Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ 2000

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

24

КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

    

КАЗМЕРЧУК-ПАЛАЩИНА НАТАЛІЯ ГРИГОРІВНА

УДК 658.310.16.018.2

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ

МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ  В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.02 –Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2000    

Дисертація є рукопис

Робота   виконана   в   Київському  державному  торговельно-економічному університеті  Міністерства  освіти  і науки України  на кафедрі менеджменту

Науковий керівник:  доктор економічних наук, професор

Виноградський Микола Данилович

Київський державний торговельно-економічний

університет, професор кафедри менеджменту

Офіційні опоненти:   доктор економічних наук, професор

Карсекін Валерій Іванович

Київський державний торговельно-економічний

університет, професор кафедри економіки і менеджменту готельного господарства та туризму

                                      кандидат економічних наук, ст. науковий співробітник

Якуненко Наталія Іванівна

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, завідувач відділу вивчення та прогнозування кон’юнктури та економіки торгівлі

Провідна установа     Львівська комерційна академія, кафедра менеджменту, УКООПСПІЛКА України,  м.Львів

Захист     дисертації      відбудеться          “__” ___червня ____2000 року

о   __  годині на засідання спеціалізованої вченої ради   Д 26.055.01  при  Київському    державному    торговельно-економічному    університеті   за   адресою: 02156, Київ-156, вул. Кіото, 19, ауд. А-227

З  дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського державного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, Київ-156,             вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “__”__травня__ 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                                 Н.І.Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах, коли в Україні формується ринкова система господарювання, проблема мотивації праці як окремого виду управлінської діяльності набула важливого значення. Держава вступила на важкий шлях ринкових перетворень і поступово освоює досвід життєвого успіху країн з розвинутою ринковою економікою, де мотивація є однією із основних функцій менеджменту.

Ринкові форми господарювання відкривають широкі можливості для формування і практичного використання різних мотивів з метою підви-щення трудової активності працівників. Аналіз мотиваційних процесів, їх змісту, динаміки, механізмів використання сприяє виявленню важелів для підвищення ефективності і рентабельності торговельних підприємств.

Багатоукладність економіки, різні форми власності зумовили значне зростання чисельності торговельних підприємств, що загострює інтерес до їх всебічного вивчення. Як виявилось, проблема мотивації в системі менеджменту торговельного підприємства до нині не досить вивчена. Практика свідчить, що умовою успіху торговельних підприємств є зацікав-лена участь всіх членів колективу в підвищенні продуктивності праці та конкурентоспроможності підприємств. При цьому найбільш важливим є повна реалізація кожним працівником свого творчого потенціалу.

Умови і зміст мотиваційних процесів на торговельних підприємствах формують відповідний характер трудової активності. Система стимулювання діяльності(праці) персоналу, яка існувала раніше, перестала відповідати сучасним вимогам, оскільки не володіє гнучкістю, необхідною за умов швидких змін.

На протязі багатьох десятиріч проблеми мотивації праці, як управлінської діяльності по спонуканню себе та інших працівників на дії, що спрямовані на досягнення особистих цілей або цілей підприємств, комплексно не розглядались і не виокремлювались у самостійний і склад-ний об’єкт вивчення. Розуміння теоретичних засад мотивації і оволодіння її механізмом є однією з головних функцій управління і найефективнішим засобом активізації персоналу торговельного підприємства.

Сучасні світові теорії мотивації грунтуються на визначенні потреб людини та їх структури. Вони діляться на дві категорії: змістовні та процесуальні. Змістовні теорії мотивації (Туган-Барановський, Абрахам Маслоу, Девід Мак-Клелланд і Фредерік Герцберг) засновані на ідентифікації тих внутрішніх спонукань(потреб), які змушують людей діяти так, а не інакше. Процесуальні теорії мотивації як більш сучасні (теорія очікувань, теорія справедливості та модель Портера-Лоулера), грунтуються на поведінці людей залежно від сприйняття та пізнання. Ці теорії мотивації, хоча й відрізняються за низкою питань, не є взаємовиключними. Вони активно використовуються у вирішенні щоденно виникаючих завдань, що спонукають людей до ефективної праці.

Дослідженню проблем мотивації праці у вітчизняній і російський літературі присвячені праці таких вчених економістів, як Б.Андрушків, А.Афонін, А.Єгоршин, В.Заруба, А.Здравомислов, О.Кузьмін, С.Платонов, В.Подмарков, А.Ручка, Н.Сакада, В.Третяк., Н.Мартиненко, Г.Щекін і інш.

Результати досліджень названих теорій та практичний досвід мотивації викладені у працях зарубіжних спеціалістів з менеджменту: Дж.Харрінгтона, М.Мескона, М.Альберта, Ф.Хедоурі, Р.Сибакави, Т.Нагао, Т.Пітерса, В.Зігерта, Л.Ланге та інш.

У більшості монографій та інших публікацій з питань мотивації праці знайшли відбиття загально-теоретичні положення, концепції мотива-ції та закони поведінки людських систем без урахування особливостей сучасного економічного стану в умовах формування ринкової економіки.

В цьому аспекті повстало питання про вдосконалення системи мотивації праці і формування моделі мотивації праці, яка б враховувала особливості перехідного періоду, аспекти, що формують зовнішнє середо-вище (соціально-психологічний вплив яких змінює мотиви, що спонукають людину до праці) і елементи внутрішнього середовища (реакції людини на мотивуючі фактори з боку підприємства та самомотивацію) торговельного підприємства в умовах трансформації економіки України. Отже, можливо стверджувати, що ця проблема вивчена далеко не повністю.

Актуальність і недостатня розробка проблеми мотивації праці в сис-темі менеджменту торговельного підприємства в сучасних умовах обумо-вили вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання, структуру та  зміст.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Апробацією дослідження стала участь у двох науково-дослідних бюджетних темах: “Розробка моделі менеджера державних установ”, здійснюючі дослідження потреб та мотивації менеджера до високопродуктивної праці, як складова моделі менеджера державних установ (довідка №937/33 від 28 квітня 2000 року) та “Оцінка конкурентоспроможності менеджера малого та середнього бізнесу”, розробляючи комплексну систему мотивації праці, як засіб підвищення конкурентоспроможності менеджера малого та середнього бізнесу (довідка №937/33 від 28 квітня 2000 року). Результати наукових досліджень використані у навчальному процесі та впроваджені у діяльність окремих торговельних підприємств.

Мета і задачі дослідження.

Метою дисертаційної роботи є визначення і обгрунтування основних організаційно-економічних напрямків мотивації праці, розробка методичних підходів та практичних рекомендацій щодо формування і вдосконалення системи мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі ставились і вирішувались наступні завдання:

провести аналіз вітчизняних та зарубіжних теорій потреб та мотивації;

проаналізувати зарубіжний та вітчизняний досвід мотивації праці в системі менеджменту;

здійснити аналіз організаційно-економічних умов переходу торговельних підприємств до ринкової економіки і стану системи трудових мотивів та стимулів праці;

розкрити взаємозв’язок різних мотивів та їхній вплив на ставлення до праці;

виявити вплив комплексної системи мотивації праці на вихідні пара-метри фінансово-господарської діяльності торговельного підприємства;

розробити модель мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства в умовах трансформації економіки України з урахуванням впливу внутрішнього і зовнішнього середовища системи.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційної роботи полягає в розроблених особисто дисертантом рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення мотивації праці персоналу в системі менеджменту торговельних підприємств, розробки “Моделі мотивації праці”з використання ПЕОМ, та економіко-математичних методів.

Найбільш суттєві результати, які складають наукову новизну та особистий внесок здобувача в розвиток науки полягають в:

уточнені визначення категорії “мотивація праці”;

упорядкуванні класифікації теорій мотивації праці за трьома ознаками: за матеріальною, змістовною та процесуальною, в наслідок узагальнення та систематизації історичного досвіду потреб та мотивації працівників;

проведенні комплексного багатоаспектного аналізу формування зовнішнього та внутрішнього середовища мотиваційної моделі в системі менеджменту торговельного підприємства в умовах трансформації економіки;

висвітленні умов формування системи мотивації праці в Україні з урахуванням національних особливостей і менталітету нації;

розробці методики дослідження системи трудових мотивів та стимулів праці різних категорій персоналу торговельних підприємств і визначення параметрів зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на мотивацію праці і складають основу для створення необхідних організаційно-економічних передумов щодо вибору оптимальної мотиваційної концепції;

розробці та впроваджені в діяльність торговельних підприємств моделі мотивації праці, яка враховує особливості перехідного періоду, аспекти, що формують зовнішнє та внутрішнє середовища в умовах трансформації економіки України;

розробці математичного алгоритму моделі мотивації праці, який дає можливість здійснити якісну та кількісну оцінку функціонування моделі на торговельному підприємств, спрогнозувати імовірнісний вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища мотиваційної моделі на вихідні параметри фінансово-господарської діяльності (продуктивність праці, прибуток) та визначити ефективність нової моделі за допомогою інтегрального коефіцієнта ефективності.

розробці методики впровадження нової “Моделі мотивації праці” в систему менеджменту торговельного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці рекомендацій і пропозицій з організації та формування системи мотивації праці в процесі управління торговельними підприємствами, підвищення ефективності мотивації праці персоналу, розробці мотиваційної моделі в умовах трансформації економіки України, розробці комп’ютерного програмного забезпечення “Моделі мотивації праці”, що підвищує її мобільність та оперативність, а також суттєво знижує трудомісткість обробки даних. Модель мотивації праці враховує особливості перехідного періоду, аспекти, що формують зовнішнє середовище (соціально-психологічний вплив яких змінює мотиви, що спонукають людину до праці) і елементи внутрішнього середовища (реакції людини на мотивуючі фактори з боку підприємства та самомотивацію) в умовах трансформації економіки України, являє собою замкнену систему управління, до структури якої входять об'єкт управління, суб'єкт управління, управлінський вплив, зворотний зв'язок та всі необхідні елементи, що забезпечують можливість управління, контролю і, за необхідності, втручання в її функціонування з метою одержання бажаного результату.

Результати досліджень практично втілені в роботу торговельних підприємств України різних форм власності, а також можуть бути використані в навчальному процесі вищих навчальних закладів.

Практичне впровадження результатів дослідження відбулося на таких підприємствах України: ГО “Асоціація підприємств торгівлі, громадського харчування, харчової промисловості та підприємництва м.Києва, ВАТ Універмаг “Дарниця”, ВАТ “Київ-Одяг”, ЗАТ “Богатир”, МП “Планета”, що підтверджуються відповідними довідками про впровадження. Крім того, результати дослідження були використані у розробці держбюджетної НДР КДТЕУ “Розробка моделі менеджера державних установ” та “Оцінка конкурентоспроможності менеджера малого та середнього бізнесу” (довідка №937/33 від 28 квітня 2000 року).

Апробація роботи і впровадження результатів дослідження

Основні положення та результати дисертаційного дослідження були викладені та отримали схвалення на п’ятьох конференціях: на Міжнародній науковій конференції молодих вчених-економістів “Менеджмент в економіці перехідного періоду”(Донецький державний технічний університет, 1997р.), на другій Міжнародній науковій конференції “Наука і освіта 1999” у Національному державному університеті ім. Тараса Шевченка, на науковій конференції професорсько-викладацького складу КДТЕУ за підсумками науково-дослідної роботи 1997-1998 рік, на Міжнародній науково-практичній конференції “Україна на порозі ХХІ століття: економіка, державність” (Вінницький торговельно-економічний інститут КДТЕУ, 2000р.), на Міжнародній науково-практичній конференції “Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти” (Полтавський кооперативний інститут, 2000 р.).

Публікації. Найбільш суттєві теоретичні, аналітичні та методологічні результати за темою дисертації були висвітлені автором у восьми опублікованих роботах загальним обсягом 3,23 др.арк., які повністю розкривають тему дисертації, з них 5 робіт в наукових фахових виданнях України, тези трьох науково-практичних міжнародних конференцій.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Основний зміст: 175 сторінок машинописного тексту, в т.ч. 21 таблиця, 20 рисунків, 29 формул, список використаної літератури зі 147 найменуваннями. У роботі 15 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обгрунтовується актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, його предмет й об’єкти, визначено наукову новизну одержаних результатів, їх практичну значущість, наведено дані щодо апробації та впровадження отриманих результатів дослідження, список друкованих робіт за темою дисертації.

Дисертаційна робота присвячена визначенню і обгрунтуванню основних організаційно-економічних напрямків мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства.

У першому розділі дисертації “Методологічні основи мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства” на основі критичного аналізу робіт попередників, узагальнення та систематизації історичного досвіду дослідження потреб та мотивації працівників обгрунтована  теоретична сутність та роль мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства, представлено упорядковану класифікацію теорій мотивації праці та їх характеристику, досліджено комплексність в системі мотивації праці, уточнено основне визначення: “мотивація праці”.

На підставі літературних джерел в роботі виділено декілька основних аспектів мотивації праці з урахуванням системного підходу до визначення його суті: організаційний-економічний аспект мотивації праці; мотивація праці як функція управлінської діяльності; мотивація як концепція.

Уточнено визначення категорії “мотивація праці” як процесу створення умов, за яких людина сама прагнула б до високопродуктивної праці, а цілі підприємства відповідали б її особистим планам і намірам.

Вивчення вітчизняної та зарубіжної літератури, порівняльний аналіз різних теорій мотивації праці, дали можливість класифікувати їх за трьома основними пріоритетними ознаками: матеріальною, змістовною, процесуальною (табл.1) і отримати нові теоретичні висновки та рекомендації прикладного характеру стосовно сучасної практики мотивації.

Доведено, що існуючі мотиваційні теорії можуть застосовуватися для побудови мотиваційних систем за умови, що їхнє використання відповідає внутрішньому та зовнішньому середовищу організації, особливостям груп працівників, їхній кваліфікації, рівню освіти і под.

Підкреслюється важливість системного підходу до мотивації праці. Істотним і спільним недоліком теорій мотивації є деяка абстрактність висновків, що не враховує імовірнісного характеру виникнення і впливу на людину спонукаючих факторів. В аналізованих теоріях, відсутній кількісний аналіз вагомості кожного із спонукаючих факторів(мотивів), а отже, і ступеня взаємовпливу, що не дає можливості провести кількісну оцінку ефективності їх застосування заздалегідь. Взагалі, корисні структурні класифікації спонукаючих факторів з тією або іншою мірою деталізації в кожній з розглядуваних теорій, не дають оцінки прогнозів на найближчу перспективу і не визначають, хоча б гіпотетично, можливості оптимізації спонукаючих факторів(мотивів) для досягнення максимально можливої продуктивності праці при мінімальних матеріальних і фізичних витратах.

Теорії мотивації, які розроблені вітчизняними і зарубіжними авторами відповідають своєму часу і цільовому призначенню.

Застосування будь-якої з них у чистому вигляді, без урахування економічних, соціальних, національних та інших реалій перехідного періоду в Україні, неможливо. У зв'язку з особливостями перехідного періоду до ринкової економіки, змінами структури спонукаючих потреб людей, жодна з відомих теорій мотивації праці, у даний час в Україні не може бути застосована.

 Таблиця 1

Класифікація теорій мотивації праці за пріоритетними напрямками

Пріоритетні напрямки теорій моти-вації праці

Класифікаційні ознаки

Автори теорій мотивації праці,

країна походження,

період дії

1.       За матеріальною ознакою

  1.  Матеріальне стимулювання: заробітна плата, премії, натуральні стимули;

2. Нематеріальне стимулювання: просування по службі, зміна характеру праці, умови праці, соціальне становище, духовні стимули, соціально-психологічний клімат, інтелектуальні умови.

А.Сміт

(Англія, 1760-1780)

І.Тейлор

(Америка, 1880-1910)    

М.Вольський

(Україна,1850-1570)

Е.Мейо

(Америка,1900-1940)

Ч.Бернард

(Англія,1910-1950)

2.     За змістовною ознакою

1. Первинні потреби:

1.1. фізіологічні: потреби в їжі, одязі, житлі, статеві потреби;

.2. екзістенційні: безпека і захищеність, впевненість у завтрашньому дні, міжособисті стосунки, заробітна плата, умови праці;

2. Вторинні потреби:

2.1. соціальні: причетність, влада, успіх;

.2. престижні: просування по службі, визнання і висока оцінка, престиж;

.3. духовні: самовираження через творчість, розвиток особистості;

3. Національні особливості.

Туган-Барановський

(Україна,1890-1910)

А.Маслоу

(Америка, 1940-1950)

Мак-Клелланд

(Америка,1945-1955)  

Ф.Герцберг    

(Німеччина,1950-1960)             В.Подмарков

(Росія, 1975-1985)

А.Ручка, Н.Сакада

(Україна,1970-1980)

А.Здравомислов

(Росія,1970-1990)

3.  За процесуаль-ною ознакою

1. Очікування винагороди;

. Справедливості;

. Стилів керівництва

В.Врум

(Америка,1970-1980)

С.Адамс

(Америка, 1970-1985)

Л.Портер-Е.Лоулер

(Америка, 1960-1970)  

Д.Мак-Грегор

(Америка, 1930-1960)  

Х.Йосіхара  

(Японія, 1950-1970)

Проведений аналіз методологічних основ мотивації праці в системі менеджменту обгрунтовує необхідність створення нової комплексної моделі мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства, яка б враховувала сучасні реалії, особливості розвитку ринкових відносин в Україні, швидку зміну умов зовнішнього середовища та ієрархії потреб людини, імовірнісний характер спонукаючих факторів, і мала можливість попередньої кількісної оцінки ефективності її впровадження.

У другому розділі дисертації “Організаційно-економічні аспекти мотивації праці персоналу торговельних підприємств України” проведено комплексний багатоаспектний аналіз формування зовнішнього та внутрішнього середовища мотиваційної моделі в системі менеджменту торговельного підприємства в умовах трансформації економіки України, досліджено систему трудових мотивів персоналу і їх вплив на показники фінансово-економічної діяльності вітчизняних торговельних підприємств, висвітлено умови формування системи мотивації праці з урахуванням національних особливостей і менталітету нації.

Структура мотиваційної моделі суттєво залежить від середовища, в якому передбачається її використання, тобто від зовнішнього середовища. Під терміном “зовнішнє середовище”розуміють формуючі фактори, які впливають на мотиви персоналу торговельних підприємств у відповідний період часу.

Проведений аналіз розвитку економіки України за роки реформуван-ня економічних відносин (1992-1998) свідчить про загальне погіршення соціально-економічного стану країни та її регіонів, що підтверджує зниження розміру валового внутрішнього продукту (ВВП) у 1998р. до 37,3% від рівня 1992р. Враховуючи об'єктивні та суб'єктивні причини, на основі експертної оцінки “Фокус групами”(зі складу керівників 34 торговельних підприємств України) статистичних та аналітичних данних, було виявлено, що зовнішнє середовище торговельного підприємства перехідного періоду України на шляху до ринку формуються під впливом трьох головних чинників: політичної нестабільності, економічної кризи і “соціальної трансформації”.

Найхарактернішими ознаками політичної нестабільності, є: відсутність єдиного комплексного плану розвитку держави; відсутність жорсткої системи контролю за виконанням законів; корумпованість і протекціонізм влади; ігнорування науки; зростання зовнішньої заборгованості; залежність від іноземного капіталу; комерціалізація банків; невірна податкова політика і т.п. Економічне тло глибокої кризи в державі на даний момент визначається такими факторами: падінням обсягів виробництва продукції в країні; зниженням надійності ділових партнерів; зниженням якості та конкурентоспроможності товару; зростанням собівартості та цін на товари; банкрутством підприємств; уповільненням темпів розвитку науки і техніки; зростанням тіньової економіки; погіршенням криміногенної обстановки. Описані аспекти не могли не вплинути на “соціальну трансформацію”, яку можна охарактеризувати такими факторами: зростанням безробіття; розшаруванням населення за матеріальною ознакою; невпевненістю в завтрашньому дні; зростанням спекуляції і тіньової торгівлі; ухиленням від сплати податків; зниженням ділової активності; підвищенням збудженості, знервованості, агресивності і под.

Впливаючи на формування зовнішнього, кожний з названих факторів діє один на одного, посилюючи або послаблюючи негативні тенденції, що викликають у відповідь природні захисні реакції людини та істотно діють на мотиваційну модель. При цьому значущість мотивів, які спонукають людину до продуктивної праці, під впливом змін у зовнішньому середовищі постійно коливається втрачає або набуває вагомості.

Розроблено методику визначення параметрів(факторів) зовнішнього середовища торговельного підприємства, які впливають на мотивацію праці і складають основу для вибору необхідної мотиваційної моделі з вивчення політичних, економічних, національних, етнічних, соціальних та інших особливостей, визначенню часткової вагомості(значущості) кожного фактора та групи загалом.

Досліджено систему трудових мотивів та стимулів праці персоналу торговельних підприємств України за розробленою методикою, що дозволило розрахувати індекси задоволеності працею персоналу торговельних підприємств України (ІЗП). Ступінь задоволеності діяльністю загалом чи власною діяльністю є інтегральним показником якості життя людини, її реальних досягнень та ефективної мотивації праці на підприємстві. Отриманий середній індекс задоволеності працею (ІЗП=0,512) свідчить, що персонал досліджуваних торговельних підприємствам України "скоріше задоволений своєю працею, ніж незадоволений”. Мотиви трудової діяльності - внутрішні мотиватори (визначальні характеристики внутрішнього середовища, що формують мотиваційну модель в умовах трансформації економіки України), враховуючи результати дослідження в першому розділі дисертаційної роботи, згруповано за чотирма ознаками: за матеріальною; змістовною; процесуальною та національно-етнічно-регіональною.

Теоретичні узагальнення з питань виявлення мотиваційних факторів, які впливають на продуктивну працю персоналу і як слідство на рентабельність, грунтуються на матеріалах вибіркового обстеження торговельних підприємств України. Респондентам було запропоновано оцінити ступінь важливості критеріїв мотиваційної моделі в процентному відношенні та в балах. Зведені коефіцієнти вагомості, за підсумками проведеного анкетного опитування персоналу торговельних підприємств, розраховуються відповідно до закону нормального розподілення.

Оцінка системи мотивації праці дозволила визначити, що по всій генеральній сукупності досліджуваних торговельних підприємств України  за спільністю ознак матеріальні мотиви є найбільш важливими, про що свідчить найвищій усереднений показник економічної ефективності управлінської діяльності - 1,64%. Акцент працівників на матеріальних мотивах до високопродуктивної діяльності віддзеркалює низький рівень життя людей в умовах переходу до ринкової економіки, пояснюється високим рівнем інфляції, низькою заробітною платою та пенсією, постійним зростанням цін на товари, вартості житла та комунальних послуг, що поставило більшість населення країни в дуже скрутне матеріальне становище. На другому місці - група торговельних підприємств України, в якій найбільшого поширення набула комфортна мотивація персоналу, тобто праця у згуртованому колективі, відповідних санітарно-гігієнічних умовах, де коефіцієнт економічної ефективності управлінської діяльності складає 1,42%. Мотивація самореалізації (можливість працювати творчо, підвищувати кваліфікацію, отримувати премії і суспільне визнання) на третьому місці з середнім показником ПЕУ на рівні 1,21%, а соціоцентрична мотивація (відчуття суспільної корисності своєї праці) посідає четверте місце, і має найнижчій критеріальний показник, що дорівнює лише 0,86%.

 Якісна залежність матеріальних та нематеріальних потреб персоналу торговельних підприємств в умовах трансформації економіки України відображена на графіку оптимізації матеріальних та нематеріальних потреб (рис.1), на якому відбито зростання духовних потреб відповідно асимптоматичному наближенню кривої до рівня повної матеріальної забезпеченості.

Рис. 1  Якісна залежність матеріальних та нематеріальних

потреб персоналу торговельних підприємств України

Доведено, що для забезпечення економічної стійкості торговельних підприємств необхідно використовувати матеріальні та духовні мотиви і стимули з метою активізації трудової діяльності різних категорій робітників. Такі дії сприятимуть підвищенню продуктивності праці, збільшенню прибутків підприємств, внаслідок цього покращуватиметься матеріальне становище працівників цих підприємств.

У третьому розділі дисертації “Удосконалення мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства” за результатами теоретичного і практичного дослідження було розроблено організаційно-економічну структуру мотиваційної моделі в умовах трансформації економіки України, обгрунтовано необхідність вдосконалення системи мотивації праці торговельного підприємства, запропоновано програмне забезпечення “Модель мотивації праці” із застосуванням економіко-математичного аналізу та розроблено методичні підходи до впровадження моделі, що враховує вплив мотиваційних факторів на результати фінансово-господарської діяльності торговельних підприємств.

У дисертаційній роботі запропоновано “Модель мотивації праці”, яка враховує особливості перехідного періоду, аспекти політичної нестабільності, економічної кризи, соціальної трансформації, що формують мотиватори зовнішнього середовища (соціально-психологічний вплив яких змінює мотиви людини до праці) і елементи внутрішнього середовища (матеріальні, змістовні, процесуальні, національно-етнічно-регіональні мотиватори) в умовах трансформації економіки України. Представлено схему впливу мотиваторів на мотиваційну модель (рис.2).

                                                                                                         

 

     

Рис. 2 Схема впливу мотиваторів на мотиваційну модель

Обгрунтовано залежність ефективності моделі від результату сумарного впливу на людину всіх мотиваторів. Більшість з діючих мотиваторів мають випадковий характер. Впливаючи на людину, точніше на її ставлення до праці, вони можуть і корелювати, тобто впливати один на одного, посилюючи або послаблюючи спонукаючу сутність кожного складового елемента мотиваційної моделі. Ефективне функціонування мотиваційної моделі можливо тільки у разі створення всіх необхідних організаційно-економічних умов.

Розроблено схему мотиваційної моделі як об'єкту управління, що являє собою замкнену систему управління, яка дає можливість постійно контролювати і, за необхідності, втручатися в її функціонування з метою одержання бажаного результату (рис.3).

            Рис. 3  Схема мотиваційної моделі як об'єкта управління

Суб'єктом управління мотиваційної моделі (СУ) є керівництво торговельного підприємства (власник майна, рада директорів, правління, президент фірми і т.п.), на рівні галузі - керівники галузі (міністр, колегія і т.п.), на державному рівні - керівництво державою (парламент, уряд); об'єктом управління (ОУ) - система мотивів, що спонукають людину до праці на основі впливу внутрішніх і зовнішніх факторів, а також коригувальних управлінських рішень; об'єктом порівняльного аналізу (ОА) є обчислювальний центр, що володіє необхідною апаратурою для постійного відстеження фактора, який характеризує продуктивну працю та порівняння його з попередніми показниками; показником продуктивності праці (Ппр) виступає виробничій потенціал персоналу, співвідношення обсягу товарообігу на 1 працівника, Ппр - зміна продуктивності праці, УР, УР’- управлінські рішення.

Спостереження за функціонуванням мотиваційної моделі відбувається за допомогою вихідного параметра, що характеризує продуктивність праці шляхом порівняння величини з даними попередніх досліджень. Дуже важливо визначити функціональну залежність величини цього параметра від впливу мотиваторів, які використані в мотиваційній моделі. Найбільш ефективним є метод, що поєднує розрахункову та експериментальну частини і дає можливість визначити необхідну функціональну залежність. З використанням методу екстраполяції з’являється можливість спрогнозувати негативні наслідки і здійснювати постійний контроль за функціонуванням моделі.

Розроблено математичний алгоритм моделі мотивації праці, що дає можливість здійснити якісну та кількісну оцінку функціонування моделі на торговельному підприємств, спрогнозувати імовірнісний вплив визначальних характеристик, факторів зовнішнього та внутрішнього середовища мотиваційної моделі на вихідні параметри фінансово-господарської діяльності: продуктивність праці, прибуток та визначити ефективність нової моделі за допомогою інтегрального коефіцієнта ефективності. Ефективність моделі мотивації праці залежить від результату сумарного впливу на людину всіх мотиваторів. Практично, більшість з діючих мотиваторів, мають випадковий характер. Впливаючи на людину, точніше на його ставлення до праці, вони можуть корелювати, тобто впливати один на одного, посилюючи або послаблюючи спонукаючу сутність кожного складового елемента мотиваційної моделі.

Вагомість визначальних характеристик, згрупованих за різними ознаками, визначається за формулою:

де Q х- сумарна вагомість групи, i- коефіцієнти вагомості кожного параметра, Уi- параметри характеристик, n - число характеристик, які враховуються.

Прогнозування продуктивності праці відбувається за допомогою математичних обчислень з використанням розробленого алгоритму і моделі мотивації праці, визначаючи кореляційні залежності мотиваторів та їх сумарний вплив на вихідний параметр –продуктивність праці.

Застосовується інструмент множинної регресії з використанням показника продуктивності праці як Y-інтервалу (залежної змінної) та сумарних вагомостей груп показників мотиваційної моделі як Х-інтервалу (передбаченої або незалежної змінної). Підсумкова вагомість усіх застосованих мотиваторів є функцією продуктивності праці діючого підприємства Q = F (Ппр).

Розроблено методику, що забезпечує найбільш прийнятний шлях вибору та впровадження на підприємстві нової мотиваційної моделі.

Запропоновано комп’ютерне програмне забезпечення “Моделі мотивації праці”, що підвищує її мобільність, оперативність, суттєво знижує трудомісткість обробки даних, а також дає можливість виявити сильні та слабкі аспекти діючої мотивації на підприємстві у вигляді мотивів, які мають вплив на продуктивність праці людини. Програма представляє собою комплексну інтегровану систему мотивації праці і може використовуватися у практичній діяльності в системі менеджменту торговельного підприємства як самостійний програмний продукт. Принцип функціонування “Моделі мотивації праці” описаний на прикладі автоматизованої системи обробки інформації, яку впроваджено в діяльність реально існуючого торговельного підприємство ВАТ “Дельта”. На основі аналізу інформаційних блоків: бухгалтерської та статистичної звітності, зведених показників фінансово-господарської діяльності, результатів анкетного опитування персоналу торговельного підприємства, з’являється можливість у повному обсязі зробити висновок щодо ефективності діючої системи мотивації праці в процесі управління торго-вельним підприємством, продемонструвати вагомість мотиваторів зовніш-нього та внутрішнього середовища у динаміці аналізованих періодів, здійснити розрахунки вихідних показників функціонування системи моти-вації, що представлено у вигляді уніфікованих форм: показники ефектив-ності управління, прогнозування продуктивності праці та прибутку і розрахунку інтегрального коефіцієнту ефективності моделі мотивації праці (ІКЕМ), який свідчить про високу ефективність дії впровадженої моделі, що виражається в збільшенні показника поточного періоду на 75,24%, порівнюючи з попереднім. На підставі отриманих результатів уточнюється структура мотиваційної моделі відповідно до практичних можливостей та потреб підприємств в умовах трансформації економіки України.

Мотиваційна модель є універсальною, тому що її можна впроваджувати на будь-якому рівні управління (державному, регіональному, на рівні підприємств, фірм), а також для підприємств будь-якої форми власності та функціонального напрямку. Відрізняється лише ступенем повноти її використання та обсягами оброблюваної інформації, цілями та завданнями, які поставлені перед управлінськими об'єктами. Використання моделі мотивації праці дає можливість здійснювати постійний контроль за її функціонуванням та впровадити коригувальні управлінські рішення у разі об'єктивної необхідності.

ВИСНОВКИ

Проведене в дисертаційної роботі дослідження теоретичних, організаційно-економічних і методологічних аспектів мотивації праці в системі менеджменту дозволило зробити наступні висновки і пропозиції, спрямовані на удосконалення мотивації праці в системі менеджменту торговельних підприємств, що функціонують на вітчизняному ринку.

  1.  Проведене дослідження теоретичних та аналітичних аспектів мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства дозволило визначити коло питань, пов’язаних з необхідністю адаптації системи мотивів і стимулів праці до мінливого ринкового середовища, створення системи мотивації праці, яка б враховувала імовірнісний характер спонукаючих факторів, швидку зміну умов зовнішнього середовища та ієрархії потреб людини і мала можливість попередньої кількісної оцінки ефективності її впровадження.
  2.  Уточнено визначення категорії “мотивація праці”, на засадах якого доцільно базувати концепцію мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства в умовах трансформації економіки України.
  3.  Доведено, що на мотивацію праці в системі менеджменту торговельного підприємства діють як зовнішні, так і внутрішні мотиватори. До першої групи увійшли мотиватори, які впливають на людину з боку зовнішнього середовища, до другої відносятся                                                                   внутрішні мотиватори, що пов'язані безпосередньо з трудовою діяльністю і ставленням до неї людини. Визначальні характеристики внутрішнього середовища (мотиватори), які формують систему мотивації праці підприємств торгівлі в умовах трансформації економіки України, згруповано за матеріальною, змістовною, процесуальною, національно-етнічно-регіональною ознакою.
  4.  Проведений комплексний багатоаспектний аналіз розвитку економіки України за роки реформування економічних відносин (1992-1998) свідчить про загальне погіршення соціально-економічного стану країни та її регіонів, що підтверджує зниження розміру валового внутрішнього продукту (ВВП) у 1998р. до 37,3% від рівня 1992р. Враховуючи об'єктивні та суб'єктивні причини, можна стверджувати, що зовнішнє середовище торговельного підприємства перехідного періоду України на шляху до ринку формуються під впливом трьох головних факторів: політичної нестабільності, економічної кризи і “соціальної трансформації ”.
  5.  Нестабільність ринкової економіки України, перманентний характер змін вимагає від торговельних підприємств постійного перегляду системи мотивації праці. З урахуванням цього в роботі запропонована “Модель мотивації праці”, яка враховує не тільки елементи внутрішнього середовища, але й аспекти, що формують зовнішнє середовище торговельного підприємства (соціально-психологічний вплив яких змінює мотиви, що спонукають людину до праці) в умовах трансформації економіки України. Ефективність такої моделі залежить від результату сумарного впливу на людину всіх мотиваторів. Мотиваційна модель являє собою замкнену систему управління, до структури якої входять об'єкт управління, суб'єкт управління, управлінський вплив, зворотний зв'язок та всі необхідні елементи, що забезпечують можливість управління, координації і контролю її функціонування з метою одержання бажаного результату. Спостереження за функціонуванням мотиваційної моделі відбувається за допомогою вихідних параметрів фінансово-господарської діяльності, що характеризують економічну результативність управлінської діяльності, продуктивність праці, трудомісткість товарообігу, рентабельність, ефективності стимулювання персоналу шляхом порівняння величин з даними попередніх досліджень.
  6.  Розроблена методика дослідження системи трудових мотивів та стимулів праці різних категорій персоналу торговельних підприємств і визначення параметрів зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на мотивацію праці та складають основу для створення необхідних організаційно-економічних передумов щодо вибору оптимальної мотиваційної концепції.
  7.  Впровадження моделі мотивації праці в діяльність торговельного підприємства дозволило змістити центр ваги мотиваційних потреб від чисто матеріальних споживчих інтересів, які переважають у теперішній кризовий період, до більш якісної інтелектуально-усвідомленої праці, про що свідчить збільшення часткової вагомості параметрів - мотиваторів, які характеризують саме такі мотиви (за змістовною, процесуальною, національно-етнічно-регіональною ознаками, та зниження вагомості тих параметрів, що визначають тільки матеріальні стимули (визначальні характеристики за матеріальною ознакою).
  8.  Розроблений економіко-математичний алгоритм моделі мотивації праці дає можливість здійснити якісну та кількісну оцінку функціонування моделі на торговельному підприємств, спрогнозувати імовірнісний вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища мотиваційної моделі на вихідні параметри фінансово-господарської діяльності (продуктивність праці, прибуток) та визначити ефективність нової моделі за допомогою інтегрального коефіцієнта ефективності.
  9.  Систему мотивації праці в процесі управління торговельним підприємством з використанням ПЕОМ в дисертації розроблено стосовно до діалогового режиму з користувачем, що дозволяє постійно контролювати і, за необхідності, втручатися в її функціонування з метою активізації персоналу до високопродуктивної праці. На підставі отриманих результатів уточнюється структура мотиваційної моделі відповідно до практичних можливостей та потреб підприємств в умовах трансформації економіки України.
  10.  Розроблені пропозиції щодо комплексного підходу при формуванні мотивації праці в системі менеджменту, шляхом врахування цілісності принципів, стимулів, мотивів і очікувань поведінкових реакцій персоналу та єдності соціальних, економічних і психологічних засад, цілей і завдань, механізмів впровадження мотиваційної моделі, що сприятимуть підвищенню ефективності фінансово-господарської діяльності торговельних підприємств в умовах трансформації економіки України.

   СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Казмерчук Н.Г. Мотивація як функція менеджменту// Сучасний  менеджмент в питаннях і відповідях. –К.: КДТЕУ, 1999. –С. 91-124.

  1.  Казмерчук Н.Г. Організаційні умови переходу торгівлі до ринкової економіки// Збірник наук.праць КДТЕУ. –. - С. 31-33.
  2.  Казмерчук Н.Г. Мотивация труда: уважение к человеку //Діловий вісник. –. –№9. - С. 16-17.,  №10, С. 20-21.–(російською мовою).
  3.  Казмерчук Н.Г. Організаційно-економічні аспекти мотивації праці в період переходу до ринкової економіки //Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. -  1999. - №7-8. - С. 52-55.
  4.  Казмерчук Н.Г. Модель мотивації праці в діяльності торговельних підприємств: сутність, впровадження, ефективність //Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. –. - № 13-14. - С. 27-30.
  5.  Казмерчук Н.Г. Мотивація в системі менеджменту //Матеріали міжнародної наукової конференції молодих вчених-економістів “Менеджмент в економіці перехідного періоду”, Донецьк: ДГТУ. - 1997. - С. 10-12.
  6.  Казмерчук Н.Г. Сутність і структура мотиваційної моделі // Матеріали Другої міжнародної конференції “Наука і освіта 99”, Київ: НУ ім. Т.Шевченко. - 1999. - С. 21-24.
  7.  Казмерчук-Палащина Н.Г. Дослідження системи трудових мотивів і стимулів праці в торговельних підприємствах України // Збірник наукових праць по матеріалах міжнародної науково-практичної конференції “Україна на порозі ХХІ століття: економіка, державність” /В 2-х томах. Том 2. - Вінниця: Вінницький торговельно-економічний інститут КДТЕУ. –. - С.79-93. 

АНОТАЦІЯ

Казмерчук-Палащина Н.Г. Організаційно-економічні аспекти мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 –Підприємництво, менеджмент та маркетинг. –Київський державний торговельно-економічний університет, Київ, 2000.

Дисертаційна робота присвячена актуальним проблемам теоретичних, методологічних і організаційних аспектів мотивації праці в системі менеджменту торговельного підприємства в умовах трансформації економіки України.  Внесені пропозиції щодо кваліфікації теорій мотивації праці за пріоритетними ознаками: матеріальною, змістовною та процесуальною. Проведено комплексний багатоаспектний аналіз форму-вання зовнішнього середовища мотиваційної моделі в період трансфор-мації економіки України. Особлива увага приділена дослідженню системи трудових мотивів і стимулів праці персоналу торговельних підприємств.

В роботі запропоновано “Модель мотивації праці”, яка враховуючи особливості перехідного періоду, дає можливість здійснити якісну та кількісну оцінку функціонування моделі на торговельному підприємстві. Сформульовано рекомендації щодо підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності торговельних підприємств в ринковому середовищі України.

Ключові слова: мотивація, мотивація праці, модель мотивації праці, мотиви,  стимули, потреби, мотиватори, фактори, внутрішнє середовище, зовнішнє середовище, організаційно-економічні аспекти.

АННОТАЦИЯ

Казмерчук-Палащина Н.Г. Организационно-  экономические аспекты мотивации труда в системе менеджмента торгового предприятия. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 –Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. –Киевский государственный торгово-экономический университет, Киев, 2000.

Диссертационная робота посвящена актуальным проблемам теоретических, методологических и организационных аспектов  мотивации труда в системе менеджмента торгового предприятия в условиях трансформации экономики Украины.

На основании анализа литературных источников раскрыта теоретическая сущность мотивации труда в системе менеджмента торгового предприятия и выявлены ее особенности с точки зрения торговых предприятий. В работе уточнено определение категории “мотивация труда”, на основании которого целесообразно опираться в процессе разработки модели мотивации труда в системе менеджмента торгового предприятия. Внесены предложения по классификации теорий мотивации труда по приоритетным признакам: материальному, содержательному, процессуальному.

Проведен комплексный многоаспектный анализ формирования внешней среди мотивационной модели переходного периода Украины на пути к рынку. Особенное внимание уделено исследованию системы трудовых мотивов и стимулов труда персонала торговых предприятий. Определены условия формирования  системы мотивации труда с учетом национальных особенностей и менталитета нации.

Разработана схема мотивационной модели как объекта управления, которая представляет собой замкнутую систему управления и дает возможность постоянно контролировать, а в случае необходимости вмешиваться в ее функционирование с целью получения желаемого результата. Предложены методические подходы для определения параметров внешней и внутренней среды, которые влияют на мотивацию труда и составляют основу для выбора необходимой мотивационной модели с учетом политических, экономических, национальных, этнических, социальных и прочих особенностей; определению долевой весомости каждого фактора и группы в целом.

В диссертации разработана “Модель мотивации труда”, которая учитывает особенности переходного периода, аспекты, которые формируют внешнюю среду (социально-психологическое воздействие на мотивацию человека к труду) и элементы внутренней среды (реакции человека на мотивирующие факторы со стороны предприятия и самомотивацию) в условиях трансформации экономики Украины. Особое внимание уделено исследованию системы трудовых мотивов и стимулов труда персонала торговых предприятий. Разработан математический алгоритм модели мотивации труда, который дает возможность осуществить качественную и количественную оценку функционирования модели на торговых предприятиях, спрогнозировать вероятность влияние факторов внешней и внутренней среды мотивационной модели на исходные параметры финансово-хозяйственной деятельности: производительность труда, прибыль и определить эффективность новой модели с помощью интегрального коэффициента эффективности. Разрабо-тана методика, которая обеспечивает наиболее приемлемый путь выбора и внедрения на торговом предприятии новой мотивационной модели.

Предложено компьютерное программное обеспечение “Модели мотивации труда”, которое дает возможность выявить сильные и слабые стороны действующей системы мотивации на торговом предприятии путем выделения мотивов оказывающих влияние на производительность труда персонала. На основании полученных результатов уточняется структура мотивационной модели соответственно практическим возможностям и потребностям персонала торговых предприятий.

Сформулированы рекомендации относительно повышения эффективности финансово-хозяйственной деятельности торговых предприятий в рыночной среде Украины.

Результаты работы могут быть практически внедрены в работу торговых предприятий Украины различных форм собственности, а также использованные в учебном процессе высших учебных заведений.

Ключевые слова: мотивация, мотивация труда, модель мотивации труда, мотивы,  стимулы, потребности, мотиваторы, факторы, внутренняя среда, внешняя среда, организационно-экономические аспекты.

ANNOTATION

Kazmerchuk-Palashchina N.G. Labour motivation organizational-economic aspects in management trade enterprise system. - Manuscript.

Thesis for a scientific degree of Doctor of Philosophy (Ph. D.) in Economics in speciality 08.06.02 –Entrepreneurship, management and marketing. Kiev State University of  Trade  and  Economics, Kiev, 2000.

The dissertation is devoted to actual problems of theoretical, methodological and organizational work motivation aspects in trade enterprise management system in conditions of Ukraine economy transformation. The offers on classification of work motivation theories to priority attributes are brought in: material, substantial, remedial. The complex multifold analysis of external environment motivation model formation of Ukraine transitive period on the way to the market is carried out. The special attention is given to research of labour motives and work stimulus system of the trade enterprises personnel.

In the dissertation "Labour motivation model" is developed which is taking into account features of the transitive period, enables to carry out a qualitative and quantitative estimation of model functioning at the trade enterprises. The recommendations concerning increase of financial-economic activity efficiency of the trade enterprises in market environment of Ukraine are formulated.

 Key words: motivation, labour motivation, labour motivation model, motives, stimulus, needs, motivators, factors, internal environment, external environment, organizational-economic aspects.

КАЗМЕРЧУК-ПАЛАЩИНА Наталія Григорівна

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Підп. до друку  17.05.2000. Формат 60х84/16

Папір друк. Офс. друк. Ум. друк. арк. 1,16. Ум. фарбо-відб. 1,28.

Обл.-вид. арк. 1,00. Тираж 100 прим. Зам. №258

Видавничий центр КДТЕУ. Друкарня ВЦ

02156, Київ –, вул. Кіото, 19




1. Особенности формы правления государств социалистического устройства
2. История литературы.
3. Гірничий факультет Гірництво 1
4. О реализации дискретных состояний в ходе флуктуаций в макоскопических процессах
5. энергетического цикла и объектах по производству хранению или транспортировке токсичных химических вещест
6. Курсовая работа- Фридрих II Гогенцоллерн и Иосиф II Габсбург
7.  СТРУКТУРНЫЕ ЗАКОНЫ 1
8. а и совершившая за одно десятилетие гигантский скачок вперед в экономическом развитии
9. Николай Михайлович Янсон
10. Реферат- Гостра нейропатія лицевого нерва справа
11. мех свойствам и на отсутствие поверхностных и внутренних дефектов.
12. король і королева Іспанії і островів моря наші повелителі в нинішньому 1492 році поклали край війні з мавр
13. верхний слой земли.
14. Да или нет Если вы согласны с утверждением напишите да если не согласны ~ нет
15. тема нормативных актов в Российской Федерации Заключение Список литературы Введение Во все времена л
16. Банковская система России
17. Українська мова у професійному спілкуванні
18. Что Прости мне нужно идти
19. Средняя общеобразовательная школа 89 г
20. Реализация управленческих решений