Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему- Інтер'єри центру психологічної реабілітації дітейаутистів tl'ntid Виконала- с

Работа добавлена на сайт samzan.net:


33

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Економіко - гуманітарний інститут, гуманітарний факультет

кафедра «Дизайн»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до кваліфікаційного проекту бакалавра

на тему: «Інтер’єри центру психологічної реабілітації дітей-аутистів

«Atlántida»

Виконала: студентка 4 курсу, гр. ГФ-919і

напряму підготовки

6.020207 Дизайн

Соколова А.Ю.

Керівник ст. викладач Бобровський І.В.

Рецензент ___________________

Запоріжжя - 2013 року

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка:ст. 57, розд. 3, рис. 48, додаток 2, джерел 15.

Об’єкт  дослідження – інтер’єри центру психологічної реабілітації дітям-аутистам.

Мета роботи – дослідити і розробити інтер’єр центру психологічної  реабілітації.

На підставі знайдених сучасних технологій, і з урахуванням всіх переваг та недоліків існуючих аналогічних концептів, та після ескізного пошуку, розроблено інтер’єр центру психологічної реабілітації для дітей з хворобою аутизм. Образ та тематика центру спрямована на те, щоб навчити та допомогти дітям легше та краще адаптуватися до навколишнього світу , уникаючи при цьому стресових факторів. Саме тому формоутворення та образ будуються на біонічних лініях, та образах,запозичених в природі.Окрім цього використовуються нові технології за напрямом еко - дизайн, що не забруднюють навколишнє середовище та сприяють поліпшенню фізичного та психологічного самопочуття людини. Основні складові виставки – взаємозв’язок функціональних зон,  пластичність ліній, екологічні матеріали, нові впровадження в обладнанні.

Ключові слова: інтер'єр, центр психологічної реабілітації, еко - дизайн, природа, біонічність, екологічність.

РЕФЕРАТ

Пояснительная записка: стр. 57,  разд.3,  рис.48,  дополнений 2, источников 15

Объект исследования – интерьеры центра психологической реабилитации детей - аутистов.

Цель работы –исследовать и разработать интерьер центра психологической реабилитации.

Метод исследования – анализ аналогов.

На основе найденных современных технологий, и с учетом всех преимуществ и недостатков существующих аналогичных концептов, и после эскизного поиска, был разработан интерьер центра психологической реабилитации и помощи детям-аутистам. Образ и тематика центра направлена на то, чтобы научить и помочь детям легче и лучше адаптироваться к окружающему миру, избегая стрессовых факторов. Именно потому формообразование и образ строятся на бионических линиях, и образах, заимствованных в природе. Кроме того используються новые технологиии, направленные на эко - дизайн, которые не загрязняют окружающую среду и способствуют улучшению физического и психического состояния человека. Основные состовляющие интерьера центра – взаимосвязь функциональных зон, пластичность линий, экологические материалы, нововведения в оборудовании.

Ключевые слова: интерьер, центр психологической реабилитации, эко - дизайн, природа, бионичность, экологичность

RESEARCHPAPER

Explanatorynote: pages 57, subjects3, pics.48, additions 2, sources15

The object of study - the interiors of psychological rehabilitation center for autistic children.

Purpose - to explore and develop the interior psychological rehabilitation center.

The method of research - analysis counterparts. On the basis of the found of modern technology, and with all the advantages and disadvantages of existing similar concepts, and after preliminary search has been designed interior psychological rehabilitation center and help autistic children. The image and the theme of the center aim to teach and help the children better and easier to adapt to the world around them, avoiding stress factors. It is because shaping and image are based on bionic lines and images borrowed from nature. In addition there are basis of technologies aimed at eco-design, which does not pollute the environment and contribute to the improvement of the physical and mental state of the person.

Key composes: interior, center for Psychosocial rehabilitation, ,eco – design, nature, bionical lines, ecological materials, innovations in equipment.

ЗМІСТ

Завдання на проект……………………………………………………..……............2

Реферат(укр.)…………………………………………………………………...........4

Реферат(рос.)…………………………………………………………………...........5

Реферат(англ.)……..…………………………………………………………...........6

Вступ…………………………………………………………………..……...………8

1 Дизайнерський аналіз аналогових зразків

1.1Аналіз вирішення функціональних вимог до інтер’єру…………...….10

1.2 Аналіз ергономічних рішень……………………………..….....…...…..14

1.3 Аналіз естетичних рішень………………………….…….…..…............18

2 Опис об’єкта проектування

2.1 Призначення та галузь застосування…………………………………...23

2.2 Розкриття концептуального та інноваційного рішень………………...24

2.3 Опис архітектурної пластики об’єкта…………………………….……..26

2.4 Опис функціонального зонування …………………………………......29

2.5 Опис пластики поверхонь підлоги, стін та стелі…………………....34

2.6 Опис кольорового рішення та штучного освітлення приміщень.........39

2.7 Опис використаного обладнання, меблів і оброблюючих матеріалів……………………………………………………………………………..44

3 Використані обробні матеріали………………………………………………….....50

Висновки……….……………………………………..………………..…………..51

Перелік посилань……………………………………..…………………….………..53

Додаток АЕскізи ……………………………………..….……………..…...............56

Додаток Б: Креслення……………………………………………………………..…59

ВСТУП

Небагато закладів дійсно можуть пишатися реальною допомогою людям, а особливо дітям. Але ці проблеми нікуди не зникають, вони існують поруч із нами і ми не здогадуємось, які наслідки вони можуть мати. Центр психологічної реабілітації - це другий дім, місце, де людина чи дитина знаходить втрачений спокій, рівновагу, впевненість та сміливість до контакту зі світом, поєднану з професійною допомогою лікарів та спеціалістів. Приходячи до такого закладу ми прагнемо отримати там реальну допомогу, віднайти втрачений «внутрішній світ».

Реабілітаційний центр для дітей - аутистів - це дуже важливе питання суспільства у наш час. Аутизм відноситься до одного з найменш дослідженого та найскладніше виліковного захворювання. Ми навіть не здогадуємось, наскільки психологічно травмуються ці діти, знаходячись кожен день в звичайних для нас умовах в школі, на роботі, навіть просто на вулиці.

Згідно з дослідженням, проведеним в США, в середньому витрати на людину з аутизмом, народженого у 2000 році, за його життя складуть 3,2 млн. доларів, якщо він ігноруючи серйозність ситуації продовжує вести себе як нормальна людина. Постійні стресові подразники роблять дитину боязкою та агресивною. Тому такий центр реабілітації зможе знизити до мінімуму агресивну поведінку дитини, але не придушуючи цей гнів та страх, а на підставі вже вивчених методів лікування допомогти адаптуватися в сучасному світі.Нині за статистикою, опублікованою американським Центром контролю і профілактики захворювань, 1 з 88 американських дітей страждає на аутизм. Сучасні британські статистичні дані говорять, що за останні п'ять років збільшилася не лише кількість дітей, що страждають аутизмом, але також спостерігається збільшення на 15 % кількості дітей, у яких є поведінкові, емоційні і соціальні проблеми.А багато з тих, хто ріс в таких умовах в майбутньому становляться дуже агресивними та неврівноваженими людьми, це доводять скоєні в США багаторазові стрілянини у школах та кінотеатрах, самогубства та вбивства.

Природа цього явища понині не вивчена; як із явищем боротись теж ніхто не знає. Аутизмом зараз називають усе, чому ще не знайшлось пояснення. Хоч у дітей, хворих на аутизм, перевіряють усе, - нічого не знаходять; проте, проблема, зі своєрідною чіткою симптоматикою, існує як така. Тому подібний центр «Atlántida» буде прихистом для подібних дітей, де вони будуть почуватися в зоні комфорту та непомітно для них отримувати психологічну допомогу.

1 ДИЗАЙНЕРСЬКИЙ АНАЛІЗ АНАЛОГОВИХ ЗРАЗКІВ

1.1 Аналіз вирішення функціональних вимог до інтер’єру

Невіддільною частиною як архітектури, так і, безпосередньо, ремонту є інтер'єр.Це своєрідний внутрішній наряд приміщень. Інтер'єр буває громадським і житловим.Житловий інтер'єр являє собою своєрідне дзеркало життя людини.Цей інтер'єр уособлює характер свого господаря, його інтереси і смаки, повідати психологічний тип і соціальний статус людини.

Коли необхідно розробити громадський інтер'єр, насамперед, враховується його призначення і функціональні вимоги. Наприклад, торговельному  залу потрібні просторі коридори та зручні вітрини для відвідувачів і покупців, ресторану – спокійне середовище, де люди зможуть розслабитися і відпочити.

Наданому етапі слід було проаналізувати аналогові зразки подібних закладів, щоб уникнути поширених помилок, взяти щось до уваги.

Центри психологічної та  фізичної реабілітації, а також заклади, де діти знаходяться протягом тривалого часу потребуюсь уважного функціонального розділення, бо такі люди потребуюсь допомогу, більш уважне ставлення та турботу. Тут повинні бути враховані фізичні вади, активність майбутніх відвідувачів, тобто усі особливості.

Рисунок 1.1.1 - Реабілітаційний центр для дітей

На рисунку 1.1.1 зображена окрема ігрова зона для дітей, де використані інтерактивні технології. Ігрова та розвиваюча зона повинна обов’язково бути присутня у закладах, де постійно знаходяться діти, бо вони дуже активні і щоб їх заспокоїти треба чимось їх зайняти або направити їх енергію на якийсь предмет чи гру. Окрім цього вона повинна бути безпечною, щоб дитина не могла поранити себе, посковзнутися чи розбити щось. Тому інтерактивні технології-найкращий вихід у даній ситуації. Враховано також імовірність спостерігати за дітьми, завдяки м’яким подушкам навколо зони інтерактивних технологій.

Рисунок 1.1.2 - Parco Acque – футуристичний оздоровчий центр відіталійських архітекторів, Італія

Водні розваги у закладах з дітьми- це не тільки весело, але і корисно. Басейн, перетворений на надзвичайне космічне явище зможе заінтригувати навіть най непосидючу дитину.Врахована також зона відпочинку, а обладнання не випадає з загального інтер’єру,підкреслює біонічність інших форм. Але цей варіант ідеально підійде для дітей, які не мають психічних вад. Аутисти - це діти, які схильні до панічних та агресивних атак. Неочікуваний напад паніки та неуважність спеціалістів може привести до поганих наслідків. Тому в дипломному проекті одним з завдань був пошук альтернативного вирішення питання щодо контакту «діти-вода».

Рисунок 1.1.3 - Парк екстремальних видів спорту

Рисунок 1.1.3 демонструє нам гарно поєднані різні функціональні зони. Окрім цього їх плавний взаємозв’язок робить  парк єдиною композицію і гарно поєднує одну з іншою. Створюється ефект казкового світу,завдяки кольору та форм, близьких до тих,що ми можемо зустріти в повсякденному житті. Активна зона з доріжками знаходиться майже в другій зоні, зони релаксу. Немаючі жодних перегородок ми отримуємо чітко окреслені різні зони за допомогою світла, фактури та матеріалу. Дуже розумно використовувати такий прийом в проектуванні у закладах з дітьми. Зайві перегородки зменшують простір, а дітям потрібно його багато, окрім цього просторе приміщення створює відчуття свободи, людина не відчуває себе замкнутою. А світлове розділення допоможе швидко зрозуміти дитині куди треба йти, також це створює деякий ігровий момент. Адже психологи рекомендують залучати до виховання та навчання дітей кольори (Рис.1.1.4). Це дуже важливо в роботі з дітьми з психічними вадами.

Рисунок 1.1.4 - Проект реабілітації міських парків

На рисунку 1.1.4 також чітко проілюстроване кольорове функціональне розділення без використання стін. Світобачення та мислення дітей відрізняється від дорослого. Дитина любить багато простору, вона не розуміє естетичну красу якихось фактурних поверхонь, стильного обладнання тощо. Оточуючі її предмети повинні цікавити її, заохочувати до гри, фізичної та розумової активності. Перебуваючи у такому парку дитина все одразу бачить як на долоні і має вибір куди їй іти.У роботі з дітьми треба не забувати, що все повинно бути зрозуміло та цікаво.

                      Рисунок 1.1.5                                                   Рисунок 1.1.6

Оздоровчо-реабілітаційний центр для дітей, Росія

Якщо дитина знаходиться у закладі цілий день, то обов’язково повинна бути зона сну. І частіш за все в одній кімнати міститься декілька дітей. На малюнках 1.1.5 та 1.1.6 зображена подібна ситуація. Але площа, яка відведена під 1 кімнату не зовсім сумісна з кількістю дітей, що повинні тут знаходитися. Це стандартне розташування ліжок наводить смуток. Навіть зона сну повинна достатній простір для окремих ліжок, щоб діти, особливо з хворобою аутистів не турбувалися присутністю інших. Окрім цього кольорове рішення цієї кімнати лише активізує та пробуджує дітей. Така зона повинна створювати ніби то «сонне царство», щоб дитина розслаблялася, легко засинала та заспокоювалась.

1.2 Аналіз ергономічних рішень

Ергономіка - це наука, що вивчає різні предмети, що знаходяться в безпосередньому контакті з людиною в процесі його життєдіяльності. Основним її завданням є розробка форми і оптимального розташування предметів, які були б бути максимально зручними для людини при їх використанні.В основу ергономіки лягло багато дисципліни від анатомії до психології, а головним її завданням є створення таких умов для людини, які б сприяли збереженню здоров'я, підвищенню ефективності праці, зниження стомлюваності, та й просто підтриманню хорошого настрою на протязі всього дня. Саме тому однією з важливих складових дизайн-проекту Вашого приміщення повинен бути масштабувати план розміщення меблів з урахуванням всіх законів ергономіки. Адже це дуже важливо щоб вміло зроблений дизайн, з ідеальними колірними і фактурними поєднаннями, був повністю придатний для комфортного і здорового існування.

Центри для людей, особливо дітей, з фізичними та психічними вадами потребують уважного ставлення щодо проектування. Бо для здорових людей можна створити гарний декоративний місточок через річку, а вже для людей з обмеженими можливостями, це буде складно та небезпечно. Такі люди більш вимогливі щодо турботи про них (Рис.1.2.1). А за допомогою зелених рослин дизайнер уникнув розділення функціональних зон за допомогою монолітних перегородок. Окрім цього рослини вносять до інтер’єру щось живе, енергійне та домашнє.

Рисунок 1.2.1 - Центр фізичної реабілітації для дітей

Рисунок 1.2.2 - Центр реабілітації для дітей з обмеженими можливостями, Росія

На рисунку (1.2.2) ми бачимо дуже грамотне відношення щодо вимог таких людей. Людина уважно вивчала що найскладніше для людей у візках та калік.

Уникнення сходів та заміна їх на пандуси робить пересування фізично обмежених людей більш комфортабельним (Рис.1.2.2, 1.2.3). Окрім цього пандуси оптимальний варіант у закладах де постійно знаходяться діти, бо через її черезмірну активність складно уникнути падінь і травм. А інформаційна зона виділена за допомогою прожекторів. Окрім усього це вирішує питання освітленості.

Рисунок 1.2.3 - Центр реабілітації для дітей з обмеженими можливостями, Росія

Широкі та просторі проходи дозволять вільно розминутися двом або більше візкам. А кольорова розмітка шляху допоможе швидко скоординуватися як дітям, так і старим людям. Веселе кольорове оформлення інтер’єру робить цей заклад більш привітним та менше нагадую про неповноцінність цих дітей (Рис.1.2.4).

Рисунок 1.2.4 - Центр реабілітації для дітей з обмеженими можливостями, Росія

На прикладі 1.2.5 дуже чітка різниця між першим прикладом та другим. На цьому малюнку зображено теж центр фізичної реабілітації, але він створює відчуття бізнес-центру або офісу.

Рисунок 1.2.5 – Реабілітаційний центр

Люди в такому закладі повинні отримувати не тільки фізичну допомогу, але і набиратися сили духа, звідкілясь брати енергію та позитив для одужання. Особливо якщо ці люди-діти. Стійка ресепшену не досить достатньо виділена. Люди зпоганим зором не зможуть побачити де саме можна отримати додаткову інформацію. Але в цьому інтер’єрі грамотно передано відчуття повітря та простору. Великі вікна дозволяють світлу проходити через них та наповняти приміщення сонцем.

Рисунок 1.2.6 - Оздоровчий центр

Ергономічність стосується і обладнання також. Дизайн підштовхує нас до створення нових виглядів вже відомих нам речей. Особливе та безкінечне натхнення ми запозичуємо в природи, а саме її біонічні форми.

Біоніка (від др.-греч. Βίον - живе) - прикладна наука про застосування в технічних пристроях і системах принципів організації, властивостей, функцій і структур живої природи, тобто форми живого в природі і їх промислові аналоги.

Наприклад на малюнку 1.2.6 ми бачимо незвичні шезлонги. Вони створюють відчуття ніби ми відпочиваємо на галявині, але водночас вони ергономічні для людини, більш зручні. На них зручно читати, слідкувати за оточенням. Також такі об’єкти гарно вписуються в оточуючий ландшафт.

1.3 Аналіз естетичних рішень

Естетика - наука про чуттєве пізнання світу; наука про неутилітарне, споглядальне або творче відношення людини до дійсності, наука, що вивчає специфічний досвід освоєння оточуючої дійсності, у процесі чого суб'єкт відчуває, переживає стан духовно-чуттєвої ейфорії, піднесення, радості, катарсису, духовної насолоди і т.д, відчуває свою органічну причетність до Універсуму, свою сутність неподільно з Першопричиною, Богом.

Метою естетики є філософське вивчення мистецтва і формування критичних суджень про мистецтво. Естетичність вигляду має останнє, але не менш важливе значення. Саме естетичний вигляд робить заклад неповторним.

Рисунок 1.3.1 - Рекреаційний центр

Не можна не приділити увагу архітектурній естетиці центру (Рис 1.3.1). Бо деякі архітектори поєднують зовнішній вигляд будівля із внутрішнім (Заха Хадід). Такий рекреаційний центр є частиною оточуючої природи, що перетинається з ідеєю,що ми всі є частина її. Плавність ліній створюють відчуття спокої та впевненості.

Біоніка - (від лат. З грец. Bios – «життя») - наука, предметом якої є вивчення можливостей використання природних структур і органічних форм у різних областях людської діяльності. Ідеї біоніки в 1950-1960-х рр.. розроблялися архітекторами Європи, США, Японії.З впровадженням нових матеріалів - сталі, бетону, а також висячих і сітчастих каркасних конструкцій, мембран, тентів, пневматичних оболонок відкривалися нові технічні можливості.

Творці цього проекту намагалися поєднати те,що створено руками людини з тим, що було створено ще до нас. Саме природа дає нам цілющу силу,ліки,молодість та енергію.Така споруди не буде спотворювати навіть наймальовничіші крайовиди, а тільки підкреслить їх красу.

Рисунок 1.3.2 - Parco Acque – футуристичний оздоровчий центр від італійських архітекторів

На рисунку 1.3.2 зображена незвичайна зона з джакузі. Можна було приладнати звичайне обладнання, але італійські архітектори підійшли креативно до цього питання. Біонічність форм нагадує нам  про водну стихію, а колір є кольором моря та водночас заспокоює нервову систему людини. Художній образ перетинається з цільовим призначенням кімнати. Отож клієнт релаксується як фізично, так і психологічно (Рис. 1.3.3).

Рисунок1.3.3 - Parco Acque – футуристичний оздоровчий центр, Італія

Рисунок 1.3.4 - Медично-реабілітаційний центр, Росія

Якщо уявити, що подібний заклад (Рис. 1.3.4) призначений для дітей, то діти, напевно, не схочуть сюди приходити. Цей інтер’єр перенасичений нікому не потрібною розкішшю декору. Меблі зовсім не гармонують, а навпаки, сперечаються з образо чи античності, чи періоду Відродження. А килимове покриття в такому центрі, де постійно ходять люди, а спираючись на те, що це Росія і клімат тут надзвичайно змінливий, то таке покриття скоро змарніє і не матиме солідного вигляду. Усе ніби само по собі. Інтер’єр повинен бути єдиним цілим. Обладнання, меблі, кольорове рішення поверхонь повинне розкривати красу один іншого. Окрім цього, слід спиратися на кліматичні умови місця, де буде знаходитися заклад, бо гарний, на перший погляд елемент інтер’єру чи матеріал чи архітектури може не витримати кліматичних змін.

Окрім цього з токи зору гігієнічності медичний заклад не повинен містити в собі забагато зайвих елементів декору,які збирають багато пилу та бруду. Людина буде відчувати недовіру до таких спеціалістів в цілому. Треба вміти поєднувати цільове призначення закладу та інтер’єр, та за допомогою нього передати  характер праці, майстерність, професіоналізм працівників.

Рисунок 1.3.5 - Дитячий реабілітаційний центр, Рубльовське шосе

Гарний прийом в архітектурі та в проектуванні- створення відчуття , ніби людина знаходиться в парку (Рис.1.3.5). Приємно інколи сховатися від міської метушні в місці, яке дає відчуття свіжості, вічної весни, свіжого повітря, навіть якщо це у центрі міста. Для дітей, які потребують допомоги, або людей з обмеженими можливостями, можливість знаходитися завжди на природі викличе захоплення та спокій. А скляна стеля ніби стирає чітку грань між приміщенням та небосхилом. Таке приміщення навіть зимою буде світлим, повітряним, вічно зеленим.

2 ОПИС ОБ’ЄКТА ПРОЕКТУВАННЯ

2.1 Призначення та галузь застосування

Центр психологічної реабілітації дітей - аутистів «Atlántida», створений для допомоги дітям легше адаптуватися до звичного життя нормальної людини. В такому центрі дитина відчуватиме спокій, буде ізольована від стресових факторів, які можуть пробудити в малечі страх та агресію. Оскільки аутизм,як дуже серйозна душевна хвороба, укорінюється на етапі розвитку та становлення дитини, подібний заклад зможе за допомогою програми інтенсивної, тривалої спеціальної освіти і поведінкової терапії допомогти дитині в освоєнні навичок самодопомоги, спілкування, посприяти отриманню робочих навичок, і підвищити рівень функціонування, знизити тяжкість симптомів іне адаптивного поведінки.Більшості дітей з хворобою аутизм бракує соціальної підтримки, стійких відносин з іншими людьми, кар'єрних перспектив, почуття самовизначення.

Людина, живучи з такою хворобою та не маючи можливості вчитися з більш уважним та турботливим ставленням та оточенням, повинна приймати психотропні або противосудомні препарати, причому найчастіше прописуються антидепресанти, стимулятори і психотропні стимулятори, які згодом погано впливають на самопочуття людини, особливо якщо це молодий організм.У людини з таким розладом ліки може викликати атипову реакцію або несприятливі побічні ефекти, і жодне з відомих засобів не показало здатності пом'якшувати ключові для аутизму комунікативні та соціальні проблеми .

Окрім цього, в дітей, з хворобою аутизм, може спостерігатися така аномалія, як синдром Саванта. Синдром Саванта - рідкісний стан, при якому особи з відхиленням у розвитку (у тому числі аутистичного спектру) мають «Острів геніальності» - видатні здібності в одній або декількох галузях знань, що контрастують із загальною обмеженістю особистості. Ці діти можуть буди надзвичайно талановиті, геніально обдаровані. Одні з них можуть запам’ятати повністю підручник, інші мають феноменальні здібності до музики, малювання, або інших прикладних наук. Хто знає, можливо артист зможе знайти  ліки від ВІЧ та змінить історію. Але щоб розкрити та розвинути ці таланти, потрібне певне оточення, яке допоможе дитині зрозуміти, наскільки вона особлива, і яке зможе створити певні умови, які потребує тонка душевна організація.

Тому призначення такого закладу повністю виправдано. Такий заклад може стати при хистом для таких дітей. Центр розраховано на 50 дітей.

2.2 Розкриття концептуального та інноваційного рішень

Концепція, також Концепт (лат. conceptio - розуміння) - система поглядів на ті чи інші явища, процеси; спосіб розуміння, трактування певних явищ, подій; ідея певної теорії. Загалом за допомогою концепції ми несемо в маси якусь велику важливу думку, ціль, мету. Створюючи якийсь важливий об’єкт, який вирішує якесь важливе соціальне питання, ми повинні чітко виокреслити його концепцію, це виправдає мету та право на його існування.

Концепція закладу дуже тісно перетинається із назвою. За легендою Atlántida - це загублене місто , цивілізація якого була надзвичайно розвинута. Воно було дуже гарне, зелене, ніби Едем, але його поглинуло море. І художники - фантасти навіть і зараз малюють його як зелений сад під водою. Так і самі діти з хворобою аутизм ніби це місто. В середині них-надзвичайний світ, набагато глибший та дальновидний ніж в нас. Багато з цих людей йдуть попереду нашого часу. Але ніби те море, психологічні тривоги поглинають його з зовні. Він, ніби на самому дні. І психологи, як справжні шукачі повинні знайти цей світ та витягнути його з - під води.

Інновація - нововведення в галузі техніки, технології, організації праці або управління, засноване на використанні досягнень науки і передового досвіду; кінцевий результат інноваційної діяльності.

Інновації центру «Atlántida» вбирають в себе останні прототипи обладнання, матеріалів, інтерактивних технологій та авторське бачення обладнання для дітей,хворих на аутизм.

Проектуючи центр,ми намагалися відтворити природу, але не в первинному її вигляді, а з точки зору чогось космічного, нереального. Знаходячись в центрі ми поєднуємось з природою,навіть якщо він знаходиться в самому центрі місця, встановлюємо контакт із такими стихіями як вода, земля та повітря. Ці 3 стихії дуже спокійні та гармонічні, вони несуть у собі силу, впевненість та легкість (Рис. 2.2.1).

Рисунок 2.2.1 - Центр психологічної реабілітації для дітей - аутистів

Дитина буде відчувати себе немов у казковому світі, але вона буде почуватися як вдома, бо цей світ буде настільки надзвичайним і особливим, як і вона сама. Він зможе опинитися в казковому лісі та сховатися там, або пройтись по алеї з ліан.Також вона може опинитися в світі вітру, де все ніби невагоме, ширяє в повітрі. Тут дитина зможе себе почувати легко та побачити усе, що коїться навколо. Або можна пройти в зону «Води», де його поглине казкове морське царство, в якому все буде підкорюватися дітям,завдяки інтерактивним технологіям. Завдяки цьому дитина зможе впевнитися що саме вона керує своїм життям та має сили змінити його на краще.

З медичної точки зору, ми спиралися на один з методів лікування, що ще досить не досліджений – це інтенсивне навчання з упором на спільну увагу, яке зараз досліджується у Нейропсихіатричному Інституті Каліфорнійського  Університету. Тобто якщо психолог буде намагатися проводити потрібні заходи для лікування непомітно, паралельно з, наприклад, сумісним спогляданням риб у басейні, або якихось незвичайних ліхтариків, ефект буде набагато кращий, та дитина потрохи буде відкриватися та довіряти людям.

Тому весь центр насичений якимись надзвичайними інтерпретаціями природних елементів. Це вода, яка реагує на наші рухи, це стеля, яка нібитовиросла на ліанах, це світові кулі, які нібито висять у повітрі, чи водоспад, який ллється зі стелі і впадає у підлогу.

2.3 Опис архітектурної пластики об’єкта

Географічне та геополітичне розташування України в центрі Європи дає можливість розвитку соціально-економічних контактів по всьому її периметру. Однак, існує відставання в якості облаштування та темпів містобудівного розвитку транскордонних територій України від сучасних потреб. Тому одним з основних завдань проектування є організація простору відповідно до функціональних, містобудівних, екологічних та естетичних вимог, створення яскравого художнього образу середовища. при цьому важливу роль відіграє насичення міського простору необхідними об'єктами візуальної інформації. В основі пластичної інформації лежить наочне сприйняття реальної форми. Тому основним виразним засобом у архітектурі є пластика в усіх її проявах.

Пластика, пластичність - (грец.) [plastic, plasticity; Plastik f, Plastizität f; arts (m, pl) - художня виразність обсягу, форми, яка властива як живопису та графіці, так і архітектурі. Пластичність виявляється у м'якому зв'язковому переході від однієї частини будинку до іншої, від одного обсягу до іншого, у створенні цілісного, єдиного образу споруди або ансамблю.

Архітектурна пластика – це засіб архітектурної композиції, що полягає в скульптурно - рельєфною опрацюванні зовнішніх і внутрішніх поверхонь споруд.

На початку проектування було вирішено розробляти певну площу великого об’єкта, в якому зосередиться декілька функціональних зон.

Рисунок 2.3.1 - План приміщення

Архітектурна пластика об’єкта побудована на пластичних біонічних лініях, які нагадують  хвилі, рослини та вітряні потоки (Рис. 2.3.2).

Рисунок 2.3.2 - Центр психологічної реабілітації. Вид зверху

При розробці архітектурної пластики ми розраховувала на те, що окремі елементи внутрішнього середовища можуть плавно перейти в фасадну частину центру психологічної реабілітації. Такі елементи, як «повітряні потоки» (Рис.2.3.3) або «хвиля» (Рис. 2.3.4) можуть гарно поєднатися з ландшафтом та нагадати людині,яка кудись поспішає, що ми є частина природи,що багато ще в світі цікавого та захопливого.

Рисунок 2.3.3 - Центр психологічної реабілітації

Рисунок 2.3.4 - Центр психологічної реабілітації

Весь центр - це рух ліній, які плавно в деяких місцях переходять в  площини, які є перекриттями, тобто різними рівнями.

Рівень «Землі» плавно перетікає в підйом, який ніби обіймає всю композицію. На наш погляд, було б розумно відмовитися від сходів в таких центрах, бо вони можуть стати причиною травматизму у дітей. Цей підйом проходить через всі зони, тому дає можливість побачити все, що відбувається і зробити вибір куди йти.

«Повітряні потоки» в зоні «Повітря» об’єднують всю композицію, збираючи її до купи. Вони символізують нестримні вихрі, які підносять в повітря все, що знаходиться поруч. Композиційно їх підтримують лінії хвиль. Вони повернуті до зони Землі, тому створюють нескінченний круг (Рис. 2.3.1).

На перший погляд це одне велике ціле, але наяву це окремі функціональні зони. Розташування таким чином цих зон дозволяють з різного кута бачити все, що відбувається в центрі, або спостерігати за небом. Це ніби шлях угору для мандрівника, що буде неймовірно цікаво для дітей, особливо тих, хто сильно занурився в себе. Це пробудить питомість у дитини, в водночас такі прогулянки будуть активною частиною їх розвитку, бо звичайні ігри для дітей не зацікавлять дитину, хвору на аутизм. Тут треба більш делікатно підійти до цього питання, тому підіймаючись з першого рівня до самого верху дитина буде фізично активуватися.

2.4 Опис функціонального зонування

Загальна площа розроблюваних функціональних зон 255,5 м². Згідно зі Сніпом 2.4.1.1249. «Площа приміщень для груп короткочасного перебування дошкільників при житлових будинках (підготовчі до школи і прогулянкові групи) слід приймати не менше ніж 40 м². А згідно з Сніп 31-05. Слід враховувати, що на одну дорослу людину в приміщеннях повинно відводитися не менше ніж 6 м² без врахування площини, призначеної  для розміщення оргтехніки. Центр розраховано на 50 людей. Центр психологічної допомоги дітям - аутистам «Atlántida» можна поділити на 8 функціональних зон, 6 з яких були розроблені для диплому. Усі 6 пов’язані між собою, доповнюють одна одну та оправдані (Рис. 2.4.1.).

Рисунок 2.4.1 - План приміщення

1 зона разом з другою займає площу 61 м². Це місце,яке ми бачимо перш за все. Простора зона, яка дозволить побігати та знаходитись одночасно багатьом людям. В ній знаходяться поглиблення,засаджені справжньою травою, які нагадують нірки. Дитина може зручно влягтись в ній та почуватися комфортно (Рис. 2.4.2).

Рисунок 2.4.2 - Центр психологічної реабілітації

Друга зона нагадує першу, але вона схована між «ліан», які насправді зелена трава, висаджена у металевому каркасі (Додаток Б. Креслення). Окрім цього в цій зоні знаходиться обладнання з відомого вже матеріалу DupontCorian.DUPONT CORIAN ® - матеріал з абсолютно новими властивостями, і будучи дуже схожим у виробах на натуральний камінь, повністю позбавлений його недоліків. У структурі матеріалу DUPONT CORIAN ® відсутні пори та тріщини. Натуральні мінерали, що входять до складу матеріалу, роблять CORIAN твердим і дуже стійким до ударів і пошкоджень. Це стає особливо актуальним при використанні CORIAN в інтер'єрах з жорсткими умовами експлуатації там, де щодня проходить безліч людей. Обладнання складається з двох модулів, які дозволяють по-різному його використовувати (Рис. 2.4.3).

Друга та перша зона призначена для психологічних тренінгів, консультацій та релаксу. В них діти разом з психологами та їх батьками зможуть розмовляти в приємному та комфортному середовищі, уникаючи стресових факторів та незручного вже звичного обладнання.

Рисунок 2.4.3 - Зона «Землі»

Третя функціональна зона займає площу 53 м². Це прогулянковий підйом, по якому можна гуляти, а ліани роблять його схожим на зелену алею. Підіймаючись ми можемо спостерігати за всім,що коїться навколо, тому що цей підйом охоплює усю композицію (Рис 2.4.2).

Четверта зона - зона «Повітря». Вона займає площу 97 м². Тут знаходиться обладнання, яке устаткована останніми тенденціями в електроніці. Тут діти змогу розвивати свої таланти, читати, займатися музикою Окрім цього ця кімната повністю скляна, що дає змогу відчути себе вільним та насолоджуватись край овидами (Рис. 2.4.4). В ній достатньо площі для вільного пересування дітей, ігор. Також вона устаткована спеціальними освітлюючи ми приборами, які генерують світло та іонізують повітря.

Рисунок 2.4.4 - Зона «Повітря»

П’ята зона – зона релаксу, або зона «Води». Її площа 44,5 м². В ній дитина може розслабитися, заспокоїтися, окрім цього приємне освітлення зменшить агресивні припадки. Обладнання дозволить дитинні сховатися всередині, подивитися фільм на сенсорному екрані, або лягти на верхню частину даху обладнання, яка спеціально пласка, і дивитися на небо. Додатково вона покрита спеціальним матеріалом,який нещодавно був винайдений. Він вміє генерувати світло та завдяки особливому розташуванню ворсу немов «дихає» (Рис 2.4.5).

Рисунок 2.4.5 - Зона «Води»

Шоста зона - це оглядовий майданчик, який засаджений газоном. Діти можуть не тільки подивитись на увесь центр та на місто, але й відчути себе на галявині на свіжому повітрі. (Рис. 2.4.6). Окрім цього її особливість полягає втому, що з неї можна побачити все,що коїться навколо. Це повинно пробудити у дитині цікавість до навколишнього життя,його динамічності.

Рисунок 2.4.6 - Оглядовий майданчик

2.5 Опис пластики підлоги, поверхонь стін та стелі

В центрі психологічної реабілітації для дітей - аутистів багато незвичайних для дитини елементів,які можуть створити дуже затишне середовище,незважаючи навіть на те,що це громадський заклад.

На першому поверху ми можемо бачити «отвори» в підлозі, які нагадують нам нірки на галявині. Вони засаджені травою,завдяки спеціальній  крапельно-іригаційній системі подачи води. Ця трава не буде мокрою, вона росте не в землі,тому дитині не забрудниться та не простудиться. Ц ямка має сферичну форму отвору, лежачи в ній людина лежить під кутом 30 , що є оптимальним кутом для комфортного перебування людини. В такому положенні можна читати, користуватися ноутбуком або просто відпочивати (Рис. 2.4.2).

Також на цьому поверху є перегородки з ліан. Ці перегородки зроблені зі справжнього моху, який висаджений в металевий каркас, у якому схована крапельно- іригаційна система. Завдяки такій схованій таємниці можна сховати певні архітектурні моменти, яких потребує певна конструкція. Ця конструкція повторюється у декоративних ліанах які кріпляться до обладнання у зоні «Землі» (Рис. 2.4.3).

В цій же зоні можна побачити дві водні панелі. Повітряно-або водно - бульбашкова панель - це порожня камера, наповнена водою або гліцерином. До неї підключають генератор повітря, який наповнює простір усередині тисячами бульбашок. Бульбашкові панелі купити можна з внутрішньою підсвіткою, яка буде автоматично змінювати інтенсивність і колір. Оригінальним рішенням стане установка інтерактивної підсвічування, що реагує на звуки, рухи, освітленість. Насьогоднішній день водні або пузиркові є одним з найпопулярніших напрямів водного дизайну. Багато дизайнерів досить давно використовують їх для оформлення інтер'єру ресторанів, офісів, кафе, готелів або квартир. Вони допоможуть Вам створити теплу, затишну атмосферу, сприяє зняттю напруги і релаксації. Все це завдяки дивовижним властивостям води, якою наповнені прозорі порожнисті конструкції бульбашкових панелей. Бульбашкові панелі додадуть дизайну інтер'єру незвичайний шарм, завдяки руху безлічі бульбашок повітря, які іноді змінюють свою траєкторію і швидкість і завдяки чудовою підсвічуванні різноманітних квітів. Вони дуже надійні і прості в експлуатації, і виготовлені з високоякісних матеріалів, таких як стільникове або лите оргскло, яке в свою чергу має високу міцність і відмінною прозорістю, компресорного устаткування і обробних матеріалів провідних європейських виробників. Таке прекрасне властивість, як прозорість, дає можливість створити в житловому приміщенні, в офісі, кафе чи ресторані незвичайну оригінальну перегородку. Бульбашкові панелі, завдяки м'якому, переливається всередині світлу, можуть візуально збільшити простір і наповнити його теплою, затишною і казковою атмосферою.

На цьому поверсі підіймається підйом, пандус. Згідно зі Сніп 35-01-2001 «Максимальна висота одного підйому (маршу) пандуса не повинна перевищувати 0,8 м при уклоні не більше 8%. При перепаді висот підлоги на шляхах руху 0,2 м і менше допускається збільшувати уклон пандуса до 10%. Ширина пандуса при виключно однобічному русі повинна бути не менше 1,0 м, в інших випадках - приймати по ширині смуги руху згідно 3.18. Несучі конструкції пандусів слід виконувати з негорючих матеріалів з межею вогнестійкості не менше R 60, а огороджувальних конструкцій приміщень пандусів - не менше R 120. Слід передбачати бортики заввишки не менше 0,05 м по поздовжніх краях маршів пандусів, а також уздовж краю горизонтальних поверхонь при перепаді висот більше 0,45 м для запобігання зісковзуванню тростини або ноги». В цьому центрі висота поручнів пандусу 900 мм. Два підйому завдовжки 8500 мм перетинаються за допомогою рівної площини , по якій можна теж пройтись.

З підйому ми виходимо до зони повітря (Рис. 2.4.4). Особливість її в тому,що вона ніби повітряні потоки,вітер, за допомогою архітектурних елементів з металевого каркасу та з обробляючого матеріалу CorianDuPont ™ Corian ® - композитний матеріал, який виробляють з компонентів: поліметилметакрилату (РММА), тригідрату алюмінію і кольорових пігментів.Гладкий на дотик і суцільний за своєю структурою Corian ® не вбирає вологу і забруднення, виключаючи, таким чином, освіта плям і забруднень, грибків і плісняви. У відмінності від натурального каменю, пошкоджену поверхню з Corian ® легко відреставрувати і відновити, поверхня не буде відрізнятися від первісної ні за зовнішнім виглядом, ні за властивостями. Corian ® дуже пластичний матеріал. За допомогою спеціальної технології термоморфінга виробу з цього матеріалу можна надати найрізноманітніші, часом химерні, форми. Цей матеріал екологічно чистий. Він нетоксичний, хімічно інертний, довговічний.У разі пожежі він згоряє чисто і виробляє невелика кількість диму. Також клеї та герметики для Corian ® під час обробки утворюють дуже невелика кількість летючих органічних сполук, що значно менше стандартів США і ЄЕС. Окрім цього він дуже легкий. Так як ці елементи не несуть ніякої архітектурної нагрузки, то цей матеріал ідеально підійде в якості обробляючого матеріалу. Скло між цими елементами тоноване з кольоровою плівкою, сонце не буде засвітлювати кімнату, але з середини все буде ясно видно (Рис. 2.5.1).

Рисунок 2.5.1 - Зона «Повітря»

Перегородки в цій зоні інтерпретовані за допомогою пластичної лінії, яка потовщується або стоншується. Вона повторює елементи,які зустрічаються в обладнанні в цій зоні. Між нею сховані та підвішені освітлюючи кулі,які генерують світло та можуть світитися від сонячної енергії, окрім цього вони можуть іонізувати повітря, завдяки покриттю на цих кулях. Цей винахід був представлений Клаусом Ланкером, який розробив нову технологію, яка дозволяє енергетично очищати повітря від вуглекислих газів. Цей проект є найцікавішим прикладом біомімікрії.

З зони «Повітря» ми переходимо до зони «Води». Ця зона вирізняється інтерактивними технологіями - а саме інтерактивною підлогою та стіною (Рис. 2.5.2).

Рисунок 2.5.2 - Зона «Води»

Інтерактивний підлога - це реальна проекція на підлозі, яка миттєво реагує на рух. Це зображення схожі на «динамічний килим». Потрапляючи в зону інтерактивної проекції, людина своїми рухами оживляє зображення. Ця система ховається у стелі та реагує на рухи людини (Рис. 2.5.3).

Рисунок 2.5.3 - Система інтерактивної підлоги

У німецькому інституті Хассо Платтнер у Потсдамі розробили інтерактивний підлогу, здатний реагувати на рухи людини і відтворювати відео, повідомляє New Scientist. Прототип може створювати віртуальне дзеркальне зображення: людині здається, що він ходить по дзеркалу. Пол може розпізнавати людей за їх вагою і відстежувати їх пересування. Технологія дозволить у майбутньому управляти об'єктами в будинку, грати в ігри. Крім того, вона допоможе спостерігати за рухами похилих людей або людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Підлога створена так, щоб взаємодіяти з конкретним малюнком підошви. Іншими словами, він може розпізнавати користувачів. Поверхня надає ряд різних можливостей: наприклад, за допомогою спеціального програмного забезпечення можна малювати ногами на підлозі, стрибком у бік можна включити віртуальну QWERTY-клавіатуру, досить чутливу для розпізнавання. Інтерфейс дозволяє ігнорувати неактивних користувачів. По такій підлозі можна ходити, не задіявши інших функцій. Крім цього, досить перспективною є можливість взаємодії з частиною підошви, що дозволяє розширити набір команд.

Також в цій зоні присутній подіум зі схованою за матовим склом під світкою. На цьому подіумі розміщено обладнання, та більш  зручний доступ до інтерактивної стіни.

Над підлогою ми можемо бачити декоративні хвилі,які грають роль стелі. Між ними закріплено матове тоноване скло, покрите кольоровою плівкою. Це дає змогу сховати обладнання до інтерактивному полу, сховати під світку та сховати дітей від соняшних променів.

З цієї зони ми можемо вийти до оглядового майданчику. Для цього нам потрібно спуститися нижче на 3 щаблини, висотою 150 мм. Цей майданчик повторює форму ,яка нагадує воду, але він закінчує та починає заново цей ланцюг з функціональних зон. Майже весь майданчик вкрито травою. А о поручнів можна підійти та піднятися на подіум,висотою 150 мм в якому схована під світка (Рис. 2.4.6).

2.6 Опис кольорового рішення та штучного освітлення приміщень

Вчені стверджують, що людство отримує інформацію в 90% через очі. Вони фіксують об'єм, колір і форму предмета. Колірний спектр - це найважливіший фактор усього баченого людьми. Кожен з квітів у людини може викликати цілий ланцюг асоціацій, що впливають на його емоційний, психологічний і фізіологічний стан.

У дизайні колірна палітра грає важливу роль. Настрій людини буде поліпшуватися від правильно підібраного колористичного рішення в приміщенні. Якщо неправильно вибрати колір для інтер'єру, то у людей, що проживають до такої кімнаті, може навіть розвинутися нервовий розлад. Це пояснюється порушенням емоційного балансу. Колір – має  потужний вплив на психіку людини. Від нього залежать самопочуття і настрій, працездатність і навіть особисте життя. За допомогою одного лише кольору можна створити в приміщенні атмосферу затишку чи дискомфорту, візуально зменшити чи збільшити простір, внести динаміку або спокій. Психологи знають, як важливо відчувати радість від перебування вдома, а це можливо лише в гармонійному інтер'єрі, що відповідає саме Вашим потребам та емоційному стану.

Такий тип людей, як хворі на аутизм воліють, щоб їх житло було затишним. Для них будинок - це своєрідна фортеця і в теж час райський куточок. Меблі тут вся зручна, колірні відтінки розслаблюючі і пастельні. Тим, хто не веде активний спосіб життя, рекомендується в свій інтер'єр внести яскраві фарби, які будуть давати їм нових сил, гарний настрій і підбадьорювати.

Саме тому усі кольори,що використані в даному інтер’єрі були запозичені в природи. Усіх їх ми можемо побачити, вийшовши на вулицю чи поїхавши на природу.

Загалом, підлога використовується наливна трьох кольорів фірми Remmers RAL 106та RAL 901 та RAL508 (Рис. 2.6.1).

Рис. 2.6.1 - Кольорова палітра

Бежевий - теплий, «затишний» колір, він асоціюється із землею, деревами, каміном і будинком, тобто пов'язаний з уявленнями про комфорт. Цей колір популярний в одязі, люди котрі носять його  вважаються відкритими, надійними та щирими. У домашньому інтер'єрі коричневий приглушує, врівноважує інші кольори, і одночасно, як колір дерева, доречний у будь-якій обстановці.

Білий колір - найчистіший. Він символізує здоров'я, цнотливість, добро, істину і безпеку. З іншого боку, білий - це ще і відрив від реальності, відчуженість і порожнеча. Білий колір в інтер'єрі особливо добре буде виглядати в невеликих кімнатах, тому що він візуально розширює простір. Крім того, білі стіни створюють ефект невагомості і чистоти, а тому на їх фоні чудово виглядають меблі та картини, інтер'єр як би акцентує на них увагу. Велика кількість білого служить прекрасним фоном для будь-яких колірних акцентів, збільшуючи їх яскравість і виявляючи насиченість. У спокійний білий інтер'єр добре вписується тонкий рослинний орнамент світлих шпалер і штор. Кольорові відтінки білого, такі як кремовий, чудово поєднуються з іншими м'якими тонами (пісочний, теракотовий, сіро-блакитний і т. д.) і утворюють гармонійний ансамбль в інтер'єрі. Ось чому кімната, оформлена переважно у світлих тонах, викликає у господаря більше позитивних емоцій.

Синій колір - холодний і спокійний. Це колір ночі, надійності та сталості, довіри, класичності і консерватизму. Він допомагає сконцентруватись на самому головному і є джерелом натхнення і духовного заспокоєння. У Візантії темно-синій вважався символом трансцендентного світу, незбагненних таємниць. Синій надає кімнаті вишуканість і благородство.

В зоні «Землі» ми можемо бачити зелений колір, тому що тут присутніми є багато зелених насаджень. Це колір заспокоєності, свіжості, внутрішнього душевного рівноваги і асоціативності з картинками природи - це, безумовно, зелений колір. На відміну від синього кольору, цей колір важко поєднувати з іншими квітами. Цю його характерну особливість не потрібно забувати. Рада експертів-дизайнерів за вибором відтінків зеленого полягає в наступному. Якщо в підсумку ви прагнете створити в приміщенні радісну психологічно атмосферу, то зверніть увагу на яскравий темно-зелений відтінок.

В зоні повітря ми бачимо вже інші відтінки синього: бузковий, блакитний, бірюзовий. Ці кольори символізують небо та повітря. Прозоре повітря в глибині понад хмари створює блакитне небо, чиста вода має блакитний відтінок, прозорий лід теж блакитного кольору. Одна з версій походження слова «блакитний» - його спорідненість зі словом «глибокий». І це має під собою основу, адже саме глибина всього чистого і прозорого дає світло блакитний колір. Не дивлячись на свою «безтурботність» блакитний колір викликає відчуття надії і благополуччя. Він асоціюється з чистотою, щирістю, тактовністю, постійністю і вірністю. Як і будь-який інший колір, блакитний має й зворотний бік. Перенасиченість блакитним кольором може викликати втому і депресію, а також схильність маніпулювати людьми. Блакитний колір ненав'язливий, він допомагає створювати інтер'єри, які розташовують до відпочинку, творчості і душевного спілкування. Залежно від того, яку атмосферу ви хочете створити, вибирається відтінок блакитного та інші поєднуються з ним кольору. Волошковий колір поглиблює в блакитному нотку теплоти і задушевності, бірюзовий підкреслює чистоту, аквамариновий вносить в інтер'єр елегантності, ціановий відтінок додає краплю розкоші. Так як блакитний - колір, який завжди присутній в природі, він добре поєднується практично з будь-якими квітами. Головне дотримуватися правила підбору колірних поєднань. До яскраво-блакитному підійдуть такі ж яскраві кольори, до блідо-блакитному треба підбирати такі ж пастельні відтінки інших кольорів.

Окрім цього в цій зоні присутній альтернативний вид освітлення. Розробляючи його я спиралася на  винахід Инфлюкс студії та його винахідника та дизайнера, доктором Клаусом Ланкером (Klaus Lackner). Це освітлення має фотоелектричні елементи на поверхні, які збирають сонячну енергію та можуть віддавати її увечері.

Ці кулі двох кольорів,завдяки двом кольоровим фільтрам жовтого та блакитного кольору. Всередині них знаходяться енергозберігаючі лампи LED E27 3.5W 35 pcs WW G45-C SMD3014. Дана лампа BRILLE LED E27 3.5W 35 pcs WW G45-C SMD3014 по світловіддачі приблизно дорівнює лампі розжарювання потужністю 40 Вт Завдяки невеликим габаритам її можна застосовувати в світильниках з малими плафонами. Лампочка оснащена світлодіодами SMD 3014 в кількості 35 шт., колірна температура світіння яких дорівнює ~ 2800-3000К (теплий відтінок). Блок світлодіодів прихований скляній непрозорою колбою білого кольору у формі кулі, яка сприяє кращому розсіюванню світлових променів. Корпус виготовлений з високоміцного пластика, який не змінює властивості в слідстві тривалого нагрівання. Цоколь Е27. Основними перевагами світлодіодним продукції brille:

- Якість світла (випромінювання LED лампи максимально наближене до природного світла, що є комфортним для сприйняття людиною).

- Енергозбереження (наприклад, LED лампа потужністю 3,5 Вт споживає в 10 разів менше, ніжили лампа розжарювання потужністю 35 Вт, при однаковій світловидатності).

- Гарантія 1 рік.

- Екологічність (LED лампа не вибухає, як лампа розжарювання, і не містять ртуті та інших шкідливих для здоров'я речовин, в її світінні відсутні інфрачервоні і ультрафіолетові випромінювання).

- Економічність (набуваючи один раз LED лампу, ви не думаєте про заміну лампочок протягом багатьох років). 

- Зручність в експлуатації (LED лампи можна встановлювати у важкодоступні місця, оскільки їх не потрібно міняти кожні півроку / рік).

В зоні води ми можемо бачити багато відтінків синього та блакитного. Це зона релаксу, тому такий колір  створить атмосферу спокою та відчуття сну.

«Повітряні потоки» також можуть світитися,завдяки особливому виду вже відомого матеріалу DupontCorianillumination кольору LimeIce ( Рис. 2.6.2).

Рисунок 2.6.2 - DupontCorianillumination кольору LimeIce

Завдяки м'якому і природному заломлення світла елементи, виконані з штучного каменю серії Illumination, повністю перетворюють інтер'єр, дозволяючи створювати неповторні проекти. Світлопропускаюча серія штучного каменю Corian відповідає сучасній тенденції відходу від точкових світильників і дозволяє створювати значні за площею джерела освітлення. Показником є і останні міжнародні виставки, на яких впевнено набирають дизайн-концепції «єдиної цілісної поверхні», і штучний акриловий камінь Corian DuPont Illumination повною мірою застосовується для реалізації такого дизайну (Рис. 2.6.3 та 2.6.4).

                     

      Рисунок 2.6.3                                         Рисунок 2.6.4

Corian DuPont Illlumination

Окрім енергозберігаючих ламп, тут використовується особливе покриття обладнання, створене французьким дизайнером Florence Jaffrain яке за своїм виглядом нагадує ворс. Але це особлива матерія,яка вміє накопичувати світло. Вона світиться світло-блакитним кольором. Окрім цього особливе розташування ворсу на цій матерії дає відчуття того,що обладнання ніби дихає, ніби живе.

Також використана світодіодна під світка,яка схована в усіх подіумах LED стрічка Maxus12V SMD3528 SW 60 (IP44). Світлодіодна (LED) стрічка MAXUS зі ступенем захисту IP44 - це сучасний спосіб декоративного підсвічування ванн, кухонь і скрізь, де потрібен захист від бризок вологи. Це вільний політ для фантазії дизайнерів і не тільки. Мале споживання електроенергії і довгий термін служби робить світлодіоднустрічку незаперечним лідером серед декоративних освітлювальних приладів.(світодіодов на метр:60, колір: м’який білий, колір плати :білий, потужність  на метр, W/м: 4.8.

2.7 Опис використаного обладнання, меблів і оброблюючих матеріалів

Було використано авторське обладнання з Коріану серії Illumination кольору Ice White і Blueberry Ice. Окрім нього була використана стандартна серія матеріалу Коріан кольору Diamond Blue в зоні «Води», Glacier White в зоні «Землі» на обладнанні, та в зоні «Повітря» на стелі кольору LimeIce. Освітлення виконано за допомогою LED стрічки Maxus 12V SMD3528 SW 60 (IP44), схованої в подіумах та енергозберігаючих ламп LED E27 3.5W 35 pcs WW G45-C SMD3014.

Підлога наливна трьох кольорів фірми RemmersRAL 106 та RAL 901 та RAL508.

Додатково було використано особливе покриття обладнання в зоні «Води», генеруюче світло , створене французьким  дизайнером Florence Jaffrain яке за своїм виглядом нагадує ворс. Також були впроваджені енерго- кулі з фотоелементами на поверхні,які генерують світло.

Також було застосовано авторське обладнання в формі ліан, які підтримують стелю (Додаток Б.Креслення).

Обладнання в зоні землі у формі нірок, глибиною 600 мм покрито травою, використана крапельно- іригаційна система подачі води. Така ж система використана в ліанах. Інший вид обладнання в зоні «Землі» модульне, перший модуль дозволяє залізти в нього, висота його 700 мм а ширина 2000 мм.

В зоні повітря використано обладнання з загартованого скла та пластику. Ширина обладнання 2500 мм, а сама куля де знаходиться дитина висотою 1000 мм, довжиною 1500 мм.

В зоні води використано обладнання,на якому можна дивитися фільми, є доступ до Інтернету та розвиваючі ігри, окрім цього в ньому є ніша для схованок глибиною 1500 мм. де можна сховатись та поспати. Обладнання виконано з Коріану з додатковим металевим каркасом.

В дипломному проекті біло використано багато нових впроваджень,прототипів. Було проведено аналіз світових досліджень та відкриттів.

В Зоні землі було використано таке модне явлення в еко - дизайні як зелена стіна (Рис. 3.1, 3.2), система якої була модифікована до потрібної форми (Додаток Б.Креслення).

Рисунок 2.7.1 - Зелена стіна

Рисунок 2.7.2 - Зелена стіна

«Живі стіни» - це якісно новий, передовий підхід до організації життєвого і робочого простору. Ця система дозволяє перетворити будь-яку вертикальну поверхню інтер'єру в пишний запашний сад. В основу цієї технології покладено здатність кореневої системи багатьох рослин цілком комфортно існувати і розвиватися без ґрунту або будь-якого субстрату на вертикальній поверхні. Використання надлегких матеріалів не пред'являє додаткових вимог до несучої здатності стін будівлі (маса 1кв. М живої стіни без рослин у зволоженому стані ледве сягає 20 кг). Живлення рослин здійснюється за допомогою програмованої системи крапельного зрошення. У разі нестачі природного світла (визначають фахівці компанії) буде організовано додаткове штучне освітлення. Наша компанія надає річну гарантію на все обладнання і безкоштовне тримісячне обслуговування системи. За бажанням клієнтів ми надаємо післягарантійне обслуговування на термін, зазначений у договорі. Переваги використовування «Живих стін»:

- Приголомшливий візуальний ефект: стіна з розкішно й сочной зелені - видовище, яке нікого не залишить байдужим.

- Залучення уваги: завдяки своїй незвичності і вражающему зовнішньому вигляду «Живі стіни» захоплюють увагу потенційних клієнтів, вигідному виділяючи приміщення із загальної маси.

- Натуральний «антидепресант»: природна краса шматочка живої природи гармонізує атмосферу будь-якого приміщення і справляє позитивний вплив на емоційний і фізичний стан людини.

- Економія простору: «жива стіна» дозволяє збільшити кількість рослин у приміщенні без втрати «дорогоцінного» горизонтального простору.

- Якість повітря: живі стіни виступають в ролі біофільтра, який ефективно очищає повітря від шкідливих хімічних домішок, патогенних мікроорганізмів і пилу.

- Економія енергії: жива стіна активно зволожує повітря, знижуючи, таким чином, енерговитрати на кондиціонування повітря в приміщенні.

- Простота догляду: полив і освітлення регулюються таймерами.

Окрім цього було згенеровано інформацію про відкриття концептуального дерева студії Інфлюкс Студіо (Influx_Studio) і ШіфтБостон (ShiftBoston), яке допоможе Бостону, Америці, в очищенні повітря. Нова технологія дозволяє знизити вміст вуглекислого газу в повітрі (Рисунок 3.3, 3.4,3.5).

Рисунок 2.7.3 - Трипод

Рисунок 2.7.4 - Трипод

Рисунок 2.7.5 - Трипод

Саме це нововведення лягло в основу проекту з виробництва штучних очищувачів повітря, які були названі «Триподи». Їх творці аж ніяк не хочуть, що б штучні дерева замінили справжні. Створені вони з переробленої вторсировини. На верхівках дерев встановлені фотоелементи збирають сонячну енергію, якої вистачає на те, що б очищати повітря і світиться в темний час доби. Інфлюкс пропонує встановити ці дерева по всьому місту. Триподи подарують жителям бостону не тільки чисте повітря, а й захист від сонця в спекотний день. Спираючись на ці дані було розроблено освітлювально-декоративні кулі, які мають ті ж самі властивості що ці дерева. В перспективі їх можна використовувати як для інтер’єрів, так і для екстер’єрів.

В зоні води в якості матеріалу для обладнання була використана інновація французької дизайнери Florence Jaffrain. ЇЇ творіння має назву BellyLove і це софа. За формою незвичайна меблі нагадує раковину. Диван зроблений з спіненого матеріалу, покритого фотолюмінесцентною тканиною (вночі ви точно доберетеся до свого спального місця). Крім того, тканина містить спеціальні капсули, ароматизуючи повітря. Ну і на додаток до всього, волокна матеріалу зміщуються відносно один одного - створюється враження, що диван «дихає» (Рис. 3.6, 3.7).

Рисунок 2.7.6 - Софа BellyLove

Рисунок 2.7.7 - Софа BellyLove

На основі цього біло вирішено використати цей матеріал в зоні релаксу. Накладений він поверх матеріалу Коріан, який за своєю властивістю не холодний на дотик. Тому обладнання буде теплим,зручним та цікавим навіть для такої дитини,як аутист.

3 ВИКОРИСТАНІ ОБРОБНІ МАТЕРІАЛИ

1. Наливна підлога фірми Remmers RAL 106.

2. Наливна підлога фірми Remmers RAL 901.

3. Наливна підлога фірми Remmers RAL508.

4. Матеріал Коріан серії Illumination кольору Ice White.

5. Матеріал Коріан серії Illumination кольору Blueberry Ice.

6. Стандартна серія матеріалу Коріан кольору Diamond Blue».

7. Стандартна серія матеріалу Коріан кольору Glacier White.

8. Стандартна серія матеріалу Коріан кольору LimeIce.

9. LED стрічки Maxus12V SMD3528 SW 60 (IP44).

10. Енергозберігаючі лампи LED E27 3.5W 35 pcs WW G45-C SMD3014.

11. Запатентований матеріал, генеруючий світло.

12. Скло тоноване

ВИСНОВКИ

Реабілітаційний центр для дітей - аутистів - це дуже важливе питання суспільства у наш час. Аутизм відноситься до одного з найменш дослідженого та найскладніше виліковного захворювання.

Центр психологічної реабілітації дітей - аутистів «Atlántida», створений для допомоги дітям легше адаптуватися до звичного життя нормальної людини. В такому центрі дитина відчуватиме спокій, буде ізольована від стресових факторів, які можуть пробудити в малечі страх та агресію. Оскільки аутизм,як дуже серйозна душевна хвороба, укорінюється на етапі розвитку та становлення дитини, подібний заклад зможе за допомогою програми інтенсивної, тривалої спеціальної освіти і поведінкової терапії допомогти дитині в освоєнні навичок самодопомоги, спілкування, посприяти отриманню робочих навичок, і підвищити рівень функціонування, знизити тяжкість симптомів і не адаптивного поведінки.Більшості дітей з хворобою аутизм бракує соціальної підтримки, стійких відносин з іншими людьми, кар'єрних перспектив, почуття самовизначення.Постійні стресові подразники роблять дитину боязкою та агресивною. Тому такий центр реабілітації зможе знизити до мінімуму агресивну поведінку дитини, але не придушуючи цей гнів та страх, а на підставі вже вивчених методів лікування допомогти адаптуватися в сучасному світі.

Концепція закладу полягає в тому, щоб через інтер’єр відобразити внутрішнє почуття цієї дитини,встановити з нею контакт за допомогою природних явищ та незвичних предметів.

З медичної точки зору, ми спиралися на один з методів лікування, що ще досить не досліджений – це інтенсивне навчання з упором на спільну увагу, яке зараз досліджується у Нейропсихіатричному Інституті Каліфорнійського  Університеті.

Образ та тематика центру спрямована на те, щоб навчити та допомогти дітям легше та краще адаптуватися до навколишнього світу , уникаючи при цьому стресових факторів. Саме тому формоутворення та образ будуються на біонічних лініях, та образах,запозичених в природі. Окрім цього використовуються нові технології за напрямом еко - дизайн, що не забруднюють навколишнє середовище та сприяють поліпшенню фізичного та психологічного самопочуття людини. Основні складові виставки – взаємозв’язок функціональних  зон, пластичність ліній, екологічні матеріали, нові впровадження в обладнанні. Девіз центру психологічної реабілітації дітей - аутистів - полегшення адаптації дітей до сучасного навколишнього життя на налагодження контактів.

Інновації центру «Atlántida»  вбирають в себе останні прототипи обладнання, матеріалів, інтерактивних технологій та авторське бачення обладнання для дітей,хворих на аутизм. Було проведено аналіз світових відкриттів та зразків, на базі яких було розроблено власне обладнання. Окрім цього все узгоджено з ГОСТами та СНІПами, має реальне підґрунтя.

Саме тому подібний центр «Atlántida» буде прихистомдля подібних дітей, де вони будуть почуватися в зоні комфорту та непомітно для них отримувати психологічну допомогу.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

  1.  Антонович Е.А. Декоративно-прикладне мистецтво: Навч. посібник для студентів пед. ін-тів. – Львів: Світ, 1992. – 272 с.
  2.  Божко Ю.Г. Эстетические свойства архитектуры: Моделирование и проектирование. – К.: Строитель, 1990. – 141 с.
  3.  Велигоцкая Н.И. Монументально-декоративное искусство в архитектуре Украины. –К.: Будивэльнык, 1989. – 100 с.
  4.  Губницкий С., Миронов Г., Тарасевич Г. Декоративно-оформительские работы. Изд-е 2-е, исправл. и допл. – М.: Профиздат, 1964. – 141 с.
  5.  Дерибере М. Цвет в деятельности человека. - М.: Стройиздат,  1964. – 102 с.
  6.  Жоголь Л.Е. Декоративное искусство в современном интерьере. – К.: Будивэльнык, 1964. – 141 с.
  7.  Интерьеры общественных зданий Украины. К.: Будивэльник, 1975. – 144 с.
  8.  Інтер’єр і дизайн сучасної квартири.- М.: Видавн-воЕксмо, 2007.- 320 с.
  9.  Каракіс І.Й. Інтер'єри шкіл та дошкільних закладів. – К.: Будівельник 1974. – 96 с.
  10.  Ковальский Л.Н., Козорез Б.Е. Архитектура учебных зданий. – К.: Будивэльнык, 1969. –128 с.
  11.  Кравец В.И. Колористическое формообразование в архитектуре. - Харьков: Вища шк., 1987. – 132 с.
  12.  Курліщук Б.Ф. Проектування інтер’єрів житлових і громадських споруд: Навч. посібник. – К., 1995.
  13.  Кучерук Д.Ю. Естетичне сприймання предметного середовища. – К.: Наукова думка, 1973. – 143 с.
  14.   Лисициан М.Т., Новикова Е.Б., Петунина З.В. Интерьер общественных жилых зданий. – М., 1973.
  15.   Мигаль С.П. Проектування меблів: Навч. посібник.– Львів: Світ,1999.– 216 с.
  16.   Минервин Г.Б. Основы проектирования оборудования для жилых и общественных зданий: Учеб. пособие. – М., 1985.
  17.  Пономарева Е.С. Интерьер и оборудование гражданских зданий: Учеб. пособие. – Минск, 1976.
  18.  Попомарева Е.С. Цвет в интерьере. - Минск: Вышэйш. шк., 1984. – 167 с.
  19.  Проблемы восприятия пространства и пространственных представлений. –М.: Изд-во Акад. пед. наук РСФСР, 1961. – 102 с.
  20.  Раннев В.Р. Интерьер: (Учеб. пособие для архит. спец. вузов) - М.: Высшая школа, 1987. – 230 с.
  21.  Рекомендации по проектированию цветовой отделки общественных зданий /НИИОФ Госстроя СССР. –М.: Стройиздат, 1984. – 64 с.
  22.  Рябкин Е.Е. Руководство по рациональному цветовому оформлению / с набором колориметризированных образцов цвета/. - М.: Транспорт, 1964.
  23.  Сенин М.И. Интерьеры современных общественных зданий. – К.: Будивэльник, 1969. – 206 с.
  24.  Степанов Н.Н. Цвет в интерьере. - К.: Вища школа, 1985. – 184 с.
  25.  Техническая эстетика и основы художественного конструирования /Шпара П.Е. -2-е изд. перераб. и доп. -К.: Вища школа. Головное изд-во, 1984.– 200 с.
  26.  Тищенко Г.В. Пронин А.Ф. Витраж как средство формирования среды и эстетического отношения к искусству //. Формирование эстетического отношения к искусству. Под ред. В.Г.Бутенко: В 6-ти Т. –М.: АПН СССР, 1991.Т.5., С.133- 154.
  27.  Устинов А.Г., Юров И.П. Эстетика труда и производства: Метод. пособие. –М.: Висш. шк., 1988 . – 200 с.
  28.   Холмянський Л.М., Щипанов О.С. Дизайн: Проб. навч. посібник для 5-7 кл. серед. шк. – К.: Освіта, 1992. – 208 с.
  29.   Художественное конструирование. Проектирование и моделирование примышленных изделий: Учеб. для студентов художественно-примышл. вузов /Быков З.Н., Крюков Г.В., Минервин Г.Б. и др.; /Под ред. З.Н.Быкова, Г.Б.Минервина. – М.: Высш. шк., 1986. – 239 с.

Інтернет посилання:

1.http://www.novate.ru

2.http://www.zhivastina.com.ua

3.http://maxus.com.ua

4.http://www.pravda.rv.ua

5. http://www.potolki-uyut.ru/catalog/poured-floor/palitra

6. http://design2a.com.ua/puzyrkovye-paneli/

ДОДАТОК А

Ескізи

Ескіз 1

Ескіз 2

Ескіз 3

Ескіз 4

Ескіз 5

Ескіз 6

ДОДАТОК Б

Креслення

КРЕСЛЕННЯ 1




1. Контрольная работа- Преступления в сфере медицинской деятельности
2. Реферат- Періодизація розвитку міжнародного бізнесу- комерційна ера, ера експансій, ера концесій
3. Методы исследования в педагогике
4. Устранение нежелательных эмоциональных состояний
5. Песнь о Роланде и Песнь о Нибелунгах Рыцарство как особый социокультурный институт в Средние века
6. Федеральная служба безопасности Российской Федерации
7. Органы местного самоуправления Москвы и Санкт-Петербурга
8. вещественные элементы приобретенные с целью дальнейшего использования в качестве предметов труда в произв
9. изм. 3 мм 4 мм 5 мм 6 мм 8 мм 10 мм 12
10. Ваши новости появилась заметка про некую Марику Экке 25 лет которая
11. Языковая личность Саши Денисовой - автора колонки
12. Расположение остистых отростков позвонков по линии отвеса вертикаль
13. ТЕМА 6 Аудиторський висновок та звіти 1
14. Москва 6 лет назад переехали из Ашхабада в Москву у жены родители в Ашхабаде остались ездил провожал ее на
15. тема профессионального воздействия на состояние поведение психику лица группы лиц с целью их социального
16.  Предметом філософії є- людина і його місце у світі; природа і її закони; суспільноісторичн
17. Задание 1 ОАО Факел выпускает четыре вида продукции
18. Axe
19. идеалистическая методология
20. МЕДИЦИНСКОЙ МИКРОБИОЛОГИИ ВИРУСОЛОГИИ И ИММУНОЛОГИИ для специальности- 060101 ~ Лечебное дело д