Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 8- Організація бухгалтерського обліку власного капіталу і зобов~язань підприємства 8

Работа добавлена на сайт samzan.net:


17

Тема 8: Організація бухгалтерського обліку власного капіталу і зобов’язань підприємства

8.1. Організаційні засади бухгалтерського обліку пасивів підприємства.

8.2. Організація документування операцій з власним капіталом і зобов’язаннями підприємства.

8.3. Організація аналітичного обліку пасивів підприємства.

8.4. Організація проведення інвентаризації зобов’язань підприємства.

Мета вивчення

Після вивчення теми 8 студент повинен знати:

  •  Завдання організації бухгалтерського обліку пасивів підприємства;
  •  Організацію документування операцій з власним капіталом і зобов’язаннями підприємства;
  •  порядок проведення інвентаризації зобов’язань підприємства.

Після вивчення теми 8 студент повинен вміти:

  •  розробити Положення про облікову політику в частині обліку пасивів;
  •  сформувати розрізи аналітичного обліку власного капіталу та зобов’язань підприємства.

Ключові слова

Пасиви, власний капітал, зобов’язання, забезпечення зобов’язань


8.1. Організаційні засади бухгалтерського обліку пасивів підприємства

Майно суб’єктів господарювання має відповідні джерела походження: власні або залучені, які по-іншому називаються, відповідно, власним капіталом і зобов’язаннями або пасивами.

Організація бухгалтерського обліку повинна забезпечити надання інформації про стан пасивів підприємства для забезпечення управління ними та здійснення контролю за фінансовим станом суб’єкта господарювання.

Складові пасивів

Під власним капіталом розуміють загальну вартість засобів підприємства, які належать йому на правах власності та є джерелами формування активів.

Зобов’язання – це вся заборгованість підприємства фізичним, юридичним особам, а також державі.

Відповідно до П(С)БО цільове фінансування включене до складу забезпечення зобов’язань, проте ця позиція не відповідає сутності даної категорії. За своєю природою цільове фінансування відображає зобов’язання за вже отримані кошти виконати певні заходи, що обумовлює необхідність його відображення у складі довгострокових чи поточних зобов’язань (залежно від строку, на який виділені кошти).

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про власний капітал і зобов’язання, розкриття такої інформації у фінансовій звітності визначаються П(С)БО 5 “Звіт про власний капітал”, П(С)БО 11 “Зобов’язання”, норми яких стосуються підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності (крім бюджетних установ).

Завдання організації бухгалтерського обліку пасивів полягають у наступному:

  •  вибір документів, якими будуть оформлятися операції з власним капіталом і зобов’язаннями;
  •  забезпечення своєчасного та достовірного відображення операцій з власним капіталом і зобов’язаннями у бухгалтерському обліку;
  •  забезпечення здійснення контролю за правильністю і законністю формування власного капіталу та використання коштів резервів, створених на підприємстві4
  •  дотримання встановлених строків розрахунків з кредиторами та засновниками (учасниками);
  •  визначення обов’язків облікових працівників, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку операцій з власним капіталом і зобов’язаннями;
  •  забезпечення проведення інвентаризації зобов’язань у встановлені законодавством строки.

Об’єкти облікової політики пасивів

Чинними нормативними документами передбачено ряд альтернативних варіантів щодо методики відображення у бухгалтерському обліку операцій з власним капіталом і зобов’язаннями. Крім того, ряд питань залишаються неврегульованими (наприклад, формування і використання резервів).


8.2. Організація документування операцій з власним капіталом і

зобов’язаннями підприємства

Організація документування операцій з власним капіталом

Документування господарських операцій є важливим засобом контролю за правильним формуванням і станом власного капіталу підприємства.

Документальне оформлення формування статутного капіталу супроводжується складанням засновницького опису майна:

Засновницький опис майна ТОВ “Смак” станом на 01.08.2006 р.

№ з/п

Назва майна

Коротка характеристика майна

Документ, що засвідчує право власності

Од. виміру

Кіль-кість

Ціна за од.

Вар-тість

Хто вніс

Під-пис

1

Автомобіль ВАЗ – 2107

Рік випуску – 2000 р.

Технічний паспорт, договір

Шт.

20000

20000

20000

Власен-ко В.О.

2

Цегла силікатна

Виробник ВАТ “Будреммаш”

Накладна

Шт.

5000

1,2

6000

Усик К.О.

Разом

26000

Одночасно зі складанням засновницького опису майна оформлюються документи, які підтверджують передачу підприємству права власності на активи (накладні, акти приймання-передачі тощо).

Реєструючи зміни статутного капіталу АТ та ТОВ, потрібно керуватися чинним законодавством.  При зменшенні статутного капіталу потрібно дотримуватися мінімальних вимог до розміру статутного капіталу на момент реєстрації змін і документально правильно їх оформлювати.

Відображення в обліку неоплаченого капіталу відбувається на підставі статуту, установчих договорів, довідок (розрахунків) бухгалтерії, прибуткового та видаткового касових ордерів, накладних тощо.

Формування і внесення змін до додаткового капіталу здійснюється на підставі актів приймання-передачі ОЗ, довідок (розрахунків) бухгалтерії, накладних, виписок банку, наказів, установчого договору, рішень зборів засновників тощо.

Первинними документами з обліку вилученого капіталу є платіжні доручення, прибутковий і видатковий касові ордери, виписки банку, довідки (розрахунки) бухгалтерії тощо.

Облік резервного капіталу здійснюється а підставі довідок (розрахунків) бухгалтерії, виписок банку, наказів, рішень зборів учасників тощо.

Підставою для записів на рахунках бухгалтерського обліку операцій зі створення резервів є інформація, оформлена у вигляді довідки (розрахунку) бухгалтерії. Крім того, формування окремих видів резервів пов’язано із проведенням інвентаризації об’єктів, які резервуються. У цьому випадку необхідними є документально оформлені відомості результатів інвентаризації.

На практиці податкові органи вимагають документального обґрунтування формування кожного виду резервів. Тому важливою умовою формування резервів є  наявність необхідних первинних документів окремо за кожним видом резервів.

Організація документування операцій з обліку зобов’язань

Організація документування операцій з обліку зобов’язань передбачає визначення документів, якими будуть оформлюватися дані операції, складання графіку документообігу. Особливістю зобов’язань є те, що переважна їх частина виникає на підставі попередньо укладеного договору.

Для отримання кредиту підприємство повинне надати до банку встановлений законодавством перелік документів. Одержання кредиту відображається у бухгалтерському обліку на підставі виписок банку. Використання позикових коштів, перерахування банку відсотків та основної суми боргу здійснюються за платіжними дорученнями, які підтверджуються виписками банків. Нарахування відсотків оформлюється розрахунком бухгалтерії.

Організація документування вексельних зобов’язань потребує особливої уваги, оскільки вексель належить до категорії бланків суворої звітності. Жодні виправлення у векселях не допускаються.

З моменту прийняття рішення про видачу векселя і до моменту його погашення складаються різні документи.

Реєстрацію документів доцільно вести в книзі обліку векселів і книзі реєстрації актів приймання-передачі векселів. У книзі обліку векселів реєструються всі одержані та видані підприємством векселі.

Довгострокові зобов’язання за облігаціями оформлюються розрахунками та довідками бухгалтерії, прибутковими касовими ордерами, виписками банку тощо. Облік зобов’язань з оренди ведеться на підставі договорів, актів приймання-передачі ОЗ, платіжних доручень, розрахунків (довідок) бухгалтерії тощо.

Довгострокова заборгованість переводиться до складу поточної довідкою бухгалтерії, після чого погашається платіжним дорученням або видатковим касовим ордером.

Розрахунки з вітчизняними постачальниками та підрядниками відбуваються на підставі документів постачальника: накладних, рахунків-фактур, рахунків, актів прийнятих робіт, послуг, податкових накладних, товарно-транспортних накладних.

Розрахункові документи, які надає підприємство-постачальник покупцю на суму оплати за отриману продукцію, виконані роботи, надані послуги, підлягають акцептуванню.

Акцепт – надпис уповноваженої особи (акцептанта) на рахунку, який засвідчує згоду прийняти рахунок до оплати.

Первинні документи з розрахунків векселями

Документи

Перелік документів

1

Документи, необхідні для видачі простого векселя

  •  договори, додаткові угоди до них, що призводять до виникнення, зміни або припинення зобов’язань і (або) вимог щодо векселів;
  •  акти приймання-передачі векселів, що засвідчують фізичне переміщення векселів та містять вказівку на підставу видачі векселя;
  •  довіреність на одержання цінностей;
  •  довіреність на підписання векселя;
  •  реєстр виданих векселів, видача яких призводить до виникнення, зміни і/або припинення прав та зобов’язань

2

Документи, необхідні для видачі переказного векселя

  •  договір між векселедавцем і першим векселедержателем;
  •  договір між векселедавцем і платником;
  •  довіреність на одержання цінностей (виписана першим векселедержателем);
  •  акт приймання-передачі векселя;
  •  довіреність на підписання векселя

3

Документи, необхідні для акцепту переказного векселя

  •  акт пред’явлення векселя до акцепту;
  •  авізо (заява на акцепт);
  •  повідомлення про вчинення акцепту

4

Документи, необхідні для передачі (індосаменту) векселя

  •  договір (договір міни – при обміні товару на вексель; 2 зустрічних договори купівлі-продажу: договір купівлі-продажу товарів і договір купівлі-продажу векселя, з подальшим складанням угоди (акту) про залік; договір купівлі-продажу товарів (робіт, послуг), за яким розраховуються, передаючи вексель);
  •  акт приймання-передачі;
  •  довіреність на одержання цінностей;
  •  передавальний надпис (індосамент)

5

Документи, необхідні для пред’явлення векселя до платежу

Акт пред’явлення векселя до платежу

Первинними документами для нарахування податків є розрахунки бухгалтерії, а за розрахунками з ПДВ – податкові накладні. Перерахування податків та обов’язкових платежів здійснюється на підставі платіжних доручень, які підтверджуються виписками банку.

Для забезпечення контролю за розрахунками за податками й платежами бухгалтер може розробляти й додаткові документи, наприклад, річний податковий календар.

Річний податковий календар підприємства

Місяць

Вид податку, збору, внеску або обов’язкового платежу

Строк надання звітності

Строк сплати

Примітка

Січень

Лютий

і т.д.

У складі зобов’язань відображаються також поточні розрахунки із учасниками (засновниками). Бухгалтер повинен в обов’язковому порядку уважно ознайомитися з тими положеннями статуту, які визначають порядок нарахування і виплати дивідендів або частки прибутку.

Рішення про розподіл прибутку між засновниками повинно фіксуватися у протоколі зборів засновників. Нарахування дивідендів оформлюється у відомості обліку дивідендів.

Щодо відображення в обліку доходів майбутніх періодів (орендна та квартирна плата, плата за комунальні послуги та ін.), то надходження коштів підтверджується випискою банку, прибутковим касовим ордером. Віднесення доходів майбутніх періодів до доходу звітного періоду оформлюється довідкою бухгалтерії.

Здійснення ефективного документування операцій з обліку нарахування і виплати заробітної плати пов’язане передусім із документацією з особового складу, тобто сукупністю документів, у яких фіксуються етапи трудової діяльності працівників.

Документи з обліку особового складу

1. Документи, які підтверджують суму витрат на оплату праці

Табель обліку використання робочого часу, наряд, рапорт про виробіток за зміну, розрахункова відомість, розрахунково-платіжна відомість, наказ про надання відпусток, графік відпусток, накази про заохочення і попередження

2. Документи, які підтверджують трудові відносини працівника з роботодавцем

Заява працівника про прийом на роботу, наказ (розпорядження) про прийом на роботу, переведення на іншу роботу, трудовий договір (контракт) з працівником, трудова книжка, наказ про припинення трудового контракту, особова картка, особова справа

3. Документи, які підтверджують трудові відносини за договорами цивільно-правового характеру

Договір підряду, авторський договір, трудова угода, договір доручення, акт приймання-передачі виконаних робіт

4. Документи, які підтверджують суму утримань із заробітної плати

Розрахункова відомість, розрахунково-платіжна відомість, наказ про утримання надлишково виплачених сум, неповернених авансів, виконавчі листи

5. Документи на виплату заробітної плати

Платіжна відомість, розрахунково-платіжна відомість, видатковий касовий ордер

Документи з особового складу є досить важливими та вимагають особливої ретельності і акуратності їх оформлення, ведення й зберігання протягом тривалого часу. Більшість з наведених документів мають затверджені типові форми.

Документація перших трьох груп ведеться працівниками відділу кадрів, а за відсутності такого структурного підрозділу – бухгалтером або іншою особою, вповноваженою керівником підприємства. Документи 4-тої і 5-тої груп складаються обліковими працівниками.

Під час прийняття на роботу працівник зобов’язаний надати трудову книжку. Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства. Трудова книжка заповнюється начальником відділу кадрів або іншою особою, вповноваженою керівником підприємства.

Особа, яка виписує трудові книжки, щомісячно подає до бухгалтерської служби підприємства звіт про наявність і використання бланків трудових книжок. Крім трудових книжок, відповідальна особа повинна заповнювати Книгу обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них і Книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них. Якщо бланки трудових книжок зіпсовано з вини особи, яка відповідає за їх виписку (неправильне заповнення, недбале зберігання тощо), складається акт на їх списання.

До документів, які підтверджують трудові відносини працівника з роботодавцем відноситься такий важливий документ як особова справа, в якій зберігаються:

  •  опис документів;
  •  особовий листок з обліку кадрів;
  •  автобіографія;
  •  копії документів про освіту;
  •  заява про прийняття на роботу;
  •  наказ про прийняття на роботу (копія);
  •  копія трудового договору (контракту);
  •  посадова інструкція.

Трудові відносини на підприємстві між власником (роботодавцем) і працівником регулюються, крім нормативних документів, за допомогою трудових договорів (контрактів) і угод.

Регулюються Кодексом законів про працю 

Регулюються Цивільним кодексом

Оплата виконаних робіт (послуг) за договором підряду (трудовою угодою) здійснюється, як правило, після оформлення акту приймання робіт (послуг).

Підставою для надання відпустки є заява працівника. На підставі затвердженого графіку відпусток та заяви працівника на підприємстві видається наказ про надання відпустки. Наказ видається у двох примірниках: один залишається у відділі кадрів, другий передається до бухгалтерської служби підприємства та є підставою для нарахування і виплати відпускних.

На кожен первинний документ з нарахування і виплати заробітної плати, проведення відрахувань на соціальні заходи складається графік документообігу.


Графік  документообігу документів з обліку статутного капіталу

Назва документу

Створення документу

Перевірка документу

Передача до архіву

Ккількість

Відпові-дальність за виписку

Відпові-дальність за оформлення

Відпові-дальність за виконання

Строк виконання

Відпові-дальність за перевірку

Хто подає

Порядок подання

Строк подання

Хто виконує

Строк виконання

Хто виконує

Строк передачі

Зміни до статуту (протокол зборів засновників)

1

Збори заснов-ників

Секретар зборів

Збори засновників

У момент внесення змін

Ревізійна комісія

Бухгалтерія

За вимогою ревізійної комісії

В одно-денний термін

Збори заснов-ників

В день прове-дення зборів

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Акт приймання-передачі основних засобів

2

Бухгалтер

Бухгалтер

Голова приймальної комісії

У момент приймання-передачі

Бухгал-терія

Бухгалтер

Після закінчення звітного періоду

Щоквартально

Бухгал-терська служба

1 раз на квартал

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Накладна

2

Бухгалтер

Комірник-бухгалтер

Комірник-бухгалтер

Відповідно господарській операції

Бухгал-терська служба

Комірник-бухгалтер

1 раз на місяць

Щомісяця

Бухгал-терська служба

1 раз на місяць

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Виписка банку

2

Банк

Касир банку

Банк

1 раз на місяць

Бухгал-терська служба

Банк

1 раз на місяць

Щомісяця

Бухгал-терська служба

1 раз на місяць

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Прибутковий касовий ордер

1

Каса

Касир-бухгалтер

Касир-бухгалтер

В момент отримання коштів

Бухгал-терська служба

каса

Разом зі звітом касира

1 раз на 3 дні

Бухгал-терська служба

1 раз на 3 дні

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Наказ керівника

1

Керівник

Керівник, бухгалтер

Керівник, бухгалтер

За рішенням зборів засновників

Ревізійна комісія

Бухгалтер

З підтве-рджуючими документами за вимогою засновників

За вимогою засновни-ків, керівника

Бухгал-терська служба

1 день

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Довідка бухгалтерії

1

Бухгалтер

Бухгалтер

Бухгалтер

При необхідності здійснення розрахунків

Бухгалтерська служба

Бухгалтер

Щомісячно

Після закінчення звітного періоду

Бухгалтер

1 раз на місяць

Бухгалтерська служба

Після закін-чення звітного періоду

Графік  документообігу документів з нарахування і оплати праці

Назва документу

Створення документу

Перевірка документу

Передача до архіву

Ккількість

Відпові-дальність за виписку

Відпові-дальність за оформлення

Відпові-дальність за виконання

Строк виконання

Відпові-дальність за перевірку

Хто подає

Порядок подання

Строк подання

Хто виконує

Строк виконання

Хто виконує

Строк передачі

Зміни до статуту (протокол зборів засновників)

1

Збори заснов-ників

Секретар зборів

Збори засновників

У момент внесення змін

Ревізійна комісія

Бухгалтерія

За вимогою ревізійної комісії

В одно-денний термін

Збори заснов-ників

В день прове-дення зборів

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Акт приймання-передачі основних засобів

2

Бухгалтер

Бухгалтер

Голова приймальної комісії

У момент приймання-передачі

Бухгал-терія

Бухгалтер

Після закінчення звітного періоду

Щоквартально

Бухгал-терська служба

1 раз на квартал

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Накладна

2

Бухгалтер

Комірник-бухгалтер

Комірник-бухгалтер

Відповідно господарській операції

Бухгал-терська служба

Комірник-бухгалтер

1 раз на місяць

Щомісяця

Бухгал-терська служба

1 раз на місяць

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Виписка банку

2

Банк

Касир банку

Банк

1 раз на місяць

Бухгал-терська служба

Банк

1 раз на місяць

Щомісяця

Бухгал-терська служба

1 раз на місяць

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Прибутковий касовий ордер

1

Каса

Касир-бухгалтер

Касир-бухгалтер

В момент отримання коштів

Бухгал-терська служба

каса

Разом зі звітом касира

1 раз на 3 дні

Бухгал-терська служба

1 раз на 3 дні

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Наказ керівника

1

Керівник

Керівник, бухгалтер

Керівник, бухгалтер

За рішенням зборів засновників

Ревізійна комісія

Бухгалтер

З підтве-рджуючими документами за вимогою засновників

За вимогою засновни-ків, керівника

Бухгал-терська служба

1 день

Бухгал-терська служба

Після закін-чення звітного періоду

Довідка бухгалтерії

1

Бухгалтер

Бухгалтер

Бухгалтер

При необхідності здійснення розрахунків

Бухгалтерська служба

Бухгалтер

Щомісячно

Після закінчення звітного періоду

Бухгалтер

1 раз на місяць

Бухгалтерська служба

Після закін-чення звітного періоду


8.3. Організація аналітичного обліку пасивів підприємства

Організація аналітичного обліку власного капіталу

Організація аналітичного обліку власного капіталу досить важлива для підприємства, оскільки від аналітичного обліку передусім залежить правильність визначення частки кожного власника (учасника) та уникнення суперечок у майбутньому.

Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за кожним засновником (учасником, акціонером). Аналітичний облік пайового та додаткового капіталу ведеться за видами капіталу.

Організація аналітичного обліку резервного капіталу повинна забезпечити інформацією про його формування і напрями використання.

Для отримання управлінцями інформації про фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, анульовані або перепродані акції (частки) підприємства аналітичний облік вилученого капіталу слід організовувати за видами акцій (вкладів, паїв).

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства. За даними цього рахунку управлінцям може бути надана інформація про розмір заборгованості засновників та величину її погашення.

За напрямами використання ведеться аналітичний облік нерозподіленого прибутку. Крім того, управлінцям повинна надаватися інформація про: наявність і рух нерозподіленого прибутку підприємства, списання непокритих збитків за рахунок нерозподіленого прибутку, величину розподіленого між власниками прибутку.

Організація аналітичного обліку зобов’язань

Аналітичний облік забезпечення зобов’язань може організовуватися за наступними розрізами: за видами, напрямами формування й використання витрат; страхових резервів – за видами створених резервів. Аналітичний облік цільового фінансування і цільових надходжень ведеться за призначенням і джерелами надходження.

Запорукою вчасного погашення заборгованості та уникнення штрафних санкцій є організація аналітичного обліку зобов’язань.

Аналітичний облік довгострокових і поточних зобов’язань на підприємстві може вестися в наступних розрізах:

Назва рахунку

Аналітичний облік

Довгострокові зобов’язання

50 “Довгострокові позики”

За позикодавцями в розрізі кожної позики окремо та за строками погашення позик

51 “Довгострокові векселі видані”

За кожним виданим векселем та за строками їх погашення

52 “Довгострокові зобов’язання за облігаціями”

За видами та термінами погашення облігацій

53 “Довгострокові зобов’язання з оренди”

За кожним орендодавцем та об’єктом орендованих необоротних активів

54 “Відстрочені податкові зобов’язання”

За видами активів або зобов’язань, між оцінками яких для відображення в балансі та цілей оподаткування виникла різниця

55 “Інші довгострокові зобов’язання”

За кожним кредитором та видами залучених коштів

Поточні зобов’язання

60 “Короткострокові позики”

За позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та за строками їх погашення

61 “Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями”

За кредиторами та видами заборгованості

62 “Короткострокові векселі видані”

За кожним виданим векселем та за строками їх погашення

63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

У розрізі країн за кожним постачальником та підрядником, за кожним контрактом, документом (рахунком) на сплату, в гривнях та у валюті, обумовленій у договорі

64 “Розрахунки за податками й платежами”

За видами податків

65 “Розрахунки за страхуванням”

За кожним видом зборів і відрахувань, за страхувальниками та окремими договорами страхування

66 “Розрахунки з оплати праці”

У розрізі кожного працівника

67 “Розрахунки з учасниками”

За кожним засновником та учасником, за видами виплат, за джерелами виплати дивідендів – прибуток звітного року, прибуток минулих років, резервний капітал

68 “Розрахунки за іншими операціями”

За підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими проводяться розрахунки

69 “Доходи майбутніх періодів”

За видами таких доходів, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду

Приклад організації аналітичного обліку за рахунком 50 “Довгострокові позики”:

Для рахунку 64 “Розрахунки за податками й платежами” приклад організації аналітичного обліку:


8.4. Організація проведення інвентаризації зобов’язань підприємства

Процес інвентаризації забезпечення зобов’язань і зобов’язань підприємства складається з 4 стадій:

Особливість проведення інвентаризації забезпечення зобов’язань і кредиторської заборгованості в цілому полягає у тому, що перевірка здійснюється за допомогою прийомів документального контролю.

Інвентаризація забезпечень зобов’язань полягає у перевірці обґрунтованості відповідності залишку зазначених сум на дату інвентаризації до переліку створюваних забезпечень (резервів), затвердженого розпорядчим документом керівника підприємства.

Залишок забезпечення (резерву) на оплату відпусток, включаючи відрахування на державне соціальне страхування з цих сум, станом на кінець звітного року визначається за орозрахунком, який базується на кількості днів невикористаної працівниками підприємства щорічної відпустки та середньоденної оплати праці працівників. Інвентаризація страхового резерву, який створюється для покриття ризиків неповернення основного боргу за кредитами, полягає в обґрунтуванні відповідності залишку зазначеного резерву до граничного розміру такого резерву на дату інвентаризації.

У ході інвентаризації розрахунків з контрагентами інвентаризаційна комісія на основі первинних документів перевіряє залишки на відповідних рахунках з обліку зобов’язань. За наявності простроченої заборгованості встановлюються особи, винні в недотриманні термінів погашення зобов’язань.

У ході проведення інвентаризації потрібно оформити виписки, які вказують на реальне існування кредиторської заборгованості, та надіслати їх всім кредиторам підприємства. Підприємства-кредитори протягом 10 днів з дня одержання цих виписок повинні підтвердити таку заборгованість або заявити свої заперечення з цього приводу.

Особливу увагу інвентаризаційна комісія повинна приділяти: перевірці дат виникнення і строків погашення зобов’язань, а також простроченої заборгованості; оцінці зобов’язань.

На рахунках обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками, іншими кредиторами повинні залишитися виключно погоджені суми. Реальність даних бухгалтерського обліку про стан розрахунків підтверджується актами звірки.

На суми заборгованості постачальників за невідфактурованими поставками після їх перевірки бухгалтерська служба повинна затребувати від постачальників розрахунково-платіжні документи.

У ході проведення інвентаризації за розрахунками з оплати праці перевіряється реальність заборгованості за розрахунковими відомостями, підсумки яких порівнюються з обліковими регістрами.

При інвентаризації отриманих кредитів перевіряється наявність і зміст договорів банківського кредиту, використання позикових коштів відповідно до цільового призначення, своєчасність відображення в бухгалтерському обліку отримання і погашення позикових сум, правильність відображення відсотків за користування кредитами.




1. Определение объёма работы отделения, контингента рабочих и их квалификации
2. медицинская экспертиза вещественных доказательств.html
3. Общая теория социальной коммуникации
4. Предварительный анализ финансового состояния предприятия на примере ОАО Арпак Предварител
5. Установление монгольского ига на Руси
6. Тема занятия Содержание часы дата 1 ТБ введе
7. Лекция 2 Конституционные правоотношения ~ общественные отношения урегулированные нормами кп в результа
8. Реферат Архітектура Київської Русі
9. Госво всеобщего благоденствия
10. Тема- ldquo;Совокупный спрос на рынке благrdquo; Руководители- Голубина В
11. Основы управления персоналом
12. ТЕМА 13- Підготовка органів спеціальної розвідки до виконання розвідувальних та спеціальних задач в тилу п
13. исторического опыта новым поколениям с целю подготовки их общественной жизни и труду осуществляемый общес
14. Роль ораторского мастерства в суде
15. Иудаизм
16.  Сущность сертификации продукции и систем качества
17. 1 Теоретические основы проблемы изучения механизмов памяти
18. . Общая характеристика систем электроснабжения городов РАЗДЕЛ 2
19. Кредитный характер современной денежной эмиссии
20. Обозначение Наименование Кол