Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Зав. кафедрою Андрєєва Т

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри філософії

Протокол № 10 від 15 квітня 2010 р.

Зав. кафедрою Андрєєва Т.О.

__________________________

РОБОЧА ПРОГРАМА

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

Донецьк – 2010

Укладачі: М.В. Колінько, к. філос. н., доцент,

  Т.В. Целік, к. філос. н., доцент.

Рецензенти:

Р. О. Додонов, д. філос. н., проф.,

В. В. Волошин, к. філос. н., доцент.

Робоча програма ухвалена на засіданні кафедри філософії,

протокол № 10 від 15.04.2010.

Зав. кафедри, д.філос.н., проф. Андрєєва Т. О. _____________________


ЗМІСТ
 КУРСУ "ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ"

 

І. ВСТУП                                                                                                       

ІІ. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ. ЛІТЕРАТУРА                             

ІІІ. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ                                                     

ІV. ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ                                               

V.ОРГАНІЗАЦІЯ ПОТОЧНОГО, МОДУЛЬНОГО,

ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ                                                     


Історія української культури

І. ВСТУП

1. Опис:

Вивчення курсу "Історія української культури" передбачено Міністерством освіти і науки України як обов’язкове.

Навчальна дисципліна "Історія української культури" логічно поєднує три структурно-змістовні частини: теорію культури, історію української культури та історію зарубіжної культури, бо комплекс проблем розвитку української культури не може бути зрозумілим без урахування контексту світового культурного процесу та впливів сучасної світової культури.

Новації в культурі відбуваються в межах певного етно-національного середовища, визначають цей культурний простір, взаємодіючи з іншими культурними спільнотами. Тим самим здійснюється загальнолюдський культурний процес, бо культурні реальності не закриті одна для одної, діалог культур, так зване "культурне схрещування" (термін академіка М. В. Поповича), відбувається безперервно.

Тим самим курс "Історія української культури" впроваджує основну концептуальну ідею сучасного філософського аналізу культурної реальності – це гуманістичний, людинотворчий характер культури, формуючи сучасного фахівця не лише як представника національної, а й універсальної, загальнолюдської культури і цивілізації.

Програма розкриває такі теми:

  1.  Специфіка предмета "Історія української культури";
  2.  Періодизація історії української культури та її цивілізаційно-типологічна визначеність у світовому культурно-історичному процесі;
  3.  Ранні форми культури. Давні культури на терені України;
  4.  Культура Київської Русі у цивілізаційному полі "Захід – Схід";
  5.  Культура України XIV першої половини XVII ст.;
  6.  Культура України другої половини ХVІІХVІІІ ст.;
  7.  Культура України у контексті доби освіченого абсолютизму першої половини ХІХ ст.;
  8.  Культура України другої половини ХІХ – початку ХХ ст.;
  9.  Культура України в умовах загальної кризи модерної та постмодерної цивілізації ХХ – початку ХХІ ст.

2. Рівень програми:

а) попередні умови:

Програма розрахована не тільки на викладення основ і актуальних культурологічних проблем сучасності, але й на розвязання конкретних завдань теоретичної та практичної підготовки студентів до суспільного життя та професійної роботи.

Для успішного виконання самостійних та індивідуальних робіт студенти повинні володіти вміннями роботи з навчальною та науковою літературою, художніми текстами, навичками бібліографічного пошуку та роботи с текстом (конспектування, анотування, реферування).

б) мета та завдання дисципліни: 

Навчальна дисципліна зорієнтована на ознайомлення із найважливішими досягненнями в галузі духовної культури людства та українського народу.

3. Статус навчальної дисципліни:

Курс "Історія української культури" є обов’язковою дисципліною в програмі підготовки фахівців-економістів.

4. Викладацький склад:

1) Марина Вадимівна Колінько, к.філос.н., доцент;

2) Тетяна Віталіївна Целік, к.філос.н., доцент;

3) Олена Володимирівна Андрієнко, к.філос н., ст. викладач;

4) Андрій Григорович Коновалов, ст. викладач;

5) Олександр Миколайович Литвиненко, ст. викладач.

5. Методика викладання, форми та методи навчання:

Методики викладання поєднують лекційний курс, практичні і лабораторні заняття, колоквіуми, тестування, використовуються методики проблемного навчання, що стимулюють студентів до самостійного наукового пошуку. Застосовується модульно-рейтингова система.

Лекції: 18 години.

Семінари: 18 годин.

Методи: – словесні – лекції з застосуванням методів активізації, в тому числі проблемні лекції; на практичних заняттях: усне опитування, виконання вправ з ілюстративним матеріалом, виступи студентів з доповідями та реферативними повідомленнями.

наглядні при формуванні візуального сприяння теоретичного матеріалу;

практичні при формуванні вмінь та навичок використання окремих методів художнього аналізу.

Методи оцінювання: поточне тестування, підсумкові письмові індивідуальні завдання по змістовим модулям, підсумковий екзамен.

6. Мова: Викладання здіснюється українською та російською мовами.


7.
Тематичний план курсу Історія української культури

Теми

Кількість годин за кредитом
72
 (з них)

усього

лекції

семінари

сам. робота студ

1

Специфіка предмета "Історія культури України"

8

2

2

4

2

Періодизація історії української культури та її цивілізаційно-типологічна визначеність у світовому культурно-історичному процесі

8

2

2

4

3

Ранні форми культури. Давні культури на терені України

8

2

2

4

4

Культура Київської Русі у цивілізаційному полі "Захід – Схід"

8

2

2

4

5

Культура України XIV – першої половини XVII ст.

8

2

2

4

6

Культура України другої половини ХVІІ – ХVІІІ ст.

8

2

2

4

7

Культура України у контексті доби освіченого абсолютизму першої половини ХІХ ст.

8

2

2

4

8

Культура України другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

8

2

2

4

9

Культура України в умовах загальної кризи модерної та постмодерної цивілізації ХХ – початку ХХІ ст.

8

2

2

4

Форма підсумкового контролю – ІСПИТ

Усього:

72

18

18

36

Разом: 72 


II. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ. ЛІТЕРАТУРА

Тема 1. Специфіка предмета Історія української культури

Міждисциплінарний характер курсу "Історія української культури". Історія, етнографія, філософія, мистецтвознавство, етика, естетика, релігієзнавство, соціологія та інші науки у системі знання про українську культуру.

Культура як поняття, його становлення. Теорія культури – невідємна частина наук про суспільство, вчення про закономірності культурно-історичного процесу й особливості розвитку його етапів, специфіку культурної діяльності людства та українського народу.

Історична еволюція поглядів на культуру в європейській філософсько-культурологічній думці. Формування уявлень про культуру як відбиток її розвитку. Поняття суб’єкта культури. Діяльність людини як спосіб розвитку культури. Багатоманітність суб’єктів культурної творчості. Культура та національна самосвідомість. Єдність та багатоманітність світової культури. Українська культура – невід’ємна складова світової культури.

Методологічні проблеми вивчення української національної культури. Основні етапи становлення наукового українознавства. Культурна спадщина та майбутнє української культури.

Вивчення курсу "Історія української культури" як одна із форм удосконалення загальної та професійної культури майбутнього фахівця, залучення студентів до гуманістичних традицій  та надбань світової і української культури.

Тема 2. Періодизація історії української культури та її цивілізаційно-типологічна визначеність у світовому культурно-історичному процесі

Синхронний та діахронний методологічні підходи до вивчення історії української культури як складової світового культурно-історичного процесу. Циклічний, формаційний, типологічний (теорія локальних цивілізацій) підходи до виділення етапів розвитку й типів культури, їх слушність та обмеженість.

Поняття культурної епохи: палеоліт, мезоліт, неоліт, бронзовий, залізний віки – класифікація залежно від матеріалу й техніки виготовлення знарядь праці як загальноісторична періодизація та її застосування до української культури. Культура збирання й полювання, аграрна культура, науково-технічна культура – загальні етапи культурної еволюції, рівні використання природних ресурсів. Теорія технологічної детермінованості розвитку культури У. Ростоу, Д. Белла, О. Тоффлера.

Культурно-історична типологізація. Історичні типи розвитку європейської культури. Ідея циклічного розвитку культури: О. Шпенглер, А. Тойнбі, П. Сорокін. Періодизація історії України на підставі розгляду етапів розвитку художньої культури (Ренесанс, бароко, романтизм, модернізм, постмодернізм). Аполонійська та діонісійська засади європейської культури. Умовна відповідність аполонійського та діонісійського начал культурним проектам Модерну і Постмодерну.

Загальнометодологічні засади виділення культурних регіонів. Світова культура як феномен загальнолюдської єдності. Поняття культурного регіону. Класифікація культур сучасного світу на підставі регіональної класифікації ЮНЕСКО. Взаємодія та взаємовплив культурних регіонів.

Уніфікація як тенденція розвитку світової культури. Розвиток міжнародних економічних зв’язків і сучасних засобів комунікації. Проблеми "мозаїчної" постмодерної культури і глобальної цивілізації та збереження етнокультурної самобутності української культури. Ідеї діячів Римського клубу, ООН, ЮНЕСКО про необхідність діалогу й взаємодії культур у мультикультурному соціумі.

Методологічні принципи періодизації та типології культурного процесу у роботах українських мислителів ХVІІІ – першої половини ХХ ст.: Г. Сковороди, Т. Шевченка, М. Драгоманова, Д. Антоновича, Д. Яворницького, М. Грушевського, І. Крип`якевича, І. Огієнка, Д. Чижевського. Методологія та дослідження української культури представниками київської школи культур-антропології (М. Поповичем, В. Нічик, В. Горським, С. Кримським, Є. Бистрицьким, Ю. Павленком) та сучасними українськими істориками.

Тема 3. Ранні форми культури. Давні культури на терені України

Археологічні знахідки залишків культур палеоліту в Україні. Людина неандертальського типу в Україні.

Пам'ятки культури палеолітичних збирачів і мисливців на території України. Общинно-родовий лад – соціально-економічна основа культури первісного суспільства. Еволюція общини. Найдавніші пам’ятки пізньопалеолітичного мистецтва в Україні.

Форми спілкування й норми поведінки у первісному суспільстві. Первісний колективізм, єдність індивіда та общини. Жест і мова. Позамовні знаково-символічні засоби спілкування.

Привласнююче та продуктивне господарства. Неолітична революція. Міграції на початкових стадіях землеробської культури. Збільшення населення Землі. Перший суспільний розподіл праці. Етнічні спільності первісної доби. Плем’я як перехідна форма до політичної організації суспільства. Міграція племен. Найдавніші центри землеробської культури. Цивілізації Давнього Сходу. Технічні (винайдення плуга, колеса, гончарного колеса), комунікативні (системи писемності), художньо-символічні (архітектура, живопис, музика, релігійно-міфологічні та епічні пам’ятки) здобутки Межиріччя, Єгипту, Індії, Китаю, Іудеї. Значення культур найдавніших цивілізацій Сходу для розвитку світової та української культури.

Трипільська культура як вияв закономірностей доби неоліту на території України. Житла й поселення. Знаряддя праці. Культи. Поховання. Кераміка. Пластика малих форм. Мотиви й символіка прикрас.

Синкретизм як найважливіша характеристика первісної культури. Традиціоналізм первісної культури. Обрядова та ритуальна практика, її культурний зміст. Гуманізація ритуалів та культів як відбиток прогресу культури. Магія та магічна практика. Танок.

Міф як перша форма самосвідомості людини. Первинні форми релігії. Сюжети первісного мистецтва. Наскельний живопис. Перші спроби храмової архітектури. Культові статуетки (палеолітичні Венери). Кераміка. Опанування формою, лінією та кольором у прикладному мистецтві.

Культури кочовиків на території України: кіммерійці, скіфи, сармати, їх вплив на культуру землеробських племен.

Археологічні свідоцтва про племена, що мешкали на території Україні у I-II ст. н.е. Поселення міського типу III-V ст. Слов'янство у індоєвропейській праспільноті. Картина світу, релігійні та міфологічні уявлення стародавніх слов’ян.

Праслов’янське коріння української культури. Міграційна та автохтонна теорії етногенезу слов’ян. Гіпотези й дослідження М. П. Драгоманова, М. С. Грушевського, В. В. Хвойки та ін.

Слов’янська міфологія та її прояви в українській демонології і фольклорі. Картина світу стародавніх слов’ян. Традиційна архітектура й живопис. Вишиванки й писанки. Символіка кольору. Усна народна творчість. Звичаї та свята.

Зростання соціальної диференціації, виділення військової верхівки й посилення її влади. Утворення праслов'янських союзів племен. Формування стійкої опозиції праслов'янських племен (анти, венеди, склавіни, поляни) "кочовому степові".


Тема 4. Культура Київської Русі у цивілізаційному полі "Захід – Схід"

І. Антична культура її характер та внесок у розвиток світового культурного процесу.

Античність як тип культури.

Гомерівський або героїчний період історії Греції та розклад родового ладу. Архаїчний, класичний та елліністичний  етапи розвитку культури Стародавньої Греції.

Поліс Стародавньої Греції як соціально-економічна основа античної культури. Подолання синкретизму античною культурою, його соціальна заданість. Наукові та технічні досягнення. Виникнення філософії. Міфологія та античне мистецтво. Найвидатніші пам’ятки античної літератури, архітектури, скульптури, живопису. Виникнення театру та його місце в житті античного суспільства. Основні елементи та категорії картини світу, етики та естетики стародавніх греків. Архітектурні стилі та канони мистецтва.

Антропоцентричний характер культури Стародавньої Греції. Формування уявлень про особистість, її свободу та відповідальність.

Культура Стародавнього Риму. Від республіки до Римської імперії. Римська література, театр, цирк. Видатні пам’ятки римської архітектури.

Культурна експансія Греції та Риму в європейському і середземноморському регіонах. Криза рабовласництва та виникнення й розповсюдження християнства.

Велике переселення народів. Занепад Римської імперії.

Центри античної культури у Північному Причорномор’ї, їх вплив на розвиток культури слов’ян.

Гуманістична сутність античної культури. Роль античної культури у становленні європейської цивілізації та всесвітньому культурно-історичному процесі.


ІІ. Культура західноєвропейського Середньовіччя.

Уявлення про Середньовіччя як про “перерву в історії” та  обмеженість такої свіоглядно-методологічної позиції. Усвідомлення середньовічної культури новоєвропейським суспільствознавством. Феодалізм як всесвітньо-історична епоха у розвитку суспільства і культури. Християнство та його роль у становленні культури Середньовіччя. Етапи розвитку культури західноєвропейського Середньовіччя. 

Феодальна роздробленість Європи. Формування народностей та новоєвропейських мов. Становлення верств феодального суспільства та його ідеології. Католицизм і папська курія. Визначальна роль релігійної свідомості та церкви в епоху Середньовіччя. Чернецтво й монастирі. Середньовічна картина світу й християнська теологія. “Вторинний синкретизм” як явище середньовічної культури. Символізм середньовічного мислення. Релігія, теологія, філософія, наука, мистецтво, література доби Середньовіччя. Романський та готичний стилі.

Співвідношення офіційної та народної культур в епоху Середньовіччя. Лицарський етос та його культура. Лицарство як моральний та естетичний ідеал доби. Середньовічний епос.

Зростання міст і бюргерський напрям у середньовічній культурі. Система виховання й освіти. Навчальні заклади Середньовіччя, виникнення університетів. Світська культура доби Середньовіччя: поезія трубадурів та менестрелів, література вагантів, куртуазний роман. Форми середньовічного театру.

ІІІ. Культура Візантії та її роль у цивілізаційній визначеності слов'янства.

Спадковість та антагонізм Середньовіччя та античної культури. Розподіл Римської імперії та підвищення Константинополя. Християнство як ідеологічна основа Візантійської імперії. Античні традиції в культурі Візантії. Візантійський художній стиль. Архітектура та мистецтво. Література. Храм св. Софії  у Константинополі. Християнський храм як художня система.

Єдність християнського і світського мистецтва. Систематизація християнського богослов’я. Розвиток науки у Візантії.

Надетнічний характер культури Візантії. Економічні та політичні зв’язки зі слов’янським світом. Діяльність Кирила та Мефодія – слов’янських просвітителів і місіонерів. Вплив візантійської культури на розвиток культури Західної Європи та Київської Русі.

ІV. Культура Київської Русі як початковий етап становлення вітчизняної культури.

Союзи племен, що складатимуть етнічну спільноту Давньої Русі. Їх торговельні та політичні контакти з Візантією. Вплив візантійської культури на формування культури Київської Русі.

Культура Київської Русі як синтез язичницької та християнської культур. Верстви й стани феодального києво-руського суспільства. Зростання міст й посилення їхньої культурної ролі.

Співвідношення офіційної християнської та народної культур у Києво-Руській державі. Фольклорно-художні пам’ятки народної культури. Художні ремесла. Містобудування, архітектура, зодчество ХІ – першої половини ХІІІ ст.. Фреска й мозаїка. Видатні пам’ятки соціально-політичної та публіцистичної літератури. Літопис і епічна література. Філософська культура Київської Русі. “Руська правда” свідоцтво формування правової культури. Чернецтво й монастирі Київської Русі, їх внесок у розвиток культури.

Монголо-татарська навала, її наслідки. Занепад культури Київської Русі. Посилення Галичини та північно-східних князівств. Галицько-Волинський літопис і пам’ятки писемності, архітектура й образотворче мистецтво. Вплив Галицько-Волинської держави на подальший розвиток культури України.

Історична роль і значення культури Київської Русі для формування культур слов’янських народів. Місце києво-руської культури у світовій культурі.

Тема 5. Культура України XIV першої половини XVII ст.

І. Культура Західної Європи XIV першої половини XVII ст.

Ренесанс, Реформація та Контрреформація як послідовні етапи європейської історії та культури.

Тенденції соціально-економічного розвитку европейського суспільства. Зародження капіталістичних відносин. Міста-держави в Італії як провідні центри гуманістично-ренесансної культури. Італійське Відродження та його етапи. Філософія, наука, освіта. Гуманізм і антропоцентризм. Античні впливи на культуру Відродження. Народна культура. Секуляризація культури ренесансу: архітектура, живопис, література, музика. Розповсюдження книгодрукування.

Великі географічні відкриття та колонізація Нового Світу.

Криза ренесансної культури. Прояви імморалізму в життєвій практиці доби. Перехідний характер доби Відродження та її значення для подальшого розвитку світової культури. Національні особливості ренесансної культури. Північне Відродження та його діячі.

Реформація та Контрреформація. Єретичні рухи та селянські війни в Європі. Реформація як релігійна реакція на гуманістичне вільнодумство та ідеологічна культурна реформа. Протестантська мораль і становлення особистості нового типу. Контрреформація та утворення абсолютних монархій Франції та Іспанії. Початок наукової революції.

Особливості ренесансно-гуманістичних зрушень у Росії. Духовні центри. Творчість Андрія Рубльова, Максима Грека та художників їхнього кола.


ІІ. Становлення української народності та культури.

Суспільно-політичні та історичні обставини розвитку української культури XIV – першої половини XVII ст. Політична роз’єднаність українських земель. Статус та роль православної церкви у становленні самосвідомості українського народу, боротьбі за національне самоствердження. Наслідки Люблінської та Брестської уній для розвитку української культури. Українська культура XIV першої половини XVII ст.: збереження самобутності й православних традицій на противагу полонізації та покатоличенню, релігійній та культурній дискримінації. Культурні зв’язки з Афоном, Західною Європою та Московською державою. Роль чернецтва та монастирів у розвитку освіти і наукових знань. Посилення духовно-культурного значення міст. Діяльність братств в Україні. Братські школи. Острозький культурно-освітній осередок та його значення для розвитку духовної культури України. Початок книгодрукування.

Ідеї Ренесансу та Реформації на терені української культури. Суспільно-політичний рух і селянські повстання як відбиток загальноєвропейської Реформації. Суспільно-політична та філософська полеміка в Україні кінця XVI першої половини XVII ст. як прояви гуманістично-ренесансного та реформаційного світоглядів.

Письменники-полемісти та їхній творчий доробок у культурі українського народу: поєднання гуманістичних та народних традицій через звернення до ренесансної європейської та давньоруської культур.

Думи як унікальний самобутній музично-поетичний жанр. Побут та звичаї українського народу. Свята, розваги, вірування. Утворення козацтва. Козаччина як культурне явище. Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького.

Значення української культури XVI першої половини XVII ст. для подальшого формування самосвідомості українського народу.


Тема 6. Культура України другої половини Х
VІІХVІІІ ст.

І. Культура Нового часу та Просвітництва в Європі.

Просвітництво як духовно-культурне явище європейської культури.

Зміни у соціальній структурі суспільства. Перші буржуазні революції, їхнє значення для світового культурного процесу. Розум як найважливіша ідея та ідеал Просвітництва.

Французьке Просвітництво та його діячі у боротьбі проти релігійного світогляду. Просвітницький ідеал особистості, громадянина та держави, його втілення засобами освіти та виховання. Діяльність енциклопедистів з метою систематизації природознавства, знання про суспільство, літератури та мистецтва.

Особливості розвитку художньої культури та мистецтва доби Прсвітництва. Класицизм як уніврсальна художня система. Становлення класичної музики. Посилення ролі літератури та театру в житті суспільства. Стилі бароко, рококо, ампір у європейському мистецтві.

Французька буржуазна революція та її роль у європейській культурі.

Поглиблення процесів взаємодії та взаємовпливу національних культур доби Просвітництва. Просвітництво у Німеччині. Культурна спадщина німецького романтизму та класичної німецької філософії. Розвиток просвітницького реалізму в Англії. Англійський роман XVIII ст. Самобутність культури доби освіченого абсолютизму в Росії. Діяльність Петра І та нова культурна орієнтація.

ІІ. Своєрідність просвітництва в Україні.

Особливості сприйняття просвітницької культури на терені України.

Гуманістично-ренесансні та просвітницькі тенденції в розвитку української культури другої половини XVIIXVIII cт. Визвольний та антифеодальний рух і його вплив на розвиток культури України. Ренесансний культ сильної людини та діяльність українських суспільно-політичних лідерів XVIIXVIII cт. Культура козацької держави.

Київський культурний центр. Фундація Києво-Могилянської академії, її місце в просвітницькій культурі Європи і слов’янського світу XVIIXVIII cт. Наукові та духовні діячі кола Києво-Могилянської академії. Українська діаспора в Росії XVIII cт., її вплив на культуру доби освіченого абсолютизму. Подальший розвиток освіти в Україні: діяльність братств, монастирів, утворення колегіумів.

Суспільно-політична та філософська думка в Україні XVIIXVIII cт. як відбиток католицької та православної традицій. Львівський університет та орден єзуїтів. Розвиток літературного процесу в Україні. Театральне мистецтво. Музика. Феномен козацького бароко. Найвидатніші пам’ятки архітектури, образотворчого мистецтва. Барокова поезія. Митці українського бароко.

Філософія Г. Сковороди як свідчення становлення самосвідомості українського народу. Історична самосвідомість українців у авторських літописах XVIIXVIII cт.

Традиційно-побутова культура. Звичаї українського народу. Декоративне та ужиткове мистецтво.

Національно-культурне відродження останньої чверті XVIII ст. в Україні

Тема 7. Культура України у контексті доби освіченого абсолютизму першої половини ХІХ ст.

Соціально-політичні та історичні обставини розвитку української культури: доля українських земель і культури у складі Російської та Австрійської імперій. Українська та російська культури першої чверті ХІХ ст. під впливом романтизму. Романтизм як аристократично-духовна реакція на розвиток буржуазних відносин.

Роль Вітчизняної війни 1812 року та руху декабристів у формуванні вільнодумства, антикріпацьких настроїв та зростанні національної самосвідомості слов’янських народів Російської імперії. Розвиток російської та української культур в межах реформаторської діяльності Олександра І, останнього представника доби освіченого абсолютизму. Значення впровадження освітньої реформи.

Вплив ідей російської суспільно-філософської думки (слов’янофіли та західники) на формування ліберально-демократичного руху в Україні. Таємні товариства. Кирило-Мефодіївське братство та ідеологія українсько-слов’янського відродження. Значення діяльності Кирило-Мефодіївського братства для становлення українознавства. Діяльність українофілів Галичини першої половини ХІХ ст. Революційні події 1848-1849 років у Австрійській імперії та вплив "весни народів" на соціально-політичне та культурне життя Галичини.

Художнє життя як свідоцтво зростання національної культури. Відбиток проблем національного життя в російській літратурі першої половини ХІХ ст. Становлення української літературної мови та літратури у першій половині ХІХ ст.

Розвиток музичного мистецтва в Україні та Росії кінця ХVІІІ ХІХ ст., його духовні та народні джерела.

Художні напрями та стилі європейського мистецтва на терені російської та української художньої культур. Бароко та класицизм в архітектурі. Класицизм, романтизм у літературі, театрі, образотворчому мистецтві.

Тема 8. Культура України другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

І. Культура індустріальної цивілізації другої половини XIX початку XХ ст.

Прискорення темпів економічного та соціального розвитку народів Європи. Від промислової до науково-технічної революції. Визначні наукові та технічні досягнення XIX ст. Національно-визвольні рухи народів Європи. Розвиток демократії та розповсюдження демократичного руху.

Художня система романтизму та революційний романтизм. Реалізм як універсальна художня система. Криза індустріальної цивілізації та культури.

Вплив робітничого руху та марксизму на розвиток світового історико-культурного процесу. Визначні духовні рухи та філософські течії XIX cт.

Особливості розвитку художньої культури другої половини XIX – початку XX ст. Демократизація суспільного та духовного життя: літературно-художня критика, театр, музика, живопис. Критичний реалізм як провідний метод художньої культури другої половини ХІХ початку ХХ ст.

Декадентство як прояв кризових явищ буржуазної культури кінця ХІХ початку ХХ ст. Модернізм як культурне явище, його теоретичні витоки та сутність. Стиль “модерн” у європейському й американському мистецтві. Становлення кіномистецтва. Посилення ірраціональних тенденцій у філософії та мистецтві. Авангардистська естетична революція. Напрями художньої культури межі ХІХ ХХ ст.

Посилення протиріч між капіталістичними країнами. Перша світова війна.

ІІ. Загальне та особливе у розвитку культури України в умовах становлення культури модерну.

Розквіт української демократичної культури в умовах російської та австрійської імперій другої половини ХІХ ст. на підставі соціально-економічних зрушень та перетворень. Різночинницький та революційно-демократичні рухи в суспільному та духовному житті.

Реалізм образотворчого мистецтва та діяльність Товариства пересувних художніх виставок. Видатні діячі української та російської художньої культури.

Критичний реалізм як провідний художній метод класичної літератури ХІХ ст. в Європі, Росії та Україні.

Місце й значення творчості та діяльності Т. Г. Шевченка для розвитку української культури. Народницьке та революційно-демократичне спрямування української культури другої половини ХІХ ХХ ст. Суспільно-політична, наукова та публіцистична діяльність громадовців.

Демократизм та народність української літератури і театру другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Національна школа музичного та образотворчого мистецтва. Становлення професійного театру в Україні.

Національно-культурне відродження в Галичині.

Прояви модернізму на терені української культури. Вплив філософії та  літератури “срібного віку”. Музичний авангард. Художні угрупування в образотворчому мистецтві.

Значення й місце української культури ХІХ ст.

Тема 9. Культура України в умовах загальної кризи модерної та постмодерної цивілізації ХХ – початку ХХІ ст.

І. Основні тенденції розвитку світової культури ХХ ст.

Перша світова війна як вияв кризи індустріальної цивілізації та початок відліку історії і культури ХХ ст. Буржуазно-демократичні та соціалістичні революції, їх вплив на розвиток культури.

Криза раціоналістичних засад існування європейської культури. Поняття кризи культури як закономірного стану у розвитку культурної системи.

Науково-технічна революція та культура ХХ ст. Сциєнтизм та антисциєнтизм як орієнтири культури ХХ ст. Урбанізація та стандартизація культури. Масова культура як явище культури ХХ ст., її характерні ознаки. Культура та засоби масової інформації. Культура у споживацькому суспільстві. Дизайн. Реклама. Мода. Масова й елітарна культури.

Художня культура першої половини ХХ ст. Пантрагізм у філософії, літературі та мистецтві абсурду. Збереження та розвиток реалістичних і гуманістичних традицій світовим мистецтвом та літературою. Література “загубленого покоління”.

Тоталітаризм і культура. Форми тоталітаризму у ХХ ст.

Друга світова війна, її наслідки для історико-культурного процесу. Нова економічна, політична та культурна ситуація другої половини ХХ ст. Технологічна та інформаційна революції. Екологічна криза та культура.

Культура постіндустріального суспільства. Вплив засобів масової комунікації на культуру та мистецтво другої половини ХХ ст. Проблема контркультури. Молодіжні рухи та молодіжна субкультура, її основні елементи. Постмодернізм і поп-арт. Нові течії у літературі, кінематографі, образотворчому мистецтві, музиці, архітектурі.

Роль культури у подоланні стереотипів конфронтаційного мислення. Культура ХХІ ст. у пошуках свого майбуття.

ІІ. Доля і шляхи розвитку української культури ХХ – початку ХХІ ст.

Революція 1917 року та її вплив на розвиток світової історії та культури. Негативні наслідки революції та громадянської війни. Доля дореволюційної культурної спадщини. Перша хвиля еміграції. Тема драматизму революції та громадянської війни в українській літературі.

Національно-культурне відродження в Україні 20–30 років. Культурна революція в СРСР. Зміст та наслідки політики українізації. Діяльність спілок “Пролеткульту” та “Просвіти” в Україні. “Українізація” як одна з хвиль українського відродження. Здобутки української художньої культури 20–30 років: література, театр, кінематограф, образотворче мистецтво.

Авторитаризм Сталіна, масові репресії та їх наслідки для радянської культури. Трагедія української інтелігенції 20–30 років, “розстріляне відродження”. Голодомор. Тотальне контролювання усіх сфер духовного життя в межах ідеології сталінізму.

Велика Вітчизняна війна, її наслідки для розвитку суспільства та духовної культури. Тема подвигу народу, відображення подій та трагедії Великої Вітчизняної війни радянською художньою культурою.

Наука і техніка в СРСР. Проблеми розвитку фундаментальної науки. Ідеологія і наука.

Засудження сталінізму та духовний злет життя радянського суспільства 60 років. “Відлига” і вплив “шестидесятників” на розвиток культури. Творчий доробок шістдесятників в українській культурі: література, театр, кіномистецтво, музика, образотворче мистецтво.

Третя хвиля еміграції. Дисидентський рух.

Здобутки багатонаціональної радянської культури. Місце культури радянської України у світовій культурі. Українська культурна діаспора.

Національно-духовне оновлення української культури та участь творчої інтелігенції в процесах демократизації та перебудови радянського суспільства. Підсумки радянської культури.

Розбудова української культури в незалежній державі. Повернення забутих імен у сферу духовного життя українського народу. Роль національної мови у збереженні та розвитку української культури.

Культура України в системі світової культури. Українська культура на початку ХХІ ст. Процеси інтеграції та стратегія утвердження національної культури. Співвідношення загальнолюдських та національних цінностей у сучасній культурі.


ЗАГАЛЬНА ЛIТЕРАТУРА ДО КУРСУ

  1.  Абрамович С. Д. Культурологія / С. Д. Абрамович. – К., 2005.
  2.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: навч. посіб. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004.
  3.  Бахтин М. М. Творчество Франсуа Рабле и народная культура средневековья и Ренессанса / М. М. Бахтин. – М., 1990.
  4.  Бердяев Н. А. Кризис искусства / Н. А. Бердяев. М., 1990.
  5.  Бонгард-Леви Г. М. Древнеиндийская цивилизация. Философия, наука, религия / Г. М. Бонгард-Леви. М., 1980.
  6.  Боннар А. Греческая цивилизация: в 3 т. / А. Боннар. – М., 1991.
  7.  Борев Ю. Б. Художественные направления в искусстве ХХ века / Ю. Б. Борев. К., 1986.
  8.  Быстрицкий Е. К. Феномен личности: мировоззрение, культура, бытие / Е. К. Быстрицкий. К., 1991.
  9.  Бытие человека в культуре (опыт онтологического подхода) / Ред. Быстрицкий Е. К. К., 1991.
  10.   Васильев Л. С. Культы, религии, традиции в Китае / Л. С. Васильев. М., 1970.
  11.   Волков И. Ф. Творческие методы и художественные системы / И. Ф. Волков. М., 1988.
  12.   Гаврюшенко О. А. Історія культури / О. А. Гаврюшенко. – К., 2004.
  13.   Гатальська С.М. Філософія культури: підручник для вузів / С. М. Гатальська. – К., 2005.
  14.   Гіптерс З. В. Культурологічний словник-довідник / З. В. Гіптерс. – К., 2006.
  15.   Глобализация и мультикультурализм / Под ред. Гречко П. К., Мальковская И. А., Нижников С. А. – М., 2005.
  16.   Голосовкер Я. Э. Логика мифа / Я. Э. Голосовкер. – М., 1987.
  17.   Губман Б. Л. Современная философия культуры / Б. Л. Губман. М., 2005.
  18.   Гуревич А. Я. Средневековый мир: Культура безмолствующего большинства / А. Я. Гуревич. М., 1990.
  19.  Жулинський М. Iз забуття в безсмертя: сторiнки призабутої спадщини / М. Жулинський. К., 1990.
  20.   Иконникова С.Н. История культурологических теорий / С.Н. Иконникова. СПб., 2005.
  21.   Ильина Т. В. История искусств. Западноевропейское искусство / Т. В. Ильина. М., 1983.
  22.   Ионин Л. Г. Социология культуры: путь в новое тысячелетие / Л. Г. Ионин. М., 2000.
  23.   Iсторiя України в особах: IХ-ХVIII ст. К., 1993.
  24.   Iсторiя України в особах: ХIХ-ХХ ст. К., 1995.
  25.   Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. / С. М. Клапчук, Б. І. Білик, Ю. Б. Горбань та ін. – К., 2007.
  26.   Iсторiя української культури / За ред. I. Крип’якевича. К., 1994.
  27.   Історія світової культури: навч. посіб. / За ред. Л. Т. Левчук, В. С. Гриценко та ін. – К., 1999.
  28.   Історія світової культури (культурні регіони): навч. посіб. / За ред. Л. Т. Левчук, В. С. Гриценко та ін. – К., 2000.
  29.   Камю А. Бунтующий человек. Философия. Политика. Искусство / А. Камю. М., 1990.
  30.   Кант И. Основы метафизики нравственности. Сочинения: в 6 т. / И. Кант – М., 1965. – Т. 4. – Ч. 1.
  31.   Кордон М. В. Українська та зарубіжна культура / М. В. Кордон. – К., 2003.
  32.   Культура. Ідеологія. Особистість: методол.-світогляд. аналіз / За ред. Л. В. Губерський, В. П. Андрущенко, М. І .Михальченко. – К., 2005.
  33.   Культура i побут населення України: навч. посiб. / За ред. Наулко В. I., Артюх Л. Ф. К.: Либідь, 1993.
  34.   Культурологія: навч. посіб. / Подольська Є. А., Лихвар В.Д., Іванова К.А. – К., 2003. – С. 133-160.
  35.   Культурология: История мировой культуры / Под ред. Т. Ф. Кузнецовой. – М., 2003.
  36.   Культурологія: теорія та історія культури. – К., 2004.
  37.   Культурологія: навч. посіб. для вузів / За ред. Б. О. Парахонський, О. І. Погорілий, О. М. Йосипенко та ін. – К., 2005.
  38.   Культурологія: навч. посіб. / За ред. В. Л. Петрушенко, Є. А. Подольська, С. М. Повторєва та ін. – Л., 2005.
  39.   Культурологія: теорія та історія культури: навч. посіб. / За ред. І. І. Тюрменко, С. Б. Буравченкова, П. А. Рудик та ін. – К., 2005.
  40.   Культурологія. Українська та зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. М. М. Заковича. – К., 2006.
  41.   Куманецкий К. История культуры Древней Греции и Рима / К. Куманецкий. – М., 1990.
  42.   Левчук Л. Т. Західноєвропейська естетика ХХ ст. / Л. Т. Левчук. – К., 1997.
  43.   Лекцiї з iсторiї свiтової та вiтчизняної культури: навч. вид. / За ред. А. В. Яртися та iн. – Львiв, 2005.
  44.   Леонтьева В. Н. Культуротворческий процесс: основания и начала / В .Н. Леонтьева. Харьков, 2003.
  45.   Лосев А. Ф. Эстетика Возрождения / А. Ф. Лосев. М., 1978.
  46.   Макаров А. М. Свiтло українського бароко / А. М. Макаров. К., 1994.
  47.   Мицько I .З. Острозька слов’яно-греко-латинська академiя / I. З. Мицько. К., 1990.
  48.   Многоликая глобализация: Культурное разнообразие в современном мире: сборник; [пер. с англ.] / Под ред. П. Бергера, С. Хантингтона. М., 2004.
  49.   Могильний А. П. Культура і особистість / А. П. Могильний. – К., 2002.
  50.   Момджян Х. Н. Французское Просвещение XVIII века / Х. Н. Момджян. М., 1983.
  51.   Ортега-и-Гассет Х. Дегуманизация искусства / Х. Ортега-и-Гассет. М., 1991.
  52.   Петров М. К. Язык, знак, культура / М. К. Петров. М., 2004.
  53.   Полiкаpпов В. С. Лекцiї з iстоpiї свiтової культуpи: навч. посіб. / В. С. Полiкаpпов. – К., 2000.
  54.   Попович М. В. Мировоззрение древних славян / М. В. Попович. – К., 1986.
  55.   Попович М. В. Нарис історії культури України / М. В. Попович. – К., 1999.
  56.   Садохин А. П. Культурология. Теория культуры / А. П. Садохин. – М., 2004.
  57.   Самосознание европейской культуры ХХ века. М., 1991.
  58.   Сорокин П. Человек. Цивилизация. Общество / П. Сорокин; пер. с англ. – М., 1992.
  59.   Сушинова Т. Н. Ноосфера: поиски гармонии / Т. Н. Сушинова. М., 2005.
  60.   Тайлор Э. Б. Первобытная культура / Э. Б. Тайлор. М., 1989.
  61.  Удальцова З. В. Византийская культура / З. В. Удальцова. М., 1988.
  62.   Українська та зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. М. М. Заковича. – К., 2007.
  63.   Українська та зарубіжна культура: підручник / За ред. В. О. Лозового. – Харьків, 2006.
  64.   Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В. Заблоцької – Донецьк, 2001.
  65.   Федоров А. А. Введение в теорию и историю культуры: словарь / А. А. Федоров. – М., 2005.
  66.   Фрезер Д. Д. Золотая ветвь / Д. Д. Фрезер. – М., 1980.
  67.   Целік Т. В. Особистісне начало у філософській культурі Київської Русі / Т. В. Целік. – К., 2005.
  68.   Чернокозов А .И. История мировой культуры (Краткий курс) / А. И. Чернокозов. – Ростов-н/Д., 1997.
  69.   Чижевський Д .I. Iсторiя української лiтератури (вiд початкiв до доби реалiзму) / Д. I. Чижевський. – Тернопiль, 1994.
  70.   Чижевський Д. Нариси з iсторiї фiлософiї на Українi / Д. Чижевський. – К., 1992.
  71.   Чмихов М. О. Давня культура / М. О. Чмихов. К., 1994.
  72.   Шелов-Ковердяев Ф. В. Введение в культурную антропологию: учебное пособие / Ф. В. Шелов-Ковердяев. – М., 2005.
  73.   Шинкаренко В. Д. Смысловая структура социокультурного пространства: Игра, ритуал, магия / В. Д. Шинкаренко. – М., 2005.
  74.   Этика и ритуал в традиционном Китае. М., 1988.


III. Плани семінарських занять:

Тема 1. Специфіка предмета "Історія української культури"

(семiнаpське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: культуpа, пpиpода, спiлкування, дiяльнiсть, виpобництво, суб'єкт культуpи, етнос, мова, культуpний свiт, нацiональна культуpа, свiтова культуpа, цiнностi, гуманiзм, наукове українознавство.

Пpоблеми для обговоpення

  1.  Генезис поняття "культуpа". Взаємозв'язок культуpи, дiяльностi людини та пpиpоди. Поняття суб'єкта культуpної дiяльностi.
  2.  Поняття нацiональної культуpи. Укpаїнська культуpа та її мiсце у свiтовому культуpно-iстоpичному пpоцесi.
  3.  Становлення наукового українознавства як галузі гуманітаристики.
  4.  Значення piвня загальної культуpи у пpофесiйнiй дiяльностi сучасного фахівця.

Запитання для самоперевірки

  1.  З яких змістовно-теоретичних блоків сформовано предмет "Історія української культури"?
  2.  Якi пpоблеми вивчає культуpологiя?
  3.  Як pозумiли теpмiн "культуpа" у Стаpодавньому Римi?
  4.  Яка pеальнiсть позначається категоpiєю "культуpа"?
  5.  Хто є суб'єктом культуpи?
  6.  Чи можна вважати всi досягнення людського pозуму i пpацi досягненнями культуpи?
  7.  Яке значення має piвень загальної культуpи у пpофесiйнiй дiяльностi сучасної людини?


Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: Навч. посібн. / С.Д. Абрамович, М.Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 6-9.
  2.  Быстpицкий Е. Культуpа как миp национального бытия / Е. Быстрицкий // Филос. и социол. мысль. – 1995. – №1, № 2.
  3.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук.К., 1999. С. 3-5.
  4.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С.3-20.
  5.  Попович М. В. Нарис історії культури України. / М.В. Попович. – К., 1999. – С. 7-21.
  6.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 15-56.

Додаткова:

  1.  Быстpицкий Е. К. Феномен личности: миpовоззpение, культуpа, бытие. / Е. К. Быстрицкий. К., 1991.
  2.  Гатальська С. М. Філософія культури: підручник для вузів. / С. М. Гатальська. – К., 2005.
  3.  Культуpа и pазвитие человека / Отв. pед. В. П. Иванов К., 1989.
  4.  Тейяp де Шаpден П. Феномен человека. / П. Тейяр де Шарден.  М., 1987.

Тема 2. Періодизація історії української культури та її цивілізаційно-типологічна визначеність у світовому культурно-історичному процесі

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: культурно-iсторична епоха, культурний регiон, тип культури, локальна культура, циклічна та лінійна парадигми, модерн, постмодерн, індустріальне та постіндустріальне суспільства, дикiсть, варварство, цивiлiзацiя, суспiльно-економiчна формацiя, європо- i азiацентризм, загальнолюдськi цiнностi.

Проблеми для обговорення

  1.  Пiдходи й методи періодизацiї свiтового культурно-iсторичного процесу.
  2.  Основнi культурнi регiони сучасного свiту, їхні характеристики. Проблема взаємодiї культурних регiонiв.
  3.  Періодизація історії культури України.
  4.  Нiвелюючi тенденцiї розвитку свiтової культури. Проблема самобутностi культур. Загальнолюдське і нацiональне в культурi.

Запитання для самоперевірки

  1.  Якi пiдходи до перiодизацiї культурно-iсторичного процесу Вам вiдомi?
  2.  Що таке культурна епоха?
  3.  На підставі яких методологічних принципів можна здійснити періодизацію культури України?
  4.  На пiдставi яких чинникiв здiйснено регiональну типологiю сучасної культури?
  5.  До якого культурного регіону належить культура України?
  6.  Що таке iсторична типологiя?
  7.  Чи можлива взаємодiя рiзних за свiтоглядними спрямуваннями культур?
  8.  Чи iснує свiтова культура сьогоднi?
  9.  Якi цiнностi можна вважати загальнолюдськими?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук.К., 1999. С. 3-5.
  2.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С.21-70.
  3.  Попович М. В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 7-21.
  4.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 306-321.

Додаткова:

  1.  Гатальська С. М. Філософія культури: підручник для вузів. / С. М. Гатальська. – К., 2005.
  2.  Губман Б. Л. Современная философия культуры / Б. Л. Губман. – М., 2005.
  3.  Історія світової культури (культурні регіони): навч. посіб. / За ред. Л. Т. Левчук, В. С. Гриценко та ін. – К., 2000.
  4.  Культурологія: навч. посіб. / Подольська Є. А., Лихвар В. Д., Іванова К. А. – К., 2003.

Тема 3. Ранні форми культури. Давні культури на терені України

(семiнаpське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: традиціоналізм, синкретизм, сакральна влада, східний спосіб виробництва, деспотія, ієрогліфічне письмо, зооморфізм, зороастризм, даосизм, конфуціанство, легизм, джайнізм, буддизм, індуїзм, теоцентpизм, теокpатiя, нірвана, Веди, ахімса, карма, касти.

Пpоблеми для обговоpення

  1.  Археологічні культури на території України доби палеоліту та неоліту. Загальна характеристика первісної культури.
  2.  Трипільська культура.
  3.  Праслов’янське коріння української культури. Спільність мови та міфології.
  4.  Давні цивiлiзацiї Сходу, їх внесок у pозвиток культуpи людства:

а) Месопотамiя та Єгипет;

б) Індія та Китай.

5. Значення культуp докласового i pанньокласового суспiльств у визначеннi змiсту та pегiональних особливостей культуpно-iстоpичного пpоцесу.

Запитання для самоперевірки

  1.  Які пам'ятки культури палеолітичних збирачів і мисливців на території України ви знаєте?
  2.  .Що таке неолітична революція та які наслідки вона мала для розвитку культури людства?
  3.   Яка найбільш відома культура доби неоліту досліджена на території України?
  4.  Що спільного має міфологія давнього слов'янства з індоєвропейською міфологічною свідомістю?
  5.  Коли впеpше виникають деpжавнi утвоpення в iстоpiї людства?
  6.  Якi pиси зумовлюють iснування тpадицiоналiзму як iстоpичного типу культуpи?
  7.  Якi пам'ятки та центpи духовної культуpи Стаpодавнього Єгипту Вам вiдомi?
  8.  Якi науково-технiчнi винаходи були зpобленi в Єгиптi та Межиpiччi?
  9.  Якi фоpми суспiльних стосункiв пpитаманнi iндiйськiй культуpi?
  10.  Яка з pелiгiй Стаpодавньої Iндiї стала свiтовою?
  11.  Яке мiсце займає конфуцiанство в культуpi Стаpодавнього та сучасного Китаю?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: Навчальний посібн. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 260-272.
  2.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук. – К., 1999. – С. 32-58.
  3.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С. 339-375.
  4.  Попович М. В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 7-55.
  5.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 322-344.
  6.  Чмихов М. О. Давня культуpа: навч. посiб. / М. О. Чмихов.  К., 1994. С. 3-65.

Додаткова:

  1.  Василенко Г. К. Велика Скіфiя. / Г. К. Василенко. – К., 1991.
  2.  Куманецкий К. История культуры Древней Греции и Рима. / К. Куманецкий. – М., 1990. 
  3.  Культурологія: навч. посіб. / Подольська Є. А., Лихвар В. Д., Іванова К. А. – К., 2003. – С. 133-160.
  4.  Ламбеpт Д. Доистоpический человек. Кембpиджский путеводитель. / Д. Ламберт. – М., 1991.
  5.  Лосев А. Ф. Знак. Символ. Миф. / А. Ф. Лосев.  М., 1981.
  6.  Попович М. В. Мировоззрение древних славян. / М. В. Попович. – К., 1986.
  7.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В. Заблоцької – Донецьк, 2001.
  8.  Мифы наpодов миpа: в 2 т. – М., 1991.

Тема 4. Культура Київської Русі у цивілізаційному полі "Захід – Схід"

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: феодалiзм, християнство, католицизм, символiзм, канонiчнiсть, вторинний синкретизм, аскетизм, мiстицизм, романський та готичний стилі, теологія, середньовiчний теоцентризм, лицарський етос, фольклор, слов'янська мiфологiя, язичництво, християнство, православ'я, вiзантiйський стиль, патристика, агiографiя, народна культура.

Проблеми для обговорення

  1.  Специфiка сприйняття традицiй вiзантiйської культури Києво-Руською державою. Культура Київської Русi як синтез язичницької та християнської культур.
  2.   Специфіка сприйняття художньої системи Середньовіччя культурою Київської Русі: загальне та особливе (жанри, стилі, художня мова, символіка).
  3.  Пам'ятки суспiльно-полiтичної лiтератури та епосу як прояв свiтоглядних засад i духовних орiєнтирiв культури Київської Русi.
  4.  Значення культури Київської Русi для формування культур слов’янських народiв та її мiсце у свiтовiй культурi.

Запитання для самоперевірки

  1.  Якi свiтогляднi орiєнтири визначають характер середньовiчної культури?
  2.  Яка роль христианської церкви та папської курiї у розвитку середньовiчної культури Захiдної Європи?
  3.  Якi завдання виконувало мистецтво за доби Середньовiччя?
  4.  Чому Вiзантiю вважають спадкоємицею Античної культури?
  5.  Яке значення мало впровадження християнства для розвитку культури Київської Русi?
  6.  Назвіть найбільш відомі центри міської культури часів Київської Русі.
  7.  В чому полягав перший культурний вплив Вiзантiї на культуру Київської Русi?
  8.  Якi пам'ятки художньої культури доби Києво-Руської держави Вам вiдомi?
  9.  Яких визначних дiячiв культури Київської Русi Ви знаєте?
  10.  Яке мiсце займає культура Київської Русi в культурi українського та слов'янського свiту?
  11.  З чим пов'язане пiднесення культурно-полiтичного значення Галицько-Волинської Русi?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: Навчальний посібн. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 112-156, 273-284.
  2.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук. – К., 1999. – С. 186-211.
  3.  Культурологія: теорія та історія культури. – К., 2004.
  4.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С. 176-198, 149-176, 375-416.
  5.  Попович М.В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 57-119.
  6.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 345-399.

Додаткова:

  1.  Брайчевський М. Ю. Утвердження християнства на Русi. / М. Ю. Брайчевський.   К., 1988.
  2.  Булашев Г. Український народ в своїх легендах, релiгiйних поглядах та вiруваннях. / Г. Булашев.  К., 1992.
  3.  Бычков В. В. Эстетическое сознание Киевской Руси. / В. В. Бычков. – М., 1988.
  4.  Гуревич А. Я. Средневековый мир: Культура безмолствующего большинства. / А. Я. Гуревич. М., 1990.
  5.  Iсторiя української культури / За ред. I. Крип’якевича. К., 1994. С. 6-71, 186-233, 426-467.
  6.  Iсторiя України в особах: IХ-ХVIII ст. К., 1993.
  7.  Культурологія: навч. посіб. для вузів / За ред. Б. О. Парахонський, О. І. Погорілий, О. М. Йосипенко та ін. – К., 2005.
  8.  Литература Древней Руси: хрестоматия. М., 1990.
  9.  Лихачев Д. С. “Слово о полку Игореве” и культура его времени. / Д. С. Лихачев. Л., 1985.
  10.  Лихачева В. Д. Искусство Византии IV-XV веков. / В. Д. Лихачева. М., 1986.
  11.  Маланюк Є. Нариси з iсторiї нашої культури. / Є. Маланюк. – К., 1992.
  12.  Мистецтво Київської Русi. К., 1989.
  13.  Мозаики и живопись древнего Киева. Л., 1982.
  14.  Попович М. Мировоззрение древних славян. / М. Попович. – К., 1985.
  15.  Рыбаков Б. А. Язычество Древней Руси. / Б. А. Рыбаков. М., 1988.
  16.  Сiчинський В. Чужинцi про Україну / В. Сiчинський. К., 1992.
  17.  Удальцова З. В. Византийская культура. / З. В. Удальцова. М., 1988.
  18.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В. Заблоцької – Донецьк, 2001.
  19.  Целік Т. В. Особистісне начало у філософській культурі Київської Русі. / Т. В. Целік. – К., 2005.

Тема 5. Культура України XIV – першої половини XVII ст.

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: Вiдродження, гуманiзм, антропоцентризм, секуляризацiя, iндивiдуалiзм, iмморалiзм, ренесансний стиль, pеформацiя, протестантизм, контрреформацiя, братства, літературно-філософська полеміка, унія, козацтво.

Проблеми для обговорення

  1.  Загальнолюдський змiст досягнень духовної культури Вiдродження, її періодизація.
  2.  Нацiональнi особливостi ренесансної культури. Реформацiя і Контрреформація. 
  3.  Становлення самосвiдомостi українського народу. Розповсюдження освiти та наукових знань як вияв гуманiстично-реформаційних зрушень в культурі України.
  4.  Нацiонально-визвольний рух та формування козацтва як вiдбиток нацiональних особливостей ренесансних та реформацiйних процесiв в Українi XVI – першої половини XVII cт.

Запитання для самоперевірки

  1.  Яку перiодизацiю має культура Вiдродження?
  2.  Що таке гуманiзм?
  3.  Яких дiячiв Високого Вiдродження ви знаєте?
  4.  Що таке Реформацiя?
  5.  В чому полягає самобутнiсть художньої культури Пiвнiчного Вiдродження?
  6.  Якi науковi вiдкриття зумовлюють змiну картини свiту європейської цивiлiзацiї XVIпочатку XVII ст.?
  7.  В чому полягає змiст культурної реформи протестантизму?
  8.  Що таке контрреформацiя?
  9.  Якi суспiльно-полiтичнi подiї зумовлювали розвиток української культури ХIV – першої половини XVII ст.?
  10.  Яку роль вiдiгравала православна церква у розвитку української культури другої половини XIII першої половини XVII ст.?
  11.  В чому полягала дiяльнiсть церковних братств?
  12.  Що дає пiдставу визначити кiнець XV початок XVII ст. як вияв Ренесансу в Українi?
  13.  Якi духовно-свiтогляднi орiєнтири визначили коло проблем публiцистичної полемiки в Українi кiнця XVI першої половини XVII ст.?
  14.  Яких ватажків селянсько-козацьких повстань XVI першої половини XVII ст. ви можете назвати?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: Навчальний посібн. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 285-299.
  2.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук. – К., 1999. – С. 252-301.
  3.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С. 416-440.
  4.  Попович М.В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 121-186.
  5.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 399-419.

Додаткова:

  1.  Iсторiя України в особах: IХ-ХVIII ст. К., 1993.
  2.  Культурологія: навч. посіб. для вузів / За ред. Б. О. Парахонський, О. І. Погорілий, О. М. Йосипенко та ін. – К., 2005.
  3.  Лосев А. Ф. Эстетика Возрождения. / А. Ф. Лосев. М., 1978.
  4.  Нічик В. М. Києво-Могилянська академія і німецька культура. / В. М. Нічик. – К., 2001.
  5.  Нічик В. М., Литвинов В. Д., Стратій Я. М. Гуманістичні і реформаційні ідеї на Україні (XVI-першої половини XVII ст.). /  В. М. Нічик, В. Д. Литвинов, Я. М. Стратій. – К., 1991.
  6.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В. Заблоцької Донецьк, 2001.
  7.  Мицько I. З. Острозька слов’яно-греко-латинська академiя. / І. З. Мицько. – К., 1990.

Тема 6. Культура України другої половини ХVІІХVІІІ ст.

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: Просвiтництво, секуляризацiя, рацiоналiзм, наукова революцiя, абсолютизм, суспiльний договiр, художнiй напрям, стиль, бароко, класицизм, рококо, ампір, просвiтительський реалiзм, думи.

Проблеми для обговорення

  1.  Розвиток науки та фiлософiї рацiоналiзму як найважливiшi чинники культури Нового часу.
  2.  Особливостi розвитку мистецтва доби Просвiтництва: художнi системи та стилi європейського мистецтва.
  3.  Специфiка сприйняття Просвiтництва українською культурою. Київський культурний центр.
  4.  Феномен козацького бароко в українському мистецтвi.

Запитання для самоперевірки

  1.  Що таке рацiоналiзм?
  2.  Якi iдеї визначають змiст епохи Просвiтництва?
  3.  Яке мiсце займають лiтература та театр у духовнiй культурi доби Просвiтництва?
  4.  Чому просвiтителi проголошують освiчений абсолютизм одним з iдеалiв суспiльного ладу?
  5.  З чим пов’язане iснування рiзноманiтних стилiв і напрямiв художньої культури доби Просвiтництва?
  6.  Якi суспiльно-полiтичнi подiї зумовлюють розвиток української культури другої половини XVII  XVIII ст.?
  7.  Яке значення мала Києво-Могилянська колегія (пізніше академія) для розвитку культури слов'янсько-православного світу?
  8.  Яких дiячiв українського Просвiтництва ви знаєте?
  9.  Яке значення мали життя і творчість Г.С. Сковороди в українській культурі?
  10.  У чому полягає своєрідність мистецтва українського бароко?
  11.  Якi пам’ятки архiтектури українського бароко вам вiдомi?
  12.  Чому реформи та діяльність Петра І отримали назву “освічений абсолютизм”?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук.К., 1999. С. 302-325.
  2.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А.В. та iн. Львiв, 2005. С. 236-274, 440-472.
  3.  Попович М.В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 186-289.
  4.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 419-453.

Додаткова

  1.  Антонович I. Б. Про козацькi часи на Українi. / І. Б. Антонович. – К., 1991.
  2.  Апанович О. Розповiдi про запорозьких козакiв. / О. Апанович. – К., 1991.
  3.  Бiлецький П. О. Українське мистецтво другої половини XVII-XVIII ст. / П. О. Білецький. – К., 1988.
  4.  Гетьмани України. К., 1991.
  5.  Iсторiя України в особах: IХХVIII ст. К., 1993.
  6.  Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. / С. М. Клапчук, Б. І. Білик, Ю. Б. Горбань та ін. – К., 2007.
  7.  Дашкевич Я. Україна на межi мiж Сходом i Заходом (ХIV-XVIII ст.) / Я. Дашкевич // Записи наукового товариства iм. Т. Г. Шевченка. – Львiв, 1991.
  8.  Драч I. Ф., Кримський С. Б., Попович М. В. Григорiй Сковорода. / І. Ф. Драч, С. Б. Кримський, М. В. Попович. – К., 1984.
  9.  Кордон М. В. Українська і зарубіжна культура: курс лекцій. / М. В. Кордон. – К., 2003. – С. 295-324.
  10.  Котляр Н., Смолий В. История в жизнеописаниях. / Н. Котляр, В. Смолий. – К., 1990.
  11.  Макаров А. М. Свiтло українського бароко. / А. М. Макаров. – К., 1994.
  12.  Момджян Х. Н. Французское Просвещение XVIII века. / Х. Н. Момджян. – М., 1983.
  13.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В.  Заблоцької – Донецьк, 2001.

Тема 7. Культура України у контексті доби освіченого абсолютизму першої половини ХІХ ст.

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: слов’янофiльство, захiдництво, українофiльство, українознавство, лiбералiзм, народництво, нацiонально-культурне вiдродження, романтизм, реалізм.

Проблеми для обговорення

  1.  Українське нацiональне вiдродження в умовах росiйської культури доби освiченого абсолютизму кiнця XVIII першої чвертi XIX ст.
  2.  Росiйська й українська суспiльно-полiтична думка першої половини XIX ст. Формування українофiльства та діяльність Кирило-Мефодіївського братства.
  3.  Росiйська й українська художнi культури першої половини XIX ст., їх внесок у скарбницю свiтової культури.
  4.  Діяльність українофілів Галичини першої половини ХІХ ст.

Запитання для самоперевірки

  1.  Яких представникiв української лiтератури ви вважаєте романтиками? Доведіть вашу думку.
  2.  Чи існує зв'язок між романтизмом як цілісною світоглядною системою та національно-культурним піднесенням першої половини ХІХ ст.?
  3.  Якi iдеї висувають слов’янофiли?
  4.  Що спільного і відмінного було у переконаннях слов'янофілів та українофілів?
  5.  Що ви знаєте про діячів та творчість "Руської трійці"?
  6.  Якi реалiї суспiльного життя Росiйської iмперiї вiдтворює мистецтво реалiстичного спрямування?
  7.  Надбанням культури Росiї чи України можна вважати творчiсть М. В. Гоголя?
  8.  Чи можна вважати кiнець XVIII – першу половину XIX ст. часом нацiонального вiдродження української культури? Якщо так, то чому?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: Навчальний посібн. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 300-305.
  2.  Быстpицкий Е. Культуpа как миp национального бытия / Е. Быстрицкий // Филос. и социол. мысль. 1995.  1, 2.
  3.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л. Т. Левчук.К., 1999. С. 3-5.
  4.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С.473-487.
  5.  Попович М. В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 291-379.
  6.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 454-458.

Додаткова:

  1.  Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. / С. М. Клапчук, Б. І. Білик, Ю. Б. Горбань та ін. – К., 2007.
  2.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В. Заблоцької – Донецьк, 2001.
  3.  Чижевський Д. I. Iсторiя української лiтератури (вiд початкiв до доби реалiзму). / Д. І. Чижевський. – Тернопiль, 1994.

Тема 8. Культура України другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: індустрiальна цивiлiзацiя, нацiонально-визвольний рух, демократичний рух, права і свободи особистості, громадовці, марксизм, нігілізм, романтизм, реалiзм, натуралiзм, iмпресiонiзм, символiзм, модернiзм.

Проблеми для обговорення

  1.  Умови і чинники становлення культури індустріальної цивілізації другої половини XIX початку XХ ст., специфіка їх прояву в культурі України.
  2.  Діячі та iдеологи українського народництва у контексті загальних соціально-ліберальних тенденцій культури другої половини ХІХ ст.
  3.  Особливостi розвитку художньої культури XIX ст.: художнi системи класицизму, романтизму, реалiзму, iмпресiонiзму та символiзму.
  4.  Модернiзм як культурне явище, його теоретичнi витоки та сутнiсть. Естетична революцiя та напрями художньої культури кiнця XIX початку XX ст.
  5.  Художня культура України другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

Запитання для самоперевірки

  1.  Які чинники сприяли формуванню культури індустріального типу?
  2.  Як повязані між собою розвиток цивілізації індустріального типу та поява революційно-демократичних рухів і ідеологій? 
  3.  Випадковим чи закономiрним ви вважаєте формування фiлософiї марксизму у XIX ст.?
  4.  Чим зумовлюється явище науково-технічного прогресу?
  5.  В чому полягає суперечнiсть мiж рацiоналiзмом та iррацiоналiзмом XIX ст.?
  6.  Кого вважають засновниками критичного реалiзму як художнього методу європейської лiтератури?
  7.  Як i чому змiнюються художнi напрями європейського образотворчого мистецтва XIX ст.?
  8.  Якими були соцiально-полiтичнi умови розвитку української культури другої половини XIX ст.? 
  9.  Що ви знаєте про суспiльно-полiтичну та наукову дiяльнiсть громадовцiв?
  10.  Якi художнi напрями репрезентує українська лiтература і театр другої половини XIXпочатку ХХ ст.?
  11.  Творчість яких митців другої половини ХІХ ст., на вашу думку, найбільш повно відображає соціо-культурну ситуацію в Україні?
  12.  Якi духовнi чинники зумовили появу модернiзму?


Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С.Д., Чікарькова М.Ю. Світова та українська культура: Навчальний посібн. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 306-317.
  2.  Iстоpiя свiтової культуpи: Hавч. посiбник / Кеpiвник авт. кол. Л.Т. Левчук.К., 1999. С. 3-5.
  3.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А.В. та iн. Львiв, 2005. С.487-516.
  4.  Попович М.В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 381-535.
  5.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М.М. Заковича. – К., 2007. – С. 459-503.

Додаткова:

  1.  Iсторiя України в особах: ХIХ-ХХ ст. К., 1995.
  2.  Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. / С. М. Клапчук, Б. І. Білик, Ю. Б. Горбань та ін. – К., 2007.
  3.  Левчук Л. Т. Західноєвропейська естетика ХХ ст. / Л. Т. Левчук. – К., 1997.
  4.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К. В. Заблоцької – Донецьк, 2001.

Тема 9. Культура України в умовах загальної кризи модерної та постмодерної цивілізації ХХ – початку ХХІ ст.

(семiнарське заняття – 2 години)

Основнi поняття теми: індустрiальне та постiндустрiальне суспiльства, науково-технiчна революцiя, урбанiзацiя, модернiзм, постмодернiзм, масова культура, контркультура, антикультура, тоталiтаризм, футурологiя, глобалізація, мультикультуралізм, тоталiтаризм, авторитаризм, колективізація, культурна революція, пролеткульт, метод соцiалiстичного реалiзму, “вiдлига”, перебудова, люмпенiзацiя суспiльства, національно-культурне відродження.

Проблеми для обговорення

  1.  Дегуманiзацiя культури iндустрiального та постiндустрiального суспiльств. НТР i масова культура: взаємодiя і наслiдки.
  2.  Художнi напрями модернiзму та постмодернiзму в контекстi захiдної культури ХХ ст.
  3.  Доля i шляхи розвитку української культури у ХХ ст.: 

а) місце та здобутки української культури в межах багатонаціональної радянської країни;

б) трагедія української культури в умовах тоталітаризму, "розстріляне відродження";

в) стан української культури в авторитарній радянській державі 60-80 рокiв.

  1.  Загальнолюдське та нацiональне в культурi: процеси разбудови української культури в незалежній державі та стратегiя її iнтеграцiї в світову глобальну цивілізацію ХХІ ст.

Запитання для самоперевірки

  1.  Чим зумовлене виникнення масової культури у ХХ ст.?
  2.  Назвiть художнi напрями модернiзму першої половини ХХ ст.
  3.  Хто продовжує реалiстичну традицiю в художнiй культурi ХХ ст.?
  4.  Яким чином позначається вплив науково-технiчної революцiї на культуру ХХ ст.?
  5.  Чому культуру постмодернiзму другої половини ХХ ст. разглядають як кризу культури?
  6.  Якi угруповання та творчi спiлки, що дiяли у 20-30 роках в СРСР та УРСР, вам вiдомi?
  7.  До чого призводить нiгiлiзм iдеологiв пролетарської культури?
  8.  Яке значення мала культурна революція в СРСР для розвитку освіти і культури в Україні?
  9.  Якi чинники зумовлюють розвиток української культури в радянськiй державi довоєнного часу?
  10.  Яких діячів "розстріляного відродження" ви можете назвати?
  11.  Якi досягнення радянської культури входять до скарбницi свiтової культури?
  12.  Якi чинники впливали на формування української культурної дiаспори?
  13.  Якi зрушення в духовнiй культурi радянського суспiльства позначено як “вiдлига”?
  14.  Якi явища радянської дiйсностi стають у центрi уваги дисидентського руху?
  15.  Яких дiячiв української духовної культури другої половини ХХ ст. ви можете назвати? Охарактеризуйте творчiсть якого-небудь митця.
  16.  Якi проблеми культури постмодерну властивi сучаснiй українськiй культурi?
  17.  Як ви вважаєте, якi чинники зумовлюють розвиток української культури в незалежнiй державi?

Лiтеpатуpа

Основна:

  1.  Абрамович С. Д., Чікарькова М. Ю. Світова та українська культура: Навчальний посібн. / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів, 2004. – С. 317-334.
  2.  Быстpицкий Е. Культуpа как миp национального бытия / Е. Быстрицкий // Филос. и социол. мысль. 1995.  1, 2.
  3.  Лекцiї з iстоpiї свiтової та вiтчизняної культуpи: Hавч. вид. / За загальн. pед. Яpтися А. В. та iн. Львiв, 2005. С.516-565.
  4.  Попович М.В. Нарис історії культури України. / М. В. Попович. – К., 1999. – С. 537-724.
  5.  Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / Під ред. М. М. Заковича. – К., 2007. – С. 504-557.

Додаткова

  1.  Глобализация и мультикультурализм / Под ред. Гречко П.К., Мальковская И.А., Нижников С.А. – М., 2005.
  2.  Левчук Л.Т. Західноєвропейська естетика ХХ ст. / Л. Т. Левчук. – К., 1997.
  3.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. М. М. Заковича. – К., 2006.
  4.  Українська і зарубіжна культура: навч. посіб. / За ред. К.В. Заблоцької – Донецьк, 2001.


ІV. ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ   

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

для студентів економічних спеціальностей

Види самостійної роботи

Планові терміни виконання

Форма контролю та звітності

Максимальна кількість балів

Денна форма навчання

I. Обов`язкові

1.1 Опрацювання теоретичних засад прослуханого лекційного матеріалу

1 раз на 2 тижні

консультація

2

1.2. Вивчення окремих тем або питань, що передбачені для самостійного опрацювання

квітень, травень

консультація

3

1.3. Підготовка до семінарських, практичних (лабораторних) занять

1р. на 2 тижні

участь у семінарі

5

1.4. Систематика вивченого матеріалу курсу перед написанням модулів та іспитом

2р. на семестр

аудиторна контрольна робота

4

II. Вибіркові

2.1. Виконання індивідуальних завдань (написання реферату за заданою проблематикою; підготовка критичного есе на статті зарубіжних і вітчизняних  авторів за вивченою тематикою; пошук (підбір) та огляд літературних джерел за заданою проблематикою курсу; аналітичний розгляд наукової публікації

1 р. на семестр

виступ з повідомленням

6

2.2. Участь у науковій конференції

1 р. на семестр

програма конференції, публікація

10

Разом балів  за обов`язкові види СРС

14

Всього балів за СРС у II семестрі

30

Методичні рекомендацiї до самостiйної роботи студентів

Сучасна вища школа України, включуючись у Болонський освітній процес, орієнтується на самостійну та індивідуальну роботу студентів як фоpму навчання, якiй вiддається пеpшiсть сеpед iнших фоpм опанування навчальними дисциплiнами. Виходячи з цього, для студентів денного та заочного вiддiлень pозpоблено єдину пpогpаму, яка вмiщує основнi хаpактеpистики pозвитку української культури у контексті світового культурно-історичного процесу та вимоги до знань iз зазначеного куpсу.

Якщо обрано тему для виконання реферату, то ця робота потребує як вмiння продемонструвати рiвень знань загальної теми, так i навичок самостiйної дослiдницької роботи з бiльш конкретного питання чи проблеми в межах загальної навчальної теми. Зрозумiло, що цей вид роботи з навчальним матерiалом передбачає ще бiльший обсяг самостiйної роботи з додатковою лiтературою.

Реферат потребує й належного оформлення. Обсяг реферату повинен складати 8-10 аркушiв стандартного паперу форматом 210 х 297 мм. На титульному аркушi необхiдно вказати тему, прiзвища виконавця та керiвника. Hа першiй сторiнцi реферативного повiдомлення треба позначити план. Реферат повинен закiнчуватися висновком та списком використаної лiтератури.

Теми рефератів

  1.  Репрезентація основних проблем курсу Історія української культури.
  2.  Формування уявлень про культуру у добу античності.
  3.  Постановка наукової пpоблеми виникнення культуpи фiлософами фpанцузького Пpосвiтництва.
  4.  Обгpунтування засад наукового укpаїнознавства у пpацях В. Антоновича, М. Дpагоманова, О. Потебнi.

Українська культура – невід’ємна частина світової культури.

  1.  Гаpмонiзацiя взаємовiдносин мiж пpиpодою та культуpою у pозумiннi  М. Федоpова та Тейяpа де Шаpдена.
  2.  Проблема спiввiдношення цивiлiзацiї та культури у працях О. Шпенглера.
  3.  Концепцiя культури Й. Хейзiнги.
  4.  Проблема вiдчуження і масова культура у дослiдженнях Х. Ортеги-i-Гассета.
  5.  Культура та цивiлiзацiя в концепції П. Сорокiна.
  6.  Iдея циклiчного розвитку цивiлiзацiї А. Тойнбi.
  7.  Психоаналiз про походження культури.
  8.  Теорiя технологiчної детермiнованостi розвитку культури. У. Ростоу, Д. Белл, О. Тоффлер.
  9.  Iсторична типологiя культури К. Ясперса.
  10.  Антропокосмiзм В. Вернадського.
  11.  Римський клуб про загальнолюдську культуру та її майбутнє.
  12.  Дослідження української культури у працях представників київської школи культур-антропології.
  13.  Типовiсть та унiкальнiсть розвитку культури (на прикладi культури України в межах європейсько-півничноамериканського культурного регiону).
  14.  Проблема культурного самовизначення особи: дiяльнiсть як свiтовiдношення.
  15.  Право, моральнiсть, культура спiлкування й етикет як параметри оволодiння культурною реальнiстю.
  16.  Пеpвiсна культуpа у дослiдженнях Е. Тайлоpа.
  17.  Культуpи неолiту в Укpаїнi.
  18.  Ранньокласовий хаpактеp скiфської культуpи (за матеpiалами аpхеологiчних дослiджень скiфських куpганiв).
  19.  Модель свiту й аpхiтектуpа Стаpодавнього Єгипту.
  20.  Бiблiя як носiй iстоpичних вiдомостей пpо культуpи наpодiв Близького Сходу.
  21.  Виникнення пpава та його мiсце в духовнiй культуpi цивiлiзацiй Месопотамiї.
  22.  Епічна література Межиріччя.
  23.  Виникнення стаpоiндiйської цивiлiзацiї. Iндоаpiйська пpоблема.
  24.  Розвиток фiлософської думки та pелiгiйних уявлень Стаpодавньої Iндiї.
  25.  Буддизм як феномен культуpи Стаpодавньої Iндiї i свiтова pелiгiя.
  26.  Соцiально-етична спpямованiсть pелiгiйно-фiлософських учень Китаю: конфуцiанство, даосизм, буддизм.
  27.  Самобутнiсть мистецтва Стаpодавнього Китаю.
  28.  Слов'янство у індоєвропейській праспільноті: загальне та особливе.
  29.  Афiни й Спаpта – пpотилежнiсть суспiльного ладу в межах полiсної системи.
  30.  Специфiка втiлення естетичного iдеалу Античностi в аpхитектуpi.
  31.  Класична скульптуpа Стаpодавньої Гpецiї як уособлення гаpмонiйної людини.
  32.  Антична фiлософiя доби класики.
  33.  Лipична поезiя Стаpодавньої Гpецiї.
  34.  Аpістотель пеpший енциклопедист античного свiту.
  35.  Свята та видовища в життi стаpодавнiх гpекiв.
  36.  Видатнi скульптоpи та шедевpи скульптуpи доби еллiнiзму.
  37.  Римське пpаво та його значення для pозвитку пpавової системи сучасної цивiлiзацiї.
  38.  Елементи масової культуpи у Стаpодавньому Римi як вiдбиток утилiтаpного хаpактеpу та кpизових явищ культуpи.
  39.  Аскетизм як iдеологія Раннього Середньовiччя.
  40.  Агiографiя як жанр середньовiчної лiтератури. 
  41.  Героїчний епос Раннього Середньовiччя.
  42.  Мiсце куртуазного роману у свiтськiй культурi захiдноєвропейського Середньовiччя.
  43.  Система освiти за доби Середньовiччя в Захiднiй Європi.
  44.  Вiзантiя i слов’янський свiт: полiтичне суперництво та взаємозв’язки.
  45.  Просвiтницька дiяльнiсть Ярослава Мудрого.
  46.  Iдейнi засади давньоруського епосу та лiтератури.
  47.  “Руська Правда” пам’ятка правової культури Київської Русi.
  48.  Храмове будiвництво та розвиток образотворчого мистецтва в Києво-Руськiй державi (Київ, Чернiгiв, Новгород, Володимир та iн.).
  49.  Києво-Печерський монастир як осередок духовної культури вiтчизняного Середньовiччя.
  50.  Полiтична та культуротворча дiяльнiсть Данила Галицького.
  51.  Мiста Галицько-Волинської Русi як осередки духовної культури.
  52.  Антропоцентризм культури Вiдродження основа гуманiстичної ренесансної естетики.
  53.  Лiтературна творчiсть Данте та Петрарки у становленнi картини свiту Ренесансу.
  54.  Античнi традицiї у становленнi архiтектури раннього Вiдродження.
  55.  Творчий генiй Мiкеланджело Буонарротi.
  56.  Леонардо да Вiнчi художній геній і науковець.
  57.  Пошуки досконалого суспiльного устрою та утопiчний соцiалiзм.
  58.  “Вiзантiйський гуманiзм” як чинник iталiйського Ренесансу.
  59.  Маньєризм як вiдбиток мистецтвом загальної кризи ренесансних iдеалiв.
  60.  Майстри Пiзнього Вiдродження в Iталiї.
  61.  Колонiзацiя Нового Свiту та нова картина свiту як ознаки суспiльно-полiтичних перетворень у Європi.
  62.  Криза ренесансного iндивiдуалiзму і творчiсть Шекспiра та Сервантеса.
  63.  Народнi витоки творчостi Франсуа Рабле.
  64.  Iдейнi пошуки образотворчого мистецтва Пiвнiчного Вiдродження.
  65.  Фламанська школа образотворчого мистецтва.
  66.  Караваджо й iспанське образотворче мистецтво XVII ст.
  67.  Передвiдродження в Росiї та творчiсть Андрiя Рубльова.
  68.  Особистiсть Мартiна Лютера у європейськiй культурi.
  69.  Українськi землi у складi Речi Посполитої: релiгiйно-соцiальний та етно-культурний конфлiкт.
  70.  Церковнi братства, їх мiсце у формуваннi української культури та самосвiдомостi народу.
  71.  Родина Вишневецьких в українськiй iсторiї та культурi.
  72.  Герої нацiонально-визвольної боротьби й усна народна творчiсть українського народу.
  73.  Творчий доробок українцiв у ренесанснiй Європi.
  74.  Дiячi Острозького колегiуму та його вихованцi в українськiй iсторiї і культурi.
  75.  Фiлософiя рацiоналiзму як теоретичний та iдеологiчний фундамент культури Нового часу.
  76.  Дiяльнiсть науковцiв кола “Енциклопедiї...” з приводу систематизацiї і популяризацiї науки.
  77.  Становлення європейської класичної музики.
  78.  Iдеї суспiльного договору та громадянського суспiльства у фiлософiї та суспiльно-полiтичнiй думцi XVII-XVIII ст.
  79.  Вплив ідей французької буржуазної революцiї на світову та українську культуру.
  80.  Французька класична драма.
  81.  Класицизм в образотворчому мистецтвi та архiтектурi як втiлення iдеалiв Просвiтництва і фiлософiї рацiоналiзму.
  82.  Нiмецьке Просвiтництво та лiтературний процес у Нiмеччинi XVIII ст.
  83.  Постать Богдана Хмельницького в українськiй iсторiї та культурi.
  84.  Просвiтницька дiяльнiсть Петра Могили.
  85.  Києво-Могилянська академiя як центр духовного та культурного життя.
  86.  Барокова поезiя в Українi.
  87.  Меценатська дiяльнiсть гетьманiв України.
  88.  Доба Мазепи в українськiй культурi.
  89.  Українське образотворче мистецтво XVII-XVIII ст.
  90.  Лiтература українського бароко.
  91.  Вплив української культури на духовний і державний розвиток Московської держави у XVII-XVIII ст.
  92.  Український театр XVII-XVIII ст.
  93.  Титанiзм вiльної та неповторної особистості в мистецтвi романтизму.
  94.  Iдеологiя марксизму як свiдоцтво кризи суспiльства середини XIX ст.
  95.  Нiмецька класична фiлософiя як уособлення європейського рацiоналiзму.
  96.  Позитивiзм і прагматизм як iдеологiчнi орiєнтири iндустрiальної цивiлiзацiї.
  97.  Фiлософський iррацiоналiзм як вiдбиток кризи свiдомостi iндустрiального суспiльства.
  98.  Критичний реалiзм як панiвний напрям європейської художньої культури другої половини XIX ст.
  99.  Салонне мистецтво та живопис iмпресiонiзму.
  100.  Поезiя французького символiзму.
  101.  Поява кінематографу синтез НТП та мистецтва.
  102.  Модернiзм i криза духовної культури iндустрiального суспiльства.
  103.  Розвиток природознавства XIXпочатку XX ст.
  104.  Освiтянська реформа Олександра I та розвиток освiти в Українi.
  105.  Виникнення української лiтературної мови та розвиток нацiональної лiтератури кiнця ХVIIIпершої половини XIX.
  106.  Зародження української нацiональної музики.
  107.  Роль творчостi та дiяльностi Т. Г. Шевченка у становленнi української культури.
  108.  Значення дiяльностi Кирило-Мефодiївського братства для українського нацiонального вiдродження XIX ст.
  109.  Самобутнiсть росiйської художньої культури пушкiнської доби.
  110.  Слов’янофiли та захiдники iдеологiчна суперечка з приводу типiв розвитку росiйського суспiльства та культури.
  111.  Становлення росiйського нацiонального музичного мистецтва та дiяльнiсть “Могучої кучки”.
  112.  Українське музичне мистецтво XIX cт.: iдейне спрямування і художнi пошуки.
  113.  Викривальний характер живопису другої половини XIX ст., дiяльнiсть Товариства пересувних художнiх виставок.
  114.  Романтизм i реалiзм в українськiй лiтературi XIX cт.
  115.  Реалізм у літературно-критичній діяльності І. Франко та Л. Українки.
  116.  Свiтове значення росiйської лiтератури XIX ст.
  117.  Становлення росiйського професiйного театру.
  118.  Демократизм та народнiсть українського театру другої половини XIXпочатку XX ст.
  119.  Модернiзм на теренi росiйської культури: поезiя Срiбного вiку.
  120.  Нацiонально-культурне вiдродження в Галичинi та українська лiтература другої половини XIXпочатку XX ст.
  121.  Становлення наукового українознавства.
  122.  Художнi напрями XIX початку XX ст. та український живопис.
  123.  “Сатирикон” та сатириконцi в росiйськiй духовнiй культурi передреволюцiйної доби.
  124.  Психоаналiз і мистецтво сюрреалiзму.
  125.  Царина зла й абсурду у творчостi Ф. Кафки.
  126.  Лiтература “загубленого поколiння” та реалiї культури першої половини ХХ ст.
  127.  Фiлософiя i лiтература французького екзистенцiалiзму.
  128.  Традицiї реалiзму в лiтературi ХХ ст.: Т. Драйзер, Т. Манн, А. Франс, Р. Роллан.
  129.  Теоретики та практика модернiзму в лiтературi ХХ ст.: Г. Апполiнер, М. Пруст, Т. Елiот, В. Вульф.
  130.  Урбанiстична архiтектура та функцiоналiзм.
  131.  Лiтература та театр у боротьбi з фашизмом (Б. Шоу, Б. Брехт, А. Зегерс).
  132.  Сучасний кiнематограф у вимiрах психоаналiзу та екзистенцiалiзму.
  133.  Неореалiзм iталiйського кiномистецтва.
  134.  Художня мова живопису експресiонiзму та екзистенцiалiзм.
  135.  Театр ХХ ст.: вiд реалiзму до хеппенiнгу.
  136.  Споживацьке суспiльство та масова культура.
  137.  Постмодернiзм як явище культури другої половини ХХ ст.
  138.  Поп-арт естетика утилiтаризму.
  139.  Постмодернiзм в сучасній українській лiтературi: “Новий роман” без персонажа, героя, сюжету.
  140.  Проблема збереження надбань свiтової культури та дiяльнiсть мiжнародних органiзацiй з питань культури.
  141.  НТР освiта культура.
  142.  Екологiя як культурна проблема.
  143.  Революцiя 1917 року в часовому вимiрi: втрати та здобутки.
  144.  Вiдображення трагiзму революцiї та громадянської вiйни у творах російських та українських митців.
  145.  М. Хвильовий та його доробок в українськiй культурi та лiтературi.
  146.  Знелюднення лiтературних героїв М. Хвильового як реальнiсть тоталiтаризму.
  147.  Феномен самодiяльної творчостi мас як символ розкрiпаченого суспiльства пореволюцiйної доби.
  148.  Український модернiзм пореволюцiйної доби.
  149.  Особистiсть М. Грушевського в українськiй iсторiї та культурi.
  150.  Українська культура у вигнаннi (перша хвиля еміграції).
  151.  Лiве мистецтво 20-30 рокiв у радянськiй культурi.
  152.  Творчий доробок В.I. Вернадського в українськiй і свiтовiй культурi.
  153.  Етика та лiтература В. Вiнниченка.
  154.  Свiт кiно Олександра Довженка.
  155.  Радянське кiномистецтво 30-40 рокiв: правда життя та iдеологiчний контроль.
  156.  Естетичнi пошуки та доля радянського театру 20-40 рокiв.
  157.  Метод соцреалiзму та радянська культура першої половини ХХ ст.
  158.  Науковий і громадянський подвиг М. I. Вавiлова.
  159.  Лесь Курбас та український драматичний театр.
  160.  Трагедiя українського народу: правда про голодомор 1933 року.
  161.  Вiдтворення подвигу радянського народу у Великiй Вiтчизнянiй вiйнi лiтературою і мистецтвом.
  162.  Шестидесятники в українському кiномистецтвi.
  163.  Лiтература в авторитарнiй державi: проблеми розвитку радянської лiтератури 60-80 рокiв і “третя хвиля” емiграцiї.
  164.  Дисидентський рух в СРСР.
  165.  Життя i творчiсть В. Стуса.
  166.  Розвиток фундаментальної науки в СРСР та УРСР.
  167.  Метод соцреалiзму й українська лiтература 60-80 рокiв.
  168.  Участь творчої iнтелiгенцiї в процесах демократизацiї та перебудови радянського суспiльства.
  169.  Соцiокультурнi засади краху перебудови.
  170.  Рух як суспiльно-полiтична течiя та партiя в Україні.
  171.  Українська культурна дiаспора та нацiональне вiдродження України.
  172.  Мiжетнiчнi та мiжконфесiйнi протирiччя як проблеми української культури.
  173.  Українське образотворче мистецтво постмодерну.
  174.  Українська нацiональна школа музичного мистецтва та її внесок у скарбницю свiтової музыки.
  175.  Кiтч і сучасна українська культура.
  176.  Молодіжна контркультура та феномен рок-культури другої половини XX ст. як відбиток девальвації моральної норми.
  177.  Унiкальнiсть особистостi та тотальна стандартизацiя життя людини культурою постмодерну.
  178.  Національний стиль в музичній культурі сучасної України.
  179.  Український футуризм.
  180.  Боротьба художніх напрямів в Україні післяреволюційних років.
  181.  Ідеологічні підвалини радянського мистецтва у період сталінізму.
  182.  Естетичні протиріччя у радянській культурі 60-х років.
  183.  Елітарне та масове у сучасному українському мистецтві.


V
. ОРГАНІЗАЦІЯ ПОТОЧНОГО, МОДУЛЬНОГО, ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ:

Формою підсумкової перевірки знань студентів із зазначеного курсу є іспит. Протягом навчального семестру, за підсумками 1 передбаченого у курсі модульного контролю, студенти можуть отримати максимальну кількість балів 50, а під час іспиту покращити сукупну кількість ще максимум на 50, що разом буде становити 100 балів.

У структурі одного кредиту (72 год.) з курсу обумовлено 1 змістовний модуль та пропонується додатковий матеріал для самостійного вивчення для більш ефективного засвоєння теоретичного матеріалу.

1. Структура програми курсу Історія української культури (для студентів І курсу економічних спеціальностей.

Курс, 1 курс, д/в

Напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 4

1

Лекції – 18

Семінари – 18

Модулів: 1

Бакалавр

Самостійна робота –

36

Змістовних модулів: 1

2

Вид контролю:

іспит

Загальна кількість годин – 72

Тижневих годин – 2

Другий семестр – 2

2. Шкала оцінювання:

90-100 балів – відмінно (А)

70 - 89 балів – добре (ВС)

50-69 балів – задовільно (ДЕ)

30-49 балів – незадовільно з можливістю повторного складання (F х)

1 - 29 балів – незадовільно з можливістю повторного складання (F ).


3. Критерії оцінювання знань з "Історії української культури "

90 100 балів

повне виконання всіх обов'язкових та вибіркових завдань;

ґрунтовні знання з історії української культури, зокрема, основних етапів її розвитку, конкретних пам`яток духовної і матеріальної культури;

розуміння і вміння аналізувати основні тенденції світового історико-культурного процесу та української культури з найдавніших часів до сьогодення;

знання наріжних проблем сучасної української культури та характер висвітлення їх у науковій літературі;

знання основних культурологічних концепцій;

правильне обґрунтування наукових положень конкретними фактами, знанням пам`яток матеріальної та духовної культури тощо;

володіння категоріальним апаратом історико-культурного знання на сучасному рівні;

послідовний виклад матеріалу з висновками в кінці відповіді;

вільне володіння нормами сучасної української (російської) літературної мови.

Допускається 1-3 неточності у викладі матеріалу, які не впливають на правильні висновки чи рішення, отриманий високий результат.

70  89 балів

повне виконання всіх обов'язкових завдань;

правильне з'ясування основного змісту матеріалу відповідно до визначеного завдання;

вміння виділяти головні етапи та чинники історико-культурного розвитку людства та України з найдавніших часів до сьогодення;

ґрунтовні знання з історії української культури;

знання вузлових проблем сучасної української культури та висвітлення їх у науковій літературі;

володіння категоріальним апаратом на сучасному рівні;

послідовний виклад матеріалу;

вільне володіння нормами сучасної української (російської) мови.

Допускається 1-2 неточності у використанні понятійного матеріалу, незначні погрішності в узагальненнях та висновках, які не впливають на загальний добрий рівень виконаного завдання.

50  69 балів

виконання 50 70 % обов'язкових завдань;

зміст матеріалу викладено частково, з недотриманням в окремих випадках послідовності;

студент поверхово застосовує теоретичні знання для розв'язання практичної проблеми;

часткові знання фактичного матеріалу історії української культури;

помилки при поясненні понять;

розкриття суті питання взагалі, не зважаючи на зазначені вище упущення;

недостатнє володіння нормами сучасної української (російської) мови.

З0  49 балів

виконання 30 50 % обов'язкових завдань;

невміння розкрити основний зміст завдання;

не обґрунтованість висновків;

відсутність знань основних тенденцій історико-культурного процесу в Україні та світі  з найдавніших часів до сьогодення;

невміння володіти категоріальним апаратом;

обмежене володіння нормами сучасної української (російської) літературної мови.

0 29 балів

виконання менше 30 % обов'язкових завдань;

невміння розкрити основний зміст завдання;

нездатність формулювати висновки;

відсутність елементарних знань основних тенденцій історико-культурного процесу в Україні та світі з найдавніших часів до сьогодення;

неволодіння категоріальним апаратом;

слабке володіння нормами сучасної української (російської) літературної мови.

4. Зразок типових завдань модульного контролю:

П.1. Культура – це:

галузь науки;

галузь мистецтва;

спосіб буття людини;

спосіб існування живого. 

В.1. Культура – это:

отрасль науки;

отрасль искусства;

способ бытия человека;

способ существования живого.


5. Питання до іспиту

  1.  Предмет i завдання курсу "Історія української культури".
  2.  Культура у системi суспiльних вiдносин, її функцiї.
  3.  Культура як спосiб буття людини. Поняття антропосоцiогенезу.
  4.  Свiтова культура як синтез нацiональних, регiональних, локальних культур.
  5.  Поняття культурного регiону. Сучасна регiональна типологiя культури.
  6.  Iсторична перiодизацiя та типологiя культурного процесу. Поняття культурної епохи.
  7.  Дiалектика загальнолюдського та нацiонального в культурi. Проблема культурної ідентифікації.
  8.  Культура й особистiсть. Елементи внутрiшньої культури особистостi (свiтогляд, професiйна культура, моральна, полiтична, естетична та культура побуту).
  9.  Синкретизм як найважливiша характеристика первiсної культури.
  10.  Неолiтична революцiя та її значення для подальшого розвитку культури людства. Трипiльська культура на територiї України.
  11.  Традицiоналiзм як тип культури. Загальнi риси розвитку культур Стародавнього Сходу.
  12.  Культури кочовикiв на територiї України: кiммерiйцi, скiфи, сармати.
  13.  Досягнення культури доби античної класики. 
  14.  Значення культури Стародавньої Греції та Риму для формування європейської культури.
  15.  Загальна характеристика культури Вiзантiї. Вплив вiзантiйської культури на формування культури слов'янських народiв та Київської Русi.
  16.  Загальна характеристика середньовiчної культури.
  17.  .Культура Київської Русi як синтез язичницької та християнської культур.
  18.  Художня культура Київської Русi, її мiсце у скарбницi художньої культури людства.
  19.  Значення культури Київської Русі для становлення української культури.
  20.  Художня культура епохи Вiдродження, її гуманiстичний змiст та здобутки.
  21.  Пiвнiчне Вiдродження, його діячі та здобутки художньої культури.
  22.  Реформацiя, її місце і значення для духовної культури Західної цивілізації.
  23.  Соціально-політичні обставини становлення української національної свідомості і культури ХІV – ХVІІ ст.
  24.  Діяльність і значення братств для розвитку української культури ХVІ – ХVІІ ст. 
  25.  Внесок у культуру ренесансної Європи вихідців з України.
  26.  Гуманiстичнi та реформацiйнi iдеї в культурi України XVIпершої половини XVII ст. (на прикладі Острозького культурного осередку).
  27.  Місце і значення літературно-філософської полеміки в українській культурі ХVІІ ст.
  28.  Промислова революцiя i розвиток науки як чинники формування новоєвропейської культури. 
  29.  Iдеологiя Просвiтництва i культура ХVIII ст. 
  30.  Художнi напрями та стилi європейської культури ХVIIХVIII ст.
  31.  Просвiтництво на теренi української культури другої половини XVIIXVIII ст.: iдеологiя, дiячi, осередки.
  32.  Вплив київського культурного центру на слов`янсько-православний світ та його роль у розповсюдженні просвітницьких ідей.
  33.  Самобутнiсть культури українського бароко.
  34.  Українська та росiйська культури доби освiченого абсолютизму проблема взаємодiї.
  35.  Дворянський етап українського нацiонально-культурного вiдродження кiнця XVIII-першої третини ХIХ ст.; дiячi та здобутки
  36.  Головнi ознаки й тенденцiї розвитку європейської культури ХIХ ст.
  37.  Художнi напрями та стилi європейської культури ХIХ ст.
  38.  Соціально-політичні обставини розвитку росiйської культури першої половини ХIХ cт. як чинники становлення дворянського етапу українського національно-культурного відродження.
  39.  Слов`янофільство як духовно-культурне явище ХІХ ст., його зв`язок з романтизмом у Європі.
  40.  Українська нацiональна iдея, її фундатори та розробка у другiй чвертi ХIХ ст.
  41.  Значення творчостi та дiяльностi Т. Г. Шевченка для розвитку української культури.
  42.  Освітянський процес в Україні ХІХ ст. та значення університетських центрів для формування національної інтелігенції.
  43.  Розквiт демократичної культури в Росiї другої половини ХIХ ст., її мiсце в скарбницi свiтової культури.
  44.  Критичний реалiзм як провiдний напрям європейської художної культури другої половини ХIХ ст. Реалістична література Росії та України ХІХ ст.
  45.  Нацiонально-демократичне спрямування духовної культури українського суспiльства та процес нацiонально-культурного вiдродження другої половини ХIХ – початку ХХ ст., його дiячi.
  46.  Українська культура в Галичині: дячі, осередки, значення.
  47.  Українське образотворче та театральне мистецтво другої половини ХІХ ст.
  48.  Символiзм як явище духовної культури останньої третини ХIХ – початку ХХ ст., його національні особливості на прикладі української літератури.
  49.  Модернiзм як iдеологiя кризи суспiльної свiдомостi та культури кiнця ХIХ – першої половини ХХ ст.
  50.  Проблема масової культури у ХХ ст. Соцiокультурнi передумови виникнення тоталiтаризму i фашизму у ХХ ст. .
  51.  Дегуманiзацiя культури техногенної цивiлiзацiї другої половини ХХ ст.
  52.  Постмодернiзм та егалiтаризм як характеристики духовної культури другої половини ХХ ст.
  53.  Глобальнi проблеми цивiлiзацiї та культури другої половини ХХ ст.
  54.  Молодiжна контр-культура 60 рокiв ХХ ст.
  55.  Полiтика мiжнародних органiзацiй у справах культури.
  56.  Пореволюцiйна українська культура та полiтика українiзацiї 20-30-х рокiв: iдеї, дiячi, наслiдки.
  57.  Радянська культура 20-30 рокiв: тоталiтаризм i культура. Трагедiя українського народу та культури 20-30 рокiв ХХ ст.
  58.  Культура в авторитарнiй державi: 60-80-тi роки в СРСР. Мiсце й значення дiяльностi шiстдесятникiв у розвитку української культури.
  59.  Українська культура в межах радянської багатонацiональної культури: проблеми й досягнення.
  60.  Умови й особливостi розвитку української культури в незалежнiй державi.




1. История развития и выдающиеся конструкторы российского оружия
2. х годов XXв и является одним из самых распространенных в мире специализированных языков программирования
3. Реферат- Биохимические аспекты коррекции питания борцов
4. Учебное пособие- Основные понятия статистики
5. Вопросы документоведения в научном плане только начинают разрабатываться
6. тематична модель оптимізації структури посівних площ Варіант 17 Задача Господарство має 1200 га оранки.
7. Политическая власть
8. тематичних наук Одеса ~ 2002 Дисертацією є рукопис Робота виконана в Одесько
9. Предохранительные устройства
10. Екзаменаційні питання з предмету Філософія
11. Отрицания и антитезы в Eструктурах
12. Лечебное воспитание детей с ранним детским аутизмом
13.  Дышите ритмично и равномерно то есть так чтобы вдох и выдох были одинаковой продолжительности
14. Преступления должностных лиц
15. Идейно художественное своеобразие романа Дени Дидро Монахиня
16. ПРИКЛЮЧЕНИЕ БУРАТИНО МАЛЬВИНА И ПЬЕРО- Здравствуйте Здравствуйте Здравтсвуйт ПЬЕРО- Хорошо у на
17. Философия кошки Евгений Дмитриевич Елизаров Философия кошки Аннотация Гов
18. Развитие атомистических воззрений в XX веке
19. Как только в Киеве стало известно что 2 марта 1917 царь Николай II отрекся власти национальные силы разных н
20. Безопасное управление твёрдыми бытовыми отходами по дисциплине- Основы экологии Вы