталу 2011 р. чистий прибуток зріс в 2,8 раз в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Це пов'язано, в першу чергу, з випереджаючим зростанням виручки в порівнянні з собівартістю продукції - 87,67% і 31,6% відповідно.

Чистий прибуток заводу в 2011 р.  залишається на рівні 2010 р. Чистий прибуток ВАТ «Мелітопольський мясокомбінат» за міжнародними стандартами фінансової звітності в 2011 р. планується на рівні 150 млн. грн.  Виручка від реалізації в 2011р. становить  на рівні 1985 млн. грн.    У структурі оборотних активів на кінець 1 кв. 2011 переважають високоліквідні активи: їх сумарна частка складає 48,26%. Запаси і короткострокова дебіторська заборгованість займають 26,65% і 23,88% відповідно. Частка оборотних активів в загальній структурі активів становить 59%.За підсумками першого кварталу 2011 р. більшість показників платоспроможності продовжили зростання і досягли максимальних значень з 1999 р. При цьому можна відзначити значне їх перевищення над нормативними значеннями. Так, коефіцієнт абсолютної ліквідності досяг 3,82, поточної ліквідності - 7,92, загальний показник платоспроможності - 5,39. Зростання коефіцієнтів ліквідності пов'язаний з більш швидким зростанням оборотних активів, у тому числі високоліквідних активів, у порівнянні зі збільшенням короткострокових позикових коштів, кредиторської заборгованості та резервів майбутніх витрат і платежів підприємства  (таблиця 1.3).

Таблиця 1.3

Показники фінансової стійкості підприємства ПАТ«Мелітопольський м’ясокомбінат»

Показники фінансової стійкості

Роки

Абсолютне відношення 2009 до 2011 року

2009

2010

2011

Коефіцієнт капіталізації, %

0,19

0,09

0,08

0,4

Коефіцієнт забезпеченості власними джерелами фінансування, %

0,72

0,85

0,87

1,2

В таблиці 1.3, ми бачимо порівнянні з початком року коефіцієнти автономії і капіталізації практично не змінилися. Так, коефіцієнт автономії залишився на позначці 0,92. У структурі позикових коштів переважають короткострокові запозичення.  

В таблиці 1.4, наведені показники рентабельності підприємства ВАТ «Мелітопольський м’ясокомбінат»     

          Таблиця 1.4   Основні показники рентабельності виробництва

Показники рентабельності

Роки .

Абсолютне відношення 2011 до 2009 року, %

2010

2011

2012

Рентабельность продаж, ROS, %

22,23

35,70

44,31

1,99

Рентабельність активів , ROA,%

16,98

30,80

10,24

0,6

Рентабельність власного капіталу, ROE,%

20,26

33,65

11,09

0,56

Рентабельність основної діяльності (норма прибутку)

28,58

55,53

79,55

2,78

У першому кварталі 2012 р. показники рентабельності продажів і рентабельності основної діяльності продовжили зростання і досягли максимальних значень за період 2010 -2012 роки (таблиця 1.4).

2. ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ: АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ЗОВНШШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПАТ «»

2.1 Зовнішньоекономічна діяльність ПАТ «Мелітопольський м’ясокомбінат»

Зовнішньоекономічна діяльність на ПАТ «Мелітопольський м'ясокомбінат» розглядається як комплексний процес з виділенням двох найважливіших напрямків - імпортного та експортного . Обсяг імпорту за 2012 рік склав 20 млн. грн , що становить 95,8 % до аналогічного періоду минулого року. Даний темп зростання значною мірою обумовлений двома факторами: введенням нетарифних методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності та обсягами імпортних поставок в 2012 році.

Експортний напрям зовнішньоекономічної діяльності на ПАТ «Мелітопольський м'ясокомбінат» є стратегічним . Основними видами продукції, реалізованої за межі України , є: м'ясо на кістці яловичини і свинини , ковбасні вироби , шкури.

В таблиці 2.1, наведенні основні статті експорту, реалізовані за межами України

Таблиця 2.1

Статті експорту реалізовані ПАТ «Мелітопольський м'ясокомбінат» за межі України

Назва продукції

Обсяг експорту, т

Країна призначення

Пельмені 

690

Росія

Шкуры КРС

426

Казахстан

Жир харчовий

710

Росія

Колбасні вироби

30

Росія

Епітелій

1,4

Росія

Крупнокускові напівфабрикати

75

Росія

Кістка виробна 

15

Турция

Субпродукти, тех-зачистки

225

Росія

Рога, копита, трахея

70

Турция

Як показує таблиця 2.1, основним ринком збуту є Росія , експортується 70 % продукції від основного експорту , в той час , як в Туреччину 20 % , а в Казахстан 10 %

У Російську Федерацію експортується м'ясо , жири , ковбасні вироби , субпродукти . У міру насичення ринків , посилення конкуренції , споживач має можливість вибору з більшого числа пропозицій. З цієї причини постійно зростають вимоги до якості , надійності , безпеки продукції .

Обсяг експорту за 2012 року у вартісному вираженні склав 35,1 млн. грн. , Що становить 104,2 % до аналогічного періоду минулого року. Слід зазначити , що такий обсяг експорту виявився можливий завдяки покупці імпортного м'ясо- сировини з метою використання його для виробництва ковбасних виробів і напівфабрикатів. Даний показник міг бути набагато вище , але протягом 2012 року несвоєчасно і не в повному обсязі від планованого кількості доводилися квоти на імпорт м'ясо- сировини , а також в жовтні- грудні 2012 року підприємству не був виділений додатковий обсяг квот. У зв'язку з вище викладеним, весь планований на друге півріччя обсяг відвантаження свинини на експорт , підприємство було змушене направити на виробництво ковбасних виробів і напівфабрикатів.

Аналізуючи показники зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві , можна зробити висновок про те , що спостерігається позитивна тенденція зростання експорту , обсяг експорту у вартісному вираженні перевершує обсяг імпорту , що свідчить про позитивне сальдо зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві , яке за 2012 рік склало +14,1 млн. грн. 

В таблиці 2.2, представлений прогноз експорту товарів по країнах

Таблиця 2.2

Прогноз експорту товарів ПАТ «Мелітопольський м'ясокомбінат» по країнах

Експорт, усього

млн. грн.

Експорт інноваційної продукції, млн. грн

Факт

2011 р.

Факт

2012 р.

Прогноз

2013 р.

Факт

2011 р.

Факт

2012 р.

Прогноз 2013 р.

Усього країни

33,6

35,05

43,5

0,03

1,1

Країни СНГ

33,1

34,72

43,5

0,03

1,1

Казахстан

0,03

0,07

Росія

33,1

34,69

43,43

0,03

1,1

Країни Європи

0,07

0,02

Турция

0,07

0,02

Так як в кінці 2012 року в перспективі України було входження в ЄС, було заплановано розширення ринків збуту. У такі країни як: Польща, Білорусь, Німеччина, експортувалося б 20% все продукції. Що значно б поліпшило економічний стан підприємства, дало можливість відкриття нових цехів, а також оновити деякий обладнанням.

н/фондовые

копчености

сырокопченые

варенокопченые

полукопченые

сосиски

вареные

16,6 %

26,9 %

4,6 %

3,7%       

4,8 %

16,9 %

26,5 %

Обсяг реалізації ковбасних виробів у 2012 р.




1. Международные правоотношения- публичные частные и интеграционные аспектыИнформационное письмо 22 марта
2. СЕРВИРОВКА СТОЛА
3. летнего возраста имеет право заниматься предпринимательской деятельностью в установленном законом порядк
4. одна из важнейших функций менеджмента
5. ВАРИАНТ Б 001
6. История. 2. Введение.html
7. Вооруженные силы России перед крымской войной
8. Костанайский государственный университет имени А
9. практикум 5 Спостережен ня та оцінка вибіркової дії гербіцидів 2013 Виконала- Учениця 11Б клас
10. Анализ выставочной деятельности известнейших торговых центров Москвы.html
11. тема образования Когда в России в основном сложилась система образования Можно ли назвать Киевскую
12. проста поскольку для обеспечения товарноденежной сбалансированности денег в обращении должно быть стольк
13.  1 Хронический неспецифический язвенный колит
14. Анализ формирования и распределения прибыли (на примере ЗАО ИнфоЛинк97)
15. ~аза~стан отар болып келді ж~не солай болып ~алды деп айт~ан ~айраткер- Т
16. Тибетская книга мертвых
17. Психологический анализ проблем Цхинвала и Беслана
18. тематический факультет Кафедра информатики и математического обеспечения автоматизированных систем
19. і Густина повітря зростає з віддаленням від стін будинків так само збільшується в горизонтальній площині
20. исторического развития общества