Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 9. Управління інвестиціями Економічна сутність і класифікація інвестицій

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Тема 9. Управління інвестиціями

  1.  Економічна сутність і класифікація інвестицій.
  2.  Управління реальними інвестиціями.
  3.  Управління фінансовими інвестиціями.

1. Економічна сутність і класифікація інвестицій.

Інвестиційна діяльність підприємства - це один з важливих напрямків багатоаспектної діяльності в умовах ринкового оточення. Від інтенсивності та результативності інвестиційних процесів залежить успіх фірми у ближчій та віддаленій перспективі.

Термін "інвестиція" походить від латинського investire, що означає довгострокове вкладення коштів. У широкому тлумаченні під інвестиціями слід розуміти довгострокові вкладення капіталу й інших цінностей у конкретну справу з метою подальшого їх збільшення. Інвестиції мають фінансове й економічне визначення, що зумовлює відповідні підходи до їх класифікації. За фінансовим визначенням, інвестиції — це всі види активів (коштів), що вкладаються у господарчу діяльність для отримання доходу. Економічне визначення інвестицій можна сформулювати як видатки на створення, розширення, реконструкцію і технічне переозброєння основного капіталу, а також на пов'язані з цим зміни обігового капіталу.

Сума інвестиції — це вартість початкових грошових вкладень у проект, без яких він не може здійснюватися, або вартість капітальних вкладень. Ці кошти мають довготерміновий характер, причому, якщо за їх рахунок створені основні засоби і нематеріальні активи, то вартість цих активів протягом тривалого часу поступово зменшується, переноситься на продукцію, що виробляється. За період функціонування проекту ("життєвий цикл" проекту) капітал, вкладений у такі активи, повертається інвесторові у вигляді амортизаційних відрахувань як частина грошового потоку, а капітал, вкладений в оборотні активи (в тому числі в грошові активи), по закінченні "життєвого циклу" проекту має залишатися у інвестора у незмінному вигляді і розмірі. Сума інвестицій у фінансові активи (купівля акцій, облігацій, інших цінних паперів, вкладення грошей у депозити) являє собою номінальну суму витрат на створення цих активів.

Структура інвестиційних витрат на проекти, пов'язані з виробництвом товарів і послуг, посередництвом, торгівлею, включає витрати на будівництво будівель і споруд, у тому числі і на їх проектування, на придбання устаткування, його монтаж і налагодження, на реконструкцію виробництва, на удосконалення технологічних процесів. Для визначення суми інвестицій у такі проекти обов'язково треба врахувати також суму авансування капіталу в оборотні активи для створення мінімальних запасів сировини, матеріалів, незавершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів для здійснення розрахунків та інших оборотних активів, без яких здійснення проекту неможливе.

При визначенні суми початкових витрат на інвестиції треба враховувати (у бік зменшення) так звану ліквідаційну вартість основних засобів, якщо капітальний проект пов'язаний з впровадженням нових об'єктів (наприклад, устаткування, машин) замість застарілих. У разі реалізації об'єктів основних засобів, які підлягають заміні, сума початкових витрат на проект зменшується на продажну вартість об'єкта (остання ж приймається за мінусом податку на прибуток, сплаченого від операції з продажу).

З метою обліку, аналізу та планування інвестиції класифікуються за різними ознаками. Класифікація інвестицій може мати різні цілі та ступені деталізації. Так, збільшуючи ступінь деталізації ознак класифікації, можна запропонувати багато видів інвестицій, але це доцільно при аналізі дуже вузького сегмента зі сторони інвестора.

Однією з цілей класифікації інвестицій є надання найповнішої інформації з певного питання конкретному інвестору - фізичній чи юридичній особі, яка здійснює свою діяльність у певній галузі бізнесу. Тут доцільно звернути увагу на таку категорію, як інвестиційний клімат, характер якого зумовлений стабільністю чинного законодавства, ефективністю нинішньої інвестиційної політики держави, окремих секторів та галузей економіки, регіонів і господарюючих суб'єктів, розвитком страхування інвестиційних ризиків, наявністю спеціалізованих фінансових структур, стабільністю та конвертованістю національної валюти тощо.

Зростання економіки може бути спричинене двома групами факторів: екстенсивними та інтенсивними. Важливість останніх полягає в тому, що коли зростання за рахунок залучення додаткових ресурсів стає невигідним або коли деякий ресурс вичерпується, то саме тоді виникає необхідність змін - інновацій. Так, вичерпання ресурсів потужності вимагає впровадження нової техніки; виснаження сировинних запасів та погіршення стану довкілля - впровадження нових ресурсозберігаючих та екологічно небезпечних технологій; нестача фінансових ресурсів та падіння продуктивності праці - розробки та втілення нових економічних методів та організаційних форм господарювання.

Можна виділити три типи розвитку підприємств.

Переважно екстенсивний, що ґрунтується на традиційних малоефективних виробничо-технологічних методах Даному типу відповідає традиційна технологія економічної ефективності капітальних вкладень, що забезпечує вибір кращого виробничо-технічного рішення з альтернативних варіантів.

Переважно інтенсивний, що ґрунтується на концепції науково-технічного прогресу. Основними рисами його є посилення макроекономічних підходів, включення ітаукових досліджень в цикл "наука-техніка-виробництво".

Інноваційний тип розвитку. Він характеризується перенесенням акценту з науково-технічних рішень на використання принципово нових прогресивних технологій, переходом до випуску високотехнологічної продукції, прогресивними організаційними і управлінськими рішеннями в інноваційній діяльності, що стосується як мікро-, так і макроекономічних процесів розвитку - створення технопарків, технополісів, проведення політики ресурсозбереження, інтелектуалізації всієї виробничої  діяльності

Загальне визначення інвестицій можна деталізувати на виробничо-господарські (реальні) і фінансові інвестиції. На такому підході здійсненні"! поділ активу балансу на негроїдові активи (інвестиційний сектор) і грошові (або платіжні) засоби. Під реальними інвестиціями розуміють вкладення коштів у реальні активи — як матеріальні, так і нематеріальні (вкладення коштів у нематеріальні активи, пов'язані з науково-технічним прогресом, визначаються як інноваційні інвестиції). Фінансові інвестиції не мають матеріальних компонентів і поряд з матеріальними інвестиціями відіграють значну роль в житті підприємства. До них відносяться вклади підприємства в дебіторську заборгованість або вкладення коштів у різноманітні фінансові інструменти (активи), серед яких найбільшу частку становлять цінні папери, включаючи кошти в банках. Значення фінансових інвестицій буде зростати по мірі розвитку фінансового ринку і накопичення досвіду роботи з фінансовими активами.

Існує і дещо звужене розуміння інвестицій, коли інвестиції розглядаються з позиції потоків платежів. З такої точки зору під інвестиціями можна розуміти всі витрати (або їх грошовий еквівалент), пов’язані з використанням капіталу (імобілізація, уречевлення вільного капіталу). Більш вузьке розуміння інвестицій включає сам об’єкт і строки імобілізації капіталу, які в такому випадку виступають критерієм класифікації інвестицій.

Інвестиції представляють собою цілеспрямоване використання капіталу, класифікація якого наведена на рис. 9.1.

Рис. 9.1 Класифікація інвестицій

2. Управління реальними інвестиціями

Реальні інвестиції і є капітальними вкладеннями, що становлять основу інвестиційної діяльності підприємства. Вони матеріалізуються у різні форми (рис. 9.2).

Рис 9.2. Форми реальних інвестицій

Вибір конкретних форм реального інвестування на підприємствах залежить від поставлених завдань та вибраної стратегії розвитку. Інвестиційна політика підприємства повинна формуватися як за умов дії ринкових регуляторів, так і внаслідок державного впливу. У перехідний до ринкової економіки період зростає відповідальність держави за розробку і здійснення інвестиційної політики, яка не може бути віддана лише стихії ринку. Принцип пріоритетності стає важливим інструментом державної політики регулювання інвестиційної діяльності, за допомогою якого можна сконцентрувати зовнішні фінансові ресурси на об'єктах фінансування, що мають стратегічне значення.

Одним із пріоритетних напрямків інвестування з урахуванням особливостей нинішньої економічної ситуації є інвестування у нове обладнання, нові технології, нову продукцію (тобто інновації), що в результаті сприяє розвитку наявних чи формуванню нових цільових ринків. Створення й розвиток таких ринків за рахунок розробки і реалізації нової (модернізованої) продукції для більшості вітчизняних підприємств досить актуальні, оскільки реально існує і триває спад збуту традиційних товарів.

Інвестування нової продукції, без сумніву, перспективне, але пов'язане з безліччю проблем, далеко не повною мірою досліджених. Особливо в сучасних економічних умовах є багато варіантів такого інвестування. Розглянемо послідовність основних етапів прийняття рішень про інвестування в нову продукцію, проблеми, що виникають на кожному з етапів, і можливі підходи до їх розв'язання.

Аналіз наявних ринкових можливостей у зіставленні з сильними й слабкими сторонами діяльності підприємства та виявлення найперспективніших напрямків розвитку ринкових можливостей. Основні проблеми цього етапу: вибір характеристик, що адекватно відображають зовнішнє середовище з урахуванням ймовірнісних (багатоваріантних) перспектив його розвитку; об'єктивна оцінка можливостей підприємства; оцінка й вибір оптимальних напрямків реалізації ринкових можливостей. Шляхи розв'язання вказаних проблем зводяться до використання формалізованих методик аналізу ринкових можливостей, залучення незалежних експертів, застосування ймовірнісних підходів.

Дослідження ринку і вибір цільових сегментів. На основі результатів дослідження виконують сегментування ринку, оцінку виділених сегментів та вибір цільових із них. Аналізують наявні й прогнозують майбутні (потенційні) потреби та запити споживачів, наявні можливості підприємства, розробляють нові продукти (модифікації тих, що є), а також стратегії просування продуктів до споживачів. Тобто на цьому етапі виконується подальше уточнення й конкретизація ринкових можливостей. Із наявних можливих варіантів їх розвитку вибирають ті, що більшою мірою відповідають специфіці конкретного підприємства, дають змогу повною мірою використовувати його переваги у порівнянні з конкурентами.

Основні проблеми пов'язані з прийняттям рішень на основі неповної, неточної інформації чи інформації, що містить протиріччя; з ускладненнями із однозначною оцінкою виділених сегментів, які за різними критеріями можуть мати різні оцінки; з утрудненнями врахування можливих різких змін економічної, соціальної, політичної та інших ситуацій у період між вибором цільових ринків та виходом на ринок.

Планування виробничої та фінансової діяльності. Приймаються рішення про розмір і характер створюваних виробничих потужностей, оптимальні обсяги капіталовкладень, методи амортизації, рішення про вибір між купівлею чи орендою обладнання, типи й терміни трудових контрактів для залучених робітників, їхню кваліфікацію. Визначаються методи збуту нового продукту, проводиться аналіз ринків ресурсів, вибір постачальників, розробка комплексу заходів з їх стимулювання та зниження ризику непоставки чи порушення умов поставки, створення спільних підприємств, комплексний аналіз витрат, ціни, місткості сегментів ринку для нового продукту з метою планування обсягів виробництва, цін продажу та цін закупівлі ресурсів.

Основні проблеми пов'язані з прийняттям рішень в умовах дефіциту інформації як щодо предмета рішення, так і щодо можливих наслідків його впровадження. Розв'язати їх можна шляхом збору додаткової інформації, використання відомостей про аналогічні роботи, що виконувалися раніше в подібних умовах, використання ймовірнісного підходу при оцінці можливих альтернатив.

Аналіз ризиків, методів їх запобігання, зниження чи компенсації. Основні проблеми: вибір чинників ризику та визначення ступеня їх впливу; визначення можливих сценаріїв розвитку подій і ймовірності їх виникнення; визначення величин можливих втрат; вибір адекватних методів зниження ризику.

Розробка інвестиційного (інноваційного) проекту й оцінка його ефективності з використанням критеріїв: періоду окупності, індексу доходності, чистого приведеного доходу, внутрішньої норми доходності тощо. Основні проблеми: необхідність урахування можливих альтернативних варіантів розвитку подій; врахування майбутніх темпів інфляції, можливих змін процентних ставок за кредит; ускладнення із застосуванням ряду традиційних показників ефективності для умов ринкової економіки.

Підходи до розв'язання наявних проблем: опрацювання можливих альтернативних варіантів і застосування ймовірнісного підходу до оцінки інвестиційного проекту; врахування можливих змін вхідних параметрів, які впливають на результати оцінки проекту; застосування сучасних методів оцінки інвестиційних проектів.

Вибір джерел фінансування інвестиційного проекту та погодження умов фінансування.

Менеджерам доцільно звертати увагу на проблеми, що виникають у взаємовідносинах суб'єктів інвестиційної діяльності: інвесторів, розробників проекту, виробників, постачальників, працівників збуту та споживачів.

Вибір та обґрунтування доцільності реалізації інвестиційних проектів пов'язані з аналізом подій, які належать до майбутніх періодів. Це вимагає передбачення в інвестиційних розрахунках певного ризику у зв'язку з невизначеністю і мінливістю економічної, політичної, соціальної та іншої ситуації на інвестиційному ринку. Під інвестиційним ризиком слід розуміти ймовірність втрати очікуваного соціально-економічного ефекту в результаті інвестиційної діяльності.

Надзвичайно важливим є питання вибору критеріїв ефективності інвестиційних проектів.

Міжнародна практика оцінки економічної ефективності капітальних вкладень істотно базується на концепції тимчасової вартості грошей і заснована на наступних принципах:

1. Оцінка повернення інвестованого капіталу виробляється на основі показника грошового потоку {сазк /Іои>), що формується за рахунок чистого прибутку й амортизаційних відрахувань у процесі використання інвестиційного проекту.

  1.  Інвестований капітал так само, як і грошовий потік, приводиться до теперішнього часу або до визначеного розрахункового року (який, як правило, передує початку реалізації проекту).
  2.  Процес дисконтування капітальних вкладень і грошових потоків проводиться за різними ставками дисконту, що визначаються в залежності від особливостей інвестиційних проектів.
  3.  При визначенні ставки дисконту враховуються структура капітальних вкладень і вартість окремих складових капіталу.

В практичній діяльності фінансовому менеджеру доводиться робити вибір із декількох можливих для реалізації інвестиційних проектів. Таке завдання виникає тоді, коли є вибір серед привабливих інвестиційних проектів, а підприємство не може брати участь у всіх з причини обмеженості фінансових ресурсів.

  1.  Управління фінансовими інвестиціями

Фінансові інвестиції – це вкладення капіталу в більш чутливі до змін фінансові інструменти. Підприємства, володіючи вільними грошовими коштами, можуть вибирати одну з трьох форм. (9.3)

Рис. 9.3 Форми фінансових інвестицій

Участь у статутному фонді інших підприємств має для інвестора як тактичне, так і стратегічне значення. З тактичної точки зору це одержання прибутку, а зі стратегічної (більш вагомо) - участь в управлінні підприємствами. Останнє дає можливість підвищити рівень інтеграції інвестора з даними підприємствами, використовувати їх потенційні можливості для підвищення ефективності своєї оперативної діяльності. В нинішніх умовах ця форма фінансових інвестицій є не тільки економічно привабливою, але й доступною.

Депозитні сертифікати банків являють собою термінові сертифікати з великим номіналом. Вони призначені головним чином для суб'єктів господарювання (юридичних осіб). Депозитний (як і ощадний) сертифікат служить свідченням про прийнятий банком внесок на конкретний термін із зазначеними відсотками. У принципі це той же механізм, що і депозитний (чи ощадний) внесок, але сертифікат, будучи цінним папером, може бути переданий одним власником іншому. Депозитні сертифікати є різновидом строкових банківських вкладів, при яких клієнту видається не ощадна книжка, а сертифікат (посвідчення), що виконує роль боргової розписки банку. Кошти з такого внеску, як правило, можна вилучити і до закінчення зазначеного терміну, але лише сплативши штраф у формі утримання визначеної частини відсотків. Сертифікати бувають іменні і на пред'явника.

Особливою популярністю в інвесторів користуються передані депозитні сертифікати на пред'явника, що вільно обертаються на вторинному ринку. При цьому замість нарахування відсотків понад номінал часто використовується продаж зі знижкою (дисконтом). Ціна депозитного сертифіката при передачі визначається з урахуванням ємності вторинного ринку, терміну погашення і поточної процентної ставки по інструментах того ж класу.

Ринок цінних паперів демонструє становлення покупців та продавців до цінних паперів окремих підприємств, як барометр показує стан фінансового здоров'я відповідних суб'єктів господарювання та економіки країни в цілому. Попит на цінні папери точно показує, які галузі перспективні і заслуговують уваги з точки зору розміщення капіталу, а які, навпаки, зупинилися у своєму рості. На основі такої інформації розробляють свою фінансову політику керівники підприємств.

Купівля-иродаж цінних паперів на фондовій біржі здійснюється за їх ринковою ціною - біржовому курсу. На коливання біржового курсу впливають наступні фактори:

співвідношення попиту і пропозиції;

розмір доходу (дивіденду), який отримує власник цінних паперів, а особливо перспективи отримання доходу;

розмір процента за кредит (процента виплачуваного банками за вкладами). Якщо процент доходу по цінних паперах знижується, а розмір процента за кредит росте, то вигідніше покласти гроші в банк і отримувати гарантований процент прибутку, аніж вкладати гроші в цінні папери;

ціни на золото, нерухомість. Зниження цін на ці товари приваблює вільні кошти, і попит на цінні папери падає;

ліквідність цінних паперів, тобто можливість перетворення придбаних цінних паперів у гроші;

біржові спекуляції, купівля-продаж цінних паперів з метою отримання прибутку. Коли здійснюються спекуляції, можуть розповсюджуватися різні чутки, укладаються фіктивні договори, що приводить до штучного підвищення чи пониження курсу цінних паперів;

різні події в політичному, економічному житті як окремих країн, так і всього світу (війна, зміна уряду і т.п.).

В результаті взаємодії перерахованих факторів змінюється курс цінних паперів на фондовій біржі. Існують спеціальні терміни для визначення положення курсу цінних паперів по відношенню до їх номіналу. Якщо курс вищий за номінал, то різниця між курсом і номіналом називається ажіо, або лаж. Коли курс дорівнює номіналу, таке положення називають альпарі, а якщо курс менший за номінал, то різниця між курсом і номіналом має від'ємне значення і називається дізажіо.

Серед цінних паперів важливе місце займають акції, які дають право їх власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивідендів. Фінансовому менеджеру необхідно чітко орієнтуватися у таких поняттях:

деномінація акцій — зміна номінальної вартості всіх випущених одним емітентом акцій, що супроводжується дробленням або консолідацією акцій;

дроблення акцій — зменшення номінальної вартості акцій шляхом ділення на визначений уповноваженим органом емітента коефіцієнт. При цьому кількість акцій збільшується пропорційно коефіцієнту дроблення, а сумарна номінальна вартість акцій не змінюється;

консолідація акцій — зменшення загальної кількості акцій відповідно до заданого коефіцієнта водночас із пропорційним збільшенням номінальної вартості всіх випущених емітентом акцій. Операція консолідації не призводить до зміни сумарної номінальної вартості акцій. Консолідація або дроблення акцій не повинні призводити до зміни розміру статутного фонду товариства.

Інвестиційний портфель - це сукупність зібраних воєдино різних інвестиційних цінностей, які служать інструментом для досягнення конкретної інвестиційної мети вкладника. У портфель можуть входити цінні папери одного типу (акції) чи різні інвестиційні цінності (акції, облігації, ощадні і депозитні сертифікати, заставні свідчення, страховий поліс і ін.).

Принципами формування інвестиційного портфеля є безпека і прибутковість вкладень, їхній ріст, ліквідність вкладень. Під безпекою розуміється невразливість інвестицій від потрясінь на ринку інвестиційного капіталу і стабільність одержання доходу. Безпека звичайно досягається на шкоду прибутковості і росту вкладень. Нарощувати вкладення можуть тільки власники акцій. Під ліквідністю будь-якого фінансового ресурсу розуміється здатність його брати участь у негайному придбанні товару (робіт, послуг). Так, готівкові кошти мають більшу ліквідність, ніж безготівкові. Набір дрібних купюр має більшу ліквідність, ніж набір великих купюр. Ліквідність інвестиційних цінностей — це їхня здатність швидко і без втрат у ціні перетворюватися в готівку. Найбільш низькою ліквідністю володіє нерухомість. Жодна з інвестиційних цінностей не володіє всіма перерахованими вище властивостями. Тому неминучий компроміс. Якщо цінний папір надійний, то прибутковість буде низькою, тому що ті, хто віддають перевагу надійності, будуть пропонувати високу ціну і зіб'ють прибутковість. Головна мета при формуванні портфеля полягає в досягненні найбільш оптимального поєднання ризику і доходу для інвестора. Інакше кажучи, відповідний набір інвестиційних інструментів покликаний знизити ризик вкладника до мінімуму й одночасно збільшити його доход до максимуму.

Методом зниження ризику серйозних втрат служить дивер-сифікованість портфеля, тобто придбання визначеного числа різних цінних паперів. Ризик знижується, коли капітал розподіляється між безліччю різних цінних паперів. Диверсифікова-ність зменшує ризик за рахунок того, що можливі невисокі доходи від одних цінних паперів будуть компенсуватися високими доходами від інших. Мінімізація ризику досягається за рахунок включення в портфель цінних паперів широкого кола галузей, не пов'язаних тісно між собою, щоб уникнути синхронності циклічних коливань їхньої ділової активності. Оптимальна величина — від 10 до 15 різних видів цінних паперів.

Отже, управління портфелем цінних паперів - це планування, аналіз та регулювання складу портфеля, діяльності з його формування та підтримання з метою досягнення поставлених перед ним завдань при збереженні необхідного рівня його ліквідності та мінімізації пов'язаних з цим витрат.

Оцінка ефективності формування інвестиційного портфеля проводиться на основі розрахунку показника теперішньої вартості майбутніх грошових потоків

                                                 (9.1)

деТВin – теперішня вартість відповідного цінного паперу;

МГП - очікувані в майбутньому грошові потоки за період використання цінного паперу;

н - очікувана норма прибутку;

t — період використання цінного паперу.

Венчурний капітал — цей термін використовується для позначення ризикованого капіталовкладення. Венчурний капітал являє собою інвестиції у формі випуску нових акцій, емісія яких має місце у нових сферах діяльності, пов'язаних з великим ризиком. Венчурний капітал інвестується в не зв'язані між собою проекти в розрахунку на швидку окупність вкладених засобів. Капіталовкладення, як правило, здійснюються шляхом придбання частини акцій клієнта чи надання йому позичок, у тому числі з правом конверсії цих позичок в акції. Ризикове вкладення капіталу обумовлене необхідністю фінансування дрібних інноваційних фірм для впровадження нових технологій.


Види інвестицій

За видами цінностей

За терміном інвестування

а характером участі суб’єкта в інвестуванні

За цілями застосування

За походженням капіталу, що інвестується

Матеріальні (реальні)

Нематеріальні (реальні)

Фінансові

Реінвестиції

Нетто-інвестиції

Короткострокові

Довгострокові

Прямі

Непрямі

Державні

Приватні

Змішані

Вітчизняні

Іноземні

Реальні

інвестиції

Розширення

Модернізація

Реконструкція

Нове будівництво

Освоєння нових видів продукції

Придбання цілісних майнових комплексів

Приріст запасів оборотних активів

Вкладення в нематеріальні активи

Поповнення статутних фондів підприємств спільної господарської діяльності

Фінансові

інвестиції

Придбання депозитних сертифікатів

Придбання ринкових цінних паперів




1. тема ирригации и водоснабжения
2. 3011 г РостовнаДону 2011г
3. Роль зелёных насаждений в городе
4. корреляция был введен в науку выдающимся английским естествоиспытателем Френсисо Гальтоном в 1886 г
5. логическая операция перехода от родового понятия к видовому например ldquo;поэтrdquo; ldquo;великий поэтrdquo; ldq
6. Влияние гормонов передней доли гипофиза на работу щитовидной железы
7. тема качества АлтГТУ Образовательный стандарт высшего профессионального образования АлтГТУ ОБРАЗОВА
8. Управление дебиторской и кредиторской задолженностью
9. I. Экономикогеографическое положение Индии
10. БЕЛАРУСКАЯ МОВА. ПРАФЕСІЙНАЯ ЛЕКСІКА
11. Работа фельдшера скорой помощи
12. Обстоятельства исключающие юридическую ответственность
13. В сув с нарастанием мощным
14. Городская одежда
15. Методика подбора репертуара для самодеятельных коллективов
16. по теме АУДИОАДАПТЕР САУНДБЛАСТЕР Стереофоническое звучание ~ это А воспроизведение натураль
17. ПЕРЕЧИСЛИМЫЕ или перечисляемые
18. Александров АВ CОПРОТИВЛЕНИЕ МАТЕРИАЛОВ М
19. заработал механизм валютного контроля за поступлением экспортной валютной выручки основным способом сокр
20. Внешняя оболочка личности 15 Характер 15 Способности 19 Роли