Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Еміль або Про виховання

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Жан-Жак Руссо

Жан-Жак Руссо – французький просвітитель, представник передреволюційної дрібної буржуазії. Найвизначніша його робота про виховання «Еміль, або Про виховання». У цьому романі Руссо виводить уявлюваний образ вихованця, який виховується на лоні природи під наглядом особливого вихователя. На думку Руссо для того, щоб з дитини виховати справжню людину потрібно виховання. Чинники виховання – природа, люди, речі. Природа допомагає внутрішньому розвитку органів людини. Люди навчають дітей, як користуватися цими органами. Речі дають дитині власний досвід. Виховання повинно бути негативним, тобто спрямованим на те, щоб уберегти серце дитини від спокус, а розум – від помилкових думок. Виховання має бути прогресивним, тобто пов’язаним з періодами зростання дитини. В зв’язку з цим Руссо дає свою періодизацію.

Перший період від народження до 2 років – період фізичного виховання - головним завданням є раннє загартування дитини і необхідність дати їй свободу руху.

Другий період від 2 до 12 років – сон розуму – діти в цей період мають лише конкретне мислення і не можуть оперувати абстрактними поняттями. Саме тому він пропонує у цьому періоді розвивати зовнішні почуття у дітей А головним завданням виховання вважає розвиток системи органів почуття дітей як основу розвитку особистості. З цією метою Руссо запропонував цілу низку вправ для зору, слуху, дотику та інших органів чуття, які на його погляд повинні бути тісно пов’язані з діяльністю дитини. Головним заняттям Еміля є прогулянки, екскурсії, плавання, гімнастика. Умовою набуття знань у цей період є добрий приклад вихователя, а головним засобом – інтерес. Важливим в цьому періоді є також фізичний розвиток дитини, її володіння своїм тілом, знання меж своїх можливостей та гармонійні стосунки з природою. Саме в цей період Еміль повинен одержати відомості про приватну власність і Руссо переконує його, що ідея власності бере початок з першого володіння за допомогою власної праці. У цьому ж періоді Руссо обирає методом впливу на свого вихованця «метод природних наслідків», його сутність у тому, щоб дитина на собі відчула негативність свого вчинку.

Третій період від 12 до 15 років - розумового розвитку. Вибір предметів для розумового розвитку має практично-корисну спрямованість. Головні з них – астрономія, географія, фізика, виключаються література та історія. Усі предмети вивчаються за допомогою спостереження, експерименту, власного досвіду, а головний чинник – інтерес. У цьому ж періоді Еміль має невелику кількість знань, але всі вони міцні і усвідомлені, і він має вироблену здатність до самостійного здобуття знань. Руссо допомагає своєму вихованцю оволодіти ремеслом, оскільки кожна людина повинна вміти заробити собі на життя. Руссо обґрунтовує критерії до вибору праці дитині – вона повинна бути спрямована на виготовлення корисних речей, повинна мати естетичний відтінок, не бути шкідливою для здоров’я. Як наслідок Емілю він обирає спеціальність тесляра.

Четвертий період від 15 до повноліття – період бурі і пристрасті. Цей період придатний для морального і статевого виховання. Еміль у цьому віці повинен виробити у собі добрі почуття, думки і волю. Чинники – ставити вихованця у такі становища, що він міг виявити співчуття, власні приклади дорослих, життя, література, життєписи Плутарха, створення ситуацій, коли Еміль виявляє своє добру волю.

Руссо вперше в педагогічній світовій думці піднімає питання про необхідність статевого виховання. Не ухилятися від відповідей, не давати юнакові надто тісного одягу, слідкувати за харчуванням, фізичним розвитком.




1. Тема 1. Інституційне середовище міжнародного бізнесу Практичне заняття 1
2. Функционирование английского глагола GET в плане его полисемии
3. ледяной наркотик морфий коноплю кокаин а также иные находящиеся под контролем государства наркотически
4. 1 ОСНОВНЫЕ МЕТОДЫ РЕГУЛИРОВАНИЯ ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ [3
5. Из истории возникновения химии
6. О судебных приставах
7. лекция- колесо рулетки с элитизмом и без
8. з курсу ldquo;Історія української культуриrdquo; РУСЬ
9. Истоки и сущность японского экономического чуда
10. Мировое хозяйство как арена взаимодействия глобальных и национальных факторов
11. за этого медиа невозможно интерпретировать но человек способен к интерпретации медиа и был способен ещё до
12. Задачи учета валютных операций.html
13. Тема I Особенности социологического подхода к реальности Тема II ~ Социология как наука Тема III ~ Социол
14. Финансовая политика
15. тематике 1курс 1 семестр специальность НГД13 Определители 2го порядка определение свойства
16. НовосибирскKrvec.html Free Законотворчество и политика в Новосибирской области январьавгуст 1999 года Игор.html
17. Київський коледж зв~язку Розглянуто Затверджено цикловою комісієюІМ
18. это совокупность одной или нескольких таблиц и ничего кроме таблиц
19. І 17 На заводі було вивчено передовий досвід серед робітників провідних професій
20. Курсовая работа- Законный представитель в гражданском процессе