Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 12. Стек TCP-IP. Тип заняття- лекційне.

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

2

Тема 12. Стек TCP/IP.

Тип заняття: лекційне.

Цілі заняття:

Ознайомитися з рівнями та протоколами стеку TCP/IP.

Матеріали по заняттю: Література [Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологи, протоколы: Учебник для вузов. 4-е узд. – СПб.: Питер, 2011.- ].

План заняття:

І. Привітання.

ІІ. Повторення матеріалу попередньої лекції.

ІІІ. Викладення матеріалу лекції.

ІV. Узагальнення результатів заняття.

ІІ. Питання для повторення:

  1.  Назвіть рівні моделі OSI?
  2.  Які стеки протоколів можете назвати?
  3.  Назвіть протоколи стека OSI.
  4.  Назвіть протоколи стека NetBIOS/SMB.
  5.  Назвіть протоколи стека Novell.

ІІІ. Викладення нового матеріалу.

Стек TCP/IP

У цей час група протоколів TCP/IP є найпоширенішим стеком транспортних протоколів комп'ютерних мереж. На цих протоколах побудована всесвітня мережа Інтернет.

Стек TCP/IP був розроблений з ініціативи Міністерства оборони США більше 20 років тому для зв'язку експериментальної мережі ARPAnet з іншими мережами як набір загальних протоколів для різнорідного обчислювального середовища.

Стек TCP/IP на нижньому рівні підтримує всі популярні стандарти фізичного й канального рівнів: для локальних мереж - це Ethernet, Token Ring, FDDI, для глобальних - протоколи роботи на аналогових що комутирують і виділених лініях SLIP, РРР, протоколи територіальних мереж Х.25 і ISDN.

Основними протоколами стека є протоколи мережного IP {Internet Protocol) і транспортного TCP (Transmission Control Protocol) рівнів. Протокол IP забезпечує негарантовану доставку пакетів між окремими мережами складеної мережі, a TCP гарантує безпомилкову передачу пакетів між вузлами мережі.

Стік TCP/IP містить протоколи чотирьох рівнів : прикладний, транспортний, мережний і канальний. Кожний рівень виконує власне функціональне навантаження за рішенням основного завдання -забезпечення високопродуктивної й надійної роботи складеної мережі, частини якого можуть використати різні мережні технології. Назва рівнів по термінології розроблювачів TCP/IP трохи відрізнялося від назви рівнів моделі OSI, тому що стік TCP/IP з'явився раніше стандарту OSI. У цей час для позначення рівнів стека TCP/IP переважно використається термінологія моделі OSI.

  1.  Канальний рівень {link layer). Розроблювачі назвали його рівнем мережного інтерфейсу. Протоколи цього рівня повинні забезпечувати інтеграцію в складену мережу інших мереж, яку б внутрішню технологію передачі ці мережі не використали. Він містить у собі драйвер пристрою, що перебуває в операційній системі, і відповідну мережну интерфейсную плату комп'ютера. Разом вони забезпечують апаратну підтримку фізичного з'єднання з мережею (з кабелем або з іншим використовуваним середовищем передачі). На цьому рівні стік протоколів TCP/IP підтримує все широко використовувані стандарти для локальних мереж Ethernet, Token Ring і FDDI, для глобальних - протоколи роботи на аналогових що комутирують і виділених лініях SLIP, PPP, а також протоколи цифрових мереж Х25 і ISDN.
  2.  Мережний рівень {network layer), називаний раніше рівнем межсетевого взаємодії, відповідає за передачу пакетів по мережі. Маршрутизація пакетів здійснюється на цьому рівні. Мережний рівень забезпечують: межсетевой протокол IP {Internet Protocol); протокол керування повідомленнями ICMP {Internet Control Message Protocol) і протокол керування групами IGMP {Internet Group Management Protocol). На цьому рівні функціонують протоколи RIP і OSPF, що забезпечують маршрутизацію пакетів між вузлами.
  3.  Транспортний рівень {transport layer) відповідає за передачу потоку даних між двома комп'ютерами й забезпечує роботу прикладного рівня, що перебуває вище. У сімействі протоколів TCP/IP існує два транспортних протоколи: TCP {Transmission Control Protocol) і UDP {User Datagram Protocol). TCP здійснює надійну передачу даних між двома комп'ютерами. Він виконує розподіл даних, переданих від одного додатка до іншого, на пакети підходящі для мережного рівня розміру, підтвердження прийнятих пакетів, установку тайм-аутів, протягом яких повинне прийти підтвердження на пакет, і так далі. Тому що надійність передачі даних гарантується на транспортному рівні, то на прикладному рівні ці функції не виконуються.

Протокол UDP надає більше простий сервіс для прикладного рівня. Він просто відсилає пакети, які називаються дейтаграммами (datagram) від одного комп'ютера до іншого. При цьому немає ніякої гарантії, що дейтаграмма дійде до пункту призначення. За надійність передачі даних, при використанні датаграмм, відповідає прикладний рівень. Для кожного транспортного протоколу існують різні додатки, які їх використають.

4. Прикладний рівень {application layer) визначає деталі кожного конкретного додатка. Існує кілька розповсюджених додатків TCP/IP, які присутні практично в кожній реалізації. До складу стека TCP/IP входять розповсюджені протоколи прикладного рівня, зокрема протокол передачі файлів FTP (File Transfer Protocol), протокол емуляції термінала Telnet, протокол пересилання поштових повідомлень SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), гіпертекстові сервіси служби WWW і ін.

Попередньо протоколи стека TCP/IP використалися тільки в мережах Internet. Для реалізації потужних функціональних можливостей протоколів потрібні значні обчислювальні ресурси. Тому на початковому етапі розвитку локальних мереж протоколи верхніх рівнів стека TCP/IP не знаходили в них широкого застосування. Зі збільшенням продуктивності мікропроцесорів персональних комп'ютерів з'явилася можливість реалізації стека TCP/IP і в локальних мережах. У цей час стік TCP/IP повсюдно використається в локальних, корпоративних і територіальних мережах. Широке поширення стека протоколів TCP/IP обумовлено поруч його переваг, зокрема наступними:

  1.  здатністю ділити (фрагментувати) більші пакети на більше дрібні частини; це дозволяє забезпечити сумісність функціонування різнорідних мереж, що мають різні максимальні довжини пакетів.
  2.  гнучкість адресації, що дає можливість відносно просто включати в об'єднану мережу мережі інших технологій.
  3.  зменшеною кількістю широкомовних розсилань, при яких мережний вузол розсилає повідомлення всім вузлам підмережі; ця властивість особливо важливо при передачі даних по низькошвидкісних каналах зв'язку, характерним для багатьох глобальних мереж.



1. экономического обоснования ТЭО проекта рабочего проекта рабочей документации обычно разрабатывает сл
2. Франсуа Рабле
3. Чартизм
4. Финансовая политика Новой Зеландии
5. ВВЕДЕНИЕ Налоги являются необходимым звеном экономических отношений в обществе с момента возникновени
6. Комедия А С Грибоедова Горе от ума
7. Божественна комедія Головний герой поеми поет Данте починає свою подорож із темного страшного лісу
8.  2013 г по 2013 г
9. тематический факультет МГУ им
10. тематики физики и информатики Кафедра информатики и информационных технологий Отечественные ра
11. Die Parteien im Deutschen Bundestag
12.  Роль распределения и планирование продаж Продажа товаров в системе маркетинга является единственным с
13. сравнительным методом
14. Рыбный день рецепты для Вас Нерестовый ход рыбы в реках.html
15. I Elle pense qu~elle v mourir qu~elle est jeune et qu~elle ussi elle urit bien im~ vivre Mis il n~y rien ~ fire
16. Основа ~ самостоятельная проработка материалов НВЛ изложенных в его фундаментальных книгах и дальнейш
17. Пояснительная записка В работе с.html
18. А. Фет Осенняя роза Осыпал лес свои вершиныСад обнажил свое челоДохнул сентябрь и георгиныДыханьем ноч
19. Реферат на тему ПРИЧИНЫ РАСПАДА СССР Выполнил учащ
20. Самостоятельные занятия студентов физическими упражнениями