Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Була нещодавно знов

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ПІСЛЯМОВА

Кожного року, а особливо влітку, буваю в  Густині. Була нещодавно знов. Повітря тут зцілюще — хмілієш вмить до знепритями. Та лагідний ковток склом в серці застряє, як в іншу мить встає напівруїна. На душу насувається громада-дзвін, карнає вуха, розриває череп, здіймає стогін — біль вселенський та кожне слово зпопеля.

В такому розпачі посунулися в браму, де. колись була дзвіниця й церква Святого Миколая Чудотворця. Пригадується акварель Т. Г. Шевченка, яку зробив він у 1845 році, перебуваючи в Густині за завданням Київської археографічної комісії. Кобзар зарисував тут церкву Петра і Павла, а також, на той час вже Воскресенську церкву над домовиною князя Рєпніна.

Приємно бачити на Свято-Троїцькім соборі накинутії куполи, цеглою підведені карнизи. Окреслюються обриси граціозних бань на церкві Петра і Павла. Подвіря прибране. То тут - то там, поміж ділянками клопочуться черниці: зі слів ігумені їх більше двадцяти. Ось і вона .

Ігуменя Віра, настоятелька  Свято-Троїцького жіночого монастиря Української православної Церкви Чернігівської єпархії. Відкрито монастир 17 грудня 1993 року. Ведуться реставраційні роботи, нажаль далеко не так, як хотілось би: здається єдиного бракує — брак коштів.

Найкраще збереглася з усіх церков в монастирі Мазепинська церква, що стала усипальницею князів. Стоїть собі церковка кріпка, хоч купол на ній зовсім не той, але ж блищать очиця-вікна! В ній, саме, й служба правиться. По церкві тій обдертенькій можна побачити: де князь Мазепа будував, а де вдова-княгиня Рєпніна.

Ігуменя, да укріпить її Господь у сподіваннях, що в решті-решт здійсяться, провела нас у родову усипальницю князів Рєпніних-Волконських. .

Це незабутнє відчуття!

В розкритій брамі — вхід, досить просторий, склепіння, стіни, східці, все побудоване добротно в камені. Униз, не досить, круто, 16 східців, далі, ліворуч поворот та ще три. Прохід вперед, метрів за шість, під саму церкву, під вівтар, — далі праворуч. Запалили свічечки, поглянули один на одного... Мовчали. Відчулася чиясь присутність, чиєсь помешкання — просторе та сухе. Всього у склепі сім поховальних камер.

Праворуч три замуровані камери, але ж зіпсовані, розбиті вщент мармурові дошки, що вставлені були у архівольт (деталь облямування поховальної камери), з викарбуваними золотом іменами небіжчиків на них.

На протилежній стороні склепу дві поховальні камери, взагалі спустошені — нема нічого! Третя - частково розпечатана, в ній видно прах небіжчика.  Мармурових дошок нема. Останнє, сьоме поховання, то вже на розсуд Божий, здійснено тут в 1924 році. Чотирнадцятилітній син відомого ученого, археолога Миколи Омеляновича Макаренка

— Ор, втопився в Удаї коло монастиря під час археологічної експедиції на Прилуччині.

Отож той так: «маємо те, що маємо!»

Нема оспіваної легенди Аустерлицю, немає відчайдушного героя! Є біль пекельний та гіркота, з якою, ковтаю сповідь Гумільова:

«Он  умер, да!   Но он не

                       мог упасть,

Войдя в круга планетного

                        движенья.

Бездонная   внизу   зияла

                                 пасть,

Но были слабы силы

                        притяженья.

Не раз в бездонность

                 рушились миры,

Не   раз   труба  архангела

                               трубила,

Но  не  была  добычей

                              для игры.

Его великолепная

                                могила.»

Нема   і   вірної   його дружини — онуки     

                                 гетьмана?!

Ким  ми  були б при них

                                 і хто ми є?!

Погляньмо один одному у вічі! Згадаймо гетьмана з густинської стіни!

Чи не за нас він Господа

                                        благає?!

Чи ж бо не нам

                    прощення просить?!

Із рештки мармурових плит, за допомогою старих книжок та спогадів мистецтвознавців, більш-менш вдалося встановити-хто ж ще із Рєпніних покоїться у розритій домовині.

Перша праворуч — найбільше вірогідно онук князя Миколи Григоровича - князь  Петро  Васильович   Рєпнін   (1836-1856). Друга   праворуч   —   син  Миколи Григоровича, князь Василь Миколайович Рєпнін (1806—1880). Закінчив Пажеський корпус. Служив у Санкт-Петербурзі в Міністерстві закордонних справ Спілкувався з О. С. Пушкіним та частенько зустрічався з ним у домі своєї троюрідної сестри Оленіної. Одружений на дочці генерал-лейтенанта, колишнього кавалергарда — Єлизаветі Петрівні Балабіній; їх діти: князі Микола, Петро, Василь і княжна Варвара. Т. Г. Шевченко, взимку 1844 року зробив портрет в овалі онуків князя Рєпніна — Василька та Варвари.

Третя праворуч — княгиня Єлизавета Петрівна Рєпніна, уроджена Балабіна. похована у 1883 році.

Навпроти цієї поховальної камери — третя ліворуч (бо перші дві спустошені) — княгиня Софія Дмитрівна Рєпніна, уроджена княжна Волконська (1841 — 1875) дружина князя Миколи Васильовича, що теж, як і дід його був кавалергардом, та кавалером багатьох орденів, зокрема: Святого Олександра Невського Святого Володимира 2 класу. З 1905 року обер-гофмейстер, а з 1910 — член Державної Ради. Коли помер і де поховано його, нам не відомо. На мармуровій дошці, яку розділено було навпіл, праворуч напис був, коли народилася, коли померла його, дружина Софія Дмитрівна, ліворуч же відомості про князя Рєпніна М. В., окрім дати смерті його сіятельства. що набагато пережив свою  дружину; їх діти: князь Вадим (1870—1912) та княжна Ольга (1872—1951), що була у шлюбі з герцогом Г. Н. Лейхтенберзьким.

Нарешті  і останнє, сьоме   поховання,   перше   ліворуч     —    Ор Миколайович Макаренко.

Княжий рід Рєпніних існує і до нині; відвідують Росію.

Свята Густиня, перлина під Прилуками, ледь-ледь підводиться. Підводиться так тяжко, так нешвидко.

Колись, 150 років тому, Густинський монастир теж був у занепаді та відродився, воскрес!. А скільки це разів було за всю історію обителі?!

Від Воскресенської церкви, від домовини Рєпніних, від цвинтарна за східною брамою — піде саме і Воскресіння всієї Сзято-Троїцької обителі. Бо ми усі під Богом, під нашим триєдиним Богом Богом Отцем, і Богом Сином, і Богом Святим Духом!

Бентежать думку увесь час слова блаженної пам'яті єпископа полтавського Гедеона, що вистраждав оцей священик — цей чоловік, півтораста літ тому назад: «Найкращий пам'ятник, який тільки можна залишити на цій землі, є пам'ятник віри, пам'ятник, що свідчить про високу відданість Богу і змушує нащадків шанувати своїх предків».

Родина князів Рєпніних. 1840-ві роки.

Зліва направо: Василь Миколайович, Варвара Олексіївна, Єлизавета Петрівна (дружина В. М.), кн. Кушельов - Безбородько, Єлизавета Миколаївна, Микола Григорович, лікар Ф. Фішер, Варвара Миколаївна.




1. Теоретическая социология
2.  Слово ldquo;конституціяrdquo; утворено від латинського ldquo;сопtіtutіоrdquo; що означає- а державний устрій; 2
3.  Сущность функции и факторы влияющие на уровень заработной платы
4. УТВЕРЖДАЮ Руководите
5. Настроения в музыке
6. документов Любая деятельность в области Public Reltions независимо от той сферы в которой она проводится целико
7. Билеты по криминологии
8. Проектирование и создании безопасных условий труда на предприятии
9. Смотрю и худею я получила очень много писем с сообщениями о результативности предложенной в ней методики и
10. Восстание декабристов в источниках и воспоминаниях
11. Горький Мать
12. відносини які виникають та існують між суб~єктами з різних країн з приводу виробництва обміну розподілу і
13. Экологические проблемы города Луганск
14. тема программной документации ГОСТ 19
15. Государственная общеобразовательная средняя школа 3 г
16. Организация системы мониторинга за климатическими изменениями в России и других странах
17. тема 3 Культура как система ОГАРЕВ НИКОЛАЙ ПЛАТОНОВИЧ Источник- Мир философии
18. 2012 учебный год Примерное количество заданий теоретического тура для муниципального этапа 180 минут
19. Электрические сети Шпаргалка
20. Первое впечатление больного о враче-1