Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛЕКЦІЯ 3. МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ В ЕПОХУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ПЛАН 1.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ЛЕКЦІЯ 3.  

МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ В ЕПОХУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

ПЛАН

                 1. Розвиток посольської справи у Візантії. Доктрина зовнішньої політики Візантійської імперії. 

         2.  Візантійська дипломатія й слов'яни. Візантійсько – руські відносини

         3.  Міжнародні відносини у Західній Європі. Столітня війна    1337-1453 рр.

 

                 1. Розвиток посольської справи у Візантії в VI - Х ст. Доктрина зовнішньої політики Візантійської імперії. 

        Візантійські імператори організували спеціальне урядове управління для ведення закордонних справ і підготовки професійних дипломатів, які направлялися як посли до закордонних дворів.

        Відомство закордонних справ у Візантії перебувало під управлінням першого міністра (Magister officiorum, згодом - "логофет дрома"). Воно мало величезний штат, тримало перекладачів з багатьох мов. При візантійському дворі завжди можна було бачити строкатий натовп послів з усіх кінців Європи, Азії, Африки в різноманітних національних костюмах, чути всі мови світу.

      У Візантії вперше зустрічаються вірчі грамоти, які посли вручали володареві після прибуття. При константинопольському дворі було розроблено складний церемоніял прийняття чужоземних послів розрахований на те, щоб вразити їхню уяву могутністю Візантії, не дати змоги послам бачити чи чути занадто багато й дізнаватися про слабкі місця імперії. Їх зустрічали вже на кордоні. Під виглядом почесної варти до них приставляли вивідувачів. Іноді послів везли до Константинополя найдовшою й незручною дорогою, запевняючи, що це - єдиний шлях, що до столиці дістатися важко. Тим самим візантійці намагалися відбити прагнення варварів завоювати Константинополь.

       У Константинополі послам відводився окремий палац, який, по суті, перетворювався на в'язницю, бо до послів не допускали нікого, і самі вони не виходили без конвою. Їм усіляко заважали вступати в спілкування з місцевим населенням.

Ліутпранд, який їздив до Константинополя в Х ст. послом від короля Італії Беренгарія, з захватом варвара описує надзвичайну розкіш  першої авдієнції в імператора. Перед троном царя стояло золоте дерево, на якому пурхали й щебетали золоті пташки. Обабіч трону стояли золоті чи, може, позолочені леви, які били хвостами й гарчали. Коли, розпластавшись за етикетом перед царем, Ліутпранд знову підвів голову, він, на своє здивування побачив, що трон з царем, який сидів на ньому, піднявся до стелі й що на цареві був уже інший багатий одяг.

  Посол у Візантії був лише представником володаря і міг вести переговори строго в межах наданих йому повноважень. У разі виникнення нових обставин, не передбачених в одержаних послом повноваженнях, він повинен був зажадати додаткових інструкцій. За перевищення повноважень послу загрожувало суворе покарання. Лише в дуже рідкісних випадках представникові імператора доручалося вести переговори на свій страх і ризик.

  Посол повинен був подати вірчу грамоту. Збереглися тексти таких грамот. Зазвичай, вони були переповнені велемовними, барвистими й лестивими формулами. Для ведення переговорів посли одержували інструкцію, письмову або усну. Візантійські посли виконували й розвідницькі функції: дипломатія поєднувалася з політичною та військовою розвідкою.

     Імовірно, Візантія не знала й постійного представництва за кордоном, її посольства виряджалися для виконання певних місій і на певний термін. Однак при спорядженні такого посольства, що складалося, як правило, з трьох осіб, можна вже бачити сучасні елементи акредитування: посол одержує вірчі грамоти, які містять визначення мети місії, ім'я й офіційне звання вирядженої особи та її повноваження. Крім цих офіційних документів послам надавалися докладні інструкції з вказівками, як належить вчинити в тому чи іншому разі. Ймовірно, обов'язком посла було щонайточніше пояснити написане, як зазначалося в одному з імператорських документів початку XV ст., відтак, посол не мав права переступати за рамки наказів.

  Для покриття витрат під час виконання своєї місії візантійським послам дозволялося брати з собою тюки з товаром, який розпродавався за місцеві гроші після прибуття на місце призначення. Хоча до цього способу покриття витрат вдавалися згодом і венеціанці, але він не закоренився у світовій дипломатичній практиці. Виявилося, що глави'\іісій, які фінансувалися таким чином, воліли більше уваги надавати одержанню торгового прибутку, ніж завданням переговорів.

      При константинопольському дворі виробилися певні правила посольської справи. Вони сприймалися всіма державами, що мали справу з Візантією. Проте у посольствах варварських королів виступають певні риси, які були чужими візантійським звичаям. Серед варварської знаті було мало освічених людей, здатних самостійно вести письмову частину переговорів. Тому в королівських посольствах звичайно брали участь духовні особи, що у візантійців бувало рідко. За Каролінгів встановилося правило, за яким відправляли двох послів - графа чи герцога, а за ним єпископа або абата. До посольств приєднувалися й нотарі, чиновники королівської канцелярії.

Королі варварів відправляли зі своїми послами грамоти, складені за римськими формулярами інколи не менш майстерно, ніж у самих візантійців. Королі варварів прагнули наслідувати візантійський двір також і в розкоші прийому послів.

        Візантійці називали себе ромеями, тобто римлянами, успадкувуючи тим самим від Римської імперії геополітичні претензії. Однак порівняно з зовнішньою політикою Давнього Риму Візантійська імперія у військово-політичній таторгівельній сферах поводилася пасивно. Іноземці, як правило, йшли до неї самі - то з товарами, то з війною. Візантійські  купці вели звичайно торгівлю з іноземними купцями в себе вдома й значно рідше вирушали в далекі торгівельні експедиції. Імператори були схильні швидше приймати, ніж відправляти посольства. Відстоюючи свої інтереси, імперія рідко нападала на ворогів сама  вона віддавала перевагу обороні.

       Імперія не мала ні коштів, ні засобів для ведення наступальних війн. Найчастіше її зусилля були спрямовані на виживання та збереження хоча б того, що вона ще мала. Протягом кінця ІХ-ХІІ ст. лише 7 василевсів з 28 були сповнені наміру повертати втрачене. Навіть у тих випадках, коли Візантія спрямовувала явно завойовницькі походи, наприклад, на підкорення Болгарії чи вірменських і грузинських князівств, вона жодного разу за одинадцять століть своєї історії не вийшла за межі старих кордонів Римської імперії.

Для зовнішньої політики Візантії були характерними дві суперечливі тенденції. З одного боку, це надмірні претензії, що спиралися на теорію даних Богом прав обраному народові, а з іншого боку - глибокий реалізм, який диктувався практикою необхідності мобілізації всіх сил, щоб уціліти в виснажливій боротьбі. Корені обох цих тенденцій випливали з особливостей геополітичного розташування Ромейської держави. Константинополь протягом століть відігравав роль блискучої столиці, золотого мосту між Заходом і Сходом, осередку, в якому зосереджувалися набутки античної культури та духовний потен-ціял християнства, традиції еллінізму й римська спадщина, які зберігалися в квітучих візантійських містах з їхнім високорозвинутим ремеслом та власними торговими й морехідними традиціями. Візантія зуміла вистояти у напруженій боротьбі з сасанідським Іраном й Арабським халіфатом і пережити їх, хоча й зазнавала при цьому відчутних втрат.

       Але таке розташування несло з собою не лише вигоду. Величезна довжина берегової  лінії та сухопутних кордонів потребувала значних коштів і сил для захисту. Сусідство з відкритими причорноморськими степами на півночі та неспокійні східні кордони вимагали постійної військової напружености. Не менша потенціяльна загроза йшла й від західних варварських королівств, а з XI ст. - від норманів. Імперія перебувала в стані перманентної війни, яка пожирала величезні кошти. Військові видатки імперії становили від половини до 70 відсотків її річного бюджету. За умов, по суті, постійного надзвичайного стану імперія була вимушена витрачати значні ресурси на забезпечення обороноздатности, а відтак — зберігати стабільність й консервувати існуючі порядки.

     Окрім традиційних ворогів (араби, болгари), з якими Візантія зустрічалася століттями, вона мала й таких, які вторгалися в її межі цілком несподівано. Тому імперія завжди надавала величезного значення розвідувальній службі. Оскільки більшість кочовиків з'являлася до Дунаю зі степів Північного Причорномор'я, то надзвичайно важлива роль як джерела інформації й вихідного пункту дипломатичних акцій відводилася Херсонесу, який сам по собі не мав особливого військового значення.

       Особливе геополітичне розташування у поєднанні з еллінською, римською, а також власною військово-політичною минувшиною й особливою роллю візантійського християнства сприяло формуванню зовнішньополітичної міфології візантійців. Прихильність до доктрини "божественної імперії"  стала другою натурою ромеїв. Те, що її походи не виходили за межі кордонів старої Римської імперії, давало підстави політикам та ідеологам Візантії стверджувати, що вона вела завжди лише справедливі війни—за відновлення своїх прав, колись порушених варварами.

       Однією з найзмістовніших та найбагатших за сюжетами праць візантійських авторів раннього середньовіччя є приписуваний імператорові Константинові VII Багрянородному (913-959) твір "Про управління імперією". Його було складено 948-952 pp. Працю було створено як конфіденційний довідник для спадкоємця престолу майбутнього Романа II (959-963). У ній сформульовані характерні концептуальні положення, що стосуються зовнішньої політики Візантійської імперії.

        Схиляння й покірність інших народів перед імперією зображаються Константином як норма в міжнародних відносинах. Імперія не вступає в дружбу з іншими країнами й народами, а дарує її. Ті, хто укладає з нею мир, здобувають тим самим гарантію безпеки. Всі "варварські" народи (як християнські, так і язичницькі), які будь-коли з дозволу імператора чи самовільно поселилися на землях імперії, особливо ті, які платили пакт (данину) чи прийняли від неї хрещення, зобов'язані їй коритися й надалі бути її "рабами". Такою була позиція царственого автора і щодо вірменів, і грузинів, і щодо сербів і хорватів, навіть щодо болгар, хоча на пам'яті Константина саме Болгарія загрожувала самому існуванню Візантійської імперії як європейської держави. За настановами імператора неосвіченим "варварам" не лише можна, але й слід відверто брехати, твердячи, що й самі інсингнії влади (корони й мантії) і грецький вогонь були передані Богом через ангела безпосередньо Константину Великому.

       В останні століття (13- 15 ст.) існування імперії зміна статусу Візантії спричинила й зміну характеру дипломатичних документів. До Німфейського договору (березень 1261 р.), за яким генуезці допомагали Михаїлу VIII Палеологу звільнити від латинян Константинополь, договірним документам надавалася форма жалуваної грамоти (хрісовула). У цьому відбивалася політична доктрина візантійців, за якою договір був привілеєм, своєрідним актом милости, що надавався іноземному правителеві. Але, починаючи з XIII ст. договірні документи втрачають характер жалуваної грамоти: перед лицем суворої дійсности Візантія була змушена обмежити свої претензії в міжнародному житті, її правителі стали розглядати своїх партнерів у переговорах як рівних за рангом володарями. Проте низка дослідників вважає, що все-таки, візантійські володарі не відмовилися остаточно від своєї давньої доктрини, за якою імператор ро-меїв був главою, "батьком" так званої "сім'ї королів і народів", використовуючи цю доктрину як один із основних інструментів візантійської дипломатії.

        Візантійська дипломатія поєднала традиції й прийоми римського та східного дипломатичного мистецтва. Зовнішньополітичне відомство ромеїв діяло на основі багатої інформації, яка надходила від посольств, купців, ченців та розвідників. Дипломатичні зв'язки Візантії охоплювали величезні простори — від Китаю й Індії до Атлантичного океану, від Внутрішньої Африки до Причорномор'я.Силовий впливу зовнішній політиці Візантії поєднувався з підкупом, інтригою при чужих дворах. Довершених форм набув церемоніял прийняття зарубіжних посольств, який також розгладився як важливий засіб дипломатичного впливу.

       Важливу роль у зовнішній політиці відігравала візантійська церква: навернення до Східної церкви Грузії, Ефіопії, Болгарії, Руси та інших народів сформувало цілу систему країн, які перебували під політичним, ідеологічним та культурним упливем Константинополя. Візантія набула досвіду використання одних "варварів" у боротьбі з іншими. Так, зокрема, використовувалися сили Руси для боротьби з печенігами, половцями, а також арабами й норманами. Але у відносинах з Руссю не раз траплялися гострі конфлікти. Вони, як правило, завершувалися укладанням договорів, які є цінним джерелом для вивчення міжнародних відносин у Причорномор 'ї.

      Спадщина візантійської дипломатії була засвоєна італійськими торговими республіками, передовсім Венецією, та почасти Руссю.

         2.  Візантійська дипломатія й слов'яни. Візантійсько – руські відносини

       Перші контакти слов'ян з Візантією почалися в V ст. коли слов'яни масово рушили у володіння імперії. Про набіги слов'ян писали грецькі історики Прокопій Кесарійський, Іоан Ефеський, Псевдо-Маврикій та інші.

       Вирушаючи з теренів теперішньої України, слов'яни вчиняли набіги на Візантію й розселялися на Балканському півострові Лише наприкінці VI ст. вони п'ять разів намагалися оволодіти Царгородом. У цих походах склавини та анти вступали в активну взаємодію на міжнародній арені. У ній ці племінні союзи виявляли риси, характерні для періоду військової демократії. За словами візантійського письменника Маврикія (VI ст.), "слов'яни й анти подібні за своїм способом життя, за своїми звичаями, за своєю любов'ю до свободи... Полонених вони не перетворюють на рабів, як інші народи... пропонують полоненим на вибір: чи бажають вони за певний викуп повернутися додому або залишитися там на становищі вільних і друзів".

       Це саме джерело зафіксувало пересторогу, з якою цей візантійський автор ставиться до договорів зі слов'янами: "Загалом вони підступні й не тримають слова щодо договорів; їх легше підкупити страхом, ніж подарунками".

        До VI -VII ст. належать і перші міжнародні комбінації за активної участи слов'янських племінних союзів. У VII ст. Візантія зазнала тиску з боку арабського світу. За цих обставин відносини слов'янських союзів та Візантії зміцніли. У джерелах є згадки про договори окремих слов'янських земель з імперією щодо торгівлі та війни.

        На думку відомого дослідника міжнародних зв'язків А.Н. Сахарова, перше руське посольство з'явилося у Візантії 838 р. Метою місії було врегулювання відносин між Руссю та Візантією, порушених у результаті нападу руських воїнів на малоазійські володіння імперії за імператора Феофіла та збирання політичної інформації про становище в країнах чорноморського басейну.

       Похід 860 р. був добре обдуманий русами, й це свідчить про те, що вони знали порядки й стан справ у Константинополі. Грецький імператор Константин Багрянородний у біографії свого діда імператора Василія писав: "Багатими дарами, золотом, сріблом і шовковим одягом він привів народ русів, войовничий і безбожний, до переговорів, і, уклавши з ними мирний договір, він переконав їх прийняти святе хрещення". 860 рік приніс визнання Давньоруської держави Візантією.

        Велике значення в розвитку міжнародного права в Європі мав уплив римської державності та римського права, провідником яких була Візантія. Її дипломатичні звичаї й форми міжнародних актів сприймалися Франкським та іншим королівствами, а почасти й Давньоруською державою. Договори Руси з Візантією, укладені в Х ст., забезпечували русичам в імперії сприятливе правове становище: право безмитної торгівлі, право на одержання продовольства, право на одержання майна, що залишилося у Візантії після померлих там людей їхніми спадкоємцями тощо.

       У "Повісті минулих літ" договори Руси з Візантією уміщені під 907, 911, 944 та 971 рр.  Князь Олег, зміцнивши своє становище в Києві, підкорив сусідні слов'янські племена й, обклавши їх даниною, 907 р. здійснив військовий похід проти греків та уклав договір з грецькими царями. Олег на чолі величезного (за підрахунками В.Т. Пашуто, 80-тисячно-го) війська вдерся в межі Візантійської імперії й спустошив околиці її столиці. Далі вказується, що греки закрили гавань, а Олег поставив кораблі на колеса, щоб суходолом перетягти свою флотилію до гавані. Вражені греки відправили послів до Олега, які говорили йому:

"Не губи града, що хочеш, дамо тобі".

   Олег згодився укласти договір, після чого послав до Царгорода п'ятьох своїх послів. Після переговорів договір було укладено. Олег зажадав заплатити данину 80 000 воїнам по 12 гривень на особу. Греки погодилися на ці умови, але просили договору, за яким Олег зобов'язувався б надалі не нападати на Візантію.

На думку А.Н. Сахарова, в ході переговорів 907 р. було визначено такі умови договору: відновлення "миру й дружби" між Руссю та Візантією; виплата Візантією разової контрибуції у вигляді грошей, золотих речей тощо;

виплата періодичної данини Русі; безплатне утримання послів.

Літописна оповідь про укладення через чотири роки другого договору 911р. починається так: "Послав Олег своїх дружинників встановити мирні вщносини й укласти договір між Візантією та Руссю". У договорі 911 р. Руси з Візантією відзначається: "Ми від руського народу..., послані Олегом, великим князем руським... до вас, царів грецьких, для підтвердження й зміцнення дружби, що існувала між греками й руссю протягом багатьох років... неодноразово справді прагнули не тільки на словах, але й у письмовій формі і непорушною присягою, клянучись своєю зброєю, підтвердити й зміцнити цю дружбу, відповідно до нашої віри та звичаїв". Договір 911р. міг бути укладений лише з перемогою Руси, бо всім своїм змістом він свідчить про це. Договір 911 р. ознаменував собою якісно новий ступінь у всіх відношеннях. Договори 907, 911 років виписані у Повісті є першими дипломатичними актами Давньоруської держави, тексти яких відкрилися науці.

        941 р. відбувся новий похід Руси на Візантію. Однак він для Руси був невдалим. Про похід грекам повідомили болгари, і вони встигли приготуватися до війни. За таких умов договір 911 р. було анульовано. Але 941 р. договору укладено не було. Його уклали через три роки після нового переможного походу князя Ігоря 944 р. Момент було вибрано дуже вдало. Імператора було попереджено про просування русів, і грецьке посольство при гирлі Дунаю запропонувало Ігореві: "Не йди далі, але візьми данину, яку мав Олег; додамо до тієї данини ще". Ігор згодився припинити похід, узяв запропонований греками викуп, а потім було укладено договір. За літописними даними, в період з 944 по 957 рік між двома країнами існував міцний мир. Повість про подорож Ольги до Константинополя в 946р. у джерелі «Про церемонії візантійського двору» описано про прийом імператором Констянтином Банрянородним Ольги з почтом (108 чоловік). Довгі роки науковці вважали, що Ольга прибула для хрещення. Повість докладно це описує. Інші вважали, що Ольга прибула для того, щоб отримати від імператора королівський титул. Насправлі Ольга намагалася покращити відносини з Візантією, яка

була стурбована зростаючою могутністю Русі,

намагалася активізувати напади печенігів на Русь,

втягнути Русь у війни з кочівниками.

Ольга намагалася одружити сина Святослава з однією з п′яти дочок Констянтина, але невдало. Незважаючи на труднощі угоду в 946 р. все таки було підписано. Від цього часу імператор отримував військову допомогу від Русі, добірні руські воїни служили у гвардії імператора.  957р. велика княгиня Ольга прийняла у Візантії християнство.

        967 р. Святослав на прохання візантійського імператора Нікіфора Фоки здійснив похід на болгар і зайняв там близько 80 міст. Він відчув себе господарем на Нижньому Дунаї. Але невдовзі Нікіфора було вбито, а грецьким імператором проголошено Іоана Цимісхія. Імператор зажадав від князя Святослава покинути Болгарію. Послам Руси було сказано: "Ви стали винуватцями розриву нашого союзу". Відмова князя призвела до війни, що закінчилася поразкою Руси й укладенням договору 971р. Після смерти Святослава договір 971 р. було підтверджено його сином Ярополком 978 p., а згодом і Володимиром.

В.Т. Пашуто вважав, що 988 p. було укладено новий союз з Візантією, що скасовував угоди Святослава з Цимісхієм. На думку цього автора, на основі попередніх договорів було розроблено новий документ, що ліг в основу нового рівноправного союзу двох держав.

       Всі русько-візантійські договори скріплювалися присягами. Русичі присягалися своєю зброєю "підтверджувати й зміцнювати цю дружбу згідно з нашою вірою й звичаєм". 944 p. руські посли говорили: "Якщо хтось з країни Руської задумає порушити цю дружбу, то нехай ті з них, хто прийняв хрещення, мають від Вседержителя Бога відплату..., а ті з них, хто нехрещений, нехай не мають допомоги ні від Бога, ні від Перуна... Якщо ж хтось із князів чи русів порушить те, що написано на цій хартії, то він має вмерти від власної зброї,  і нехай буде він, як присягопорушник, проклятий Богом і Перуном".

       Проте принцип "договори повинні виконуватися", мабуть, часто порушувався Руссю. Тому в тексті договору 971 p. передбачено присягу руських послів і князя надалі не порушувати. При укладенні цього договору князь Святослав говорив: "Якщо я вже при-сягнувся грецьким кесарям, а зі мною всі бояри й уся Русь, дотримаємося (надалі) всі цих непорушних договорів".

        Історія дипломатичних зносин Руси з Візантією в Х ст. обривається звісткою Никонівського зведення про прихід грецьких послів до князя Володимира: "Літа 990 прийшли від грецьких царів посли про любов". Відомо, що візантійський напрям  превалював у політиці Князя Володимира Великого: у 988 р. захоплення візантійської колонії в Криму Херсону щоб змусити Василія ІІ дотриматися слова (йому допоміг руським військом у боротьбі за трон з Вардою Фоком), офіційне хрещення, що ліквідувавало  політичну залежність від Візантії, але не церковну.

Мирні відносини між двома державами не розривалися до 1043 р., коли було здійснено черговий похід Руси на столицю імперії. Тому у червні 1043 р. руський флот з′явився поблизу Константинополя, що зумовило мирні переговори (Візантія віжшкодувала збитки руським купцям і руському монастиреві в Афоні). У 1046 р. нова угода (династичний шлюб –  син Ярослава Мудрого Всеволод одружився з донькою імператора). Візантія прагнула отримати лопомогу Русі у боротьбі з печенігами, які нападали на Причорномор′я.

Після смерті Ярослава Мудрого аж до початку правління його онука Володимира Мономаха (1113–1125) годі говорити про виважену політику Русі щодо Візантії. Припинився обмін посольствами. В 12 ст. (1103 р.) київський князь Святополк одружився з Варварою (донька імператора Олексія Комніна), в 1104 р. перемишльський князь Володар видав доньку за сина цього імператора Ісаака. Ці шлюби свідчили про укладення угод між Руссю і Візантією й налагодження приязних стосунків. Але давньоруська держава поступово втратила свої позиції в Криму і Причорномор′ї. Візантія намагалася витіснити Русь від моря, ослабити її союз з ханами численних кочових орд. Найсуттєвішим було те, що Візантія намагалася коригувати зовнішню політику Русі, відштовхнути її від католицьких країн Заходу. Однак Русь вже мала політичний досвід та сили, щоб протистояти візантійській експансії. Київські князі, це показує практика, використовували угоди з Візантією у власних цілях. На новий рівень ці стосунки вийшли за Володимира Мономаха.

         3.  Міжнародні відносини у Західній Європі. Столітня війна    1337-1453 рр.

          Найбільшим воєнно-політичним конфліктом у Західній Європі в XIII-XІV ст. стала Столітня війна (1337-1453 pp.). Цей міжнародний конфлікт охопив більшість західноєвропейських держав: у нього тією чи іншою мірою були втягнуті, окрім Франції та Англії, також Шотландія, Кастилія, Португалія, Арагон, Німецька імперія, Нідерланди, римська курія. Англо-французька боротьба перебувала в центрі міжнародних відносин у Західній Європі.

        Суперництво між Англією й Францією на початок XIV ст. зосередилося в декількох конкретних вузлах: гасконському, фландрському, шотландському. Воно загострилося в зв'язку з династичною кризою у Франції, коли 1328 р. припинилася пряма лінія дому французьких Капетингів. Зібрання представників вищої знаті визнало найближчим наступником трону Філіппа Валуа, представника бічної гілки правлячого дому. Водночас англійський король Едуард III, онук Філіппа IV по материнській лінії заявив про свої претензії на французький престол. Проте французькі юристи заперечували його права були на підставі відсутности у Франції традиції спадкування корони по жіночій лінії. Для юридичного обгрунтування було використано положення давньої "Салічної правди" про те, що жінка не може успадковувати землю.

      Чималим дипломатичним успіхом Англії був офіційний союз з німецьким імператором Людовиком Баварським (серпень 1337 р.). У договорі відкрито йшлося про взаємодопомогу проти Франції. У ті ж місяці (весна-літо 1337 р.) Едуард III намагався створити собі дипломатичну опору на Піренейському півострові, намагаючись зруйнувати традиційну близькість французької монархії й Кастилії. Дипломатичні кроки робилися й щодо збли   ження з Арагоном і Португалією.

        Користуючись тим, що Едуард III зав'язнув у шотландській війні, французький король Філіпп VI (1328-1350) оголосив у травні 1337 р. конфіскацію англійських володінь у Гасконі. У Франції явно недооцінювали готовність Англії до значного конфлікту.

Це дало підставу Едуардові III у зверненнях до своїх підданих й папи уміло подати Англію потерпілою стороною і жертвою прошуків "Філіппа Валуа, який правив тепер замість короля". Підготувавши таким чином громадську думку, Едуард III висунув претензії на французький трон й оголосив війну Франції.

     Англійський король Едуард III, оголошуючи війну Франції (1337 р.), висунув на перший план династичні причини, заявивши про те, що після припинення династії Капетингів саме він має найбільші права на французьку корону. Війна розгорталася досить мляво. Перші воєнні дії велися на територіях англо-французького суперництва - на південному заході Франції та у Фландрії. На першому етапі війни (1337-1360) французькі війська зазнавали безперервних поразок.

       Восени 1339 р. відбулося перше значне вторгнення англійської армії на чолі з самим Едуардом III через Нідерланди. Першу значну перемогу англійці здобули на морі 24 червня 1340 р. в битві при Слейсі на берегах Фландрії.

       Тим часом у боротьбу відкрито втрутився на боці Філіппа VI авіньйонський папа Бенедикт XII, який намагався допомогти Філіппу VI позбавити Англію найважливіших союзників. У 1340 р. Він наклав інтердикт на мешканців Фландрії за те, що вони допомагали Едуардові III, а не своєму законному сюзеренові - королеві Франції. Ще 1339 р. Бенедикт XII почав руйнувати союз Едуарда III з німецьким імператором і до 1341 р. домігся успіху: Людовик Баварський запропонував сприятливе для Філіппа VI посередництво в укладенні англо-французького миру. Ненадійними були й нідерландські союзники Англії. Фландрський граф, на відміну від своїх городян, твердо дотримувався профранцузької орієнтації. Все це змусило англійського короля піти на перемир'я, яке тривало до 1345р. Однак невирішеність суперечностей робило розв'язання війни неминучою.

        У бойових діях з англійцями французька армія зазнавала поразку за поразкою. В англійському війську переважала рекрутована з вільних селян піхота. Армія перебувала під єдиним командуванням короля. Загони рицарів були наймані й підлягали королеві, а не окремим сеньйорам. Французьке військо складалося з загонів феодальних сеньйорів, які погано слухалися командування. Вкрай негативно позначалася й нерішучість та бездарність Філіппа VI як командувача військом. Так, у липні 1347 р. Філіпп VI прибув зі значним військом під Кале, обложене англійцями, але не навіть наважився вступити в бій з виснаженою англійською армією. Замість цього він запропонував мирні переговори, від яких Едуард III ухилився. Тоді французьке військо на очах вражених мешканців Кале розвернулося й пішло геть, покинувши їх напризволяще. Після дванадцяти місяців мужньої оборони місто було вимушене здатися.

      Англійці розгорнули наступ в районі Кале та в Аквітанії. На південному заході Франції англійські війська очолив старший син англійського короля Едуард на прізвисько Чорний Принц. Наприкінці літа 1356 р. велика французька армія на чолі з королем рушила на південний захід. Після переправи через Луару вона натрапила на військо Чорного Принца, який повертався з величезним обозом награбованої здобичі. Французьке військо випередило його і в районі Пуатьє перегородило йому дорогу на південь.

Французька армія мала, здавалося б, усі шанси на перемогу - чисельна перевага, володіння ініціативою і, нарешті, - моральна перевага. Англійський принц і його військо були відверто налякані ситуацією й готові йти на поступки. 19 вересня 1356р. Відбулася знаменита битва при Пуатьє. Вона засвідчила всю непридатність військової організації Франції. Жан II показав себе бездарним полководцем внаслідок чого в битві загинув увесь цвіт Франції, а сам Жан II потрапив у полон. Жан II, перебуваючи в англійському полоні, підписав перемир'я з англійцями, визнавши всі загарбання Чорного Принца (березень 1357 р.). Дофін Шарль (майбутній король Шарль V) та Генеральні Штати відмовилися затвердити договір. У той час як на півночі Франції став наростати народний опір загарбникам, в ході якого рицарі, городяни й селяни, надавали допомогу малочисленим загонам дофіна, Жан II підписав у Лондоні страшний за своїми наслідками договір. У обмін на відмову Едварда III на французький трон Жан "поступався" йому приблизно половиною Франції: весь південний захід у межах давньої Аквітанії, Анжу, Мен, Пуату, Турень, Нормандію, Понтьє тощо. Це були так звані "Анжуйські володіння" з таким цінним доповненням як Кале та деякі острови біля берегів Фландрії. Такий договір створював серйозну загрозу незалежносте Франції. Дофін Шарль, який прийняв титул регента Франції, відмовився визнати підписаний його батьком договір.

Опір, вчинений французами наступу військ Едуарда III, змусив англійського короля вступити в мирні переговори з дофіном Карлом. У травні 1360р. в селі Бретіньї біля Шартра було підписано мир, ратифікований потім обома королями в Кале. В обмін на відмову Едварда від претензій на французьку корону від одержував у своє повне розпорядження південно-західні землі в дещо обмежених в порівнянні з Лондонським договором розмірах і низку нових володінь на півночі з центром в Кале (графства Понтьє та Ґін). За звільнення французького короля було призначено величезний викуп - 3 млн. золотих крон, які мали виплачуватися частинами. Отже, Франції вдалося відстояти значну територію, якою Жан II поступався англійцям за умовами договору в Лондоні: Нормандію, Мен, Анжу, Турень та низку дрібніших володінь.

       Воєнні дії між Англією й Францією відновилися 1369 р. Після смерти Жана II королем Франції 1364 р. став Шарль V - колишній дофін-регент. Вся його енергійна діяльність всередині країни й на міжнародній арені була спрямована на боротьбу проти умов договору в Бретіньї.

Зібравши значні кошти, Шарль V почав готувати нову велику армію. Було вдосконалено організацію війська, поліпшено озброєння, оснащення його артилерією. На керівні пости у війську поряд із представниками родовитого дворянства висувалися талановиті воєначальники невисокого походження. Рицарем з Бретані був, зокрема, й Бертран Дю-геклен, який став 1370 р. коннетаблем Франції. Це дало змогу на другому етапі війни (1369-1396) звільнити від англійців більшу частину захоплених ними земель.

Значні зусилля Франції й Англії були спрямовані на забезпечення союзників й міжнародної підтримки у війні, яка мала відновитися. Англія скрізь наштовхнулася на дипломатичну й військову протидію Шарля V. Боротьба між англійським та французьким ставлениками в Бретані завершилася її переходом 1364 р. на становище васала французької корони. 1365 р. французькому королеві вдалося домогтися угоди з Шарлем Наваррським, на допомогу якого розраховував англійський король.

     Ареною гострої дипломатичної боротьби між Англією й Францією стала в 60-х роках Фландрія. Франція виграла п'ятирічну боротьбу за "фландрський шлюб" єдиної спадкоємниці величезних володінь у Нідерландах - дочки графа Фландрського Маргарита де Маль (1368 р.). На руку Маргарита претендували син Едварда III Едмунд і брат Шарля V Філіпп, герцог Бургундський. Шарль V використав підтримку папи Урбана V, який відмовив англійському принцу в дозволі на шлюб під приводом далекого родичання з Маргаритою де Маль.

Значна увага приділялася в 60-ті роки Шотландії. Проте Едварду III вдалося 1369 р. укласти ангто-шотландський мир, і одна із статей договору в Бретиньї передбачала розрив союзу Франції й Шотландії "на всі часи", але цей союз продовжував бути політичною реальністю. 1371р. його було офіційно відновлено за ініціативи Франції. Це був ще один важливий дипломатичний успіх Шарля V. Починаючи з 1378 р. на англо-шотландському кордоні постійно тривала війна. Біля англійських берегів постійно діяли шотландські пірати, допомагаючи французам та іспанцям у діях на морі.

Об'єктом гострої дипломатичної й збройної боротьби між Англією й Францією залишалися держави Піренейського півострова. Їхня позиція мала велике політичне й військово-стратегічне значення. На першому етапі Столітньої війни Кастилія надавала підтримку Франції. 1362 р. Едвардові III вдалося укласти договір про союз із королем Кастилії та Леону Педро І. Але Шарль V підтримав зведеного брата Педро, Енрике Трастамарсь-кого. 1365 р. до Кастилії було послано французьку армію під командуванням Бертрана Дюгеклена. Боротьба завершилася 1369 р. утвердження на кастильському троні союзника Франції Енрике.

  Франко-кастильський союзний договір 1368 р. мав відверту антианглійську спрямованість. Енрике брав на себе зобов'язання підтримати війну проти Англії на морі, а за необхідности - в Аквітанії чи навіть на англійській території. Арагон уклав мирну угоду з Кастилією, визнавши її союз із Францією. Таким чином, на Піренейському півострові, як і в інших частинах Західної Європи, в 60-ті роки союзний договір був значно зміцнений на шкоду англійським позиціям. Договір у Бретиньї фактично залишився на папері. За підтримки Генеральних Штатів Шарль V оголосив війну Англії. Поступово місто за містом, кріпость за кріпостю французька армія звільняла Аквітанію.

     Проте успіх Франції не був повним. Перемоги королівського війська налякали значних французьких сеньйорів, які понад усе остерігалися посилення королівської влади. В результаті на початок 80-х років англійці, незважаючи на значні втрати, зберегли в своїх руках всі опорні пункти на французькому узбережжі: Кале, Бордо й Байонну вони зберегли власними силами, французькі сеньйори додали до цього Шербур в Нормандії й Брест у Бретані. Це серйозно знижувало значення французьких перемог.

    До кінця 80-х років військова активність Англії й Франції явно виснажилася. Після тривалого перемир'я сторони спробували розпочати переговори про умови остаточного миру. Однак конференція в Ам'єні 1391-1392 pp. виявила невирішеність основних проблем, зокрема, проблеми Аквітанії. Проте нестабільність королівської влади в Англії робила продовження війни з Францією нереальною. Ситуація у Франції ускладнилася 1392 р. у зв'язку з важкою психічною хворобою Шарля VI.

За цих обставинах джерела повідомляють про зростання дружелюбности між Ричардом II і Шарлем VI, у хворобі якого періодично наступало поліпшення. Ричард II і Шарль VI намагалися заручитися підтримкою один одного, уклавши щось на зразок особистої унії. 1396 р. між Англією й Францією було укладене перемир'я на 28 років. Договір було скріплено не лише підписами королів, але й шлюбом Ричарда II й Ізабелли Валуа, що відбувся в Кале після особистої зустрічі монархів.

Але договір 1396 р. не розв'язував жодного спірного питання. Було спеціально обумовлено, що діти Ричарда II й Ізабелли не будуть мати права на французький престол. Мета угоди й зустрічі королів, що пройшла з величезною помпою, полягала в тому, щоб зміцнити особисті контакти й заручитися взаємною підтримкою.

1399 р. в Англії відбувся державний переворот. Непопулярного Ричарда II було скинуто його двоюрідним братом з дому Ланкастерів. Англійський король Генрі V, відповідаючи бажанням англійської знаті, активно готував вторгнення до Франції. У відповідь на французькі мирні пропозиції Генрі V зажадав як свої "законні" володіння Аквітанію, Нормандію, Анжу, Турень, Пуату, Мен, Понтьє -приблизно половину Франції. Відродження колишніх вимог фактично означало оголошення війни.

       Англо-бургундський блок став основою договору в Труа 21 травня 1420р.За формою це був мирний договір, який підбивав підсумки війни між Англією й Францією. Він був підписаний Генрі V і безумним Шарлем VI. По суті ж цей документ знаменував змову між англійським королем та "бургундською партією" про подальшу спільну боротьбу проти прибічників дофіна.

      За умовами договору в Труа англійський король Генрі V оголошувався регентом Франції й "улюбленим сином і спадкоємцем" Шарля VI. Дофін Шарль втрачав права на престол (його оголошено незаконнонародженим й присуджено до вигнання з Франції). "З метою забезпечення миру й спокою" корони Франції й Англії "навіки" об'єднувалися під егідою англійської влади. Генрі V брав за дружину доньку французького короля Катерину, і їхні діти мали успадкувати корону об'єднаного королівства. Договір 1420 р. не означав реального завершення англо-французької війни й остаточної поразки Франції. Однак юридичне він позбавляв її незалежности. Генрі V убачав своїм завданням домогтися реального підпорядкування країни. Водночас дофін Шарль мав підтримку на півдні країни, а його ім'я ставало знаменом опору владі Генрі V. Дофін оголосив договір в Труа незаконним, бо Шарль VI діяв "не за власною волею, а з волі англійців".

У серпні 1422 р. Генрі V раптово помер. Смерть молодого англійського короля (йому ледве виповнилося 36 років) завдала несподіваного удару по політичній програмі, закладеній у договорі 1420 р. Проголошення Генрі V "регентом і спадкоємцем Франції" грунтувалося на упевнености в тому, що він переживе немолодого, божевільного Шарля VI й буде коронований французькою короною. Можливість передчасної смерти Генрі не передбачалася укладачами договору в Труа. Спадкоємцем англійської корони був десятирічний син покійного короля. Регентом Франції Генрі V перед смертю призначив свого брата герцога Бедфорда. Створився прекрасний юридичний пролаз для всіх противників об'єднання корон, і насамперед для дофіна Шарля.

Через шість тижнів після кончини Генрі V помер і Шарль VI. Дофіна було проголошено французьким королем під ім'ям Шарля VII.

      Бідування, пережиті Францією в ході війни, загострили відчуття етнічної самосвідомости й стимулювали згуртування різних соціальних верств у боротьбі з англійськими загарбниками. На третьому етапі Столітньої війни (1420-1453 pp.)(за іншою періодизацією 1428-1453) масовий опір у країні надав війні визвольного характеру. Важливим дипломатичним досягненням Англії стало підтвердження англо-бургундського союзу в приєднанні до союзу герцога Бретані, який до того вагався. Можливо, не без англійської участи був влаштований замах на життя Шар-ля VII. В жовтні 1422 р. в резиденції короля в Ла-Рошелі під ним провалилася підлога. Багато наближених Шарля загинули, але він сам одержав лише легке поранення. Англійський двір зробив спробу ослабити традиційну шотландську загрозу,

Із часом Шарль проявив себе добрим дипломатом і тонким політиком. Він уміло скористався широким патріотичним рухом у Франції, залучаючи найвидніших його діячів до себе на службу. Починаючи з 1424 р., Шарль VII веде боротьбу за союзників. Він шукає зближення з герцогом Бретані. Серйозною опорою Шарля VII була Шотландія. 1424 р. шотландський король надав пряму військову допомогу: до Франції були прислані війська чисельністю 5 -6 тис. чоловік для боротьби проти англійців. Шарль VII уміло скористався слабкістю королівської влади в Англії через малолітство сина померлого Генрі V. Французький король на якийсь час спонукав герцога Бретонського скласти йому омаж, в 1426-1427 pp. герцогські війська взяли участь у воєнних діях на боці Шарля VII. Проте на кінець 1427 р. англійському регентові Бедфорду вдалося, доклавши багатьох дипломатичних засобів, відновити союз з Бретанню.

     Англійська пропаганда ще від часів Едуарда III активно насаджувала й пропагувала думку про те, що Бог покинув французів. Перемоги англійців подавалися як знак Божого благовоління, щодо французів поширювалося зворотне - твердилося про явні ознаки передвизначености їхньої поразки.

Громадська думка Франції намагалася виробити свою версію ставлення Бога до англо-французької війни. Після зрадницького договору в Труа народ поклав значну долю вини за приниження Франції на дружину божевільного Карла VI - королеву Ізабеллу Баварську. Саме її воля водила рукою короля, що втратив розум, при підписанні договору. Ізабелла в союзі з герцогом Бургундським домоглася позбавлення дофіна Шарля спадкових прав й оголосила його незаконнонародженим. У народі говорили, що Францію згубила жінка. З часом цю версію органічно доповнила думка, що врятує Францію дівчина - якась Діва.

Суспільно-психологічний феномен Жан-ни д'Арк має значення передовсім як чинник моральної мобілізації французького суспільства. Мовою її епохи він виявлявся в тому, що Жанна прагнула насамперед довести, що Бог на боці Франції. Вона твердила, що він бажає, щоб англійці покинули країну. Задля підтвердження своєї місії вона запропонувала з малою кількістю людей зняти облогу Орлеана. Орлеан - стратегічно важлива кріпость на р. Луарі - був взятий в облогу англійцями наприкінці 1428 р. Його захоплення мало відкрити шлях за Луару - до Буржа, Пуатьє, основних опорних пунктів Шарля VII. 29 квітня військо Діви прибуло до Орлеана, а 8 травня 1429 р. англійське військо, зазнаючи одну поразку за іншою, зняло облогу Орлеану й відступило, зазнаючи значних втрат.

7 липня 1429 р. відбулася коронація Шарля VII в Реймському соборі.

        Подальша історія війни стала, по-суті, історією поступової втрати англійцями французьких володінь й вигнання їх з Франції. Після коронації Шарля в Реймсі англійський регент Бедфорд публічно заперечив його права. В Англії було ухвалене рішення щодо негайної коронації в Парижі десятирічного сина Генрі V - Генрі VI. 1431 р. в столиці Франції відбулася урочиста процедура возведення на французький трон малолітнього Генрі. Але її було сприйнято як серйозну політичну подію лише англійцями. Для французів Генрі VI, незважаючи на те, що він був онуком Шарля VI по матері, був втіленням англійської влади, тоді як Шарль VII, особливо завдяки Жанні д'Арк, символізував незалежну Францію.

        Між Бедфордом і Шарлем розгорнулася дипломатична боротьба довкола англо-бур-гундського та англо-шотландського союзів. Бедфорд відразу після поразки під Орлеаном призначив Філіппа Бургундського регентом Франції, зберігши за собою лише управління Нормандією. Це сприяло формальному відновленню англо-бургундського союзу. Тоді Шарль VII оголосив, що "прощає" всім прибічникам бургундської партії й пропонує укласти мир з герцогом.

      Протягом кількох років (1429-1435) англійці вели переговори з шотландськими представниками й самим королем, намагаючись розірвати намічений шлюб шотландської принцеси й дофіна Франції. Але невирішеність англо-шотландських прикордонних питань зробила дипломатичні зусилля Англії марними. 1436 р. шотландці в черговий раз у важкий для англійців момент англо-французької війни завдали удару на півночі. Дипломатичні невдачі Англії в 30-х роках XIV ст. переплелися з воєнними. Центром народної війни, як і раніше, була Нормандія. В 1434—1435 pp. тут розгорілася справжня народна війна із за войовниками. Репресії ще більше посилили ненависть до завойовників.

1435р. в Аррасі з ініціативи папи відбулася міжнародна конференція, в якій брали участь представники багатьох європейських дворів. Під гаслом християнського миролюбства вони намагалися сприяти укладенню миру між Англією й Францією. Англійці відкинули пропозиції щодо відмови від прав на французький престол, не погоджувалися на звільнення Нормандії й складання традиційного оммажу за французькі південно-західні землі. За умов перелому, що розпочався у війні й зміцнення централізованої влади у Франції така позиція була приречена на провал.

       Англійська делегація демонстративно покинула Аррас, прикриваючи цим жестом значну дипломатичну поразку. Головний удар був завданий англійцям після відбуття їхніх представників. Герцог Філіпп Бургундський підписав з Шарлем VII договір, за яким визнав його королем і перейшов у війні на бік Франції. Ця подія, що давно назрівала, була прискорена серією поразок англійців в Понтьє й Іль-де-Франсі, зростаючим невдоволенням політикою герцога серед населення самої Бургундії, нарешті, смертю герцога Бедфор-да(1435).

       Договір 1435 р. знаменував важливу перемогу сил централізації над сепаратизмом вищої знаті, що був одним із вирішальних чинників військово-політичних поразок Франції. На початок 1439 р. стало зрозуміло, що величезні затрати коштів і сил не принесли Англії вирішального перелому у війні.

       Останньою надією англійського короля стали переговори. З іншого боку, й французька знать мала на меті не доводити до кінця справу звільнення країни від англійців, щоб не дати змогу Шарлеві VII зміцнити владу через утвердження позиції центральної влади. З цих самих міркувань у переговорах був зацікавлений і герцог Бургундський. Але бажання придворних кіл Франції домогтися англо-французького миру розбилося об непомірні англійські вимоги (Нормандія й Аквітанія на правах суверенітету, омаж англійському королеві за Бретань, Фландрію й Кале тощо).

Позиція короля Шарля була рішучою, він писав, що "не допустить, щоб англійці не складали йому омаж за володіння у Франції й не перебували в стані васалітету, як інші його васали й піддані".

     Після відчутних поразок, завданих англійцям у 1441-1443 pp., англійські представники стали більш зговірливими. Внаслідок цього в травні 1444 р. в Турі було підписано англо-французьке перемир'я на два роки. Цей договір давав Шарлеві можливість перепочинку. Він одержав змогу перебудувати й вдосконалити військову справу в країні. Франція була готова завдати англійцям останнього удару. Але укладене в Турі перемир'я продовжувалося до 1449 р.

    1445 р. до Англії прибуло французьке посольство для переговорів про "остаточний мир". Англійська корона прагнула зберегти за собою у Франції права на Нормандію й Гієнь - основні території, які все ще перебували під англійською владою. Французькі посли проводили лінію Шарля VII про неможливість існування на території Франції володінь, що перебувають поза сюзеренітетом французького короля. Переговори зайшли в глухий кут. Перемир'я було продовжено. Подальші численні зустрічі сторін були безрезультатними. Тим часом англійські війська у Франції не одержували коштів і підкріплень.

1449 р., скориставшись прикордонними конфліктами в Нормандії й Бретані, Шарль VII порушив перемир'я й рушив війська на звільнення Північної Франції. Кампанія була ретельно підготовлена, в ній діяла справжня армія. Французи мали повну військову перевагу. Шарль VII забезпечив собі традиційну підтримку Шотландії. Шотландський напад на півночі 1448 р. змусив англійців тримати на північному кордоні значні сили.

Напередодні війни дипломатія Шарля домоглася визначного успіху. Герцог Бретані, який посідав невизначену позицію визнав себе васалом французького короля й склав йому присягу на вірність. Шарль подбав і про закріплення в громадській думці усвідомлення спра-ведливости війни з англійцями.

Протягом 1449-1450 pp. було визволено Нормандію. Ціною величезного напруження англійський король зібрав чергову армію для відправки до Франції, але на узбережжі вона зазнала нищівної поразки під Форміньї (10 квітня 1450 p.).

На хвилі патріотичного піднесення було послані війська на південний захід. Шарль VII особисто очолив армію, яка рушила на визволення Гієні. 16 липня біля Шатільйона англійські війська під проводом Тальбота були дощенту розбиті. Особливо помітну роль відіграла першокласна французька артилерія

Сам Тальбот загинув у цій битві. 19 жовтня 1453р. місто Бордо здалося на милість переможця. Ця дата традиційно вважається часом завершення Столітньої війни.

Завершення безпрецедентно тривалого англо-французького конфлікту не було оформлено юридичне. Англійська монархія не хотіла визнати своєї повної поразки. Ціною значних зусиль Англії вдалося на ціле століття втримати останній опорний пункт на континенті -порт Кале (приєднаний до Франції 1558 р.).

     Столітня війна була не лише міждинастичним, але і міжнаціональним конфліктом, вона сформувала уявлення про національну (етнічну) державу, ознаменувала крах феодальної військової системи як передумови краху феодального ладу.

ЛІТЕРАТУРА

  1.  Басовская  Н.И. Столетняя война: леопард против лилии / Н.И. Басовская.  – Москва, 2001. –  322 с.
  2.  Зінченко А. Історія дипломатії : від давнини до початку нового часу. Навч. посібник / А. Зінченко. – Вінниця : Нова книга, 2002. – 564с.
  3.  История дипломатии: в 5 т. /  [Бахрушин С.В., Ефимов А.В., Потемкин В.П. и др.] ; под ред. В.П. Потемкина. Т. I. − М.: Политиздат, 1959. − 806 с.
  4.  Нариси з історії дипломатії України /  [Галенко С.І., Камінський Є.Є., Кульчицький С.В. та ін.] ; за ред. В.А. Смолія. –  К.: Видавничий     дім "Альтернативи", 2001. – 736 с.
  5.  Середні віки. Підручник для історичних спеціальностей  ВУЗів / [Л.В. Войтович, Н.Б.Козак,  Ю.В. Овсінський,  М.І.Чорний]. – Львів: Тріада Плюс”, 2010. – 502с.  
  6.  Яковенко Н. Нарис історії України: з найдавніших часів до кінця XVIII  століття / Н.Яковенко.  – К.: Генеза, 1997. – 312с.




1. Контрольная работа- Практическое приложение конфликтологических знаний
2.  Эволюция земельного налога- развитие и реформирование земельных отношений 2
3. Поля чудес. Праздничные наряды большинства посетителей составляли обычные деловые костюмы а на лицах многи
4. Основные формы международных экономических отношений
5. Людовик I Благочестивый
6. тема Канады
7. Сетевые принтеры.html
8. Оренбуржье Х.html
9. Комплексный мониторинг эффективности функционирования общеобразовательных учебных заведений, реализующих инновационную модель развития Школа будущего
10. Тема- Технологія формних процесів ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИЧНОЇ ГУСТИНИ ТА ПОКАЗНИКА ПОГЛИНАННЯ ПРОЗОРИХ МАТЕР
11. Анализ финансового состояния ЗАО Нефтестройсервис
12. Круговорот азота в природе
13. РЕФЕРАТдисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук К
14. Введение. Наверное ни для кого не секрет что вступление в 21 век немыслимо без такого источника энергии как
15. ТЕМАТИКА КУРСОВЫХ РАБОТ ПО ИСТОРИИ ЭКОНОМИЧЕСКИХ УЧЕНИЙ ДЛЯ ГРУППЫ Э433 1
16. Тема ldquo;Уравнения и неравенстваrdquo; является одной из самых основных тем школьного курса математики.html
17. Салалы~ материалтану ж~не конструкциялы~ материалдар технологиясы п~ні бойынша 5В012000 ~ К~сіптік білім бе
18. будівельні конструкції будівлі та споруди А В Т О Р Е Ф Е Р А Т дисертації на здобуття наук
19. К появлению в Москве улицы Станиславского.html
20. О ВЗАИМООТНОШЕНИЯХ ПОСВЯЩЕНИЕ И вновь посвящается Нэнси