Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 1.1

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

СТАТУТ

ТОВАРИСТВА СПРИЯННЯ ОБОРОНІ УКРАЇНИ

(ТСО УКРАЇНИ)

м. Київ                                                                                                    2007 рік

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Товариство сприяння обороні України (далі Товариство) є всеукраїнським громадським добровільним оборонно-патріотичним і спортивно-технічним об'єднанням громадян.

1.2. У своїй діяльності Товариство керується Конституцією України, чинним законодавством і цим Статутом.

1.3. Мета Товариства – сприяння обороні і підготовці членів Товариства до праці й захисту Батьківщини.

1.4. Товариство взаємодіє з органами державної влади, громадськими організаціями і колективами громадян.

Всі питання взаємовідносин з громадськими організаціями України та інших держав вирішуються на договірних і добровільних засадах.

Товариство є правонаступником ДТСААФ УРСР.

1.5. Діяльність Товариства поширюється на територію України.

1.6. Місцезнаходження Центрального комітету – м. Київ.

 

2. ЗАВДАННЯ ТОВАРИСТВА

І НАПРЯМИ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ

2.1. Основні завдання Товариства:

- представлення і захист законних інтересів Товариства і законних інтересів його членів в органах державної влади і громадських організаціях;

- патріотичне виховання членів Товариства, пропаганда серед населення Конституції і законів України про захист Вітчизни;

- підготовка призовників з військово-технічних спеціальностей;

- приймає участь в освітній діяльності та підготовці для народного господарства кадрів масових технічних професій згідно з законодавством України;

- розвиток серед членів Товариства технічних і прикладних видів спорту (авіаційного, автомото, радіо, водних видів спорту, моделізму, стрілецького, багатоборства), а також службового собаківництва з усіма видами кінологічної діяльності.

2.2. Для виконання статутних завдань Товариство у встановленому законом порядку:

- спільно з органами державної влади, підприємствами, установами і організаціями проводить виховання членів Товариства в дусі патріотизму, готовності до захисту Батьківщини і праці;

- на договірних засадах бере участь в підготовці спеціалістів для Збройних Сил і кадрів масових технічних професій;

- сприяє розвитку технічних і прикладних видів спорту;

- надає допомогу місцевим органам влади в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- прищеплює молоді інтерес до технічної творчості, винахідницької і раціоналізаторської діяльності;

- здійснює необхідну господарську, комерційну діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ і організацій з статусом юридичної особи, може виступати засновником банків;

- здійснює зовнішньоекономічну діяльність;

- створює і вдосконалює навчально-матеріальну і спортивну базу (тири, аеродроми, радіополігони, водні бази та станції, автодроми, мотодроми, кордодроми та інші);

- підтримує прямі міжнародні контакти і зв'язки, укладає відповідні угоди, а також бере участь у здійсненні заходів, які не суперечать міжнародним зобов'язанням України.

3. ЧЛЕНИ ТОВАРИСТВА, ЇХ ПРАВА І ОБОВ'ЯЗКИ

3.1. Членом Товариства може стати будь-який громадянин України, який досяг 14 років, визнає Статут і сплачує членські внески.

Членство в Товаристві може бути індивідуальним і колективним.

3.2. Прийом в індивідуальні члени Товариства проводиться комітетом (зборами) первинної організації за заявою громадянина.

Вихід з Товариства здійснюється за власним бажанням або за рішенням комітету (зборів).

3.3. Колективними членами Товариства можуть стати трудові колективи підприємств, організацій, навчальних закладів та інші організації.

Оформлення колективного членства в Товаристві та його припинення здійснюється за рішенням колективу, організації.

3.4. Члени Товариства мають право: брати активну участь у виробленні, прийнятті й виконанні рішень; обирати і бути обраними до керівних органів; звертатися із заявами до керівних органів Товариства і добиватися відповіді по суті; вільного виходу з Товариства. Їм забезпечується першочергове право навчатися у навчальних організаціях Товариства, на курсах, в гуртках і клубах, користуватися спортивним обладнанням та інвентарем, брати участь у змаганнях, конкурсах, виставках та інших заходах.

3.5. Члени Товариства зобов'язані: виконувати вимоги Статуту; всебічно готувати себе до праці й захисту Батьківщини; подавати приклад у додержанні законності і норм суспільної моралі; пропагувати мету і завдання Товариства; сплачувати членські внески.

3.6. За активну участь у діяльності Товариства, високі навчальні, спортивні та інші досягнення члени Товариства мають такі види заохочення: оголошення подяки, занесення до книги Пошани, нагородження грамотами, дипломами і знаками Товариства, призами, пам'ятними подарунками, грошовими преміями, представлення до присвоєння почесних звань і нагородження державними відзнаками.

4. СТРУКТУРА ТОВАРИСТВА ТА ЙОГО КЕРІВНІ ОРГАНИ

4.1. Товариство будується за виробничо-територіальним принципом. Організаційну основу Товариства складають первинні організації. Вони об'єднуються по території в районні, міжрайонні, міські та об'єднані райміські організації, які входять до складу організації Автономної Республіки Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних, Київської і Севастопольської міських організацій Товариства, які є для них вищестоящими і складають Товариство сприяння обороні України.

4.2. Організації Товариства всю роботу будують на основі поваги до особистої думки і гідності кожного члена Товариства, широкого демократизму і гласності, виборності, законності, підзвітності і колегіальності в роботі керівних органів усіх ступенів, додержання вимог Статуту, персональної відповідальності за виконання прийнятих рішень і своїх зобов'язань, постанов вищестоящих органів. Рішення вищестоящих комітетів обов'язкові для нижчестоящих організацій.

4.3. Вищими керівними органами є:

- для первинних організацій – загальні збори їх членів або конференції;

- для районних, міжрайонних, міських, обласних, Київської і Севастопольської міських і організації Автономної Республіки Крим – відповідні конференції;

- для ТСО України – з'їзд Товариства.

Збори, конференції, з'їзд вважаються правомочними, якщо на них присутні більше половини членів організації або обраних делегатів.

4.4. Загальні збори і конференції визначають кількісний склад комітету і обирають його, а з'їзд – Центральний комітет.

4.5. Контроль за фінансово-господарською діяльністю організацій Товариства та самого Товариства здійснюють ревізійні комісії.

4.6. Вибори комітетів за рішенням зборів, конференцій, а Центрального комітету за рішенням з'їзду проводяться персонально або списком, відкритим або таємним голосуванням при вільному обговоренні кандидатур. Обраними вважаються кандидатури, за яких проголосувало понад половину присутніх на зборах, конференції, з'їзді.

4.7. Вибори і звільнення голів організацій, їх заступників проводяться із членів відповідних комітетів на пленумах цих комітетів. Вони можуть проводитися на альтернативній основі, відкритим або таємним голосуванням. Рішення вважається прийнятим, якщо за кандидатуру проголосувало понад половину членів комітету, присутніх на пленумі.

4.8. Якщо член комітету не виправдав довір'я, не виконує своїх обов'язків, втратив зв'язок з Товариством, то він за ініціативою самого органу або за представленням вищестоящого органу може бути виведений з його складу рішенням даного органу відкритим або таємним голосуванням, якщо за це проголосувало не менше половини присутніх. При необхідності рішенням пленуму допускається кооптація членів комітету з послідуючим затвердженням його на з'їзді, конференції.

4.9. В ТСО України, організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київській і Севастопольській міських, районних, міжрайонних, міських та об'єднаних райміських організаціях для поточної роботи, організації і перевірки виконання рішень, подання допомоги нижчестоящим організаціям і забезпечення діяльності комітету під керівництвом голови створюється апарат комітету.

4.10. З метою розвитку демократичних засад у всіх ланках Товариства можуть створюватися ради керівників, громадські відділи, комісії, федерації та ін. Порядок їх створення і роботи визначається комітетами.

4.11. Первинні організації створюються за місцем роботи, навчання, проживання громадян. Рішення про їх створення і розпуск приймається загальними зборами з наступним затвердженням комітетом міської, районної, міжрайонної організації.

В первинних організаціях для ведення поточної роботи обираються на зборах (конференціях) строком на 2-3 роки комітети (голови, їх заступники) та ревкомісії (ревізори). Вся робота, як правило, ведеться на громадських засадах.

У великих організаціях за рахунок власних коштів можуть встановлюватися посади звільнених працівників. Цим організаціям рішенням комітету організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київського і Севастопольського міських комітетів можуть надаватися права районних. В цих же організаціях за рішенням загальних зборів можуть створюватися цехові організації.

Для вирішення поточних завдань проводяться загальні збори або конференції, які скликаються при необхідності, але не рідше одного разу на рік. У великих організаціях окремі питання можуть розглядатися на делегатських зборах.

Первинні організації Товариства:

- проводять заходи з патріотичного виховання членів Товариства, пропагують серед громадян вимоги Конституції України і чинного законодавства з питань оборони;

- сприяють роботі підприємств, установ і організацій по підготовці молоді до трудової діяльності і військової служби;

- беруть участь у створенні і вдосконаленні навчально-матеріальної бази;

- спільно з молодіжними і спортивними організаціями проводять роботу по фізичному вихованню громадян і масові змагання з технічних видів спорту;

- ведуть персональний облік своїх членів і приймають членські внески;

- роз'яснюють мету і завдання Товариства, залучають нових членів, ведуть індивідуальну роботу з членами організації;

- проводять роботу по розвитку самодіяльної технічної творчості молоді;

- пропагують і розповсюджують лотерею Товариства;

- ведуть облік матеріальних засобів і коштів, надають місцевим фінансовим органам, райміськкомітетам встановлену статистичну і бухгалтерську звітність.

Первинні організації для виконання статутних завдань можуть створювати спортивно-технічні клуби, курси, гуртки і секції, купувати техніку і майно, здійснювати госпрозрахункову й іншу комерційну діяльність, яка не суперечить чинному законодавству і Статуту Товариства.

Первинні організації в своїй діяльності керуються Статутом Товариства. Можуть бути юридичними особами після реєстрації їх в порядку, встановленому чинним законодавством. Первинні організації можуть також діяти на підставі власних статутів (положень), які не суперечать Статуту Товариства, приймаються загальними зборами і затверджуються бюро комітету районної, міжрайонної і міської організації.

4.12. Районні, міжрайонні, міські, об'єднані райміські, обласні, Київська і Севастопольська міські організації і організація Автономної Республіки Крим:

- у межах своєї території об'єднують всі первинні організації Товариства, проводять військово-патріотичну, оборонно-спортивну роботу, забезпечують виконання вимог Статуту Товариства, рішень, постанов вищестоящих органів. На території району (кількох районів) або міста за рішенням комітету організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київського і Севастопольського міських комітетів можуть створюватися центри технічної і спортивної роботи на базі навчальних, районних (міських) і спортивно-технічних організацій у встановленому порядку.

Конференції районних, міжрайонних, міських, обласних, Київської і Севастопольської міських і організації Автономної Республіки Крим скликаються не рідше одного разу на п'ять років. Рішення про їх скликання, норми представництва і порядок обрання делегатів приймаються відповідними комітетами.

Районна, міжрайонна, міська, обласна, Київська і Севастопольська міські конференції і конференція організації Автономної Республіки Крим:

- обговорюють і затверджують звіти відповідного комітету і намічають чергові завдання організації;

- обирають комітет організації і ревізійну комісію;

- обирають делегатів на конференції вищестоящих організацій Товариства і з'їзд ТСО України.

Районний, міжрайонний, міський, обласний, Київський і Севастопольський міські комітети і комітет Автономної Республіки Крим є керівними органами в період між конференціями. Комітети збираються на свої засідання по необхідності, але не рідше одного разу на рік.

Для вирішення питань статутної діяльності, керівництва організаціями між пленумами, контролю і перевірки виконання прийнятих ними рішень комітети обирають бюро в складі голови організації ТСО, його заступників і членів Бюро. Бюро скликається при необхідності, але не рідше одного разу на три місяці.

Кількісний склад бюро визначається комітетами.

4.13. Районний, міжрайонний, міський та об'єднаний райміський комітет:

- вирішує питання організаційної, фінансово-господарської та іншої діяльності, матеріально-технічного забезпечення організації;

- вносить зміни і доповнення до Статуту районної, міжрайонної і міської організації з наступним затвердженням на конференції;

- керує діяльністю первинних організацій, надає їм допомогу в роботі, матеріально-технічному забезпеченні, веде облік членів Товариства по кожній первинній організації;

- навчає голів і активістів первинних організацій, узагальнює і поширює передовий досвід роботи;

- спільно з навчальними і спортивно-технічними організаціями проводить оборонно-масову і військово-патріотичну роботу серед призовної і допризовної молоді;

- проводить роботу по розвитку технічних видів спорту, підготовці тренерів, керівників спортивних секцій, інструкторів і суддів зі спорту, організовує спортивні заходи, в тому числі платні у встановленому порядку;

- сприяє підготовці кадрів масових технічних професій, надає послуги населенню і організаціям;

- створює і розвиває матеріально-технічну базу;

- взаємодіє з органами державної влади, підприємствами, громадськими та іншими організаціями в інтересах розвитку оборонно-масової, спортивної і виробничої діяльності Товариства;

- розглядає виробничі і фінансові плани, штатні розклади, встановлені звіти і баланси, затверджує кошториси прибутків і витрат;

- організовує роботу по розповсюдженню лотереї Товариства, у тому числі спільно з іншими організаціями;

- представляє і захищає інтереси членів Товариства в органах державної влади і громадських організаціях.

4.14. Бюро районного, міжрайонного, міського та об'єднаного райміського комітету:

- розглядає і затверджує перспективний і поточні плани роботи комітету;

- затверджує зведений річний бухгалтерський звіт діяльності організації;

- заслуховує голів первинних організацій, керівників клубів, підприємств, курсів та інших підвідомчих організацій про їх діяльність;

- розглядає договори та угоди на здачу в оренду приміщень і техніки, участь в спільних підприємствах та іншій господарській діяльності;

- розглядає і затверджує кандидатури на голів первинних організацій;

- затверджує рішення керівних органів первинних осередків про їх створення і ліквідацію та приймає рішення про створення і ліквідацію, або реорганізацію спортивних організацій (спортивні клуби, спортивно-технічні клуби, спортивно-стрілецькі клуби, гуртки, секції та інше), підприємства, кооперативи та інші госпрозрахункові організації безпосереднього підпорядкування за встановленим законами порядком, за рахунок коштів Товариства;

- створює і розподіляє резервний фонд матеріальних коштів відповідно із статутними завданнями;

- приймає рішення про подальше використання майна підвідомчих організацій у випадку їх ліквідації з подальшим затвердженням на конференції.

4.15. Голова районної, міжрайонної, міської та об'єднаної райміської організації:

- підпорядковується голові організації Автономної Республіки Крим, обласної організації;

- керує діяльністю комітету, голів первинних організацій і керівників підвідомчих організацій Товариства;

- представляє і захищає в державних органах і громадських організаціях району, міста законні інтереси організації і членів Товариства;

- розробляє і затверджує структуру і штати апарату районного, міжрайонного і міського комітету;

- приймає і звільняє з роботи штатних співробітників;

- за рішенням бюро укладає і припиняє договори та угоди;

- затверджує статути створюваних комітетом госпрозрахункових підприємств, курсів, спортивних і комерційних організацій Товариства;

- проводить інструктування і навчання голів і активістів первинних організацій Товариства;

- несе відповідальність за правильне й ефективне використання майна і коштів, що знаходяться в районній, міській організації Товариства;

- має право підпису фінансових документів.

4.16. Комітет організації Автономної Республіки Крим, обласний, Київський і Севастопольський міський комітет Товариства:

- керує діяльністю комітетів, організацій, підприємств, що входять до його складу, надає їм допомогу, організовує навчання штатних працівників і активу;

- вносить зміни і доповнення до Статуту обласної і їй рівній організації з подальшим затвердженням на конференції;

- організовує, надає методичну допомогу у підготовці спеціалістів для Збройних Сил і кадрів масових технічних професій, контролює стан і якість їх підготовки;

- відповідно із Статутом змінює організаційну структуру організацій Товариства, які входять до її складу;

- здійснює керівництво і контроль за фінансово-господарською та іншою діяльністю;

- розглядає плани, кошториси, штатні розклади на утримання свого апарату, встановлені звіти і баланси;

- разом з державними, громадськими та іншими організаціями проводить оборонно-масову, військово-патріотичну і спортивну роботу;

- веде роботу по створенню і розвитку матеріально-технічної бази районних, міжрайонних, міських, первинних, навчальних, спортивно-технічних, авіаційних організацій і шкіл, надає їм допомогу в матеріально-технічному забезпеченні;

- здійснює контроль за матеріально-технічними ресурсами і веденням встановленої звітності в організаціях Товариства;

- за погодженням з районними, міжрайонними і міськими комітетами створює і розподіляє резервний фонд матеріальних засобів і коштів;

- організовує роботу по розповсюдженню лотереї Товариства. Може випускати і розповсюджувати місцеву лотерею, в тому числі з іншими організаціями;

- представляє інтереси організації та її членів в органах державної влади і громадських організаціях.

4.17. Бюро комітету організації Автономної Республіки Крим, обласного, Київського і Севастопольського міських комітетів:

- розглядає і затверджує перспективний план роботи комітету організації Автономної Республіки Крим, обласного, Київського і Севастопольського міських комітетів на наступний рік;

- затверджує бюджетний, зведений річний бухгалтерський звіти і баланс фінансово-господарської діяльності комітету;

- затверджує рішення керівних органів районних, міжрайонних і міських організацій про їх створення, ліквідацію або реорганізацію, створює, ліквідує або реорганізує професійно-технічні навчальні заклади (за погодженням з керівництвом ТСО України), навчально-методичні центри (кабінети), спортивні, спортивно-технічні, промислові, ремонтно-будівельні, комерційні, інші госпрозрахункові організації у встановленому порядку за рахунок коштів Товариства, подає клопотання на Бюро ЦК ТСО України про створення, реорганізацію та ліквідацію вищого навчального закладу;

- приймає рішення про здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

- заслуховує голів районних, міжрайонних, міських організацій, керівників навчальних, спортивних, авіаційних організацій, промислових підприємств обласного підпорядкування про їх діяльність;

- розглядає і затверджує кандидатури на голів районних, міжрайонних і міських організацій;

- приймає рішення про зміну структури організації у випадку зміни адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя;

- відміняє рішення виборних органів районних, міжрайонних та міських організацій ТСО України, якщо вони суперечать Статуту або рішенням керівних виборних органів Товариства і обласної організації;

- затверджує статути (положення) районних, міжрайонних, міських організацій Товариства;

- створює і розподіляє резервний фонд матеріальних засобів і коштів;

- приймає рішення про подальше використання майна організацій у випадку їх ліквідації, реорганізації.

4.18. Голова організації Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Севастопольської міських організацій:

- очолює організацію та керує її роботою;

- представляє і захищає в державних органах і громадських організаціях Автономної республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя законні інтереси організації і членів Товариства;

- затверджує структуру і штати апарату комітету організації Автономної Республіки Крим, обласного, Київського і Севастопольського міського комітету;

- розпоряджається коштами у межах своєї компетенції;

- за рішенням бюро укладає і припиняє договори і угоди;

- затверджує статути заснованих і створюваних комітетом підприємств, навчальних, спортивних та інших організацій Товариства;

- відповідає за навчання штатних працівників комітетів і організацій безпосереднього підпорядкування;

- несе відповідальність за правильне й ефективне використання майна і коштів організаціями ТСО Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя;

- має право підпису фінансових документів;

- приймає і звільняє з роботи працівників штатного апарату обласного комітету та штатних керівників організацій обласного підпорядкування.

Районні, міжрайонні, міські, об'єднані райміські організації мають свої Статути (положення), які не суперечать Статуту Товариства, приймаються їх вищими керівними органами та затверджуються бюро комітету організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських організацій і реєструються у встановленому порядку.

Районні, міжрайонні, міські, об'єднані райміські організації об'єднуються в обласні організації, які також мають свої Статути, що приймаються їх вищими керівними органами, затверджуються Бюро ЦК ТСО України. В разі їх реєстрації в місцевих органах державної виконавчої влади вони набувають статусу юридичної особи.

5. ВИЩІ ОРГАНИ ТОВАРИСТВА

5.19. Вищим керівним органом Товариства є з'їзд. Чергові з'їзди скликаються Центральним комітетом не рідше одного разу на п'ять років.

Дата скликання, норми представництва і порядок обрання делегатів на з'їзд встановлюються Центральним комітетом не пізніше, ніж за два місяці до його відкриття.

Позачерговий з'їзд Товариства скликається за рішенням Пленуму Центрального комітету або конференції не менше третини обласних організацій. У цьому разі делегати на з'їзд обираються на пленумах організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських організацій Товариства за встановленими ЦК ТСО України нормами представництва.

5.20. З'їзд Товариства:

- заслуховує звіти Центрального комітету і Центральної Ревізійної комісії, приймає постанови і оцінює їх роботу;

- визначає основні напрями, найважливіші питання життя і діяльності Товариства, намічає чергові завдання;

- приймає Статут Товариства, вносить в нього зміни і доповнення;

- обирає Центральний комітет ТСО України, Центральну Ревізійну комісію строком на п'ять років;

- приймає рішення про реорганізацію або ліквідацію Товариства.

5.21. У період між з'їздами всією діяльністю Товариства керує Центральний комітет ТСО України. З його складу на Пленумі обирається голова ТСО України, перший заступник голови та заступники. Чергові пленуми скликаються не рідше одного разу на рік.

Голова ТСО України та його заступники за їх бажанням можуть виконувати свої обов'язки як на платній основі, так і безоплатно на громадських засадах.

5.22. Центральний комітет ТСО України:

- організовує взаємодію з органами державної влади, державними і громадськими організаціями України, керівними органами оборонно-патріотичних і спортивно-технічних товариств інших країн;

- обирає голову Товариства, його першого заступника та заступників, Бюро ЦК ТСО України строком на п'ять років;

- керує діяльністю організацій Товариства, розробляє документи, що регламентують їх роботу з основних напрямків діяльності;

- здійснює контроль за виконанням вимог Статуту, рішень з'їздів і власних постанов;

- вносить зміни і доповнення до Статуту Товариства з наступним затвердженням на з'їзді;

- організовує виконання замовлень і договорів по підготовці спеціалістів для Збройних Сил і кадрів масових технічних професій, подає матеріально-технічну і методичну допомогу, аналізує практику роботи;

- спільно з комітетом організації Автономної Республіки Крим, обласними, Київським і Севастопольським міськими комітетами здійснює підбір, розстановку, навчання і виховання кадрів керівного складу;

- бере участь у розробці методичних рекомендацій з військово-патріотичного виховання членів Товариства і призовної молоді;

- організовує і визначає порядок проведення і забезпечення всеукраїнських і міжнародних спортивних заходів, реєструє рекорди і досягнення з технічних і прикладних видів спорту;

- за погодженням з комітетом організації Автономної Республіки Крим, обласними, Київським і Севастопольським міськими комітетами може створювати фонди відповідно статутних завдань;

- здійснює методичне керівництво і контроль за організацією і станом фінансово-економічної, виробничої, комерційної та іншої госпрозрахункової діяльності;

- організовує випуск і розповсюдження лотереї Товариства;

- засновує друковані органи Товариства, затверджує їх статути і головних редакторів;

- представляє і захищає інтереси Товариства в державних органах і громадських організаціях.

5.23. Бюро ЦК ТСО України.

Для вирішення питань статутної діяльності, керівництва організаціями, контролю і перевірки виконання прийнятих рішень між пленумами Центральний комітет обирає Бюро в складі голови ТСО України і членів Бюро, в тому числі голови організації Автономної Республіки Крим. Кількісний склад Бюро визначається Пленумом. Бюро скликається по необхідності, але не рідше одного разу на три місяці.

Бюро Центрального комітету:

- планує основні напрями діяльності Товариства на поточний рік;

- готує проекти документів, що розглядаються на пленумах Товариства;

- затверджує кошторис прибутків і витрат;

- приймає рішення про створення (ліквідацію, реорганізацію) вищих і професійно-технічних навчальних закладів, науково і навчально-методичних центрів, спортивних, спортивно-технічних, авіаційних, промислових, комерційних та інших госпрозрахункових установ і організацій, а також спільних підприємств, акціонерних товариств, в тому числі з іноземними фірмами, на основі чинного законодавства за рахунок Товариства;

- розглядає і затверджує кандидатів на голів організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських організацій, керівників організацій центрального підпорядкування та інших категорій кадрів;

- заслуховує голів організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських організацій, їх заступників, керівників організацій центрального підпорядкування про діяльність їх організацій;

- організовує роботу по співробітництву з оборонними, спортивно-технічними та іншими організаціями зарубіжних країн;

- затверджує Положення про навчальні, авіаційні, спортивні, виробничі, ремонтно-будівельні, комерційні та інші госпрозрахункові організації, про ревізійні комісії та Центральну Ревізійну комісію;

- приймає рішення про зміну структури Товариства у випадку зміни адміністративно-територіального устрою держави;

- відміняє рішення виборних органів обласних, Автономної Республіки Крим, Київської і Севастопольської міських, районних, міжрайонних та міських організацій ТСО України, якщо вони суперечать Статуту або рішенням керівних виборних органів Товариства;

- затверджує статути (положення) організацій Автономної Республіки Крим, обласних, міст Києва і Севастополя організацій Товариства;

- розподіляє фонд грошових коштів;

- приймає рішення про подальше використання майна підвідомчих організацій у випадку їх ліквідації, реорганізації;

- затверджує зразки печатки, штампів, бланків та іншої атрибутики.

5.24. Голова ТСО України:

- здійснює контроль за діяльністю голів організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських організацій, керівників організацій центрального підпорядкування по виконанню статутних завдань;

- представляє і захищає в державних і громадських організаціях законні інтереси Товариства та його членів;

- розробляє і затверджує штатну структуру апарату Центрального комітету, обов'язки заступників голови і начальників відділів комітету, керівників організацій центрального підпорядкування та організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських організацій;

- приймає і звільняє з роботи працівників штатного апарату ЦК ТСО України, керівників організацій центрального підпорядкування;

- розпоряджається коштами у межах повноважень;

- за рішенням Бюро Центрального комітету укладає і припиняє договори і угоди з підприємствами, установами, кооперативами та іншими організаціями України і зарубіжних країн;

- затверджує статути заснованих Центральним комітетом підприємств, об'єднань, навчальних, спортивних, авіаційних, комерційних та інших організацій;

- погоджує призначення на посаду керівників вищих та професійно-технічних навчальних закладів;

- несе відповідальність за правильність і ефективність витрачання майна і коштів організаціями Товариства;

- відповідає за навчання керівних кадрів обласних комітетів і організацій центрального підпорядкування;

- має право підпису фінансових документів.

5.25. Центральна Ревізійна комісія ТСО України:

- здійснює перевірку фінансово-господарської діяльності Товариства та його структурних організацій.

У своїй діяльності керується Положенням про ревізійні комісії, яке затверджується Бюро ЦК ТСО України.

6. КОШТИ ТОВАРИСТВА

6.1. Кошти Товариства утворюються із доходів від господарської, комерційної та іншої діяльності, створених госпрозрахункових установ, організацій і підприємств, видавничої діяльності, лотереї, реклами, вступних, членських і клубних внесків, добровільних внесків організацій і громадян, інших джерел, які не суперечать чинному законодавству.

6.2. Розмір, періодичність оплати і порядок використання вступних, членських і клубних внесків визначаються безпосередньо в первинних організаціях. За їх рішенням частина цих коштів може виділятися у розпорядження районних, міжрайонних і міських комітетів для проведення загальних заходів і вдосконалення матеріально-технічної бази. Сума колективних внесків визначається трудовими колективами.

6.3. Відрахування комітетів і організацій своїм вищестоящим органам здійснюється за встановленими Бюро комітету організації Автономної Республіки Крим, обласних, Київського і Севастопольського міських комітетів і Центрального комітету нормативами.

6.4. Кошти і майно Товариства використовуються для виконання статутних завдань, соціально-побутові потреби і утримання штатних працівників.

6.5. Товариство, установи і організації, створені ним, зобов'язані вести оперативний, бухгалтерський облік, статистичну звітність, зареєструватися в органах державної податкової інспекції і вносити до бюджету платежі в порядку і розмірах, передбачених законодавством.

7. ПРАВА І ВЛАСНІСТЬ ТОВАРИСТВА

7.1. Товариство може мати у власності кошти, засоби та інше майно, необхідне для здійснення статутної діяльності.

7.2. Власністю Товариства є будинки і споруди, житлові будинки, готелі, гуртожитки, технічні і транспортні засоби, підприємства, виробничі об'єднання, майстерні та інші госпрозрахункові структури, майно, обладнання, необхідне для виконання статутних завдань Товариства.

7.3. Товариство має право на майно і засоби, придбані в результаті господарської, комерційної та інших видів діяльності створених ним госпрозрахункових установ, організацій і підприємств. Організації Товариства повинні забезпечити ефективне використання, збереження і примноження майна, що перебуває в їх веденні. Право на об'єкти цієї власності належить Товариству.

7.4. Право власності Товариства здійснює його вищий орган – з'їзд, який надає право визначення порядку володіння, використання і розпорядження власністю Пленуму Центрального комітету.

7.5. Товариство та його організації (районні, міжрайонні, міські, обласні, Автономної Республіки Крим, міст Києва і Севастополя) є юридичними особами, мають право розпоряджатися майном і засобами, відкривати і закривати розрахункові та інші рахунки в установах банків, проводити по них грошово-розрахункові операції, укладати договори і угоди, видавати довіреності, бути позивачами і відповідачами в суді, арбітражі, мають печатку із зображенням емблеми Товариства з своїм найменуванням, бланки, штампи та іншу атрибутику, зразки яких затверджує бюро комітету Товариства, і які реєструються у встановленому порядку.

7.6. Власність Товариства, що передається в оренду, залишається його власністю, викупу, продажу не підлягає.

Передача майна до засновницького фонду акціонерних товариств, спільних підприємств здійснюється згідно з чинним законодавством та інших державних нормативних актів.

7.7. Товариство має свій прапор і емблему, які зареєстровані у встановленому порядку.

8. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВАРИСТВА

8.1. Припинення діяльності Товариства може бути проведено шляхом реорганізації або ліквідації.

8.2. Реорганізація Товариства здійснюється відповідно Статуту.

8.3. Ліквідація Товариства здійснюється на підставі Статуту або рішення суду.

8.4. При ліквідації Товариства кошти і майно не можуть перерозподілятися між його членами, використовуються для виконання статутних завдань і на благодійні цілі, а у випадках, передбачених законодавчими актами, за рішенням суду направляються в доход держави.




1. Кривая Лоренца индекс Джини
2. ТЕМА 6. ПРОИЗВОДСТВЕННАЯ ЛОГИСТИКА План- Сущность производственной логистики.html
3. Первомайская средняя общеобразовательная школа Первомайского района Тамбовской области
4. Управление дебиторской задолженностью
5. Беккерель Антуан Анри
6. Вступ Впровадження автоматизації приносить значний економічний ефект за рахунок заощадження енергети
7. Небольшой экскурс в историю игр
8. Плуто
9. Лекция 1 ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА СФЕРЫ ОБРАЗОВАНИЯ РОССИИ Введение
10. 2 Политика одна из наиболее острых тем обыденного современного массового и научного сознания
11. бренд человекшоу.html
12. Анализ интенсивности изменения во времени осуществляется с помощью показателей получаемых в результате
13. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук
14. от преступника к преступлению
15. Туристический маркетинг
16. курс Ведение- Автолитография от греч.html
17. Записки українського самашедшого насичений мікс художньої літератури внутрішніх щоденників сучасного
18. Тема урока- Весной
19. системний аналіз означає вивчення системи; Показник якості функціонування системи при пара
20. зчитує інформацію з 1го і 5го виводів порта C