Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему Excel Виконав студент Групи 3е1911.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

               Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

               Бурштинський енергетичний коледж ІФНТУНГ

                        Реферат

                          На тему «Excel»

Виконав студент

Групи 3е1-9-11                                                            Варунок Ігор

Перевірив                                                                    Бойко В.С.

                                             2013



Зміст

 

Вступ

Розділ 1. Microsoft Excel

1.1 Поняття і можливості MS Excel

1.2 Способи запуску Excel й вихід із нього

1.3 Основні елементи вікна MS Excel

1.4 Структура електронних таблиць

1.5 Можливі помилки при використанні функцій у формулах

1.6 Аналіз даних в MS Excel

1.7 Сценарії

1.8 Приклад розрахунків внутрішньої швидкості обороту інвестицій

1.9 Побудова діаграм

Розділ 2. Техніка безпеки при роботі на ПК

2.1 Основні вимоги до користувачів ПК із охорони роботи, техніки безпеки, пожежної безпеки

2.2 Вимоги охорони роботи до приміщення для роботи із ПК

2.3 Вимоги охорони роботи до робочого місця користувачів ПК

2.4 Вимоги охорони роботи до режиму роботи

2.5 Вимоги техніки безпеки до користувачів ПК

2.6 Основні вимоги до користувачів засобів оргтехніки із охорони роботи, техніки безпеки, пожежної безпеки

2.7 Відповідальність

2.8 Дії працівників та учнів у разі ураження людини електричним струмом

2.9 Дії працівників та учнів у разі виникнення пожежі

2.10 Дії працівників при необхідності отримання невідкладної медичної допомоги

Висновок

Список використаних джерел


Вступ

Microsoft Excel – програма призначена для організації даних у таблиці для документування і графічного подання інформації.

Програму MS Excel застосовується при створенні комплексних документів у які необхідно:

· використовувати тих сам дані в різних робочих аркушах;

· змінити і відновлювати зв'язки.

Перевагою MS Excel є ті, що програма допомагає оперувати більшими обсягами інформації. Робочі книжки MS Excel надають можливість зберігання і організації даних, обчислення суми значень у комірках. MS Excel надає широкий, спектр методів, що дозволяють зробити інформацію простою для сприйняття.

У наш годину, кожній людині важливо знаті і матір навички в роботі із додатками Microsoft Office, бо сучасний світ насичений величезною кількістю інформацією, із якої просто необхідно вміти працювати.

Більш докладно в цій дипломній якщо уявлень додаток MS Excel, його функції і можливості. А також використання сценаріїв із їхнім практичним застосуванням.

 


Розділ 1. Microsoft Excel

 

1.1 Поняття і можливості Microsoft Excel

Електронні таблиці – це програма, що моделює на екрані монітора двовимірну таблицю, котра складається із рядків й стовпців.

Табличний процесор MS Excel (електронні таблиці) - одне із найбільше часто використовуваних додатків пакета MS Office, наймогутніший інструмент у вмілих руках, що значно спрощує рутинну повсякденну роботу. Основне призначення MS Excel - розв'язок практично будь-яких завдань розрахункового характеру, вхідні дані яких, можна представити у вигляді таблиць. Застосування електронних таблиць спрощує роботу із даними і дозволяє одержувати результати без програмування розрахунків. У комбінації ж із мовою програмування Visual Basic for Application (VBA), табличний процесор MS Excel здобуває універсальний характер й дозволяє розв'язати взагалі будь-яке заподіяння, незалежно від його характеру.

Особливість електронних таблиць полягає в можливості застосування формул для опису зв'язку між значеннями різних комірок. Розрахунки по заданих формулах виконується автоматично. Зміна вмісту якої-небудь комірки приводити до перерахування значень всіх комірок, котрі із нею зв'язані формульними відносинами і, тім самим, до відновлення всієї таблиці відповідно до даних, що змінилися

Основні можливості електронних таблиць:

1. проведення однотипних складних розрахунків над більшими наборами даних;

2. автоматизація підсумкових обчислень;

3. розв'язок завдань шляхом добору значень параметрів;

4. обробка (статистичний аналіз) результатів експериментів;

5. проведення пошуку оптимальних значень параметрів (розв'язок оптимізаційних завдань);

6. підготовка табличних документів;

7. побудова діаграм (у тому числі і зведених) за наявними даними;

8. створення і аналіз баз даних (списків).

 

1.2 Способи запуску Excel й вихід із нього

Щоб запустити Excel, виконаєте команду Пуск / Програми / Microsoft Office / Microsoft Excel.

Після завантаження програми відкриється робоче вікно Microsoft Excel, яку містить елементи меню, а також панелі інструментів, де розміщаються кнопки для створення нової робочої книжки, відкриття існуючої й т.д.

Вікно програми Microsoft Excel з завантаженою електронною таблицею якщо виглядати, як це показано на малюнку 1.

Малюнок 1. - Вікно програми Microsoft Excel

Закінчити роботу із Excel можна одним зі способів:

• Виконаєте команду Файл / Вихід;

• Клацніть лівою кнопкою миші по кнопці закриття вікна програми;

• Натисніть комбінацію клавіш Alt+F4;

Клацніть правою кнопкою миші по заголовкові вікна Excel й із контекстного меню виберіть команду Закрити.

 

1.3 Основні елементи вікна MS Excel

Основними елементами робочого вікна є:

1. Рядок заголовка (у ній вказується ім'я програми) з кнопками керування вікном програми і вікном документа (Згорнути, Згорнути у вікно чи Розгорнути все екран, Закрити);

2. Рядок основного меню (кожний пункт меню являє собою набір команд, об'єднаних загальної функціональною спрямованістю) плюс вікно для пошуку довідкової інформації.

3. Панелі інструментів (Стандартна, Форматування і ін.).

4. Рядок формул, що містить у якості елементів полі Ім'я і кнопку Вставка функції (fx), призначена для введення і редагування значень чи формул у комірках. У полі Ім'я відображається адреси поточної комірки.

5. Робоча область (активний робітник аркуш).

6. Смуги прокручування (вертикальна і горизонтальна).

7. Набір ярличків (ярлички аркушів) для переміщення між робочими аркушами.

8. Рядок стану

1.4 Структура електронних таблиць

Файл, створений засобами MS Excel, прийнято називати робочою книгою. Робочих книжок створити можна скільки, стільки дозволити наявність вільної пам'яті на відповіднім обладнанні пам'яті. Відкрити робочих книжок можна скільки, стільки їхнього створене. Однак активною робочою книгою може бути лише одна поточна (відкрита) книга.

Робоча книга являє собою набір робочих аркушів, кожний із які має табличну структуру. У вікні документа відображається лише поточний (активний) робітник аркуш, із яким й ведеться робота. Кожний робочий аркуш має назву, Яка відображається на ярличку аркуша в нижній частині вікна. За допомогою ярличків можна перемикатися до інших робочих аркушів, що входять у ту ж робочу книжку. Щоб перейменувати робочий аркуш, треба двічі клацнути мишкою на його ярличку і замінити старе ім'я на нове чи шляхом виконання наступних команд: меню Формат, ряд Аркуш у списку меню, Перейменувати. А можна і, установивши покажчик ведмедика на ярлик активного робочого аркуша, клацнути правою кнопкою миші, после чого в контекстному меню, що з'явився, клацнути по рядкові Перейменувати і виконати перейменування. У робочу книжку можна додавати (вставляти) нові аркуші чи видаляти непотрібні. Вставку аркуша можна здійснити шляхом виконання команди меню Вставка, ряд Аркуш у списку пунктів меню. Вставка аркуша відбудеться перед активним аркушем. Виконання вищевикладених дій можна здійснити і за допомогою контекстного меню, яку активізується натисканням правої кнопки ведмедика, покажчик якої винен бути встановлений на ярличку відповідного аркуша. Щоб поміняти місцями робітники аркуші потрібно покажчик ведмедика встановити на ярличок переміщуваного аркуша, нажати ліву кнопку ведмедика і перетягнути ярличок у потрібне місце.

Робочий аркуш (таблиця) складається із рядків й стовпців. Стовпці озаглавлені прописними латинськими літерами і, далі, двох літерними комбінаціями. Усього робочий аркуш містить 256 стовпців, пойменованих від A до IV. Рядки послідовно нумеруються числами від 1 до 65536.

На перетинанні стовпців й рядків утворюються комірки таблиці. Вони є мінімальними елементами, призначеними для зберігання даних. Кожне комірка має свою адресою. Адреси комірки складається із імені стовпця і номери рядка, на перетинанні які розташовано комірка, наприклад, A1, B5, DE324. Адреси комірок використовуються при записі формул, що визначають взаємозв'язок між значеннями, розташованими в різних комірках. У теперішній момент години активної може бути лише одне комірка, яку активізується клацанням ведмедика по ній й виділяється рамкою. Ця рамка в Excel відіграє роль курсору. Операції введення і редагування даних завжди проводяться лише в активній комірці. На дані, розташовані в сусідніх комірках, що утворюють прямокутну область, можна посилатися у формулах як на єдине ціле. Групу комірок, обмежену прямокутною областю, називають діапазоном. Найбільше часто використовуються прямокутні діапазони, що утворюються на перетинанні групи рядків, що послідовно йдуть, й групи стовпців, що послідовно йдуть. Діапазон комірок позначають, указуючи через двокрапку адреси Першого комірки і адреси останньої комірки діапазону, наприклад, B5:F15. Виділення діапазону комірок можна здійснити протяганням покажчика ведмедика від одного кутового комірки до протилежного комірки по діагоналі. Рамка поточної (активної) комірки при цьому розширюється, охоплюючи весь обраний діапазон.

Для прискорення і спрощення обчислювальної роботи Excel надає в розпорядження користувача потужний апарат функцій робочого аркуша, що дозволяють здійснювати практично усі можливі розрахунки.

У цілому MS Excel містить более 400 функцій робочого аркуша (вбудованих функцій). Усі смердоті відповідно до призначення діляться на 11 груп (категорій):

1. фінансові функції;

2. функції дати і години;

3. арифметичні і тригонометричні (математичні) функції;

4. статистичні функції;

5. функції посилань й підстановок;

6. функції баз даних (аналізу списків);

7. текстові функції;

8. логічні функції;

9. інформаційні функції (перевірки властивостей й значень);

10.інженерні функції;

11.зовнішні функції.

Запис будь-якої функції в комірку робочого аркуша обов'язково починається з символу рівно (=). Якщо функція використовується в складі якої-небудь іншої складної функції чи у формулі (мега формули), то символ рівно (=) пишеться перед цією функцією (формулою). Звертання до будь-якої функції проводитися вказівкою її імені і наступного його у круглих дужках аргументу (параметра) чи списку параметрів. Наявність круглих дужок обов'язково, саме смердоті служать ознакою того, що використовуване ім'я є іменем функції. Параметри списку (аргументи функції) розділяються крапкою із комі (;). Їхня кількість не винна перевищувати 30, а довжина формули, що містить стільки завгодно звертань до функцій, не винна перевищувати 1024 символів. Усе імена при записі (уведенні) формули рекомендується набирати малими літерами, тоді правильно введені імена будуть відображені прописними літерами.

 

1.5 Можливі помилки при використанні функцій у формулах

При роботі із електронними таблицями важливо не лише вміти ними користуватися, але й і не робити поширених помилок. Дослідження показали, що более половини людей, що часто використовують Microsoft Excel у своїй діяльності, тримають на робочому столі звичайний калькулятор! Причина виявилася проста: щоб зробити операцію підсумовування двох чи более комірок для одержання проміжного результату (а таку операцію, як показує практика, більшості людей доводитися виконувати досить часто), необхідно виконати дві зайві дії. Знайти місце в поточній таблиці, де якщо розташовуватися підсумкова сума, й активізувати операцію підсумовування, нажавши кнопку P.S (сума). І лише после цого можна вибрати тих комірки, значення які передбачається просумувати.

У комірці Excel замість очікуваного обчисленого значення можна побачити ####### (діези). Це лише ознака того, що ширина комірки недостатня для відображення отриманого числа.

Наступні значення, називані константами помилок, Excel відображає в комірках формули, що містять, у випадку виникнення помилок при обчисленнях по цих формулах:

1. #ІМЯ? - неправильно введене ім'я функції чи адреси комірки.

2. #ДЕЛ/0! - значення знаменника у формулі дорівнює нулю (розподіл на нуль).

3. #ЧИСЛО! - значення аргументу функції не відповідає припустимому. Наприклад, ln(0), ln(-2), .

4. #ЗНАЧ! - параметри функції введені неправильно. Наприклад, замість діапазону гнізд уведене їхнє послідовне перерахування.

5. #ССИЛКА! - невірне посилання на комірку.

 

1.6 Аналіз даних в MS Excel

Дані - відомості:

- отримані шляхом виміру, спостереження, логічних чи арифметичних операцій;

- представлені у формі, придатної для постійного зберігання, передачі і (автоматизованої) обробки.

У Excel тип даних - тип, значення, що зберігається в комірці.

Колі дані вводяться на робочий аркуш, Excel автоматично аналізує їхні визначає тип даних. Тип даних, що привласнюється комірці за замовчуванням, визначає спосіб аналізу даних, який можна застосовувати до даного комірки.

Наприклад, у більшості інструментах аналізу даних використовуються саме числові значення. Якщо ві спробуєте запровадити текстове значенні, то програма відреагує повідомленням про помилку.

Типи даних:

1. Текстовий

2. Числовий

3. Кількість

4. Числові символи

5. Дроби

6. Дата і годину

7. Дати

8. Час

9. Формули

Аналіз даних - область інформатики, що займається побудовою і дослідженням найбільш загальних математичних методів й обчислювальних алгоритмів витягу знань з експериментальних (у широкому змісті) даних.

Аналіз даних - порівняння різної інформації.

Робота із таблицею не обмежується вибачимо занесенням у неї даних. Важко уявити собі область, де б не вимагався аналіз цих даних.

Таблиці даних є частиною блоку завдань, який іноді називають інструментами аналізу " що-якщо". Таблиця даних являє собою діапазон комірок, що показує, як зміну певних значень у формулах впливає на результати цих формул. Таблиці надають спосіб швидкого обчислення декількох версій у рамках однієї операції, а також спосіб перегляду і порівняння результатів всіх різних варіантів на одному аркуші.

MS Excel представляє широкі можливості для проведення аналізу даних, що перебувають у списку. До засобів аналізу відносяться::

· Обробка списку за допомогою різних формул й функцій;

· Побудова діаграм й використання карт MS Excel;

· Перевірка даних робочих аркушів й робочих книжок на наявність помилок;

· Структуризація робочих аркушів;

· Автоматичне підведення підсумків (включаючи майстер часткових торб);

· Консолідація даних;

· Зведені таблиці;

· Спеціальні засоби аналізу вибіркових записів й даних - підбор параметра, пошук розв'язку, сценарії і ін.

 

1.7 Сценарії

Одне із головних переваг аналізу даних - пророкування майбутніх подій на основі сьогоднішньої інформації.

Сценарії є частиною блоку завдань, який іноді називають інструментами аналізу" що-якщо". (Аналіз «что-если». Процес зміни значень осередків і політичного аналізу впливу цих змін результат обчислення формул листку, наприклад зміна відсоткової ставки, яка у таблиці амортизації визначення сум платежів.)

Сценарій - це набір значень, котрі в додатку Microsoft Office Excel зберігаються і можуть автоматично підставлятися в аркуш. Сценарії можна використовувати для прогнозу результатів моделей розрахунків аркуша. Існує можливість створити і зберегти в аркуші різні групи значень, а потім перемикатися на кожній з цих нових сценаріїв, щоб переглядати різні результати. Або можна створити кілька вхідних наборів даних (змінюваних комірок) для будь-якої кількості змінних й привласнити ім'я кожному набору. По імені обраного набору даних MS Excel сформує на робочому аркуші результати аналізу. Крім цого, диспетчер сценаріїв дозволяє створити підсумковий звіт по сценаріях, у яким відображаються результати підстановки різних комбінацій вхідних параметрів.

При розробці сценарію дані на аркуші будуть мінятися. З цієї заподій перед початком роботи зі сценарієм Прийде створити сценарій, що зберігає первісні дані, чи ж створити копію аркуша Excel.

Усі сценарії створюються в діалоговім вікні Додавання сценарію. Насамперед необхідно вказати комірки для відображення прогнозованих змін. Посилання на комірки відділяються друг від друга двокрапкою чи крапкою із комі. Потім у діалоговім вікні Значення комірок сценарію кожному комірці привласнюється нове значення. Ці значення використовуються при виконанні відповідного сценарію. Після введення значень генерується сценарій. При виборі іншого сценарію, значення в комірках міняються так, як зазначено в сценарії.

Для захисту сценарію використовуються прапорці, котрі виставляються в нижній частині діалогового вікна Додавання сценарію. Прапорець Заборонити зміни не дозволяє користувачам змінити сценарій. Якщо активізований прапорець Сховати, то користувачі не зможуть, відкривши аркуш, побачити сценарій. Ці опції застосовуються лише тоді, коли встановлений захист аркуша.

Якщо потрібно одночасно зрівняти кілька сценаріїв, то можна створити Підсумковий звіт, клацнувши в діалоговім вікні по кнопці Звіт.

У багатьох економічних завданнях результат розрахунків залежить від декількох параметрів, якими можна управляти.

Диспетчер сценаріїв відкривається командою Сервіс/Сценарії (малий. 1). У вікні диспетчера сценаріїв за допомогою відповідних кнопок можна додати новий сценарій, змінити, вилучити чи вивести існуючий, а також - об'єднати кілька різних сценаріїв й одержати підсумковий звіт по існуючих сценаріях.


 

1.8 Приклад розрахунків внутрішньої швидкості обороту інвестицій

Вихідні дані: витрати у проекті становлять 700 млн. крб. Очікувані доходи протягом наступних п'яти років, складуть: 70, 90, 300, 250, 300 млн. крб. Розглянути також наступні варіанти (витрати на проект представлені зі знаком мінус):

-   -600; 50;100; 200; 200; 300;

-   -650; 90;120;200;250; 250;

-   -500, 100,100, 200, 250, 250.

Рис 1. Вікно Диспетчер сценаріїв

Розв'язок:

Для обчислення внутрішньої швидкості обороту інвестиції (внутрішньої норми прибутковості) використовується функція ВШР.

ВШР - ВШР - Повертає внутрішню ставку прибутковості для ряду потоків коштів , представлених їхніми чисельними значеннями. Ці грошові потоки не обов'язково повинні бути рівними по величині. Однак смердоті повинні матір місце через рівні проміжки години, наприклад щомісяця чи щорічно.

Внутрішня ставка прибутковості - це процентна ставка, прийнята для інвестиції, що полягає з платежів (негативні величини) й доходів (позитивні величини), котрі здійснюються в послідовні і однакові по тривалості періоди.

ВШР (Значення; Припущення)

Значення - це масив чи посилання на комірки, що містять числа, для які потрібно підрахувати внутрішню ставку прибутковості.

· Значення повинні містити, принаймні , одне позитивне і одне негативне значення.

· ВШР використовує порядок значень для інтерпретації порядку грошових виплат чи вступів. Переконаєтеся, що значення виплат й вступів уведені в правильному порядку.

· Якщо аргумент, який є масивом чи посиланням, містить текст, логічні значення чи порожні комірки, ті такі значення ігноруються.

Припущення - це величина, про якої передбачається, що вона близька до результату ВШР.

У нашому випадку функція для розв'язку заподіяння використовує лише

аргумент Значення, один із які обов'язково негативний (витрати у проекті). Якщо внутрішня швидкість обороту інвестицій виявиться понад ринкової норми прибутковості, то проект уважається економічно доцільним. А якщо ані, то проект винен бути відкинуть.

Розв'язок наведень на малий. 2. Формули для розрахунків:

• у комірці В14:

=ВС(В5:В10)

 

• у комірці С14:

= ЯКЩО (В14>В12);"

Проект економічно доцільний";

"Проект необхідно відкинути")

Малий. 2. Розрахунки внутрішньої швидкості обороту інвестицій

1. Розглянемо цей приклад для всіх комбінацій вихідних даних. Для створення сценарію слід використовувати команду Сервіс | Сценарії | кнопка Додати (малий. 3). Після натискання на кнопку ОК з'являється можливість внесення нових значень для змінюваних комірок (малий. 4).

Для збереження результатів по першому сценарію немає необхідності редагувати значення комірок - досить нажати кнопку ОК ( для підтвердження значень, що з'явилися за замовчуванням, й виходу у вікно Диспетчер сценаріїв).

Малий. 3. Додавання сценарію для комбінації вихідних даних

Малий. 4. Вікно для зміни значень комірок

3. Для додавання до розглянутого заподіяння нових сценаріїв досить нажати кнопку Додати у вікні Диспетчер сценаріїв й повторити вищеописані дії, змінивши значення в комірках вихідних даних (малий. 5).

Сценарій "Швидкість обороту 1" відповідає даним (-700; 70; 90; 300; 250; 300), Сценарій "Швидкість обороту 2" - (-600; 50; 100; 200; 200; 300),

Сценарій "Швидкість обороту 3" - (-650; 90; 120; 200; 250; 250).

Нажавши кнопку Вивести, можна переглянути на робочому аркуші

результати розрахунків для відповідної комбінації вихідних значень.

Малий. 5. Вікно Диспетчер сценаріїв із доданими сценаріями

4. Для одержання підсумкового звіту по всіх доданих сценаріях слід нажати кнопку Звіт у вікні диспетчера сценаріїв. У вікні, що з'явилося, звіт по сценарію вибрати необхідний тип звіту і дати посилання на комірки, у які обчислюються результуючі функції. При натисканні на кнопку ОК на відповідний аркуш робочої книжки виводиться звіт по сценаріях (малий. 6).

Малий. 6. Звіт по сценаріях розрахунків швидкості обороту інвестицій

 

1.9 Побудова діаграм

Для вистави в графічному виді даних робочих аркушів (таблиць) використовують діаграми. Дані робочого аркуша, котрі використовуються при створенні діаграм, з'єднуються із нею і при їхній зміні діаграма обновляється. Можна створювати вбудовану діаграму, Яка додана безпосередньо в робочий аркуш, чи виконати її на окремому аркуші діаграми в робочій книзі. Після створення можна доповнити діаграму назвами і лініями сітки. Для зміни формату діаграми можна використовувати авто формати.

Для створення діаграми за допомогою майстра діаграми виконаєте такі дії:

1. Виділите дані, котрі вам потрібно використовувати в діаграмі.

2. Виконаєте команду Вставка / Діаграма чи клацніть по кнопці Майстер діаграм.

3. З'явиться діалогове вікно Майстер діаграм (крок 1 із 4).Виберіть тип діаграми із відповідного списку, а потім її вид. Після чого клацніть по кнопці Далі>. Вам є можливість побачити попередній вид діаграми, нажавши лівою кнопкою миші на кнопку Перегляд результату.

Малий. 9. - Майстер діаграм

4. Якщо адреси діапазону в текстовім полі Діапазон вкладки Діапазон даних правильний, клацніть по кнопці Далі>. У протилежному випадку виділите діапазон у робочім вікні чи введіть адреси його комірок й после цого клацніть по кнопці Далі>. Також можна внести деякі зміни, вибравши вкладку Ряд. З'явиться нове діалогове вікно.

5. У данім вікні можна вдосконалити діаграму, використовуючи відповідні вкладки. Наприклад, гістограма може прийняти такий вид. Клацніть по кнопці Далі>. З'явиться останнє діалогове вікно майстра діаграм.

6. Укажіть місце розташування діаграми.

7. Клацніть по кнопці Готове. Діаграма з'явиться на робочому аркуші.

Після вставки діаграми в робочий аркуш можна змінити її розміри чи перемістити в інше місце, перед цим виділивши її. Щоб виділити діаграму, помістите на ній курсор миші і клацніть лівою кнопкою миші. При цьому близько діаграми з'явиться тонка прямокутна рамка із маркерами у вигляді чорних квадратиків по кутах, посередині кожної зі сторін (розмірні маркери).

Для зміни розмірів діаграми виконаєте такі дії:

1. Виділите діаграму.

2. Переміните розміри діаграми, переміщаючи розмірні маркери. Для пропорційної зміни розмірів переміщайте кутові розмірні маркери, для зміни ширини чи висоти - відповідні маркери на серединах сторін.

Малий. 10. - Майстер діаграм, джерело даних

Малюнок 11. - Майстер діаграм, параметри діаграми

електронний таблиця сценарій діаграма


 

Малюнок 12. - Майстер діаграм, розміщення діаграми

Малюнок 13. - Переміщення діаграми


 

РОЗДІЛ 2. ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ ПРИ РОБОТІ НА ПЕРСОНАЛЬНОМУ КОМП’ЮТЕРІ

Інструкція із техніки безпеки, пожежної безпеки для користувачів персональним комп’ютером (далі інструкція) встановлює основні вимоги щодо забезпечення охорони роботи, техніки безпеки, пожежної безпеки на виробничому навчання Полтавського професійного ліцею при роботі із персональним комп’ютером (далі ПК). Користуватися ПК мають право лише особини, за якими комп’ютери закріплені, а також згідно переліку осіб, затверджені директором; іншими особами доступ до комп’ютерів категорично заборонений.

2.1 Основні вимоги до користувачів ПК із охорони роботи, техніки безпеки, пожежної безпеки

1. Виконувати умови інструкції із експлуатації ПК.

2. При експлуатації ПК необхідно пам'ятати, що первинні мережі електроживлення под годину роботи знаходяться под напругою, котра є небезпечною для життя людини, тому необхідно користуватися справними розетками, відгалужуваннями та з'єднувальними коробками, вимикачами та іншими електроприладами.

3. До роботи із ПК допускаються працівники та учні, із якими був проваджень вступний інструктаж та первинний інструктаж (на робочому місці) із питань охорони роботи, техніки безпеки, пожежної безпеки та зроблений запис про їхні проведення у спеціальному журналі інструктажів.

4. Працівники та учні при роботі із ПК повинні дотримуватися вимог техніки безпеки, пожежної безпеки.

5. При виявленні в обладнанні ПК ознак несправності (іскріння, пробоїв, підвищення температури, запаху гару, ознак горіння) необхідно негайно припинити роботу, відключити все обладнання від електромережі й терміново повідомити про це відповідних посадових осіб, спеціалістів.

6. Вміти діяти в разі ураження інших працівників, учнів електричним струмом чи виникненні пожежі.

7. Знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння, план евакуації працівників із приміщення в разі виникнення пожежі.

2.2 Вимоги охорони роботи до приміщення для роботи із ПК

1. Стіни приміщень для роботи із ПК мають бути пофарбовані чи обклеєні шпалерами спокійних кольорів із коефіцієнтом відбиття 40% – 60%. Вікна повинні обладнуватися сонцезахисними пристроями (жалюзі, штори й т.п.)

2. Для освітлення приміщень із ПК необхідно використовувати люмінесцентні світильники. Освітленість робочих місць у горизонтальній площині на висоті 0,8 м від підлоги винна бути не менше 400 лк. Вертикальна освітленість у площині екрану не понад 300 лк.

3. У приміщеннях для роботи із ПК необхідно проводити вологе прибирання та регулярне провітрювання протягом робочого дня. Видалення пилку із екрану необхідно проводити не рідше одного разу на день.

2.3 Вимоги охорони роботи до робочого місця користувача ПК

1. Робочі місця для працюючих із дисплеями необхідно розташувати таким чином, щоб до поля зору працюючого не потрапляли вікна та освітлювальні прилади. Відеотермінали повинні встановлюватися под кутом 90°-105° до вікон та на відстані не меншій 2,5 м від стін із вікнами. До поля зору працюючого із дисплеєм не повинні потрапляти поверхні, котрі мають властивість віддзеркалювання. Покриття столів повинне бути матовим із коефіцієнтом відбиття 0,25-0,4.

2. Відстань між робочими місцями ПК винна бути не меншою 1,5-му ряду та не меншою 1 м між рядами. ПК повинні розміщуватися не ближче 1їм від джерела тепла.

3. Відстань від очей користувача до екрану винна становити 500 мм - 700 мм, кут зору 10°-20°, але й не понад 40°, кут між верхнім краєм відео терміналу та рівнем очей користувача винен бути меншим 10°. Найбільш вигідним є розташування екрану перпендикулярно до лінії зору користувача.

2.4 Вимоги охорони роботи до режиму роботи

1. 3 метою уникнення перевантаження організму робочий день користувача ПК винен проходити у раціональному режимі роботи та відпочинку, який передбачає дотримання регламентованих перерв, їхнього активне проведення, систематичне проведення виробничої гімнастики, рівномірний розподіл завдань.

2. Загальний годину роботи із відео терміналом не винен перевищувати 50% тривалості робочого дня. Якщо виконання пов'язане лише із використанням комп'ютера, то, при неможливості зміни діяльності необхідно робити перерви та паузи. Для робіт, котрі виконуються із великим навантаженням, слід робити 10-15 хвилинну перерву через кожну часів для мало інтенсивної роботи такі перерви потрібно робити через 2 години. Кількість мікро пауз (до 1 хвилини) слід визначити індивідуально.

3. Форми та зміст перерв можуть бути різними: виконання альтернативних вправ із нормативних допоміжних робіт, котрі не вимагають великого напруження, приймання їжі та інше. На початку перерви виконується гімнастика для очей, под годину однієї із перерв рекомендується проведення загальної гімнастики.

4. Виконання фізичних вправ із нормативним навантаженням протягом робочого дня рекомендується індивідуально, залежно від відчуття втоми. Гімнастика винна бути спрямована на корекцію вимушеної пози, покращання кровообігу, часткову компенсацію дефіциту рухливої активності.

2.5 Вимоги техніки безпеки до користувачів ПК

1. Перед початком роботи на ПК користувач винен: - пересвідчуватися у цілості корпусів й блоків (обладнання) ПК; перевірити наявність заземлення, справність й цілісність кабелів живлення, місця їхнього підключення. Забороняється вмикати ПК та починати роботу при виявлених несправностях.

2. Під годину роботи пересвідчившись у справності обладнання, увімкнувши електроживлення ПК, розпочинати роботу, дотримуючись умів інструкції із його експлуатації.




1. is unit of grmmr bsed on morphologicl opposition of grmmticl menings presented in grmmticl forms
2. ТЕМА 12. СТАТИСТИЧНІ ТАБЛИЦІ І ГРАФІКИ План 12
3. Голосов П
4. Доклад- Проблематика семейных отношений в зарубежных странах
5. Обстоятельства исключающие юридическую ответственность
6. тема отсчета радиусвектор скорость ускорение и его составляющие тангенциальное и нормальное ускорение
7. Методика преподавания урока по баяну
8. задание А19 знаки препинания в бессоюзном сложном предложении
9. Три метра над небом Федерико МоччиаТри метра над небом Лимбус Пресс Издатель
10.  Сущность финансового контроля и его развитие в условиях перехода к рыночной экономике Финансовый контрол
11. ЛЕКЦИЯ 1 4 ч Часть 1 2 ч 1
12. Доклад- Фазиль Абдулович Искандер
13. Применение контент-анализа в изучении межэтнической напряженности
14. стабильного общества
15. Страхование. Страховые гостиные о которых уже писал журнал заслуживают несколько более подробного освещ
16. Трудовой стаж Пособия на детей
17. Белка
18. Цели предшкольного образования- Выравнивание стартовых возможностей будущих школьников
19. Сиккатив жирносмоляной марок КМ КС и КК представляет собой растворы металлических солей резинатов марга
20. А классе 5 курса 3 рота УлГСВУ