Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Змістовні принципи формулюють загальні засади змісту права на соціальний захист

Работа добавлена на сайт samzan.net:


80. Загальні (галузеві) принципи права соціального забезпечення

Загальні (галузеві) принципи права соціального захисту як галузі права можна поділити на змістовні і формальні. Змістовні принципи формулюють загальні засади змісту права на соціальний захист. Формальні принципи відображають якість юридичного механізму забезпечення такого права.

До змістовних принципів належать такі:

всезагальність соціального захисту;

всебічність (універсальність) соціального захисту;

рівність прав і можливостей та заборона дискримінації;

диференціація умов та рівня соціального захисту;

наукова та економічна обґрунтованість соціальних стандартів;

незменшуваність змісту та обсягу прав у сфері соціального захисту при прийнятті нових законів;

державна гарантованість встановлених прав у сфері соціального забезпечення.

До формальних принципів можна віднести такі:

збереження прав у галузі соціального забезпечення;

захист законних сподівань;

юридичної ясності;

реальності проголошених прав;

судового захисту права людини на соціальне забезпечення.

Принцип всезагальності соціального захисту означає, що право на соціальний захист мають не лише громадяни України, а й іноземці, особи без громадянства, біженці, працівники-мігранти. Як уже зазначалося, в Основах законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування встановлено як загальний принцип, що право на забезпечення за соціальним страхуванням мають застраховані громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в України, якщо інше не передбачено законодавством України, а також міжнародним договором Україні, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Такий принцип також встановлено в законах, які регламентують надання державної соціальної допомоги сім'ям з дітьми (ч. 2 ст. 1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми"). Згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" 2000р. кожна малозабезпечена сім'я, яка постійно проживає на території України і з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї, має право на державну соціальну допомогу (ст. 1, 3 Закону).

Принцип всебічності (універсальності) соціального захисту розуміється як надання такого забезпечення у всіх випадках настання соціальних ризиків. За законодавством України визнаються і підлягають забезпеченню всі соціальні ризики, з тих, що визнаються такими у міжнародних правових актах, — хвороба, безробіття, досягнення пенсійного віку, інвалідність від загального захворювання, трудове каліцтво, професійна хвороба, материнство, необхідність догляду за малолітніми дітьми, втрата годувальника тощо. Ці соціальні ризики вважаються "традиційними" для всіх держав світу.

Принцип рівності прав і можливостей та заборона дискримінації. Згідно з Конституцією України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Ці конституційні засади є основою для визнання принципу рівності й у праві соціального забезпечення.

Принцип диференціації умов та рівня соціального захисту. Цей принцип полягає у встановленні особливих умов та рівня соціального захисту для окремих категорій населення. При цьому застосовуються різні критерії: віковий, залежно від статі, кількості дітей, виду суспільно корисної діяльності, тривалості трудового (страхового) стажу, розміру попереднього заробітку, проживання на особливих територіях, майнового становища тощо. Принцип диференціації дає змогу коригувати індивідуальну міру споживання з урахуванням зазначених критеріїв.

У праві соціального захисту застосовується досить широкий рівень диференціації. В аспекті юридичної техніки він виявляється: у встановленні винятків із загальних правил шляхом передбачення спеціальних, як правило, підвищених, умов соціального захисту (це досить поширене у пенсійному забезпеченні); в наданні додаткових видів соціального захисту; у встановленні підвищених розмірів пенсій та соціальних допомог; у встановленні пільг (житлових, житлово-побутових, транспортних, медичних тощо). Значною є диференціація стосовно надання пільг.

Сучасна реформа соціального захисту спрямована на значне скорочення диференціації і на встановлення єдиних умов соціального захисту для населення.

Принцип наукової та економічної обґрунтованості соціальних нормативів полягає в тому, що соціальні виплати, їх розмір мають відповідати потребам людини і задовольняти їх. Для реалізації цього принципу в Україні введено систему соціальних стандартів. Як уже зазначалося, у ролі базового соціального стандарту визнано прожитковий мінімум. Закон України "Про прожитковий мінімум" від 15 липня 1999 p. № 966-XIV визначає прожитковий мінімум як вартісну величину достатнього для нормального функціонування організму людини, збереження її здоров'я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Принцип незменшуваності змісту та обсягу прав у сфері соціального захисту при прийнятті нових законів випливає з конституційної норми статті 22, яка проголошує, що права людини і громадянина, закріплені Конституцією, не можуть бути скасовані, а при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Водночас цей принцип досить часто порушується у законодавстві щодо соціального захисту. Як правило, при прийнятті Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік зупиняється дія значного числа законів у частині виплат із бюджету на соціальні потреби. При цьому не вносяться зміни до тих законів, які передбачають право на певні пільги або соціальні виплати. Один з таких випадків став предметом розгляду Конституційного Суду України за конституційними поданнями 55 народних депутатів України та інших суб'єктів. Конституційний Суд України своїм рішенням від 20 березня 2002 р. визнав неконституційними положення статей 58 і 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2001 рік", котрими було призупинено надання пільг та гарантій окремим категоріям працівників, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів (справа пільг, компенсацій і гарантій). Незважаючи на таке рішення, в законах України про Державний бюджет України на 2003 і на 2004 pp. знову було встановлено аналогічне обмеження прав громадян. Рішенням Конституційного Суду України від 1 грудня 2004 р. знову було визнано неконституційними положення Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік", які обмежують здійснення права на соціальні пільги (справа про зупинення дії або обмеження пільг, компенсацій і гарантій)11.

Принцип державного гарантування встановлених прав у сфері соціального захисту вимагає не лише його проголошення на рівні закону, а й створення реального юридичного механізму його здійснення. Має бути конкретно зазначено у нормі закону, у яких випадках, за яких умов держава бере на себе безпосереднє фінансування встановлених соціальних виплат. При цьому має бути визначено розмір покриття і конкретні зобов'язані суб'єкти (відповідні органи держави). Як позитивний приклад слід назвати пункт З статті 113 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", згідно з яким у разі виникнення дефіциту коштів Пенсійного фонду для фінансування виплати пенсій у солідарній системі (перевищення видатків над доходами, у тому числі з урахуванням резерву коштів Пенсійного фонду) у зв'язку зі спрямуванням частини страхових внесків до Накопичувального фонду такий дефіцит покривається за рахунок коштів Державного бюджету України.

Велике значення для створення ефективного юридичного механізму забезпечення прав людини у сфері соціального захисту мають формальні принципи правового регулювання. Зокрема принцип збереження прав у галузі соціального забезпечення виник при розширенні Європейського Союзу в травні 2004 p., який супроводжувався вступом до ЄС 10 держав, частина з яких має безпосередні кордони з Україною.

При прийнятті нових нормативно-правових актів важливо додержати принципу юридичної ясності. Особливо це стосується тих актів, якими вводяться нові юридичні механізми здійснення прав у сфері соціального захисту. Населенню має бути забезпечено доступність розуміння змісту закону. З цим безпосередньо пов'язаний принцип захисту законних сподівань. Цього принципу практично не було додержано при упровадженні нової пенсійної системи. Адже перерахунок пенсій засвідчив, що розміри переважної частини пенсій були настільки низькі, що виникла потреба "підправляти" ситуацію постановами Кабінету Міністрів України введенням надбавок до пенсій.

Принцип реальності проголошених прав вимагає, щоб на практиці реально надавалися ті соціальні виплати, соціальні послуги та пільги, які встановлені у законодавчих актах. Насправді цього не відбувається щодо забезпечення значної частини соціальних пільг, зокрема пільг за професійною ознакою.

Принцип судового захисту права людини у сфері соціального захисту проголошений у законодавстві щодо забезпечення пенсіями та соціальними допомогами. Але цей принцип також ще не реалізується повною мірою, оскільки в Україні є проблема з виконанням судових рішень.




1. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Київ 2006.
2. ФРАНКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
3. он пос Якуньёль
4. Цивільний захист Розглянуто на засіданні кафедри БЖД і ЦО Протокол 2 від 6 вересня 2010р
5. варіанти до чого призводить встрічання шлюб розлучення сексшлюб сексрозлучення
6. Виновники и жертвы войн
7. Гармония. Экология человека и её значение в гармонизации взаимоотношений общества и природы
8. Рекреационно-туристический потенциал Приднестровья и проблемы охраны
9. Лекция 6 Приступая к планированию рекламной деятельности необходимо принимать во внимание м
10. электромагнитные волны с длиной волны от 04мкмфиолетовый до 07мкмкрасный
11. Тема- Особливості ділового іміджу Мета- З~ясувати основні поняття іміджу; основні вимоги до костюму ділової
12. Тема 8 МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОПТИМИЗАЦИИ ПРОЕКТНЫХ РЕШЕНИЙ Содержание- [0
13. специальная функция называемая единичной и определяемая следующим образом- т
14. Аудит Историческая родина аудита- Англия Франция Италия США Аудит ~ это-
15. тема защиты информации
16. Нижегородский государственный университет им
17.  Основные признаки живой природы
18. Механика
19. Тема- Грамотрицательные кокки менингококки гонококки Дисциплина Микробиология Специальност.html
20. Агрохимия