Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

дипломна практика Методика наукових досліджень ПРОГРАМА І МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ для проходження

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ПОДІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНО-ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ І ФІНАНСІВ

Виробнича (переддипломна) практика

Методика наукових досліджень

ПРОГРАМА І МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для проходження практики,  

підготовки та захисту звітів

студентами спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр»

м. Кам’янець-Подільський - 2012 р.


УДК 656.7:658.5 (076.5)

Виробнича (переддипломна) практика. Методика наукових досліджень : Програма і методичні рекомендації для проходження практики,  підготовки та захисту звітів студентами спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» /[за ред. В.Д. Слободяна.] – Кам’янець-Подільський : ПДАТУ. -  2012. - 80 стор.

Укладачі: доценти Слободян Володимир Дмитрович,
Семенець Іван Володимирович,

асистент Лозінська Ірина Михайлівна.

Рецензенти: Будняк Людмила Миколаївна, к.е.н., доцент кафедри

Топалян Рубен Миколайович, головний бухгалтер ТзОВ “Кам’янець-Подільський птахокомбінат”

Схвалено і затверджено до друку:

кафедрою  бухгалтерського обліку

протокол № 3 від  8 жовтня 2012р.,

Методичною комісією Інституту бізнесу і фінансів

протокол № 9 від  31 жовтня 2012 р.

Методичною радою Подільського державного аграрно-технічного університету протокол №  7  від 21.11. 2012 р.


Зміст


ВСТУП

В основу методичного забезпечення науково-дослідної роботи студентів ОКР „магістр” покладено комплексно-цільові програми. Суть їх полягає у створенні комплексної системи наукових досліджень студентів на весь час навчання відповідно до профілю обраної спеціальності і спеціалізації, яка включає елементи наукових досліджень до всіх видів навчального процесу, спрямовані на підготовку фахівців, здатних творчо вирішувати завдання управління економікою в ринкових умовах. Виконання елементів наукових досліджень у гуртках студентського наукового товариства, аспірантів у групах молодих учених, починаючи з першого року навчання у вищому навчальному закладі, сприяє формуванню всебічно розвинутої особистості фахівця, науковця.

Організовує наукову роботу студентів випускаюча кафедра, яка є базовим методичним центром по роботі з студентами. Для керівництва науковими дослідженнями призначається науковий керівник (один на 6-7 студентів).

Виконання науково-дослідної роботи студентами  передбачає вивчення основ наукових досліджень, зокрема поняття науки, методології і методики наукових досліджень і наукової організації праці при виконанні їх, самостійної роботи над літературними джерелами, плануванням та організацією наукового експерименту, обробки експериментальних даних.

Після вивчення лекційного курсу “Методологія наукових досліджень” студенти і аспіранти виконують практичні завдання з набуття навичок у реферуванні літератури, складання плану наукової статті, обґрунтування теми дослідження тощо. Засвоєні знання з методології наукових досліджень студенти застосовують при вивченні професійно орієнтованих дисциплін, при проходженні практики, при виконанні науково-дослідної роботи, узагальненні її результатів, апробації достовірності проведеного дослідження.

Під час виробничої практики студентів направляють на конкретні підприємства для роботи помічниками бухгалтерів. Студенти, як правило, працюють на двох, а інколи і на трьох робочих місцях.

Виконуючи під час виробничої практики обов'язки бухгалтера, студенти знайомляться з діяльністю підприємства та організацією бухгалтерського обліку, беруть участь у складанні бухгалтерської звітності, аналізують господарську діяльність підприємства. Ця практика дає їм матеріал для  магістерських робіт, теми яких вони обирають ще до початку практики.

Під час виробничої практики студенти самостійно працюють на всіх ділянках. За кожним розділом практики вони виконують весь обсяг робіт згідно програми.

Особлива увага повинна приділятись вивченню новаторських форм і методів бухгалтерського обліку.

   


І.   Основні засади виробничої (переддипломної) практики та організація її проведення

Практика є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки фахівця. Вона сприяє закріпленню професійних знань, умінь та навичок, що були набуті студентами в університеті, їх вирішенню та поглибленню.

Практична підготовка студентів здійснюється з урахуванням нормативних документів Міністерства освіти України: «Положення про проходження практики студентів вищих навчальних закладів України», затвердженого наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 р. № 93; «Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України за кордоном» (наказ № 264 від 15.06.2005 р.); «Положення про організацію виробничої практики студентів Подільського ДАТУ», яке затверджено наказом ректора Подільського ДАТУ № 3 від  27.10.2011 р. 

Навчання як процес оволодіння знаннями, зокрема з економічних дисциплін, доцільно розглядати як співробітництво  викладача і студентів для формування здатності майбутнього  фахівця до вищих рівнів теоретичного мислення на основі новітніх технологій, досягнень економічної теорії та науки. Навчання економістів, бухгалтерів має включати систематизовані знання й ефективну педагогічну технологію з метою забезпечення широкого світоглядного, високого професійного рівня та економічної культури особистості фахівця .

Вчення про методи пізнання й перетворення світу, сукупність прийомів дослідження, що їх застосовують в будь-якій науці відповідно до специфіки її пізнання, становить методологію. Методологічною основою процесу навчання є теорія пізнання і діалектичні підходи до визначення мети, завдань змісту, форм і методів навчання у вищому закладі освіти.

Студент повинен розвинути та закріпити свої навики та вміння:

  •  проводити бібліографічну роботу;
  •  формулювати та реалізувати в практичній площині мету дослідження;
  •  вибирати необхідні методи дослідження, модифікувати існуючі та розробляти нові методи, виходячи із задач конкретного дослідження;
  •  проводити наукові дослідження і обробляти отримані результати, аналізуючи та осмислюючи їх з врахуванням опублікованих матеріалів.

Програма науково-дослідної практики складається з:

  •  формування індивідуального графіку;
  •  ознайомлення студента із вітчизняними і зарубіжними науковими та іншими джерелами з метою формування бібліографічного списку літератури за вибраною темою;
  •  збір і обробка інформаційних матеріалів, підбір та обробка статистичних даних;
  •  виконання індивідуальних завдань, завершення роботи над формуванням теми магістерської роботи;
  •  оформлення і захист звіту.


ІІ.  Мета та завдання виробничої (переддипломної) практики

Метою практики є набуття досвіду самостійної науково-дослідної роботи та опрацювання методики її проведення, поглиблення теоретичних знань у сфері обліку та аудиту, підбір фактичного матеріалу для написання дипломної роботи, формування вмінь і навичок опрацювання наукових та інформаційних джерел, оволодіння магістрантами сучасними методами, формами організації та засобами праці в галузі майбутньої професії, формування у них на базі одержаних у навчальному закладі знань, професійних умінь і навиків для прийняття самостійних рішень при виконанні конкретної роботи в реальних умовах, виховання навиків систематично поновлювати свої знання і творчо застосовувати їх у практичній діяльності.

Дана практика дозволяє магістрантам отримати теоретичні та практичні знання та навики роботи за спеціальністю, сприяє перевірці та закріпленню знань.

Завдання виробничої (переддипломної) практики:

  •  ознайомлення зі структурою, науковою проблематикою та результатами наукової роботи академій та галузевих інститутів та їх провідних спеціалістів щодо обраного напряму досліджень;
  •  вивчення теоретичних класифікацій джерел за обраною науковою проблемою, пов’язаних зі спеціальністю кафедри та відповідно до наукової проблематики дипломних робіт;
  •  визначення стану розробки питань обраної наукової проблеми у вітчизняній та іноземній літературі;
  •  визначення структури та основних завдань магістерського дослідження (дипломної роботи);
  •  оволодіння методикою обробки та аналізу статистичних даних;
  •  апробація основних теоретичних та практичних рекомендацій магістерського дослідження (у формі виступів на конференціях, написання наукових статей, рекомендацій підприємству)

Програма практики. В процесі проходження практики з методики наукових досліджень магістрант повинен виконати наступну програму:

  1.  Розробка індивідуального графіку проходження практики
  2.  Формування теми майбутнього магістерського дослідження (дипломної роботи), визначення предмету та об’єкта дослідження
  3.  Ознайомлення з напрямами наукової роботи університету, інституту, кафедри, із організацією науково-дослідного процесу, методичними рекомендаціями, перспективними та річними планами, планом проходження виробничої практики.
  4.  Ознайомлення з іноземними та вітчизняними науково-інформаційними джерелами за спеціалізацією, обраною науковою проблематикою та формування бібліографії.
  5.  Збір та обробка відповідними методами фактичного, фактологічного та статистичного матеріалу щодо стану об’єкта дослідження.
  6.  Ознайомлення з нормативно-правовою документацією за обраною проблематикою та формування напрямів удосконалення щодо стану об’єкта дослідження.
  7.  Виконання індивідуального завдання згідно плану проходження виробничої практики з обраної проблеми.
  8.  Складання звіту, в якому описують виконану роботу, проводять  аналіз діючих  методик та порівнюють їх з обліковою практикою, узагальнюють результати та, по можливості, вносять  пропозиції щодо покращення стану об’єкта дослідження.

Виробничу (переддипломну) практику з методики наукових досліджень слід поділити на етапи: 

  1.  Підготовчий (до початку практики оформити необхідні документи)
  2.  Теоретичний (в науково-дослідних структурних підрозділах вишу, у бібліотеці)
  3.  Практичний (в бухгалтерії підприємства-бази практики)

Активізація наукової роботи кафедри обліку і аудиту відбулася за рахунок створення філіалів кафедр інституту на ВАТ “Кам’янець-Подільський м’ясоконсервний комбінат”, ТзОВ “Кам’янець-Подільський птахокомбінат”, ВАТ “Адамс” Кам’янець-Подільський консервний завод, в Кам’янець-Подільському проектно-конструкторському бюро (ПКБ АСУ), в Кам’янець-Подільській податковій інспекції, в Кам’янець-Подільській філії ПРИВАТ-БАНКУ, в Кам’янець-Подільському управлінні Державного казначейства в Хмельницькій області, а також в передових сільськогосподарських підприємствах Хмельницької  і Тернопільської областей.

Це сприяє ефективному і якісному проведенню виробничої практики студентами спеціальності 8.03050901 - «Облік і аудит».


ІІІ.  Бази практики та розподіл робочого часу студента

Проходження виробничої практики здійснюється у навчальних закладах, включаючи ПДАТУ. Навчальні заклади, які є базами практики, зобов’язані організовувати і проводити практику у відповідності з планом, представивши  місце практики, створити необхідні умови для одержання магістрантами відповідних знань та навиків, дотримуватись узгоджених з учбовим закладом календарних графіків проходження практики, надавати практикантам можливість  користуватись навчальними програмами, планами, літературою.

Вибір підприємства-бази практики здійснюється студентами самостійно та погоджується з призначеним керівником практики від університету. В якості базових підприємств слід обирати виробничі сільськогосподарські підприємства або переробні підприємства. Для проходження практики доцільно обирати підприємства, на матеріалах яких в майбутньому виконуватиметься магістерська робота, що значно спростить роботу з підготовки вихідних матеріалів в майбутньому

Практика студентів проводиться на базі аграрних підприємств різних видів (приватних, державних, спільних та інших) і різних організаційно-правових форм господарювання (акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, приватних, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах), а також підприємств, установ і організацій фінансової сфери.

Підприємства (організації, установи) незалежно від форми власності та підпорядкування, які є базами практики, повинні відповідати таким вимогам:

  •  наявність структур, що відповідають напрямам (спеціальностям, спеціалізаціям), за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах;
  •  наявність кваліфікованого керівництва практикою студентів;
  •  можливість надання студентам на час практики робочих місць;
  •  надання студентам права користування бібліотекою, лабораторіями, технічною та іншою документацією, необхідною для виконання програми практики;
  •  можливість працевлаштування випускників вищого навчального закладу;
  •  наявність інформаційного забезпечення практикантів щодо новітніх технологій, які використовуються в галузі;
  •  наявність житлового фонду (за необхідністю).

Бази практик обираються з урахуванням програм практики та можливістю підприємства забезпечити їх реалізацією. Бази практики мають достатнє розгалуження в основному на території Хмельницької області та інших областях. Так, на Хмельницьку область припадає 58,8% із загальної кількості наведених місць проходження практики, Тернопільську – 27,5%, Чернівецьку – 7,8%, Івано-Франківську – 3,9% Вінницьку – 2,0%.

Перелік баз виробничої практики для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» наведено у додатку А.

Підприємства, які є базами практики, зобов’язані організовувати і проводити практику у відповідності з Положенням про виробничу практику, а саме: представити місце практики, створити умови для одержання студентами навиків зі спеціальності, дотримуватись узгодження з університетом календарних графіків проходження практики, надавати можливість студентам-практикантам користуватися літературою, інструкціями і документацією господарства, забезпечувати і контролювати дотримання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку[??].

Виробничу практику, що проводиться безпосередньо на підприємстві, можна поділити на три етапи:

  1.  ознайомлення зі структурою облікового апарату, взаємовідносинами між підрозділами підприємства та організаційно-виробничими умовами його діяльності, вибір мети та постановка завдань, затвердження теми наукового дослідження;
  2.  виконання конкретних завдань;

складання звіту, в якому описуються виконані роботи, міститься узагальнення теоретичних проблем по обраній темі дослідження, аналіз діючих на підприємстві методів та форм обліку та пропозиції про те, як покращити організацію обліку на підприємстві.

Рекомендований розподіл робочого часу за темами практики

№ з/п

Назви робіт

Тижні проходження практики

Відмітки про виконання

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Знайомство з базою практики (підприємство)

21.01

х

х

х

2.

Ознайомлення з теоретичними засадами наукових досліджень.

х

х

х

2.1.Основи методології наукових досліджень: об’єкти, методи, аксіоми, гіпотези, докази у наукових дослідженнях

22.01

х

х

х

2.2.Дослідна і завершальна стадії науково-дослідного процесу

23.01

х

х

х

2.3.Конкретно-науковіметодичні прийоми та їх процедури у  дослідженні економіки

24.01

х

х

х

3.

Наукове дослідження і методика його виконання в економіці

х

х

х

3.1.Стадії, прийоми і процедури науково-дослідного процесу

25.01

х

х

х

3.2.Інформаційне забезпечення наукових досліджень

26.01

х

х

х

3.3.Ознайомлення з методикою опрацювання літературних джерел.

28.01

х

х

х

4.

Впровадження результатів наукових досліджень та їх ефективність

х

х

х

4.1.Закінчені наукові дослідження та впровадження їх результатів

29.01

х

х

х

4.2.Розрахунок економічної ефективності наукових досліджень

30.01

х

х

х

5.

Організація науково-дослідної роботи студентів і магістрантів

х

х

х

5.1.Завдання, види і форми науково-дослідної роботи студентів

31.01

х

х

х

5.2.Основні етапи виконання магістерської роботи

1.02

х

х

х

6.

Завершення звіту про проходження практики

2.02

х

х

х


ІV.  Порядок організації, керівництво та зміст виробничої (переддипломної) практики

Організація практики

Відповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на керівника вищого навчального закладу, проректора, деканів факультетів, на завідувачів кафедр, керівника відділу з навчальної роботи, керівника навчально-виробничих практик. 

Загальну організацію практики та контроль за її проведенням в університеті здійснює керівник навчально-виробничих практик.

Навчально-методичне керівництво і виконання програми практики забезпечують завідувач та керівник практики  кафедри обліку та аудиту.

До керівництва практикою залучаються досвідчені викладачі та керівні працівники, які викладають фахові дисципліни.

Організаційні заходи, що забезпечує керівник навчально-виробничих практик університету відділу з навчальної роботи:

  •  укладання угод (договорів) про проведення практики між університетом та базами практик (Додаток Б);
  •  складання кошторису щодо витрат на проведення практики студентів;
  •  оформлення направлення на практику, яке служить підставою для прийому студентів на практику підприємством (Додаток В);
  •  забезпечення студентів документацією, необхідною для практики;
  •  контроль за розробкою програм практики;
  •  здійснення розрахунку з базами практики згідно договору на проведення практик;
  •  здійснення контролю за ходом практики та веденням документації;
  •  підготовка щорічного аналізу практичної підготовки студентів за звітами кафедр;

Організаційні заходи кафедри, що забезпечують підготовку та порядок проведення практики:

  •  розробка наскрізної програми практики спеціальності та програми з окремо взятого виду практики не рідше, ніж 1 раз на 5 років;
  •  визначення баз практики, розподіл студентів та підготовка наказу з практики;
  •  за два тижні до початку практики підготовка та реєстрація у студентському відділі кадрів наказу про проведення практики;
  •  підготовка студентської документації (договори на практику, направлення, листи, щоденники тощо.);
  •  інструктаж студентів з питань безпеки та охорони праці;
  •  проведення настановчої та заключної конференції;
  •  контроль завідувачів кафедр та керівників практики за ходом практики;
  •  відокремлені структурні підрозділи готують проекти наказів з практики, надають ректору на підпис та реєструють їх у студентському відділі кадрів університету.

Керівник практики від кафедри:

  •  перед початком практики контролює готовність баз практики до прийому студентів;
  •  проводить організаційні заходи перед початком практики, інструктує про порядок проходження практики, надає студентам необхідні документи;
  •  повідомляє студентам про систему звітності з практики, прийняту на кафедрі;
  •  у тісному контакті з керівником практики від бази практики забезпечує якісне проходження практики згідно з програмою;
  •  контролює забезпечення нормальних умов праці і побуту студентів та проведення з ними обов’язкових інструктажів з охорони праці і техніки безпеки;
  •  контролює виконання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, організовує ведення табеля відвідування студентами бази практики;
  •  у складі комісії приймає диференційований  залік з практики;
  •  подає письмовий звіт про проведення та результати практики завідувачу кафедри та керівнику навчально-виробничих практик університету.

Обов’язки керівників від бази практики зазначені в договорі на проведення  практики (Додаток Б).

Керівники баз практики своїм наказом зараховують студентів на конкретні робочі місця (посади), а за відсутності робочих місць дублерами працівників, а також призначають керівників практики.

За наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики. При цьому не менше п'ятдесяти відсотків часу відводиться на загально-професійну підготовку за програмою практики.

Керівником бази практики оформляється Повідомлення, яке  надсилається у вищий навчальний  заклад не пізніше як через три дні після прибуття студента на підприємство (організацію, установу) /початку практики/.  Воно засвідчує прибуття студента на практику згідно з направленням. Вказується посада, на яку призначений студент, та керівник практики відповідно до наказу підприємства, установи, організації  (Додаток Г)

На студентів, які проходять практику на підприємстві (організації, установі), розповсюджуються законодавство України про працю та правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства (організації, установи).

Тривалість робочого часу студентів під час проходження виробничої  практики регламентується Кодексом законів про працю України і складає: від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень (ст. 51 із змінами, внесеними Законами № 871-12 від 20.03.91, № 3610-12 від 17.11.93, № 263/95 ВР від 05.07.95), від 18 років і старше – не більше 40 годин на тиждень (ст. 50 в редакції Закону № 871-12 від 20.03.91, із змінами, внесеними Законом № 3610-12 від 17.11.93).

До початку практики проводиться підготовча робота:

- розробляється і тиражується методична документація;

- готуються індивідуальні завдання, щоденники практики;

- відбувається установча конференція;

- проводиться інструктаж з дотримання правил техніки безпеки;

- студентам повідомляється графік проведення консультацій, вимоги до оформлення та захисту звітів по практиці.

До початку проходження практики складається індивідуальний графік проходження практики, в якому вказуються види виконуваних робіт та прогнозовані строки. Графік повинен бути погодженим з керівником практики від підприємства і затверджується керівником практики від університету (зразок заповнення календарного графіку наведено в додатку З).

Студенти-практиканти зобов’язані:

  •  до початку практики одержати консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;
  •  своєчасно прибути на базу практики;
  •  виконувати всі завдання, передбачені програмою практики;
  •  вивчити і суворо дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки;
  •  нести відповідальність за виконану роботу;
  •  своєчасно скласти залік з практики.

Щоденно після закінчення роботи студент-практикант робить записи в щоденнику, який ведеться за формою, наведеною в додатках Е,Ж,З,К. В щоденнику слід відмічати короткий зміст виконаної роботи та свої зауваження з цього приводу. В кінці кожного тижня щоденник повинен бути представлений керівнику практики від підприємства для перевірки.

Після закінчення практики студент зобов’язаний в 10-денний термін завершити звіт та представити його в університет для перевірки, після  чого здійснюється захист звіту перед комісією на кафедрі обліку і аудиту.

За результатами захисту звітів обов‘язково проводиться конференція.

Керівництво практикою

По прибуттю на підприємство студент знайомить керівника практики від підприємства (директора, власника) з програмою практики. Студент разом з керівником практики від підприємства визначають характер та зміст роботи, складають її план у відповідності з програмою.

Безпосереднім керівником практики на підприємстві є керівник облікової служби, а за відсутності такої, наприклад, у фермерському господарстві, – особа, що відповідає за ведення обліку.

Керівник практики від підприємства зобов’язаний:

  •  своєчасно переміщати студента-практиканта по робочих місцях (ділянках роботи) у відповідності із складеним календарним графіком проходження практики;
  •  створювати необхідні умови для вивчення і засвоєння студентом-практикантом матеріалу, передбаченого програмою практики;
  •  перевіряти щоденник проходження практики.

При проходженні практики студент-практикант зобов’язаний:

  •  своєчасно і якісно виконувати завдання, передбачені програмою практики;
  •  підпорядковуватися діючому на підприємстві внутрішньому розпорядку;
  •  нести відповідальність за виконану роботу нарівні з штатними працівниками даного підприємства;
  •  сумлінно виконувати доручення і вказівки керівника практики;

Контроль за проходженням практики проводиться відповідно до графіку контролю керівниками практики від університету. Відгуки з баз практики та звіти студентів свідчать про якісний рівень фундаментальної та професійної підготовки студентів.

Зміст практики

Зміст науково-дослідної практики поєднує в собі дві взаємозв’язані складові: науково-дослідну і спеціальну (професійну).

Науково-дослідна складова передбачає:

  •  визначення проблеми, наукового питання дослідження та його актуальність;
  •  Укладання картотеки, підготовка та оформлення бібліографії з теми дослідження;
  •  Критичний аналіз публікацій з теми дослідження;
  •  Вивчення і аналіз нормативно-правових документів з теми дослідження;
  •  Конкретизація теми дослідження та обґрунтування її актуальності;
  •  Розробка робочої гіпотези дослідження. Характеристика сфери використання та оцінка значимості (теоретичної і прикладної) очікуваного результату
  •  Визначення структури дослідження, послідовності його проведення, методів аналізу зібраних матеріалів.

Спеціальна (професійна) складова передбачає:

  •   Збір необхідної статистичної та іншої інформації на об’єкті досліджень;
  •  Обробка статистичних даних, виконання необхідних розрахунків, складання аналітичних таблиць, схем, графіків із застосуванням сучасних комп’ютерних технологій;
  •  Обґрунтування висновків та пропозицій

Розділ 1. Знайомство з базою практики

Ознайомитись з підприємством, де буде проходити практика, з переліком документів нормативно-правового забезпечення діяльності підприємства, з організацією бухгалтерської служби, з розподілом навантаження між бухгалтерами.

В першому підрозділі необхідно охарактеризувати підприємство, організацію чи господарство, на матеріалах якого виконується дипломна робота. При цьому дане питання висвітлюється в таких трьох напрямках:

  1.  Загальні відомості про підприємство. Тут вказують місце знаходження господарства, його спеціалізація, забезпеченість ресурсами. Дані необхідно наводити, як правило, без оформлення таблиць, а допоміжну інформацію подати в додатках.
  2.  Характеристика фінансового стану підприємства. Аналіз фінансового стану доцільно проводити з використанням чотирьох груп показників, які оформляються таблицями. Дані необхідно використовувати не менше ніж за останні три роки. Обов'язково, зокрема, необхідно розрахувати:
  •  показники рентабельності (збитковості);
  •  показники ліквідності;
  •  показники фінансової стійкості;
  •  показники ділової активності.

По цих показниках доречно оформити графіки. По яких саме показниках будувати графічне зображення, автор роботи визначає самостійно.

  1.  Характеристика бухгалтерської служби, характеристика форми обліку, що застосовується та загальна оцінка облікової політики.

Тут необхідно дати детальну характеристику системи обліку та структури бухгалтерської служби підприємства. Структуру бухгалтерської служби доцільно зобразити схемою. В цьому підрозділі розглядається також і форма обліку, що застосовується. Особливу увагу необхідно звернути на те, що майже в усіх господарствах застосовуються змішані форми обліку і тому слід ретельно розібратися в особливостях, описати ці особливості та спробувати зобразити цю форму обліку графічно.

Коротко описати облікову політику підприємства, при цьому обов’язково в додатках навести наказ про облікову політику.

 Розділ 2. Основи методології наукового дослідження. Наукове дослідження і методика його виконання в економіці

2.1.Процес наукового дослідження та його характеристика

Практиканту необхідно ознайомитись з підприємством як із субєктом підприєницької діяльності з точки зору організаційно-правової форми, коротко проаналізувати техніко-економічні показники, технічну базу, організаційну структуру, спеціалізацію, рівень товарності, замовники, види продукції.

Далі потрібно описати форму (систему) обліку і ведення бухгалтерського діловодства, а саме:

  •  організація бухгалтерського обліку;
  •  документальне оформлення господарських операцій та документообіг;
  •  робочий план рахунків та бухгалтерська звітність;
  •  організація роботи працівників бухгалтерії;
  •  автоматизація обліково-обчислювальних робіт;
  •  організація фінансової роботи;
  •  аудиторська робота.

До звіту додати схему структури управління підприємством, схему структури бухгалтерської служби та форми (системи) обліку, наказ про облікову політику, графік документообороту, посадову інструкцію бухгалтера.

Динамічний процес та його стадії (організаційна, технологічна та завершальна).

Науково-дослідний процес як сукупність організаційних, методичних і технічних прийомів, здійснюваних за допомогою певних процедур та його стадії: організаційна; дослідна; узагальнення, апробації і реалізації результатів дослідження. Попереднє визначення теоретичних посилок.

Визначення теоретичних основ розробки теми в економічних дослідженнях. Визначення теоретичних посилок теми. Вивчення історії питання і сучасного стану проблеми. Збирання, відбирання та вивчення інформації. Висування та обґрунтування гіпотез. Організаційно-методична підготовка. Техніко-економічне обґрунтування. План дослідження теми. Методика дослідження. Робочий план наукового дослідження.

2.2. Дослідна і завершальна стадії науково-дослідного процесу

Дослідна стадія. Створення нової інформації. Перетворення інформації на ПЕОМ. Алгоритмізація і постановка: формулювання ситуації, актуалізація моделі; формулювання вихідних даних і задач модельованих досліджень; моделювання (діалог імітуючого об'єкта з ПЕОМ); • обробка результатів моделювання на ПЕОМ, формулювання рішень і висновків.

Дослідження із застосуванням теоретичних і емпіричних методів, яке включає такі етапи: доведення гіпотез,  формування висновків і рекомендацій, науковий експеримент; коригування попередніх висновків і результатів досліджень, оприлюднення проміжних висновків і пропозицій, узагальнення результатів дослідження, апробація, реалізація результатів дослідження

2.3. Конкретно-наукові (емпіричні) методичні прийоми та їхні процедури у дослідженні економіки

Узагальнюючи конкретно-наукові методичні прийоми, які застосовуються у різних економічних науках, їх можна об'єднати у такі групи: органолептичні, розрахунково-аналітичні, документалістики.

Функціонально-вартісний

Економічний аналіз Статистичні розрахунки. Економіко-математичні методи. Документалістика. Інформаційне моделювання. Дослідження документів. Нормативне-правове регулювання. Аналітичне і синтетичне документування. Процедура. Науково-дослідні процедури.

Кожний методичний прийом у системі наукового дослідження передбачає використання певних науково-дослідних процедур, а саме : Організаційні. Моделюючі. Нормативно-правові. Аналітичні. Розрахункові. Логічні. Порівняльно-зіставлювальні прийоми.


Розділ 3. Наукове дослідження і методика його виконання в економіці

3.1.Методика дослідження, її зміст і принципи розробки

Методика досліджень. Структура методики включає загальні положення, основну частину і висновок.

У загальних положеннях указується мета дослідження обраної теми, формулюється основна гіпотеза, подається обґрунтування висування її для проведення дослідження, визначаються розділи і етапи дослідження теми та їх виконавці, визначаються галузь, на матеріалах якої провадиться дослідження, базове підприємство, вибираються основні показники техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) дослідження.

Основна частина. Основну частину розподіляють відповідно до плану дослідження теми на розділи та параграфи.

Впровадження результатів дослідження висвітлюється у методиці в частині апробації колективним обговоренням на наукових конференціях і семінарах, симпозіумах, проведенням рецензування і експертизи. У цій частині методики дослідження передбачаються підприємства для дослідного впровадження, коригування і доопрацювання практичних методик, виробниче впровадження.

Залежно від мети дослідження в методиці визначаються критерії впровадження результатів виконаної роботи. Наприклад, ВАК України рекомендує такі критерії впровадження для докторських дисертацій з економічних наук:

• використання результатів при розробці комплексних програм економічного і соціального розвитку органами державного і господарського управління;

• включення до рекомендацій республіканських і міжнародних конференцій;

• застосування при викладанні спецкурсів у вищих навчальних закладах і в системі перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів. Для кандидатських дисертацій;

• використання результатів у практиці роботи господарюючих суб'єктів і планово-фінансових органів;

• у звітах про виконання НДР, прийнятих до практичного впровадження;

• застосування у навчальному процесі вузів і системі економічної освіти.

Наприкінці у методиці досліджень викладаються форми узагальнення висновків і пропозицій за результатами дослідження, визначення їх наукової цінності.


3.2. Документальні джерела інформації та використання їх у наукових дослідженнях

Наукові дослідження з економіки та інших галузей наук ґрунтуються в основному на методах документалістики, тобто дослідженні документів, які відображають інформацію про стан, поведінку, використання об'єктів дослідження. Документальні джерела інформації дають змогу досліджувати об'єкти за певною періодизацією, тобто у динаміці за періодами, що необхідно для вивчення і зіставлення факторів, які впливають негативно чи позитивно на господарську діяльність людей.

Застосування комп'ютерних технологій у наукових дослідженнях не замінює документальні джерела Інформації, скоріше, навпаки, посилює потребу у документах як носіях інформації. Документом називається матеріальний об'єкт, що містить зафіксовану інформацію для її збереження і використання у науці і практиці. Науковим документом, або документом у науково-технічній інформатиці, називається носій, у якому тим або іншим способом зафіксовані наукові відомості (дані) чи науково-технічна інформація, у якій повинно обов'язково вказуватися, ким, де і коли він був створений.

Друковані документи. Книги. Рекламні буклети. Машинописні документи. Депоновані джерела інформації. Первинні документи. Вторинні документи.

3.3. Методика роботи над друкованими літературними джерелами

У процесі наукового дослідження робота над літературними джерелами здійснюється на всіх його стадіях.

На підготовчій стадії вивчення публікацій за довідниками, рекламою, проспектами, інформаційними виданнями та бібліотечними каталогами сприяє конкретизації вибору теми дослідження та його об'єктів, а також розробці теоретичних передумов майбутньої роботи, її методологічного забезпечення. Вивчення літературних джерел допомагає представити досліднику народногосподарську значущість обраної теми дослідження, визначити основоположні теоретичні і методологічні принципи виконання її.

Масові бібліотеки. Наукові бібліотеки 

3.4. Бібліографічні джерела економічної інформації

Бібліографічні джерела економічної інформації являють собою сукупність літературно оформлених робіт, випущених видавництвами або депонованих у закладах науково-технічної інформації. Депонуються і за запитами видаються користувачам у вигляді копій або мікрофільмів, звіти про виконані науково-дослідні роботи, статті, реферати та інші роботи, які становлять інтерес для вузького кола дослідників.

Залежно від цільового призначення бібліографічні джерела економічної інформації поділяють на такі види:

• праці відомих представників економічної думки;

• статистичні матеріали;

• науково-дослідна література;

• науково-популярна література;

• навчальна література;

• практичні посібники;

• довідкова література.

3.5. Структура й організація економічної бібліографії

Основним завданням економічної бібліографії є систематизація бібліографічних джерел для створення інформаційного комфорту дослідникам в галузі економіки. Залежно від функцій та цільового призначення економічна бібліографія поділяється на науково-допоміжну і рекомендаційну.

Науково-допоміжна література. Рекомендаційна.

Бібліографічні покажчики: ретроспективні, поточні, перспективні, проспективні.

Система бібліотек та інших закладів, які займаються бібліографією економічної літератури в Україні. Залежно від форми і повноти змісту посібників в економічній бібліографії склалися такі типи бібліографічних покажчиків: загальноекономічні, галузеві, тематичні, персоналії. Бібліографічний запис. Реферат.

Бібліографічні видання першого ступеня, другого.

Бібліотека ПДАТУ. Сьогодні - це одна з найбільших бібліотек Хмельницької області сільськогосподарського профілю з фондом 590859 екземплярів. Бібліотека збирає, зберігає і видає студентам, професорсько-викладацькому складу, науковим співробітникам наукову, універсальну, учбову і методичну літературу за профілем академії. Вона прагне прищепити своїм студентам високу духовність, знання і культуру. Розміщена бібліотека в першому корпусі ПДАТА (в минулому це приміщення духовної семінарії, побудоване у 1864 році і діюче за призначенням до 1920 року), має відповідне бібліотечне обладнання: стелажі, стенди для книжкових виставок, каталожні ящики та ін. Бібліотека передплачує 163 назви періодичних видань: 38 газет, 83 українських і 42 російських журнали. Централізовано надходять підручники з науково-методичного центру аграрної освіти. Ведеться безплатний книгообмін з 16 аграрними вищими навчальними закладами. Широкому та всебічному використанню бібліотечного фонду сприяє довідково-пошуковий апарат бібліотеки, - це каталоги і картотеки. Ведеться топографічний каталог. Створено фонд рідкісної книги (755 книг), обмінно-резервний фонд, архівний фонд. Злагоджено проводиться інформаційна робота. Щорічно організовується на допомогу навчальному процесу 50-60 книжкових виставок, переглядів літератури - 12, бібліографічних оглядів - 30, днів інформації - 10. У бібліотеці працює ксерокс, є комп'ютер. При бібліотеці працює: бібліотечна рада, методична рада (27 бібліотечних працівників)


Розділ 4. Впровадження результатів наукових досліджень та їх ефективність

4.1. Впровадження результатів закінчених наукових досліджень

Наукові дослідження з конкретної економіки завершаються створенням наукової продукції, яка незалежно від виду досліджень повинна мати прикладний характер для розвитку національної економіки. Такою продукцією є теоретичні і науково-методологічні положення, методики, рекомендації, створені в результаті виконання НДР. Вони застосовуються при впровадженні нових технологій організації та економічного стимулювання виробництва конкурентоспроможної продукції, раціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, поліпшення банківської справи при удосконаленні менеджменту, маркетингу, обліку, контролю і аудиту із застосуванням ПЕОМ в умовах ринкових відносин.

У планах НДР передбачаються кінцеві результати, місце і форми застосування їх. ЦІ вимоги замовник теми НДР формулює при складанні договору і відображає їх у технічному завданні (ТЗ), виходячи із призначення використання результатів наукових досліджень. Кінцеві результати досліджень можуть визначатися також нормативними документами.

4.2. Ефективність результатів наукових досліджень та її критерії

Економічна наука як сфера інтелектуальної праці, критерії її оцінки.

Ефект досліджень. Ефективність наукових досліджень економічного характеру.  Оцінка економічної ефективності результатів наукових досліджень у прикладній економіці. Наукова значущість виконаної роботи. Обсяг наукової продукції. Економічна наука та її соціально-економічні функції: пізнавальна та продуктивна, економічна, науково-технічна, соціальна.

Економічний ефект НДКР

4.3. Розрахунок економічної ефективності наукових досліджень

Економічна ефективність НДКР розраховується при створенні нових технологічних процесів, машин і матеріалів, а також при дослідженні в галузі природничих наук, які можуть бути використані для удосконалення матеріального виробництва. При розрахунку економічної ефективності НДКР разом із витратами на дослідження враховуються витрат на впровадження результатів наукових робіт.

Оцінка економічної ефективності результатів НДКР здійснюється

способом порівняння: ефекту з вищим досягнутим, добутим внаслідок впровадження порівняно з плановим (нормативним);

техніко-економічними показниками, які можуть бути досягнуті при впровадженні результатів досліджень. Основою для порівняння є вищий рівень аналогічної техніки і технології, запроектованої або тієї, що знаходиться у завершенні, або наукового дослідження в Україні і за кордоном. При визначенні економічної ефективності від впровадження за основу приймають рівень заміненої техніки, який буде досягнутий до моменту НДКР у виробництво.

При завершенні НДКР створюється економічний потенціал, який реалізується у міру впровадження результатів науково-дослідних робіт у виробництво. Економічний потенціал науково-дослідної роботи вимірюється максимальним економічним ефектом, який може бути досягнутий на основі впровадження результатів цієї роботи у виробництво за розрахунковий період при запропонованому обсягу впровадження. Припускається також вимірювання економічного потенціалу, приуроченого до певного року впровадження.

Розділ 5. Організація науково-дослідної роботи студентів і магістрантів

5.1. Завдання наукових досліджень у підготовці економістів і наукових кадрів

Наука в розвитку соціально-економічних відносин у суспільстві виконує роль безпосередньої виробничої сили. Завдяки науці створюються нові знаряддя і предмети праці, технологія виробництва, ускладнюються галузеві і міжгалузеві економічні зв'язки у народному господарстві, Наука впливає на розвиток матеріально-технічної бази суспільства, основою якої є індустрія, що ґрунтується на енергетичних ресурсах і широкому застосуванні новітніх науково-технічних досягнень.

Виходячи з кваліфікаційних професійних характеристик та вимог до фахівців з вищою освітою з конкретної економіки, вони повинні поєднувати в собі знання бакалавра, магістра та економіста-дослідника. які здобуваються при виконанні науково-дослідної роботи у вищому навчальному закладі, аспірантурі.

Таким чином, основними завданнями при підготовці економістів для галузей господарства є:

• оволодіння студентами і аспірантами науковим методом пізнання і застосування його для поглибленого і творчого засвоєння навчального матеріалу, а також у майбутній практичній діяльності;

• вивчення методології наукових досліджень та застосування її у підприємницькій діяльності;

• оволодіння методами і прийомами самостійного розв'язання наукових і техніко-економічних задач на виробництві та у наукових установах;

• набуття трудових навичок у застосуванні наукових методів при розв'язанні виробничо-технічних завдань;

• впровадження досягнень науково-технічного прогресу у практику підприємницької діяльності з найменшими витратами і найбільшою ефективністю у бізнесі.

5.2. Види і форми науково-дослідної роботи студентів 

Студенти у курсових роботах із загальнотеоретичних та спеціальних дисциплін використовують елементи наукових досліджень у формі наукового пошуку; готують огляд літератури і розробляють пропозиції, що містять елементи новизни з теми роботи; застосовують економіко-математичні методи, комп'ютерну та організаційну техніку; інформаційні технології; узагальнюють передовий практичний досвід; оптимізують пропозиції із застосуванням економічних критеріїв, спрямованих на підвищення ефективності і якості роботи.

Елементи наукового пошуку, відображені у курсових роботах (проектах) студентів, мають бути розширені у майбутній дипломній роботі (проекті), а також у науковій тематиці відповідної кафедри.

Аналогічні завдання ставлять перед аспірантами в процесі проведення досліджень за обраною темою дисертації. Відмінність полягає лише у масштабності та цілеспрямованості досліджень аспіранта, що зумовлено обраною ним темою.

Кожний студент під час навчальної та виробничої практики, крім загального завдання, передбаченого програмою практики, виконує відповідно до своєї спеціальності завдання дослідного характеру, які видає випускаюча кафедра Завдання фіксується у щоденнику і погоджується з підприємством, на якому провадиться практика. Виконання завдання відображається у окремому розділі звіту про проходження практики і може використовуватися в інших видах науково-дослідної роботи студентів (НДРС), зокрема, у доповідях та інформаціях на семінарах, при написанні курсової І дипломної робіт та ін.

Студентський науковий семінар, як один із видів НДРС, є обов'язковим видом аудиторних занять, які включають у розклад. Проведення семінару передбачає поглиблене вивчення питань з тематики НДРС, виступ всіх студентів з доповідями з обраної ними науково-дослідної теми, захист своїх висновків і пропозицій, отриманих у результаті проведеного дослідження. У обговоренні доповідей беруть участь два опоненти із числа учасників семінару. Опоненти попередньо ознайомлюються з доповіддю, вивчають літературу до теми доповіді і дають розгорнуту аргументовану оцінку при обговоренні, в якому беруть участь студенти академічної групи. Керує студентським науковим семінаром завідуючий кафедрою або викладач, який активно і плідно працює у галузі науки.

Подана методика роботи наукового семінару студентів і захист на ньому результатів проведеного дослідження аналогічні з роботою спеціалізованої вченої ради вищого навчального закладу, наукової установи, яка розглядає результати досліджень конкретної теми аспірантом або групою наукових співробітників.

Дипломна робота (магістерська) студента, який навчається за фахом економіста, повинна бути дослідного характеру. Тому якість її підготовки значною мірою залежить від рівня виконання елементів дослідного пошуку, передбаченого всіма видами НДРС за весь період навчання. У дипломній роботі практично перевіряють здатність і підготовленість студента теоретично осмислити актуальність обраної теми, її науково-прикладну цінність, можливість виконання самостійного наукового дослідження і застосування отриманих результатів у практичній діяльності базового підприємства, за матеріалами якого виконано в основному дослідження. Тому тематика дипломних робіт має бути тісно пов'язана з тематикою науково-дослідних робіт кафедри, з інтересами підприємства, на матеріалах якого студент виконує роботу. Подібні вимоги ставляться до магістранта, аспіранта при написанні магістерської дисертаційної роботи, з тією лише особливістю, що аспірант має добирати групу підприємств для узагальнення результатів дослідження та розробки науково обґрунтованих рекомендацій для практики господарювання чи бізнесу.

Виконання НДРС у позанавчальний час полягає в участі студентів у науково-дослідних роботах кафедри з бюджетної та госпрозрахункової тематики, праці у гуртках і проблемних групах.

Участь у конкурсах наукових студентських робіт і отриманні заохочення повинні враховуватися у НДРС. Це дає змогу обґрунтувати висновок про можливість зарахування студента до резерву кандидатур вступу до магістратури, аспірантури, а також для рекомендації на роботу, пов'язану з дослідженнями економіки.

Таким чином, усі види і форми науково-дослідної роботи студентів, магістрів і аспірантів спрямовані на активізацію творчого мислення їх, застосування наукових методів у вирішенні конкретних ситуацій у економіці, що сприяє підвищенню якості підготовки спеціалістів для галузей господарства та кадрів науки.

5.3. Планування, облік і контроль науково-дослідної роботи 

Планування науково-дослідної роботи студентів і аспірантів починається з розробки комплексно-цільових програм за спеціальностями і спеціалізаціями економістів і науковців з економіки. У цих планах, виходячи із навчального плану та терміну навчання, передбачається виконання елементів наукових досліджень на весь період навчання у вузі, аспірантурі. Комплексність програми ґрунтується на виконанні всіх елементів науково-дослідної роботи (вибір і обґрунтування теми, виконання досліджень, апробація та експериментування, впровадження результатів), максимальне наближення до умов економічних досліджень, що виконуються у науково-дослідних установах, науково-виробничих підприємствах. На основі комплексно-цільової програми наукових досліджень розробляється індивідуальний план науково-дослідної роботи студента, аспіранта на весь період навчання у вузі, аспірантурі. В його основу покладено організацію планування науково-дослідних робіт у науково-дослідних установах.

Студент, вивчивши тематику науково-дослідних робіт, рекомендовану кафедрою, звертається із заявою до завідуючого випускаючої кафедри про закріплення за ним конкретної теми дослідження і виділення наукового керівника. Па засіданні кафедри затверджується тема дослідження для студентів і наукові керівники із числа викладачів кафедри та залучених наукових співробітників науково-дослідних установ.

Теми дослідних робіт для студентів затверджуються, як правило, на другому, а при п'ятирічному терміні навчання — на третьому, після того, як студенти вивчили курс “Методологія наукових досліджень” і приступили до вивчення спеціальних дисциплін.

Науковий керівник разом з студентом складає комплексний індивідуальний план науково-дослідної роботи на всі роки його навчання, розподіляючи етапи досліджень за семестрами.

За виконанням комплексного індивідуального плану наукових досліджень студента здійснюється контроль за етапами досліджень. Тому у складі індивідуального плану НДРС передбачено відомість обліку виконання окремих етапів за темою дослідження, де зазначають дату виконання роботи та її оцінку науковим керівником.

Звіт про виконані НДР

5.4. Особливості проходження виробничої практики в умовах автоматизації бухгалтерського обліку

Якщо в господарстві окремі або всі розділи бухгалтерського обліку опрацьовуються з допомогою персональних комп’ютерів, то практикант повинен вивчити особливості організації обліку в цих умовах. При цьому по кожному розділу програми виробничої практики необхідно виявити переваги та недоліки застосування програмного забезпечення даної облікової системи.

Розділ 6.  Підведення підсумків практики

У висновках стисло дається характеристика підприємства в цілому.

Практикант має критично оцінити систему й окремі ділянки обліку на підприємстві та сформулювати свої пропозиції щодо її вдосконалення.

По кожному розділу виробничої практики студент-практикант робить висновки з обов’язковим вказуванням найбільш суттєвих позитивних і негативних моментів. Пропозиції мають бути конкретними та аргументованими.

Матеріал повинен бути викладений у логічній послідовності здійснення облікової та аналітичної роботи.

Кожен пункт висновків і пропозицій оформляється з нового рядка і вказується його порядковий номер.


V. Структура та оформлення звіту з практики

Вимоги до структури звіту про проходження виробничої практики

Підчас перебування в господарстві студент узагальнює проведену ним за час практики роботу і складає звіт. При складанні звіту використовують щоденник і зібраний матеріал по виконанню кожної теми програми практики.

Звіт повинен містити:

  •  титульний аркуш (додаток Д);
    •  зміст;
    •  вступ;
    •  основна частина;
    •  висновки і пропозиції;
    •  список нормативних та інструктивних матеріалів (додаток Ц);
    •  додатки.

Крім того, до звіту додаються:

  •  Угода на проведення практики (додаток Б);
    •  Направлення на практику (додаток В);
    •  Повідомлення про прибуття на практику (додаток В);
    •  Щоденник практики (додаток Е);.

Титульний аркуш повинен бути тільки віддрукований на комп’ютері і оформлений за формою, наведеною в (додаток Д)

Зміст подається на початку звіту про проходження виробничої практики. У змісті зазначають назву та номери початкових сторінок усіх розділів і підрозділів звіту.

У вступі розкривається мета,  значення і завдання даної виробничої практики.

Основна частина звіту повинна повністю співпадати з розділами (темами) виробничої практики. Викладений матеріал повинен бути максимально конкретним і повністю опиратися на матеріали, зібрані на підприємстві, які додаються до звіту. Всі наведені кореспонденції рахунків, методика розрахунків і т.д. повинні бути в обов’язковому порядку підкріпленні дійсним цифровим матеріалом. Викладка матеріалу здійснюється з обов’язковим посиланням на нормативні та інструктивні матеріали, якими регулюється той чи інший пункт здійснюваної роботи та на додатки.

Якщо в господарстві по окремим питаннях є відхилення від інструктивних матеріалів, використання нетипових форм і т. д., то в звіті студентом подаються відповідні критичні зауваження.

Після висновків і пропозицій студент зазначає дату закінчення звіту та становить свій підпис. На цій же сторінці звіт завіряється керівником практики від підприємства (підписом та печаткою).

Список нормативних та інструктивних матеріалів містить відомості про чинні правові акти та інструкції, якими користуються на підприємстві при виконання робіт, які зазначенні в програмі практики.

Додатки повинні містити всі матеріали, необхідні для ілюстрації проходження програми виробничої практики. Документи можуть подаватись у вигляді ксерокопій.

Вимоги до оформлення звіту про проходження виробничої практики

Після закінчення практики магістрант звітує про виконання програми практики. Звіт повинен бути написаний під час проходження практики і за змістом відповідати програмі та методичним рекомендаціям. В звіті магістрант повинен самостійно, досить детально і критично оцінити питання, передбачені програмою практики.

Звіт складається з двох частин: текстової і додатків.

4.1. Текстова частина звіту

У текстовій частині практикант описує проведену роботу згідно програми практики. У додатках мають бути документи, які ілюструють проведену роботу: робочі програми, тести, матеріали до лекції, практичних занять, контроль запитання, екзаменаційні питання тощо.

Звіт про проходження виробничої практики пишеться від руки або друкується за допомогою технічних засобів на аркушах білого паперу формату А4 (210×297 мм).

Якщо звіт виконується в рукописному варіанті, то слід користуватися чорнилом або кульковою ручкою.

Якщо звіт віддруковано із застосуванням ПЕОМ, то разом із звітом необхідно представити і його електронний варіант у вигляді двох файлів  *.rtf та *.doc або *.docх (Microsoft Word). Друк слід здійснювати шрифтом 14 “Times New Roman” чи іншим стандартним шрифтом, який забезпечує в середньому 63...65 знаків в рядку. На сторінці повинно бути 28...30 рядків.

Щільність тексту звіту повинна бути однаковою (Додаток Л)

Кожен розділ програми звіту повинна розпочинатися з нової сторінки, а підрозділи – продовжуються на тій же сторінці, після відступу в два рядки.

Поля в роботі повинні складати:

ліве                             3,0 см;

праве                             1,0 см;

верхнє                             2,0 см;

нижнє                            2,0 см.

Сторінки нумеруються з врахуванням титульної сторінки, проте номер проставляється починаючи з другої сторінки вступу.

Номери сторінок проставляються зверху сторінки з правої сторони арабськими цифрами без додаткових позначок.

Порядок оформлення ілюстрацій (малюнків, схем), таблиць, формул здійснюється згідно загальноприйнятих вимог.

При написанні звіту студент повинен давати посилання на інструктивні та нормативні матеріали, якими користуються при проведенні тієї чи іншої роботи на підприємстві.

Посилання в тексті на джерела слід зазначати порядковим номером їх в списку нормативних і інструктивних матеріалів з вказуванням номеру сторінки. Ця інформація по тексту виділяється двома квадратними дужками, наприклад, “... автор у праці [5, с.8-10]...”. Вказаний запис свідчить, що використовується інформація з джерела, яке зазначене в списку під номером 5 і викладена вона в ньому на сторінках з 8 по 10.

Крім  посилань на джерела інформації, необхідно також робити посилання і на ілюстрації, таблиці, формули, додатки, які наведені у звіті.

Дані посилання робляться таким чином:

Посилання на ілюстрації в тексті звіту містять порядковий номер ілюстрації і записуються таким чином: “рис. 4.2”, що означає, що автор посилається на 2 ілюстрацію 4 розділу. (Додаток М)

При посиланні на таблиці звіту слово “таблиця” пишуть скорочено і таким чином запис-посилання має вигляд “табл. 4.1” При посиланні на формулу вказується її порядковий номер, наприклад: розрахунки проведемо зо формулою (4.3).

На додатки посилання здійснюють із скороченням слова “додаток”, наприклад: “дод. 5”.

У повторних посиланнях на таблиці, ілюстрації, формули, додатки треба вказувати скорочено слово “дивись” таким чином запис матиме вигляд “див. табл. 4.1”, „див. дод. 5”.

У звіті в обов’язковому порядку повинен бути список нормативних і інструктивних документів (Додаток Н).

Джерела слід розміщувати в списку в порядку появи посилань в тексті.

Список оформляється за правилами бібліографічних описів

4.2. Додатки  до звіту

Звіт про проходження виробничої практики підкріплюється додатками.

Додатки оформляються як продовження звіту і поміщаються після списку нормативних і інструктивних документів. Нумеруються вони в порядку появи посилань на них по тексту.

Перед додатками, які додаються до звіту, вставляється аркуш з написом посередині „ДОДАТКИ”.

Кожен додаток повинен мати заголовок, написаний (надрукований) угорі зліва малими літерами з першої великої по центру стрічки (симетрично до тексту).

Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої пишеться (друкується слово "Додаток" і проставляється велика літера, що позначає цей додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

Якщо в роботі один додаток – то він позначається як "Додаток А".

4.3. Список використаних джерел

Джерела можна розміщувати в списку одним з двох способів:

  •  в порядку появи посилань в тексті (найбільш зручний для користування);
  •  в алфавітному порядку (спочатку україномовні видання, а далі російськомовні та інші).

Посилання на законодавчі і нормативні акти здійснюється в загальному порядку і в початок списку не виносяться.

Приклади оформлення списку літературних джерел

Заголовок опису.

Основна назва [Загальне позначення матеріалу] = Паралельна назва : відомості, які відносяться до назви / відомості про Авторство чи Відповідальність ; про інших Осіб. – Відомості про повторність видання / Відповідальність за видання. – Зона специфічних відомостей. – Місце видання : Вид-во, рік. – Фізична (кількісна) характеристика. – (Серія і підсерія ; №, т.). – Примітки (додаткова інформація від бібліографа, напр.: системні вимоги до електрон. ресурсів). – ISBN.

Аналітичний бібліографічний опис (для періодичних видань) складається із зон та елементів, зазначених у такій послідовності:

Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.

За новими правилами для розрізнення граматичної і приписаної пунктуації (тобто розділових знаків між зонами бібліографічного опису та їх елементами) застосовують проміжок в один друкований знак до і після приписаного знака. Виняток становлять: крапка і кома – проміжки ставлять тільки після них, а також квадратні і круглі дужки, які виділяються проміжками лише ззовні, напр.: [та ін.], (Життя славетних).

У новому стандарті змінено правила вживання великої та малої літер. Їхнє вживання визначається не лише граматичними нормами, а й розділенням зон бібліографічного опису. Перші слова відомостей, що відносяться до зони назви та відомостей про відповідальність, записуються з малої літери, якщо вони не є власними назвами, першими словами назви чи цитатами. Винятком є загальне позначення матеріалу та будь-які назви у всіх зонах опису, напр.:

Українські Січові Стрільці [Текст] / [Наук. т-во ім. Шевченка у Львові]. – [Репр. вид. за оригіналом ювіл. вид. 1935 р. / ред. нового вид. Олег Романів]. – Львів : НТШ, 2005. – 160 с. : фотогр. – ISBN 906-7155-95-4.

З великої літери розпочинається кожна зона опису, яка виділяється крапкою й тире. Перед елементами всередині зони зазначається відповідний їм приписаний знак. У разі повторення окремих елементів він також повторюється, за винятком знака “навскісна лінія”, який застосовується в аналітичному описі. В кінці бібліографічного опису ставиться крапка. У ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 розширився набір обов’язкових елементів бібліографічного опису. Статусу обов’язкових набули:

– перші відомості про відповідальність в усіх зонах (зоні назви та відомостей про відповідальність, зоні видання, серії);

– додаткові відомості про видання;

– ім’я видавця, розповсюджувача тощо;

– основна назва серії та підсерії;

– міжнародний стандартний номер серійного видання, що був наданий серії чи підсерії (ISSN);

– номер випуску серії чи підсерії;

– окремі примітки в описі певних видів документів

(в описі електронних ресурсів – примітки про джерело основної назви).

У новому стандарті, за міжнародною практикою бібліографічних записів, у заголовках творів одного, двох і трьох авторів зазначається ім’я першої особи без слів “та ін.” Причому, воно обов’язково повторюється у зоні відповідальності за видання у точності до форми запису на титульному аркуші.

Приклади оформлення зони «Відомості про повторність видання»

– Вид. 3-тє, випр. / О. А. Юркевич  

. – 2-ге вид. допов.

. – Репр. вид. 1925 р.

Відомості, не зазначені на титулі, наводяться у квадратних дужках (крім зони ISBN), напр.: / [голов. ред. В. Пилипенко] [б. м.] (без місця)

Двокрапки, крапки з комою, косі риски (одна чи дві) відбиваються пробілами (проміжок в один друкований знак) з обох боків. Коми і крапки відбиваються тільки з одного боку – після цих розділових знаків. Відповідно до нового стандарту пунктуація в бібліографічному описі виконує дві функції: звичайних граматичних розділових знаків (пунктуація)  та розділових знаків, що мають розпізнавальний характер для областей та елементів бібліографічного опису (знаки приписаної пунктуації). Проміжки між знаками та елементами опису є обов'язковими і використовуються для розрізнення знаків граматичної і приписаної пунктуації. Останні, на відміну від звичайних граматичних знаків, виконують розпізнавальні функції областей та елементів бібліографічного опису.

Між ініціалами ставлять пробіли.

Між порядковим номером видання у списку літератури і самим бібліографічним описом видання ставлять пробіл.

Відомості про мову, з якої перекладено видання, подають у квадратних дужках, з малої літери, після другої подачі прізвища автора і відмежовують від нього (прізвища) знаком “крапка з комою”.

Назва серії позначається в кінці опису з великої літери у круглих дужках і відокремлюється від попередньої інформації знаками “крапка”, “тире”.

Відомості про повторення видання (3-тє вид.; 2-ге вид., випр.) подають перед зазначенням міста видання у квадратних дужках і з обох боків відділяють крапкою і тире.

Слід звернути увагу на те, що прізвище та ініціали автора повторюються двічі – на початку опису та після косої риски (після назви видання та його підвиду). Ім’я особи в заголовку бібліографічного запису наводять у формалізованому вигляді: спочатку прізвище, потім ім’я (можливо ще по батькові) чи псевдонім. Тільки у відомостях про відповідальність – за косою рискою – є можливість зазначити, в якому виді особа, яка несе інтелектуальну чи іншу відповідальність за документ, представлена в самому документі. Зазначимо, що більшість нововведень пояснюється прагненням розробників нового стандарту максимально точно слідувати базовому принципу Міжнародного стандартного бібліографічного опису (ISBD) – подавати інформацію в бібліографічному описі в тому вигляді, в якому вона представлена в об’єкті опису.

Якщо відомості про авторів, редакторів, перекладачів та інших осіб зазначені не на титульному аркуші книги, а на його звороті, то в описі їх беруть у квадратні дужки.

Відомості про підвид видання (навчальний посібник, підручник, монографія, автореферат, дисертація тощо) подають після двокрапки (після назви видання) з малої літери. Відомості, що належать до назви, якщо вони складаються з одного слова (наприклад: підручник, посібник, енциклопедія, довідник), не скорочуються.

Необхідно зазначити, що у квадратних дужках також наводяться відомості, запозичені із джерел поза документом і сформульовані бібліографом на основі його аналізу. У випадку, коли невідомі місто видання або назва видавництва, в описі зазначають у квадратних дужках (у належному місці) [б. м.] (без місця) або [б. в.] (без видавця), оскільки це доповнення, які додає в опис бібліограф.

Якщо зазначено декілька місць видання, в описі можуть бути наведені назви другого й наступного місць видання, які відділяються одна від одної крапкою з комою.

Відомості про видавничі функції організації, виражені словами “видавництво”, “видавничий дім”, “видавнича організація”, “видавець” тощо, випускають за наявності тематичної назви, але зберігають, якщо ім’я (найменування) видавця і ці слова граматично пов’язані. Відомості про форму власності видавця, розповсюджувача тощо (АТ, ВАТ, ТОВ, ЗАТ, LTD, Inc тощо), зазвичай випускають, наприклад:

У джерелі інформації:                           В описі:

Видавництво “Дніпро”                           : Дніпро

ТОВ “Літопис-ХХ”                                 : Літопис-ХХ

Видавничий дім “Всесвіт”                     : Всесвіт

Видавництво ім. Олени Теліги             Вид-во ім. Олени теліги

Ім’я (найменування) видавця тощо наводять у короткій формі, яка забезпечує його розуміння та ідентифікацію. Якщо воно увійшло до попередньої області у повній формі, у цій області його можна скоротити до найкоротшої форми, аж до акронімної, наприклад:

. – Львів: Укр. акад. друкарства

/ Львів. нац. аграр. ун-т. – Львів: ЛНАУ

Якщо видавець – фізична особа, в описі наводять його прізвище та ініціали у формі й відмінку, зазначених у джерелі інформації, наприклад:

. – К. : Яновська М. А.

. – Х. : О. В. Богданова

Якщо невідомий рік випуску видання, у квадратних дужках подають приблизний рік і біля нього ставлять знак питання, наприклад: [1876?]. Позначення “б. р.” (без року) в описі не наводять – навіть тоді, коли відомості про нього відсутні в документі, рік видання повинен бути встановлений хоча б приблизно.

ПРИКЛАДИ ОФОРМЛЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ

Характеристика джерела

Приклад оформлення

1

2

Книги:

Один автор

1. Мосіяшенко В. А. Українська етнопедагогіка : навч. посіб. / В. А. Мосіяшенко. – Суми : Унів. кн., 2005. – 174 с.

Два автори

1. Ромовська З. В. Сімейне законодавство України / З. В. Ромовська, Ю. В. Черняк. – К. : Прецедент, 2006. – 93 с.

Три автори

1. Білявський Г. О. Основи екології : підручник / Г. О. Білявський, Р. С. Фурдуй, І. Ю. Костіков. – 2-ге вид., доповн. – К. : Либідь, 2005. – 407 с.

Чотири автори

1. Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва / [Вітвіцький В. В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. – К. : НДІ "Украгропромпродуктивність", 2006. – 106 с.

2. Механізація переробної галузі агропромислового комплексу / О. В. Гвоздєв, Ф. Ю. Ялпачик, Ю. П. Рогач, М. М. Сердюк. – К. : Вища освіта, 2006. – 478 с.

П'ять

і більше

авторів

1. Теоретичні основи державного земельного кадастру : навч. посіб. / [Ступень М. Г., Гулько Р. Й., Микула О. Я. та ін.] ; за заг. ред. М. Г. Ступеня. – Львів : Апріорі, 2003. – 341 с.

2. Формування здорового способу життя молоді : навч.-метод. посіб. для працівників соц. служб для сім'ї, дітей та молоді / [Т. В. Бондар, О. Г. Карпенко, Д. М. Дикова-Фаворська та ін.]. – К.: Укр. ін-т соц. дослідж., 2005. – 115 с. – (Серія "Формування здорового способу життя молоді" : у 14 кн., кн. 13).

Без автора

1. Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря / [авт. тексту В. Клос]. – К. : Грані-Т, 2007. – 119 с. – (Грані світу).

2. Воскресіння мертвих : українська барокова драма : антологія / [упорядкув., ст., пер. і прим. В. О. Шевчук]. – К. : Грамота, 2007. – 638 с.

3. Тіло чи особистість? Жіноча тілесність у вибраній малій українській прозі та графіці кінця XIX – початку XX століття : [антологія / упоряд.: Л. Таран, О. Лагутенко]. – К. : Грані-Т, 2007. – 190, [1] с.

Багатотомний документ

4. Кучерявенко Н. П. Курс налогового права : Особенная часть : в 6 т. / Н. П. Кучерявенко. [Т. 4 : Косвенные налоги].– X. : Право, 2007. – 534 с.

Матеріали

конференцій,

з'їздів

1. Оцінка  й  обґрунтування  продовження  ресурсу  елементів  конструкцій : праці конф., 6–9 черв. 2000 p., Київ. Т. 2 / відп. ред. В. Т. Трощенко. – К. : HAH України, Ін-т пробл. міцності, 2000. – С. 559–956 с.

Препринти

1. Шиляев Б. А. Расчеты параметров радиационного повреждения материалов нейтронами источника ННЦ ХФТИ/ANL USA с подкритической сборкой, управляемой ускорителем электронов / Шиляев Б. А., Воеводин В. Н. – X. : ННЦ ХФТИ, 2006. – 19 с. – (Препринт / НАН Украины, Нац. науч. центр "Харьк. физ.-техн. инт" ; ХФТИ 2006-4).

Депоновані наукові

праці

1. Разумовский В. А. Управление маркетинговыми исследованиями в регионе / В. А. Разумовский, Д. А. Андреев. – М., 2002. – 210 с. – Деп. в ИНИОН Рос. акад. наук 15.02.02, № 139876.

Словники

1. Географія : словник-довідник / [авт.-уклад. Ципін В. Л.]. – X. : Халімон, 2006. – 175, [1] с.

2. Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ. термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко ; Європ. ун-т. – К. : Європ. ун-т, 2007. – 57 с.

3. Українсько-німецький тематичний словник / [уклад. Н. Яцко та ін.]. – К. : Карпенко, 2007. – 219 с.

4. Європейський Союз : словник-довідник / [ред.-упоряд. М. Марченко]. – 2-ге вид., оновл. – К. : К.І.С., 2006. – 138 с.

Атласи

Анатомія  пам'яті : атлас схем і рисунків провідних шляхів і структур нервової системи, що беруть участь у процесах пам'яті : посіб. для студ. та лікарів / О. Л. Дроздов, Л. А. Дзяк, В. О. Козлов, В. Д. Маковецький. – 2-ге вид., розшир. та доповн. – Дніпропетровськ : Пороги, 2005. – 218 с.

Законодавчі та

нормативні документи

1. Кримінально-процесуальний кодекс України : за станом на 1 груд. 2005 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К. : Парлам. вид-во, 2006. – 207 с. – (Бібліотека офіційних видань).

3. Експлуатація, порядок і терміни перевірки запобіжних пристроїв посудин, апаратів і трубопроводів теплових електростанцій : СОУ-Н ЕЕ 39.501:2007. – Офіц. вид. – К. : ГРІФРЕ : М-во палива та енергетики України, 2007. – VI, 74 с. – (Нормативний документ Мінпаливенерго України. Інструкція).

Стандарти

1. Графічні символи, що їх використовують на  устаткуванні.  Покажчик та огляд (ISO 7000:2004, IDT) : ДСТУ ISO 7000:2004. – [Чинний від 2006-01-01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2006. – IV, 231 с. – (Національний стандарт України).

Каталоги

1. Межгосударственные стандарты : каталог : в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Павлюкова В. А. ; ред. Иванов В. Л.]. – Львов: НТЦ "Леонорм-стандарт", 2006–   . – (Серия "Нормативная база предприятия").

Т. 5. – 2007. – 264 с.

Т. 6. – 2007. – 277 с.

2. Пам'ятки історії та мистецтва Львівської області : каталог-довідник / [авт.-упоряд. М. Зобків та ін.]. – Львів : Новий час, 2003. – 160 с.

4. Забруднення ґрунтів важкими металами при виробництві цементу  / В. Снітинський, Д. пузенко, В. якобенчук [та ін.] // Екологічні, економічні та технологічні аспекти використання земельних ресурсів : матеріали Міжнар. наук.-практ. форуму, 19-21 вер. 2007 р. – Львів, 2007.  – С. 253-256.

5. Валова І. Нові принципи угоди Базель II / І. Валова ; пер. з англ. Н. М. Середи // Банки та банківські системи. – 2007. – Т. 2, № 2. – С. 13–20.

6. Зеров М. Поетична діяльність Куліша // Українське письменство XIX ст. Від Куліша до Винниченка : (нариси з новітнього укр. письменства) : статті / Микола Зеров. – Дрогобич, 2007. – С. 245–291.

Бібліографічні покажчики

1. Куц О. С. Бібліографічний покажчик та анотації кандидатських дисертацій, захищених у спеціалізованій вченій раді Львівського державного університету фізичної культури у 2006 році / О. Куц, О. Вацеба. – Львів : Укр. технології, 2007. – 74 с.

2. Систематизований покажчик матеріалів з кримінального права, опублікованих у Віснику Конституційного Суду України за 1997–2005 роки / [уклад. Кирись Б. О., Потлань О. С]. – Львів: Львів. держ. ун-т внутр. справ, 2006. – 11 с. – (Серія: Бібліографічні довідники ; вип. 2).

Дисертації

1. Петров П. П. Активність молодих зірок сонячної маси : дис. ... доктора фіз.-мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. – К., 2005. – 276 с.

Автореферати дисертацій

1. Новосад І. Я. Технологічне забезпечення виготовлення секцій робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук / І. Я. Новосад. – Тернопіль, 2007. – 20 с.

Авторські свідоцтва

1. А. с. 1007970 СССР, МКИЛ В 25 J 15/00. Устройство для захвата неориентированных деталей типа валов / В. С. Ваулин, В. Г. Кемайкин (СССР). – № 3360585/25-08 ; заявл. 23.11.81; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12.

Патенти

1. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК' Н 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В. И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-исслед. ин-т связи. – № 2000131736/09; заявл. 18.12.00; опубл. 20.08.02, Бюл. № 23 (II ч.).

Частина книги,

періодичного, продовжуваного

видання

1. Бай Г. Вплив виробничої діяльності АТ “Галичфарм” на атмосферне повітря / Г. Бай // Студентська молодь і науковий прогрес в АПК : міжнар. студент. наук. форум, 24-25 вер. 2008 р. : тези доп. – Львів, 2008. – С. 3.

2. Гранчак Т. Інформаційно-аналітичні структури бібліотек в умовах демократичних перетворень / Тетяна Гранчак, Валерій Горовий // Бібліотечний вісник. – 2006. – № 6. – С. 14–17.

3. Черевко Г. В. Оцінка і підвищення ефективності земельних відносин / Г. В. Черевко, Г. М. Земляна, О. В. Сосницька // Вісник Львівського державного аграрного університету : землевпорядкування і земельний кадастр. – 2008. – № 11. – С. 3–11.

Електронні ресурси

1. Богомольний Б. Р. Медицина екстремальних ситуацій [Електронний ресурс] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III-IV рівнів акредитації / Б. Р. Богомольний, В. В. Кононенко, П. М. Чуєв. – 80 Міn / 700 MB. – Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. – (Бібліотека студента-медика). –                 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) ; 12 см. – Систем. вимоги: Pentium ; 32 Mb RAM ; Windows 95, 98, 2000, XP; MS Word 97-2000 – Назва з контейнера.

2. Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс] : за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України ; ред. О. Г. Осауленко. – К. : CD-вид-во "Інфодиск", 2004. – 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) : кольор. ; 12 см. – (Всеукр. перепис населення, 2001). – Систем. вимоги: Pentium-266; 32 Mb RAM ; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. – Назва з титул. екрану.

3. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї  Міжнар. конф. „Крим-2003") [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник. – 2003. – № 4. – С. 43. – Режим доступу до журн. : http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.


VI. Рекомендована література

Основна література

  1.  Білуха М. Т. Методологія наукових досліджень: Підручник. - К.: АБУ, 2002- 480 с.
  2.  Білуха М.Т. Основи наукових досліджень. – К.: Вища школа, 1997. –  271 с.
  3.  Гарасим П. М., Журавель Г. П., Хомин П. Я. Методологія та методика економічних досліджень (виконання та оформлення рефератів, курсових, дипломних і магістерських робіт, тез виступів, статей, дисертацій з економіки та бухгалтерського обліку:: Навчальний посібник для студентів вищих начальних закладів економічних спеціальностей. - Тернопіль: Видавництво стон, 2006. - 414 с.
  4.  Державний стандарт України ДСТУ 3008 – 95 “Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення”.
  5.  Дзюблюк О. В., Чайковський Я. І. Магістерські і дипломні роботи: написання, оформлення, захист: Навчальний посібник. -Тернопіль: Економічна думка, 2007. - 152 с.
  6.  Єріна А. М., Захожай В. Б., Єрін Д. Л. Методологія наукових досліджень: Навчальний посібник. - Київ: Центр навчальної літератури, 2004. - 212 с.
  7.  Жеребкін В.Є. Логіка: Підручник.  – 4-те вид., випр.  – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2001. – 255 с.
  8.  Ковальчук В. В., Моїсєєв Л. М. Основи наукових досліджень: Навчальний посібник. - К.: ВД "Професіонал", 2005. - 240 с.
  9.  Коротков Э.М. Исследование систем управления – М.: ООО Издательско-консалтинговая компания “ДеКА”, 2000. – с.288.
  10.  Кринецкий И.И. Основы научных исследований. – К.: Вища школа, Головное изд-во, 1981. – 207 с.
  11.  Крушельницька О. В. Методологія і організація наукових досліджень: Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2009. – 20 6 с.
  12.  Крушельницька О.В. Методологія і організація наукових досліджень. Навч. посібник. Видавн. Кондор –К.:  2003 р. – с. 189
  13.  Кузин Ф.А. Диссертация: Методика написания. Правила оформления. Порядок защиты. Практическое пособие для докторантов, аспирантов и магистрантов. – М.: “Ось - 89”, 2000. – 320 с.
  14.  Кузин Ф.А. Магистерская диссертация: Методика написания, правила оформления и порядок защиты. Практическое пособие для студентов-магистрантов. – М.: “Ось - 89”, 1997. – 304 с.
  15.  Лудченко А.А., Лудченко Я.А., Примак Т. А. Основы научных исследований: Учеб. пособие / Под ред. А.А. Лудченко. – 2-е изд., стер. – К.: О-во Знання”, КОО, 2001. – 113с.
  16.  Макогон Ю. В., Пилипенко В. В. Основи наукових досліджень в економіці: Навчальний посібник. - Донецьк: Альфа-прес, 2007. - 144 с.
  17.  Пилипчук М. І., Григор'єв А. С., Шостак В. В. Основи наукових досліджень: Підручник. - К.: Знання, 2007 - 270 с.
  18.  Пілюшенко В. Л., Шкребок І. В., Словенко Е. І. Наукове дослідження: організація, методика, інформаційне забезпечення: Навчальний посібник. - Київ: Либідь, 2004. — 344 с.
  19.  Приходько П.Т. Азбука исследовательского труда. – Новосибирск: Наука, 1979. – 95с.
  20.  П'ятницька-Позднякова І. С. Основи наукових досліджень у вищій школі: Навчальний посібник. - К.: 2003. - 116 с.
  21.  Сиденко В.М., Грушко И.М. Основы научных исследований. – Харків: Вища школа, 1979. – 200 с.
  22.  Стеченко Д. М., Чмир О. С. Методологія наукових досліджень: Підручник. - К.: Знання, 2005 - 309 с.
  23.  Сытник В.Ф. Основы научных исследований. – К.: Вища школа, Головное изд-во, 1978. – 182 с.
  24.  Сэмюэл А. Мэлоу. Навыки мышления для менеджера. – Ростов-на-Дону: “Феникс”, 1997.
  25.  Філіпенко А. С, Основи наукових досліджень. Конспект лекцій: Навчальний посібник. - К.: Академвидав, 2005. - 208 с.
  26.  Шейко В. М., Кушнаренко Н. М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності: Підручник. - Знання-Прес. 2008.- 310 с.
  27.  Эхо Ю. Письменные работы в вузах. Практическое руководство для всех, кто пишет дипломные, курсовые, контрольные, доклады, рефераты, диссертации. – 3-е изд. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 127 с. – (серия “Высшее образование”).
  28.  Як підготувати і захистити дисертацію на здобуття наукового ступеня. Методичні поради / Автор-упорядник Л.А. Пономаренко, доктор технічних наук, професор. – К.: Редакція “Бюлетеня Вищої атестаційної комісії України”, Видавництво “Толока”, 2001. – Бібіліогр. - 80с.

Додаткова література

  1.  Берков В.Ф. Научная проблема (логико-методологический аспект). –Минск: Изд-во БГУ, 1979. – 128 с.
  2.  Берков В.Ф., Джиджян Р.З. Логика научно-технического творчества. – Минск: Изд-во “Университетское”, 1986. – 49 с.
  3.  Бизам Д., Гарцег Я. Игра и логика. – М., 1975.
  4.  Вагин И.О. Думай и побеждай. Практическая психология. – М.: “Рипол Классик”, 1998.
  5.  Дж. Тьюки. Анализ результатов наблюдений. – М.: Мир, 1981. –     693 с.
  6.  Доблаев Л. П. Психологические основы работы над книгой. – М.: Книга, 1970. – 72 с.
  7.  Друкер П.Ф. Рынок: как выйти в лидеры. Практика и принципы, 1992.
  8.  Ефимов Г.М. Возникновение нового. – М.: Мысль, 1983.
  9.  Жариков Е. С., Золотов А.Б. Как приблизить час открытий. – Кишенёв: Изд-во “Штиинца”, 1990.
  10.  Здравомыслов А.Г. Методология и процедура социологических исследований. – М.: Наука, 1969.
  11.  Иванова И.И. и Асеев В.Г. Методологические и теоретические проблемы психологии. – М., 1969.
  12.  Капица П.Л. Эксперимент, теория, практика. – 2-е изд., испр. – М.: Наука, 1977. – 351 с.
  13.  Киевский В.Г. Экономическая эффективность научно-исследовательских работ в стороительстве. – М.: Стройиздат, 1981. – 145 с.
  14.  Лакатос И. Доказательства и опровержения. Как доказываются теоремы. – М., 1967.
  15.  Матюшкин А. М. Проблемные ситуации в мышлении и обучении. – М., 1972.
  16.  Нарский И.С. Проблема противоречия в диалектической логике. – М., 1969.
  17.  Питерс Т., Уотермен Р. В поисках эффективного управления. Опыт лучших компаний. М.: Прогрес, 1986.


Додатки

Додаток  А

Бази виробничої практики для студентів спеціальності

8.03050901 - Облік і аудит

(освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр»)

№ п/п

Місце проходження практики

  1.  

ПАТ «Старокостянтинівський спецкар‘єр» Хмельницька обл., м.Старокостянтинів

  1.  

ТОВ ВКФ «АГРО-ЕКО ХХІ» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район, с.Крушанівка, вул. Леніна, 40

  1.  

ПАТ «АВІС» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район, с.Гуменці

  1.  

ТзОВ «Фірма «Династія» Хмельницька обл., м.Кам‘янець-Подільський, вул.Кн.Коріатовичів, 21б

  1.  

ПП «Деметра-2010» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район, с.Боришківці

  1.  

ПП «Калинський ключ» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район, с. Калиня

  1.  

Філія «Лактіс» ДП «Аромат» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район, м.Кам’янець-Подільський

  1.  

Філія «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район

  1.  

ПП «Аграрна компанія 2004» Хмельницька обл., Кам‘янець-Подільський район, с.Лісківці

  1.  

ФГ «Надія» Хмельницька обл., Дунаєвецький район, с.Нестерівці

  1.  

ТОВ «Відродження» Хмельницька обл., Дунаєвецький район

  1.  

ТОВ «Козацька долина 2006» Хмельницька обл., Дунаєвецький район, с.Вихрівка, вул.Леніна, 12а

  1.  

ТОВ «Студениця 1» Хмельницька обл., Дунаєвецький район

  1.  

СТОВ «Агрофірма «Україна» Хмельницька обл., Дунаєвецький район

  1.  

ФГ «Євроінвест» Хмельницька обл., Дунаєвецький район

  1.  

ТОВ ім.Б.Хмельницького Хмельницька обл., Дунаєвецький район, с.Залісці

  1.  

ДПДГ «Проскурівка» Хмельницька обл., Ярмолинецький район, с. Проскурівка

  1.  

СГК «Летава» Хмельницька обл., Чемеровецький район, с. Летава

  1.  

ПОП «Незалежності» Хмельницька обл., Чемеровецький район, с.Гусятин

  1.  

«Оболонь-Агро» Хмельницька обл., Чемеровецький район, смт.Чемерівці

  1.  

ПП «Україна Агро 2С» Хмельницька обл., Чемеровецький район, с. Бережанка

  1.  

ТзОв «Святець» Хмельницька область, Теофіпольський район, с.Святець

  1.  

ТОВ НВА «Перлина Поділля» Хмельницька обл., Білогірський район

  1.  

ПАП «Росія» Хмельницька обл., Віньковецький район

  1.  

ПП ім.Ткачука, Хмельницька обл., Городоцький район

  1.  

ТОВ ім.Чкалова Хмельницька обл., Городоцький район

  1.  

ТОВ «Мрія Поділля», Хмельницька обл., Городоцький район

  1.  

СТОВ ім.Шевченка Хмельницька обл., Деражнянський район

  1.  

ТОВ «Укрзернопром Деражня» Хмельницька обл., Деражнянський район

  1.  

СТОВ «Україна» Вінницька область, Могилів-Подільський район, с.Шлишківці

  1.  

ФГ «Сорокодуби» Хмельницька область, Красилівський район, с.Сорокодуби

  1.  

ТОВ «Сварог-Буковина» Чернівецька область, Сокирянський район, с.Ломачинці

  1.  

ФГ «Агро-Дан 2006» Чернівецька область, Хотинський район, с.Данків

  1.  

ПП «Слава» Чернівецька область, Хотинський район, с.Каплівка

  1.  

ТзОВ «Злагода» Чернівецька область, Хотинський район, с. Рукшин

  1.  

ТзОВ «Штерн Агро» Івано-Франківська область, Тлумацький район, с.Хотимир

  1.  

ТОВ ВК Ф «Варто» Івано-Франківська область, м.Снятин

  1.  

ПП «Стандарт - 2» Тернопільська обл. Борівський район, с.Худиківці

  1.  

ПАП «Уманське» Тернопільська обл., Бережанський район

  1.  

ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Тернопільська обл., м.Бучач

  1.  

ТзОВ «Західагропродукт» Тернопільська обл., м.Бучач

  1.  

ПАП «Цвітова» Тернопільська обл., Бучацький район, с.Цвітова

  1.  

ПАП «Провесінь» Тернопільська обл., Монастириський район

  1.  

ПАП «Дзвін» Тернопільська обл., Чортківський район, с.Звиняч

  1.  

ПАП «Фортуна» Тернопільська обл., Чортківський район, с.Свидова

  1.  

ПАП «Довіра» Тернопільська обл., Чортківський район, с.Ст Ягільниця

  1.  

ФГ «Васильків» Тернопільська обл., Чортківський район, с.Васильків

  1.  

СТОВ «Агро Лан» Тернопільська обл.,. Шумський район, с.Темногайці

  1.  

ТОВ «Шумськ Агро» Тернопільська обл.,. Шумський район, с. Малі Дедеркали

  1.  

ФГ «Беріжок» Тернопільська обл.,. Шумський район, с.Бриків

  1.  

ФГ «Івашенюків» Тернопільська обл.,. Шумський район, с.Шумбар


Додаток  Б

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-7.01

УГОДА №___________

на проведення практики студентів вищих навчальних закладів

місто Камянець-Подільський   “______” _________________20___ р.

Ми, що нижче підписалися, з однієї сторони Подільський державний агарно-технічний університет (далі – вищий навчальний заклад), в особі ректора, професора Бахмата Миколи Івановича, що діє на підставі Статуту підприємства,

і, з другої сторони,_______________________________________________________________________________

(назва підприємства, організації, установи)

(далі – база практики), в особі _____________________________________________________________________

(посада, прізвище та ініціали)

_______________________________________________________________________________, що діє на підставі

_______________________________________________________________________________________________

(статут підприємства, розпорядження, доручення)

уклали між собою цю угоду на проведення практики студентів:

_________________________________________________________________________________________

  1.  База практики зобов‘язується:
    1.  Прийняти студентів на практику згідно з календарним планом:

з/п

Шифр і назва

напряму підготовки, спеціальності

Курс

Вид практики

Кількість студентів

Строки практики

початок

закінчення

1

8.03050901 -

Облік і аудит

Магістр

Виробнича (переддипломна) практика. Методика наукових досліджень

1

20.01.2014

02.02.2014

  1.  Надіслати до вищого навчального закладу повідомлення встановленого зразка про прибуття на практику студента (ів).
    1.  Призначити наказом кваліфікованих спеціалістів для безпосереднього керівництва практикою.
    2.  Створити необхідні умови для використання студентами програм практики, не допускати використання їх на посадах та роботах, що не відповідають програмі практики та майбутній спеціальності.
    3.  Забезпечити студентам умови безпечної роботи на кожному робочому місці. Проводити обов‘язкові інструктажі з охорони праці: ввідний та на робочому місці. У разі  потреби навчати студентів-практикантів безпечних методів праці. Забезпечити спецодягом, запобіжними засобами, лікувально-профілактичним обслуговуванням за нормами, встановленими для штатних працівників.
    4.  Надати студентам-практикантам і керівникам практики від навчального закладу можливість користуватись лабораторіями, кабінетами, майстернями, бібліотеками, технічною та іншою документацією, необхідною для виконання програми практики.
    5.  Забезпечити облік виходу на роботу студентів-практикантів. Про всі порушення трудової дисципліни, внутрішнього розпорядку та про інші порушення повідомляти вищий навчальний заклад.
    6.  Після закінчення практики дати характеристику на кожного студента-практиканта, в котрій відобразити якості підготовленого ним звіту.
    7.  Додаткові умови _______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________


  1.  Вищий навчальний заклад зобов‘язується:
    1.  За два місяці до початку практики надати базі практики для погодження програму практики, а не пізніше ніж за тиждень – список студентів, які направляються на практику.
    2.  Призначити керівниками практики кваліфікованих викладачів.
    3.  Забезпечити додержання студентами трудової дисципліни і правил внутрішнього розпорядку. Брати участь у розслідуванні комісією бази практики нещасних випадків, якщо вони сталися з студентами під час проходження практики.
  2.  Відповідальність сторін за невиконання угоди.
    1.  Сторони відповідають за невиконання покладених на них обов‘язків щодо організації і проведення практики згідно з законодавством про працю  України.
    2.  Всі суперечки, що виникають між сторонами за цією угодою, вирішуються у встановленому порядку.
    3.  Угода набуває сили після її підписання сторонами і діє до кінця практики згідно з календарним планом.
    4.  Угода складена у двох примірниках: по одному - базі практики і вищому навчальному закладу.

4. Місцезнаходження сторін і розрахункові рахунки:

Навчального закладу Хмельницька обл., м. Камянець-Подільський, вул. Шевченка 13, ГУДКСУ у Хмельницькій обл., р/р № 35228004000274 МФО 815013 КОД 227696675

Бази практики __________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Підписи та печатки:

Вищий навчальний заклад:

                    ___________ ___________________

                        (підпис)              (прізвище та ініціали)

М.П.     “_____” _____________ 20___ року

База практики:

               _________ _______________________

                   (підпис)                (прізвище та ініціали)

М.П.      “_____” _____________ 20___ року

______________________________

Примітки:

  1.  Форму призначено для юридичного оформлення зобов'язань підприємства, установи та вищого навчального закладу про проведення практики студентів.
  2.  Формат бланка А4 (210297 мм), 2 сторінки.


Додаток  В

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-7.02

   

Місце кутового штампа

вищого навчального закладу         

              КЕРІВНИКУ

      ________________________________

     ________________________________

      ________________________________

        ________________________________

        ________________________________

НАПРАВЛЕННЯ НА ПРАКТИКУ

(є підставою для зарахування на практику)

Згідно з угодою від „____” ______________________ 20___ року № ________, яку укладено з ________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

(повне найменування підприємства, організації, установи)

направляємо на практику студентів ____ курсу, які навчаються за напрямом підготовки (спеціальністю) ________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Назва практики ___________________________________________________________________

Строки практики з „___” ________________________________________   20___ року

              по „___” ________________________________________   20 ___ року

Керівник практики від кафедри, циклової комісії___________________________________

________________________________________________________________________________________

   (посада, прізвище, ім’я, по батькові)

Прізвища, імЕНА та по батькові СТУДЕНТІВ

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

М.П.           Керівник виробничої практики ВНЗ ____________________ _______________________.

                                                                                                             (підпис)                                      (прізвище та ініціали)

___________________________________________

Примітки:

  1.  Форма служить підставою для прийому студентів на практику підприємством, установою, організацією.
  2.  Формат бланка № А5 (148210 мм), 2 сторінки.


Додаток  Г

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-7.04

Кутовий штамп                                                                       

(підприємства,                                                                                   

організації,  установи)                  

                                                                

Надсилається у вищий навчальний  заклад

не пізніше як через три дні після прибуття

студента на підприємство (організацію, установу)

/початку практики/

ПОВІДОМЛЕННЯ

     студент ________________________________________________

    (повне найменування вищого навчального закладу)

     _______________________________________________________

                                                                         ( прізвище, ім’я, по батькові)

     _______________________________________________________  

                                        (курс, інститут,  факультет (відділення), напрям підготовки (спеціальність))

     прибув „___” __________  20___ року до ______________________________

                                                                                             (назва підприємства, організації, установи)

     і приступив до практики.  Наказом по підприємству (організації, установі)  від „__” ___________20____ року № _____                    студент _________________________ зарахований на посаду

     _______________________________________________________

                                                       (штатну, дублером, штатну роботу, практикантом) 

     _______________________________________________________

                                                                  (штатні посади  назвати конкретно)

     Керівником практики від підприємства (організації, установи) призначено

     _______________________________________________________

                                                                        (посада, прізвище, ім’я, по батькові)

               

     Керівник підприємства (організації, установи)  

_____________  ______________________________

             (підпис)                          (посада, прізвище, ім’я, по батькові)                              

    Печатка (підприємства,                            “____”____________ 20_____року

       організації, установи)

Керівник практики від вищого навчального закладу                                                                                                            _________________________________________________________                

                                       (назва кафедри, циклової комісії)                                                            

________________  _________________________________________   

          (підпис)                       ( посада, прізвище, ім’я, по батькові)

       “____”___________20____року

_____________________________________________

Примітки:

  1.  Форма засвідчує прибуття студента на практику згідно з направленням. Вказується посада, на яку призначений студент, та керівник практики відповідно до наказу підприємства, установи, організації.
  2.  Формат бланка А5 (148210 мм), 1 сторінка.


Додаток Д

Зразок заповнення титульної сторінки Звіту про проходження виробничої практики з методики наукових досліджень:

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-6.01

ПОДІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНО-ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра обліку і аудиту

ЗВІТ ПРО ПРАКТИКУ

Виробнича (переддипломна) практика

Методика наукових досліджень

(вид і назва практики)

База практики:________________________________________________

____________________________________________________________

в  період з 20.01.2014 по 02.02.2014

Студента (ки)

освітньо-кваліфікаційного рівня     Магістр спеціальності     8.03050901 “Облік і аудит”

_Іванової  Іванни Іванівни__________

(прізвище та ініціали студента)

Керівник практики від вузу

________________________д.е.н. Мазур Н. А.

Керівник практики від підприємства

головний бухгалтер                        Іваненко І. І.

Дата захисту «_____» __________________ 201_ р.

Оцінка:

Національна шкала __________________

Кількість балів: __________  ECTS _____

                                                                    Члени комісії          ________________  ___________________________

                                                                                                                                            (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                     ________________  ___________________________

                                                                                                                                             (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                                               ________________  ___________________________

                                                                                                                                             (підпис)                         (прізвище та ініціали

м. Кам’янець – Подільський – 2014 рік


Додаток  Е

Зразок заповнення титульної сторінки щоденника про проходження виробничої практики з методики наукових досліджень

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-7.03

 

ПОДІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНО-ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЩОДЕННИК ПРАКТИКИ

Виробнича (переддипломна) практика

Методика наукових досліджень

(вид і назва практики)

Студента(ки)              Іванової  Іванни Іванівни_________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Інститут             Навчально-науковий інститут  бізнесу і фінансів

Кафедра            Обліку і аудиту

освітньо-кваліфікаційний рівень      Магістр

напрям підготовки  __________________________________

спеціальність      8.03050901 “Облік і аудит”


Додаток  Е

Зразок заповнення другої сторінки щоденника про проходження виробничої практики з методики наукових досліджень

Студент__Іванова  Іванна Іванівна___________________________

                            (прізвище, ім’я, по батькові)

прибув на підприємство, організацію, установу

Печатка

підприємства, організації, установи „_20__” ____січня___________ 2014  року

____________     __________________________________________

   (підпис)                   (посада, прізвище та ініціали відповідальної особи)

Вибув з підприємства, організації, установи

Печатка

Підприємства, організації, установи   “__02_” ___лютого_______ 2014 року

_____________     _________________________________________

               (підпис)                    (посада, прізвище та ініціали відповідальної особи)


Додаток  З

Зразок заповнення третьої сторінки щоденника про проходження виробничої практики з методики наукових досліджень

Календарний графік проходження практики

№ з/п

Назви робіт

Тижні проходження практики

Відмітки про виконання

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Знайомство з базою практики (підприємство)

20.01

х

х

х

виконано

2.

Ознайомлення з теоретичними засадами наукових досліджень.

х

х

х

виконано

2.1.Основи методології наукових досліджень: об’єкти, методи, аксіоми, гіпотези, докази у наукових дослідженнях

21.01

х

х

х

виконано

2.2.Дослідна і завершальна стадії науково-дослідного процесу

22.01

х

х

х

виконано

2.3.Конкретно-науковіметодичні прийоми та їх процедури у  дослідженні економіки

23.01

х

х

х

виконано

3.

Наукове дослідження і методика його виконання в економіці

х

х

х

виконано

3.1.Стадії, прийоми і процедури науково-дослідного процесу

24.01

х

х

х

виконано

3.2.Інформаційне забезпечення наукових досліджень

25.01

х

х

х

виконано

3.3.Ознайомлення з методикою опрацювання літературних джерел.

27.01

х

х

х

виконано

4.

Впровадження результатів наукових досліджень та їх ефективність

х

х

х

виконано

4.1.Закінчені наукові дослідження та впровадження їх результатів

28.01

х

х

х

виконано

4.2.Розрахунок економічної ефективності наукових досліджень

29.01

х

х

х

виконано

5.

Організація науково-дослідної роботи студентів і магістрантів

х

х

х

виконано

5.1.Завдання, види і форми науково-дослідної роботи студентів

30.01

х

х

х

виконано

5.2.Основні етапи виконання магістерської роботи

31.01

х

х

х

виконано

6.

Завершення звіту про проходження практики

1.02

х

х

х

виконано

Керівники практики:

від вищого навчального закладу _______ д.е.н. Мазур Н.А.

                                                                                             (підпис)      (прізвище та ініціали)

від підприємства, організації, установи _______  ______________

                                                                                                                      (підпис)            (прізвище та ініціали


Додаток  К

Зразок заповнення четвертої сторінки щоденника про проходження виробничої практики з методики наукових досліджень

Робочі записи під час практики

Дата

План роботи

Зміст

1

2

3

Знайомство з базою практики

Прибуття на місце практики. Ознайомлення із статусом, фінансово-господарською діяльністю господарства, організаційною структурою, з бухгалтерською службою.

Ознайомлення з теоретичними засадами наукових досліджень

Процес наукового дослідження, його характеристика та етапи проведення. Науково-дослідна діяльність. Ефективність наукових досліджень.

Основи методології науково-дослідної роботи

Поняття про методологію досліджень, види та функції наукових досліджень. Методи та техніка наукових досліджень. Методи досліджень на емпіричному й теоретичному рівнях

Інформаційне забезпечення наукових досліджень

Поняття про наукову інформацію та її роль у проведенні наукових досліджень. Джерела інформації та їх використання в науково-дослідній роботі. Техніка роботи з спеціальною літературою.

Оформлення та форми впровадження результатів наукового дослідження

Наукова публікація: поняття, функції, основні види. Наукова монографія, наукова стаття, тези.

Форми впровадження результатів наукового дослідження

Методика підготовки та оформлення публікацій. Форми звітності при науковому дослідженні.

Основні етапи виконання магістерської роботи

Загальні положення. Магістерська робота як кваліфікаційне дослідження.

Знайомство з організацією бухгалтерського обліку та його інформаційним забезпеченням

Ознайомилась з організацією, формами ведення та структурою бухгалтерського обліку досліджуваного підприємства.

Знайомство з організацією та інформаційним забезпеченням НДР

Проаналізував інформаційне забезпечення науково-методичної роботи.

Опрацювання літературних джерел

Опрацьовував рекомендовану літературу для написання магістерської роботи.

Ознайомлення з формами фінансової звітності

Переглянув форми фінансової звітності, відзначив основні показники для написання відповідного розділу магістерської роботи. Ознайомився з  проблемами формування фінансової звітності в умовах ринкової економіки.

Оформлення матеріалів до магістерської

роботи

Оформив матеріали для написання магістерської роботи, використовуючи отриманні під час досліджень знання.

Оформлення необхідних документів для написання звіту про практику

Оформив документи та необхідну інформацію для написання магістерської роботи. Оформлення звіту про проходження практики.


Додаток  Л

Зразок оформлення тексту

 


Додаток  М

Приклад оформлення рисунка

Рис.2.1. Відображення операцій з придбання виробничих запасів на рахунках бухгалтерського обліку


Додаток Н

ПРИКЛАДИ ОФОРМЛЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ

Характеристика джерела

Приклад оформлення

1

2

Книги:

Один автор

1. Мосіяшенко В. А. Українська етнопедагогіка : навч. посіб. / В. А. Мосіяшенко. – Суми : Унів. кн., 2005. – 174 с.

Два автори

1. Ромовська З. В. Сімейне законодавство України / З. В. Ромовська, Ю. В. Черняк. – К. : Прецедент, 2006. – 93 с.

Три автори

1. Білявський Г. О. Основи екології : підручник / Г. О. Білявський, Р. С. Фурдуй, І. Ю. Костіков. – 2-ге вид., доповн. – К. : Либідь, 2005. – 407 с.

Чотири автори

1. Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва / [Вітвіцький В. В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. – К. : НДІ "Украгропромпродуктивність", 2006. – 106 с.

2. Механізація переробної галузі агропромислового комплексу / О. В. Гвоздєв, Ф. Ю. Ялпачик, Ю. П. Рогач, М. М. Сердюк. – К. : Вища освіта, 2006. – 478 с.

П'ять

і більше

авторів

1. Теоретичні основи державного земельного кадастру : навч. посіб. / [Ступень М. Г., Гулько Р. Й., Микула О. Я. та ін.] ; за заг. ред. М. Г. Ступеня. – Львів : Апріорі, 2003. – 341 с.

2. Формування здорового способу життя молоді : навч.-метод. посіб. для працівників соц. служб для сім'ї, дітей та молоді / [Т. В. Бондар, О. Г. Карпенко, Д. М. Дикова-Фаворська та ін.]. – К.: Укр. ін-т соц. дослідж., 2005. – 115 с. – (Серія "Формування здорового способу життя молоді" : у 14 кн., кн. 13).

Без автора

1. Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря / [авт. тексту В. Клос]. – К. : Грані-Т, 2007. – 119 с. – (Грані світу).

2. Воскресіння мертвих : українська барокова драма : антологія / [упорядкув., ст., пер. і прим. В. О. Шевчук]. – К. : Грамота, 2007. – 638 с.

3. Тіло чи особистість? Жіноча тілесність у вибраній малій українській прозі та графіці кінця XIX – початку XX століття : [антологія / упоряд.: Л. Таран, О. Лагутенко]. – К. : Грані-Т, 2007. – 190, [1] с.

Багатотомний документ

4. Кучерявенко Н. П. Курс налогового права : Особенная часть : в 6 т. / Н. П. Кучерявенко. [Т. 4 : Косвенные налоги].– X. : Право, 2007. – 534 с.

Матеріали

конференцій,

з'їздів

1. Оцінка  й  обґрунтування  продовження  ресурсу  елементів  конструкцій : праці конф., 6–9 черв. 2000 p., Київ. Т. 2 / відп. ред. В. Т. Трощенко. – К. : HAH України, Ін-т пробл. міцності, 2000. – С. 559–956 с.

Препринти

1. Шиляев Б. А. Расчеты параметров радиационного повреждения материалов нейтронами источника ННЦ ХФТИ/ANL USA с подкритической сборкой, управляемой ускорителем электронов / Шиляев Б. А., Воеводин В. Н. – X. : ННЦ ХФТИ, 2006. – 19 с. – (Препринт / НАН Украины, Нац. науч. центр "Харьк. физ.-техн. инт" ; ХФТИ 2006-4).

Депоновані наукові

праці

1. Разумовский В. А. Управление маркетинговыми исследованиями в регионе / В. А. Разумовский, Д. А. Андреев. – М., 2002. – 210 с. – Деп. в ИНИОН Рос. акад. наук 15.02.02, № 139876.

Словники

1. Географія : словник-довідник / [авт.-уклад. Ципін В. Л.]. – X. : Халімон, 2006. – 175, [1] с.

2. Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ. термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко ; Європ. ун-т. – К. : Європ. ун-т, 2007. – 57 с.

3. Українсько-німецький тематичний словник / [уклад. Н. Яцко та ін.]. – К. : Карпенко, 2007. – 219 с.

4. Європейський Союз : словник-довідник / [ред.-упоряд. М. Марченко]. – 2-ге вид., оновл. – К. : К.І.С., 2006. – 138 с.

Атласи

Анатомія  пам'яті : атлас схем і рисунків провідних шляхів і структур нервової системи, що беруть участь у процесах пам'яті : посіб. для студ. та лікарів / О. Л. Дроздов, Л. А. Дзяк, В. О. Козлов, В. Д. Маковецький. – 2-ге вид., розшир. та доповн. – Дніпропетровськ : Пороги, 2005. – 218 с.

Законодавчі та

нормативні документи

1. Кримінально-процесуальний кодекс України : за станом на 1 груд. 2005 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К. : Парлам. вид-во, 2006. – 207 с. – (Бібліотека офіційних видань).

3. Експлуатація, порядок і терміни перевірки запобіжних пристроїв посудин, апаратів і трубопроводів теплових електростанцій : СОУ-Н ЕЕ 39.501:2007. – Офіц. вид. – К. : ГРІФРЕ : М-во палива та енергетики України, 2007. – VI, 74 с. – (Нормативний документ Мінпаливенерго України. Інструкція).

Стандарти

1. Графічні символи, що їх використовують на  устаткуванні.  Покажчик та огляд (ISO 7000:2004, IDT) : ДСТУ ISO 7000:2004. – [Чинний від 2006-01-01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2006. – IV, 231 с. – (Національний стандарт України).

Каталоги

1. Межгосударственные стандарты : каталог : в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Павлюкова В. А. ; ред. Иванов В. Л.]. – Львов: НТЦ "Леонорм-стандарт", 2006–   . – (Серия "Нормативная база предприятия").

Т. 5. – 2007. – 264 с.

Т. 6. – 2007. – 277 с.

2. Пам'ятки історії та мистецтва Львівської області : каталог-довідник / [авт.-упоряд. М. Зобків та ін.]. – Львів : Новий час, 2003. – 160 с.

4. Забруднення ґрунтів важкими металами при виробництві цементу  / В. Снітинський, Д. пузенко, В. якобенчук [та ін.] // Екологічні, економічні та технологічні аспекти використання земельних ресурсів : матеріали Міжнар. наук.-практ. форуму, 19-21 вер. 2007 р. – Львів, 2007.  – С. 253-256.

5. Валова І. Нові принципи угоди Базель II / І. Валова ; пер. з англ. Н. М. Середи // Банки та банківські системи. – 2007. – Т. 2, № 2. – С. 13–20.

6. Зеров М. Поетична діяльність Куліша // Українське письменство XIX ст. Від Куліша до Винниченка : (нариси з новітнього укр. письменства) : статті / Микола Зеров. – Дрогобич, 2007. – С. 245–291.

Бібліографічні покажчики

1. Куц О. С. Бібліографічний покажчик та анотації кандидатських дисертацій, захищених у спеціалізованій вченій раді Львівського державного університету фізичної культури у 2006 році / О. Куц, О. Вацеба. – Львів : Укр. технології, 2007. – 74 с.

2. Систематизований покажчик матеріалів з кримінального права, опублікованих у Віснику Конституційного Суду України за 1997–2005 роки / [уклад. Кирись Б. О., Потлань О. С]. – Львів: Львів. держ. ун-т внутр. справ, 2006. – 11 с. – (Серія: Бібліографічні довідники ; вип. 2).

Дисертації

1. Петров П. П. Активність молодих зірок сонячної маси : дис. ... доктора фіз.-мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. – К., 2005. – 276 с.

Автореферати дисертацій

1. Новосад І. Я. Технологічне забезпечення виготовлення секцій робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук / І. Я. Новосад. – Тернопіль, 2007. – 20 с.

Авторські свідоцтва

1. А. с. 1007970 СССР, МКИЛ В 25 J 15/00. Устройство для захвата неориентированных деталей типа валов / В. С. Ваулин, В. Г. Кемайкин (СССР). – № 3360585/25-08 ; заявл. 23.11.81; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12.

Патенти

1. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК' Н 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В. И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-исслед. ин-т связи. – № 2000131736/09; заявл. 18.12.00; опубл. 20.08.02, Бюл. № 23 (II ч.).

Частина книги,

періодичного, продовжуваного

видання

1. Бай Г. Вплив виробничої діяльності АТ “Галичфарм” на атмосферне повітря / Г. Бай // Студентська молодь і науковий прогрес в АПК : міжнар. студент. наук. форум, 24-25 вер. 2008 р. : тези доп. – Львів, 2008. – С. 3.

2. Гранчак Т. Інформаційно-аналітичні структури бібліотек в умовах демократичних перетворень / Тетяна Гранчак, Валерій Горовий // Бібліотечний вісник. – 2006. – № 6. – С. 14–17.

3. Черевко Г. В. Оцінка і підвищення ефективності земельних відносин / Г. В. Черевко, Г. М. Земляна, О. В. Сосницька // Вісник Львівського державного аграрного університету : землевпорядкування і земельний кадастр. – 2008. – № 11. – С. 3–11.

Електронні ресурси

1. Богомольний Б. Р. Медицина екстремальних ситуацій [Електронний ресурс] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III-IV рівнів акредитації / Б. Р. Богомольний, В. В. Кононенко, П. М. Чуєв. – 80 Міn / 700 MB. – Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. – (Бібліотека студента-медика). –                 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) ; 12 см. – Систем. вимоги: Pentium ; 32 Mb RAM ; Windows 95, 98, 2000, XP; MS Word 97-2000 – Назва з контейнера.

2. Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс] : за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України ; ред. О. Г. Осауленко. – К. : CD-вид-во "Інфодиск", 2004. – 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) : кольор. ; 12 см. – (Всеукр. перепис населення, 2001). – Систем. вимоги: Pentium-266; 32 Mb RAM ; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. – Назва з титул. екрану.

3. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї  Міжнар. конф. „Крим-2003") [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник. – 2003. – № 4. – С. 43. – Режим доступу до журн. : http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.


Додаток Р

План

проведення  наукових та науково-технічних  заходів у 2013 році

Подільського  державного аграрно-технічного університету

п/п

Назва НТ

заходу

Місце проведення

Термін проведення

Телефон, факс, е-mail, сайт організації

Країни учасниці

Орієнтовна кількість учасників

Посвідчення

(так, ні)

1

Науково-теоретична конференція науково-педагогічних працівників,  аспірантів та науковців Подільського державного аграрно-технічного університету за підсумками науково-дослідної роботи в 2012 році

32316 ПДАТУ,

вул. Шевченка,13

Березень 2013р.

(03849) 68324

(03849) 24355

main@pdatu.edu.ua

www.pdatu.edu.ua

Росія,

Білорусь, Молдова, Польща

600/50

ні

2

VІ  Всеукраїнська студентська науково-практична конференція „Перші наукові кроки 2013”

32316 ПДАТУ, Ветеринарний  факультет вул. Хмельницьке шоссе

квітень 2013р.

(03849) 22276

main@pdatu.edu.ua

www.pdatu.edu.ua

40/10

ні

3

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Зоотехнічна наука: історія, проблеми, перспективи»

(Zootechnic science: history, problems, prospects)

32316 ПДАТУ, Біотехнологічний факультет вул. Шевченка,13

22-24 травня 2013 р.

( 03849) 23058,
моб. 0673840828)

http://btf-pdatu.at.ua/

btf-pdatu@mail.ru

Росія,

Білорусь,

Польща,

Грузія,

Казахстан,

Молдова,

Болгарія

100

ні

4

ІІІ Міжнародна студентська наукова конференція «Біологічні, технологічні і екологічні аспекти виробництва та переробки продукції тваринництва»

(Biological, technological and ecological aspects of production and processing of products of stock-raising)

32316 ПДАТУ, Біотехнологічний факультет вул. Шевченка,13

22-24 травня 2013 року

( 03849) 23058,
моб. 0673840828)

http://btf-pdatu.at.ua/

btf-pdatu@mail.ru

Болгарія

80

ні

5

ІІ Міжнародна студентська наукова конференція «Місце студентської молоді у становленні прибуткового тваринництва» (A place of student young people is in becoming of profitable stock-raising)

32316 ПДАТУ, Біотехнологічний факультет вул. Шевченка,13

9-10 жовтня 2013 року

( 03849) 23058,
моб. 0673840828)

http://btf-pdatu.at.ua/

btf-pdatu@mail.ru

Росія,

Білорусь, Польща, Грузія,

Казахстан,

Молдова

60

ні

6

Всеукраїнська студентська наукова конференція «Біологічні і технологічні аспекти виробництва молока і яловичини»

32316 ПДАТУ, Біотехнологічний факультет вул. Шевченка,13

20-21 березня 2013 року

( 03849) 23058,
моб. 0673840828)

http://btf-pdatu.at.ua/

btf-pdatu@mail.ru

50/20

ні

7

Всеукраїнська студентська наукова конференція «Біотехнологічні і етологічні і аспекти формування продуктивності тварин»

32316 ПДАТУ, Біотехнологічний факультет вул. Шевченка,13

17-18 квітня 2013 року

( 03849) 68352,
моб. 0673840891)

http://btf-pdatu.at.ua/

btf-pdatu@mail.ru

100/40

ні

8

Всеукраїнська студентська наукова конференція «Годівля тварин і технологія кормів: студентський погляд»

32316 ПДАТУ, Біотехнологічний факультет вул. Шевченка,13

20-21 листопада 2013 року

тел.0384968352,
моб. 0673840828

http://btf-pdatu.at.ua/

btf-pdatu@mail.ru

90/50

ні

9

VIII міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми збалансованого природокористування» (Modern problems balanced nature of the use)

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування

вул. Шевченка,13

28-29 листопада 2013 р.

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

Росія

Білорусь

Польща

Молдова

Німеччина

100/40

ні

10

Щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Наука. Молодь. Земля. Сталий розвиток»

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування вул. Шевченка,13

6-8 березня 2013 р.

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

80/30

ні

11

Щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів  «Перші кроки в аграрну науку»

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування вул. Шевченка,13

6-8 березня 2013 р.

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

80/40

ні

12

Щорічна Всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених присвячена до Дня землевпорядкування «Всеукраїнська науково-практична конференція з проблем землевпорядкування»

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування вул. Шевченка,13

8 березня 2013 р.

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

80/45

ні

13

Науково-практичний семінар «Сучасні проблеми синергетики та системології»

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування вул. Шевченка,13

3-4 рази протягом року

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

75/15

ні

14

Науково-практичний семінар «Високоінтенсивні технології – в садівництво»

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування вул. Шевченка,13

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

60

ні

15

Конференція до дня працівника лісового господарства

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування вул. Шевченка,13

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

50

ні

16

Науково-практичний семінар з питань хімічного захисту плодових насаджень

32316 ПДАТУ, Інститут агротехнологій і природокористування

(03849) 68371

(03849) 68339

http://agropdatu.at.ua/

main@pdatu.edu.ua

50

ні

17

Менеджмент:  сучасні проблеми та перспективи розвитку

32316 ПДАТУ Навчально –  науковий інститут бізнесу і фінансів, Кафедра менеджменту організацій і адміністрування

09-10.04.2013

03849) 6-83-81

(03849) 68375

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50

ні

18

Актуальні питання економічних наук

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів, Кафедра менеджменту організацій і адміністрування

Квітень 2013 р.

03849) 6-83-81

(03849) 68375

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

120

ні

19

Міжнародна науково-практична Інтернет конференція «Формування інформаційного потенціалу бухгалтерського обліку, контроль, аналіз та аудит в умовах глобальних економічних змін»(Forming of informative potential of record-keeping, control, analysis and audit is in the conditions of global economic changes)

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів, Кафедра обліку і аудиту

травень, 2013 р.

03849) 6-83-81

(03849) 68315

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

Російська Федерація,

Молдова, Білорусь, Кахастан

200/50

ні

20

VІ міжнародна науково-практична конференція «Сучасні кризові явища в економіці і проблеми облікового, контрольного і аналітичного забезпечення управління підприємством»(Modern crisis phenomena in an economy and problems of the registration, control and analytical providing of management an enterprise)

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів. Кафедра обліку і аудиту Луцький національний технічний        університет

Кафедра обліку і аудиту ЛНТУ

Червень 2013р.

03849) 6-83-81

(03849) 68315

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

Країни СНД

150/50

ні

21

Студентський круглий стіл «Інформаційний потенціал бухгалтерського обліку інтелектуальної власності в Україні»

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів. Кафедра обліку і аудиту

Лютий

2013 р.

03849) 6-83-81

(03849) 68315

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50/5

ні

22

Науковий семінар «Теорії витрат виробництва та управління витратами підприємств в сучасних наукових дослідженнях»

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів. Кафедра обліку і аудиту

березень 2013 р.

03849) 6-83-81

(03849) 68315

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50

Ні

23

Студентський науковий семінар «Облік земельних ресурсів і біологічних активів»

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів. Кафедра обліку і аудиту

квітень 2013

03849) 6-83-81

(03849) 68315

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50

Ні

24

Науковий семінар: «Інноваційні технології у підготовці фахівців з обліку, аналізу і аудиту : сучасний стан та перспективи»

32316 ПДАТУ Навчально – науковий інститут бізнесу і фінансів. Кафедра обліку і аудиту

травень 2013

03849) 6-83-81

(03849) 68315

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50

ні

25

Науковий семінар: «Місце електронної комерції у маркетинговій діяльності сільськогосподарських підприємств»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

03849) 6-83-81

(03849) 68300

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

26

Науковий семінар: «Електронна система товарного ринку аграрної продукції»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

03849) 6-83-81

(03849) 68300

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

27

Науковий семінар: «Формування і розвиток аграрних відносин в умовах технотронного суспільства»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

03849) 6-83-81

(03849) 68300

http://ibif.in.uae-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

28

Науковий семінар: «Особливості реалізації інноваційних проектів з електронної комерції в Україні згідно моделей ведення»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

(03849) 6-83-81

(03849) 68300

e-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

29

Науковий семінар: «Моделі ведення електронної комерції, проблеми впровадження та узгодження»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

03849) 6-83-81

(03849) 68300

http://ibif.in.ua

e-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

30

Науковий семінар: «Перспективи розвитку та проблеми впровадження моделей електронної комерції в міжнародному та українському електронному бізнесі»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

03849) 6-83-81

(03849) 68300

http://ibif.in.ua

e-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

31

Науковий семінар: «Електронні платежі системи як основа ведення електронного бізнесу»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів,  Кафедра соціальної економіки і інформаційних технологій

20-21.03.13

03849) 6-83-81

(03849) 68300

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50/15

ні

32

Студентський науковий семінар «Актуальні питання економіки підприємств»

32316 ПДАТУ Навчально –науковий інститут бізнесу і фінансів, Кафедра екон. Підпр-в і соц.-труд. відосин

Кожного кварталу

03849) 6-83-81

(03849) 68302

http://ibif.in.ua/

e-mail: info@ibif.in.ua

50

ні

33

Науково-теоретична конференція «Проблеми підготовки фахівців-аграріїв у навчальних закладах вищої і професійної освіти»

32316 ПДАТУ, ІМЕСГ, ветеринарний факультет

вул. Шевченка,13

(03849)25549,22276

Березень 2013

03849) 25549

(03849) 683361

http://imesg.kam-pod.org/e-mail: main@pdatu.edu.ua

120

ні

34

Студентська науково-практична конференція «VI  всеукраїнська студентська науково-практична конференція „Перші наукові кроки – 2013»

32316 ПДАТУ, ІМЕСГ, ветеринарний факультет

вул. Шевченка,13

(03849)25549,22276

Квітень 2013

03849) 25549

(03849) 683361

http://imesg.kam-pod.org/ e-mail: main@pdatu.edu.ua

120

ні


Додаток С

Вимоги до оформлення інформаційного звіту

з науково-дослідної роботи кафедри

Інформаційний звіт має вміщувати: аналітичну частину (додаток 1) та  табличні дані з їх аналізом (додаток 2) за особистим підписом завідувача кафедри.

Форми звіту розроблено на підставі наказу МОН від 19.12.2008 № 1169, наказу Держкомстату України від 23.06.2008 № 207, ДСТУ 3008-95; ДСТУ 3278-95; ДСТУ 3973-2000.

Титульний лист повинен включати наступні підписи: завідувача кафедри, декана факультету, директора інституту, заступника декана з наукової роботи, начальника науково-дослідної частини та затвердження проректором з наукової роботи університету.

До 30 листопада поточного року надається у науково-дослідну частину інформаційний звіт про виконання науково-дослідних робіт кафедрою.

Електронна версія форми річного звіту знаходиться на сайті Подільського державного аграрного університету за адресою: http://nauka-pdatu.at.ua/index/zvitnist/0-80  в розділі «Наукова діяльність».

Інформацію надіслати на електрону адресу:  nauka@pdatu.edu.ua 

Звіт у науково-дослідну частину подає особисто завідувач кафедри або його заступник, який відповідає за наукову роботу на кафедрі.

Структура аналітичної частини інформаційного звіту

1. Науково-педагогічний склад кафедри.

2. Підготовка та динаміка зростання якості науково-педагогічних  кадрів (захисти дисертацій, наукові школи, аспірантура, докторантура).

3. Напрямки наукових досліджень (програми, підстава виконання, фінансування, завершення та впроваджені науково-дослідні роботи).

4. Матеріально-технічна база, що використовується для досліджень (на кафедрі або філіях кафедр, в навчально-дослідних лабораторіях, дослідних центрах, інших підрозділах університету, на основі господарчих договорів та договорів про     творчу співдружність).

5. Результати наукових досліджень (участь у конференціях, симпозіумах, виступи по телебаченню, публікації, патенти, участь у виставках, впровадження у виробництво, використання у навчальному процесі, економічний ефект, створення сортів, препаратів, дослідних зразків, розробка методик, пропозицій, практична реалізація результатів науково-дослідних робіт на виробництві, тощо).

6. Студентська наукова робота (кількість наукових гуртків та кількість студентів, що беруть участь у їх роботі; участь (кількість студентів) у виконанні бюджетної чи іншої  наукової тематики; проведені студентські наукові конференції на базі університету; виступи на конференціях: вказати кількість доповідей за участю студентів і назви конференцій; індивідуальні та спільні з викладачами публікації; отримані нагороди у II етапі Всеукраїнських студентських Олімпіадах, міжнародних Олімпіадах, Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, тощо.

7.  Наукові результати одержаних досліджень у поточному році (за доданою формою, форма №1, згідно з наказом МОН від 27.11.08 № 1075).

__________________

Примітка:

До інформаційного звіту додаються копії актів впровадження, перевірки, випробувань, актів прийомки науково-технічної продукції, договорів про творчу співдружність, затверджених рекомендацій (пропозицій), автореферати захищених дисертацій, копії діючих патентів на винаходи та авторських свідоцтв.


Додаток Т

Форма № 1

Анотований звіт

з проведеної науково-дослідної роботи у 2012 році

1. Тема НДР:

2. Номер державної реєстрації теми:

3. Номер облікової картки заключного звіту:

4. Назва вищого навчального закладу, наукової установи, державного підприємства

5.  Характер НДР:

- фундаментальне дослідження;

-  прикладне дослідження,

- прикладна розробка (вибрати необхідне)

6. Назва бюджетної програми:

7.  Терміни виконання: початок - ________, закінчення - _________.

8. Фактичний обсяг коштів, виділених на виконання НДР за весь період  ________________ грн.

9. Керівник НДР: ______________________________ (ПІБ)

10. Короткий зміст викладу запиту: предмет та об'єкт дослідження, мета та основне завдання, задачі чи проблеми, на вирішення яких було спрямовано проект, заплановані очікувані наукові результати (відповідно до запиту, який пройшов конкурсний відбір) (25 - 30 рядків тексту) ____________________________________

11. Опис процесу наукового дослідження: (коригування завдань, проблем та результатів, викладених у запиті; найважливіші  результати етапів (відповідно до технічного завдання) (50 - 60 рядків тексту) _________________________________

12. Отримані наукові і (або) науково-технічні результати, їх наукова новизна та  значимість (формулювати відповідно до вимог ВАК) (15 - 20 рядків тексту)

13. Отримана науково-методична і (або) науково-технічна продукція (15 - 20 рядків тексту)

14. Відмінні риси і перевага отриманих результатів (продукції) над вітчизняними або зарубіжними аналогами чи прототипами (навести порівняння характеристик, ознак, властивостей, показників) (45 - 50 рядків тексту)

_______________________________________________________________________

15. Практична цінність результатів та продукції (галузі економіки та суспільства, де можливе їх використання, конкурентоспроможність та інвестиційна привабливість, ступінь впровадження)

16. Використання результатів та продукції у навчальному процесі (нові спеціальності, спеціалізації,  курси лекцій або їх розділи, практичні та лабораторні роботи, які (буде) створено (розроблено) на основі результатів цього наукового дослідження) ________________________________________________________________

17. Кількість монографій, підручників, посібників, наукових статей, інших публікацій, дисертацій, які опубліковано за матеріалами досліджень за період виконання НДР ________________________________________________________________

18. Кількість штатних співробітників _________, кількість сумісників _________, молодих учених з оплатою _________, кількість студентів з оплатою _________, які брали участь у виконанні НДР ________________________________________________________________

19. Обґрунтування доцільності подальшого проведення наукових досліджень і розробок із даної тематики, орієнтовна тематика досліджень ________________________________________________________________

20. Рішення ради факультету, інституту, (наукової, науково-технічної ради) від ____________ протокол           № _________ про закінчення роботи

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

Керівник  роботи

_______________________ ПІБ

Голова ради факультету (інституту)

________________________  ПІБ

підпис

підпис

______________

Примітки:

Анотований звіт подається в 1  примірнику та в електронному вигляді,  друкується шрифтом Times New Roman,  розмір 14, міжрядковий інтервал – 1 у форматі А4. Обсяг  звіту -  до 10 аркушів по кожній науково-дослідній роботі.


Додаток У

Основні показники

науково-дослідної роботи  кафедри обліку і аудиту

п/п

Показники

2011 рік

1

Кадрове забезпечення

Чисельність працівників: загальна

26

Що беруть участь  в НДР, всього

25

У т.ч. – докторів наук

-

Наукових працівників без ступеня

13

З них у віці до 29 років включно

5

30-39 років

12

40-49 років

3

50-54 років

3

55-59 років

-

60-69 років

1

70 років і більше

1

2

Підготовка науково-педагогічних кадрів

Захищень дисертацій всього

-

В т.ч. докторських

-

          кандидатських

2

3

Фінансування

Обсяг фінансування наукових досліджень, тис. гривень, всього

-

в т.ч.: бюджетних

-

                   з них - пошукових та прикладних  

-

- державних програм

-

- державних контрактів            

-

         госпдоговірних

-

4

Тематична спрямованість наукових досліджень і розробок

Науково-дослідних тем, всього

-

в т.ч.: бюджетних

-

                   з них - пошукових та прикладних  

-

- державних програм

-

- державних контрактів            

-

         госпдоговірних

-

5

Видавнича діяльність

Видано всього

59

        В т.ч. монографій

1

          - підручників

1

         - статей в наукових виданнях

57

6

Винахідницька робота

Подано заявок на винахідництво (кількість)

-

Одержано авторських свідоцтв

-

7

Міжнародні відносини

Кількість виїздів наукових працівників за межі України, Всього

- стажування, навчання, підвищення кваліфікації

2

- викладацької роботи

- проведення наукових досліджень

Участі у міжнародних семінарах, конференціях

4

Участь у виконанні спільних міжнародних наукових проектів (програм)

-з яким закладом

-

- назва проекту

-

- період здійснення проекту

-

- обсяги фінансування

-

Кількість міжнародних конференцій, семінарів, тощо проведених організацією

-

Кількість грантів, отриманих науковими працівниками від міжнародних фондів та їх тематики


Додаток Ф

Порядок оформлення та  виконання наукових досліджень та розробок, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету ( 2201020, 2201040).

  1.  Цей порядок встановлює процедуру  проведення фундаментальних досліджень та прикладних розробок, що виконуються в межах  видатків загального фонду  держбюджету за кодами програмної класифікації 2201020 (Фундаментальні дослідження у вищих навчальних закладах), 2201040  ( Прикладні розробки за напрямами науково-технічної діяльності вищих  навчальних закладів).

  1.  Проекти, які пройшли відбірковий конкурс, формують тематичний план фундаментальних досліджень та прикладних розробок університету.

  1.  До кожної теми (із зазначених у тематичному плані) розробляється технічне завдання відповідно до норм, що визначені державними стандартами України ( ДСТУ 3973-2000    “Система розроблення та поставленняя  продукції  на виробництво.Правила виконання науково-дослідних робіт”,  ДСТУ 3974-2000  “Система розроблення та поставленняя  продукції  на виробництво. Правила виконання дослідно-конструкторських робіт”), та складається календарний план.

  1.  Приймання та оцінка робіт здійснюється комісією, що створюється відповідно до наказу ректора.

  1.  Прийманню підлягають роботи, які згідно з тематичним планом  та технічним завданням завершуються в поточному році.


Додаток Х

ПРОГРАМА

НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ТА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 2012 – 2015 РОКИ

  1.  Загальні положення

Програму науково-технічного та інноваційного розвитку Хмельницької області на 2012-2015 роки (надалі – Програма) розроблено відповідно до вимог Законів України «Про інноваційну діяльність», «Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності».

Програму орієнтовано на створення сприятливих умов для інноваційного розвитку суб'єктів господарської діяльності області, забезпечення використання її економічного потенціалу на інноваційній основі, розвитку інноваційної культури суспільства. Заходи Програми спрямовано на здійснення інноваційної діяльності в підтримці власних інноваційних проектів підприємств області в межах повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, надання допомоги потенційним інвесторам у провадженні їх інноваційних та інвестиційних проектів на території області.

Головний розробник Програми – Головне управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації.

Співрозробники: управління, інші структурні підрозділи обласної державної адміністрації, Хмельницький державний центр науки, інновацій та інформатизації, Хмельницький національний університет.

  1.  Сучасний стан інноваційної діяльності

У 2011році інноваційною діяльністю у промисловості області займалося 79 підприємств або 22,3% обстежених промислових підприємств (у 2010році – 60 або 16,9%).

За видами економічної діяльності найбільша частка інноваційно активних підприємств належить підприємствам хімічної та нафтохімічної промисловості (31,3% обстежених підприємств даної галузі), виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів і машинобудування (по 31,0%). Значно меншою була питома вага таких підприємств у целюлозно-паперовому виробництві; видавничій діяльності – 8,0%, обробленні деревини та виробництві виробів         з деревини (крім меблів) – 5,3 відсотка.

У 2011році в області 36 підприємствами (45,6% інноваційно активних) освоєно виробництво 43 видів інноваційної продукції, з них 41,9% – підприємствами машинобудування. Серед впровадженої продукції 27,9% – інноваційні види машин, устаткування, приладів, апаратів тощо. Слід відмітити, що лише 3 підприємствами впроваджено продукцію, що є виключно новою для ринку.

Протягом 2011року 49 підприємств реалізували інноваційну продукцію на суму 292,8 млн.грн. (2,1% загального обсягу промислової продукції), з неї 88,0% реалізовано підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (257,6 млн.грн.).

Продукцію, що була новою або суттєво вдосконаленою для ринку, поставлялося 4 підприємствами, обсяг якої становив 0,4 млн. гривень. Продукцію, що була новою для підприємств (вже виготовлялася на інших підприємствах, але є новою або істотно поліпшеною для даного підприємства), реалізовувало 46 підприємств (292,4 млн.грн.).

Обсяг інноваційної продукції, поставленої на експорт, становив 3,4 млн.грн., з якого в країни СНД – 2,0 млн.грн. Нову продукцію за межі країни поставлялася 7 підприємствами.

На сьогодні вже не існує сумнівів, що саме інноваційні зрушення на сучасному етапі розвитку здатні не тільки забезпечити високі показники економічного росту, але і вирішити певні екологічні, соціальні проблеми, забезпечити конкурентоспроможність національної економіки, підвищити експортний потенціал країни. Для пожвавлення інноваційної ситуації, що склалась в області сьогодні, перш за все, необхідна державна підтримка.

  1.  Мета та основні завдання Програми

Основною метою цієї Програми є створення інноваційної моделі розвитку області на основі поєднання науково-технічної та виробничої сфер.

Основними завданнями Програми є орієнтація на інноваційний шлях розвитку економіки області, а саме:

- стабільне зростання частки наукомісткого сектору виробництва, зокрема в доданій вартості та зайнятості;

- забезпечення взаємодії науки, освіти, виробництва у розвитку інноваційної діяльності, створення умов для збереження і використання науково-технічного та інноваційного потенціалу;

- здійснення заходів на підтримку міжнародної науково-технологічної кооперації, трансферу технологій, захисту вітчизняної продукції на внутрішньому ринку та її просування на зовнішній ринок;

- сприяння науковому потенціалу області у формуванні інноваційної економіки;

- сприяння інноваційній діяльності, надання допомоги підприємствам у впровадженні у виробництво високотехнологічної інноваційної продукції;

- - створення інноваційної інфраструктури, як інструменту реалізації Програми;

- інформаційне забезпечення суб'єктів інноваційної діяльності;

- підготовка кадрів у сфері інноваційної діяльності.


Додаток Ц

Нормативна база організації науково-дослідної роботи

Верховна Рада України

  •  Кодекс законів про працю України
  •  Закон України від 8 вересня 2011 року N 3715-VI
    Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні
  •  Закон України від 13 січня 2011 року N 2938-VI
    Про внесення змін до Закону України "Про інформацію"
  •  Закон України від 13 січня 2011 року N 2939-VI
    Про доступ до публічної інформації
  •  Закон України від 1 червня 2010 року N 2297-VI
    Про захист персональних даних
  •  Закон України від 9 вересня 2010 року N 2519-VI
    Про внесення змін до Закону України "Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки"
  •  Закон України від 17 січня 2002 року N 2984-III
    Про вищу освіту
  •  Закон України від 16 березня 2000 року N 1549-III
    Про державні нагороди України
  •  Закон України від 21 січня 1994 року N 3855-XII
    Про державну таємницю
  •  Закон України від 25 червня 1993 року N 3322-ХII
    Про науково-технічну інформацію
  •  Закон України від 13 грудня 1991 року N 1977-XII
    Про наукову і науково-технічну діяльність
  •  Постанова від 2 липня 2010 року N 2423-VI
    Про прийняття за основу проекту Закону України про атестацію наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації

Кабінет міністрів України

  •  Постанова від 27 листопада 1998 р. N 1893
    Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави

Міністерство освіти і науки України

  •  Наказ від 17.07. 2009 №672
    Про затвердження Переліку відомостей з обмеженим доступом, що підлягають технічному захисту в галузі освіти і науки України
  •  Наказ від 26.04.2011 № 377
    Щодо призначення іменних стипендій Верховної Ради України"
  •  Наказ від 29.03.2010 № 264
    Щодо затвердження паспортів секцій за фаховими напрямами Наукової ради МОН
  •  Наказ від 26 листопада 2009 року N 1066/609
    Про затвердження Основних наукових напрямів та найважливіших проблем фундаментальних досліджень у галузі природничих, технічних і гуманітарних наук на 2009 - 2013 роки
  •  Наказ від 26.11.2009 № 1066/609
    Про затвердження Основних наукових напрямів та найважливіших проблем фундаментальних досліджень у галузі природничих, технічних і гуманітарних наук на 2009-2013 роки
  •  Наказ від 17.07. 2009 року N 672
    Про затвердження Переліку відомостей з обмеженим доступом, що підлягають технічному захисту в галузі освіти і науки України
  •  Наказ від 28 березня 2008 року N 273
    Про затвердження Переліку конфіденційної інформації, що є власністю держави
  •  Наказ від 1 грудня 2003 року N 798/657/351
    Про затвердження Порядку та умов надання платних послуг бюджетними науковими установами

Служба безпеки України

  •  Наказ від 12 серпня 2005 року N 440
    Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю

Вища атестаційна комісії України

  •  Наказ від 07.05.2010 р. № 278
    Про затвердження Порядку внесення друкованих та електронних наукових видань до Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися основні результати дисертаційних робіт
  •  Наказ від 19.07.2010 р. № 559
    Про затвердження Переліку документів атестаційної справи, що подається до ВАК України з питань переатестації вченого, якому присуджено науковий ступінь в іншій державі, або нострифікації диплома про науковий ступінь, виданого в іншій державі, та вимог до її оформлення
  •  Наказ від 24.01.2009 року № 29
    Про формування нового Переліку наукових фахових видань
  •  Наказ від 07.07.2008 № 437
    Про внесення змін до наказу ВАК України від 04.04.2000 № 178
  •  Наказ від 07.07.2008 № 436/311
    Про затвердження Порядку передавання електронних копій періодичних друкованих наукових фахових видань на зберігання до Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського
  •  Наказ від 22.08.2008 № 491
    Про створення спеціалізованої вченої ради К 52.051.09
  •  Наказ від 03.07.2008 № 412
    Про створення спеціалізованої вченої ради К 52.051.09
  •  Наказ від 19.02.2008 № 120
    Про перереєстрацію cпеціалізованої вченої ради К.52.051.07
  •  Наказ від 22.01.2008 № 40
    Про створення спеціалізованої вченої ради К 52.051.04
  •  Наказ від 24.12.2007 № 917
    Про продовження терміну повноважень спеціалізованої вченої ради К 52.051.06
  •  Наказ від 17.04.2007 № 220
    Про створення спеціалізованої вченої ради К 52.051.08
  •  Наказ від 23.06.2005  № 377
    Про затвердження Переліку спеціальностей, за якими проводяться захист дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань

Державні стандарти України

  •  Список стандартов, применяемых при написании отчетов и технических заданий
  •  ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Библиографическая запись. Библиографическое описание. Общие требования и правила составления.
  •  ДСТУ 3974-2000. Система розроблення та поставлення продукції на виробництво. Правила виконання дослідно-конструкторських робіт. Загальні положення.
  •  ДСТУ 3973-2000. Система розроблення та поставлення продукції на виробництво. Правила виконання науково-дослідних робіт. Загальні положення.
  •  ДСТУ 3651.0-97. Основні одиниці фізичних величин міжнародної системи одиниць. Основні положення, назви та позначення.
  •  ДСТУ 3651.2-97. Фізичні сталі та характеристичні числа. Основні положення, назви та значення.
  •  ДСТУ 3008-95. Документация. Отчеты в сфере науки и техники. Структура и правила оформления. (на українській мові)
  •  ГОСТ 2.105-95. Единая система конструкторской документации. Общие требования к текстовым документам.

Основные научные направления и важнейшие проблемы фундаментальных исследований в отрасли естественных, технических и гуманитарных наук на 2009-2013 гг.

Основні вимоги до дисертацій та авторефератів дисертацій

Приклади оформлення бібліографічного опису списку джерел, який наводять у дисертації, і списку опублікованих робіт, який наводять в авторефераті

Пам'ятка офіційному опонентові   (перевод на русский язык)

Класифікація видів економічної діяльності

PAGE  


PAGE  70




1. экономическая ситуация сложившаяся в Беларуси в результате осуществления экономических реформ характериз
2. Реферат- Новые измерения отношений Север ’ Юг.html
3. норма гомеостаз здоровье болезнь предболезнь синдром патологический процесс патологическ
4. Ровесник 1989г 7 11 ДИ СНАЙДЕР
5. дня после посева
6. се hанлы ~~Н~РСЕЛЕК УЧИЛИЩЕ~Ы Башkортостан Республикаhы452410 Иглин районы Иглин ауылы Октябрь у
7. народу ldquo;Коли вже ніхто і ніщо не допомагає тоді надійно допоможуть лікарські рослини травиrdquo; ~ част
8. Разработка автоматизированной системы учета договоров для отеля
9. Судебная реформа 1864 года.html
10. Хорнеман Фридрих Конрад
11. Уральский финансовоюридический институт Кафедра Экономической теории и прикладной экономики
12. охраняю сохраняю идеологическая ориентация и политическое движение противостоящее новым тенденциям соц.
13. ТЕМА- Перелетные птицы Программное содержание- 1.html
14. ЕКОНОМІКА І ФІНАНСИ Кафедра міжнародного обліку і аудиту Дніпропетровського університету імені Альфре
15. Книга мертвых это рекомендация умершему по поведению в загробном мире либо гимн богам Древнейшими кул
16. Философиялы~ білімні~ негізгі сипаттары
17. Тема 11 Двумембранные органоиды клетки- митохондрии пластиды хлоропласты хромопласты лейкопласты
18. тематичних наук Київ ~ 2001 Дисертацією є рукопис
19. турецкие войны Великая Турецкая война Основной конфликт- Русскотурецкие войны австротурецкие войны по
20. вытяжных установок