Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

В EN 199115 містяться принципи і положення з розрахунку температурних впливів на будівлі мости та інші констр

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1 Загальні положення

Область застосування

(1) В EN 1991-1-5 містяться принципи і положення з розрахунку температурних впливів на будівлі, мости та інші конструкції, включаючи їх окремі елементи. У ньому вказані також положення по обшивці фасадів і інших елементів будівель.

(2) Ця частина встановлює температурні впливи на елементи конструкцій та вказує їхні характеристичні значення, які можуть застосовуватися для визначення розрахункових параметрів конструкцій, що піддаються добовим і річним коливанням температури. Температурні впливи не враховують, якщо конструкція не піддається температурним діям, обумовленим кліматичними умовами.

(3) Конструкції, в яких температурні впливи обумовлені, головним чином, їх призначенням (наприклад, градирні, елеватори, резервуари, складське обладнання, обігрівальні камери і холодильники), розглядаються в розділі 7. На димові труби поширюється дія EN 13084-1.

Нормативні посилання

Цей стандарт містить датовані і недатовані посилання, положення з інших публікацій. Ці нормативні посилання наведено у відповідних місцях в тексті, а публікації перераховані нижче. Для датованих посилань подальші поправки або перегляди будь-яких з цих публікацій використовуються з цим Європейським Стандартом тільки при внесенні до нього змін або перегляді. Для недатованих посилань застосовують останнє видання публікації, згаданої застосовується (в тому числі поправки)

ЕN 1990:2002 Єврокод. Основи проектування конструкцій

EN 199116 Єврокод 1. Впливи на конструкції. Частина 1.6. Загальні впливи. Впливи при проведенні будівельних робіт

EN 130841 Промислові димові труби. Частина 1. Загальні вимоги

ISO 2394 Загальні принципи надійності конструкцій

ISO 3898 Основи проектування конструкцій. Умовні позначення. Загальні символи

ISO 8930 Загальні принципи надійності конструкцій. Перелік еквівалентних термінів.

Умови застосування

(1) Основні умови, встановлені в EN 1990, поширюються також на ЕN 1991-1-5.

1.4 Різниця між принципами і правилами застосування

(1) Принципи і правила застосування, що містяться в 1.4 EN 1990:2002, поширюються також на ЕN 1991-1-5.

Терміни та визначення

Додатково слід користуватися термінами та визначеннями, що наведені в ЕN 1990, ISO 2394, ISO 3898 та ISO 8930.

1.5.1 температурні впливи (thermal actions): Впливи на конструктивний елемент, які з'являються внаслідок змін температурних полів протягом певного періоду часу.

1.5.2 температура зовнішнього повітря (shade air temperature): Температура, вимірювана термометром, поміщеним в дерев'яну будку білого кольору з жалюзі для вільного доступу повітря до приладів, відому як «Stevenson screen».

1.5.3 максимальна температура зовнішнього повітря Tmax (maximum shade air temperature): Значення максимальної температури зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення 0,02 (відповідає періоду повторюваності 50 років), базується на максимальних значеннях погодинних спостережень.

1.5.4 мінімальна температура зовнішнього повітря Tmin (minimum shade air temperature): Значення мінімальної температури зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення 0,02 (відповідає періоду повторюваності 50 років), базується на мінімальних значеннях погодинних спостережень.

1.5.5 початкова температура T0 (initial temperature): Температура, замикання конструкції або її частини в закінчену систему.

1.5.6 зовнішні огороджувальні конструкції (cladding): Елемент будівлі, створюючий стійку до кліматичних впливів оболонку. У загальному випадку, зовнішні огороджувальні конструкції сприймають тільки власну вагу і / або вплив вітру.

1.5.7 складова рівномірно розподіленої температури (uniform temperature component): Температура, рівномірно розподілена по всьому перерізу, яка спричиняє подовження або вкорочення конструктивного елемента або самої конструкції (для мостів її нерідко визначають як «ефективна температура», але в цій частині Єврокоду введено термін «рівномірно розподілена»).

1.5.8 складова температурного перепаду (temperature difference component): Частина розподіленої в конструктивному елементі температури, яка представляє різницю температур між зовнішньою стороною елемента конструкції і будь-якою точкою, розташованої усередині елемента.

Умовні та літерні позначення

(1) В цій частині Єврокоду застосовано нижченаведені символи.

Примітка - Застосовувані умовні і літерні позначення встановлені відповідно до ISО 3898.

(2) Перелік основних позначень наведено в ЕN 1990. Наступні позначення поширюються на цю частину технічного кодексу.

Прописні букви латинського алфавіту

R - термічний опір конструктивного елемента;

Rin - термічний опір на внутрішній поверхні;

Rout - термічний опір на зовнішній поверхні;

Tmax - максимальна температура зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення 0,02 (відповідає періоду повторюваності 50 років);

Tmin - мінімальна температура зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення 0,02 (відповідає періоду повторюваності 50 років);

Tmax,р - максимальна температура зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення р (відповідає усередненому періоду повторюваності 1 / р);

Tmin,р - мінімальна температура зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення р (відповідає усередненому періоду повторюваності 1 / р);

Tе.max - максимальна складова рівномірно розподіленої температури для мостів;

Tе.min - мінімальна складова рівномірно розподіленої температури для мостів;

T0 - початкова температура конструктивного елемента, що знаходиться в умовах обмеження переміщень;

Тin - температура внутрішнього повітря;

Тout - температура зовнішнього повітря;

ΔТ1, ΔТ2, ΔТ3, ΔТ4 - значення температурного перепаду при нагріванні (охолодженні);

ΔТu - складова рівномірно розподіленої температури;

ΔТN,exp - максимальна позитивна зміна складової рівномірно розподіленої температури для мостів (Tе.max >= T0);

ΔТN,con - максимальна негативна зміна складової рівномірно розподіленим температури для мостів (T0 >= Tе.min);

ΔТN - загальний діапазон коливань складової рівномірно розподіленої температури для мостів;

ΔТМ - складова лінійного температурного перепаду;

ΔТМ, heat - складова лінійного температурного перепаду (нагрів);

ΔТМ, cool - складова лінійного температурного перепаду (охолодження);

ΔТЕ - складова нелінійного температурного перепаду;

Т - сума складових лінійного і нелінійного температурних перепадів;

ΔТР - різниця температури між різними елементами конструкції, визначувана різними середніми температурами цих елементів.

Букви нижнього регістру латинського алфавіту

h - висота перерізу;

k1, k2, k3, k4 - коефіцієнти для розрахунку максимальної (мінімальної) температури зовнішнього повітря з річною ймовірністю перевищення р, що відрізняється від 0,02

ksur - коефіцієнт, що враховує товщину мостового полотна при визначенні складової лінійного температурного перепаду;

р - річна ймовірність перевищення максимальної (мінімальної) температури зовнішнього повітря (відповідає середньому періоду повторюваності 1 / р років);

u, c - параметри вигляду і функції розподілу річних максимумів (мінімумів) температури зовнішнього повітря.

Прописні букви грецького алфавіту

- коефіцієнт лінійного температурного розширення (1 /  С);

- теплопровідність;

N - понижуючий коефіцієнт для складової рівномірно розподіленої температури в поєднанні зі складовою температурного перепаду;

М - понижуючий коефіцієнт для складової температурного перепаду в поєднанні зі складової рівномірно розподіленої температури.

2 Класифікація впливів

(1) Р Температурні впливи слід класифікувати як змінні і непрямі впливи, див. 1.5.3 та 4.1.1 ЕN 1990:2002.

(2) Всі значення температурних впливів, зазначені у цій частині стандарту, є характеристичними значеннями, якщо не встановлено інше.

(3) Р Дані в цій частині стандарту характеристичні значення температурних впливів є значеннями, встановленими з річною ймовірністю перевищення 0,02 якщо не встановлено інше, наприклад, для перехідних розрахункових ситуацій.

Примітка - Значення температурних впливів для перехідних розрахункових ситуацій допускається встановлювати, застосовуючи метод розрахунку, зазначений у А.2.

3 Розрахункові ситуації

(1) Р Температурні впливи повинні бути встановлені відповідно до ЕN 1990 для кожної застосовуваної розрахунковій ситуації.

Примітка - Температурний вплив на конструкції, що не піддаються добовим і сезонним кліматичним і експлуатаційним змінам температури, не враховують.

(2) Для підтвердження того, що температурні деформації (переміщення) не викличуть перенапруження в конструкції, елементи несучих конструкцій слід перевіряти, включаючи в розрахунок ефекти від температурних впливів, або застосовувати конструктивні заходи, що забезпечують вільне переміщення (рух) вузлів і з'єднань.

4 Опис впливів

(1) Добові та сезонні зміни температури зовнішнього повітря, сонячне випромінювання, зворотне відбиття й т.д. призводять до зміни розподілу температури в окремих елементах конструкції.

(2) Величина температурних ефектів залежить від місцевих кліматичних умов, спільно з просторовою орієнтацією конструкції, її загальною масою, властивостями зовнішніх поверхонь (облицювань, штукатурки будівель), режимами роботи систем обігріву і кондиціонування, а також тепловою ізоляцією.

(3) Розподіл температури в межах окремого елемента допускається поділяти на чотири основні складові, як показано на малюнку 4.1:

a) складова рівномірно розподіленої температури, ΔТu;

b) складова лінійного температурного перепаду по осі z - z, ΔТМY;

c) складова лінійного температурного перепаду по осі y - y, ΔТМZ;

d) складова нелінійного температурного перепаду ΔТЕ. Це створює систему самоврівноважених внутрішніх напружень, які не створюють навантажувальний ефект на елемент.

(4) Деформації, і як результат, будь-які напруження, що є їх результатом, залежать від геометрії і умов опирання елемента конструкції, а також від фізичних властивостей застосовуваного матеріалу. При застосуванні матеріалів з різними коефіцієнтами лінійного температурного розширення, в розрахунках слід враховувати температурні ефекти.

(5) З метою визначення температурних ефектів слід застосовувати коефіцієнти лінійного температурного розширення для матеріалів.

Примітка - Коефіцієнти лінійного температурного розширення для зазвичай вживаних матеріалів дані в додатку С.

5 Температурні зміни в будівлях

5.1 Загальні положення

(1) Р Температурні впливи на будівлю, спричинені кліматичними та експлуатаційними змінами температури слід враховувати при визначенні розрахункових параметрів будівлі, якщо існує можливість перевищення граничних станів за несучою здатністю та експлуатаційної придатності внаслідок температурних переміщень і / або напружень.

Примітка 1 - На об'ємні зміни та / або напруження, викликані температурними змінами, можуть також впливати:

a) затінення сусідніми будівлями;

b) застосування різних матеріалів з різними коефіцієнтами температурного розширення і теплопровідністю;

c) застосування різних форм поперечного перерізу з різними рівномірно розподіленими температурами.

Примітка 2 - На зміни обсягу елемента конструкції можуть також впливати вологість та інші умови навколишнього середовища.

5.2 Визначення температури

(1) Температурний вплив на будівлі, викликаний кліматичними та експлуатаційними змінами температури, визначаються відповідно до принципів та правил цього розділу з урахуванням національних (регіональних) відомостей і дослідних даних.

(2) Р Кліматичні ефекти слід визначати з урахуванням коливання температури зовнішнього повітря та сонячного випромінювання. В окремих випадках, для конкретного проекту встановлюють експлуатаційні навантаження (наприклад, обігрів, технологічні та виробничі процеси).

(3) Р У відповідності зі складовими температури, вказаними в розділі 4, встановлюють кліматичні та експлуатаційні коливання температури, що впливають на елемент конструкції, застосовуючи наступні параметри:

a) складову рівномірно розподіленим температури, ΔТu , що визначається як різниця між середнім значенням температури Т елемента і його початковою температурою Т0;

b) складову лінійного температурного перепаду, обумовлену різницею температури ΔТМ між зовнішньою та внутрішньою стороною перерізу або між поверхнями окремих слоїв;

c) різниця температури ΔТР для різних частин конструкції, яка визначається різницею середніх значень температури цих частин.

Примітка - Значення ΔТМ і ΔТР допускається вказувати для конкретного проекту.

(4) При необхідності, крім ΔТu, ΔТМ і ΔТР, у відповідних проектах (наприклад, опори або кріплення несучих елементів конструкції і фасадних елементів) слід враховувати локальні ефекти температурних впливів. Для цього встановлюють відповідний опис температурних впливів з урахуванням положення будівлі і його конструктивних особливостей (деталей).

(5) Складову рівномірно розподіленої температури несучого елемента конструкції ΔТu встановлюють таким чином:

Тu  ТТ0 , (5.1)

де Т - середнє значення температури конструктивного елемента, викликане кліматичними температурами взимку або влітку і експлуатаційними температурами.

(6) Значення ΔТu, ΔТМ, ΔТР і Т визначають відповідно до встановлених у 5.3 принципами з урахуванням регіональних даних. При відсутності регіональних даних допускається застосовувати правила згідно 5.3.

5.3 Визначення температурних профілів

(1) Температуру Т у формулі (5.1) слід визначати як середню температуру конструктивного елемента взимку або влітку з використанням температурного профілю. У разі багатошарових елементів, Т є середньою температурою окремого шару.

Примітка 1 - Методи теорії теплопровідності містяться в додатку D.

Примітка 2 - Якщо елементи мають тільки один шар і умови навколишнього середовища на обох сторонах однакові, то Т допускається визначати як середнє значення внутрішньої й зовнішньої температур повітря Тin і Тout.

(2) Температуру внутрішнього повітря Тin визначають за таблицею 5.1. Температуру зовнішнього повітря Тout визначають за:

а) таблицею 5.2 - для елементів, розташованих над рівнем землі;

b) таблицею 5.3 - для елементів, розташованих нижче рівня землі.

Примітка - Значення Т1 і Т2 допускається встановлювати в національному додатку. При відсутності даних рекомендовані наступні значення: Т1 20 С и Т2 25 С.

Примітка - Значення максимальної температури зовнішнього повітря Tmax, мінімальної температури зовнішнього повітря Tmin, а також температурні впливи від сонячного випромінювання T3, T4 і T5 допускається встановлювати в національному додатку. При відсутності значень для областей між широтою 45N і 55N рекомендується застосування значень:

T3 0 С, T4  2 С и T5  4 С - для елементів у напрямку північній - схід;

T3 18 С, T4  30 С і T5  42 С - для південно-західного напрямку або горизонтально розташованих елементів.

Примітка - Температура Тout, зазначена в таблиці 5.2 для літа, залежить від теплопоглинальних здібності та орієнтації поверхні споруди або елемента конструкції таким чином:

- Температурний максимум досягається зазвичай на горизонтальних поверхнях, орієнтованих на південний захід,

- Температурний мінімум (приблизно половинне значення максимуму, С) досягається на поверхнях, орієнтованих на північ.

Примітка - Значення T6, T7, Т8 і T9 допускається встановлювати в національному додатку. При відсутності значень для областей між широтою 45N і 55N рекомендується застосовувати T6 8 С, T7  5 С, T8   5 С і Т9   3 С.

6 Температурні зміни в мостах

6.1 Пролітна частина мосту

6.1.1 Типи прольотів мостів

(1) У цій частині стандарту пролітні будови моста підрозділяють таким чином:

Тип 1 Сталеві конструкції: - балка коробчатого перерізу зі сталі;

- гратчаста балка або балка з листового металу.

Тип 2 Составна конструкція

Тип 3 Бетонна конструкція: - бетонна плита;

- бетонна балка;

- балка коробчатого перерізу.

Примітка 1 - Див також малюнок 6.2.

Примітка 2 - У національному додатку допускається встановлювати інші значення складових рівномірно розподіленоїтемператури й температурного перепаду для інших типів мостів.

6.1.2 Аналіз температурних впливів

(1) Температурний вплив встановлюють значеннями у вигляді складової рівномірно розподіленої температури (див. 6.1.3) та складової температурного перепаду (див. 6.1.4).

(2) Складова температурного перепаду по вертикалі, згідно 6.1.4, містить, як правило, нелінійну складову, див. 4 (3). Застосовують або метод 1 (див. 6.1.4.1), або метод 2 (див. 6.1.4.2).

Примітка - Вибір застосовуваного методу в країні, встановлюється в національному додатку.

(3) При необхідності обліку температурного перепаду по горизонталі, допускається застосовувати складову лінійного температурного перепаду, якщо відсутні інші дані (див. 6.1.4.3).

6.1.3 Складова рівномірно розподіленої температури

6.1.3.1 Загальні положення

(1) Складова рівномірно розподіленої температури залежить від мінімальної і максимальної температур, яких досягає міст. В результаті формується область рівномірних температурних змін, що викликають у незакріпленої конструкції зміни довжини елементів.

(2) Ефекти, які підлягають врахуванню:

- Обмеження при пов'язаному подовженні або вкороченні в залежності від типу конструкції (наприклад, портальна рама, арка, еластомірна опора);

- Тертя в роликових опорах або опорах ковзання;

- Нелінійні геометричні ефекти (ефекти 2-го роду);

- У залізничних мостах ефекти від взаємодії між рейковою колією і мостом, викликані коливаннями температури і здатні викликати у прогонових будов і в рейках додаткові горизонтальні зусилля в опорах (і додаткові зусилля в рейках).

Примітка - Додаткову інформацію див в EN 19912.

(3) Мінімальну температуру зовнішнього повітря Tmin і максимальну температуру зовнішнього повітря Tmax для майданчика, де зводиться споруда, слід визначати за ізотермам згідно 6.1.3.2.

(4) Мінімальна і максимальна складова рівномірно розподіленим температури моста Tе, min і Tе, max повинна бути призначена.

Примітка - Мінімальну і максимальну складову рівномірно розподіленої температури моста Tе, min і Tе, max допускається встановлювати в національному додатку. На малюнку 6.1 вказані рекомендовані значення.

Примітка 1 - Значення на малюнку 6.1 базуються на добових коливаннях температури в 10 С. Такий діапазон для більшості країн можна вважати достатнім.

Примітка 2 - Максимальні значення для сталевих гратчастих конструкцій типу 1 допускається зменшити на 3 С.

6.1.3.2 Температура зовнішнього повітря

(1) Р Характеристичні значення мінімальної та максимальної температури зовнішнього повітря визначають для географічного положення споруди по національним картам ізотерм.

Примітка - Інформацію (наприклад, карти ізотерм) мінімальної і максимальної температури зовнішнього повітря, що використовується в конкретній країні, допускається встановлювати в національному додатку.

(2) Ці характеристичні значення мають відображати температуру зовнішнього повітря для середньої висоти над рівнем моря відкритій місцевості з річною ймовірністю перевищення 0,02. Для інших річних ймовірностей перевищення  відрізняється від 0,02), висоти місцевості над рівнем моря і місцевих умов (наприклад, скупчення холодного повітря в низинах) значення допускається коригувати у відповідності з додатком А.

(3) Якщо річна ймовірність перевищення 0,02 не може бути застосована, мінімальну і максимальну температуру зовнішнього повітря коректують у відповідності з додатком А.

6.1.3.3 Зміни складової рівномірно розподіленим температури мостів

(1) Р Значення мінімальної і максимальної складової рівномірно розподіленим температури мостів, для визначення відповідних їм вимушених зусиль, слід визначати в залежності від мінімальної Tmin і максимальної Tmax температури зовнішнього повітря (див. 6.1.3.1 (3) і 6.1.3.1 ( 4)).

(2) Початкову температуру моста Т0, в момент часу, коли відбувається замикання елементів конструкції, допускається приймати з додатка А: для розрахунку укорочення довжини елементів - на основі мінімальної складової рівномірно розподіленим температури і подовження - на основі максимальної складової рівномірно розподіленим температури.

(3) Характеристичне значення максимальної негативної зміни складової рівномірно розподіленої температури моста Δ ТN, con слід прийняти як:

Δ ТN, con = Т0 - Tе, min,         (6.1)

і характеристичне значення максимальної позитивної зміни складової рівномірно розподіленої температури моста Δ ТN, exp слід прийняти як:

Δ ТN, exp = Tе, max - Т0.         (6.2)

Примітка 1 - Загальний діапазон коливань складової рівномірно розподіленої температури моста становить:

Δ ТN = Tе, max - Tе, min.

Примітка 2 - При відсутності інших вимог для опор і вузлів (швів) розширення мостів, в національному додатку допускається встановлювати максимальне позитивне зміна (збільшення) складової рівномірно розподіленим температури і максимальне негативне зміна (зменшення) складової рівномірно розподіленим температури мостів.

Рекомендованими значеннями є Δ Т N, exp, ° С + 20 ° С і Δ Т N, con, ° С + 20 ° С. Якщо температура, при якій застосовуються опори і деформаційні шви, не встановлена, рекомендованими значеннями є Δ Т N, exp, ° С + 10 ° С і Δ Т N, con, ° С + 10 ° С.

Примітка 3 - Для розрахунку параметрів опор і вузлів (швів) розширення в додатку З вказані значення коефіцієнтів лінійного температурного розширення. Таблицю С.1 допускається коригувати, якщо альтернативні значення підтверджені випробуваннями і додатковими уточнюючими дослідженнями.

6.1.4 Складові температурного перепаду

(1) Протягом встановленого періоду часу нагрівання та охолодження верхньої поверхні прогонових конструкцій моста викликає максимальна зміна температури внаслідок нагрівання (верхня сторона тепліше) та максимальна зміна температури внаслідок охолодження (нижня сторона тепліше).

(2) Температурний перепад по вертикалі в межах конструкції може викликати ефекти у вигляді:

- Обмеження вільного вигину через форми конструкції (наприклад, портальна рама, нерозрізна балка і т.д.);

- Тертя в роликових опорах або опорах ковзання;

- Нелінійних геометричних ефектів (ефекти 2-го роду).

(3) У разі консольних конструкцій може знадобитися при їх об'єднанні враховувати початковий перепад температур.

Примітка - Значення початкового перепаду температур допускається встановлювати в національному додатку.

6.1.4.1 Складові лінійного температурного перепаду по вертикалі (метод 1)

(1) Ефекти від температурного перепаду по вертикалі слід розглядати, використовуючи еквівалентну складову лінійного температурного перепаду (див. 6.1.2 (2)) з Δ ТМ, heat і Δ ТМ, cool. 

Ці значення повинні застосовуватися між верхньою і нижньою гранями перетину прогонової будови моста.

Примітка - Значення Δ ТМ, heat і Δ ТМ, cool, застосовувані в конкретній країні, встановлюються в національному додатку. Значення Δ ТМ, heat і Δ ТМ, cool в таблиці 6.1 є рекомендованими.

Примітка 1 - Значення в таблиці є верхніми граничними значеннями складової лінійного температурного перепаду для характерних прикладів геометрії мостів.

Примітка 2 - Значення в таблиці базуються на товщині мостового полотна 50 мм дорожніх і залізничних мостів. При іншій товщині мостового полотна ці значення множать на коефіцієнт ksur. Рекомендовані значення коефіцієнта k sur вказані в таблиці 6.2.

6.1.4.2 Вертикальні складові температури з нелінійними ефектами (метод 2)

(1) Ефекти від температурного перепаду по вертикалі включають складову нелінійного температурного перепаду (див. 6.1.2.2).

Примітка 1 - Значення температурного перепаду по вертикалі для прогонових конструкцій мостів, застосовувані в конкретній країні, допускається встановлювати в національному додатку. Рекомендовані значення вказані на малюнках 6.2а - 6.2с. На цих малюнках «нагрів» відноситься до таких умов, в яких сонячне випромінювання та інші впливи збільшують теплоту, передану через мостове полотно прогонової будови. І навпаки, «охолодження» відноситься до умов, в яких теплота втрачається через мостове полотно прогонової будови як результат зворотного відбиття та інших впливів.

Примітка 2 - Температурний перепад ΔТ включає ΔТ М і ΔТ Е (див. 4 (3)), разом з малою часткою Δ Т N. 

Остання міститься в складовій рівномірно розподіленої температури для мостів (див. 6.1.3).

6.1.4.3 Горизонтальні складові

(1) У загальному випадку, складову температурного перепаду необхідно враховувати тільки у вертикальному напрямку. У певних випадках (наприклад, коли через орієнтації або форми одна сторона моста піддається більш сильному сонячному випромінюванню в порівнянні з іншою), слід враховувати також температурний перепад у горизонтальному напрямку.

Примітка - Числові значення температурного перепаду допускається встановлювати в національному додатку. За відсутності іншої інформації і вказівок на застосування більш високих значень рекомендується приймати лінійний температурний перепад 5 ° С між зовнішніми гранями поперечного перерізу моста незалежно від ширини мосту.

6.1.4.4 Температурний перепад у стінах бетонних балок коробчатого перетину

(1) Розрахункові параметри при проектуванні мостів з великими коробчастими перерізами рекомендується встановлювати з обережністю, оскільки між внутрішніми і зовнішніми стінками (ребрами) конструкцій може виникати істотний температурний перепад.

Примітка - Числові значення температурного перепаду допускається встановлювати в національному додатку. Рекомендоване значення лінійного температурного перепаду становить 15 ° С.

6.1.5 Одночасний облік складових рівномірно розподіленої температури й температурного перепаду

(1) У випадку, коли одночасно необхідно враховувати обидві складові температури ΔTM, heat (або ΔTM, cool) і максимальна зміна складової рівномірно розподіленої температури моста ΔTN, exp (або ΔTN, con) (наприклад, для рамних конструкцій), допускається застосовувати наступний вираз (яке можна розглядати як поєднання навантажень):

Δ M, heat (або Δ M, cool) + w N Δ N, exp (або Δ N, con) (6.3)

або

М Δ M, heat (або Δ M, cool) + Δ T N, exp (або Δ N, con), (6.4)

вибираючи при цьому вираз з самим несприятливим впливом.

Примітка 1 - Числові значення w N і w М допускається встановлювати в національному додатку. 

За відсутності іншої інформації рекомендується застосовувати наступні значення w N і w М:

N = 0,35;

М = 0,75.

Примітка 2 - При застосуванні обох складових лінійного і нелінійного температурного перепаду по вертикалі (див. 6.1.4.2) Δ M замінюють на Δ T, що включає Δ M і Δ Е.

6.1.6 Перепади в конструктивних елементах з різними складовими рівномірно  розподіленої температури

(1) У конструкціях з різними складовими рівномірно розподіленим температури в окремих типах елементів можуть виникати несприятливі навантажувальні ефекти, які слід враховувати в розрахунку.

Примітка - Національні додатки можуть давати значення складових рівномірно розподіленим температури. Рекомендовані значення:

- 15 ° С між головними конструктивними елементами (наприклад, затяжка і арка);

- 10 ° С і 20 ° С для світлих і темних кольорів між підтримуючим / стабілізуючим канатом і мостовим полотном (або пілоном).

(2) Ці ефекти слід враховувати додатково до ефектів, що є результатом дії складовою рівномірно розподіленим температури в елементах, яка визначається згідно 6.1.3.

6.2 Проміжні опори моста

6.2.1 Облік температурних впливів

(1) Р При визначенні розрахункових параметрів слід враховувати температурний перепад між зовнішніми (відкритими) поверхнями порожнистих або масивних проміжних опор моста.

Примітка - Метод визначення розрахункових параметрів, застосовуваний у конкретній країні, допускається встановлювати в національному додатку. При відсутності методу можна застосовувати еквівалентну складову лінійного температурного перепаду.

(2) Температуру, що впливає на проміжні опори, слід враховувати, якщо вона викликає реакції зв'язку або переміщення в примикаючих конструкціях.

6.2.2 Температурні перепади

(1) Для бетонних проміжних опор (порожнистих або масивних) слід враховувати в розрахунках лінійний температурний перепад між протилежними зовнішніми поверхнями.

Примітка - Значення лінійного температурного перепаду допускається встановлювати в національному додатку. При відсутності значень рекомендується застосовувати 5 ° С.

(2) Для стінок слід враховувати лінійний температурний перепад між внутрішньою і зовнішньою сторонами.

Примітка 1 - Значення лінійного температурного перепаду допускається встановлювати в національному додатку. При відсутності значень рекомендується застосовувати 15 ° С.

Примітка 2 - При необхідності обліку температурного перепаду для сталевих опор може знадобитися залучення фахівців.




1. Организация наступательного боя с задачей овладения крупным городом
2. по теме Страхование имущества предприятия- условия и порядок проведения Новосибирс
3.  Основное количество дел по спорам о праве собственности на землю возникают в связи с реализацией права г
4. Характеристика нервной системы
5. зелёные круги в клетках ядра в некоторых из ядер в свою очередь заметны ядрышки светлозелёные
6. Політичні погляди Н. Макіавеллі та макіавеллізм
7. где и в безлесой истоптанной Европе напоминая современникам о величии сгинувших во тьме времени народов
8. это Организация которая осуществляет строительство по договору для другой организации Продавец постро
9. 1. Виды доходов. Итак рассмотрим структуру доходов населения
10. Контрольная работа по материаловедению Выполнил- студент ФДПО
11. ] патологическое ускорение синхронность дисбаланс асинхронияАномалии моторной сферы при дефицитар
12. на тему-Исследование факторов внешней среды и особенностей их влияния на конкретную организацию
13. тема республики имела следующие особенности- согласно Закону
14. государственного управления стал употребляться термин исполнительная власть в механизме государстве
15. БАШКИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ АГРАРНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
16. Тема 18 Философия и религия Схема 1
17. Фатсхедера
18. Стенокардия напряжения I степени, гипертоническая болезнь III стадии, риск 4 (очень высокий)
19. дипломная работа Воспитание в национальных традициях детей старшего дошкольного возраста
20. 29 мая 2013 г Протокол 9 УтверждАЮ Зав