Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Бучак а й особливе значення цього місця Вам добре відоме

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Вельмишановний пане .............!

Перед нами повстала серйозна загроза безповоротної та остаточної втрати!

Звертаємося до Вас, бо знаємо, що не лише слово «Бучак», а й особливе значення цього місця Вам добре відоме.

Унікальна природна та історико-культурна пам’ятка, якою є село Бучак та його околиці (зокрема, Рожена криниця та Бабина гора), нині перебуває під численними загрозами.

Для нас, активістів громадського руху на захист Бучака, розпочинається фаза активних дій.

Згідно з інформацією на численних інтернет-ресурсах існує реальна загроза відновлення химерного проекту-монстра - "Канівська ГАЕС" найближчим часом!

21.02.2013

http://dr.ck.ua/news/district/5045/

"Публічне акціонерне товариство "Укргідроенерго" отримало дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою 

щодо встановлення меж земельних ділянок загальною орієнтовною площею 969,61 га земель енергетики у Канівському районі. 

Про це йдеться у розпорядженні Черкаської облдержадміністрації від 21.02.2013."

(Маємо потенційні ознаки перевищення повноважень Згідно ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про охорону культурної спадщини ст. 5 ч. 14), 17), 18), 19)

http://map.dazru.gov.ua/kadastrova-karta

На Публічній Кадастровій Карті України вже зазначено три ділянки

"Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій"

7122087400:01:001:0683  14.01  = 338.1132 га

7122087400:01:001:0708  14.01  = 579.9807 га

7122087400:01:001:0725  14.01  = 9.7019 га

01.04.2013

http://pres-centr.ck.ua/tape/33727/

http://www.dniprowazirka.com.ua/page.php?c=4079

http://www.dr.ck.ua/news/region/5611

На прес–конференції у Канівського міського голови з питання будівництва Канівської ГАЕС заступник генерального директора ПАТ Укргідроенерго Юрій Литвиненко заявив: 

"Якщо будуть позитивні висновки експертів, які ми плануємо отримати уже в середині квітня, будівництво має розпочатися восени цього року".

16.04.2013

http://ua.for-ua.com/ukraine/2013/04/16/142839.html

"Наступного року планується розпочати будівництво Канівської ГАЕС. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, заявив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

«Проект вже пройшов експертизу. У червні ми його вносимо на узгодження в Кабінет Міністрів. У той же час ми працюємо з Всесвітнім банком щодо фінансування цього проекту», - сказав Сирота.

За його словами, проект коштуватиме приблизно 12 млрд грн."

Новини з урядового Порталу (01.04.2013):

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/news_article?art_id=246212212&cat_id=244277212

1 квітня 2013 року в ПАТ “Укргідроенерго” в рамках місії Світового банку із впровадження спільного із МБРР Проекту реабілітації ГЕС відбулася зустріч 

із Регіональним керівником сектору енергетики Світового банку в Європі та Центральній Азії п. Ранжитом Ламехом та Керівником Проекту реабілітації ГЕС Укргідроенерго з боку МБРР п. Пеккою Салміненом.

Під час зустрічі Сторони також обговорили можливість участі Світового банку у нових проектах ПАТ “Укргідроенерго” - будівництві Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС-2.

Місія запевнила, що розгляне можливість фінансування проектів, питання лише в тому, який з них буде профінансовано першим.

Та всього за 5 днів перед цим - пропагувались зовсім інші цілі (Новини з урядового Порталу (28.03.2013):

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/news_article?art_id=246195402&cat_id=244277216

На Черкащині розвивають туризм - розроблено комплекс заходів з відновлення архітектурних пам'яток.

За словами Наталії Джури, управління вже готує ряд заходів із нагоди відзначення 200-річчя Тараса Шевченка, 

зокрема, проведення міжнародних фестивалів: хорового співу, кобзарського мистецтва у м. Каневі влітку 2013 року.

В мене останнім часом виникало питання, чому святкування 200-річчя Тараса Шевченка так активно планується у 2013 році, хоча рік народження Поета, як ми знаємо 1814. 

Після ознайомлення зі знайденими матеріалами з'явилась страшна здогадка:

Можливо, це підсвідоме прагнення встигнути віддати останню шану Великому Кобзареві поки Канів разом з Тарасовою Могилою не змило назавжди в прірву, що її наврочує Канівська ГАЕС?

*******

Вищенаведена інформація є переконливим аргументом для згуртування сил різних, але небайдужих людей. Ми усвідомлюємо, що зараз нас не багато і попереду складне завдання. 

Бо питання не лише у забороні будь-якого будівництва на території Бучака, (яке, до того ж, саме по собі є небезпечним як для України, так і для країн Чорноморського басейну), 

але й у збереженні цілого комплексу пам’яток з наданням йому відповідного державного охоронного статусу, а також розвитку його як культурно-рекреаційного центру міжнародного рівня.

Реалізацію цих цілей розпочинав багато років тому архітектор Вадим Бородін. Саме він колись започаткував Товариство Творчих Ініціатив «Бучак», завдяки якому село частково збережене,

створено музей-мемореал його друга - сучасного поета-класика Володимира Затуливітра, а також закладено Білий Хрест на місці майбутнього будівництва церкви Пресвятої Покрови у пам’ять всіх затоплених сіл на Дніпрі. 

На жаль, тепер Вадима Бородіна немає з нами, але ми – його діти, друзі й однодумці маємо продовжувати його справу.

*******

Перш за все необхідно довести до виконання Наказ Міністерства Культури та Туризму України 

"Про затвердження меж і режимів використання зон охорони пам’яток с. Бучак Канівського району Черкаської області" від 17.11.2009 №997/0/16-09
Цей Наказ вимагає наступне:

1. Затвердити Межі та режими використання зон охорони пам’яток та об’єктів культурної спадщини у районі села Бучак Канівського району Черкаської області

визначені науково-проектною документацією розробленою Науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень.

(пізніше цей проект був погоджений  головою Державної служби з питань національної культурної спадщини Кучеруком М. М.  від 17.11.2009 а також, 
Службою охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації (начальник Суховий М.О.) від 29.01.2010 № 95/01-29)

3. Органу охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації довести цей наказ до відома органів з питань земельних ресурсів, 

архітектури та містобудування Черкаської обласної державної адміністрації і забезпечити контроль за дотриманням режиму використання зон охорони пам'яток с. Бучак.

4. Держкультурспадщини забезпечити підготовку необхідних документів для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення 

Комплексу археологічних та ландшафтних пам”яток села Бучак Канівського району Черкаської області.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на голову Державної служби з питань національної культурної спадщини
(Сьогодні її функціі та повноваження належать до Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України головою якого являється Вінграновський А. М.)

Ще й дотепер вимоги цього наказу не виконані. 

Межі зон охорони пам’яток та об’єктів культурної спадщини у районі села Бучак Канівського району Черкаської області ще й досі не внесені до землеупорядної документації.

Контроль за дотриманням режиму використання зон охорони пам'яток с. Бучак не забезпечується.

Комплекс археологічних та ландшафтних пам’яток села Бучак ще й досі відсутній в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України.

Для реалізації цих та інших завдань на офіційному рівні ми плануєму найближчим часом здійснити державну реєстрацію 

Громадської Організації "Ініціатива за збереження історико-культурних, археологічних та ландшафтних пам'яток "БУЧАК" ( "ІНІЦІАТИВА БУЧАК" = BUCHAK INITIATIVE)

Звертаємося до Вас із пропозицією увійти до складу новостворюваної Організації. 

Її діяльність ми уявляємо як роботу штабу чи мозкового центру, який приймає відповідальні рішення під час громадянської кампанії на захист Пам'яток. 

Серед тих засобів, якими ми плануємо користуватися: широка інформаційна кампанія у ЗМІ, інформування громадськості у Канівському районі, проведення публічних слухань, дискусій, 

конференцій та інших заходів стосовно небезпеки будівництва ГАЕС та захисту Бучака як унікальної пам’ятки, публікація документів, відкриті звернення як до відповідних державних органів, 

судів та місцевого самоврядування в Україні, так і до міжнародних організацій, а також пошук фінансування для охорони пам’ятки та інших заходів.

*******

Програма найближчих заходів:

1) Реєстрація Громадської Організації

2) Негайне скликання Громадських слухань щодо екологічних, економічних, культурно-історичних, соціальних наслідкив запровадження проекту будівництва Канівської ГАЕС 

за участі незалежних фахівців, представників відповідних державних органів, місцевого самоврядування, громадських організацій, Засобів Масової Інформації, тощо.

За результатами Громадських слухань:

3) Звернутися до Голови Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Вінграновського А. М. з клопотанням про негайне виконання вищезгаданого  Наказу Міністерства Культури та Туризму України.

4) Направити до керівника сектору енергетики Світового банку в Європі та Центральній Азії п. Ранжита Ламеха та Керівника Проекту реабілітації ГЕС Укргідроенерго з боку МБРР п. Пекку Салмінен

висновки незалежних експертів про екологічні, економічні, культурно-історичні, іміджеві наслідки фінансування проекту будівництва Канівської ГАЕС.

4) Прийняти рішення про забезпечення охорони пам'яток силами місцевої громади та не байдужих Громадських Організацій до моменту остаточного виконання вимог вищезгаданого Наказу Міністерства Культури та Туризму України. 

Тобто - внесення Комплексу археологічних та ландшафтних пам”яток села Бучак Канівського району Черкаської області до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення;

По відношенню до земель на яких розташовані пам'ятки - підтвердження статусу земель історико-культурного призначення,  (з включнням до державних земельних кадастрів, планів землекористування, проектів землеустрою, і таке інше)

Укладання охоронних договорів з усіма  власниками  пам'яток,  щойно виявлених об'єктів культурної спадщини  чи  їх  частин  або  уповноваженими  ними  органами  (особами) незалежно  від  форм власності на ці об'єкти.

Встановлення охоронних   дощок,   охоронних   знаків,   інших інформаційних  написів,  позначок  на  пам'ятках або в межах їхніх територій незалежно від форм власності. 

Якщо Ви готові підтримати наші ініціативи і витратити певну частку особистого часу та спокою на участь у роботі Громадської Організації 

"Ініціатива за збереження історико-культурних, археологічних та ландшафтних пам'яток "БУЧАК" – будемо Вам уклінно вдячні.

І будемо вірити, що найкращою подякою за Вашу небайдужість буде сам Бучак – неушкоджений, доглянутий та гостинний.

А ширше - вдячність наших дітей, онуків та наступних поколінь за збережену і передану їм спадщину.

З повагою,

Кирило Бородін - Голова Товариства Творчих Ініціатив «Бучак»

+38 095 0432989

+38 067 1122629

Дмитро Іванов - Координатор Громадської Ради ТТІ «Бучак» 

+38 098 0478174

+38 066 2159546

*******

На додаток - деякі положення ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про охорону культурної спадщини" які стосуються нашої справи:

Стаття 5. До  повноважень  центрального  органу  виконавчої  влади,  що реалізує  державну  політику  у сфері охорони культурної спадщини, належить: 

     14)    погодження    програм   та   проектів   містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, 

     земляних робіт на пам’ятках національного значення, їх територіях, у   зонах   охорони,   на  охоронюваних археологічних  територіях, 

     а також  програм  і  проектів,  реалізація  яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини;

     17)   надання  дозволів  на  проведення  робіт  на  пам’ятках національного  значення,  їхніх  територіях та в зонах охорони, на охоронюваних   археологічних   територіях; 

Стаття 6. 1.   До   повноважень  органів  охорони  культурної спадщини обласних державних  адміністрацій відповідно до їхньої компетенції належить: 

     13) надання  дозволів  на  проведення  робіт   на   пам'ятках місцевого значення (крім пам'яток археології), їхніх територіях та в  зонах охорони, на щойно виявлених об'єктах культурної спадщини,

Стаття 14. (ч.2) "Об'єкт  культурної спадщини до вирішення питання про його реєстрацію  як  пам'ятки вноситься до Переліку об'єктів культурної спадщини і набуває  правового  статусу  щойно  виявленого  об'єкта культурної  спадщини"

Стаття 16. 1. Інформування про об'єкти культурної спадщини,  занесені до Реєстру, провадиться шляхом: 

     публікації Реєстру та внесених до нього змін; 

     встановлення охоронних   дощок,   охоронних   знаків,   інших інформаційних  написів,  позначок  на  пам'ятках або в межах їхніх територій незалежно від форм власності. 

Стаття 17. "Землі, на яких розташовані пам'ятки археології, перебувають у державній власності або  вилучаються  (викуповуються)  у  державну власність  в установленому законом порядку"

Стаття 23. "Усі  власники пам'яток,  щойно виявлених об'єктів культурної спадщини  чи  їх  частин  або  уповноважені  ними  органи  (особи) незалежно  від  форм власності на ці об'єкти 
     зобов'язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Відсутність охоронного   договору   не   звільняє  особу  від обов'язків, що випливають із цього Закону. 

Стаття 24. (ч. 4) "У разі виникнення загрози  для  збереженості  пам'ятки  її власник  або  уповноважений  ним  орган,  особа,  яка набула права володіння,  користування  чи   управління,   
     зобов'язані   негайно повідомити  про  це  орган  охорони  культурної спадщини обласних, районних державних адміністрацій  та  орган  місцевого  самоврядування,  на території якого розташована пам'ятка."

Стаття 25. Надання об'єктів культурної спадщини, що є пам'ятками, в користування юридичним та фізичним особам.

     1. Надання об'єктів культурної спадщини,  що є пам'ятками,  в користування   юридичним   та   фізичним   особам   з    науковою, культурно-освітньою,   
     туристичною  та  іншою  метою  здійснюється з дотриманням встановлених цим Законом вимог.

     2. Юридичні та фізичні особи, у користуванні яких перебувають пам'ятки,  відповідають  за  їхню   збереженість   і   зобов'язані дотримувати вимог органів охорони культурної спадщини. 

     3. Юридичні   та   фізичні   особи   зобов'язані  забезпечити збереженість пам'яток  на  землях,  якими  вони  користуються,  та укладати з органами охорони культурної спадщини охоронні договори. 

Стаття 30. "Органи охорони  культурної  спадщини  зобов'язані  заборонити будь-яку  діяльність  юридичних  або  фізичних  осіб,  що  створює загрозу  пам'ятці  або порушує законодавство,  державні стандарти, 

     норми і правила у сфері охорони культурної спадщини. Приписи органів охорони культурної спадщини  є  обов'язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами. 

     Органи місцевого   самоврядування   зобов'язані   повідомляти відповідні  органи  охорони  культурної спадщини про бездіяльність 

     власника або уповноваженого ним органу,  особи,  яка набула  права володіння,   користування   чи   управління,  що  створює  загрозу пам'ятці. 

Cтаття 36. Припинення земляних робіт у разі виявлення знахідки археологічного або історичного характеру 

     1. Якщо під час проведення будь-яких земляних робіт  виявлено знахідку  археологічного  або  історичного  характеру,  

     виконавець робіт  зобов'язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби  повідомити  про  це  відповідний  орган  охорони  культурної 

     спадщини, на території якого проводяться земляні роботи.

     2. Земляні  роботи  можуть  бути  відновлені  лише  згідно  з письмовим дозволом відповідного органу охорони культурної спадщини після завершення археологічних досліджень відповідної території. 

Стаття 37. Захист об'єктів культурної спадщини 

     Будівельні, меліоративні,  шляхові та інші роботи,  що можуть призвести  до  руйнування,  знищення   чи   пошкодження   об'єктів культурної спадщини,  
     проводяться тільки після повного дослідження цих об'єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт. 

     Роботи   на  щойно  виявлених  об'єктах  культурної  спадщини здійснюються  за  наявності письмового дозволу відповідного органу охорони   культурної   спадщини   на  підставі  погодженої  з  ним науково-проектної документації.

     З  метою  захисту  об'єктів  археології, у тому числі тих, що можуть   бути   виявлені,   проекти  землеустрою  щодо  відведення земельних  ділянок  у  випадках,  передбачених  Земельним кодексом України  (  2768-14  ),

     погоджуються  органами охорони культурної спадщини.

Стаття 34. Статус територій, пов'язаних з охороною культурної спадщини 

     Землі,   на  яких  розташовані  пам'ятки,  історико-культурні заповідники,  історико-культурні  заповідні території, охоронювані археологічні  території,  належать  до земель історико-культурного призначення,  

     включаються до державних земельних кадастрів, планів землекористування,        проектів        землеустрою,       іншої проектно-планувальної та містобудівної документації.



-- 

Best regards!
Kirill Borodin

+38 095 0432989

+38 067 1122629




1. КНИГА 207 В. И
2. Тема 1 Предмет та метод історії економіки та економічної думки Мета- систематизувати знання про предмет з
3. Древнегреческая мифология в истории ее становления
4. Дипломная работа- Сортоиспытание люпина узколистного в условиях северной лесостепи Челябинской области
5.  Вступление 2 Химическое загрязнение атмосферы
6. ВВЕДЕНИЕ [2] ЗАКЛЮЧЕНИЕ [3] СПИСОК ИСПОЛЬЗУЕМОЙ ЛИТЕРАТУРЫ [4] ПРИЛОЖЕНИЕ А ~ ЛИСТИНГ ПРОГ
7. Определение отношения теплоёмкостей газа методом адиабатического расширения
8. а глубина заложения фундаментов примыкающих сооружений
9. Курсовая работа- Бюжетные расходы на социальную сферу и обслуживание государственного долга
10. Вариант 1 1 Для гиперхлоргидрии и повышенной секреторной функции желудочных желез характерно- а склонно
11. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 2 по дисциплине Экономикоматематические методы и модели- компьютерное моделирова
12. Способы и формы защиты права в гражданском процессуальном праве
13. Методические рекомендации для учителей по преодолению неуспеваемости
14. Важнейшие классы неорганических соединений- кислоты основания соли оксиды
15. Финансово-экономический анализ хозяйственной деятельности предприятия
16. Фогаццаро Антони
17. Лекция первая. ИСТОРИЯ СОЦИОЛОГИИ КАК ОБЛАСТЬ ЗНАНИЯ [1
18. Трудовые правоотношения
19. тема специального образования и воспитания в античном мире
20. Критические схолии к мирной теореме