Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему- Хімічні експресаналізатори Виконала- Студентка гр.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

Львівський інститут економіки і туризму

Індивідуальна робота

З дисципліни «Технічні засоби митного контролю»

На тему: «Хімічні експрес-аналізатори»

Виконала:

Студентка  гр.ТЕМ-09

Приступа Яна

Перевірив:

ст.викладач Сеник Л.Я

Львів 2011

План

1. Комплект та набори хімічних реактивів і політестів для виявлення та ідентифікації наркотичних речовин. Методика проведення ідентифікації.

2. Експрес-аналізатори для дослідження документів зі зміненим початковим змістом. Комплектність, вимоги до строків використання експрес-аналізаторів. Методи виявлення в документах виправлень, виправлених записів тощо.

3. Набори хімічних реактивів для визначення проби дорогоцінних металів. Призначення, комплектність, правила проведення аналізу проби.

4. Правила техніки безпеки під час роботи з хімреактивами.

5. Комплект індикаторів вибухових речовин. Склад та призначення індикаторів, методика їх використання. Правила техніки безпеки під час роботи з індикаторами вибухових речовин.


1.Комплект та набори хімічних реактивів і політестів для виявлення та ідентифікації наркотичних речовин. Методика проведення ідентифікації.

Для виявлення наркотичних засобів посадові особи митних органів України згідно чинного законодавства мають право користуватися технічними засобами митного контролю. При виникненні потреби проведення експрес-аналізу вилучених предметів під час митною контролю, митні органи України мають на озброєнні необхідні пристрої та комплекти хімічних реактивів.

Прилади, які використовують для виявлення наркотиків

Кока-тест

Мініскоп

Спрей для визначення н.р

Детектор наркотиків «КАННАБІСА»

КАННАБІСПРЕЙ

Герозоль

  Детектор наркотиків "КАННАБІСА". Призначений для виявлення основних рослинних наркотичних речовин. які не піддавалися попередній хімічній переробці. За допомогою приладу є можливість визначити такі речовини, як гашиш та маріхуана. Детектор укомлектовується комплектом фотошаблонів основних наркотиків під збільшенням. При роботі інспектор порівнює досліджувану речовину з фотографією-шаблоном.

  Мініскоп. Це портативний мікроскоп тридцятикратного збільшення Призначений для мікроскопічних досліджень різних об'єктів.

  Спреї для виявлення н.р . Являють собою комплект спреїв (балончиків з аерозоллю) з хімічними реактивами для виявлення основних видів наркотиків та вибухівки.

  Каннабіспрей. Цей комплект складається з 2 балончиків з надписом "САNNABISА" та спеціального індикаторного паперу, призначений для виявлення слідів мАріхуани та гашишу.

  Кокаест. Балончик з надписом "СОСА-ТЕSТ" призначений для виявлення слідів присутності кокаїну. Якщо кокаїн присутній, то на індикаторному папері з'явиться світло - синій колір.

  Герозоль. Балончик і надписом "НЕRОSOL" призначений для виявлення героїну. Поява фіолетового сліду на індикаторному папері буде означати наявність героїнових наркотиків. Існують швидкі тести двох виробників «Політест» Черкаського заводу хімічних реактивів та NARK (Narcotics Analysis Reagent Kit) виробництва SIRCHIE FINGER PRINT LABORATORIES. Науково обгрунтовано, що наркотичні засоби мають специфічний запах. В зв’язку з ним для виявлення цих речовин митні служби використовують собак.

Склад тестів (наборів хімічних реактивів в ампулах) на певні групи наркотичних речовин при оперативному тестуванні

Позначення

тестів та вид

наркотику

Склад тестів

Кольорові позначки

Р-2 Коноплі

Гашиш Маріхуана

Порошок стійкого синього В Суміш хлороформ: тетрахлорметилен (1:3) 10% розчин карбонату калію

Від оранжевої до пурпурово-червоної

Р-3

Опій

Соломка маку

10% розчин формаліну в конц. Сірчаній кислоті, хлороформ, 5% розчин карбонату калію

Фіолетове забарвлення верхнього шару

Ф-1

Морфін    Героїн

Кодеїн  Промедол

Амфетаміни

2% розчин формаліну в конц. Сірчаній кислоті Окис алюмінію (нейтралізатор)

Фіолетова (морфін, героїн), синьо-фіолетова (кодеїн), червона (промедол), оранжева або коричнево бура (амфетаміни)

Ф-2 Барбітурати

1% розчин нітрату кобальту в ізопропанолі, 10% розчин піперидину в ізопропанолі

Бузкова

Ф-3 Героїн

Бромфеноловий синій в буферному розчині (рН 5)

Пурпурна

Ф-4 Кокаїн

2% водний розчин роданіту кобальту. Хлороформ

Блакитне забарвлення нижнього шару

Ф~5 Амфетаміни

1 % розчин нітропрусиду натрію в 5% водному розчині ацетону, 2% розчин кобальту калію

Темнорожева

Ф-6 Ефедрин

0,5м розчин сульфату міді 10% водний розчин карбонату калію, п-Бутанол

Фіолетове забарвлення верхнього шару (ефедрин, псевдоефедрин)

Ф-7

лсд

5% розчин п-диметиламінобенз-альдегіду в суміші етанолу та 0-фосфорної кислоти (1:1)

Червоно-фіолетова

Ф-8

Морфін Героїн Кодеїн

0,3% розчин молібдату амонію в конц. сірчаній кислоті Окис алюмінію

Фіолетова (морфін, героїн) темно-зелена (кодеїн)

Ф-9 Барбітурати

0,5% розчин сірчанокислої міді в 5% розчині піперидину, 1 % гліцерину, хлороформ

Блакитне забарвлення нижнього шару

Загальний вид пеналу тестів для ідентифікації наркотиків

:

1 - корок; 2 - ампула;

З-реакційний контейнер, що від'єднується від корпусу

Методика проведення ідентифікації.

Оперативне завдання ідентифікації наркотичних речовин припускає оснащення всіх ділянок митного контролю методиками і технічними засобами, що дозволяють в оперативних умовах у дуже короткий час з достатнім ступенем вірогідності визначати приналежність підозрілої речовини, до класу наркотичних речовин (НР). Завдання не допускає проведення безпосередньо на робочому місці виконання складних класичних експертних досліджень. Необхідне проведення експрес-аналізу Досліджуваної речовини, на підставі результатів якого можна було б оформити її затримання і направити на детальний експертний фізико-хімічний аналіз у митну лабораторію або у відповідні підрозділи правоохоронних органів, та у випадку одержання позитивного експертного висновку порушити справу про контрабандну.

У даний час у практиці роботи закордонних митних органів, у тому числі і наших, для зазначених цілей використовуються набори хімічних реактивів для експрес-аналізу НР типу "НІК" ("Narcotics identification kit") фірми "Бектон і Диккенсон", США. Методика ідентифікації заснована на проведенні низки послідовних хімічних реакцій (тестів) між досліджуваною речовиною і хімічними реактивами, у результаті яких відбувається зміна кольору реакційної суміші або в низці тестів поява характерного кольорового осаду. Позитивним результатом тестування є збіг основного кольору реакційної суміші з нанесеною на пакетику експрес-тесту кольоровою міткою. У наборі передбачена можливість проведення експрес-аналізу на найбільш розповсюджені види НР - морфін, кодеїн, героїн, димедрол, амфітаміни, алкалоїди опію, барбітурати, ЛСД, маріхуана, гашиш і гашишна олія, коноплі. У даний час вітчизняною промисловістю створений набір політестів "Сігма" (рис.36), що є за своїм оперативним призначенням аналогом набору "НІК", але виконаний на вітчизняних хімічних компонентах і в зручному для оперативної роботи виді аташе-кейса.

До недоліків зазначеного методу хімічних кольорових реакцій варто віднести те, що незважаючи на зручність і оперативність одержання результату, оперативний працівник має справу з ампулами, що містять летучі, легкозаймисті, токсичні реактиви, а в деяких тестах утримується концентрована сірчана кислота, що вимагає дотримання вимог техніки безпеки й особливої обережності, які не завжди можуть бути виконані в конкретних умовах роботи.

Останнім часом у ряді закордонних митних органів (Ізраїль, Німеччина) знайшли широке оперативне застосування розроблені за ізраїльським патентом так звані "спрей- тести" (фірма "Фармадата", ФРН) для експрес-аналізу на деякі види НР: героїн, кокаїн і крег - "Херосол", гашиш і маріхуану - "Каннабісспрей", кокаїн - "Кокатест". Судячи з проспектів і попередніх іспитів зразків, проведених у 1990 р., ці "спрей-тести" можуть виявляти дуже малі кількості (близько 1 мікрограма) НР за одиниці секунд. Технологія їхнього застосування наступна: на спеціальний тест-папір, покритий з однієї сторони поліетиленом (щоб виключити її забруднення оператором), а з іншого боку - просочену невідомим патентованим реагентом і покриту клеєм, що запобігає здування досліджуваної речовини з тест-паперу, наносяться частки ДОСліджуваної речовини. Після цього з аерозольного балончика на тест-папір розпорошується дуже мала кількість хімреактиву і після появи характерної для конкретних видів НР кольорового забарвлення зон тест-паперу, на яких були попередньо нанесені сліди досліджуваної речовини, представляється можливим ідентифікувати НР. Переваги цього методу очевидні: не потрібно спеціальних конструкцій пін, пакетиків, піпеток, ампул; реактиви - неотруйні, неконцентровані, не викликають алергії; час ідентифікації гранично малий, практично немає помилок у ідентифікації досліджуваної речовини, але головне є можливість легко ідентифікувати не тільки сліди рослинних НР, але і фармацевтичні форми й рідкі фази НР. Випробування представлених німецькою фірмою зразків "спрей-тестів" на гашиш, маріхуану, героїн і кокаїн - підтвердили відмінні оперативно-технічні параметри цих засобів і навіть дозволили визначити можливість їхнього застосування по виявленню слідів НР, випадково залишених на предметах і одязі.На цій підставі були підготовлені пропозиції для закупівлі визначеної кількості "спрей-тестів" і одночасно розпочато роботу по можливості створення вітчизняних експрес-тестів, на основі аналогів хімреактивів, які застосовуються у "спрей-тестах".

Рис.37. Набір хімреактивів для експрес-аналізу наркотичних речовин типу „Сігма”, Росія

Розглянуті способи ідентифікації мають у своїй основі метод кольорових реакцій, досить точний, але все-таки суб'єктивний, залежний тільки від самого оператора. Щоб одержати більш об'єктивну оцінку вірогідності ідентифікації, звичайно, необхідне використання апаратурних методів. Така техніка може бути створена на новому принципі, заснованому на властивостях НР, - здатності, вступаючи в хімічну реакцію зі спеціальним хімічним реактивом, - люмінесцирувати, тобто випромінювати мікросвітіння, характерне за своїм спектром, тривалістю і яскравістю тільки для даного конкретного виду НР. (т.зв. властивість біохімлюмінесценції). Вимірюючи параметри мікроспалахів, отриманих у процесі хімічної реакції і порівнюючи їх з еталонними величинами, властивими конкретному виду НР, закладеному в банк даних ЕОМ, можна з високим ступенем вірогідності й об'єктивності ідентифікувати речовину, причому не тільки в рослинному вигляді, але й у вигляді лікарського препарату або розчину.

2. Експрес-аналізатори для дослідження документів зі зміненим початковим змістом. Комплектність, вимоги до строків використання експрес-аналізаторів. Методи виявлення в документах виправлень, виправлених записів тощо.

Перевірка справжності митних документів передбачає проведення експрес-досліджень на предмет виявлення фактів змін первісного змісту або виду документів, представлених в митні органи. До таких документів на каналі митного контролю в неторговому обігу відносяться:

-митна декларація,

-різні дозвільні документи міністерств, відомств, організацій, банків,

-супровідні документи на окремо наступний багаж,

-документи на покупку автомобілів та інші. 

На каналі митного контролю в торговому обороті - найбільш «документооб'емном» ділянці - це: вантажна митна декларація, свідоцтва про внесення до державного реєстру підприємств, СП, статутні та установчі документи, договори, контракти, банківські документи, доручення на митне оформлення вантажів та інші дуже різні за формами, видами, оформлення, текстам, штампів, підписів і печаток документи. 

З ситуації, практики роботи правоохоронних органів, які мають значний досвід у галузі досліджень різних видів документів.

Перевірка достовірності митних документів будується за наступною схемою.

Роздільний аналіз

Дослідження зовнішніх ознак документів

Роздільний аналіз

Перш за все, при роздільному аналізі та вивченні представлених на переміщуваний через митний кордон об'єкт документів необхідно звернути увагу на відповідність документа встановленою формою - наявність або відсутність необхідних реквізитів: штампів, печаток, підписів, позначень, дат і т.д., на відповідність змісту документа існуючим нормативним актам і правилам, причому необхідно мати зразки правильно оформлених документів, відповідних видів бланків, відбитків справжніх печаток, штампів, а також, підписів посадових осіб. Як правило, ця перевірка здійснюється візуально шляхом порівняння з наявними зразками в умовах природного або штучного освітлення. 

Дослідження зовнішніх ознак документа

Наступним етапом є етап дослідження зовнішніх ознак документа, який здійнюється вже з застосуванням технічних засобів митного контролю криміналістичного напрямку - цими технічними засобами є: спостережні лупи, мікроскопи, ультрафіолетові освітлювачі, настільні прилади перевірки документів. 

Оптичні прилади

Мікроскопи

Спостережні лупи

Ультрофіолетові освітлювачі

Спостережні лупи. Одним з найпоширеніших видів оптичних приладів, застосовуваних для збільшення і більш детального розгляду слабо помітних оком фрагментів документів або атрибутів, є спостережні лупи. Лупа - це збірна позитивна лінза або система лінз з невеликим збільшенням і фокусною відстанню порядку 40-70 мм, укладена в спеціальну оправу. 

«Мала» лупа - за конструкцією аналогічна «великій» і забезпечує збільшення в 6,5 разів, має фокусну відстань - 38 мм, лінійне поле зору - 50 мм. Розміри «малої» лупи-198x50x34 мм, маса 150 г. Харчування лампочки підсвічування - від 2-х акумуляторів, що забезпечують також не менше 4-х годин безперервної роботи. 

З вітчизняних оптичних засобів на практиці митних органів може застосовуватися наглядова лупа типу ЛПП-1, яка, також як і раніше названі моделі, має можливість місцевій підсвічування, збільшення - 3,5 рази, фокусна відстань -71 мм, лінійне поле зору - 65 мм , розміри - 206х83х60 мм і масу - 240 г. Харчування лампочки підсвічування від 2-х батарей типу 363, із забезпеченням безперервної роботи не менше 2-х годин. 

Спостережні збільшувальні лупи особливо зручні для дослідження документів, тому що конструктивно виконані з кільцевої оправою збільшувального скла висотою, близькою до величини фокусної відстані, що не вимагає в процесі досліджень тримати лупу на вазі, а дозволяє стійко розташувати її на досліджуваній ділянці площині документа. 

Мікроскопи. При дослідженні документів та атрибутів митного забезпечення до мікроскопів вдаються у тих випадках, коли збільшення, створюване лупою, - недостатньо. Мікроскоп - це комбінація двох оптичних систем - об'єктиву і окуляра. Досліджуваний об'єкт або ділянку документа міститься поблизу переднього фокуса об'єктива, що дає дійсне збільшене перевернуте зображення, яке розглядається за допомогою окуляра, що грає роль лупи. 

У практиці роботи митних органів застосовуються в основному дві моделі мініатюрних мікроскопів. Це - «Мініскоп», модель 1171 має 30-ти кратне збільшення, лінійне поле зору - 5 мм, розміри - довжина 125 мм, діаметр 15 мм, вбудованої підсвічування - не має. Корпус приладу являє собою металеву трубку, нижня частина якої зрізана і покрита зсередини білою фарбою для підвищення освітленості об'єкта за рахунок відбиття від неї падаючого світла. 

При дослідженні документів «Мініскоп» встановлюється перпендикулярно площині об'єкта зрізом трубки у бік світла, причому нижній край його встановлюється так, щоб поздовжня вісь симетрії приладу проходила через центр досліджуваної зони документа. При цьому буде спостерігатися збільшене в 30 разів перевернуте зображення спостережуваного ділянки. 

Міні мікроскоп з підсвічуванням CLJM-7500 (40x)

Фокусування для налаштування чіткості 2 батареї типу AA забезпечують більше 10-ти годин безперервної роботи світлодіодним підсвічуванням 40-ка кратне збільшення дрібних об'єктів, за допомогою маркованої шкали вимірювання можна дізнатися точний розмір невеликого предмета або його частини. Легкий, портативний, міцний і надійний.

Компактний і стильний дизайн. Металевий корпус

Ультрафіолетові освітлювачі. Дослідження документів митного забезпечення в невидимих, не сприймаються людським оком променях, до яких відносяться і ультрафіолетові промені, є досить ефективним засобом перевірки їх достовірності і цілісності, тому що оптичні властивості речовин в цих променях відрізняються від їх властивостей у видимому світлі. 

УФ-промені в спектрі електромагнітних хвиль займають інтервал довжин хвиль від 10 миллимикрон до 400 нм. Завдяки здатності викликати люмінесценцію, використання УФ-променів дозволяє розрізняти матеріали, що мають однаковий зовнішній вигляд при спостереженні у видимому світлі. Через різного хімічного складу по-різному люминесцируют деякі подібні, близькі за кольором барвники, а також місця витравлення записів. 

Ультрафіолетовий освітлювач представляє собою наповнений інертним газом кварцовий посудину, на внутрішню поверхню якого нанесено невелика кількість розпорошеної ртуті і в який вмонтовані електроди. При подачі напруги на електроди утворюються пари ртуті, через які проходять електрони, викликаючи світловий потік, багатий УФ-променями. Оскільки звичайне скло в значній мірі поглинає УФ-промені, то фільтр, який поглинає видиме світло, роблять, як правило, з кварцу або спеціального виду скла. 

Відстань, з якої забезпечується нормальна освітленість об'єкта, становить 16 см. На захисних балонах ламп і кришках батарейного відсіку встановлені гумові ущільнювачі, що дозволяє використовувати ліхтар у вологих і вибухонебезпечних середовищах. Потужність споживана лампою, становить 6 Вт На корпусі ліхтаря встановлений досить сильний магніт, за допомогою якого ліхтар можна кріпити до металлевих конструкцій, щоб звільнити руки оперативного працівника. Ліхтар може працювати в інтервалі робочих температур від - 5 до + 50С °. Тривалість безперервної роботи ліхтаря при повністю заряджених акумуляторах - не менше 2-х годин. Для підзарядки джерел живлення до ліхтаря надається мережевий зарядний пристрій, що забезпечує цикл зарядки акумуляторів - 15 год. Вага його - 640 м. 

Через досить великих габаритів і ваги, ліхтар практично дуже рідко використовувався в оперативних умовах. 

      Методи виявлення  в документах виправлень, витравлених записів

Відеокомплекс "Спектр-Відео-М2" призначений для визначення автентичності цінних паперів і документів (митних декларацій, паспортів, акцизних марок, облігацій, акцій, водійський прав, кредитних карток і т.д.), аналізу платіжності банкнот (рублів, гривень, валюти), експертного контролю об'єктів криміналістичного характеру.

Відеокомплекс забезпечує наступні види досліджень цінних паперів і документів

У відображеному видимому світлі.

На просвіт у видимому світлі.

Характер і кольори УХ люмінесценції.

:

.

Метамірність фарб в ІЧ-діапазонах 880 - 960 нм.

Тиснення на документах в криво падаючому світлі.

 

Мікрозображень, структури паперу і характеру друку при середніх і великих збільшеннях.

Наявність щілини в задній частині робочої зони дозволяє проводити перевірку документів великого формату.

Усі зображення виводяться на комп'ютерний монітор, зовнішній екран.

Відеомиша дозволяє спостерігати і фіксувати на екрані монітора і ПК зображення фрагмента об'єкта, що досліджується у видимому і ІЧ-спектрі. Відео миша забезпечена вмонтованими джерелами підсвічування, що робить її незалежною від зовнішнього освітлення. Джерело падаючого ІЧ випромінювання використовується для контролю у відображеному ІЧ випромінюванні, забезпечує перевірку наявності і розподілу метамірного барвника по полю документа, виявлення змін і доповнень, що вноситься одноколірними з оригіналом пишучими і штемпельними барвниками, але відмінним рівнем поглинання випромінювання ІЧ діапазону, візуалізація зображень під чорнилом, штемпельними фарбами, пастами кулькових ручок, виявлення підробок по наявності попередніх олівцевих надписів, дозволяє прочитання тих оптично щільних деталей на зворотній стороні листа документа і наступному листі, що поглинають ІЧ випромінювання.

Відеокомплекс "Спектр-Відео-М2"

Відеокомплекс "Спектр-Відео-М2" призначений для обладнання робочих місць експертів МВС, пунктів прикордонного і митного контролю, експертних відділів банків.

Устрій приладу:

1 - вкл / викл живлення;

2 - перемикачі УХ/верхнє підсвічування/нижнє підсвічування;

3 - перемикач відеокамер прилад / відеомиша;

4 - щілина для протягування документів;

5 - відеокамера приладу;

6- передня панель приладу;

7- робоча панель приладу;

8- задня панель приладу.

 Вигляд передньої панелі приладу

Вигляд задньої панелі приладу

1 - вхід підключення спектральної відеомиші;

2 - роз'єм живлення оптико-магнітної миші – 9 V;

3 - вихід відео (для підключення монітора);

4 - гніздо запобіжника;

5 - шнур живлення.

Вигляд передньої і задньої панелі монітора

  1.  перемикач живлення монітора;
  2.  2- панель настройки зображення монітора;
  3.  3- вхід відеомонітора;
  4.  4- відео шнур (з'єднуючий монітор з приладом);
  5.  5- шнур живлення монітора 220В.

Відеомиша дозволяє спостерігати і фіксувати на екрані монітора і ПК зображення фрагмента об'єкта, що досліджується у видимому і ІЧ-спектрі, забезпечена вмонтованими джерелами підсвічування у відповідному діапазоні спектра, що робить її незалежною від зовнішнього освітлення.

Спектральне відеодослідження може проводитися в наступних діапазонах:

     в ІЧ - діапазоні 710-880 нм, вигляд під світки кривопадаючий;

     в дальньому ІЧ-діапазоні 900-1020 нм, вигляд підсвітки дифузний;

     в блакитному діапазоні 470 нм, вигляд підсвітки кривопадаючий;

     в зеленому діапазоні 525 нм, вигляд підсвітки дифузний;

     в червоному діапазоні 650 нм, вигляд підсвітки кривопадаючий;

     в білому діапазоні на просвіт, при відключеному спектральному підсвічуванні;

Джерело падаючого ІЧ випромінювання (870 і 960 нм) використовується для контролю у відображеному ІЧ випромінюванні. Забезпечує перевірку наявності, і розподілу метамірного барвника по полю документа, виявлення змін і доповнень, що вноситься одноколірними з оригіналом пишучими і штемпельними барвниками, відмінними рівнем поглинання випромінювання в ІЧ діапазоні, виявлення підробок по наявності попередніх олівцевих прорисовок, дозволяє прочитати і оптично щільні деталі на зворотній стороні листа документа і наступному листі, що поглинають ІЧ випромінювання.

3. Набори хімічних реактивів для визначення проби дорогоцінних металів. Призначення, комплектність, правила проведення аналізу проби.

Метод опробовування дорогоцінних сплавів на пробірному камені

У практиці роботи підприємств ювелірної промисловості та експертних організацій пробу дорогоцінних металів у розсипному золоті, сплавах та виробах часто встановлюють за допомогою пробірного каменя, який дає змогу при певних навичках визначити якість металу з точністю до 10-20 проб. В інспекціях пробірного нагляду при контролі якості виробів, виготовлених із дорогоцінних металів, цей метод дає змогу визначати сплавів з точністю до 0,5% (п'ять проб).

Це спосіб приблизного визначення проби сплаву. Перевагами опробовування на пробірному камені с збереження цілісності виробів, визначення сплавів у будь-яких виробах, простота та швидкість опробовування. Для проведення опробовування необхідні пробірний камінь, пробірні голки та реактиви.

Пробірний камінь - це кременистий сланець чорного кольору (без тріщин та сторонніх включень), дрібнозернистої будови, з добре відшліфованою поверхнею. Камінь має бути стійким до дії азотної, сірчаної та соляної кислот та їх сумішей.

Пробірні голки — це смужки дорогоцінних сплавів, що припаяні до латунних пластинок, на яких зазначена проба цієї голки. Для кожної проби існує комплект голок, що відрізняються за кольором внаслідок різного вмісту легуючих компонентів. До комплекту пробірних голок кожного виду мають входити голки кожного стандартного сплаву та голки проміжних проб.

Пробірні реактиви — це водні розчини кислот, сумішей кислот або розчини солей, за допомогою яких опробовують поверхню металу, що досліджується.

Опробовування на пробірному камені пробірними голками полягає в тому, що чистим виробом на пробірний камінь наносять штрих довжиною 10-15 мм та шириною 2-3 мм. Біля цього штриха наносять штрих голкою, що за кольором подібна до сплаву виробу. Після цього на обидва штрихи скляною паличкою наносять реактив, що відповідає пробі голки (табл.2.1). Через 10-20 секунд розчин дає осад, якому дають можливість підсохнути, після чого порівнюють відтінки штрихів. Якщо кольори на штрихах від виробу та голки збігаються, то вважають, що проба сплаву, виробу чи самородка ідентична пробі відповідного номера пробірної голки. Якщо колір штриху виробу темніший, проба виробу нижча, і навпаки. А в разі, коли реактив на низьку пробу повністю розчиняє смужку досліджуваного металу, то вважається, що зразок не містить золота.

Таблиця 2.1

Реактиви для опробовування

№ пор.

Реактив

Проба дорогоцінного сплаву

1

Розчин хлорного золота (розчин золотохлористоводневої кислоти)

583,( 585) проби золота

2

Кислотні реактиви (відповідні для кожної проби)

375,500,750,900,916,958 проби золота

Аналіз за допомогою хлорного золота. Незважаючи на те, що кислотні реактиви охоплюють практично усі проби золота, найбільш універсальним та таким, що найчастіше застосовується с реактив - хлорне золото, що являє собою розчин золото хлористе водневої кислоти. Дія реактиву ґрунтується на тому, що при зіткненні більшості металів та їх сплавів з розчином хлорного золота вони розкладають його. При цьому хлор з'єднується з металом, а золото виділяється у вигляді осаду та утворює більш чи менш темну пляму.

Для приготування реактиву на 583 (585) проби золота необхідно розчинити 37,6 г золотохлористоводневої кислоти в 1000 мл дистильованої води. На такий об'єм реактиву буде витрачено 18,0 г металевого золота - "чистоти". Золотохлористоводневу кислоту отримують розчиненням металевого золота у суміші соляної та азотної кислот (4 частини НС1 щільністю 1,19 та 1 частина HNO3 щільністю 1,38-1,40). Розчин випаровують до початку кристалізації. Залишок, що отримують, і є вихідним продуктом.

Під дією розчину хлорного золота на смужки тих чи інших сплавів золото утворює зі сріблом та міддю хлористі сполуки, відновлюючись при цьому до металевого порошку чорно-бурого кольору. Мідь при цьому розчиняється, а золото разом із сріблом утворюють на смужці натиру більш - менш інтенсивний осад залежно від чистоти досліджуваного сплаву. Сплави з малим вмістом золота утворюють при цьому темніші осади.

Якщо проба золота є невідомою, то на підготовлений пробірний камінь наносять досліджуваним сплавом смужку та змочують її розчином хлорного золота за допомогою скляної палички. Швидке утворення чорного осаду на смужці від сплаву свідчить, що він містить незначну кількість золота (50 - 100 проби). На смужці від сплаву 200 - 375 проби швидко утворюються плями темного брудно-зеленого відтінку. Швидке утворення густого темно-каштанового осаду означає, що проба сплаву є нижчою за 500, і тим нижча, чим темнішим є осад. Це пояснюється тим, що бідні за вмістом золота сплави, що містять значну кількість срібла, при розкладі хлорного золота утворюють густий об'ємний осад хлористого срібла, який, змішуючись з видаленим металічним золотом, утворює темніший осад, ніж у разі високопробних сплавів.

Якщо хлорне золото залишає на смужці досліджуваного сплаву світло-коричневу пляму, то проба сплаву є близькою до 583. У такому випадку для того, щоб упевнитися в пробі, на пробірний камінь наносять смужку сплаву та поряд з нею смужки від пробірних голок 578 та 583 проби. Усі смужки змочують розчином хлорного золота. При порівнянні отриманих відтінків на смужках від сплаву та пробірних голок можна з достатньою точністю визначити пробу золота. При більш високопробних сплавах, хлорне золото може не вплинути на смужку такого сплаву. Тоді на поверхню пробірного каменя наносять другу смужку більш високих проб, які подібні за кольором Натири перевіряють відповідними реактивами до отримання зіставного відтінку.

У табл. 2.2 наведено відтінки різних металів та сплавів, що отримані під дією розчинів хлорного золота на смужках металів на пробірному камені.

Таблиця 2.2

Дія розчину хлорного золота на деякі метали

Колір металу, що досліджується

Колір плями після нанесення краплі реактиву

Час утворення плями, с

Метал

Білий

Темно-зелений

1-2

Чисте срібло або

високопробний

сплав срібла

-׀׀-

Жовтий з виділенням

бульбашок газу, поступово

чорніє

1-2

Алюміній

-׀׀-

Чорний

30-40 спочатку не

виявляє дії

Олово

-׀׀-

Жовтий з виділенням

бульбашок газу, швидко

чорніє

1-3

Цинк

Сірувато-попелистий

Брудний жовтий

1-2

Свинець

Сірувато-білий

Не виявляє дії

30-40

Платина

Сіруватий

Не виявляє дії

30-40

Нержавіюча сталь

Жовтий .

Не виявляє дії

1-2

Чисте золото,

його високопроб.

Сплави

-׀׀-

Каштановий (різних відтінків)

60-300

Низькопроб. сплави золота (нижче 583). Темніша пляма-нижча проба

-׀׀-

Чорний (чорнильний!)

1-2

Латунь

Білувато-жовтий

Чорний

1-2

Низькопроб.

сплав срібла з

міддю

Червоний

Не виявляє дії

1-2

Високопроб.

сплав золота з

міддю (вище 583

проби)

-׀׀-

Золотистий або каштановий

60-300

Низькопроб.

сплав золота з

міддю

-׀׀-

Чорний (чорнильний)

1-2

Мідь

При відсутності набору стандартних пробірних голок пробу золота визначають шляхом порівняння. На пробірному камені натирають одним металом дві смужки та змочують їх двома різними, але близькими за концентрацією кислотами. Одну смужку, наприклад, змочують кислотою, що визначає 900 пробу, а іншу - кислотою на 883 пробу; через 15-20 секунд кислоту одночасно знімають зі смужок шматочком фільтрувального паперу. Якщо на смужці, що визначає 883 пробу, плями не утворюються, а на смужці, на яку діють кислотою для більш високої проби, залишається ледь помітна плямка, вважають, що досліджуваний зразок належить до 900 проби.

При визначенні золота 583 (585) проби реактив "хлорне золото" є більш точним порівняно з кислотним, але, незважаючи на вузьку спрямованість, діапазон дії реактиву є досить великим. За певних навичок цим реактивом можна встановлювати пробу від нижчої межі до 600 у золотих сплавах, визначаючи пробу за кольором та інтенсивністю окиснення на золоті. Дія цього реактиву на різні за пробами сплави різна.

На золоті сплави від "чистоти" до 585 проби реактив не діє; сплавах 583 проби залишає легку тінь; 500 проби – світло-коричневий відтінок; 375 проби - темно-каштановий осад. Чим нижче проба, тим темніший та не прозоріший осад, що переходить від каштанового до чорного. Срібло, реагуючи з хлорним золотом залишає темну пляму із зеленуватим відтінком. Реактив "хлорне золото” не діє на платину, метали платинової групи та деякі нержавіючі сталі.

Аналіз за допомогою кислотних реактивів. Дія кислотних реактивів є однотипною: на сплавах вище зазначеної проби реактив не залишає жодного сліду; на сплавах значеної проби залишає "тінь" (ледве помітний слід); на сплавах нижче зазначеної проби залишає "опік” (темну пляму), інтенсивність якого залежить від різниці в пробі.

Кислотні реактиви. На відміну від хлорного золота кислотні реактиви складаються окремо для кожної проби дорогоцінного металу. Кислотні реактиви наведені у табл.2.3.

Таблиця 2.3

Кислотні реактиви для золота

№ пор

Проба золота

Кількість, %

HNO3 (густина 1,4)

HCl (густина 1,19)

Дистильована вода

1

375

59,5

--

40,5

2

500

100

--

--

3

583/585

46,0

4 краплі

54,0

4

750

59,3

1,1

39,6

5

833

68,7

1,3

30,0

6

900

69,2

1,3

29,5

7

958

78,7

2,0

19,3

Кислотний реактив, що відповідає конкретній пробі, залишає на сплаві цієї проби світлі плями буруватих відтінків. Реактив для сплаву певної проби не діє на сплав вищої проби, а на сплаві нижчої проби залишає темніші плями. Чим нижча проба, тим швидша та сильніша реакція.

Універсальним реактивом для золотих сплавів можна вважати кислотний на 500 пробу золота. Це чиста азотна кислота, яка реагує на усі золоті сплави нижче 583 проби. На золотих сплавах нижче 500 проби метал під краплею реактиву починає виділяти бульбашки. Чим нижча проба, тим інтенсивніше виділення. На металах, що не містять золота, - реакція миттєва з виділенням зеленої піни та шипінням. Склад кислотних реактивів наведено в табл. 2.4.

Таблиця 2.4

Кислотні реактиви для золотих сплавів

Найменування

Склад

Густина, г/см3

Пробірна кислота для золота 583 проби

40 мл концентрованої азотної кислоти

1,41

Пробірна кислота для золота 750 проби

40 мл концентрованої азотної кислоти, 1 мл концентрованої соляної кислоти, 15 мл води

1,41

1,198

У необхідних випадках, а також за відсутності пробірного каменя та голок, можна застосовувати метод крапельних реакцій, який дає змогу шляхом нанесення реактивів безпосередньо на виріб чи сплав за характерними кольоровими відтінками якісно встановлювати наявність тих чи інших металів у досліджуваних зразках

Детектори дорогоцінних металів і сплавів

Назва

Характеристика

Система контролю злитків золота "СКСЗ"

Система неруйнівного контролю злитків золота призначена для комплексної перевірки автентичності мірних і стандартних зливків золота, срібла, платини, паладію в кредитних організаціях, ломбардах, експертно-криміналістичних лабораторіях.

Детектор дорогоцінних металів"Special Detector 2537"

Прилад призначений для широкого кола споживачів в якості засобу оперативного контролю, що дозволяє ідентифікувати золоті, срібні і мідні сплави, відрізняти платину та вироби з неблагородних металів з золотими та срібними покриттями.

Детектор золота "Gold Detector 2532"

Детектор золота "Gold Detector 2532"призначений для широкого кола споживачів в якості засобу оперативного контролю, що дозволяє ідентифікувати золото всіх стандартних проб нижче 750, високопробні сплави і відрізняти їх від виробів з неблагородних металів з покриттями.

Детектор золота "Gold Detector 2535"

Детектор золота "Gold Detector 2535"дозволяє ідентифікувати сплави золота, визначати область всіх проб нижче 750-ої, відрізняти платину, вироби з неблагородних металів з покриттями "під золото".

Детектор золота "Gold Detector 2536"

Детектор золота "Gold Detector 2536"призначений для широкого кола споживачів в якості засобу оперативного контролю, що дозволяє ідентифікувати сплави золота, визначати область проб вище 750-ої, відрізняти чисте золото, платину, паладій, срібло.

Детектор золота "Gold Detector 2540"

Детектор золота "Gold Detector 2540"призначений для широкого кола споживачів в якості засобу оперативного контролю, що дозволяє ідентифікувати високопробні сплави золота всіх стандартних проб від 375 до 999 і відрізняти їх від виробів з неблагородних металів з покриттями.

Детектор золота "Gold Detector 2545"

Прилад призначений для широкого кола споживачів в якості засобу оперативного контролю, що дозволяє ідентифікувати відповідність досліджуваного сплаву еталонному, який попередньо фіксується в пам'яті приладу. Передбачено різні модифікації даної моделі приладу, налаштовані на певний діапазон масових відсотків золота в сплаві.

Детектор дорогоцінних металів

Детектор дорогоцінних металів призначений для виявлення в складі контрольованих виробів рідкісних і дорогоцінних металів. Детектор дорогоцінних металів використовується для проведення митними службами контролю як у стаціонарних так і в польових умовах. Детекторуючі елементи: рутеній, родій, паладій. срібло, осмій, іридій, платина, золото.

Система неруйнівного контролю злитків золота.

Система неруйнівного контролю злитків золота - це комплекс приладів і методів, заснованих на різних фізичних і фізико-хімічних принципах.

Прилад для ідентифікації монет, дорогоцінних металів і сплавів «Демон»

Настільні прилади для ідентифікації монет, дорогоцінних металів і сплавів серії Демон дозволяють виробляти неруйнівний експрес-контроль ювелірних та інших металевих виробів з електрохімічного потенціалу поверхні матеріалу. Прилади й застосовувана методика контролю сертифіковані.

Детектор золота "Gold Detector"

Gold Detector - портативний електронний прилад, призначений для неруйнуючої експрес-ідентифікації найбільш вживаних ювелірних сплавів золота.

Детектор сплавів "Special Detector"

Special Detector - портативний прилад з серії Detector - призначений для неруйнуючої експрес - ідентифікації сплавів платини, золота, срібла, міді, а також нікелю, вольфраму, титану, цинку, магнію, алюмінію.

Правила проведення проби

1. Відбираються проби з метою визначення фактичного кількісного вмісту дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння у матеріалах і виробах, що перевіряються.

2. Відбираються проби дорогоцінних  металів  і  дорогоцінного каміння за затвердженими інструкціями (методиками) об'єктів.

3. Метод відбирання проб у кожному окремому випадку обирається з урахуванням характеристики матеріалу, що випробується, відповідно до вимог затверджених інструкцій (методик) об'єктів.

4. Проба кожного матеріалу відбирається згідно із затвердженою схемою, яка регламентує спосіб відбору проб, їх масу і кількість, порядок формування проб і масу об'єднаної усередненої проби.

5. Відповідно до ДСТУ 2897-94 спеціалістами об'єкта відбираються проби сипучих, рідких та інших матеріалів, що містять дорогоцінні метали, за присутності посадових осіб об'єкта і контролера. На відібрані проби складається  акт  за  формою, що додається (додаток 1).

6. Контролеру не дозволяється особисто транспортувати  відібрані проби і вироби до Державної пробірної  служби  чи  іншої атестованої лабораторії.

7. Хімічний аналіз проб проводиться за  атестованими методиками у лабораторіях органів державного пробірного контролю. За наявності  кількох  атестованих  методик  аналізу  певного матеріалу перевага надається методикам, які встановлені в державних стандартах, а за їх відсутності - галузевим стандартам.

8. Відібрані проби, а також вилучені для перевірки та аналізу дорогоцінні метали і вироби з них запаковуються у присутності контролера, прошнуровуються, опечатуються його печаткою та здаються відповідальній особі об'єкта на відповідальне зберігання, що засвідчується її підписом на другому примірнику акта.

9.Зразки ювелірних та  побутових  виробів  з дорогоцінних металів для експертно-пробірного контролю відбираються контролером відповідно до вимог Положення про здійснення державного пробірного контролю за якістю ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, призначених для  реалізації суб'єктами господарської діяльності

10. Відібрані для аналізу проби і вилучені дорогоцінні метали або вироби з них разом з актом надсилаються представником об'єкта, що перевіряється, на адресу і в терміни, зазначені в акті.

11. Збитки, завдані суб'єктам господарської діяльності в процесі здійснення державного пробірного контролю посадовими особами при відборі проб, проведенні  випробувань, експертизи  і аналізів,  а  також шляхом зламу ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння,  які не відповідають установленим вимогам, відшкодуванню не підлягають.

Набори для тестування коштовних каменів

Набір для тестування діамантів DIAPRO

Портативні тестери діамантів JEMII і тестери муассанітів JEMIII легко допоможуть виявити підробку та визначити якість каменю. Вони не залишають слідів і не пошкоджують досліджуваний камінь, навіть якщо він виявився звичайним «склом». 

Тестер діамантів JEMII призначений для перевірки каменю на те, чи належить він до групи алмазів, тестер муассанітів - для з'ясування, чи має камінь природне походження. 

Прилади мають вбудовану спеціальну ультрафіолетову підсвітку для визначення чистоти каменю.

Технічні характеристики:

Похибка - відсутня

Автоматична калібровка

Індикація металу - звуковий сигнал

Елемент живлення - батарейка 9 В (крона), 6F22 чи AC-adaptor (110-240 V, до комплекту не входить)

Розігрів - 25 с

До 5 год безперервної роботи

Температура навколишнього середовища - від -10 до 30 °C

Вага - 120 г

Розміри одного приладу - 16,5х3,0х2,0 см

GMT COMBO тестування діамантів та муассанітів

Портативний тестер діамантів та муассанітів  GMT COMBO (2 в 1) легко допоможе виявити підробку і визначити якість каменю. Він не залишає слідів і не пошкоджує досліджуваний камінь, навіть якщо він виявився звичайним «склом».

Тестер діамантів та муассанітів призначений для визначення, чи належить камінь до групи алмазів, чи має камінь природне походження. 

Технічні характеристики:

Похибка - Відсутня

Автоматичне калібрування

Індикація металу - звуковий сигнал

Елемент живлення - батарея 9 В (крона )

Розігрів - 25 с

До 2 годин безперервної роботи

Температура навколишнього середовища - від 18 до 30 ° C

Вага приладу - 65 г (без батарей)

Розміри: 195x97х42 мм

Moissanite Terminator II

Moissanite Термінатор II є найпопулярнішим муассаніт тестер  доступні через його простоти використання. Просто натисніть на камінь і миттєво ідентифікуються  візуальні і звукові вказівки, якщо камінь синтетичний муассаніт чи ні. Працює з однією 9-вольтовою батарейкою, без блоку живлення або додаткових дротяних з'єднань.Повністю портативний з 2-річною гарантією.

ДІАТЕСТ

Застосування

- Генератор «Діатест» призначений для проведення первинної та періодичної повірки електрокардіографі

Особливості

- Простий і зручний в експлуатації;

-Не потребує зовнішнього живлення;

- Містить весь набір необхідних сигналів для повірки електрокардіографів за методикою Р50.2.009-2001;

- Вбудоване харчування

- Графічний дисплей;

- Мале споживання;

- Невелика маса;

4. Правила техніки безпеки під час роботи з хімреактивами.

1) КОНТАКТ ЗРАЗКІВ З РУКАМИ. Не належить тримати будь-який зразок руками, через те що деякі речовиниє потенційно небезпечними, якщо вони просякають через шкіру, 1 зростає ризик перехресного забруднення зразків.

Якщо можливо, тримайте зразки речовин пінцетом або захистіть пальці такий простим способом, як фільтрувальний папір.

Усі інструменти /тобто шпатель і пінцет повинні митися і витиратися перед і після використання, щоб уникнути перехресного забруднення зразків.

2. ПРИГОТУВАННЯ ЗРАЗКІВ. Всі тести призначені для невеликої кількості речовини. Волокнисті матеріали можуть досліджуватися, провівши попереднє розділення їх за допомогою пінцета або голки; таблетки і смолисті речовини найкраще розділяються мікро шпателем або кишеньковий ножем. Помістіть частину твердої таблетки ніж двома кружками фільтрувального паперу на твердій поверхні і прикладіть певне зусилля або різко вдарте по місцю, де є частина таблетки; для аналізів використовуйте невеликі кількості .

3. ГІГІЄНА. Під час проведення досліджень ніколи не куріть, не їжте і не пийте та завжди мийте руки після цього, незалежно від ступеня їх за бруднення перед тим, як повернутися до звичайної діяльності.

4. ПЕРША ДОПОМОГА. Більшість реагентів можуть викликати роз’їдання шкіри і тому вони при попаданні на неї повинні якнайшвидше змиватися водою під краном. У випадку попадання в око необхідно надати медичну допомогу негайно. Треба зауважити, що реагенти не руйнуються водою і зберігають свою силу після випаровування води, так що змочені руки і краплі не повинні попадати на одяг. У випадку забруднення одягу насипте місце, де потрапила крапля, питтєвою або іншою содою, добре потріть, дозвольте висохнути і зчистіть. На шкірі або одязі, якщо виконати все, як написано, може утворитися слабовидима пляма, але це нешкідливо.

5. ЗБЕРІГАННЯ. Усі реагенти є стабільними на протязі тривалого часу. Але частковою особливістю даних тестів є досвід виконавця, який збільшується шляхом повторних тренувань або чергового ознайомлення. В будь-якому випадку запаси реагентів, що зберігаються понад шість місяців повинні регулярно перевірятися на наркотиках, краще в лабораторних умовах, щоб підтвердити чутливість реагентів. Зберігати реагенти най краще в контейнері, в якому вони поставляються, або в темному місці в шафі чи шухляді. Важливі документи не повинні зберігатися поруч з реагентами .

6. ЗАУВАЖЕННЯ. Можна було  рекомендувати захист пальців чистою шматиною, якщо не вживати її до відкривання ампул.

5. Комплект індикаторів вибухових речовин. Склад та призначення індикаторів, методика їх використання. Правила техніки безпеки під час роботи з індикаторами вибухових речовин.

Тести для оперативного визначення заборонених до вільного обігу вибухових речовин під час митного контролю. Оперативно виявити практично всі види вибухових речовин, які можуть знаходитись у багажі, транспортних засобах та інших місцях дозволяє застосування наборів тестів аерозольного типу («Expray», PIR-2). Про можливу наявність певної вибухової речовини, наявність того чи іншого кольору, який проявляється на тестовому папері.

Для визначення та ідентифікації мікрокількостей вибухових речовин, що знаходяться в упаковці, коробках, поштових відправленнях та на різних повернях застосовується набір тестів PIR-2. В основу принципу визначення вибухонебезпечних матеріалів покладено якісні хімічні реакції на вибухові речовини.

Набір, який розміщується у залізній коробці, необхідно зберігати тільки у вертикальному положені при температурі 4-5С. Проби для дослідження відбираються за допомогою тестового пеперу з попередньо знятою плівкою. Поверхню тестового паперу обробляють спочатку аерозолем «W» з відстані 10-15см. Балон з аерозолем необхідно попередньо збовтати. Поява кольорових плям, крапок, ліній свідчать про наявність вибухових речовин з групи полінітроароматичних сполук. У випадку недостатнього проявлення кольору після обробки аерозолем «W» поверхня тестового паперу спочатку обробляється S1, а потім - S2. Поява малинового кольору дозволяє виявити у пробі петрит, нітрогідроль, нітрогліцерин, нітроцелюлозу та інші солі азотної кислоти, с також гексоген, октоген, Semtex, пластикові вибухові речовини. У випадку відсутності насиченого кольру після послідовної обробки тестового паперу аерозолями «W», «S1» та «S2» застосовують обробку аерозолем «О». Поява малинового забарвлення дозволяє відрізнити штучні піротехнічні суміші, виготовлені на основі аміачної селітри від натуральних вибухових матеріалів. Колір необхідно оцінювати в момент його появи на текстовому папері, оскільки з часом він змінюється.

Необхідно зазначити, що виявити вибухові речовини у важко доступних для оперативних працівників місцях дозволяє використання спеціально навчених собак, які здатні вибірково виявляти дуже малі кількості вибухових речовин.

Індикатор ЕКСПРЕС призначений для виявлення вибухівки та вибухових пристроїв. Набір складається з трьох балонів для розпорошування реактивів та спеціального індикаторного паперу. Тривалість перевірки – декілька секунд.

МО-2М

 Призначений для виявлення парів вибухових речовин при оперативному обстеженні різних об'єктів, у тому числі і в польових умовах.

 Застосовується для виявлення та ідентифікації типу вибухових речовин при забезпеченні безпеки повітряного, автомобільного, водного та залізничного транспорту, виробничих підприємств, банків, офісів і житлових приміщень.

Після включення, пристрій автоматично калібрується 6-10 секунд, і переходить в режим виявлення. Вбудований насос, постійно прокачуючи повітря, відбирає проби на відстані 10см від обстежуваного об'єкта.

 На наявність вибухової речовини вказують світловий і звуковий сигнали. Частота звукового сигналу зростає зі збільшенням концентрації парів вибухової речовини. Виріб укомплектовано ЖК-дисплеєм, який служить для виведення льш точної інформації про стан приладу і досліджуваного об'єкта (висновок на екран повідомлення про тип ВВ), а також для перевірки і настройки приладу, у дку, коли немає можливості підключити детектор до комп'ютера.

E-3500

Особливості:

- Е-3500 здатний достовірно виявляти пластикову вибухівку і вибухові речовини, виготовлені методом високого тиску парів

- Е-3500 - повністю укомплектований для роботи, автономний, легкий (вага менше 3кг), міцний прилад

- Поставляється в ударозащіщенном кейсі стандартного розміру

- Прилад не використовує джерело радіоактивного випромінювання

- Підготовка до роботи займає одну хвилину. Режими відбору проб та аналізу активуються натисканням однієї клавіші. Результати відображаються на рідкокристалічному




1.  різдвяна класика Загальний настрій- тепла домашня атмосфера
2. Інформаційно-консультаційні послуги
3. воспитательного процесса
4. ВВЕДЕНИЕ11
5. Комирегиональное представительство Общероссийской танцевальной организации V Региональный фести
6. ЛЕКЦИЯ 8 Деревья
7. главные философы в XIX веке.
8. О «религиозном возрождении», секуляризации и фундаметализме к проблеме соотношения понятий
9. мультипроцессоры с использованием единой общей памяти
10. Астрология и причины ее популярност
11. Шпаргалка- Экспертиза холодного оружия.html
12. Биотехнологии с ельскохозяйственных растений на 20132014 учебный год Специальность- Защита и карантин рас
13. ТИПОВЫЕ СХЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ ЭЛЕКТРОПРИВОДАМИ С ДВИГАТЕЛЯМИ ПОСТОЯННОГО И ПЕРЕМЕННОГО ТОКОВ
14. на тему- Формування і особливості економічної еліти країн Європи і СНД Виконав
15. ДОНБАССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ЗападноКазахский государственный университет
16. КОНАРМИИ И Э БАБЕЛЯ В 1920 г
17. Отчет по лабораторной работе 6 Измерение параметров емкостей в цепи переменного тока
18. по теме Заболевания желудка и пищевода
19. Курсовая работа- Изменение и расторжение договора
20. й год ИТОГО за год руб