Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

І. Козак кандидат біологічних наук ВИКИДИ МЕБЛЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ДОВКІЛЛЯ І ЗДОРОВ~Я ЛЮДЕЙ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

УДК : 504. 3. 054

В. В. Долішняк, студентка 4 курсу природничого факультету

Науковий керівник ˗˗ М. І. Козак, кандидат біологічних наук

ВИКИДИ МЕБЛЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ДОВКІЛЛЯ І ЗДОРОВЯ ЛЮДЕЙ

У статті розглянуто проблему  впливу меблевої  промисловості на стан атмосферного повітря та здоровя людей. Визначено основні шкідливі речовини та наслідки їх впливу на локальному рівні. Проаналізувавши отримані результати автором  запропоновані першочергові прилади щодо поліпшення складу атмосферного повітря.

Ключові слова: деревний пил, аерозолі, аеогелі, пневмоконіоз, фенол, формальдегід, аміак, деревробробні підприємства, атмосферне повітря, моніторинг. 

Забруднення атмосфери отруйними газами, пилом, що виділяються промисловими підприємствами, створює загрозу для здоров'я не тільки теперішнього, але й майбутніх поколінь, наносить величезні матеріальні збитки, негативно впливає на зміну природних умов як окремих регіонів, так і Землі в цілому. Статистика свідчить, що нині промисловими підприємствами всього світу лише в атмосферу щорічно викидається 250 млн т пилу. Частка  України щорічно становить понад 224 тис. шкідливих речовин, з них лише 50% вилучається і знешкоджується. Проте найважливішою проблемою все таки залишається потрапляння шкідливих речовин до організму людей.

Характерними виділеннями забруднюючих речовин при виробництві меблів, фанери, тирса, пил, формальдегід фенол, Аміак гексаметилендиамін, оксид етилену, оксид водню вуглеводні, ефіри, спирти деревостружкових плит, які негативно впливають на стан здоровя населення [1].

Основною забруднюючою речовиною, на деревообробному підприємстві м. Дунаївці, є пил, аміак, фенол, формальдегід, пил, зважені в повітрі частинки, утворюють аерозолі, скупчення осілого пилу – аерогелі.

Пил (зважені часточки діаметром до 2,5 мікрометрів органічної та неорганічної природи) здатний викликати захворювання органів дихальної системи, серцево-судинної системи і збільшувати показники смертності серед населення, яке проживає в зоні інтенсивного руху транспорту, промислових підприємств зокрема меблевих фабрик навіть незначних розмірів.

Шкідлива дія пилу на організм людини залежить від кількості яка вдихається пилу, ступеня її дисперсності, від форми частинок пилу, від її хімічного складу і розчинності. 

Зі зменшенням розмірів пилових частинок збільшується їх проникаюча здатність до органів дихання. При цьому знижується їх механічне подразнюючу дію і головною стає хімічна активність. Дрібні пилові частки здатні хімічно впливати за біологічним середовищем організму завдяки їхній великий питомої поверхні [2]. 

Токсичні властивості деревини визначаються змістом так званих побічних речовин - дубильних смол, ефірних масел, мінеральних речовин, пектинів, жирів. Їх зміст залежить від виду, місця зростання пори року та віку дерева. 

На деревообробних підприємствах утворюються дратівливий пил, який не володіє здатністю добре розчинятися в рідких середовищах організму, але може впливати на організм, дратуючи шкіру, очі, вуха, ясна, викликаючи алергічні реакції. 

Вплив деревного пилу на працюючого може призвести до різного роду захворювань органів дихання, шкірних покривів і очей. Тривала робота в повітряному середовищі, що містить деревний пил, може призвести до розвитку в працюючого пневмоконіозу і пилового бронхіту, які пояснюються як результат механічного і хімічного впливу пилу на органи дихання. 

Пневмоконіози є загальним хронічним захворюванням організму з переважним ураженням легень. Зміни в органах дихання починаються з верхніх дихальних шляхів. Пил, проникаючи в легені, викликає їх захисну реакцію: відбувається стиснення легень, зменшується робочий об'єм, дихання стає частим і поверхневим. У результаті зменшується збагачення артеріальної крові киснем, розвивається киснева недостатність. Ранніми ознаками пневмоконіозу є підвищена стомлюваність і загальна слабкість, які в міру розвитку хвороби прогресують і призводять до втрати працездатності. 

Формальдегід є одним з небезпечних повітряних забруднювачів і належить до канцерогенних речовин. Він здатний викликати у людей рак органів дихальної системи, лейкемію (рак крові), рак печінки. Також потрібно мати на увазі, що формальдегід може в значних концентраціях виділятися не тільки автомобільним транспортом, а й з меблів, виробів із пластмаси, під час виробництва яких були застосовані формальдегідні смоли.

Фенол здатний викликати хвороби очей, органів дихальної системи, нирок, печінки та центральної нервової системи, швидку втомлюваність.

Аміак за фізіологічною дією на організм відноситься до групи речовин задушливої і нейротропної дії, здатних при інгаляційному ураженні викликати токсичний набряк легенів і важке ураження нервової системи. Аміак володіє як місцевим, так і резорбтивного дією.  Пари аміаку сильно подразнюють слизові оболонки очей та органів дихання, а також шкірні покриви. Сприймаємо як різкий запах. Пари аміаку викликають рясне сльозотеча, біль в очах, хімічний опік кон'юнктиви і рогівки, втрату зору, напади кашлю, почервоніння і свербіння шкіри. При зіткненні зрідженого аміаку і його розчинів з шкірою виникає печіння, можливий хімічний опік з пухирями, виразками.

Зважаючи на розміщення більшості деревообробних підприємств Подділля нами було проведено моніторинг розвитку та проявів еконебезпеки, сформованої чинниками техногенного пилового забруднення, у м. Дунаївці. Встановлено, що основними джерелами вторинного пилового забруднення атмосферного повітря є викиди деревяного пилу меблевої фабрики міста.

Рекомендовано до впровадження розроблені технічні очисні споруди шляхом використання пиловловлювальних відходів. Встановлено, що практичне застосування запропонованих технологічних схем дозволяє зменшити на території міста кількість тонко дисперсних пилоподібних відходів, й відповідно, знизити рівень техногенного пилового забруднення атмосферного повітря.

Список використаних джерел

  1.  Апостолюк С.О., Джигирей В.С., Апостолюк А.С. Промислова екологія: Навчальний посібник.- К.:Знання, 2005.-474с.
  2.  Клименко   В.Г.,   Цигічко   О.Ю.   Забруднення   атмосферного   повітря: Методична        розробка        для        студентів-географів.        –        Харків:  ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2010. – 26 с.

The paper considers the problem of influence furniture industry on air quality and human health. The main effects of hazardous substances and their impact on the local level. After analyzing the results of the author proposed priority devices to improve the composition of air

Keywords: wood dust, aerosols, aerogelі,  pnevmokonіoz, phenol, formaldehyde,  ammonia, woodworking  business, free air, monitoring.

Відомості про автора: Долішняк Веліна Володимирівна, студентка 45 – Ек групи природничого факультету.




1. Александр Лозовой
2. Питання до МКР та заліку навчальної дисципліни Філософія
3. Культура СССР в послевоенное время
4. і Якийсь художник Добсон відправив своєму другові поздоровлення зі святом на якому намалював зі зворотної с
5. Международные стандарты аудита
6. Математика и математическое образование в современном мире
7. Статья 245 Жестокое обращение с животными 1
8. тема экономических правовых и организационных отношений по торговле продуктами интеллектуального труда на
9. Возможности графологии
10. Тема 6. Облік операцій банку з цінними паперами Облік фінансових інвестицій Фінансові інвестиції це ак
11. Кемеровский государственный университет Т
12. Обострение хронического сальпингоофорита
13. Тема дипломного проекта
14. Дмитриева Анна Владимировна
15. Статья- Методология сетевого мышления- феномен самоорганизации.html
16. Экономики и международного бизнеса УЧЕБНОМЕТОДИЧЕСКИЙ КОМПЛЕКС по дисциплине История э
17. Инновационный путь развития технологии создания новых лекарственных средств
18. Ну погоди Слайд 1 Цель- продолжить работу над развитием читательской деятельности- выразительности
19. реферата присутствуют две крайности
20. Mil мобильный.Город- Москва