Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 2 Електромеханічні комутаційні прилади і електронні комутаційні блоки типу Ч П Чп

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 5.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім Ю. КОНДРАТЮКА

 

Кафедра комп’ютерної інженерії

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ

з навчальної дисципліни

Системи комутації в електрозв'язку

Тема № 2  Електромеханічні комутаційні прилади і електронні комутаційні блоки типу «Ч», «П», «Чп».

Заняття №     Вивчення взаємодії основних блоків комутаційних систем

Полтава-2010


Навчальна та виховна мета

1. Вивчити параметри сигналів, які використовуються при встановленні з’єднання на  АТС.

2. Дослідити загальний алгоритм встановлення з’єднання на АТС.

3. Виховувати у студентів самостійність мислення

Навчально-методичне забезпечення

1. Проектор, слайди

Навчальна література

1. Костін Ю. С. Основи побудови аналогових систем комутації. Навчальний посiбник для студ. вищ. навч. закл. за напрямком Телекомунікації- Полтава: ПВІЗ, 2006. - 103 с.

2. Автоматическая коммутация: Учебник для ВУЗов /О.Н. Иванова, М.Ф.Кооп, З.С. Коханова, Г. Б. Метельский; под редакцией О.Н. Ивановой. – М.: Связь, 1988.

Навчальні питання та розрахунок часу

№ з/п

Навчальні питання

Час

1

2

3

І.

Вступна частина

5 хв.

ІІ.

Основна частина

1.Загальний алгоритм встановлення з’єднання.

2. Дослідження схеми обміну сигналами на мережі

3. Параметри сигналів, що передаються по абонентській лінії

40 хв.

25 хв.

15 хв.

ІІІ.

Заключна частина

5 хв.

  1.  
    ЗАГАЛЬНИЙ АЛГОРИТМ ВСТАНОВЛЕННЯ ЗЄДНАННЯ.

Якщо в КВ включаються не тільки ЗЛ, але і абоненти, його називають комутаційною станцією, окремим випадком якої є автоматичні телефонні станції (АТС). Автоматичні телефонні станції призначені для встановлення з'єднання між включеними в них абонентами або підключення цих абонентів до інших АТС або Кв. Проте для здійснення розмови недостатньо просто виконати електричне з'єднання двох АЛ між собою. Для того, щоб абоненти могли розмовляти необхідно подати живлення на мікрофони їх телефонних апаратів, а до цього прийняти адресну інформацію у викликаючого абонента ( аб. А), послати виклик абоненту (аб. Б), що викликається, і здійснити ще багато інших допоміжних дій. Тому окрім комутаційного поля АТС має і багато інших пристроїв.

Процес встановлення з'єднання на АТС складається з декількох етапів. При описі цього процесу викликаючого абонента звичайно скорочено називають абонентом А, а що викликається - абонентом Б. Розглянемо  основні етапи встановлення з'єднання.

Прийом заявки на встановлення з'єднання.

Перш за все необхідно прийняти сигнал виклику від абонента. Таким сигналом виклику на телефонних мережах є зняття телефонної трубки з телефонного апарату. Сам телефонний апарат можна умовно розділити на дві частини розмовну і викличну. В початковому стані (за відсутності виклику), коли мікротелефонна трубка знаходиться на апараті, вона натискуючи на перемикач важеля, підключає до абонентної лінії викличні прилади (дзвінок) для того, щоб прийняти сигнал виклику, якщо він поступить з АЛ.

Як тільки трубка знята з апарату тиск на перемикач важеля припиняється, і він своїми контактами відключає викликаючі прилади і підключає розмовні, замикаючи одночасно шлейф струму через ТА і АЛ на станцію. На вході кожної АЛ в АТС розміщується приймач сигналу виклику. Звичайно це електромагнітне реле, через обмотки якого до обох проводів двопровідної АЛ підключене джерело живлення. В більшості існуючих станцій це реле називається лінійним і позначається буквою Л. Як тільки в обмотці лінійного реле з'явиться струм, воно спрацює, змінюючи свій стан і тим самим фіксуючи наявність сигналу виклику від даної АЛ. Лінійне реле входить до складу абонентного комплекту (АК), який закріплюється за кожною АЛ. Таким чином, спрацьовування конкретного лінійного реле однозначно визначає номер, підключеної до нього АЛ, після чого АТС фіксує сигнал виклику від конкретного абонента.

Прийом адресної інформації.

Тепер необхідно встановити яке саме з'єднання вимагається абоненту А. Вид з'єднання (внутрішньостанційне або вихідне) і конкретного адресата можна визначити за адресною інформацією - номером, що набирає викликаючий абонент. Для цього необхідно цю адресну інформацію прийняти, зберегти, проаналізувати і використати для управління встановленням з'єднання. Звичайно ці дії розділені між двома пристроями: пристроєм для прийому, зберігання і видачі інформації і управляючим пристроєм, що аналізує адресну інформацію і управляючим процесом встановлення з'єднання. Отже, до того як абонент почне набирати номер до його АЛ вже повинен бути підключений пристрій прийому номера. В різних системах АТС цей пристрій називається по різному (на АТС з регістровим управлінням  –  це регістр), тому узагальнено назвемо  його  приймачем  номера (ПН).

Яким же чином абонент взнає чи підключений вже до його абонентної лінії ПН ? Для цього служить інформаційний безперервний тональний сигнал, частотою 425  Гц, названий «Відповідь станції» (ВС) або «Готовність станції» (ГС). Наявність цього сигналу означає, що до тієї, що викликається АЛ підключений ПН і абонент може набирати номер. Іноді у абонентів створюється враження, що сигнал ВС з'являється в трубці одночасно із зняттям її з ТА, проте за проміжок часу від зняття мікротелефонної трубки до появи сигналу ВС на станції виконується багато окремих операцій для пошуку вільного ПН і підключення його до викликаючої АЛ тієї.

Після отримання тонального сигналу ВС абонент А починає набирати номер абонента Б. Всі цифри номера, що набирають, приймаються і запам'ятовуються ПН. Після закінчення прийому адресної інформації, ПН передає в управляючий пристрій сигнал про те, що можна починати встановлення з'єднання. В сучасних системах автоматичної комутації управляючі і комутаційні пристрої мають високу швидкодію і малий час встановлення з'єднання. В старіших системах АТС, де управляючі пристрої побудовані на звичайних електромагнітних реле, швидкодія УП і комутаційних приладів набагато нижче, тому в цих системах УП починають виконувати аналіз адресної інформації і встановлення з'єднання не чекаючи закінчення набору номера абонентом.

Встановлення з'єднання між абонентами А і Б.

Отримавши номер абонента, що викликається, УП визначає сполучний шлях в межах станції до абонентної лінії абонента Б. або до КВ (АТС), якщо встановлюється вихідне з'єднання. Визначивши вільний сполучний шлях, УП видає команду на проключення з'єднання і видачу абонентам сигналів про те, що з'єднання встановлено. Для викликаючого абонента таким сигналом є «Посилка виклику» (ПВ), а для того, що викликається «Контроль посилки виклику» (КПВ). Під час посилки цих сигналів спеціальний пристрій контролю розмовного тракту (ПКРТ) контролює АЛ абонента, що викликається, щоб зафіксувати момент відповіді абонента Б.

Перевід сполучного тракту в розмовний стан.

Після відповіді абонента, що викликається, необхідно відключити сигнали ПВ і КПВ і підключити струм живлення мікрофонів до АЛ обох абонентів, щоб дати їм можливість здійснити розмову. Під час розмови АЛ обох абонентів контролюються для прийому сигналу відбою якого-небудь з абонентів.

Звільнення сполучних приладів

Після отримання сигналу відбою передається сигнал в УП і ПКРТ для руйнування з'єднання і повернення всіх приладів в початковий стан.   Цей процес називається звільненням.

2. ДОСЛІДЖЕННЯ СХЕМИ ОБМІНУ СИГНАЛАМИ НА МЕРЕЖІ

Процес встановлення з'єднання між абонентами телефонної мережі супроводжується передачею різних сигналів відповідно до етапів цього процесу. Схема  обміну  сигналами  на  мережі в процесі встановлення з'єднання приведена на рис.  1.1. Таким чином, процес встановлення з'єднання на АТС складається з наступних етапів:

початковий стан;

виклик абонентом А комутаційної станції   (1);

фіксація   виклику від абонента А;

підключення до АЛ-А приймача набору номера;

посилка абоненту А сигналу «Відповідь станції»   (2);

прийом і фіксація номера, що набирається абонентом А   (3);

підключення до АЛ абонента Б;

визначення стану АЛ-Б;

посилка сигналу «Виклик» абоненту Б і сигналу «Контроль посилки виклику» абоненту А   (4, 5);

відповідь абонента Б   (6);

встановлення розмовного стану і розмова   (7, 8);

фіксація сигналу відбою від одного з абонентів   (9, 10);

роз'єднання розмовного тракту і повернення приладів в  початковий стан;

посилка сигналу «Зайнято» абоненту, що не дав відбій   (13).

                                                      

3.ПАРАМЕТРИ СИГНАЛІВ, ЩО ПЕРЕДАЮТЬСЯ ПО АБОНЕНТСЬКІЙ ЛІНІЇ

Таблиця  1  –  Сигнали, що передаються в абонентській лінії

Найменування сигналів

Форма  сигналу

Параметри сигналів

Частота, Гц

Тривалість, с

Напруга, В

сигналу

паузи

Відповідь станції

42525

Неперервний

2,5 … 5

Занято

42525

0,3

0,3

2,5 … 5

Контроль по-силки виклику

42525

1

4

2,5 … 5

Виклик

25

1

4

80 … 110





1. Организация производства на предприятиях АПК
2.  Правоохранительные органы и правоохранительная деятельность
3. раздел электродинамики изучающая взаимодействие неподвижных электрических зарядов
4. 02 Допущено Міністерством освіти і науки України лист ’ 14-18
5. товары компании подразделяются на существующие и новые и вертикальной осью рынки компании которые так
6. Традиционная культура Московского государства
7. Монтень Мишель
8. Журналист года Редакция газеты Кугарчинские вести выдвигает кандидатуру Абдуллиной Гульдар Нурулло
9. Відродження або французькою мовою Ренесанс застосував у 16 столітті італійський історик мистецтва Джор
10. экономические и национальнокультурные различия в состоянии украинского населения Литвы и Польши
11. тема- сущность структура механизм
12. на тему- Выходные каскады в режиме В Выполнил- Проверил- Уфа 2001 г
13. тема в которой все взаимосвязано 2 типа отношений ~ парадигматические и синтагматические Эти 2 типа отнй
14. Тема занятия- МЕТОДИКА ОБСЛЕДОВАНИЯ И ОЦЕНКА СОСТОЯНИЯ ОРГАНОВ И СИСТЕМ В РАЗЛИЧНЕ ВОЗРАСТНЫЕ ПЕРИОДЫ АФ
15. Конфликтология 2й курс по результатам семинарских занятий по дисциплине Социальная политика1 И
16. ТЕМАХ УПРАВЛІННЯ РИТМІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ 05.
17. Розвиток уявлень про природу світла Поширення світла в різних середовищах Джерела і приймачі світла Поглинання і розсіювання світла Відбивання світла Закони відбивання світла
18.  Що собою представляють собою напівпровідники Напівпровідни~к матеріал електропровідність якого має
19. тема Англії Банківська система України Грошова система Обслуговування в готелях Персонал фірм.html
20. Прогнозирование дополнительных финансовых потребностей