Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Поняття та принципи конституційного ладу України У найзагальнішому вигляді конституційний лад це закрі

Работа добавлена на сайт samzan.net:


соціальні відносини, нація, національні меншини, корінні народи, соціокультурні відносини, державні символи, державний прапор, державний герб, державний гімн.

1. Поняття та принципи конституційного ладу України

У найзагальнішому вигляді конституційний лад - це закріплення в Основному Законі форми і засобів організації держави.

Конституційна держава характеризується обмеженістю державної влади правом на основі принципу суверенітету народу, якому належить вся повнота влади, і забезпеченням цієї обмеженості відповідними конституційними гарантіями.

Із загального поняття «конституційна держава» випливає визначення конституційного ладу певної держави.

Конституційний лад - це основоположні принципи організації та діяльності держави, які визначають форму і засоби її організації, забезпечують людині та громадянину права і свободи та характеризують її як конституційну державу.

Не можна ототожнювати поняття «конституційний лад» і «державний лад». Останнє є більш ширшим, ніж перше.

Державний лад може бути конституційним, якщо мова йде про конституційну державу, і неконституційним, як, наприклад, державний лад тоталітарної держави.

Державний лад - це система основних політико-правових, економічних, соціальних відносин, які закріплюються державно-правовими (конституційно-правовими) нормами.

Конституційний лад передбачає наявність юридичної конституції, але не зводиться лише до факту її існування. Конституційний лад може набути реального змісту лише за умови: 1) демократичного характеру конституції, 2) реального дотримання її положень.

Основні принципи конституційного ладу України - це система основних принципів організації державної влади в конституційній державі, взаємовідносини держави з людиною, громадянським суспільством.

Основні принципи конституційного ладу України закріплені у першому розділі Конституції України «Загальні засади». Він складається з 20 статей.

  1.   Суверенітет - необхідний атрибут державної влади і становить важливу засаду конституційного ладу України. Він вимагає: верховенства державної влади на всій території; єдності і неподільності державної влади; незалежності і самостійності державної влади (ст. 1; ч.1,3 ст. 2; ч. 1,2 ст. 17; ст. 18 Конституції України).
  2.   Демократизм передбачає правління, створеного і діючого за волею народу. Тільки народ є єдиним джерелом влади безпосереднього та через органи державної влади і місцевого самоврядування (ст. 1, ч. 2 ст. 5; ст. 69 Конституції України).
  3.   Соціальність. Здійснення ефективної соціальної політики. Держава допомагає перш за все тим групам населення, які не можуть самостійно підтримувати гідний людини рівень існування (сироти, інваліди, безробітні та ін.) - (ч. З ст. 24; ст. 51,52; ч.1 ст. 46 Конституції України).
  4.   Гуманізм конституційного ладу означає, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначається в Україні найвищою цінністю. Забезпечення прав і свобод людини і громадянина є головним обов'язком держави. Даний принцип закріплений в Конституції безпосередньо і конкретизований через перелік прав і свобод людини (ст. З Конституції України).
  5.   Плюралізм. Цей принцип виключає можливість існування в суспільстві будь-якої обов'язкової ідеології, передбачає завдання держави сприяти організації та діяльності всіх політичних партій, інших партій, діяльність яких не суперечить положенням Конституції і чинного законодавства України. Держава гарантує свободу ідеологічного вибору і політичної діяльності, заборони цензури, рівність усіх суб'єктів права власності та господарювання (ч. 1 ст. 15; ч. 4 ст. 15; ч. 1 ст. 36 Конституції України).
  6.   Розподіл влади. Організація державної влади в Україні здійснюється на принципі її розподілу на законодавчу, виконавчу, судову. Три гілки влади діють відносно самостійно і незалежно одна від одної таким чином, щоб не допустити можливості домінування однієї з них та узурпації внаслідок цього всієї повноти влади в одних руках. У функціонуванні державної влади на основі принципу поділу влади важливе значення має збалансованість повноважень органів, що належать до різних гілок влади, яка забезпечується сукупністю їх повноважень, що отримала назву системи стримувань і противаг (ст. 6 Конституції України).
  7.   Верховенство права. Сутність цього принципу полягає в тому, що держава може видавати лише такі закони, які відповідають принципам природного права. Складовими елементами принципу верховенства права є: верховенство закону, зокрема, визнання за Конституцією найвищої юридичної сили; панування закону, безумовне підпорядкування закону всіх членів суспільства та держави в цілому; визнання пріоритету прав людини перед державою; віднесення до предмету законодавчого регулювання найважливіших суспільних відносин у всіх сферах суспільного життя (ч. 1 ст. 8,11,13,14, ч. 2 ст. 19; ч. 1 ст. 68 Конституції України).




1. Органы международных конференций
2. а среднюю классические гимназии реальные училища и высшую университеты институты
3. Фаншетта Книги этой детской писательницы хорошо известны во Франции; ее повести Тайна черных камней и П
4. ЛЕКЦИЯ 2 ТТС 1 Организация ТС Задача ТРТС раскрытие закономерности синтеза функционирования и
5. Курсовая работа- Организация, оформление и учет лизинговых операций в кредитных организация
6. На тему- Контрольное задание 1 вариант 2; контрольное задание 4 вариант 2
7. 23 декабря 2011г. КОНТРАКТ 084-55008632-00628 Дата- 23 декабр
8. Контрольная работа по дисциплине Менеджмент Основные функции управления
9. экономического чуда
10. эмоциональный или физический дискомфорт дезориентация индивида вызванная попаданием в иную культурную ср
11. Лекция Основы технологии подготовки воды План Требования к качеству воды 2
12. Формы бесполого размножени
13. тематический факультет Кафедра математики и методики обучения математике.html
14. Тема 5. Сбытовая политика Распределение и продвижение товара
15. европейская идея приобрела после окончания Первой мировой войны
16. а этих двух процессов
17. Лекция 1 Информационное взаимодействие
18. Маскировка
19. Черном каньоне ~ Седона Грандканьон ~ Юг Пейдж Гленнканьон каньон Антилопы Долина Монументов
20. Реферат- Экологическое законодательство зарубежных стран