Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

держава від лат

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ПОНЯТТЯ, КЛАСИФІКАЦІЯ, ОЗНАКИ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ

  1.  Поняття, ознаки, зміст і значення держави.
  2.  Співвідношення функцій держави із сутністю держави, соціальним призначення держави, цілями і завданнями держави.
  3.  Класифікація функцій держави. Внутрішні і зовнішні функції держави.
  4.  Форми і методи здійснення функцій держави

№1

Термін «держава» (від лат.) – здійснення і виконання.

Поняття функції держави не потрібно ототожнювати із політикою держави, оскільки певні політичні ідеї в рамках однієї і тієї ж функції можуть здійснюватися по різному.

У літературі існує проблема щодо єдиного визначення функції держави.

Загалом можна нарахувати більше 20 визначень різних авторів. З них можна визначити 2 підходи до визначення функцій.

Прихильники першого підходу визначають функції як аспекти соціального призначення держави. Інші вчені під функціями розуміють напрями і сторони діяльності держави. З усіх визначень більшість вчених розуміють функції держави як діяльницьку сторону держави, тобто основні напрями діяльності, основні сторони діяльності...

Таким чином, функції держави – 1) це її діяльність; 2) це напрями у певній сфері діяльності держави. Ці напрями виникають об'єктивно. Вся діяльність держави на сучасному етапі повинна бути направлені на формування правової соціальної держави, діяльності суспільства і, найважливіше, на захист прав і свобод громадян.

Серед основних ознак:

* функції держави являють собою комплексний характер.

* існує тісний зв'язок між суттю держави, її соціальним призначенням і як це призначення реалізується в державі.

* функції держави являють собою конкретно-історичний характер, оскільки кожна функція виникає в силу історичних умов і набуває свого подальшого розвитку.

* існує ряд функцій, які характерні всім державам, є ряд, який властивий певному типу держав

* на сучасному етапі існування різних держав з'являються нові форми і методи реалізації функцій

* загалом серед багатьох держав у функції держави проявляються або класовий, або загальносоціальний характер. (Залежно від того, чиї інтереси відображаються. Якщо держава відображає загальносоціальні інтереси, така держава є стабільною і вона буде розвиватись на загальнодемократичних засадах.)

№2

Суть держави і її соціальне призначення виступають ключовими ознаками у визначенні напряму діяльності конкретної держави. Зміна суті держави, державної форми правління впливають на самі функції держави.

Формування функцій держави проходять в певному етапі їхнього становлення і майбутніх перспектив держави.

Функції держави можуть мати свою послідовність виникнення в залежності від потреб, від цілей, інтересів населення, економічних можливостей держави, морального і культурного стану суспільства, професіоналізму державного апарату.

Спочатку створення держав саме соціальна діяльність була направлена на організацію трудової діяльності, створення різних суспільних фондів, їх розподіл. З виникненням держави, певні функції можуть втрачати свою діяльність, з'являються інші. Особливо це помітно в  період переходу до капіталізму, змінюється характеристика функцій держави. З еволюцією держави змінюється і діяльницька сторона держави: виникають нові структури, нові засоби і способи, що забезпечують функціонування держави.

Держава, об'єктивно оцінюючи реальну ситуацію, може визначати якісь нові функції, може їх просто декларувати, може не сприймати якісь функції, що не відповідають її демократичному спрямуванню, також вона може здійснювати діяльність, яка направлена на реалізацію суспільних потреб.

Ідеальним варіантом є той варіант, коли держава об'єктивно оцінюючи державний стан розвитку суспільства, визначає ті перспективні методи розвитку для повного задоволення потреб суспільства.

Функції держави мають чітко спрямовану предметну діяльність, вони є напрямами та засобами реалізації основних завдань. Функції держави здійснюються в певних формах, за допомогою певних методів ( в тому числі примусових), носять об'єктивний характер та охороняються державою шляхом створення умов щодо виконання певних функцій.

Виходячи із функцій держави, ми можемо визначити саму сутність держави, її призначення. На підставі таких ознак можемо зазначити, що функції держави можна визначити як об'єктивно зумовлені потребами суспільства і сутністю держави, основні її напрями діяльності, які характеризують її соціальне призначення.

Чим демократичніша держава, тим точніше проявляються суспільні потреби і тим більш цілеспрямованою є діяльність держави по задоволенню тих потреб, які необхідні суспільству, і тим повніше всі ці потреби фіксуються на законодавчому рівні.

Аналізуючи юридичну літру, визначається ряд аспектів сутності держави, які підтверджуються її функціональними означеннями. Найбільш змінні:

Класові функції - відображають інтереси певних соціальних груп або тієї якоїсь частини, яка володіє владою.

Релігійний підхід до визначення сутності держави, який проявляється у регулюванні відносин між єдинодумцями на основі закріплених релігійних норм, а також дотримання цих норм людьми, що сповідують віру.

Не менш важливе значення в ролі сучасної держави відіграють національні функції, які орієнтовані на розвиток національної культури, традицій, гармонізації ідей етносу і т.д.

Але найбільше значення на сучасному етапі для держави є реалізація загальносоціальної функції, основні можна виділити - забезпечення соціальної безпеки, ліквідація стихійних лих, екологічної катастрофи і т.д.

На функції держави може впливати розвиток науково-технічного прогресу, тому держава повинна завжди йому сприяти. З іншої сторони, держава повинна контролювати, щоб досягнення науки не виходили за певні межі і негативно не впливала на розвиток суспільства.

Звертаємо увагу на екологічні фактори – в цьому зв'язку кожна держава зобов'язана забезпечити захист права людини на життя в сприятливому екологічному середовищі. Тому екологія виступає на перший план всього людства, і на даний час існує проблема забруднення навколишнього середовища, зміна клімату, загазованість і т.д.

Не менше значення також мають процеси інформованості суспільства,створення загальносвітового простору і відкритість доступу до інформації. Це обумовлено розвитком суспільства і участю його в управлінні суспільства державними справами.

Також на зміст і значення функцій впливає і міжнародна ситуація. Тому на даний час досить велике значення має роль міжнародних організацій, які теж можуть впливати на діяльність функцій держави. Кожна держава, вступаючи в міжнародні організації, бере зобов'язання, що має виконувати, які ставлять її в певні рамки у прийнятті правомірних рішень, адже повинна виконувати якісь вимоги. Існування ізольовано також неможливе, тому що це впливає на розвиток.

Існує велика різноманітність напрямів держави, значна кількість завдань, що стоять перед державою.

Функції держави теж можна класифікувати за певними ознаками:

- за ступами значеності поділяються на:

  1.  основні  (є найважливішими комплексними напрямами діяльності держави щодо здійснення певних важливих стратегічних цілей і завдань держави, які стоять на певному етапі її розвитку. Наприклад: підтримання зовнішніх відносин, охорони правопорядку, економічна функція, екологічна, соціальна і т.д.)
  2.  неосоновні  (є допоміжними до основних, визначають напрями діяльності держави, які направлені на виконання другорядних завдань в сферах суспільного життя. Наприклад: управління персоналом, матеріально - технічне забезпечення, управління майном і т.д.)

- за тривалістю виконання поділяються на:

  1.  постійні ( направленні на розглядання постійних проблем)
  2.  тимчасові (направлені на виконання тимчасових завдань, потреб і т.д.)

- за характером діяльності поділяються на:

  1.  економічні
  2.  соціальні
  3.  екологічні
  4.  культурні
  5.  правоохоронні

(саме комплекс таких функцій направлений на нормальне функціонування держави в усіх цих сферах.)

- за призначенням в процесі реалізації потреб поділяють на:

  1.  установчі  ( це такі напрями діяльності держави по створенню певних соціальних інститутів для реалізації соціальних потреб)
  2.  регулятивні (або організаційні)  (направлені на організацію нормального функціонування даних інститутів)
  3.  охоронні  (це основні напрями діяльності держави по охороні, захисту і відновленню основних соціальних інститутів)

- за часом виникнення поділяють на:

  1.  первинні  (які виникають із необхідності задоволення соціальних потреб)
  2.  вторинні  (які виникають в наслідок необхідності забезпечення виконання первинних функцій)

- за сферами діяльності виділяють:

  1.  приватного спрямування  (це напрями діяльності держави по створенню умов виникнення і функціонування громадянського суспільства)
  2.  публічного спрямування  (напрями діяльності держави по забезпеченню нормального функціонування державної сфери життя)

Зовнішні і внутрішні. Цей поділ є відносним, тому що та ж економічна функція знаходить свій поділ в зовнішньоекономічному поділі.

Економічна функція полягає в встановлені державою певних умов для економічної діяльності, дана функція може мати свої особливості в залежності від того, в якій сфері вона діє: ринкова чи розподільча економіка.

1)Якщо в умовах розподільчої економіки: вона намагається монопольно регулювати всі розподільчі процеси.

2)При ринкових відносинах є лібералізація, надається свобода її суб'єктами, але разом з тим здійснюється контроль зі сторони держави. Такий контроль може проявлятися в наступному: визначає економічну політику, держава безпосередньо через свої органи здійснює управління і контроль за діяльністю саме державних підприємств і т.д.

Держава визначивши ці пріоритети, на законодавчому рівні визначає основи ринку і цінову політику. Досить важливим аспектом в цьому плані є регулювання з боку держави саме зовнішньоекономічних відносин, а також захист економічного суверенітету держави.

Соціальна функція є досить важливою і актуальною, а основні засади даної функції закріплені Конституцією України щодо інших держав, зокрема в ст. 1 визначено, що «Україна є соціальною державою». Основне призначення соціальної функції полягає у забезпеченні певної стабільності, певного порядку створення рівних можливостей і умов для всіх громадян. При цьому важливу роль відіграє саме той момент, що держава повинна надавати допомогу певним категоріям громадян, які не в змозі самостійно себе забезпечити і захистити. Надання певної матеріальної допомоги, підтримки інвалідам, безробітним, багатодітним сім'ям і  іншим категоріям, які потребують соціальної уваги зі сторони держави.

В соціальній функції важливе значення проявляється у знятті тих протиріч, які виникають у державі в силу розшарування суспільства по різних причинах. Тому проблема соціальної функції стосується не тільки конкретної держави, ця проблема носить міжнародний характер,зокрема в Загальній Декларації прав людини проголошено право кожного на життєвий рівень, необхідний для здоров'я, благополуччя людини і її статті. (Ст. 21, частина 1)

Проблема зайнятості населення, працевлаштування і т.д.

На даний час кожна держава приділяє велике значення реалізації соціальної функції, проведення державної політики в сферах освіти, медицини, культури і т.д. Оскільки саме освіта і здоров'я є тими основними критеріями успішної нації.




1. Функции коммерческих банков в экономике 3
2.  Художественная повествовательная литература
3. КУРС ПО АНГЛИЙСКОМУ ЯЗЫКУ для участников программы WORK
4. Важнейшие этапы жизни и творчества А Пушкина Тематическое и жанровое богатство лирики
5. Статья баланса 2010 2011 2012 Изменения Тыс
6. Защита населения в чрезвычайных ситуациях, обусловленных террористическими актами
7. Я Современная Психотерапия Возможность Самопознания и Актуализации Успешной и Радостной Жизни
8. Настоящее федеральное правило стандарт аудиторской деятельности разработанное с учетом международных с
9. Проблеми та песпективи підвищення рівня економічного розвитку України та ступеня її участі в міжнародних відносинах
10. НАСЛЕДНИК Аллахумма салли ~аля Мухаммадин ва аали Мухаммад ~ О Аллах благослови Мухаммада и Семейство М.html
11. задание 1 Рассчитать и спроектировать узел выходного вала редуктора привода галтовочного барабана для
12. 062000Мы националбольшевики Версия для печатиСтатьи Эдуарда Лимонова
13. год Значение железнодорожного транспорта в экономике Российской Федерации в условиях рыночных отно
14. Болгария
15. Реферат- Котирование валют
16. эта идея звучала весьма захватывающе
17. тема сходящихся сил
18. лактозою 1 Пацієнт- вік- Тл
19. Расчет усилителя радиочастоты, предназначенного для усиления АМ сигнала
20. Основные сведения о гиперболоидных зубчатых передачах Гиперболоидная зубчатая передача ~ это зубчатая п