Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

з курсу ОПЕРАЦІЙНІ СИСТЕМИ до ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ 2 ldquo; Організація пакетних файлів і сценаріїв в

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

PAGE  10

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з курсу «ОПЕРАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

до ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ 2

  Організація пакетних файлів і сценаріїв в ОС Windows XP ”.

для студентів спеціальностей:
6.170101 «Безпека інформаційних і комунікаційних систем»
,
6.170103 «Управління інформаційною безпекою»

Львів, 2012

Методічні вказівки до лабораторних робіт за темою «Операційні системи» за курсом «Операційні системи» для студентів спеціальностей: 6.170101 «Безпека інформаційних і комунікаційних систем», 6.170103 «Управління інформаційною безпекою». / Укл. А.Е. Лагун, Ю.М. Костів - Львів: НУ «ЛП», 2012р.

Укладачі: А.Е. Лагун – к.т.н., доцент кафедри «Безпеки інформаційних технологій»;

      Ю.М. Костів – асистент кафедри «Безпеки інформаційних технологій».


Мета:  Вивчити принципи побудови та організації пакетних файлів і сценаріїв в середовищі ОС Windows XP.  

1. Короткі теоретичні відомості

Пакетний файл це неформатований текстовий файл ASCII, утримуючий одну або декілька команд ОС. Імена пакетних файлів мають розширення .bat або .cmd. ОС при роботі з пакетним файлом послідовно обробляє його команди після введення його імені в рядку командної оболонки або запуску з іншої програми. Іншим різновидом пакетного файлу є сценарій, котрий представляє собою програму, що складається з набору інструкцій для роботи програми або службової утиліти. Інструкції в сценаріях зазвичай виражаються за допомогою  правил та синтаксису відповідного додатку або службової утиліти в поєднанні з простими керуючими операторами, такими як оператори циклів і умовні оператори.

Пакетні файли і сценарії часто називають командними файлами, що містять будь-які команди. Деякі команди, такі як For, Goto і If  дозволяють виконувати обробку умов в пакетних файлах. Зокрема, If дозволяє запускати команди в залежності від виконання заданої умови. Інші команди дозволяють керувати введенням і виводом інформації, а також запускати інші пакетні файли. Спільно з командами, вивченими в попередніх лабораторних роботах, вище вказані команди дозволяють створювати пакетні файли практично для будь-яких цілей управління роботою і адміністрування ОС Windows XP.

Наступне, що необхідно відзначити при організації пакетних файлів і сценаріїв, є застосування змінних, які задають поведінку командної оболонки або ОС в цілому і так званих пакетних параметрів командного інтерпретатора, які використовуються в пакетному файлі для отримання інформації про налаштування середовища. Є можливість визначити поведінку середовища командної оболонки або всієї ОС за допомогою двох типів змінних середовища: системних і локальних.

Системні змінні визначають поведінку глобального середовища ОС. Локальні змінні визначають поведінку середовища в конкретному екземплярі командного інтерпретатора Cmd.exe.

Системні змінні середовища задаються заздалегідь в ОС Windows XP і доступні для всіх її процесів. Тільки користувачі з привілеями адміністратора можуть змінювати ці змінні.

Локальні змінні середовища доступні у випадку, коли користувач, для якого вони були створені, входить в систему. Зокрема, локальні змінні реєстру HKEY_CURRENT_USER підходять тільки для поточного користувача, але визначають поведінку глобального середовища ОС.

У наступному списку представлені різні типи змінних в порядку

убування їх пріоритету:

 вбудовані системні змінні,

 системні змінні реєстру HKEY_LOCAL_MACHINE,

 локальні змінні реєстру HKEY_CURRENT_USER,

 всі змінні середовища та шляхи, зазначені у файлі Autoexec.bat,

 всі змінні середовища та шляхи, зазначені в сценарії входу в систему,

якщо він є,

 змінні, використовувані інтерактивно в пакетному файлі або сценарії.

Щоб мати можливість підставити значення в змінну середовища з командного рядка або в пакетному файлі (сценарії), слід укласти ім'я відповідної змінної в символи відсотків (%), наприклад встановіть MyPath =% CD%. Символи відсотків вказують на те, що командний інтерпретатор повинен звернутися до значення змінної без посимвольного її розкладання і порівняння.

Командний інтерпретатор Cmd.exe може оперувати змінними з %0

по %9. При використанні пакетних параметрів  змінна% 0 замінюється іменем пакетного файлу, а змінні з %1 по %9 - на відповідні аргументи командного рядка. Для доступу до змінних більше %9 необхідно користуватися командою Shift. Параметр %* посилається на всі аргументи, які передаються пакетному файлу, за винятком %0.

Як приклад, розглянемо копіювання вмісту з каталогу 1 (Folder1) в каталог 2 (Folder2), де параметр %1 замінюється значенням Folder1, а параметр %2 відповідно значенням Folder2. У пакетному файлі Mybatch.bat слід ввести наступний рядок:

Xcopy %1\ *.* %2

Використовуйте пакетний файл Mybatch.bat наступним чином:

Mybatch.bat C: \ folder1 D: \ folder2

Результат буде таким же, як і при записі в пакетний файл рядків:

Xcopy C: \ folder1 \ * D *. \ Folder2 \

З пакетними параметрами можна також використовувати модифікатори. Модифікатори використовують інформацію про поточний диск і каталог як частину або повне ім'я файлу (каталогу).

Синтаксис модифікатора: %~ху, де х - символьне скорочення дії, визначеної модифікатором, у - ідентифікатор змінної (в діапазоні від 1 до 9).

У табл. 1 і 2 описані модифікатори, і задані можливі комбінації модифікаторів і кваліфікаторів для отримання більш складних результатів. У цих таблицях %1 і змінну середовища PATH можна замінити іншими значеннями пакетних параметрів.

Таблиця 1. Модифікатори і виконувані ними дії

Модифікатор

Опис

1

%~1

Розширення %1 і видалення лапок («»)

2

%~f1

Заміна %1 повним шляхом

3

%~d1

Заміна %1  на ім‘я диску

4

%~p1

Заміна %1 шляхом

5

%~n1

Заміна %1  на ім‘я файлу

6

%~x1

Заміна %1  на розширення ім‘я файлу

7

%~s1

Заміна шляхом, який містить короткі імена

8

%~a1

Заміна %1  атрибутами файлу

9

%~t1

заміна% 1 датою і часом модифікації файлу

10

%~z1

Заміна %1  розміром файлу

11

%~$PATH:1

пошук в каталогах, перерахованих в змінній середовища PATH, заміна% 1 повним ім'ям першого знайденого файлу. Якщо змінна середовища не визначена або пошук не виявив файлів, модифікатора видає порожній  рядок.

Таблиця 2. Комбінації модифікаторів і кваліфікаторів

Модифікатор

Опис

1

%~dp1

заміна% 1 ім'ям диску і шляхом

2

%~nx1

заміна% 1 ім'ям файлу та розширенням

3

%~dp$PATH:1

пошук в каталогах, перерахованих в змінної середовища PATH, і заміна% 1 ім'ям диска і шляхом до першого знайденого файлу

4

%~ftza1

заміна% 1 рядком, аналогічної результату роботи команди Dir

Ще один модифікатор, який є унікальним, має вигляд %*. Він представляє всі аргументи, передані  пакетному файлу. Цей модифікатор не використовується в комбінації з модифікатором  %~.

Виконуючим механізмом, що дозволяє реалізувати задумані в пакетному файлі або сценарії дії, є сервер сценаріїв ОС Windows XP, який дозволяє швидко запустити пакетний файл або сценарій, ввівши його ім'я в рядку командної оболонки. Сервер сценаріїв служить контролером засобів обробки сценаріїв в ОС Windows XP. Однак, на відміну від інших засобів обробки сценаріїв, сервер сценаріїв ОС Windows XP не вимагає багато пам'яті і є ідеальним засобом, як для інтерактивних, так і для пакетних сценаріїв, таких як сценарій входу в систему або сценарій адміністрування.

Існують дві версії сервера сценаріїв, доступних у вікні командної оболонки: Wscript.exe - дозволяє задавати параметри виконання сценаріїв в вікні властивостей, і Cscript.exe - дозволяє задавати параметри виконання сценаріїв за допомогою ключів командного рядка.

У ранніх версіях ОС Windows XP в якості мови сценаріїв підтримувалася лише мова команд MS-DOS. У порівнянні з новими мовами VBScript і JScript, мова команд MS-DOS має обмежений набір засобів, хоча й є більш компактним і швидким. Зокрема, в MS-DOS немає засобів для управління процесом виконання програми, в той час як сервер сценаріїв ОС Windows XP, заснований на  мові VBScript (JScript), дозволяє користуватися подібними перевагами і при цьому підтримувати мови команд MS-DOS.

Для розробки сценаріїв ОС Windows XP слід використовувати редактори сценаріїв JScript або VBScript (у складі Visual Basic Scripting Edition). При запуску сценарію з командного рядка, сервер сценарію читає і передає зміст зазначеного файлу зареєстрованому обробникові сценаріїв. Для визначення мови сценарію використовується розширення імені файлу (. vbs для

VBScript,. Js для JScript).

Приклад використання сценарію Wscript.exe. Створити текстовий файл, в якому набрати наступний текст :

WScript.Echo("Hello world!");

Зберегти файл з розширенням .js (замість .txt). Після запуску цього файлу з‘явиться повідомлення :

2.Порядок виконання роботи :

I. Створіть новий пакетний файл, скориставшись будь-яким текстовим

редактором. Ім'я пакетного файлу виберете самостійно.

II. Знайдіть завдання згідно свого варіанту описаного в таблиці 3 .

III. Синтезуйте алгоритм роботи пакетного файлу.

IV. Виберіть необхідний набір команд для реалізації алгоритму.

V. За допомогою вибраного набору команд запрограмуйте сценарій в

виді пакетного файлу, що реалізовує певну послідовність дій в середовищі ОС Windows XP.

VI. Збережіть текст пакетного файлу.

При виконанні завдання використовуйте наступні інструкції:

 скориставшись командою Start і вказавши шлях до пакетного файлу,

запустіть його на виконання, натиснувши Enter,

 вивчіть отриманий результат,

 перенесіть алгоритм, блок-схему і текст розробленого пакетного

файлу в звіт.

 зробіть висновок про виконану роботу і запишіть його в звіт.

Додаткову інформацію по можливостях командної оболонки можна отримати в довідці ОС Windows XP (Пуск |Довідка і підтримка) в розділах "Загальні відомості про командну оболонку","Довідник по параметрах командного рядка".

3. Зміст звіту до лабораторної роботи

Звіт по лабораторній роботі повинен містити:

1) титульний аркуш;

2) опис і мету роботи;

3) короткий опис службових команд і утиліт командної оболонки,

призначених для побудови і організації пакетних файлів і сценаріїв в

середовищі ОС Windows XP;

4) результати досліджень роботи службових команд і утиліт у відповідності з  завданням до лабораторної роботи;

5) алгоритмі, блок-схему і текст пакетного файлу (файлів);

6) висновків про виконану роботу.


Таблиця 3. Варіанти завдань до лабораторної роботи

Опис пакетного файлу

1

Пакетний файл, призначений для резервного копіювання файлів з певним розширенням з різних каталогів з можливістю створення резервного каталогу, у разі його відсутності в системі. Розширення файлів для копіювання задається в якості пакетного параметра. Резервне копіювання здійснюється щочетверга в 22:00. Через 3 хвилин після копіювання виводиться повідомлення "Резервне копіювання в каталог <шлях> завершено" і далі відбувається автоматичне виключення системи з примусовим закриттям усіх працюючих програм.

2

Пакетний файл, призначений для організації процесу пошуку і відображення текстового файлу. Пошук здійснюється по усіх локальних дисках. Ім'я текстового файлу задається пакетним параметром. Після того, як необхідний файл знайдений, у автоматичному режимі здійснюється його відображення в текстовому процесорі "Блокнот".

3

Пакетний файл, призначений для копіювання каталогу з його вмістом в задане місце. Каталог, котрий копіюється і місце призначення задаються в якості пакетних параметрів. Після копіювання каталогу файл-звіт, що містить інформацію про кількість скопійованих файлів і їх місце розташування, в автоматичному режимі завантажується в текстовий процесор "Блокнот".

4

Пакетний файл, призначений для переміщення каталогу з його вмістом в задане місце призначення із запитом на видалення, переміщуваного каталогу. Переміщуваний каталог і місце призначення задаються в якості пакетних параметрів. Після переміщення каталогу в окремий файл виводиться звіт, що містить два дерева каталогів тих місць, звідки і куди було здійснено переміщення. У кінці виводиться повідомлення виду "Звіт про переміщення знаходиться в каталозі <шлях>".

5

Пакетний файл, призначений для копіювання каталогу і включених в нього файлів, розташованих в місці, заданому певним шляхом. Повний шлях розташування і маска файлів, котрі копіюються, задаються в якості пакетних параметрів. Якщо в результуючому каталозі вже знаходяться ті, що копіюються файли, то повторне копіювання повинно супроводжуватися видачею застережливого повідомлення про існування файлів. У кінці виводиться повідомлення виду "Копіювання файлів з каталогу <шлях> у каталог <шлях> завершено".

6

Пакетний файл, призначений для створення звіту, котрий містить "Software part" (програмна частина), включаючу інформацію про вміст кореневих каталогів усіх логічних дисків в системі і "Hardware part" (апаратна частина),  відомості про конфігурацію комп'ютера і ОС, відомості про безпеку, параметри устаткування, такі як ОЗУ, дисковий простір, мережеві карти і інші. Файл-звіт копіюється в деякий мережевий каталог, що задається пакетним параметром, під ім'ям, що відбиває ім'я комп'ютера, з котрого отриманий цей звіт. У кінці виводиться повідомлення виду "Звіт знаходиться в мережевому каталозі <шлях>".

7

Пакетний файл, призначений для поглибленої перевірки жорсткого диску із створенням файлу звіту, шлях до якого задається в якості пакетного параметру. Перевірка жорсткого диску здійснюється щодня в 21:00. Впродовж 20 секунд по закінченні перевірки диску виводиться повідомлення "Перевірка диску завершена. Файл-звіт знаходиться в каталозі <шлях >" і далі здійснюється автоматичне перезавантаження системи.

8

Пакетний файл, призначений для резервного копіювання файлів системної теки Windows з можливістю створення резервного каталогу, у разі його відсутності в системі. Шлях до резервного каталогу задається в якості пакетного параметру Резервне копіювання здійснюється щодня в 23:00. У продовж 2 хвилин після копіювання виводиться "Резервне копіювання в каталог <шлях> завершено" і далі відбувається автоматичне виключення системи з примусовим закриттям усіх працюючих програм.

9

Пакетний файл, призначений для архівації і шифрування вказаного каталогу з його вмістом. Архівується каталог джерело за допомогою існуючого в системі архіватора (наприклад, WinRar), виклик якого здійснюється безпосередньо з пакетного файлу. Архів надалі шифрується і зберігається у визначеному місці на жорсткому диску. Шляхи до каталогу-джерела і місця призначення задаються в якості пакетних параметрів. У кінці виводиться повідомлення: "Шифрований архів збережений в каталог <шлях>".

10

Пакетний файл, призначений для видалення файлів по масці, розташованих в місці, заданому певним шляхом. Повний шлях розташування і маска файлів, що видаляються, задаються в якості пакетних параметрів. У процесі необхідно здійснювати запит на підтвердження видалення. У кінці виводиться повідомлення виду "Стерто файлів: <кількість> з каталогу <шлях>".

11

Пакетний файл, призначений для організації процесу пошуку і порівняння оригінального і резервної копії (.bak) одного і того ж файлу. Якщо оригінальний файл знайдений, то здійснити  його порівняння з резервною копією. Відмінності, знайдені при порівнянні, передаються в звіт, який зберігається у визначеному місці. Ім'я резервної копії файлу і шлях до місця призначення, де зберігається звіт про порівняння, задаються в якості пакетних параметрів. У кінці виводиться повідомлення виду "Звіт збережений в каталог <шлях>".

12

Пакетний файл, призначений для створення звіту, котрий містить "Software part" (програмна частина), включаючу інформацію про присутні в системі проінстальовані драйвера і "Hardware part" (апаратна частина), що включає відомості про конфігурацію комп'ютера і ОС, відомості про безпеку, параметри устаткування, такі як ОЗУ, дисковий простір і інші. Файл-звіт копіюється в деякий мережевий  каталог, що задається пакетним параметром, під ім'ям, відбиваючим IP -адрес комп'ютера, з якого отриманий цей звіт. У кінці виводиться повідомлення виду "Звіт знаходиться в каталозі <шлях>".

13

Пакетний файл, призначений для підрахунку файлів в каталозі, заданому певним шляхом. Повний шлях розміщення і розширення файлів задаються в якості пакетних параметрів. Організувати звіт з можливістю дописування в нього інформації виду "Каталог <шлях> містить <кількість> файлів з <розширення> розширенням"

14

Пакетний файл, призначений для резервного копіювання каталогу, заданого певним шляхом, і файлів що містяться в йому з можливістю створення резервного каталогу, в випадку його відсутності в системі. Шляхи до каталогу-джерела і місце призначення задаються в якості пакетних параметрів. Резервне копіювання здійснюється щодня в 23:59. Упродовж 5 секунд після копіювання виводиться повідомлення "Резервне копіювання в каталог <шлях> завершено" і далі проходить автоматичне перезавантаження системи.

15

Пакетний файл, призначений для віддзеркалення статистики по атрибутам файлів в каталозі, заданому певним шляхом. У каталозі файли з певним атрибутом підраховуються, а їх кількість передається в текстовий файл статистики з дописуванням в нього інформації виду "Файли з атрибутом <атрибут>: <кількість>". Шляхи до каталогу і місця призначення, де зберігається файл статистики, задаються в якості пакетних параметрів. У кінці виводиться повідомлення виду "Звіт збережений в каталог <шлях>".

16

Пакетний файл, призначений для копіювання файлів з певним розширенням і шляхом в задане місце з їх наступним шифруванням. Розширення файлів для копіювання, повний шлях розташування і шлях до місця призначення задаються в якості пакетних параметрів. У кінці виводиться повідомлення виду "Копіювання файлів з каталогу <шлях> у каталог <шлях> завершено. Шифрування скопійованих даних завершене".

17

Пакетний файл, призначений для організації процесу пошуку і порівняння оригінальної і резервної копії (.bak) одного і того ж файлу. Ім'я резервної копії файлу передається в якості пакетного параметру. Якщо оригінальний файл знайдений, то здійснюється його порівняння з резервною копією. Відмінності, знайдені при порівнянні, передаються в звіт, який, у автоматичному режимі завантажується в текстовий процесор "Блокнот".

18

Пакетний файл, призначений для створення звіту, котрий містить інформацію про присутніх в системі завантажених драйверах і що відображає список додатків і служб, що виконуються на комп'ютері. Файл-звіт копіюється в деякий мережевий каталог, що задається пакетним параметром, під ім'ям, відбиваючим MAC -адрес комп'ютера, з якого отриманий цей звіт. У кінці виводиться повідомлення:  "Звіт знаходиться в мережевому каталозі <шлях>".

19

Пакетний файл, призначений для копіювання файлів, визначених маскою і шляхом, в задане місце призначення з їх наступною архівацією. Архівація здійснюється за допомогою доступного в системі архіватора (наприклад, WinRar), виклик якого здійснюється безпосередньо з пакетного файлу. Маска файлів для копіювання, повний шлях розташування і шлях до місця призначення задаються в якості пакетних параметрів. У кінці виводиться повідомлення виду "Копіювання файлів з каталогу <шлях> у каталог <шлях> завершено. Архівація скопійованих даних завершена".

20

Пакетний файл, призначений для видалення файлів з певним розширенням, розташованих в місці, заданому визначеним шляхом. Повний шлях розташування і розширення файлів, що видаляються, задаються в якості пакетних параметрів. У процесі необхідно здійснювати запит на підтвердження видалення. Після видалення в окремий файлів виводиться звіт, що містить список видалених файлів, з їх повним шляхом, який у свою чергу, в автоматичному режимі завантажується в текстовий процесор "Блокнот".

21

Пакетний файл, призначений для створення звіту подій і їх властивостей з журналу подій на локальному комп'ютері. Журнали подій : Application, System і Security. Файл-звіт копіюється в деякий мережевий каталог, що задається пакетним параметром, під ім'ям, відбиваючим IP -адрес комп'ютера, з якого отриманий цей звіт. У кінці виводиться повідомлення  "Звіт знаходиться в мережевому каталозі <шлях>".

22

Пакетний файл, призначений для переміщення файлів з певним розширенням з каталогу-джерела в задане місце призначення. Розширення файлів, каталог-джерело і місце призначення задаються в якості пакетних параметрів. Після переміщення створюється звіт, що містить список переміщених файлів з шляхом, і завантажується в текстовий процесор "Блокнот".

23

Пакетний файл, призначений для резервного копіювання каталогу, заданого певним шляхом, і файлів що містяться в ньому з можливістю створення резервного каталогу, в випадку його відсутності в системі. Шляхи до каталогу і місця призначення задаються в якості пакетних параметрів. Резервне копіювання здійснюється щодня в 23:30. Впродовж 10 секунд після копіювання виводиться повідомлення "Резервне копіювання в каталог <шлях> завершено" і далі відбувається автоматичне перезавантаження системи.

24

Пакетний файл, призначений для копіювання дерева каталогів з каталогу-джерела в задане місце призначення. Копійоване каталог-джерело і місце призначення задаються в якості пакетних параметрів. Після копіювання звіт, з деревом каталогів та місцем його розташування, в автоматичному режимі завантажується в текстовий процесор "Блокнот".

25

Пакетний файл, призначений для організації процесу пошуку і копіювання файлів з певним розширенням. Пошук здійснюється по усіх локальних дисках. Розширення файлів і місце призначення, куди необхідно копіювати файли, задаються в якості пакетних параметрів. У кінці виводиться повідомлення "Файли знайдені і скопійовані в каталог <шлях>".

26

Пакетний файл, призначений для копіювання системних і прихованих файлів з каталогу-джерела в задане місце призначення. Каталог-джерело і місце призначення задаються в якості пакетних параметрів. Після копіювання звіт, що містить список скопійованих файлів з шляхом, в автоматичному режимі завантажується в текстовий процесор "Блокнот".




1. О внесении изменений в отдельные законодательные акты Российской Федерации по вопросам обязательного пенс
2. военного коммунизма расценивая ее не просто как сумму вынужденных войной чрезвычайных мер а как прорыв в
3.  Особенности рынка продукции производственного назначения 285 в технической документации и поддающихся од
4. Требования промышленной безопасности при производстве и потреблении продуктов разделения воздуха
5. Перевод- Дарина Кравец Главный редактор- Анастасия Максимчук Оформление- Никита Кравченк.html
6. Дымы металлов
7. строительный университет Кафедра оснований фундаментов динамики сооружений иинженерной геологии
8.  Учебная деятельность является ведущей в школьном возрасте потому что вопервых через нее осуществляются
9. Биология - наука о живом1
10. МБУЗЦРБ Шелудько А
11. Лабораторна робота ’ 1~6 Лабораторна робота ’ 1~6 Лаб.html
12. Тема- Комплексное обеспечение инновационной деятельности Правовое обеспечение Правовое обеспечение.
13. Трудовой договор
14. Особенности взаимоотношении Великобритании и Индии на межгосударственном уровне
15. Как называются любые отклонения от обычного нормального хода событий паронормальные ситуации.
16. Лекция 4. Теория предложения Вопросы- Альтернативные издержки Кривая предложения Ценовая эласт
17. Курсовая работа по теме Происхождение права Выполнил- студент группы Пр
18. Тема-Интернеттехнологии в маркетинге Иваново 2004 УДК 681
19. Тема 9 Антикризисное финансовое управление предприятием Сущность и основные задачи антикризисного
20. Сибирский государственный медицинский университет Федерального агентства по здравоохранению и социальном