Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

100403 ldquo;Організація перевезень і управління на транспортіrdquo; Київ 2005

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи

для студентів Інституту заочного та дистанційного навчання спеціальності 8.100403 “Організація перевезень

і управління на транспорті”

Київ 2005


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи

для студентів Інституту заочного та дистанційного навчання спеціальності 8.100403 “Організація перевезень

і управління на транспорті”

Київ 2005


УДК 658 (076.5)

ББК  У9 (4Укр)09р

О751

Укладачі:   В.І. Щелкунов, Л.Ф. Мухіна, О.П. Стасюк,

М.В. Новикова

Рецензент      В.М. Загорулько

Затверджено на засіданні науково-методично-редакційної ради Інституту економіки та менеджменту НАУ 7  грудня 2004 року.

Основи підприємництва: Методичні вказівки до

О751  виконання контрольної роботи /Уклад.: В.І. Щелкунов,

Л.Ф. Мухіна, О.П. Стасюк, М.В. Новикова.–К.: НАУ, 2005. – 28 с.

 

Містять загальні відомості про цілі та задачі контрольної роботи з дисципліни “Основи підприєм-ництва”, вимоги до змісту і обсягу роботи та список літератури.

Призначені для студентів Інституту заочного та дистанційного навчання спеціальності 8.100403 “Організація перевезень і управління на транспорті”.


1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Контрольна робота є важливою формою самостійного вивчення студентами дисципліни “Основи підприємництва”.

Мета контрольної роботи – поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу і виробити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань з ведення підприємницької діяльності. У процесі виконання контрольної роботи студент повинен здійснити аналіз основних економічних показників підприємства на якому він працює, самостійно виконати економічні розрахунки, виявити резерви виробництва і на цій основі розробити бізнес – план з метою підвищення ефективності діяльності підприємства.

Виконання контрольної роботи з дисципліни“ Основи підприємництва“ є складовою навчального процесу та спрямоване на:

  •  поглиблене засвоєння студентами програми дисципліни;
  •  ґрунтовне вивчення законодавчих актів з питань ліцензування, патентування та оподаткування підприємницької діяльності.

У процесі виконання контрольної роботи студент повинен:

  •  показати вміння проводити аналіз діяльності підприємства;
  •  вміти застосовувати теоретичні знання при розробці бізнес – плану.

Контрольна робота виконується українською мовою.

2. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ

КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Контрольна робота – це самостійна практична робота студента, яка дає змогу оцінити рівень знань студента та вміння їх застосовувати в практичній діяльності.

При виконанні та оформленні контрольної роботи необхідно враховувати наступні вимоги:

  •  контрольна робота виконується на стандартних аркушах формату А – 4;
  •  при виконанні роботи на комп’ютері роздрукування проводиться шрифтом Times New Roman 14;
  •  вихідні дані та результати розрахунків надаються із зазначенням одиниць розміру;
  •  вибір варіанта здійснюється за двома останніми цифрами залікової книжки;
  •  розрахунки проводяться з точністю до однієї десятої;
  •  всі розрахунки приводяться в таблиці.

Постановка задачі контрольної роботи.

Скласти бізнес – план підприємства, підприємницької ідеї.

3. ЗМІСТ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

3.1. Титульний аркуш

На титульному аркуші необхідно вказати назву та адресу підприємства, прізвища засновників, назву та сутність проекту, його вартість та відмітку про ступінь таємності.

3.2. Вступ (резюме)

Концепція бізнесу – це стислий, огляд інформації, що читається швидко, про намічуваний бізнес і цілях, що ставить перед собою підприємство або підприємець, починаючи власну справу чи розвиваючи наявну діяльність. Концепція є гранично скороченою версією самого бізнес-плану.

Ключові моменти: можливості для бізнесу, їхня привабливість, важливість для підприємства і регіону, необхідні фінансові ресурси (власні чи позикові), можливий термін повернення позикових засобів, очікуваний прибуток та його розподіл, умови інвестування.

Порядок викладу вступу досить вільний, однак починати його треба, як правило, з формулювання головної мети пропонованого бізнесу і призначення розроблювального бізнес-плану.

Головною метою пропонованого бізнесу, в більшості випадків, є одержання прибутку за рахунок пропозиції ринку конкурентноздатних видів продукції, послуг, нових технічних рішень і ін.

У вступі вказується призначення бізнес-плану:

для потенційного  інвестора, кредитора;

можливих партнерів по бізнесу, акціонерів, співзасновників;

керівництва підприємства чи самого підприємця (як засіб самоорганізації);

- надання державної підтримки чи підтримки органів місцевого самоврядування.

Вступ є, по суті, рекламою пропонованого бізнесу і повинен викликати інтерес в адресата. Він складається після написання всіх розділів бізнес-плану, тому що містить основну інформацію  із усіх його розділів.

Вступ необхідно розмістити на двох – трьох сторінках і працювати над ним, поки Ви не переконаєтеся, що він дає чітке представлення про ваш бізнес.

3.3. Аналіз стану справ у галузі

У розділі висвітлюється:

причини появи ідеї пропонованої діяльності;

головні обставини і проблеми, що стоять перед підприємством, його менеджерами чи підприємцями в даний час;

аналіз стану справ на ринку і цілі, яких  необхідно досягти (завоювання ринку, інтенсивне зростання, екстенсивне зростання і ін.).

Далі в стислій формі приводиться основна інформація про підприємство – дата заснування підприємтсва, місцезнаходження, форма власності, організаційно-правова форма, засновники, основні види діяльності, розмір статутного капіталу, юридична адреса.

Крім того, бажано вказати стратегічні переваги, пов'язані з місцезнаходженням підприємства, з новим товаром, новими якостями товару.

3.4. Сутність запропонованого проекту

Об'єктом бізнесу може бути  бізнес-лінія (продукція, послуги, технічне рішення), створення нового підприємства, або розвиток діючого.

Характеризуючи об'єкт бізнес лінії (продукцію, послуги або технічне рішення), необхідно підкреслити його унікальність, важливість для споживачів, а також можливість вибору.

Далі треба описати, які економічні переваги одержать виробник і споживачі. Можливо, це - зниження собівартості продукції, додаткові послуги для споживача чи додаткові параметри товару.

При цьому бажано надати перелік функціональних особливостей товару (технічного рішення), його зразок, фотографію, креслення, прайс-лист.

Завершує розділ опис можливих ключових факторів успіху. Наприклад, новий для ринку продукт, чи послуга, виграш у часі з появою продукту чи послуги на ринку.

Характеризуючи підприємство як об'єкт бізнесу, бажано надати інформацію про саме підприємство, необхідність його створення чи розвитку, про продукцію і послуги, що виробляються, їхніх перевагах та вказати основних лідерів галузі та можливих конкурентів.

Необхідно описати шляхи виходу на ринок і перспективи розвитку. Варто визначити основну групу споживачів і оцінити можливості появи нових ринків збуту, а також розширення номенклатури товарів та послуг, що випускаються.

3.5. Оцінка зовнішнього середовища бізнесу

У першу чергу ринкові дослідження спрямовані на виявлення сьогоднішніх та потенційних споживачів продукції, послуг. Бажано визначити пріоритети, якими керується споживач при покупці: якість, ціна, час і точність постачання, надійність постачань, сервісне обслуговування і т.п.

Необхідно провести сегментацію ринку, визначити розміри і ємність ринків по продукції підприємства. Під сегментацією ринку розуміється виділення окремих частин (сегментів) ринку, що відрізняються один від одного характеристиками попиту на товари (послуги), тобто розбивка споживачів по мотивації й інших ознаках. Розмір ринку – територія, на якій відбувається реалізація товарів (послуг) підприємства. Місткість ринку – обсяг реалізованих на ринку товарів (послуг) протягом визначеного періоду часу. Частка ринку – це питома вага продукції підприємства в сукупному обсязі продажів товарів (послуг) на даному ринку.

Треба шукати відповіді на питання: хто, чому, скільки і коли буде готовий купити продукції завтра, післязавтра і взагалі протягом найближчих двох, трьох і більш років. У цьому розділі необхідно перелічити всі наявні замовлення на продукцію.

Варто проаналізувати, як швидко продукція, послуги затвердяться на ринку, і обґрунтувати можливості подальшого його розширення. Необхідно оцінити основні фактори, що впливають на розширення ринку (наприклад, тенденції розвитку галузі, регіону, соціально-економічну регіональну політику, умови та форми конкуренції і т.д.). Узагальнену уяву про ринки і конкурентів можна дати, як вказано в табл. 1.

Дуже важливим є відстеження й оцінка конкурентів. Необхідно виділити і проаналізувати сильні і слабкі сторони свої і конкурента, конкурентноздатність пропонованих товарів, послуг. Ґрунтуючись на оцінці переваг, вироблених товарів, послуг, визначається можливий обсяг продажу у натуральному і грошовому вираженні.

Таблиця 1

Ринки і конкуренція

Назва продукції

Сегменти ринку

Конкурент

Розмір ринку

Обсяг  ринку

Фактор конкурентноздатності

Рівень ринкової привабливості

Платоспроможний попит

Виробнича кооперація

Прогноз ринку

по продукції

по споживачам

тис. шт.

доля, %

При цьому, з огляду на невизначеність ринкової ситуації, доцільно підготувати три сценарії розвитку: оптимістичний, песимістичний і найбільш ймовірний.

Надалі треба повернутися до цього розділу, відкоригувавши його відповідно до розділу «Потенційні ризики».

Прогнозний обсяг продажів у вартісному вираженні розраховується в розділі "Фінансовий план”.

Для оцінки свого положення на ринках по різних видах продукції рекомендується спробувати заповнити табл. 3, що відбиває одночасно ємність даного ринку і частку постачань підприємства на цей ринок.

Прогнозний обсяг реалізації у натуральному вираженні можна оформити, як показано в таблиці 2.

Таблиця 2

Прогнозні об’єми реалізації по сегментам ринку

Сегменти ринку по споживачах

Од., вимір.

200...г.

200...г.

200...р.

I кв.

ІІ кв.

IІІ кв.

IV кв.

І п.р.

II п.р.

Продукція А.:

споживач X

споживач У.

і т. д.

Всього

Продукція В.:

споживач Z

споживач Т

і т. д.

Всього

І т. д.

Таблиця 3

Визначення долі підприємства на ринку

Назва продукції

Об’єм виробництва, млн. грн

Поставлено на ринок, млн. грн

Загальний обсяг поставок на ринок всіма господарюючими суб’єктами,

млн. грн

Доля поставки на ринок підприємством, % до загального  обсягу поставок

3.6. Організаційний план

Даний розділ розробляється тільки при створенні нового підприємства чи організації нових виробників на діючому підприємстві.

Тут необхідно привести організаційну структуру підприємства, яка надасть чітку уяву про те, хто і чим буде займатися, як будуть здійснюватися взаємодія, координація і контроль діяльності служб і підрозділів. Крім того, бажано дати відомості про загальну потребу в робочій силі, організації вибору та підготовки кадрів, умови праці, оцінки праці, організації оплати праці, соціальних пільгах і т.д.

3.7. Персонал і управління

У розділі варто дати характеристику головних менеджерів і основного персоналу, що відповідають за реалізацію бізнес-плану (вік, освіта, службова кар’єра, кваліфікація). Це повинні бути фахівці-професіонали, здатні в умовах ринку забезпечити прибуткове ведення бізнесу.

Крім того, доцільно скласти штатний розпис, передбачивши в ньому можливе збільшення чисельності працівників в майбутньому при прогнозованому розширенні бізнесу. У бізнес-плані підприємства приводиться також структура управління.

Оскільки Розділ "Організаційний план" розробляється тільки для нового підприємства, то для інших типів бізнес-планів відомості організаційно-правового характеру приводяться в даному розділі.

3.8. План виробництва

Якщо об'єктом бізнесу є продукція, то розділ починається з опису виробничого процесу з виділенням операцій, що доручаються субпідряднику (найменування фірми, місце розташування й адреса). Виробничий процес виготовлення продукції з виділенням його структури по трудомісткості може бути представлений у табл. 4.

Таблиця 4

Структура виробничого процесу по працемісткості

Назва продукції

Вид робіт, %

механічна обробка

зварка

зборка

інші

Якщо об'єктом бізнесу є підприємство чи виробництво нового товару, то розділ починається з опису технологічних циклів виробництва. Прогноз обсягів виробництва і реалізації продукції (послуг) здійснюється на основі зіставлення результатів маркетингових досліджень з виробничими можливостями підприємства. Обсяг виробництва в номенклатурному розрізі прогнозується по періодах: перший рік - по кварталах (у разі потреби - по місяцях); другий рік - по півріччях; наступні роки - у цілому за рік (табл. 5).

Таблиця 5

Виробнича програма

Вид

Од. виміру

Обсяг виробництва по періодам

200... р.

200... р.

200... р.

I

кв.

II

кв.

III

кв.

IV

кв.

І

п.р

ІІ

п.р

Продукція  А

Продукція Б

І т.д.

Обсяг реалізації у вартісному вираженні прогнозується на основі виробничої програми з урахуванням часового лага, тобто проміжку часу з моменту початку виробництва до моменту перших надходжень коштів від реалізації продукції (послуг), багато в чому, обумовленого тривалістю виробничого циклу (табл. 6). Рекомендується розрахувати три варіанти - оптимістичний, песимістичний і найбільш ймовірний.

Необхідно вказати потреби у виробничих приміщеннях, їхню площу, потребу в земельних ділянках. Описуються наступні характеристики об'єктів: місце розташування, площа, терміни надання; крім того, указуються: власність чи оренда і необхідність ремонту.

Потребу в додатковому устаткуванні і матеріальних ресурсах із вказівкою основних постачальників представлена в табл.7, 8.

Розрахунок засобів на оплату праці розробляється виходячи з потреби в персоналі і робочій силі (розд. 3.5, 3.6). Доцільно передбачити опис системи охорони навколишнього середовища, утилізації відходів, забезпечення безпеки життєдіяльності.

7Таблиця 6

Прогнозний об’єм реалізації продукції (послуг)

Прогнозний  об’єм реалізації продукції (послуг)

Вид продукції, показник

Одиниці виміру

Величина показників по періодам

200... рік

200... рік

200...р

I кв.

II кв.

III. кв.

IV кв.

І п.р.

II п.р.

Продукція А:

ціна за од.

Об’єм продаж

Об’єм реалізації

тис. грн

шт.

тис. грн

Продукція Б:

ціна за од.

Об’єм продаж

Об’єм реалізації        

тис. грн

шт.

тис. грн

І т. д.

Всього

тис. грн

Таблиця 7

Потреба в додатковому обладнанні та технічному устаткуванні

№ п/п

Назва обладнання технічних засобів

Тип або модель

Завод-виробник

Термін поставки

Вартість обладнання, тис.грн


Таблиця 8

Потреба в матеріальних ресурсах

Найменування виду матеріальних ресурсів

Потреба на програму 200... р.

Поста-чальники

І кв.

II кв.

І т.д.

в натур.

вираз.

сума, тис. грн

в натур,

вираз.

сума, тис. грн

Матеріали –

всього

В тому числі:

X

X

виду А

виду Б

і т. д.

Покупні комплектуючі

вироби –

всього

В тому числі:

виду М

виду Н

і т. д.

X

X

Всього

X

X

Таблиця 9

Потреба в засобах на оплату праці

Категорія

робітників

200... р.

І кв.

II кв.

І т.д.

чисельність, чол.

фонд оплати

праці, тис.грн

чисельність, чол.

фонд оплати

праці, тис.грн

Виробничі робітники  

основного виробництва

Допоміжні робітники

Керівники,

спеціалісти і

службовці

Всього


На основі проведених розрахунків визначається загальна потреба в інвестиціях на придбання основних засобів і на приріст оборотного капіталу.

Розділ закінчується розрахунками витрат виробництва (табл. 10) і собівартості виробленої продукції (до розділу прикладаються калькуляція продукції, що випускається, і розрахунки витрат по всіх статтях кошторису витрат на виробництво).

Таблиця 10

Кошторис витрат на виробництво

Стаття затрат

Величина показника по періодам, млн.грн

200...р.

200...р.

200...р.

I кв.

II кв.

I кв.

IV кв.

І п.р

ІІ п.р

Сировина і матеріали

Покупні комплектуючі вироби і напівфабрикати

Паливо

Енергія

ФЗП робітників основного виробництва, які знаходяться на відрядній оплаті праці

ФЗП інших категорій працюючих

Начислення на ФЗП робітників основного виробництва (єдиний соціальний податок) працюючих

Амортизація ОВФ

Витрати на рекламу, представництво, навчання, аудит, консультації і т. д.

Проценти за кредит (довгострокові)

Податки, які включені в собівартість  

Інші витрати

Собівартість товарної продукції

Інші податки та витрати

Витрати виробництва всього


3.8. План маркетингу

План маркетингу – план заходів щодо досягнення намічуваного обсягу продажів і одержанню максимального прибутку шляхом задоволення ринкових потреб. У цьому розділі повинна бути дотримана чітка маркетингова орієнтація на споживача (знання його запитів, унікальності й адресності  продукції, послуг, високоякісний сервіс, доступна ціна, своєчасність постачань, надійність, стабільність і т.п.).

Якщо об'єктом бізнесу є підприємство чи виробництво нового товару, то рекомендується розробити стратегію його розвитку.

Розробляючи стратегію розвитку підприємства, доцільно врахувати вплив зовнішнього оточення (тенденції зміни технологій, запитів і мотивації споживачів і ін.) з метою адаптації підприємства до мінливих ринкових ситуацій шляхом розробки комплексу маркетингу, що включає товарну, цінову, збутову політику і сервісне обслуговування (табл. 11).

Таблиця 11

Маркетингова стратегія виробництва

Найменування продукції

Сегмент ринку по продукції

Стан попиту (по видам маркетингу)

Тип маркетингу

Стадія життєвого циклу

Канали розподілу

Маркетингова політика

Маркетингові дії

Товарна

Цінова

Збутова

Сервісна

Особлива увага повинна бути приділена товарній і ціновій політиці з відстеженням конкурентів. При цьому необхідно визначити й узагальнити головні труднощі по входженню в дані сфери бізнесу і намітити шляхи їхнього подолання.

Треба шукати відповіді на питання: як завоювати, зберегти і збільшити частку ринку, як отримати максимально можливий прибуток?

Товарна стратегія передбачує визначений комплексу дій, завдяки якому забезпечується ефективніше з комерційної точки зору формування асортименту товарів, гнучке пристосування наявних чи створюваних ресурсів до ринкових умов.

Товарна політика виділяє наступні головні цілі:

розробку "брендового товару", що може бути лідером на найближчі роки і затвердить репутацію підприємства;

розробку маркетингових програм по можливих модифікаціях продукції.

Стратегія ціноутворення погоджується з коротко- і довгостроковими цілями і може базуватися на витратах виробництва, попиті на продукцію і цінах конкурентів.

Ціноутворення, засноване на витратах виробництва, може здійснюватися одним з наступних найбільш розповсюджених методів:

повних витрат;

опосередкованих витрат;

граничних витрат;

стандартних витрат виробництва;

прямих витрат (цільової норми прибутку).

Метод повних витрат припускає розрахунок ціни на основі усіх витрат по виробництву і реалізації товару (прямих, загальновиробничих, комерційних) і прибутку, визначеного з урахуванням ставки позичкового відсотка.

Метод опосередкованих витрат використовується підприємством для підтримки стабільних цін протягом тривалого періоду часу і заснований на визначенні середніх витрат на вироблену продукцію, звичайно за період економічного циклу.

Метод граничних витрат застосовується при прогнозованому розширенні масштабів виробництва і збуту.

Під граничними витратами розуміється зміна суми загальних витрат на одиницю продукції в результаті збільшення обсягів виробництва чи збуту. Рівень граничних витрат може бути вище чи нижче середніх, що залежить від характеру зміни попиту і можливостей підприємства;

Метод стандартних витрат виробництва заснований на розрахунку ціни, виходячи з передбачуваних витрат підприємства при існуючих виробничих умовах і нормативів витрат на виробництво і реалізацію продукції з обліком нормального (порядку 80%) завантаження виробничих потужностей.

Метод прямих витрат (цільової норми прибутку) передбачає встановлення ринкової ціни, виходячи з витрат виробництва при визначеному рівні завантаження виробничих потужностей і заздалегідь установленому чи прогнозованому цільовому рівні прибутку.

Цінова політика може передбачати:

використання гнучких цін, наприклад, у залежності від модифікації, комплектації й інших факторів;

взаємозв'язок ціни і якості;

орієнтацію на рівень цін світового ринку і т.п.

Збутова стратегія припускає орієнтацію на систему ФОПСТИЗ, створення суспільної думки (паблік рілейшнз) і може передбачати:

рекламну діяльність (рекламні буклети, використання реклами в пресі, по радіо, телебаченню і т.п.);

створення і регулювання комерційних зв'язків через посередників, дилерів, агентів і ін.;

організацію й участь у ярмарках, виставках;

використання кредиту в різних формах, продаж в кредит, лізинг;

презентацію продукції спеціально для потенційних споживачів.

За допомогою заходів ФОП створюється "образ товару" і імідж підприємства.

Основна задача заходів ФОП полягає у введенні на ринок "товарів ринкової новизни" і завоюванні визначеної частки ринку.

Головна задача СТИЗ стосовно покупців полягає в пропозиції їм визначеної вигоди ("бонусні" знижки за обсяг, розстрочка в платежах, безкоштовна передача товару в тимчасове користування «на пробу», прийом бувших у використанні товарів, наприклад як перший внесок за новий товар і т.п.).

СТИЗ стосовно посередників спонукає їх продавати товар із творчою ініціативою, розширюючи коло споживачів.

Посередникам можуть бути надані різні стимулюючі їхню роботу пільги (знижки з продажної ціни, надання безкоштовно чи на пільгових умовах відповідних приміщень, устаткування й ін.).

При описі збутової політики доцільно вказати канали розподілу і збуту з визначенням частки обсягів продукції по кожному каналу.

Стратегія організації сервісного обслуговування передбачує  передпродажний і післяпродажний сервіс.

Передпродажний сервіс орієнтований на постійне вивчення й аналіз вимог споживачів з метою удосконалювання якісних параметрів пропонованої продукції.

Післяпродажний сервіс передбачає комплекс робіт з гарантійного і післягарантійного обслуговування (ремонт, постачання запасних частин і ін.).

3.10. Оцінка ризиків та страхування

У ринкових умовах цей розділ особливо важливий, і від глибини його опрацювання в значній мірі залежить довіра потенційних інвесторів, кредиторів і партнерів по бізнесу.

Слід зазначити, що важливим є не стільки точність розрахунків, скільки необхідність заздалегідь передбачити всі можливі ризикові ситуації.

Варто враховувати, як мінімум, що розрізняють наступні види ризиків: виробничі, комерційні, фінансові  і зв'язані з форс-мажорними обставинами.

Виробничі ризики зв'язані з різними порушеннями у виробничому процесі чи в процесі постачань сировини, матеріалів та комплектуючих  виробів.

Як правило, заходами для зниження виробничих ризиків є дієвий контроль за ходом виробничого процесу і посилення впливу на постачальників шляхом диверсифікованості і дублювання постачальників, застосування імпортозаміщаючих комплектуючих та інші міри.

Комерційні ризики зв'язані з реалізацією продукції на товарному ринку (зменшення розмірів і ємності ринків, зниження платоспроможного попиту, поява нових конкурентів і т.п.)

Мірами зниження комерційних ризиків можуть бути:

  •  систематичне вивчення кон'юнктури ринку;
  •  створення дилерської мережі;
  •  відповідна цінова політика;
  •  утворення мережі сервісного обслуговування;
  •  формування суспільної думки і фірмового стилю;
  •  реклама і т.д.

Фінансові ризики викликаються інфляційними процесами, загальними неплатежами, коливаннями валютних курсів і ін. Вони можуть бути знижені завдяки створенню системи ефективного фінансового менеджменту на підприємстві, роботі з дилерами на умовах передоплати і т.д.

Ризики, зв'язані з форс-мажорними обставинами – це ризики, обумовлені непередбаченими обставинами (від зміни політичного курсу країни до страйків і землетрусів). Заходом для їхнього зниження служить робота підприємства з достатнім запасом фінансової міцності.

Для зниження загального впливу ризиків на ефективність підприємства необхідно передбачити комерційне страхування за діючими системами (страхування майна, транспортних перевезень, ризиків, закладених у комерційних контрактах на угоди, що укладаються, перестрахування й ін.).

Імовірність кожного типу ризиків і збитки, викликувані ними, різні, тому необхідно їх прогнозувати і, по можливості, розрахувати. Методи розрахунків різноманітні й у достатній мірі освітлені в економічній літературі.

3.11. Фінансовий план і фінансова стратегія

Ціль фінансового плану – визначити ефективність пропоно-ваного бізнесу. У даному розділі необхідно представити:

баланс доходів і витрат;

баланс грошових витрат і надходжень;

прогнозний баланс активів і пасивів (для підприємства);

аналіз беззбитковості;

стратегію фінансування.

Розрахунки виробляються по трьох варіантах – оптимісти-ному, песимістичному і найбільш ймовірному. Розходження в прибутках і готівці при переході від одного варіанта до іншого виявлять ступінь можливого ризику.

Баланс доходів і витрат показує, як буде формуватися, і змінюватися прибуток, і, власне кажучи, є прогнозом фінансових результатів (табл. 12). У ньому враховані також усі види податків підприємства (табл. 13).


Таблиця 12

Звіт про прибутках та збитках

Найменування показника

Величина показника по періодах, млн.грн

200... р.

200... р.

200...р.

І

кв.

ІІ

кв.

ІІІ

кв.

IV

кв.

І

п.р

ІІ

п.р

1. Чиста сума продаж (виручка від реалізації)

2. Затрати на виробництво

- всього

В тому числі:

  •  сировина і  матеріали
  •  заробітна плата з відра-хуваннями
  •  амортизаційні відрахуван-ня
  •  інші витрати

3. Валовий прибуток

(ряд 1-2)

4. Комерційні витрати

5. Витрати на утримання апарату управління

б. Прибуток до виплати відсотків і податків (ряд 3-5)

7. Відсотки по довго-строковим кредитам

8. Податки, що відносяться на фінансові результати

9. Інші платежі

10. Балансовий прибуток  

(ряд 6-9)

11. Податок на прибуток

12. Чистий прибуток

(ряд 10-11)

13. Дивіденди по акціях

14. Резервний фонд

15. Фонд нагромадження

16. Фонд споживання

17. Нерозподілений прибу-ток (ряд 12-13-14-15-16)

Таблиця 13

Розрахунок оподатковування

Найменування показників

Величина показника по періодам, млн.грн

200... р.

200... р.

200...р.

І

кв.

II

кв.

ІІІ

кв.

IV

кв.

І

п.р

ІІ

п.р

Податки, що відносяться на собівартість, усього

В тому числі

  •  транспортний податок;

податок на користувачів автодоріг;

плата за землю;

податок на власників транс-портних засобів;

інші види податків.

Податки, що виплачуються за рахунок прибутку,

усього

В тому числі:

податок на майно;

муніципальні податки і збори;

податок на прибуток.

Баланс грошових витрат і надходжень (табл. 14) дозволить оцінити скільки грошей необхідно вкласти в бізнес у розбивці за часом, перевірити синхронність надходження і витрати коштів, а значить - перевірити майбутню ліквідність (ліквідність у даному випадку - це здатність вчасно погашати зобов'язання перед кредиторами за рахунок засобів, що надходять на розрахунковий рахунок).


Таблиця 14

Баланс грошових витрат і надходжень

Найменування статей

Величина показника, млн.грн

200…р.

200…р.

200...р.

I

кв.

II

кв.

III

кв.

IV

кв.

I

п.р.

II

п.р.

1. Грошові засоби в наявності на початок періоду

2. Надходження грошових засобів

усього

В тому числі:

виторг від реалізації

позички, кредити

інші надходження

3. Поточні грошові платежі, усього

В тому числі:

покупка сировини, матеріалів, комплектуючих виробів

заробітна плата

платні послуги

орендна плата

відсотки за кредит

реклама,

аудит, консультації,

представницькі витрати

інші загальновиробничі і загально-господарські витрати

страхові платежі

інші витрати

4. Інші грошові платежі на сторону,

усього

В тому числі:

  •  покупка устаткування;

виплата основних сум по кредиту;

  •  резерви;
  •  інші витрати по організації діяльнос-ті;
  •  доход інвестора (гарантований).


Продовження табл. 14

Найменування статей

Величина показника, млн.грн

200…р.

200…р.

200...р.

I

кв.

II

кв.

III

кв.

IV

кв.

I

п.р.

II

п.р.

5. Усього грошових платежів на сторону (ряд 3+4)

6. Грошові засоби на кінець періоду (ряд 1 + 2-5)

Приведений баланс грошових витрат і надходжень може бути перетворений у модель грошових потоків з дисконтуванням витрат і надходжень для приведення їх до моменту вкладення інвестицій.

Прогнозний баланс активів і пасивів підприємства (табл. 15) складається на початок і кінець кожного року планового періоду і має надзвичайно важливе значення для потенційних інвесторів і кредиторів, оскільки він дозволяє оцінити, які саме активи нарощуються в динаміці і за рахунок яких засобів (пасивів).

На основі складеного балансу розробляється прогноз фінансового стану підприємства по роках планового періоду (табл. 16).

Аналіз беззбитковості проводиться з метою визначення обсягу продаж, при якому підприємство покриває свої видатки, не маючи прибутку, але і не несучи збитків (крапка беззбитковості, чи поріг рентабельності). Для розрахунку крапки беззбитковості складається табл. 17 на основі кошторису витрат на виробництво.

Крапка беззбитковості визначається розрахунком по наступній формулі:

,

де Т б/з – крапка беззбитковості; Р пост – умовно-постійні витрати; К.пер.  – питома вага умовно-перемінних витрат в обсязі продажів.

Запас фінансової міцності розраховується як різниця обсягу продаж аналізованого року й обсягу крапки беззбитковості.


Таблиця 15

Прогнозний баланс активів і пасивів

Активи

200…р.

200…р.

І т.д.

І. Необоротні активи – всього

Нематеріальні активи:

  •  залишкова вартість;
  •  первинна вартість;
  •  накопичена амортизація;
  •  незавершене будівництво.

Основні засоби:

  •  залишкова вартість;
  •  первинна вартість;
  •  знос.

Довгострокові фінансові інвестиції:

  •  які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств;
  •  інші фінансові інвестиції.

Довгострокова дебіторська заборгованість.

Відстрочені податкові активи.

Всього за розділом І.

ІІ. Оборотні активи – всього

Запаси:

  •  виробничі запаси;
  •  тварини на вирощуванні та відгодівлі;
  •  незавершене виробництво;
  •  готова продукція;
  •  товари.

Векселі одержані.

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

  •  чиста реалізаційна вартість;
  •  первісна вартість;
  •  резерв сумнівних боргів.

Дебіторська заборгованість за рахунками:

  •  з бюджетом;
  •  за виданими авансами;
  •  з нарахованих доходів;
  •  із внутрішніх розрахунків;
  •  інша поточна дебіторська за боргова-ність.

Поточні фінансові інвестиції.


Продовження табл. 15

Активи

200…р.

200…р.

І т.д.

Грошові кошти та їх еквіваленти:

  •  в національній валюті;
  •  в іноземній валюті.

Інші оборотні активи.

Всього за розділом ІІ.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

Пасив

200...р.

200...р.

І т.д.

І.Власний капітал

В тому числі:

  •  статутний капітал;
  •  пайовий капітал;
  •  додатково вкладений капітал;
  •  інший додатковий капітал;
  •  резервний капітал;
  •  нерозподілений прибуток (непокритий збиток);
  •  неоплачений капітал;
  •  вилучений капітал.

Всього за розділом І.

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

Забезпечення виплат персоналу.

Інші забезпечення.

Цільове фінансування.

Всього за розділом ІІ.

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

В тому числі:

  •  довгострокові кредити банків;
  •  інші довгострокові фінансові зобов’язання;
  •  інші довгострокові зобов’язання.

Всього за розділом ІІІ.

ІV. Поточні зобов’язання

В тому числі:

Короткострокові кредити банків.

Поточна заборгованість за довгостро-ковими зобов’язаннями.

Векселі видані.

Кредиторська заборгованість за товари, ро-боти, послуги.


Продовження табл. 15

Пасив

200...р.

200...р.

І т.д.

Поточні зобов’язання за рахунками:

  •  з одержаних авансів;
  •  з бюджетом;
  •  з позабюджетних платежів;
  •  зі страхування;
  •  з оплати праці;
  •  з учасниками;
  •  із внутрішніх розрахунків.

Інші поточні зобов’язання.

V. Доходи майбутніх періодів.

Баланс

Таблиця 16

Показники фінансової діяльності

Назва показника

Формула розрахунку

200…р.

200…р.

І т.д.

1. Повернення ін-вестицій, %

Чистий прибуток *100

Ітог балансу - нетто

2. Рентабельність продаж, %

Чистий прибуток *100

Виручка від реалізації

3. Коефіцієнт по-точної ліквідності (покриття)

Поточні активи

Поточні пасиви

4. Оборотні засоби в розрахунках

Виручка від реалізації

Середня дебіторська заборгованість

5. Оборотні засоби в розрахунках, днів

365

ряд 3

6. Коефіцієнт кон-центрації притяг-нутого капіталу

Поточні пасиви

Підсумок балансу - нетто

7. Коефіцієнт оп-лати відсотків

Прибуток до виплати відсотків і податків

Суми виплати відсотків

8. Приріст продаж, %

9. Приріст чистого прибутку, %

10. Приріст активів, %


Таблиця 17

Розрахунок беззбитковості і запасу фінансової міцності

Назва  показника

200…р.

200…р.

1. Об'єм продаж, млн.грн

2. Умовно–постійні витрати

3. Питома вага умовно-перемінних затрат в обсязі продаж, коеф.

4. Точка беззбитковості млн.грн

5. Запас фін. міцності, млн.грн (ряд 1-4)

6. Коефіцієнт фін. міцності  (ряд 5:1)

Описуючи стратегію фінансування, необхідно викласти план залучення інвестицій для створення чи розвитку виробництва чи підприємства відповівши на такі питання:

  •  Скільки потрібно засобів для реалізації задуманої справи?
  •  Відкіля намічено одержати засоби і у якій формі?

Коли можна  чекати повного повернення вкладених коштів і одержання інвесторами доходу на них (оцінка термінів повернення засобів)?

Якими будуть доходи на вкладений капітал?

Потреба в інвестиціях, розрахована в розділі "План виробництва" із вказівкою можливих джерел їхнього покриття, оформляється у вигляді табл. 18. Крім того, складається графік погашення кредиту і виплати відсотків.

Таблиця 18

Потреба в інвестиціях і джерела їх фінансування

Найменування показника

Величина показника по періодам, млн.грн

200…р.

200…р.

Усього за 200…р

I

кв.

II

кв.

III

кв.

IV

кв.

I

п/г

II

п/г

Потреба в інвестиціях – усього

В тому числі покупка або оренда будівель (приміщень)

покупка устаткування

реконструкція і ремонт


Продовження табл. 18

Найменування показника

Величина показника по періодам, млн.грн.

200…р.

200…р.

Усього за 200…р

I

кв.

II

кв.

III

кв.

IV

кв.

I

п/г

II

п/г

основних фондів

приріст оборотних засобів

Джерела фінансування - усього

В тому числі:

довгостроковий кредит під заставу нерухомості

короткостроковий кредит банку

кредитна лінія

інші джерела

В тому числі:

власні (амортизація, реінвестування прибутку)

залучені

У даному розділі необхідно також вказати:

наскільки чуттєвий прогноз обсягу продаж до змін у настільки важливих тимчасових величинах, як ціна, вартість, обсяг продажів;

рух, готівки, потреба в ній і основні фактори, що впливають на неї, наприклад керування кредитами;

фінансові вимоги (на що підуть гроші); результат для інвестора (очікувані прибутки).


1. Чистий дисконтний дохід (
NPV):

 ,

де Ві – повні вигоди за і-ий рік; Сі – повні витрати за і-ий рік; (1+r)t – коефіцієнт дисконту.

2. Коефіцієнт співвідношення вигоди/витрати:

 .

3. Точку, окупності інвестицій на життєвому циклі проекту:

 .

4. Внутрішню норму рентабельності. Для визначення внутрішньої норми рентабельності необхідно визначити при якому значенні r чистий дисконтований дохід дорівнює 0,тобто розв’язати рівняння:

 .

Після проведення оцінки ефективності проекту необхідно зробити висновки про його доцільність.


Навчально-методичне видання

ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи

для студентів Інституту заочного та дистанційного навчання спеціальності 8.100403 “Організація перевезень

і управління на транспорті”

Укладачі: ЩЕЛКУНОВ Володимир Ігорович  

МУХІНА Людмила Федорівна

СТАСЮК Олександр Петрович

НОВИКОВА Марина Владиславівна

В авторській редакції

Підп. до друку 20.04.05. Формат 60х84/16. Папір офс.

Офс. друк. Ум. фарбовідб.8 Ум. друк.арк.1,63. Обл.–вид.арк.1,75.

Тираж 100 пр. Замовлення № 75-1. Вид. № 69/ІІІ.

Видавництво НАУ

03680. Київ-680, проспект Космонавта Комарова, 1

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру ДК №977 від 05.07.2002




1. Стилистика прозы ДжК Роулинг на примере романов о Гарри Поттере
2. тематичне моделювання та обчислювальні методи Автореферат дисертації на здобуття науково
3. ПЕСНЯ ДЕЙСТВУЮЩИЕ ЛИЦА- ПУЗЕМКИН Петр Дмитриевич АРХАРОВ Николай Капитонович АРХАРОВА Марья Мих
4. Реферат на тему Західноєвропейська культура ХІХ століття План Науковотехнічний прогрес і формув
5. винчестер возник из жаргонного названия первой модели жесткого диска емкостью 16 Кбайт IBM 1973гю имевшего 30
6. I Основные гражданскоправовые договоры в жилищной сфере4 Договор куплипродажи
7. Г Координаты точек на плоскости
8. Ювелирные изделия
9. Тема 3. Філософське розуміння світу семінар Буття і його основні форми
10. Основная общеобразовательная школа 8 Рассмотрено на заседании Ш
11. варианты. Под ред
12. Московские памятники победы в Великой Отечественной войне
13. на тему туберкулёз и беременность а также беременность после туберкулёза следует снова напомнить что ещё
14. Программное обеспечение, компьютерные сети
15. Тема 1- Специфика управленческих и бизнес задач ~ неформализованность
16. Руд был самым жадным из всех форвардов которых я видел
17. Во время кризиса у всех достаточно поводов для депрессии а она мешает продуктивно работать
18. Деятельность участкового уполномоченного милиции по осуществлению лицензионно-разрешительной системы
19. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Харків ~.html
20. Конкурентоспособность машинотехнической продукции