Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

рейганоміка.В його основу було покладено програму обмеження ролі держави в економічному та соціальному рег

Работа добавлена на сайт samzan.net:


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ (1939— 2005 рр.)
Сполучені Штати Америки та Канада

США у 80-90-х роках

На виборах 1980 р. переміг республіканець Рональд Рейган. Він запропонував курс, який отримав назву "рейганоміка".

В його основу було покладено програму обмеження ролі держави в економічному та соціальному регулюванні. Відбувся перехід від прямого до опосередкованого втручання держави в економіку. Здійснювалась податкова реформа, запроваджувались пільги енергетичним корпораціям, ліквідовувався контроль за цінами на нафту. Одночасно запроваджувалася жорстка антиінфляційна політика, скорочувались витрати на державний апарат та соціальні програми. Ці заходи сприяли зупиненню інфляції —з 1983 р. почалось економічне піднесення.

У період правління Р. Рейгана було проведено переозброєння американської армії і розпочалися роботи зі створення протиракетної оборони з елементами космічних озброєнь (т. зв. стратегічна оборонна ініціатива — СОІ). Ці дії супроводжувались антикомуністичною та антирадянською пропагандою. СРСР було оголошено "імперією зла", проти якої потрібно розпочати "хрестовий похід". Однак Р. Рейган виявився досить гнучким політиком. У 1985 р. він розпочав переговори з новим радянським лідером М. Горбачовим: вони відкрили нову сторінку у світовій політиці і привели до скорочення ядерних озброєнь і закінчення "холодної війни".

У період президентства Р. Рейгана збройні сили США активно використовувалися для реалізації зовнішньополітичних планів: агресія проти Гренади (1983), в Лівані (1983— 84), Лівії (1986).

Позитивні зрушення в житті США було закріплено після приходу до влади республіканця Джорджа Буша. Бушу вдалося досягти згоди між республіканцями та демократами з основних питань внутрішньої та зовнішньої політики і забезпечити ефективне здійснення свого політичного курсу. Чільне місце у президентській програмі відводилося питанням боротьби з наркоманією, розвитку освіти, охороні здоров'я, екологічним проблемам. У міжнародних відносинах було досягнуто нових домовленостей з Радянським Союзом. Дж. Буш санкціонував агресію американських військ у Панамі під приводом боротьби з наркомафією (1989 p.). Найбільшим його досягненням стала перемога у війні з Іраком та визволення Кувейту (1991 p.).

Поразка Буша на президентських виборах у 1992 р. завершила "консервативну революцію", яку упродовж 12 років здійснювали республіканці. До влади прийшов молодий демократ, губернатор штату Арканзас Білл Клінтон. Його було переобрано і в 1996 р.

За роки свого перебування в Білому домі Б. Клінтон не вдавався до радикальних реформ, проводячи прагматичну політику. Проте він започаткував реформи в освіті та охороні здоров'я, соціальному забезпеченні. Важливі здобутки його правління — створення додаткових 10 млн робочих місць, скорочення державного дефіциту, боротьба з наркобізнесом.

У зовнішній політиці Б. Клінтон виступав за розширення НАТО, за участь США в урегулюванні регіональних конфліктів і проведення миротворчих акцій. Серйозними зовнішньополітичними акціями США у період президентства Б. Клінтона стали збройні операції в Сомалі, Гаїті, Боснії, Іраці та Афганістані.

У 2000 р. в США відбулися чергові президентські вибори. Основними суперниками були Альберт Ґор — представник Демократичної партії, віце-президент часів президента Б. Клінтона, і Джордж Буш (молодший)—представник республіканців. У результаті голосування обидва депутати набрали приблизно рівну кількість голосів. Розрив був настільки незначним, що у деяких штатах розпочався процес перерахунку голосів. У результаті перемогу було віддано Дж. Бушу (молодшому). Таким чином, перемогу здобули республіканці.

11 вересня 2001 р. в США сталася подія, що змінила історію країни і світу. Цього дня було здійснено терористичний акт, в результаті якого вщент зруйновано 2 хмарочоси Всесвітнього торговельного центру та частину Пентагону. У відповідь США розгорнули широку кампанію боротьби з тероризмом: війна в Афганістані проти талібів, повалення режиму С. Хусейна в Іраці тощо. 




1. Референдум и плебисцит, как виды народного голосования
2. Лекция 5 Потребности людей Вопросы- Структура потребностей.html
3. Алтынсарин Абай ~~нанбаев Ш
4. Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни Туристичне країнознавство для студентів
5. Тема 8 Інформаційні ресурси Загальна характеристика звіту про рух грошових коштів Звіт про рух грошових
6. Особенности технологии получения доброкачественного молока
7. Деякі відомості про нейронні елементи 3 2
8. а В середині ХІХ століття виникає криза класичної парадигми Нового часу ~ механістичного матеріалізм
9. 20 г ФЕДЕРАЛЬНЫЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫЙ СТАНДАРТ НАЧАЛЬНОГО П1
10. Ремонт наладка защитной аппаратуры токарно-винторезного станка 163 модели
11. 56 Социальный класс
12. Тема 1 Понятие языковой нормы
13. Моделирование рассуждений в ИИС
14. Методические рекомендации к выполнению практических работ по дисциплине Компьютерная дискретная математи
15. Образование государств-полисов (VIII VI вв до нэ)
16. Химическая тревога рабочие служащие и население находящиеся в зоне заражения и в районах которым угрожае
17. Разведение дискусов за рубежом
18. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук9
19. Mongolischen Grenze uf einen Ort zu sto~en dessen Nme uf keiner Krte verzeichnet wr ds wr n sich nichts u~ergew~hnliches
20. вступая во взаимодействие друг с другом и взаимоопределяясь с большей полнотой реализуют собственную идею