Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ДЛЯ СТУДЕНТІВ НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ Банківської справи

Університету банківської справи

Національного БАНКу УКРАЇНИ

Кафедра фінансів

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 6.030508 «ФІНАНСИ І КРЕДИТ» ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ «ФІНАНСИ»

Львів 2012

Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи  з дисципліни «Фінансовий аналіз» для студентів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» професійного спрямування «Фінанси» / Укладачі: М. А. Вознюк, Н.М. Гайдис, З. К. Шмігельська. – Львів: Львівський інститут банківської справи Університету банківської справи НБУ. - 2012. - 28с.

Укладачі:    М.А. Вознюк, к.е.н., доцент, директор ЛІБС УБС НБУ;

                   Н. М. Гайдис, старший викладач кафедри фінансів;

                   З. К. Шмігельська, кандидат економічних наук,
                                                      старший викладач кафедри фінансів
 

Рецензенти:  О.В. Горалько, к.е.н. , доцент кафедри фінансів

                                                   та економічної безпеки

 Львівського державного університету

  внутрішніх справ

                      Р.К. Шурпенкова, к.е.н., доцент, доцент кафедри обліку і    

                                                      аудиту ЛІБС УБС НБУ

 

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансів,

протокол № 2 від « 26» вересня 2012 року.

Рекомендовано науково-методичною радою ЛІБС УБС НБУ,

протокол № __ від « ___» ____________ 2012 року.

© Львівський інститут банківської справи
Університету банківської справи

    Національного банку України, 2012

ЗМІСТ

  1.  Мета написання курсової роботи з дисципліни «Фінансовий аналіз»…………………………………………………………………………..4
  2.  Загальні положення………………………………………………………5
  3.  Порядок виконання курсової роботи………………………………….6
  4.  Структура, обсяги та зміст курсової роботи………..…………………8
  5.  Оформлення курсової роботи………………………………………....9
  6.  Захист курсової роботи………………………………………………..14
  7.  Критерії оцінювання курсової роботи………………………………..15
  8.  Тематика курсових робіт з дисципліни «Фінансовий аналіз»………………………………………………………………………….16
  9.  Перелік рекомендованої літератури…………………………………..19
  10.  Додатки…………………………………………………………………22

Додаток А. Зразок титульного аркуша курсової роботи…………..22

Додаток Б.Завдання на курсову роботу з дисципліни «Фінансовий аналіз»………………………………………………………………………...23

Додаток В. Баланс……………………………………………………….…24

Додаток Д. Звіт про фінансові результати………………………..26

Додаток Е. Поправкові коефіцієнти………………………………..27

  1.  МЕТА НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ»

Фінансовий аналіз, який базується на даних бухгалтерського обліку та фінансових звітів є одним з найсуттєвіших елементів у системі прийняття управлінських рішень.

Фінансовий аналіз проводиться для отримання інформації щодо реального фінансового стану підприємства, його фінансових результатів, зміни в структурі активів і капіталу, у розрахунках з дебіторами і кредиторами, а також для прогнозування основних параметрів на прогнозування фінансово - господарської діяльності.

Метою написання курсової роботи є:

  •  поглиблене вивчення фінансових дисциплін, розширення і закріплення одержаних в процесі навчання знань;
  •  відпрацювання навичок самостійної роботи, вміння узагальнювати теоретичні матеріали, працювати з літературою;
  •  вироблення вміння аналізувати практичну економічну інформацію, працювати із статичними довідниками, формувати власні думки та висновки;
  •  розвиток навиків чіткої аргументації, обґрунтування власних висновків, рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення існуючої практики в галузі досліджуваних питань.

Підчас написання курсової роботи студент зобов’язаний:

  •  глибоко вивчати законодавчі, нормативні, інструктивно–методичні матеріали з досліджуваних питань;
  •  обґрунтувати актуальність теми дослідження;
  •  використовувати фактичні матеріали статистичних щорічників по народному господарству України та інших довідників для фінансового аналізу з досліджуваних питань на макрорівні, а після проходження виробничої практики – звітних бухгалтерських та статистичних даних по об’єкту дослідження, а для студентів заочної форми навчання – на основі матеріалів підприємства, де вони працюють;
  •  формулювати обґрунтовані висновки та пропозиції щодо покращення фінансового стану об’єкта дослідження;
  •  показати власне вміння використовувати на практиці набуті знання щодо методів, прийомів та правильного використання показників оцінки фінансового стану підприємства, яке є об’єктом дослідження.

Обов’язком студента є дотримання встановлених вимог та регламенту виконання курсової роботи.

  1.  
    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Згідно з навчальними планами вищих закладів освіти студенти виконують курсові роботи з ряду дисциплін.

Курсова робота – одна з форм самостійної роботи студента, метою якої є поглиблене дослідження конкретних наукових напрямів, тем, що є складовими дисципліни, в межах якої виконується робота. Кінцевим етапом виконання курсової роботи є її захист.

Написання курсової роботи сприяє поглибленому вивченню навчальної дисципліни, подальшій систематизації, розширенню і закріпленню отриманих знань. В той же час при вдалому виборі тематики (послідовно кожної з них) створюється єдиний цикл наукових досліджень навчального характеру, завершальним етапом якого є дипломна робота. Виконання студентом курсової роботи покликано:

  •  поглибити, систематизувати і закріпити теоретичні знання з дисципліни;
  •  відпрацювати навики самостійної роботи з елементами творчого пошуку, ініціативності;
  •  виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, аналізувати практичну інформацію, працювати зі спеціальною літературою, довідковими виданнями тощо;
  •  розвинути навики формулювання власних висновків, чіткої аргументації, обґрунтування рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення існуючої практики господарювання.

Студенти денної форми навчання використовують в курсових роботах фактичні матеріали переважно зі статистичних збірників та довідкових видань, а після проходження виробничої практики – звітних матеріалів об’єкту дослідження. Студенти заочної форми навчання переважно використовують в курсових роботах матеріали конкретного підприємства, де вони працюють.

Орієнтовна тематика курсових робіт та регламент їх виконання встановлюються на початку навчального семестру. Студент самостійно вибирає тему курсової роботи і узгоджує її з ведучим викладачем дисципліни (науковим керівником). При цьому можливі уточнення теми згідно з науковими та практичними інтересами виконавця. Виконання курсової роботи з однієї теми кількома студентами можливо лише як комплексної курсової роботи з чітким виділенням завдань кожного з виконавців або ж як різноаспектних досліджень  однієї проблеми, що відображається у назві роботи та її змісті. Обрана тема, її порядковий № повинен відповідати порядковому № варіанту аналітичної частини, з конкретними поправковими коефіцієнтами, які вказують в додатку Е даної курсової роботи. Наприклад: тема курсової роботи «Аналіз власного капіталу підприємства», то Ваш варіант аналітичної частини №13, з поплавковими коефіцієнтами для балансу Ф№1 на початку року – 1,62, на кінець року – 1,70; а для «Звіт про фінансові результати» Ф №2 – за звітний період – 1,70; за попередній період – 1,62.

Студент несе відповідальність за дотримання встановлених вимог до курсової роботи і регламенту її виконання. Позитивний результат захисту курсової роботи є необхідною умовою допуску студента до екзамену.

  1.  
    ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Процес виконання курсової роботи поділяється на декілька етапів, а саме:

  •  вибір теми курсової роботи;
    •  підготовка до написання курсової роботи;
    •  складання плану роботи;
    •  формування тексту курсової роботи;
    •  оформлення роботи;
    •  захист курсової роботи.

Активна робота по вибору теми починається зі спільної наради студентів і викладачів – наукових керівників. Доцільно при цьому врахувати актуальність теми для об’єкту дослідження, професійні інтереси студента та напрямок науково – дослідної роботи, якщо він вже визначився раніше. При виборі тем курсових робіт  із загальноекономічного циклу дисциплін – макро- та мікроекономіки слід враховувати, що вони є методологічною основою прикладних досліджень.

Вибрана тема затверджується науковим керівником. Подальше її змінення або коригування можливе лише з дозволу наукового керівника при достатньому обґрунтуванні змін студентом.

В процесі підготовки до написання курсової роботи підбираються та вивчаються літературні джерела, складається бібліографія. Дієву допомогу студенту в цьому надає науковий керівник, а також працівники бібліотек. Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників. Особливу увагу слід звернути на періодичні видання: газети, журнали, де можна знайти останні результати досліджень спеціалістів. Важливо підібрати джерела сучасної закордонної літератури. Методика вивчення літератури як основа наукового дослідження в курсовій роботі залежить від характеру й індивідуальних особливостей студента загальноосвітнього рівня і спеціальної підготовки, ерудиції і особливостей пам’яті, звичок працездатності. Разом з тим є доцільним дотримання загальних правил обробки літератури. Спочатку потрібно ознайомитися з основною літературою (підручниками, теоретичними статтями), а потім – прикладною (законодавчими актами, інструктивними матеріалами, статтями про конкретні дослідження чи досвід господарювання тощо). Вивчення складних джерел (монографій) слід лише після простіших (підручників). Вивчення книг передує вивченню статей, більш давніх видань найновіших джерел.

Відібрана література підлягає уважній обробці. Попереднє ознайомлення включає побіжний огляд змісту, читання передмови, анотації. Розділи, що мають особливе значення для курсової роботи, старанно обробляють, звертаючи особливу увагу на ідеї та пропозиції щодо рішення проблемних питань обраної теми, дискусійні питання, наявність різних точок зору і протиріч.

В процесі опрацювання літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки з тексту, цитати, цифровий матеріал. При цьому слід обов’язково робити повні бібліографічні записи джерел: автора, назви книги (статті), видавництва (назви журналу), року видання, обсягу книги (номеру журналу), номеру сторінки з тим, щоб використати ці записи для підготовки списку використаної літератури та зробити необхідні посилання на джерела в тексті курсової роботи.

Попереднє ознайомлення з літературними джерелами є основою для складання плану курсової роботи. План включає: вступ; 3-4 взаємопов’язаних і логічно побудованих питання, що дозволяє розкрити тему; аналітичну частину і список літератури; висновки. Самостійно складений студентами план обговорюється з науковим керівником, у разі необхідності коректується і після цього затверджується. Формування тексту курсової роботи відбувається шляхом систематизації і обробки зібраних матеріалів по кожній позиції плану. В текст включається тільки старанно підібрані і цілеспрямовано проаналізовані матеріали. На цьому ж етапі виконуються обчислення, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбирається ілюстративний матеріал (графіки, рисунки, таблиці). В процесі роботи визначається необхідність доповнення додатковими матеріалами. Одержаний чорновий варіант курсової роботи доповнюється, уточнюються деякі положення, остаточно формулюються всі висновки і пропозиції.

Текст курсової роботи повинен бути відредагованим, стилістично витриманим як наукове дослідження. Остаточне оформлення курсової роботи здійснюється у відповідності з вимогами, які детально описані одному з наступних розділів методичних вказівок.

Виконана курсова робота у встановлений регламентом термін здається керівникові курсу і після реєстрації передається науковому керівнику для рецензування. У своїй рецензії викладач відмічає позитивні сторони і недоліки курсової роботи, оцінює ступінь самостійності формулювання основних положень та висновків, наявність елементів творчого пошуку та новизни, величину масиву опрацьованої інформації, дотримання вимог щодо змісту та оформлення роботи, а також робить висновок щодо допуску до захисту з попередньою оцінкою за чотирибальною шкалою.

За незадовільної оцінки робота повинна бути перероблена з урахуванням зауважень рецензента. Вдруге робота здається з попередньою рецензією.

  1.  
    СТРУКТУРА, ОБСЯГИ ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота повинна бути логічно побудованою і мати характер цілісного і завершеного самостійного дослідження. Курсова робота має описово – розрахунковий характер і складається зі вступу, основної частини, аналітичної частини, висновків та списку використаної літератури.

Вступ. У вступі обґрунтовується актуальність вибраної теми, дається характеристика сучасного стану досліджуваної проблеми, визначається мета курсової роботи і завдання, вказується предмет та об’єкт дослідження. У вступі варто також звернути увагу на рівень розробленості теми у вітчизняній та закордонній літературі, виділити дискусійні питання та невирішені проблеми. Рекомендований обсяг вступу 1 -2 стор.

Основна частини робот поділяється на 3 – 4 розділи. Перший з них, як правило, присвячено теоретико-методологічним аспектам досліджуваної теми, другий – методичним підходам та діагностичним засобам, третій – аналізу стану об’єкту дослідження, четвертий – рекомендаціям та пропозиціям щодо вирішення досліджуваної проблеми. Всі ці розділи логічно пов’язані між собою. Теоретичні положення та методичні підходи є основою для аналізу первинних матеріалів або статистичної інформації, висновки і рекомендації – базуються на результатах аналізу. Рекомендації можуть стосуватися також теоретико-методологічних основ, понятійного апарату та інструментарію дослідження. В залежності від особливостей досліджуваної проблеми розділи можуть поєднуватися між собою, наприклад, методичний з аналітичним, аналітичний з конструктивним тощо. Рекомендований обсяг основної частини 20 – 25 стор.

Заключна частина роботи – висновки – це коротке резюме з усього змісту курсової роботи. Тут вміщуються висновки і рекомендації, що показують, якою мірою вирішено завдання і досягнуто мети, сформульованої у вступі. Обсяг заключної частини – 2 – 3 стор. Аналітична частина містить аналіз таких розділів фінансово – господарської діяльності підприємства:

  1.  Аналіз майна та фінансової стійкості підприємства;
  2.  Аналіз ефективності використання основного та оборотного капіталів підприємства;
  3.  Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства;
  4.  Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства.

За результатами аналітичної частини студенти складають висновки, де узагальнюються результати проведеного аналізу, даються рекомендації щодо поліпшення фінансового стану та підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства.

Невід’ємною частиною курсової роботи є список літератури, який включає перелік усіх джерел, використаних в процесі роботи. Докладніше про порядок укладання списку літератури – у наступному розділі методичних вказівок.

Окремі частини тексту, що мають самостійне значення (об’ємні розрахунки, методики, алгоритми), можуть бути вміщені у додатки. Рекомендований обсяг додаткової частини – не більше 10 стор.

  1.  
    ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Завдання на курсову роботу видається кожному студентові.

Курсова робота повинна бути стилістично, граматично, а також технічно правильно й акуратно оформлена. Вона комплектується в такій послідовності:

  •  титульний лист;
    •  зміст;
    •  вступ;
    •  основна частина (3 – 4 розділи, а при необхідності – поділені на підрозділи);
    •  висновки (заключна частина);
    •  аналітична частина;
    •  список літератури;
    •  додатки (в разі необхідності).

Зразок титульного листа наведено в додатку А. Зміст оформляється у вигляді переліку назв розділів роботи, для кожного з яких вказується відповідний номер початкової сторінки тексту.

Курсова робота має бути віддрукована або написана чітко, охайно, без помарок та виправлень.

Текст роботи треба розміщувати тільки з одного боку аркуша, на білому папері формату А4 (210×297 мм), залишаючи поля зліва не менше 30 мм, справа – не менше 10 мм, зверху та знизу – не менше 20 мм. Шрифт Times New Roman, кегель 14, інтервал 1,5. У друкованому варіанті на останній сторінці тексту міститься 38 – 40 рядків по 68 – 70 знаків у кожному.

Викладання тексту кожного розділу та підрозділу, а також вступу та завершення слід починати з нової сторінки.

Відстань між заголовками та текстом не повинна перевищувати 20 мм. Переноси слів у заголовках не дозволяються. Якщо заголовок складається з двох речень, то їх розділяють крапкою. Крапка наприкінці заголовка не ставиться.

Скорочення слів у тексті, крім загальноприйнятих, не допускається.

Розділи позначаються порядковими номерами арабськими цифрами (1, 2, 3), підрозділи позначаються номером розділу та підрозділу через крапку (1. 1, 1. 2., або 2. 1, 2. 2, 2. 3 тощо).

Нумерація сторінок має бути наскрізною: номер сторінки проставляється арабськими цифрами у правому верхньому кутку, але на титульному аркуші (перша сторінка курсової роботи) номер проставляти не слід.

Формули, які приводяться в роботі, в рукописному варіанті слід вписувати чорним чорнилом(пастою) і нумерувати арабськими цифрами. Порядковий номер приводиться в круглих дужках праворуч від формули. Він повинен складатися з номеру розділу та порядкового номеру формули, розділених крапкою. Наприклад: (1. 3) означає третю формулу першого розділу.

Допускається й інший підхід до нумерації формул: усі формули, вміщені в текст курсової роботи, нумеруються наскрізне, підряд з першої до останньої. Наприклад: (5) означає п’яту формулу, вміщену в текст роботи.

Нумерацію формул здійснюють окремо від нумерації таблиць та рисунків.

Цифровий матеріал, який студенти вважає за доречне вмістити у текст курсової роботи, як правило, подається у табличній формі. Кожна таблиця повинна мати заголовок (найменування), що відображає її зміст. Нумерація таблиць здійснюється таким чином: справа над заголовком з прописної букви пишуть слово «Таблиця» та її порядковий номер (знак „№” перед цифрою не ставиться). Номер таблиці складається з номеру розділу та порядкового номеру таблиці в даному розділі. Наприклад: Таблиця №1.3 - третя таблиця першого розділу.

Нумерацію таблиць здійснюють окремо від нумерацій формул та нумерацій рисунків.

При оформлені таблиць слід дотримуватись певних правил. Зокрема, графи таблиць нумерують тільки у тих випадках, коли у тексті є на них посилання або у випадку переносу таблиці та її продовжені на наступній сторінці (в цьому випадку у правому верхньому кутку сторінки пишуть «Продовження табл.» і ставлять той же порядковий номер; не повторюючи заголовку таблиці та найменування граф, вказують номери граф і продовжують таблицю).

Якщо всі показники, вміщені у таблицю, мають одну і ту ж одиницю виміру, то її виносять у заголовок таблиці. Якщо використовуються показники з різними одиницями виміру, то у відповідних графах або рядках таблиці одиниці виміру наводять окремо.

Таблицю вміщують у текст після першого посилання на неї. Розрахункові таблиці, що мають великий обсяг, не рекомендуються вміщувати в текст основної частини, доцільніше винести їх у додатки, але з обов’язковими посиланнями на них у тексті.

Посилання в тексті мають бути на всі таблиці. Вміщувати у курсову роботу таблиці, що не мають заголовків, нумерації, або на які відсутні посилання у тексті, не дозволяється.

Ілюстративний матеріал у формі схем, діаграм, графіків тощо, вміщений в основну частину курсової роботи, оформляється наступним чином: знизу під ілюстрацією з прописної букви пишуть слово «Рис.», проставляють порядковий номер, ставлять крапку (знак «№» перед цифрою не ставиться). Далі, продовжуючи той самий рядок, з великої літери вписують назву рисунка, яка повинна відображати його зміст.

Номер рисунка складається з номера розділу та порядкового номеру рисунка у даному розділі (наприклад: Рис. 2. 1. – перший рисунок другого розділу).

Нумерація рисунків ведеться окремо від нумерації таблиць та нумерації формул.

Ілюстративний матеріал вміщується у відповідний підрозділ тільки після посилання на нього. В тексті курсової роботи має бути присутніми посилання на всі вміщені рисунки.

В тексті обов’язково мають бути зроблені посилання на джерела, з яких була запозичена будь-яка статистична інформація, рисунки, таблиці, а також цитати, що їх наведено в курсовій роботі. Посилання на першоджерела можна здійснювати у виносках, що роблять знизу під текстом на відповідній сторінці (у виносці вказуються: прізвища та ініціали автора, найменування джерела, видавництво, рік видання та сторінка). Інший спосіб полягає у використанні квадратних дужок, в яких зазначається порядковий номер джерела у списку використаної літератури та відповідна сторінка (наприклад: [6, с. 17]).

Вихідними даними для використання студентами аналітичної частини курсової роботи є фінансова звітність підприємства (баланс і звіт про фінансові результати), наведені в додатках В і Д, скориговані на поправковий коефіцієнт (див. додаток Е, вибраний відповідно до варіанта, що вибрано студентом групи).

Аналітична частина курсової роботи виконується у наступній послідовності:

  1.  Аналіз майна та фінансової стійкості підприємства.

У цьому розділі курсової роботи потрібно:

  •  оцінити обсяг, структуру і динаміку майна підприємства;
    •  оцінити обсяг, структуру і динаміку основного капіталу підприємства;
    •  скласти висновки про фінансову стійкість підприємства за такими показниками:

а) коефіцієнт автономії (незалежності);

б) коефіцієнт фінансової стійкості;

в) коефіцієнт фінансової залежності;

г) плече фінансового важеля (коефіцієнт фінансового ризику);

д) коефіцієнт маневрування власного капіталу.

За результатами аналізу скласти висновок.

  1.  Аналіз ефективності використання основного та оборотних капіталів підприємства.

У процесі цього аналізу потрібно:

а) оцінити обсяг, структуру та динаміку оборотного капіталу;

б) провести аналіз оборотності капіталу в цілому та окремих його елементів.

Обчислити такі показники:

  •  коефіцієнт оборотності та період обороту всього капіталу;
    •  коефіцієнт оборотності та період обороту власного капіталу;
    •  коефіцієнт оборотності та період обороту позикового капіталу;
    •  коефіцієнт оборотності та період обороту кредиторської заборгованості.

в) провести аналіз оборотності обігових коштів підприємства та обчислити вивільнення (залучення) обігових коштів у зв’язку зі зміною їх оборотності проти попереднього періоду.

Середні залишки всіх обігових коштів за попередній період становили 3055 тис. грн., в тому числі матеріальних – 2110 тис. грн.

г) провести аналіз дебіторської заборгованості за звітний період. Обчислити та проаналізувати дебіторську заборгованість, період погашення дебіторської заборгованості, частку дебіторської заборгованості в загальному обсязі поточних активів, відношення середньої величини дебіторської заборгованості до доходу від реалізації, частку сумнівної дебіторської заборгованості в загальному обсязі заборгованості. За результатами аналізу скласти висновок.

  1.  Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства.

У процесі аналізу слід обчислити такі показники:

  •  коефіцієнт абсолютної ліквідності;
    •  проміжний коефіцієнт ліквідності;
    •  загальний коефіцієнт ліквідності;
    •  коефіцієнт відновлення платоспроможності;
    •  коефіцієнт втрати платоспроможності.

За результатами аналізу складати висновки

  1.  Аналіз прибутку та рентабельності підприємства.

Цей розділ передбачає:

а) оцінку динаміки фінансових результатів діяльності підприємства;

б) оцінку основних показників рентабельності, а саме: рентабельності активів, оборотних активів, власного капіталу, реалізації продукції;

г) оцінку впливів зміни чинників на зміну рівнів рентабельності;

д) аналіз показників прибутковості підприємства:

  •  дохід / витрати;
    •  прибуток / витрати.

За результатами аналізу скласти висновок.

Перелік джерел інформації, що була використана під час виконання курсової роботи, укладають у встановленій послідовності:

  1.  Закони України.
  2.  Інструкції та нормативні акти, видані Міністерством економіки України, галузевими міністерствами, іншими установами та відомствами.
  3.  Наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана українською або російськими мовами.
  4.  Наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана іноземними мовами.

По кожному з перелічених підрозділів списку літератури першоджерела вміщуються у перелік в алфавітному порядку (згідно з українським або латинським – для іншомовних видань алфавітом).

Набір елементів бібліографічного списку літературних джерел різних видів (Закон України, підручник, навчальний посібник, монографія, стаття, перекладене видання, статистичний щорічник, оригінальне зарубіжне видання), спосіб написання кожного елементу, використання розділових знаків тощо наведено у додатку.

Додатки до курсової роботи оформляють як продовження роботи на подальших її сторінках, розміщуючи їх у послідовності до посилань у тексті роботи. Кожний додаток починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований зверху малими буквами з першої великої симетрично до тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими буквами з першої великої жирним шрифтом друкується слово «Додаток...» і велика літера української абетки, наприклад «Додаток А», «Додаток Б». Додатки необхідно позначити послідовно, відповідно до букв алфавіту, за винятком букв Г, Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Один додаток позначається як Додаток А.

Усі додатки, незалежно від характеру (звітні форми, аналітично - розрахункові таблиці, громіздкі ілюстративні схеми, комп’ютерні розрахунки тощо), повинні мати заголовок, у якому відображено зміст інформації, що має той чи інший додаток.

Оформлена у відповідності до сформульованих вимог та повністю укомплектована курсова робота повинна бути переплетена (зброшурована).

На першій та на останній сторінці студент повинен поставити свій підпис та дату остаточного завершення роботи.


6.
 ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Виконана курсова робота у встановлений термін подається на кафедру та після реєстрації передається науковому керівнику для рецензування.

В рецензії відмічаються позитивні сторони та недоліки курсової роботи, оцінюється наявність елементів творчого пошуку та новизни і обсяг охопленої інформації, дотримання вимог оформлення роботи, робиться висновок щодо допуску до захисту роботи і виставляється попередня оцінка.

Захист курсової роботи здійснюється прилюдно, перед комісією. Процедура захисту передбачає стислий /до 7 хвилин/ виклад студентом основних результатів проведеного дослідження та пропозицій щодо поліпшення фінансового стану підприємства. Після доповіді студент відповідає на усні запитання членів комісії. В процесі захисту можуть використовуватися таблиці, схеми, графіки.

В ході захисту комісія оцінює глибину знань студентом досліджуваної теми, його вміння вести дискусію, відповідати на запитання, обґрунтовувати та відстоювати свою власну точку зору.

Склад комісії по захисту курсових робіт /не менше ніж із двох викладачів/ призначається завідувачем кафедри.

Рішення про оцінку по захисту курсової роботи приймається комісією. Оцінка вноситься у відомість та залікову книжку студента і перегляду (пере захисту) не підлягає.

У разі отримання оцінки «неприйнятно» студент зобов’язаний повторно виконати курсову роботу в наступному навчальному періоді. Повторне виконання курсових робіт планується за рахунок власного часу студента і не фінансується з бюджетних коштів. При повторному вивченні відповідний навчальний компонент відноситься до індивідуального навчального плану наступного навчального періоду.

7.КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

При оцінюванні курсової роботи за кредитно-модульною системою  враховується низка складових, зокрема:

- формулювання об’єкту і предмету дослідження;

- відповідність структурних розділів і параграфів визначеній тематиці та вимогам до даного типу робіт;

- відповідність вимогам щодо оформлення робіт;

- наявність посилань;

- дотримання граматичних і стилістичних правил;

- вміння студента подавати результати свого дослідження, логічно структурувати доповідь.

Критерії

оцінювання курсової роботи відповідно до вимог

кредитно-модульної системи

Критерій за яким оцінюється робота

Рейтинговий бал

Бал перевірки

1. Перевірка курсової роботи:

61

 

  •  відповідність змісту курсової роботи (проекту) завданню та вимогам навчально-методичних рекомендацій щодо її виконання

40

 

  •  самостійність вирішення поставленої задачі, проектного рішення, виконання розрахунків, креслень, графіків та таблиць

6

 

  •  наявність елементів науково-дослідного характеру

6

 

  •  використання комп'ютерних технологій

5

 

  •  відповідність стандартам оформлення

4

 

2. Захист курсової роботи (проекту), в тому числі:

39

 

  •  доповідь

14

 

  •  правильність відповідей на поставлені запитання

25

 

Всього

100

 

8.ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ»

  1.  Нормативно-правове забезпечення та інформаційна основа оцінки фінансового стану підприємства.
  2.  Інформаційне забезпечення фінансового аналізу. Взаємозв’язок показників балансу і звіту про фінансові результати.
  3.  Інформаційно-правове забезпечення аналізу фінансових ресурсів підприємства
  4.  Основні методи, принципи і підходи до оцінки фінансового стану підприємства.
  5.  Методологічна послідовність та порядок розрахунку показників фінансового стану підприємства. Аналіз фінансових показників підприємств – конкурентів.
  6.  Види фінансового аналізу та його користувачі.
  7.  Взаємозв’язок управлінського та фінансового аналізу
  8.  Активи підприємства, їх класифікація та оцінка.
  9.  Аналіз капіталу підприємства. Показники економічної ефективності використання капіталу.
  10.  Аналіз фінансової структури капіталу (джерел фінансування) та оцінка структурних змін.
  11.  Аналіз майнового стану підприємства на підставі оцінки активу балансу.
  12.  Оборотний капітал підприємства, аналіз джерел формування оборотного капіталу.
  13.  Шляхи удосконалення використання активів підприємства та системи управління капіталом підприємства
  14.  Розрахунок потреби в оборотному капіталу та оцінка ефективності використання позикових коштів.
  15.  Аналіз запасів товароматеріальних цінностей на підприємстві.
  16.  Аналіз якості оборотного капіталу.
  17.  Аналіз ефективності управління оборотним капіталом за допомогою фінансових інструментів.
  18.  Вплив оборотного капіталу на фінансовий стан підприємства та шляхи покращення його використання.
  19.  Аналіз джерел формування капіталу підприємства.
  20.  Аналіз власного капіталу підприємства.
  21.  Напрями оптимізації розмірів власного капіталу.
  22.  Зарубіжний досвід формування власного капіталу підприємств.
  23.  Аналіз ефективності та інтенсивності використання капіталу підприємства.
  24.  Аналіз ділової активності підприємства.
  25.  Оцінка вартості та росту компанії, їх фінансові важелі.
  26.  Основні показники фінансової стійкості підприємства, їх розрахунок та аналіз.
  27.  Модель діагностики фінансової стійкості підприємства.
  28.  Основні напрями покращення фінансового стану підприємства за показниками фінансової стійкості.
  29.  Показники ліквідності: довгостроковий і короткостроковий аналіз.
  30.  Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства.
  31.  Методи оцінки кредитоспроможності підприємства-позичальника.
  32.  Аналіз кредитоспроможності підприємства в умовах ринкових відносин.
  33.  Кредитоспроможність як основний елемент платоспроможності, його аналіз.
  34.  Кількісні методи аналізу ризиків підприємства.
  35.  Показники та чинники неплатоспроможності (банкрутства) підприємства.
  36.  Шляхи зниження кредитного ризику на основі удосконалення методики оцінки кредитоспроможності позичальника.
  37.  Методики оцінки кредитоспроможності позичальника.
  38.  Новітні методи аналізу кредитоспроможності підприємства.
  39.  Аналіз платіжно-розрахункової дисципліни на підприємстві.
  40.  Аналіз дебіторської заборгованості підприємства.
  41.  Грошові потоки підприємства, їх аналіз.
  42.  Удосконалення оперативного управління грошовими потоками.
  43.  Фінансово-операційний аналіз та шляхи підвищення рентабельності підприємства.
  44.  Напрями удосконалення фінансового стану підприємства.
  45.  Аналіз реалізації та рентабельності продукції.
  46.  Рентабельність як показник ефективності роботи підприємства, його аналіз.
  47.  Факторний аналіз рівнів рентабельності фірми.
  48.  Прибуток як результат фінансово господарської діяльності, його аналіз.
  49.  Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства.
  50.  Аналіз формування та розподілу прибутку на підприємстві.
  51.  Комплексна оцінка фінансового стану підприємства.
  52.  Ефективність фінансової діяльності підприємства: заходи щодо підвищення прибутковості та рентабельності.
  53.  Прогнозування майбутнього фінансового стану підприємства на основі комплексної оцінки фінансового стану підприємства.
  54.  Аналіз інвестиційної діяльності підприємств.
  55.  Особливості фінансового аналізу інвестиційної діяльності підприємства.
  56.  Методи оцінки інвестиційної привабливості підприємств за системою показників оцінки майнового стану.
  57.  Оцінка рівня беззбитковості та потенційного банкрутства підприємства.
  58.  Основні показники ефективності фінансового стану малих підприємств, їх розрахунок і аналіз.
  59.  Аналіз платоспроможності та фінансової стійкості страхових компаній.
  60.  Особливості аналізу фінансової діяльності підприємств залежно від організаційно-правової форми господарювання.
  61.  Фінансові ризики підприємства, їх аналіз.
  62.  Контролінг та моніторинг в системі управління підприємством.
  63.  Механізм та шляхи удосконалення управління фінансовим ризиками на підприємстві.
  64.  Методи і показники аналізу фінансового стану банку.
  65.  Аналіз активів банку.
  66.  Аналіз кредитного портфеля банку.
  67.  Показники ефективності використання зобов’язань банку, їх розрахунок і аналіз.
  68.  Аналіз результатів діяльності банку.
  69.  Роль аналізу джерел формування капіталу підприємства в умовах конкурентної боротьби за обмежені ресурси фінансового ринку.
  70.  Аналіз ефективності капіталовкладень
  71.  Аналіз інвестиційної привабливості проектів (ефективності капіталовкладень)
  72.  Аналіз фінансових ризиків діяльності банку.
  73.  Аналіз основних тенденцій ринку фінансових спеціалістів та їх заробітних плат.

9.ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

БАЗОВА

  1.  Гайдис Н.М. Фінансовий аналіз. Навчально-методичний посібник – Львів: ЛБІ НБУ, 2006. – 414 с.
  2.  Ізмайлова К. В. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2000. –
    152 с.
  3.  Ізмайлова К. В. Сучасні технології фінансового аналізу: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2003. – 148 с.

ДОПОМІЖНА

  1.  Бочаров В. В. Финансовий анализ. – СПб., 2002. – 240 с.
  2.  Бланк И. А. Инвестиционный менеджмент: Учебный курс. – К.: Эльга-Н, Ника-Центр, 2001. – С. 448.
  3.  Бланк И. А. Основы финансового менеджмента. – К.: «Ника-Центр» «Эльга», 2000. – Т. 2. – С. 512.
  4.  Бланк И. А. Управление формированием капитала. – К.: «Ника-Центр», 2000. – 512 с.
  5.  Булгакова С.В. Основы балансоведения: Учеб. пособие / С.В. Булгакова. – Воронеж: Воронеж. гос. ун-т, 2005. – 92 с.
  6.  Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посібник / За ред. М.В.Кужельного. – 6-те вид. – К.: А.С.К., 2002. – 266 с.
  7.  Економічний аналіз: Навч. посіб. / М. А. Болюх, В. З. Бурчевський, М. І. Горбатюк; За ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка. – К.: КНЕУ, 2001. – 540 с.
  8.  Івахненко В. М. Курс економічного аналізу: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2000. – 207 с.
  9.  Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій // http://zakon1.rada.gov.ua.
  10.  Кірейцев Г. Г., Виговська Н. Г., Петрук О. М. Фінансовий менеджмент. – Житомир, 2002 – 431 с.
  11.  Ковалев В. В. Финансовый анализ: методы и процедуры. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 560 с.
  12.  Кононенко О. Анализ финансовой отчетности. – Х.: Фактор, 2002. – 144 с.
  13.  Лахтіонова Л. А. Фінансовий аналіз сільськогосподарських підприємств: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2004. – 365 с.
  14.  Любушин Н.П., Жаринов В.В., Бородина Н.В. Теория бухгалтерского учета: Учеб. пособие для вузов / Под ред. проф. Н.П. Любушина. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. 312 с.
  15.  Мендрул О. Г. Індикатори фінансового стану вітчизняних промислових підприємств // Державний інформаційний бюллетень про приватизацію. – 2000. – № 11. – С. 75–80.
  16.  Мец В. О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2003. – 278 с.
  17.  Наказ Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України «Про затвердження форм документів з підготовки кадрів у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації» № 384 від 29.03.2012. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 3 травня 2012 р. за №711/21024
  18.  Плиса В.Й., Ріль З.П. Бухгалтерський облік: Довідник. – Львів: Видавництво ННВК «АТБ», 2009. –  200 с.
  19.  Плиса В. Й. Організація стратегічного управління страховиком в умовах переходу до ринку // Науковий вісник Волинського державного університету імені Лесі Українки. – 2001. –  № 3. – С. 150153. –  (Еконо-мічні науки).
  20.  Плиса В. Й. Організація стратегічного управління страховиком в умовах переходу до ринку // Науковий вісник Волинського державного університету імені Лесі Українки.  – 2001. – № 3. – С. 150153. –  (Еконо-мічні науки).
  21.  Плиса В. Й. Проблеми організації антикризового управління страховими організаціями в умовах переходу до ринку // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Вип. 6061. – 2002. – С. 5455. – (Серія економіка).
  22.  Плиса В. Й. Страхування: Навчальний посібник. – Друге видання. – Київ: Каравела, 2008. – 392 с.
  23.  Плиса В. Й. Управління фінансовою стійкістю банку // Вісник Львівської комерційної академії. – Львів: Видавництво Львівської комерційної академії, 2007. – Випуск 27. – С. 166176. – (Серія економічна).
  24.  Плиса В. Й. Управління фінансовою стійкістю страховика // Фінанси України. – 2001. – № 9. – С. 136–142.
  25.  Плиса В. Й., Блага Н. В. Державне регулювання фондового ринку в Україні: Монографія. Львів: Видавництво ННВК «АТБ», 2007. – 168 с.
  26.  Плиса В. Й., Ріль З. П. Бухгалтерський облік: Довідник. – Львів: Видавництво ННВК «АТБ», 2009. – 200 с.
  27.  Плиса В. Й., Ріль З. П. Цільова орієнтація управління фінансовою стійкістю страховика // Вісник соціально-економічних досліджень: Збірник наукових праць  / Одеський державний економічний університет. – Одеса: ОДЕУ, 2007. Вип. 29. – С.146-151.
  28.  Плиса В., Грищук А. Про мобілізацію внутрішніх механізмів забезпечення фінансової сталості підприємств // Трансформація економічної системи в Україні / За ред. З.Г. Ватаманюка  – Львів: Інтереко, 2000. – Вип. 6: Формування ринкової економіки в Україні. С. 145149.
  29.  Плиса В., Ріль З. Організаційно-економічний механізм антикризового управління фінансовою стійкістю страховика // Вісник Львівського університету. – 2002. – Вип. 31. – С. 98113. – (Серія економічна).
  30.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» // http://zakon1.rada.gov.ua.
  31.  Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації: Затверджено наказом Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України від 26.01.2001, № 49/121 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 08.02.2001 р. за № 121/5312). –16 с.
  32.  Прокопенко І. Ф., Ганін В. І., Петряєва З. Ф. Курс економічного аналізу: Підручник / За ред. І. Ф. Прокопенка. – Харків: Легас, 2004. – 384 с.
  33.  Cавчук В. П. Финансовый менеджмент предприятий: прикладные вопросы с анализом деловых ситуаций. – К.: Изд. дом «Максимум», 2001 –  600 с.
  34.  Селезнева Н. Н., Ионова А. Ф. Финансовый анализ: Учеб. пособие. – М.: ЮНИТИ – ДАНА, 2001.
  35.  Смоленюк П. С. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – Хмельницький: НВП «Евріка» ТОВ, 2002.
  36.  Теплова Т. В. Финансовый менеджмент: управление капиталом и инвестициями. – М., 2000.
  37.  Шеремет А. Д., Сайфулин Р. С., Негашев Е. В. Методика финансового анализа. – 3-е изд., перероб. и доп. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 208 с.
  38.  Шмігельська З.К. Стратегія міжнародного науково-технічного співробітництва України із зарубіжними державами в умовах глобалізації / З.К. Шмігельська // Економічний форум. – 2011. – №2. – [Електр. рес. ]. – Режим дост.: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Ekfor/2011_2/index.htm
  39.  Шмігельська З.К. Особливості глобального менеджменту в реалізації концептуальних доктрин економіки знань / З.К. Шмігельська // Фінансово-кредитна діяльність : проблеми теорії та практики. – 2011. – №  1(10) . – С. 268-272.
  40.  Шмігельська З.К. СОТ і її роль в процесі глобалізації / З.К. Шмігельська // Вісник Університету банківської справи Національного банку України (м. Київ). – 2011. – №2(11). – С. 44-49.
  41.  Шмігельська З.К. Криза в Україні: характеристика, наслідки, пропозиції / З.К. Шмігельська // Вісник УБС. – 2011. - №3. – С.3-5

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ

Офіційний сайт Інституту регіональних досліджень НАН України [Електронний ресурс].-Режим доступу до інформації : www.irr.ogr.ua

Бібліотека онлайн [Електронний ресурс].-Режим доступу до інформації : www.readbookz.com

10.ДОДАТКИ

Додаток А

Зразок титульного аркуша курсової роботи

Львівський інститут банківської справи

Університету банківської справи

Національного банку України  

кафедра фінансів

Курсова робота

з дисципліни «Фінансовий аналіз»

на тему: _______________________________________

________________________________________________ 

Студента (ки) _____ курсу ______ групи напряму підготовки__________

спеціальності______________________

__________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник ___________________________

___________________________________

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)   

Національна шкала ________________    

Кількість балів: _________Оцінка:  ECTS _____

                                                                    Члени комісії          ________________  ___________________________

                                                                                                                                            (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                     ________________  ___________________________

                                                                                                                                             (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                                               ________________  ___________________________

                                                                                                                                             (підпис)                         (прізвище та ініціали)

                                                                       м.Львів - 20 __рік

 

Додаток Б

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

УНІВЕРСИТЕТУ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

кафедра фінансів

Завдання

на курсову роботу

з дисципліни «Фінансовий аналіз»

Студент групи __________________________________________________

Тема курсової роботи:____________________________________________

Варіант завдання ________________________________________________

Дата видачі завдання ______________________________________________

Термін подання курсової роботи ____________________________________

Завдання видав _________________________________/________________/

Завдання отримав ________________________________/________________/


Додаток В

Форма 1

Підприємство_____________________

Територія_________________________

Форма власності___________________

Орган державного управління________

Галузь____________________________

Вид економічної діяльності__________

Одиниця виміру: тис. грн.

Адреса____________________________

Баланс

на ____________ р.

Актив

Код рядка

На початок року

На кінець року

І. Необоротні активи:

Нематеріальні активи:

залишкова вартість

10

7 286,40

7 990,56

первісна вартість

11

8 015,04

9 021,60

Знос

12

728,64

1031,04

Незавершене будівництво

20

29 145,60

54 129,60

Основні засоби

0

0

залишкова вартість

30

21373,44

31 876,32

первісна вартість

31

33 517,44

48 115,20

Знос

32

12 144,00

16 238,88

Довгострокові біологічні активи:

справедлива (залишкова) вартість

35

0

0

первісна вартість

36

0

0

накопичена амортизація

37

0

0

Довгострокові фінансові інвестиції

які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

40

2671,68

2577,6

інші фінансові інвестиції

45

485,76

257,76

Довгострокова дебіторська заборгованість

50

0

0

Відстрочені податкові активи

60

0

103,104

Інші необоротні активи

70

0

0

Усього за розділом І

80

60 962,88

96 934,94

ІІ. Оборотні активи

Запаси:

виробничі запаси

100

9 715,20

11 599,20

тварини на вирощуванні та відгодівлі

110

0

0

незавершене виробництво

120

242,88

1546,56

готова продукція

130

485,76

2010,528

Товари

140

22 344,96

26 030,76

Векселі одержані

150

3643,2

4124,16

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

0

0

чиста реалізаційна вартість

160

7 286,40

8 248,32

первісна вартість

161

8 257,92

9 279,36

резерв сумнівних боргів

162

971,52

1031,04

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

0

0

з бюджетом

170

145,728

0

за виданими авансами

180

874,368

309,312

з нарахованих доходів

190

0

0

із внутрішніх розрахунків

200

0

0

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

485,76

103,104

Поточні фінансові інвестиції

220

1214,4

512,52

Грошові кошти та їх еквіваленти:

у національній валюті

230

1700,16

5 155,20

в іноземній валюті

240

2914,56

103,104

Інші оборотні активи

250

242,88

0

Усього за розділом ІІ

260

51 296,26

59 745,77

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

270

1214,4

1804,32

IV. Необоротні активи та групи вибуття

275

0

0

Баланс

280

113473,54

158488,032


Продовження додатку В

Пасив

Код рядка

На початок року

На кінець року

І. Власний капітал

Статутний капітал

300

87436,80

98722,08

Пайовий капітал

310

0,00

0,00

Додатковий вкладений капітал

320

4857,60

5155,20

Інший додатковий капітал

330

0,00

7595,33

Резервний капітал

340

1214,40

1804,32

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

48,58

257,76

Неоплачений капітал

360

-728,64

-257,76

Вилучений капітал

370

-485,76

-257,76

Усього за розділом І

380

92342,98

113019,17

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

Забезпечення витрат персоналу

400

242,88

154,66

Інші забезпечення

410

48,58

0,00

Страхові резерви

415

0,00

0,00

Частка перестраховиків у страхових резервах

416

0,00

0,00

Цільове фінансування

420

242,88

0,00

Усього за розділом ІІ

430

534,34

154,66

ІІІ. Довгострокові зобов'язання

Довгострокові кредити банків

440,00

4857,60

15036,00

Інші довгострокові фінансові зобов'язання

450,00

0,00

0,00

Відстрочені податкові зобов'язання

460,00

0,00

1288,80

Інші довгострокові зобов'язання

470,00

485,76

0,00

Усього за розділом ІІІ

480,00

5343,36

16324,80

ІV. Поточні зобов’язання

Короткострокові кредити банків

500

2914,56

13489,44

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями

510

485,76

515,52

Векселі видані

520

1457,28

3350,88

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

6072,00

5825,38

Поточні зобов'язання за розрахунками:

0,00

0,00

з одержаних авансів

540

1214,40

1116,96

з бюджетом

550

242,88

515,52

з позабюджетних платежів

560

72,86

103,10

зі страхування

570

170,02

77,33

з оплати праці

580

437,18

257,76

з учасниками

590

728,64

902,16

із внутрішніх розрахунків

600

0,00

0,00

Інші поточні зобов'язання

610

242,88

0,00

Усього за розділом ІV

620

14038,46

26154,05

V. Доходи майбутніх періодів

630

1214,40

2835,36

Баланс

640

113473,54

158488,03

 

Керівник __________________

Головний бухгалтер_____________


Додаток Д

Підприємство_____________________

Територія_________________________

Форма власності___________________

Орган державного управління________

Галузь____________________________

Вид економічної діяльності__________

Одиниця виміру: тис. грн.

Адреса____________________________

Звіт про фінансові результати

Форма 2

І. Фінансові результати

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

10

18 878,40

25 574,40

Податок на додану вартість

15

3146,4

4262,4

Акцизний збір

20

1101,24

1545,12

25

0

0

Інші вирахування з доходу

30

471,96

586,08

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

35

14 158,80

19 180,80

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

40

9 963,60

11 988,00

Валовий:                                                                                       прибуток                                                                                      збиток

50

4 195,20

7192,8

55

0

0

Інші операційні доходи

60

52,44

266,4

Адміністративні витрати

70

1048,8

1385,28

Витрати на збут

80

314,64

266,4

Інші операційні витрати

90

157,32

213,12

Фінансові результати від операційної діяльності:                           прибуток                                                                                       збиток

100

2 726,88

5594,4

105

0

0

Дохід від участі в капіталі

110

332,12

266,4

Інші фінансові доходи

120

297,16

213,12

Інші доходи

130

262,2

106,56

Фінансові витрати

140

314,64

266,4

Втрати від участі в капіталі

150

52,44

0

Інші витрати

160

367,08

53,28

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: прибуток                                                                                                збиток

170

2 884,20

5860,8

175

0

0

Податок на прибуток від звичайної діяльності

180

865,26

1758,24

Фінансові результати від звичайної діяльності:                                      прибуток                                                                                               збиток

190

2018,94

4102,56

195

0

0

Надзвичайні:                                                                                 прибуток                                                                                        збиток

200

262,2

159,84

205

0

266,4

Податки з надзвичайного прибутку

210

78,66

0

Чистий:

прибуток                                                                                        збиток

220

2202,48

3996

225

0

0

ІІ. Елементи операційних витрат

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Матеріальні затрати

230

Витрати на оплату праці

240

Відрахування на соціальні заходи

250

Амортизація

260

Інші операційні витрати

270

Разом

280

ІІІ. Розрахунок показників прибутковості акцій

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Середньорічна кількість простих акцій

300

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

310

Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

320

Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

330

Дивіденди на одну посту акцію

340

 

Керівник __________________

Головний бухгалтер_____________


Додаток Е

Поправкові коефіцієнти

Варі-анта

Баланс

Звіт про фінансові результати

на початок звітного періоду

на кінець звітного періоду

за звітний період

за попередній період

1.

0,12

0,14

0,14

0,12

2.

0,14

0,16

0,16

0,14

3.

0,16

0,18

0,18

0,16

4.

0,18

0,20

0,20

0,18

5.

0,20

0,22

0,22

0,20

6.

0,22

0,24

0,24

0,22

7.

0,24

0,26

0,26

0,24

8.

0,26

0,28

0,28

0,26

9.

0,28

0,30

0,30

0,28

10.

0,30

0,32

0,32

0,30

11.

0,32

0,34

0,34

0,32

12.

0,34

0,36

0,36

0,34

13.

0,36

0,38

0,38

0,36

14.

0,38

0,40

0,40

0,38

15.

0,40

0,42

0,42

0,40

16.

0,42

0,44

0,44

0,42

17.

0,44

0,46

0,46

0,44

18.

0,46

0,48

0,48

0,46

19.

0,48

0,50

0,50

0,48

20.

0,50

0,52

0,52

0,50

21.

0,52

0,54

0,54

0,52

22.

0,54

0,56

0,56

0,54

23.

0,56

0,58

0,58

0,56

24.

0,58

0,60

0,60

0,58

25.

0,60

0,62

0,62

0,60

26.

0,62

0,64

0,64

0,62

27.

0,64

0,66

0,66

0,64

28.

0,66

0,68

0,68

0,66

29.

0,68

0,70

0,70

0,68

30.

0,70

0,72

0,72

0,70

31.

0,72

0,74

0,74

0,72

32.

0,74

0,76

0,76

0,74

33.

0,76

0,78

0,78

0,76

34.

0,78

0,80

0,80

0,78

35.

0,80

0,82

0,82

0,80

36.

0,82

0,84

0,84

0,82

37.

0,84

0,86

0,86

0,84

38.

0,86

0,88

0,88

0,86

39.

0,88

0,90

0,90

0,88

40.

0,90

0,92

0,92

0,90

41.

0,92

0,94

0,94

0,92

42.

0,94

0,96

0,96

0,94

43.

0,96

0,98

0,98

0,96

44.

0,98

1,00

1,00

0,98

45.

1,00

1,02

1,02

1,00

46.

1,02

1,04

1,04

1,02

47.

1,04

1,06

1,06

1,04

48.

1,06

1,08

1,08

1,06

49.

1,08

1,10

1,10

1,08

50.

1,10

1,12

1,12

1,10

51.

1,12

1,14

1,14

1,12

52.

1,14

1,16

1,16

1,14

53.

1,16

1,18

1,18

1,16

54.

1,18

1,20

1,20

1,18

55.

1,20

1,22

1,22

1,20

56.

1,22

1,24

1,24

1,22

57.

1,24

1,26

1,26

1,24

58.

1,26

1,28

1,28

1,26

59.

1,28

1,30

1,30

1,28

60.

1,30

1,32

1,32

1,30

61.

1,32

1,34

1,34

1,32

62.

1,34

1,36

1,36

1,34

63.

1,36

1,38

1,38

1,36

64.

1,38

1,40

1,40

1,38

65.

1,40

1,42

1,42

1,40

66.

1,42

1,44

1,44

1,42

67.

1,44

1,46

1,46

1,44

68.

1,46

1,48

1,48

1,46

69.

1,48

1,50

1,50

1,48

70.

1,50

1,52

1,52

1,50

71.

1,52

1,54

1,54

1,52

72.

1,54

1,56

1,56

1,54

73.

1,56

1,58

1,58

1,56

  1.  
    Аналіз якості оборотного капіталу.
  2.  Аналіз ефективності управління оборотним капіталом за допомогою фінансових інструментів.
  3.  Вплив оборотного капіталу на фінансовий стан підприємства та шляхи покращення його використання.
  4.  Аналіз джерел формування капіталу підприємства.
  5.  Аналіз власного капіталу підприємства.
  6.  Напрями оптимізації розмірів власного капіталу.
  7.  Зарубіжний досвід формування власного капіталу підприємств.
  8.  Аналіз ефективності та інтенсивності використання капіталу підприємства.
  9.  Аналіз ділової активності підприємства.
  10.  Оцінка вартості та росту компанії, їх фінансові важелі.
  11.  Основні показники фінансової стійкості підприємства, їх розрахунок та аналіз.
  12.  Модель діагностики фінансової стійкості підприємства.
  13.  Основні напрями покращення фінансового стану підприємства за показниками фінансової стійкості.
  14.  Показники ліквідності: довгостроковий і короткостроковий аналіз.
  15.  Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства.
  16.  Методи оцінки кредитоспроможності підприємства-позичальника.
  17.  Аналіз кредитоспроможності підприємства в умовах ринкових відносин.
  18.  Кредитоспроможність як основний елемент платоспроможності, його аналіз.
  19.  Кількісні методи аналізу ризиків підприємства.
  20.  Показники та чинники неплатоспроможності (банкрутства) підприємства.
  21.  Шляхи зниження кредитного ризику на основі удосконалення методики оцінки кредитоспроможності позичальника.
  22.  Методики оцінки кредитоспроможності позичальника.
  23.  Новітні методи аналізу кредитоспроможності підприємства.
  24.  Аналіз платіжно-розрахункової дисципліни на підприємстві.
  25.  Аналіз дебіторської заборгованості підприємства.




1. Тема- Проектирование кабельной линии связи Выполнил-
2. Проектирование одноступенчатого червячного редуктора привода междуэтажного подъемника.html
3. Тема игры- Цель- в ходе игры вспомнить известные студентам понятия статьи Конституции РФ положения избира
4. Практическая энциклопедия бухгалтера
5. Г. 2004г. Рак легкого занимает первое место по частоте среди всех онкологических заболеваний
6.  ШКОЛА ОНЛАЙН БИЗНЕСА
7. Тема 7. ГЛАВА ДЕРЖАВИ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ Лекційні питання- 1
8. Терминология и ССБТ в охране труда Виды контроля и ответственность по вопросам охраны труда
9.  Эффективность рекламы и связей с общественностью
10. Эстетика инженера и эстетика архитектора связаны единством но первая из них переживает бурный расцвет а вт
11. При помощи кисти человек выполняет трудовые процессы и все действия которые связаны с обслуживанием в быту
12. Статья- Глобальные изменения климата- антропогенная и космогенная концепции
13. Наследование по гражданскому законодательству РФ переименована в Наследственное право.
14. Твердые материалы и их соединения
15. Войны хочет лишь тот кто её не знает Человечество кажется не может жить без войн
16. Тема 1. Предмет завдання і система юридичної психології Тестові завдання Варіант 1 1
17. 1] Элементы векторной алгебры
18. варианты предложенных ответов
19. Реферат- Италия- этнические и географические данные
20. nimtion анимация японская анимация