Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Створення і форматування таблиць

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Практична робота №6

Табличний процесор Microsoft Excel.

Створення і форматування таблиць. Виконання обчислень. Графічні побудови

Практичне завдання. Зразок виконання.

Завдання. Створити електронну таблицю, що містить відомості про результати складання іспитів групи студентів у сесію і нарахування їм стипендії. Таблиця повинна містити центрований заголовок і такі стовпці: , Прізвище, назви трьох дисциплін, Середній бал, Стипендія, Розмір стипендії. Заповнити таблицю відомостями про п’ятьох студентів і їх оцінки (за п’ятибальною шкалою). В окремому рядку вивести Середній бал з предмету.

У стовпці Стипендія вивести текстові значення “є”, якщо значення середнього балу студента більше або дорівнює 4, і “немає” в іншому випадку.

У стовпці Розмір стипендії вивести 0, якщо значення середнього балу студента менше 4; значення звичайної стипендії, якщо значення середнього балу більше або дорівнює 4 і менше 5; значення підвищеної стипендії, якщо значення середнього балу дорівнює 5. Значення звичайної і підвищеної стипендії повинні знаходитись в окремих клітинках під заповненою таблицею. Остаточний вигляд таблиці подано на Рис.1.

За даними зі створеної таблиці побудувати такі діаграми: кругову діаграму, що відображає оцінки з першої дисципліни; кругову діаграму, що відображає значення середнього балу кожного студента; гістограму, що відображає успішність всіх студентів з усіх дисциплін (2 види).

Рис.1.

1. Запустити табличний процесор Microsoft Excel.

Пуск-Программы-Microsoft Excel (ярлик програми з літерою X на Робочому столі, або на панелі швидкого запуску, або на офісної панелі).

2. Увімкнути Стандартну панель інструментів, панель Форматування і рядок формул. Вимкнути зайві панелі. Задати вигляд документа Звичайний.

Вид – Панели инструментовСтандартная, Форматирование. Вид – Строка формул. Вид – Обычный.

3. Назвати перший робочий аркуш книги Сесія.

Контекстне меню ярлика першого робочого аркуша – Переименовать.

4. Зберегти робочу книгу у власній папці під ім’ям STIP.XLS.

Зауваження. В процесі і по закінченню роботи зберігати поточні зміни у документі!

5. Сформувати заголовки стовпців таблиці.

Встановити табличний курсор у клітинку A2 (активізувати клітинку) і ввести назву першого стовпця – ; у клітинку B2 ввести назву другого стовпця і т.д.

Виділити діапазон клітинок A2:H2, за допомогою панелі інструментів “Форматирование” відцентрувати вміст клітинок діапазону, змінити накреслення шрифту. У діалоговому вікні “Формат ячеек” (команда меню Формат – Ячейки або команда “Формат ячеек” контекстного меню виділеного діапазону) на вкладці “Выравнивание встановити такі параметри: Выравнивание по горизонтали: по центру; по вертикали: по центру. В області Отображение активізувати опцію переносить по словам.

Відкоригувати ширину стовпців так, щоб заголовки з двох слів утворювали два рядки.

6. Сформувати заголовок таблиці.

Встановити табличний курсор у клітинку A1 і ввести заголовок таблиці. Проглянувши в рядку формул вміст клітинки A1 і інших, в яких розташувався цей заголовок, переконатися, що дані містить лише клітинка A1.

Виділити діапазон клітинок A1:H1, у діалоговому вікні “Формат ячеек” до вказаних параметрів додати опцію объединение ячеек.

7. Ввести до таблиці номери і прізвища студентів.

Для введення номерів (клітинки A3:A7) скористатися маркером автозаповнення (маленький квадрат у правому нижньому куті табличного курсору). У клітинки B3:B7 увести прізвища й ініціали студентів. За бажання можна змінити стандартне розташування вмісту клітинок, наприклад, відцентрувати.

8. Ввести до таблиці оцінки студентів. Встановити контроль за введенням даних (допустимий діапазон: від 2 до 5).

Виділити діапазон C3:E7. Вибрати у меню команду Данные  Проверка. У діалоговому вікні Проверка вводимых значений на закладці Параметры встановити: Тип данных: целое число; Значение: между; Минимум: 2; Максимум: 5. На закладці Сообщение для ввода ввести повідомлення для введення Заголовок: Увага!; Сообщение: “Введіть ціле число від 2 до 5!” на закладці Сообщение об ошибке ввести такі самі заголовок і повідомлення, а у полі Вид вказати Останов, щоб при введенні неправильних даних призупинити роботу до виправлення помилки.

9. У клітинку B8 ввести текст “Середній бал за предмет”. Відформатувати клітинку так, щоб текст розташувався у два рядки.

10. Обчислити середній бал кожного студента. Розглянути різні способи виконання обчислень середнього арифметичного значення.

Для знаходження середнього балу першого студента виконати такі дії. Активізувати клітинку F3. Встановити англійську мову для введення тексту. Вручну ввести формулу: =(C3+D3+E3)/3.

Для знаходження середнього балу другого студента у клітинку F4 ввести аналогічну формулу, але адреси клітинок, що входять до формули, не вводити з клавіатури, а вибирати мишкою у таблиці.

Для знаходження середнього балу третього студента скористатися кнопкою “Автосумма” на стандартній панелі інструментів. Для цього виділити діапазон клітинок з оцінками студента C5:E5 і зі списку праворуч від кнопки “Автосумма” вибрати операцію “Среднее”. Продивитися вміст клітинки F5 у рядку формул, і з’ясувати, яку стандартну функцію згенерував табличний процесор.

Для знаходження середнього балу наступного студента застосувати майстер функцій (кнопка Fx – Вставка функции у рядку формул. Перед викликом Майстра слід активізувати клітинку, де знаходитиметься результат, потім натиснути Fx, у першому вікні Майстра вибрати категорію функцій (доцільно розглянути категорії 10 недавно использовавшихся і Полный алфавитный перечень), і потрібну функцію, у другому вікні –аргументи функції, і натиснути Ок.

11. Обчислити середній бал з кожної дисципліни у клітинках C8:E8. Застосувати різні способи.

12. Для обчислених значень за допомогою діалогового вікна “Формат ячеек” на закладці “Число” встановити відповідний формат (див. рис.1).

13. Ввести до таблиці відомості про нарахування стипендії.

У стовпці “Стипендія” за допомогою логічної функції ЕСЛИ потрібно отримати текстові значення в залежності від вмісту клітинок у стовпці “Середній бал”. За допомогою майстра функцій ввести у клітинку G3 формулу =ЕСЛИ(F3>=4;"є";"немає"). Введення аргументів функції показано на Рис.2. Скопіювати формулу в діапазон G4:G7. Проглянути, як відбувається автоматична модифікація відносних адрес клітинок при копіюванні формул.

Рис. 2

14. Ввести до таблиці відомості про розмір стипендії. 

У клітинку B9 ввести текстСтипендія”, у клітинки C9 і C10 відповідно текстизвичайнаіпідвищена”, у клітинки D9 і D10 – розміри вказаних видів стипендії. Для клітинок D9 і D10 встановити грошовий формат.

У клітинку H3 вручну ввести формулу для обчислення розміру стипендії першого студента: =ЕСЛИ(F3=5;$D$10;ЕСЛИ(F3>=4;$D$9;0)) Зробити адресу абсолютною можна вручну або за допомогою натиснення на ній функціональної клавіші F4 у режимі редагування.

Пояснити необхідність введення абсолютних адрес у даній формулі.

Значення у клітинках H4:H7 одержати копіюванням формули.

15. Додати замітку до комірки Н10.

Перейти до комірки Н10, натиснути правою кнопкою мишки, вибрати пункт меню Добавить примичание та ввести власне прізвище авторів.

16. Побудувати діаграми за даними зі створеної таблиці:

Кругова діаграма, що відображає оцінки з першої дисципліни. Виділити діапазон B2:C7, потім застосувати майстер діаграм. Уважно поставитись до вказання підписів даних. Розташувати діаграму на поточному аркуші.

Кругова діаграма, що відображає значення середнього балу кожного студента. Несуміжні діапазони (B2:B7; F2:F7) виділяються при натиснутій клавіші Ctrl;

Гістограма, що відображає успішність всіх студентів з усіх дисциплін. Попередньо слід виділити діапазон B2:E7. Побудувати і порівняти дві гістограми, одна з яких передбачає формування рядів даних у рядках, а друга – в стовпцях.

Готові діаграми можна змінити за допомогою панелі інструментів “Діаграми” і контекстного меню кожного з об’єктів діаграми.

17. Створені діаграми перенести на другий робочий аркуш, який назвати Діаграми.

Використати буфер обміну.

18. Зберегти результат роботи.

19. Продемонструвати створений документ викладачеві.

PAGE 1




1. Ястреб Для того чтобы вступить в сполртивный клуб Ястеб нужно представить перечень документов- За
2. чение Наименование Кол
3. Статья- Электронные учебники
4. Тема 6 Основания возникновения изменения и прекращения гражданских правоотношений Вопросы лекции-
5. досвід- це такий рівень знання зміст якого в основному одержано з досвіду -зі спостережень та експерименті
6. Особенности организации менеджмента в Японии
7. В этом году вы будете изучать различные химические элементы
8. тематика Яковлева А
9. Старшие сеньоры 4го направления национальной Программы Дорожная карта бизнеса 2020
10. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління.html
11. экономические преобразования Петра Великого Эпоха великих преобразований так иначе называют годы правле
12. 100МЗ и Т130 являются- деформация наружной и внутренней труб с отклонением от симметричности относительно гори
13. 1910 Родился 28 августа 9 сентября н
14. Состояние пострадавшего- жгучая боль в месте укуса две глубокие колотые ранки краснота отечность точе
15. Арифметические операции с BCD числами
16. тематики в котором изучаются закономерности присущие массовым случайным явлениям
17. Теория и методика обучения географии и биологии только МОГ 4 курс Цели структура и содержание г
18. Охране труда для студентов специальности Маркетинг Понятие Охрана труда и её социально
19. жизнедеятельность организма которое выражается в изменении строения органов и тканей нарушения их функций.
20. Реферат- Черемуха обыкновенная