Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Правознавство спеціалізація- цивільноправова кримінальноправова державноправова для студентів 2 к

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

PAGE  70

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

ЗАТВЕРДЖУЮ

Т.в.о. першого проректора

з навчально-методичної

та наукової роботи

підполковник міліції

О.М. Обушенко

_______________ 2012

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО

для бакалаврів (на базі повної загальної середньої освіти)

напрям підготовки:  6.030401 - «Правознавство»

спеціалізація: цивільно-правова, кримінально-правова, державно-правова

для студентів 2 курсу юридичного факультету ННІ Права та безпеки

заочної форми навчання

Дніпропетровськ – 2013


Робоча програма навчальної дисципліни «Цивільне та сімейне право» для студентів 2 курсу юридичного факультету ННІ Права та безпеки заочної форми навчання, напряму підготовки 06.030401 «Правознавство». / Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2012 -  70 с.

РОЗРОБНИКИ:

Тропіна О. М., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент

Свистун Л. Я., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент

Розглянуто на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін ДДУВС

21.08.2012, протокол № 1.

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

_______________ 2012 р., протокол № ______

Т.в.о. завідувача кафедри цивільно-правових дисциплін

                                                                         _______________________ (Чабаненко М. М.)

                                                                                                                              (підпис)                                                   

«_____»___________________ 2012 року

©ДДУВС, 2013 рік

©Л. Я. Свистун, О. М. Тропіна 2013 рік


                                   

  1.  Опис навчальної дисципліни

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Заочна форма навчання

Кількість кредитів  

Галузь знань

0304 «Право»

Нормативна

Напрям підготовки

6.030401 «Правознавство».

Модулів

Спеціальність:

        Правознавство

Рік вивчення 2012-2013

Змістових модулів –

Загальна кількість годин – 234 год.

Семестр 4

Лекції – 12 год.

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

бакалавр

Семінарські/практичні

заняття – 0 год.

Самостійна робота –  год.

Індивідуальна

робота – год.

Форма (-и) підсумкового контролю: іспит

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить:

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета дисципліни 

навчальна – засвоєння студентами значення норм та інститутів цивільного та сімейного права, які регулюють цивільні та сімейні суспільні відносини;

розвиваюча – засвоєння студентами форм, способів, засобів, прийомів, методів наукового та практично-орієнтованого мислення, пов’язаного із професійно-юридичним опануванням теоретичного та нормативно-правового матеріалу в сфері цивільного та сімейного права;

виховна –забезпечення становлення позитивно орієнтованої особистості фахівців-юристів ОКР «бакалавр» шляхом засвоєння ними основних морально-правових ідеалів українського суспільства, підтримання і розвиток у студентів таких позитивних моральних якостей, як справедливість, добросовісність, відданість принципам свободи, верховенства права та іншим, нетерпиме ставлення до будь-яких порушень законності, патріотизм, прагнення постійно підвищувати рівень свого професійного, морально-вольового, ділового, особистісного розвитку тощо.

Завдання: вивчення навчальної дисципліни «Цивільне та сімейне право» полягають у тому, що студенти повинні чітко засвоїти загальновизначені постулати, що прийняті в цивільному та сімейному праві, вміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання цивільно-правових засобів регулювання цивільних та сімейних суспільних відносин. За цих умов набуті ними знання і практичні навички не застаріють і при прийнятті нових нормативних актів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

- знати:

1) на понятійному рівні способи забезпечення виконання зобов’язань; припинення зобов’язань; цивільно-правові договори: поняття, зміст, порядок укладання; договори про передачу майна у власність; договори про передачу майна у користування; договори з виконання робіт; договори з надання послуг; договори про спільну діяльність; договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності; недоговірні зобов’язання; поняття сімейного права України, його предмет, метод, функції, принципи; історія розвитку сімейного законодавства України; характеристика сімейного законодавства України; соціологічний та юридичний зміст поняття сім'ї; поняття та особливості сімейних правовідносин; поняття та умови укладення шлюбу згідно з сімейним законодавством України; питання про визнання шлюбу недійсним та припинення шлюбу; питання про особисті немайнові та майнові відносини подружжя і про шлюбний договір; про підстави виникнення особистих немайнових і майнових правовідносин батьків і дітей; про припинення цих правовідносин; про аліментні зобов'язання між батьками й дітьми та іншими родичами; про особисті немайнові відносини між іншими родичами; про влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування; застосування сімейного законодавства України до сімейних відносин за участю іноземців та осіб без громадянства.

2) на фундаментальному рівні: історію розвитку цивільного та сімейного права; парадигму  та методологію пізнання цивільного та сімейного права.

3) на практично-творчому рівні: методику вирішення практичних завдань з цивільного та сімейного права.

- вміти:

1) на репродуктивному рівні: відтворювати основні поняття та конструкції цивільного та сімейного права; вирішувати тести та виконувати індивідуальні завдання;

2) алгоритмічному рівні: застосовувати загальні та спеціальні алгоритми аналізу інститутів цивільного та сімейного права, самостійно працювати з нормативно-правовими актами;

3) на евристичному рівні: аналізувати положення та інститути цивільного та сімейного права; виступати експертом та консультантом у навчанні інших;

4) на творчому рівні: вичерпно, логічно і творчо викладати інформацію в усній і письмовій формі; ґрунтовно висловлюватися та дискувати, пов’язуючи при цьому теоретичний матеріал з цивільного та сімейного права.

3. Програма навчальної дисципліни

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

ТЕМА 1. Цивільне право в системі права України. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна

Зміст теми:

Багатозначність терміна «цивільне право». Місце цивільного права в системі правових галузей. Взаємодія галузей сучасного права. Предмет цивільного права як галузі права. Цивільне право як регулятор суспільних відносин. Майнові відносини (відносини власності. майнові відносини у галузі товарообігу). Особисті немайнові відносини і виникнення їх у зв'язку із здійсненням особистих прав. Метод цивільного права. Загальне юридичне становище суб'єктів цивільних прав і обов'язків. Специфіка юридичних фактів у цивільному праві. Диспозитивні начала в цивільному праві. Особливості цивільно-правових санкцій. Принцип цивільного права. Функції цивільного права. Визначення і система цивільного права. Сторони в цивільному праві. Мета в цивільному праві. Цивільно-правові норми та інститути як система сучасного цивільного права. Форми систематизації (кодифікація, інкорпорація).

Цивільне право як наука. Предмет науки цивільного права. Норми сучасного цивільного права. Суспільні відносини, які становлять предмет цивільно-правового регулювання. Цивільні правовідносини. Юридичні факти. Судова, господарська, адміністративна практика застосування цивільно-правових норм. Методи, що використовуються в науці цивільного права (формально-логічний метод, порівняльний метод, системно-структурний метод, конкретно-соціологічний).

Предмет, методи та система цивільного та торгового права зарубіжних країн. Порівняльно-правовий аналіз зарубіжного цивільного права. Джерела цивільного і торгового права зарубіжних країн. Дуалістична система приватного права. Публічне та приватне право. Метод правового регулювання цивільних та торгових відносин. Системи цивільного права деяких зарубіжних країн.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Цивільне право в системі права України. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «цивільне право як галузь права», «цивільне право як наука», «цивільне право як навчальна дисципліна», «цивільне право як галузь законодавства», «приватне право», «предмет цивільного права», «майнові відносини», «особисті немайнові відносини», «диспозитивний метод», «принципи цивільного права», «система цивільного права», «пандектна система».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій;
  •  складати проекти основних цивільно-правових документів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

         

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву.

ТЕМА 2. Джерела цивільного права. Поняття та система цивільного законодавства

Зміст теми:

Поняття джерел цивільного права. Види джерел цивільного права. Нормативно-правові акти та міжнародні договори як джерела цивільного права. Правовий звичай як джерело права. Поняття цивільного законодавства. Цивільне право як галузь права і цивільне законодавство.

Система цивільного законодавства. Поняття й види цивільно-правових нормативних актів. Конституція як основа цивільного законодавства. Цивільний кодекс – основний акт цивільного законодавства. Інші законодавчі акти. Підзаконні нормативні акти та їх різновиди. Цивільно-правове значення локальної нормотворчості юридичних осіб. Чинні нормативно-правові акти колишнього СРСР та УРСР

Дія цивільного законодавства у часі, у просторі і за колом осіб. Колізійні норми та їх застосування. Зворотна сила актів цивільного законодавства. Співвідношення загального та спеціального законодавства.

Аналогія закону й аналогія права. Роль у формуванні й застосуванні цивільного законодавства норм моралі, звичаїв ділового обороту.  

Роль судової і господарської практики в удосконаленні, тлумаченні і застосуванні цивільного законодавства. Тлумачення актів цивільного законодавства.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Джерела цивільного права. Поняття та система цивільного законодавства» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «цивільне законодавство», «аналогія закону», «аналогія права», «джерела цивільного права», «дія цивільних законів у часі, у просторі та за колом осіб», «прогалини в законодавстві», «зворотна сила актів цивільного законодавства».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву.

ТЕМА 3. Цивільні правовідносини. Здійснення та захист цивільних прав

Зміст теми:

Поняття і особливості цивільних правовідносин. Галузеві особливості цивільно-правових відносин. Ознаки цивільно-правових відносин. Елементи цивільно-правових відносин. Зміст цивільних правовідносин. Суб'єкти і об'єкти цивільних правовідносин. Суб'єктивне цивільне право і суб'єктивний цивільний обов'язок. Види цивільно-правових відносин. Регулятивні і охоронні відносини. Абсолютні і відносні правовідносини. Активні і пасивні цивільні правовідносини. Речові і зобов'язальні, майнові і немайнові правовідносини. Поняття цивільної правоздатності і дієздатності. Юридичні факти та їх класифікація. Дії і події як юридичні факти.

Поняття здійснення суб'єктивного цивільного права та виконання обов'язку. Поняття й види меж здійснення цивільних прав. Зловживання правом. Антимонопольні заборони і правила про неприпустимість недобросовісної конкуренції як різновиду межі здійснення цивільних прав.

Поняття й зміст суб'єктивного права на захист. Форми та способи захисту цивільних прав. Юрисдикційна та неюрисдикційні форми захисту цивільних прав. Поняття й зміст самозахисту цивільних прав. Загальноприйняті засоби самозахисту. Необхідна оборона й дії в умовах крайньої необхідності як засоби самозахисту цивільних прав.

Міри оперативного впливу на порушника цивільних прав як засоби захисту суб'єктивного цивільного права. Поняття, основні особливості й види мір оперативного впливу в цивільному праві.

Міри державного примусу, що застосовуються для захисту цивільних прав.

Способи захисту. Визнання права. Припинення дій, то порушують право. Відновлення становища, що існувало до порушення права. Присудження до виконання обов'язку в натурі. Зміна правовідносин. Припинення правовідносин. Стягнення з особи, яка порушила право, завданих збитків. Стягнення неустойки (штрафу, пені). Компенсація моральної шкоди. Інші способи захисту. Органи, що здійснюють захист.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Цивільні правовідносини. Здійснення та захист цивільних прав» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «склад цивільних правовідносин», «об’єкт цивільних правовідносин», «суб’єкт цивільних правовідносин», «зміст цивільних правовідносин», «суб’єктивне право», «суб’єктивний обов’язок», «юридичні факти», «юридичні акти», «юридичні вчинки», «форми захисту цивільних прав», «способи захисту цивільних прав», «зловживання правом», «шикана», «самозахист», «крайня необхідність», «необхідна оборона».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 4. Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин

Зміст теми:

Фізичні особи як індивідуальний (приватний) суб'єкт цивільного права. Правосуб’єктність фізичних осіб. Правосуб’єктність іноземних громадян і осіб без громадянства.

Правоздатність фізичних осіб. Реальність і гарантованість правоздатності. Співвідношення і відмінності між правоздатністю і суб'єктивними цивільними правами. Правоздатність фізичних осіб. Рівність та невідчужуваність правоздатності фізичних осіб. Зміст і межі правоздатності фізичних осіб. Запобігання можливості фізичної особи мати цивільні права та обов’язки.

Дієздатність фізичних осіб: виникнення, зміст і припинення. Основні риси цивільної дієздатності. Часткова дієздатність малолітніх. Укладення дрібних побутових правочинів. Неповна дієздатність неповнолітніх. Набуття повної цивільної дієздатності. Емансипація. Випадки й умови обмеження дієздатності фізичних осіб. Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною.

Поняття та правові наслідки встановлення опіки та  піклування. Порядок і правові наслідки визнання фізичної особи безвісно відсутньою і оголошення її померлою. Ім'я і місце проживання фізичної особи. Акти цивільного стану. Цивільний стан (правовий статус). Порядок реєстрації актів цивільного стану, їх оскарження і відновлення.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин» вивчається студентами для усвідомлення особливостей правового статусу фізичних осіб як суб’єктів цивільного права, визначенні їх правоздатності, дієздатності та деліктоздатності, розмежування обсягу цивільної дієздатності різних категорій фізичних осіб, встановлення засобів індивідуалізації фізичної особи та юридичних механізмів визнання особи безвісно відсутньою або оголошення померлою.

Ключові поняття: «фізична особа», «правосуб'єктність», «правоздатність», «дієздатність», «деліктоздатність», «трансдієздатність», «дрібний побутовий правочин», «емансипація», «недієздатна особа», «обмежено дієздатна особа», «часткова дієздатність», «мінімальна дієздатність», «ім'я», «акти цивільного стану», «місце проживання», «помічник».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2

ТЕМА 5. Юридичні особи і держава як суб’єкти цивільних правовідносин

Зміст теми:

Поняття та ознаки юридичної особи. Організаційна єдність. Наявність відокремленого майна. Виступ у цивільному обороті від свого імені. Здатність нести самостійну майнову відповідальність. Здатність бути позивачем або відповідачем у суді, господарському чи третейському суді. Правоздатність і дієздатність юридичної особи. Зміст цивільної правоздатності юридичної особи. Органи юридичної особи. Індивідуалізація юридичної особи. Філії та представництва юридичної особи.

Порядок виникнення і припинення юридичних осіб. Основні способи утворення юридичних осіб (розпорядчий, нормативно-явочний, дозвільний). Установчі документи юридичної особи.  Порядок реєстрації юридичної особи. Внесення змін до установчих документів юридичної особи.

Форми припинення юридичних осіб (ліквідація, правонаступництво). Порядок припинення юридичної особи шляхом ліквідації. Ліквідаційна комісія. Черговість задоволення претензій кредиторів в разі ліквідації юридичної особи. Порядок припинення юридичної особи шляхом правонаступництва. Форми правонаступництва: поділ, приєднання, злиття, перетворення. Виділ. Банкрутство як одна з підстав для ліквідації юридичної особи.

Україна, як особливий суб'єкт цивільного права. Участь України в цивільно-правових відносинах.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Юридичні особи і держава як суб’єкти цивільних правовідносин» вивчається студентами для усвідомлення особливостей юридичних осіб як суб’єктів цивільного права, визначенні правоздатності та дієздатності юридичної особи, встановлення порядку виникнення та припинення юридичних осіб, видів юридичних осіб за організаційно-правовою формою, а також особливості правового статусу господарських товариств.

Ключові поняття: «юридична особа», «комерційне найменування», «виробнича марка», «торговельні марки», «універсальна правоздатність», «спеціальна правоздатність», «філія», «представництво», «установчі документи», «керівний орган», «банкрутство», «санація», «ліквідація», «правонаступництво».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 6. Види юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб.

Зміст теми:

Види юридичних осіб, їх класифікація і цивільно-правове значення. Комерційні й некомерційні юридичні особи. Класифікація юридичних осіб у залежності від виду власності. Поняття унітарної та корпоративної юридичної особи. Асоційовані юридичні особи. Юридичні особи приватного права та юридичні особи публічного права. Інші критерії класифікації юридичних осіб.

Організаційно-правові форми юридичних осіб за Цивільним кодексом. Підприємницькі та непідприємницькі товариства. Господарські товариства, їх види та особливості створення, діяльності та припинення. Виробничі кооперативи. Види непідприємницьких товариств. Установи.

Розбіжності у цивільно-правовому регулюванні організаційно-правових форм юридичних осіб за Цивільним та Господарським кодексами. Підприємства та їх види. Об’єднання підприємств.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Види юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «господарське товариство», «організаційно-правові форми юридичних осіб», «виробничий кооператив», «підприємницькі товариства», «непідприємницькі товариства», «товариство з обмеженою відповідальністю», «товариство з додатковою відповідальністю», «акціонерне товариство», «повне товариство», «командитне товариство».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 7. Об’єкти цивільних правовідносин. Цінні папери як об’єкти цивільних правовідносин

Зміст теми:

Поняття і види об’єктів цивільних прав. Оборотоздатність об’єктів цивільних прав. Відносини між суб'єктами з приводу того чи іншого об'єкту. Речі як об'єкти цивільних прав. Класифікація речей. Засоби виробництва і предмети споживання. Речі, вилучені з цивільного обороту, обмежені в обороті і не вилучені з цивільного обороту. Речі індивідуально визначені і родові. Речі споживні і неспоживні; подільні і неподільні; головні і приналежності; плоди і доходи. Гроші та валютні цінності. Нерухомі та рухомі речі. Майно. Підприємство як об’єкт цивільних правовідносин. Тварини як об’єкт цивільних правовідносин. Дії, послуги, результати творчої діяльності, особисті немайнові блага, інформація як об'єкти цивільних прав.

Цінні папери як об'єкти цивільних прав. Групи та види цінних паперів. Пайові цінні папери. Боргові цінні папери. Приватизаційні папери як особливий вид державних цінних паперів. Похідні цінні папери. Товаророзпорядчі цінні папери. Іпотечні цінні папери. Вексель як об'єкт цивільного права. Цінні папери іменні, ордерні та на пред’явника. Передання прав та виконання за цінним папером.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Об’єкти цивільних правовідносин. Цінні папери як об’єкти цивільних правовідносин» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «об’єкт цивільних правовідносин», «майно», «гроші», «цінні папери», «валютні цінності», «акція», «облігація», «вексель», «чек», «коносамент», «індосамент», «дії та послуги», «особисті немайнові блага», «результати творчої діяльності».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 8. Правочини як підстава виникнення, зміни або припинення цивільних правовідносин.

Зміст теми:

Поняття правочину та його особливості в системі юридичних фактів. Правочин як вольова й правомірна дія. Підстави (цілі) правочину. Види правочинів.

Умови дійсності правочинів. Презумпція правомірності правочину. Відповідність змісту правочинів вимогам закону. Дієздатність учасників правочинів. Воля й волевиявлення в правочині. Спрямованність правочину на реальне настання правових наслідків. Додержання форми правочину. Дотримання прав неповнолітніх дітей при укладенні правочинів. Засоби вираження волі у правочинах. Усна форма правочину. Письмова форма правочину: проста та нотаріальне посвідчення. Правові наслідки недотримання сторонами простої письмової форми правочину. Укладення правочину шляхом мовчання та конклюдентних дій. Державна реєстрація правочину.

Недійсність правочинів. Види недійсних правочинів. Нікчемні та оспорювані правочини. Недійсність частини правочину. Загальні та спеціальні наслідки недійсності правочинів.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Правочини як підстава виникнення, зміни або припинення цивільних правовідносин» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «правочин», «форма правочину», «усний правочин», «письмовий правочин», «недійсний правочин», «фіктивний правочин», «удаваний правочин», «нікчемний правочин», «оспорюваний правочин», «реституція», «воля», «волевиявлення», «конклюдентні дії».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 9. Особисті немайнові права фізичної особи.

Зміст теми:

Роль і значення особистих немайнових прав. Поняття особистих немайнових прав, не пов'язаних і майновими. Ознаки особистих немайнових відносин. Зміст особистих абсолютних правовідносин. Класифікація особистих немайнових прав. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи. Особисті немайнові права юридичної особи. Захист особистих немайнових прав.

Право фізичної особи на ім'я. Право фізичної особи на власне зображення. Право на особисту недоторканість і свободу, охорону житла і здоров'я. Право на повагу до честі, гідності та ділової репутації фізичної або юридичної особи. Особливості захисту цих прав.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Особисті немайнові права фізичної особи» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «немайнові блага», «право на власне зображення», «право на особисту недоторканість», «честь», «гідність», «ділова репутація».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 3

ТЕМА 10. Строки та терміни. Позовна давність

Зміст теми:

Поняття і значення строків в цивільному праві. Строки та їх співвідношення з юридичними фактами у цивільному праві. Різниця між строком і терміном. Обчислення строків у цивільному праві. Види цивільно-правових строків. Строки здійснення суб'єктивних прав і виконання обов'язків. Строки захисту цивільних прав (гарантійні, оперативного захисту, претензійні, позовної давності, процесуальні).

Позовна давність. Види строків позовної давності (загальні і спеціальні). Вимоги, на які позовна давність не поширюється. Початок перебігу позовної давності. Застосування позовної давності. Зупинення, переривання й поновлення строків позовної давності. Наслідки спливу строків позовної давності.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Строки та терміни. Позовна давність» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «строк», «термін», «присікальний строк», «гарантійний строк», «відкладальні строки», «скасувальні строки», «умови», «прострочення», «загальна позовна давність», «спеціальна позовна давність», «зупинення перебігу позовної давності», «переривання перебігу позовної давності».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 11. Представництво та довіреність.

Зміст теми:

Поняття та правове значення представництва як різновиду організаційних відносин. Внутрішні та зовнішні відносини представництва. Повноваження представника. Види представництва. Представництво за законом. Представництво на підставі акта органу юридичної особи. Представництво за договором доручення. Комерційне представництво.

Поняття, зміст та види довіреності. Разова, спеціальна, генеральна довіреності. Форма та строки довіреності. Довіреність юридичної особи. Передоручення. Припинення дії довіреності.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Представництво та довіреність» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «представництво», «законне представництво», «договірне представництво», «договір доручення», «повноваження представника», «комерційне представництво», «довіреність», «передоручення».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 12. Цивільно-правова відповідальність

Зміст теми:

Поняття цивільно-правової відповідальності як засобу захисту цивільних прав. Особливості відповідальності в цивільному праві, її основні принципи й функції. Види цивільно-правової відповідальності.

Умови цивільно-правової відповідальності. Поняття й склад цивільного правопорушення. Протиправна поведінка як умова цивільно-правової відповідальності. Поняття й зміст шкоди (збитків) у цивільному праві. Причинний зв'язок між протиправною поведінкою і результатом, що наступив. Вина правопорушника як умова цивільно-правової відповідальності. Поняття й форми вини в цивільному праві, їх значення. Випадки відповідальності незалежно від вини і за дії третіх осіб (за чужу вину) у цивільному праві. Особливості цивільно-правової відповідальності за невиконання або неналежне виконання грошових зобов'язань.

Підстави звільнення від цивільно-правової відповідальності. Поняття й значення випадку і непереборної сили (форс-мажор).

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Цивільно-правова відповідальність» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «умови цивільно-правової відповідальності», «форми цивільно-правової відповідальності», «шкода», «збитки», «вина», «протиправна поведінка», «непереборна сила», «випадок», «презумпція винуватості», «форс-мажор».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 13. Загальні положення про право власності. Право спільної власності

Зміст теми:

Поняття власності і права власності. Власність як економічна, правова, соціальна категорія. Право власності в об'єктивному і суб'єктивному розумінні. Зміст права власності. Абсолютний характер права власності. Здійснення права власності. Непорушність права власності.

Суб'єкти права власності в Україні. Власність українського народу. Право власності фізичних осіб. Право власності юридичних осіб. Право власності держави, Автономної Республіки Крим і адміністративно-територіальних утворень. Підстави виникнення права власності. Первісні та похідні, загальні та спеціальні підстави. Момент виникнення права власності в набувача майна за договором. Реєстрація речових прав: порядок та правове значення. Ризик випадкової загибелі або псування майна. Припинення права власності.

Поняття права спільної власності. Види права спільної власності. Суб'єкти права спільної власності. Право спільної часткової власності. Суб'єкти й об'єкти спільної часткової власності й підстави її виникнення. Здійснення права спільної часткової власності. Плоди, продукція та доходи від використання майна, що  є у спільній частковій власності. Утримання майна, що є у спільній частковій власності. Право співвласника розпорядитися часткою у праві спільної часткової власності. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності. Виділ частки учасника спільної часткової власності. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників. Звернення стягнення на частку у майні, що є у спільній частковій власності.

Право спільної сумісної власності. Підстави виникнення, суб'єкти й об'єкти права спільної сумісної власності. Особливості здійснення й припинення права спільної сумісної власності. Право спільної сумісної власності подружжя.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Загальні положення про право власності. Право спільної власності» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «речове право», «речові правовідносини», «абсолютні права», «власність», «право власності», «право володіння», «законне володіння», «незаконне володіння», «недобросовісне незаконне володіння», «право користування», «право розпорядження», «державна власність», «комунальна власність», «приватна власність», «спільна власність», «спільна сумісна власність», «спільна часткова власність».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 14. Захист права власності. Володіння і інші речові права.

Зміст теми:

Поняття захисту права власності. Цивільно-правові засоби захисту права власності, їх класифікація.

Речево-правові засоби захисту права власності. Витребування власником майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов). Вимоги по усуненню порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння (негаторний позов). Вимога про звільнення майна від арешту (виключення з опису).

Співвідношення права власності  й інші речових прав. Види інших речових прав, їх класифікація. Поняття і зміст володіння чужою річчю. Види володіння. Суб'єкти володіння. Виникнення і припинення володіння. Захист володіння. Право обмеженого користування чужими речами (сервітути). Види сервітутів. Виникнення і припинення сервітутів. Право користування чужою землею для сільськогосподарських потреб (емфітевзис). Встановлення і припинення емфітевзису. Право користування чужою, землею для забудови (суперфіцій). Припинення і захист суперфіцію.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Захист права власності. Володіння і інші речові права» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «форми захисту права власності», «способи захисту права власності», «віндикаційний позов», «негаторний позов», «право оперативного управління», «право повного господарського відання», «емфітевзис», «сервітут», «суперфіцій».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 4

ТЕМА 15. Право інтелектуальної власності

Зміст теми:

Творча діяльність і роль цивільного права в її регулюванні. Поняття права інтелектуальної власності. Співвідношення права інтелектуальної власності та права власності. Інститути цивільного права, які регулюють і захищають відносини в галузі творчої діяльності. Система українського законодавства про охорону інтелектуальної власності.

Об’єкти та суб’єкти права інтелектуальної власності. Авторське право та суміжні права. Право промислової власності. Правова охорона засобів індивідуалізації цивільного обороту та нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності.

Підстави виникнення прав інтелектуальної власності. Види особистих немайнових та майнових прав інтелектуальної власності. Строк чинності прав інтелектуальної власності. Використання об’єкта права інтелектуальної власності. Передання майнових прав інтелектуальної власності. Здійснення прав інтелектуальної власності на об’єкт, який належить кільком особам. Права інтелектуальної власності на об’єкти, створені у зв’язку з виконанням трудового договору та за замовленням. Наслідки порушення права інтелектуальної власності. Захист інтелектуальної власності в Україні на сучасному етапі.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Право інтелектуальної власності» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «інтелектуальна власність», «творчість», «авторське право», «співавторство», «право авторства», «право на недоторканість твору», «виключне право», «право на авторську винагороду», «суміжні права», «ліцензійний договір», «авторський договір», «винахід», «корисна модель», «промисловий зразок».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 16. Загальні положення спадкового права

Зміст теми:

Поняття та значення спадкового права. Принципи спадкового права. Поняття спадкування та його значення. Історичний розвиток спадкового права та законодавства про спадкування.

Спадкове правонаступництво: поняття та види. Поняття та склад спадщини. Спадкоємці та спадкодавці. Підстави спадкування (за законом, за заповітом). Особливості спадкування прав інтелектуальної власності. Особливості спадкування цінних паперів та грошових вкладів. Особливості спадкування часток у господарських товариствах, приватних підприємств, майна підприємця. Особливості спадкування земельних ділянок, квартир та будинків, які перебувають у процесі приватизації. Особливості спадкування обов'язків померлого спадкодавця. Особливості спадкування майна, що знаходиться за кордоном або іноземцями.

Поняття та значення відкриття спадщини. Час і місце відкриття спадщини. Поняття і значення інституту прийняття спадщини у спадковому праві. Способи, порядок і строки прийняття спадщини. Поділ спадщини між спадкоємцями. Переважне право окремих спадкоємців на виділення спадкового майна в натурі. Перерозподіл спадщини. Підстави та порядок вжиття заходів до охорони спадкового майна. Компетенція посадових осіб щодо вжиття заходів до охорони спадщини. Пред'явлення претензій кредиторами спадкодавця. Порядок оформлення спадкових прав. Свідоцтво про право на спадщину. Підстави та наслідки визнання спадкового майна відумерлим. Відмова від спадщини.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Загальні положення спадкового права» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «спадкування», «спадкодавець», «спадкоємець», «спадкове майно», «відкриття спадщини», «черги спадкоємців», «відмова від спадщини», «заповіт», «спадкова трансмісія», «спадкування за правом представлення», «легат», «спадковий договір».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 17. Спадкування за законом

Зміст теми:

Особливості спадкування за законом. Черги спадкоємців за законом. Зміна черговості одержання права на спадкування. Спадкування усиновленими та усиновлювачами. Перша черга спадкоємців за законом. Друга черга спадкоємців за законом. Третя черга спадкоємців за законом. Четверта черга спадкоємців за законом. П'ята черга спадкоємців за законом. Спадкування за правом представлення. Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом. Спадкова трансмісія. Порядок закликання до спадкування за законом. Розподіл спадщини між спадкоємцями.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Спадкування за законом» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «спадкування», «спадкодавець», «спадкоємець», «спадкове майно», «відкриття спадщини», «черги спадкоємців», «відмова від спадщини», «спадкова трансмісія», «спадкування за правом представлення».

 Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

                 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ТЕМА 18. Спадкування за заповітом

Зміст теми:

Поняття і ознаки заповіту. Право на заповіт. Права заповідача. Заповідальний відказ. Предмет заповідального відказу. Право на обов'язкову частку у спадщині. Заповіт з умовою. Заповіт подружжя. Секретний заповіт. 

Принцип свободи заповідальних розпоряджень. Обмеження свободи заповідальних розпоряджень. Підпризначення спадкоємця як різновид заповідального розпорядження. Заповідальний відказ як різновид заповідального розпорядження. Покладання та встановлення сервітуту як різновиди заповідальних розпоряджень.

Спадкування частини спадщини, що не охоплена заповітом. Позбавлення спадщини.

Форма заповіту. Посвідчення заповіту. Поняття секретного заповіту. Оголошення нотаріусом секретного заповіту. Посвідчення заповіту при свідках. Право заповідача на скасування та зміну заповіту. Таємниця заповіту. Тлумачення заповіту. Недійсність заповіту.

Спадковий договір: поняття, природа, елементи і виконання.

Роль та значення теми для діяльності юриста: Тема «Спадкування за заповітом» вивчається студентами для усвідомлення особливостей цивільного права у регулюванні цивільних правовідносин, визначенні предмету, методу, принципів, функцій, системи цивільного права, відмежування цивільних правовідносин від адміністративних, податкових, трудових тощо, без чого взагалі неможливе правозастосування.

Ключові поняття: «заповіт», «шлюбний договір», «підпризначення спадкоємця», «секретний заповіт», «заповідальний відказ», «заповідальні розпорядження», «покладання».

Обсяг знань та вмінь студентів:

За підсумками вивчення дисципліни «Цивільне та сімейне право України» студенти повинні знати:

  •  Поняття, предмет, метод, принципи, функції та систему цивільного права як галузі права;
  •  Поняття, систему цивільного права як галузі законодавства;
  •  Поняття, предмет, методи цивільного права як науки.

Вміти:

  •  орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві;
  •  аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення цивільно-правових відносин;
  •  правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.1.; 1.2.5-1.2.8; 1.2.15; 1.2.20; 1.3.1; 1.3.4.; 1.3.5; 1.3.7-1.3.11; 1.4.2; 1.4.6; 1.4.11; 1.5.1; 1.5.5.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення: відзив на позовну заяву

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

ТЕМА 19. Зобов’язання. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Припинення зобов’язань.

Стислий зміст теми. Загальні положення про способи забезпечення виконання зобов’язань, їх характерні риси. Поняття, функції, види неустойки. Характерні риси штрафу та пені. Збільшення та зменшення розміру неустойки. Поняття, порядок оформлення, строки, підстави припинення поруки. Поняття, порядок оформлення, види, строки, підстави припинення гарантії. Поняття, функції, форма завдатку. Відмінність завдатку від авансу. Поняття, правове регулювання застави. Сторонни, форма, зміст договору застави. Види застави: заклад; застава товарів у обороті та переробці; застава майнових прав, застава цінних паперів; іпотека. Порядок звернення стягнення на предмет застави. Поняття та особливості притримання.

Поняття припинення зобов’язань. Належне виконання; зарахування зустрічних вимог; домовленість сторін: новація, передання боржником відступного, прощення боргу; поєднання боржника та кредитора в одній особі; неможливість виконання; смерть кредитора чи боржника; ліквідація юридичної особи. Загальні положення про порушення зобов’язань та їх правові наслідки.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від виконання договірних зобов'язань. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у застосуванні різних засобів, спрямованих на забезпечення належного виконання зобов'язань. У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему видів забезпечення виконання зобов'язань. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих забезпечувальних інструментів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: неустойка, застава, завдаток, порука, гарантія, іпотека, притримання.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види способів забезпечення виконання зобов’язань; специфіку застосуваня способів забезпечення виконання зобов’язань.

Вміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо способів забезпечення виконання зобов’язань; аналізувати юридичні факти, які є підставами встановлення способів забезпечення виконання зобов’язань; правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

        Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договори поруки, гарантії, завдатку, застави та іпотеки.

ТЕМА 20. Цивільно-правові договори: поняття, зміст, порядок укладення.

Стислий зміст теми. Поняття, функції цивільно-правовивих договорів. Зміст свободи договору. Класифікація договорів. Основний та попередній договори. Вільні та публічні договори. Ознаки публічних договорів. Взаємоузгоджені та договори приєднання. Договори за участю третіх осіб. Зміст договору. Істотні умови договору. Поняття та стадії укладення договорів. Місце та момент укладення договору. Особливості укладення деяких видів договорів (на аукціонах, біржах,  тощо). Зміна та розірвання договорів.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: цивільно-правовий договір, свобода договору, публічний договір, договір приєднання, договори за участю третіх осіб, оферта, акцепт, істотні умови договору.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види цивільно-правових договорів; функції цивільно-правовивих договорів. Зміст свободи договору. Зміст договору. Істотні умови договору. Поняття та стадії укладення договорів. Місце та момент укладення договору. Особливості укладення деяких видів договорів (на аукціонах, біржах,  тощо). Зміна та розірвання договорів.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо цивільно-правових договорів; аналізувати юридичні факти, які є підставами зміни та припинення цивільно-правових договорів; правильно застосовувати норми цивільного права до конкретних життєвих ситуацій.

        Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: попередній договір, пропозицію уклати договір, відповідь на пропозицію.

ТЕМА 21. Договори про передачу майна у власність.

Стислий зміст теми. Договір  купівлі-продажу. Зміст  договору купівлі-продажу. Сторони договору їх права та обов’язки. Договір поставки. Сторони, порядок і форма укладання договору поставки. Істотні умови та зміст договору. Загальна характеристика договору контрактації сільськогосподарської продукції. Поняття та зміст договору про постачання енергетичними й іншими ресурсами через приєднану мережу; його відмінність від подібних договорів.

Загальна характеристика договору міни. Поняття договору дарування. Предмет, форма, сторони договору дарування. Сторони у договорі дарування, їх права та обов’язки. Поняття, форма і сторони договору ренти.  Забезпечення виплати ренти і відповідальність за прострочення виплати ренти. Поняття договору довічного утримання (догляду).  Форма, сторони і особливості договору довічного утримання.      

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори про передачу майна у власність. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: Договір  купівлі-продажу. Предмет договору. Товар та майно. Гарантійні строки. Ціна і оплата товару. Асортимент, комплектність, кількість. Договір  поставки. Загальна характеристика договору контрактації сільськогосподарської продукції. Поняття та зміст договору про постачання енергетичними й іншими ресурсами через приєднану мережу.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види договорів про передачу майна у власність. Істотні умови договору.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів про передачу майна у власність; правильно застосовувати норми цивільного права щодо договорів про передачу майна у власність до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

      Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: Договір  купівлі-продажу. Договір поставки. Договір контрактації сільськогосподарської продукції. Договір постачання енергетичними й іншими ресурсами через приєднану мережу. 

ТЕМА 22. Договори про передачу майна у користування. 

Стислий зміст теми. Поняття та предмет договору найму. Договір прокату. Основні різновиди договору найму (оренди).  Договір найму  (оренда) земельної ділянки. Найм будівлі або іншої споруди. Порядок державної реєстрації договору будівлі або споруди, плата за користування.   Найм (оренда) транспортного засобу. Особливості найму транспортного засобу з екіпажем. Поняття договору найму житла. Сторони у договорі найму житла. Предмет і форма договору найму житла.  Обов’язки наймача житла. Строк договору найму житла.  Договір піднайму житла. Розірвання договору найму житла. Поняття договору лізингу. Форма та зміст договору лізингу.  Права та обов’язки сторін договору лізингу. Поняття та сторони договору позички.  Форма та предмет договору позички. Зміст та строк договору позички.  Розірвання договору позички. Припинення договору позички.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори про передачу майна у користування. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: Поняття та предмет договору найму. Договір прокату.

Права третіх осіб на річ, передану у найм. Договір піднайму. Договір лізингу. Договір позички.

      Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види договорів про передачу майна у користування. Істотні умови цих договорів. Поняття договору майнового найму. Поняття, форма і сторони договору лізингу.  Поняття договору позички.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів про передачу майна у користування; правильно застосовувати норми цивільного права щодо договорів про передачу майна у користування до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

     Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: Договір  найму житла, транспорту, іншого майна.  Договір лізингу.

ТЕМА 23. Договори з виконання робіт.

Стислий зміст теми. Договір підряду та його характерні ознаки. Зміст договору підряду. Права та обов’язки сторін. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу. Ціна роботи. Поняття кошторису. Строки виконання роботи. Порядок оплати роботи. Відповідальність сторін за договором підряду. Договір побутового підряду. Форма, поняття, зміст, основні умови укладання і виконання договору побутового підряду. Поняття договору будівельного підряду. Обов’язки сторін за договором будівельного підряду. Порядок, строк і укладання договору будівельного підряду. Відповідальність сторін за порушення умов договору підряду. Загальна характеристика підряду на проектні та пошукові роботи. Обов’язки  підрядника та замовника.  Відповідальність підрядника за недоліки  документації та робіт. Поняття договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Порядок виконання робіт за договором. Права сторін на результати робіт.  Обов’язки сторін. Відповідальність виконавця за порушення договору.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори з виконання робіт. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: Договір підряду. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу. Ціна роботи. Кошторис. Строки виконання роботи. Порядок оплати роботи. Договір побутового підряду. Договір будівельного підряду. Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

      Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види договорів з виконання робіт. Істотні умови договорів побутового підряду, будівельного підряду, договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

      Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів з виконання робіт; правильно застосовувати норми цивільного права щодо договорів з виконаня робіт до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договір підряду, договір будівельного підряду, договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

ТЕМА 24. Загальні положення про договори з надання послуг. Договори перевезення. Договори транспортного експедирування.

Стислий зміст теми. Поняття, види, сторони договору з надання послуг. Види перевезень та їх правове регулювання Поняття зобов’язань з перевезення. Джерела правового регулювання відносин щодо перевезення. Поняття договорів перевезення вантажів, їх види, предмет, сторони, права та обов’язки сторін. Поняття договорів перевезення пасажирів та багажу, їх предмет, сторони, форма, права та обов’язки сторін. Поняття, предмет, форма договору транспортного експедирування.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори з надання послуг. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: договір з надання послуг, договір перевезення; договір транспортного експедирування, основні і допоміжні договори, довготермінові і навігаційні договори, перевізник, відправник, пасажир, чартер, своєчасна доставка, нестача, псування, договір буксирування.

       Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види договорів з надання послуг. Істотні умови договорів перевезення вантажів, пасажирів, транспортного експедирування.

      Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів з надання послуг; правильно застосовувати норми цивільного права щодо договорів з надання послуг до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

      Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договір перевезення вантажів, товарно-транспортна накладна; договір транспортного експедирування.

ТЕМА 25. Договір зберігання. Договір страхування.

Стислий зміст теми. Поняття та види договору зберігання. Сторони за договором зберігання, їх права та обов’язки. Відповідальність зберігача та поклажодавця Договір складського зберігання. Складські документи та посвідчені ними права. Спеціальні види договорів зберігання. Поняття та види страхування. Поняття, предмет та форма договору страхування. Порядок укладення договору добровільного страхування. Сторони та учасники за договором страхування. Права та обов’язки сторін за договором страхування. Укладання договору страхування, зміст страхового поліса. Відмова у виплаті страхового відшкодування.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори з надання послуг. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: договір зберігання, договір страхування; зберігач, поклажодавець, страхувальник, страховик, страховий випадок, страховий ризик, складські документи, складська квитанція, просте складське свідоцтво, подвійне складське свідоцтво, сертифікований товарний склад, особисте страхування, майнове страхування, добровільне страхування, обов'язкове страхування, страхові агенти, страхові брокери, страхове відшкодування, страховий платіж, перестрахування, співстрахування.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види договорів з надання послуг. Істотні умови договорів зберігання та страхування.

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів зберігання та страхування; застосовувати норми цивільного права щодо договорів з надання послуг до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договір зберігання, договір страхування.

ТЕМА 26. Договір доручення. Договір комісії. Договір управління майном.

Стислий зміст теми. Поняття, предмет та правова характеристика договору доручення. Форма договору доручення. Сторони за договором доручення, їх права та обов’язки. Припинення договору доручення. Поняття, предмет та правова характеристика договору комісії. Форма договору комісії. Сторони за договором комісії, їх права та обов’язки. Припинення договору комісії. Види договору комісії. Поняття, предмет та правова характеристика договору управління майном. Сторони за договором управління майном, їх права та обов’язки.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори з надання послуг. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: договір доручення, договір комісії, договір управління майном.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, зміст та види договорів з надання послуг. Істотні умови договорів  доручення, комісії, управління майном.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів доручення, комісії, управління майном; застосовувати норми цивільного права щодо договорів з надання послуг до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

      Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договір доручення, договір комісії, договір управління майном.

ТЕМА 27. Договори з надання фінансових послуг: кредитний, позики, банківського вкладу, банківського рахунку, факторингу.

Стислий зміст теми. Поняття, предмет та правова характеристика договору позики. Сторони за договором позики, їх права та обов’язки. Кредитні правовідносини. Поняття, предмет та правова характеристика кредитного договору. Сторони за кредитним договором, їх права та обов’язки. Поняття, предмет та правова характеристика договору банківського вкладу. Сторони за договором банківського вкладу, їх права та обов’язки. Поняття, предмет та правова характеристика договору банківського рахунку. Сторони за договором банківського рахунку, їх права та обов’язки. Поняття, предмет та правова характеристика договору факторингу. Сторони за договором факторингу, їх права та обов’язки.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори з надання фінансових послуг. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: позика позичальник, банк, кредитна система, фінансова установа, факторинг, фактор, договори з надання фінансових послуг: кредитний, позики, банківського вкладу, банківського рахунку, факторингу.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

        Знати: поняття, зміст та види договорів з надання фінансових послуг. Істотні умови кредитних договорів, договорів позики, банківського вкладу, банківського рахунку, факторингу.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів з надання фінансових послуг; застосовувати норми цивільного права щодо договорів з надання фінансових послуг до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: кредитний договір, договір позики, банківського вкладу, банківського рахунку, факторингу.

ТЕМА 28. Правове регулювання розрахунків.

Стислий зміст теми. Форми та види розрахунків. Готівкові розрахунки. Безготівкові розрахунки Черговість платежів. Правові форми безготівкових розрахунків. Розрахункові (платіжні) документи. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень. Розрахунки платіжними вимогами - дорученнями. Розрахунки за акредитивом. Розрахунки за інкасовими дорученнями. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків. Залік взаємних вимог та зобов'язань.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори з надання фінансових послуг. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: форми та види розрахунків; готівкові розрахунки, безготівкові розрахунки, платіжне доручення, вимога-доручення, акредитив, чек, інкасоване доручення.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття, форми та види розрахунків; готівкові розрахунки, безготівкові розрахунки, платіжне доручення, вимога-доручення, акредитив, чек, інкасоване доручення.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо форм розрахунків; застосовувати норми цивільного права розрахункових відносин до конкретних життєвих ситуацій.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: платіжне доручення, вимога-доручення, акредитив, чек, інкасоване доручення.

ТЕМА 29. Договори про спільну діяльність. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Стислий зміст теми. Поняття, предмет та правова характеристика договору про спільну діяльність. Сторони за договором про спільну діяльність, їх права та обов’язки. Поняття, предмет та правова характеристика договору простого товариства. Сторони за договором простого товариства, їх права та обов’язки. Поняття, предмет та правова характеристика засновницького договору. Сторони за засновницьким договором, їх права та обов’язки.

Роль і значення зобов’язань у сфері інтелектуальної діяльності. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Види ліцензій на використання об’єкта права інтелектуальної власності. Ліцензійний договір. Договір про створення на замовлення та використання об’єкта права інтелектуальної власності. Договір про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності. Авторський договір.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори про спільну діяльність та договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: договір про спільну діяльність, договір простого товариства, засновницький договір. Договір щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності, ліцензія, ліцензійний договір, договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності, договір про передання виключних прав інтелектуальної власності.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття та зміст договорів про спільну діяльність, простого товариства, засновницького договору, договору щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності, ліцензійного договору, договору про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності, договору про передання виключних прав інтелектуальної власності.

         Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів про спільну діяльність та щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності; застосовувати норми цивільного права щодо договорів з надання фінансових послуг до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.; 1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договори про спільну діяльність. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

ТЕМА 30. Договір комерційної концесії.

Стислий зміст теми. Поняття, предмет та правова характеристика договору комерційної концесії. Сторони за договором комерційної концесії, їх права та обов’язки. Форма договору комерційної концесії. Особливі умови договору комерційної концесії. Припинення договору комерційної концесії.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що розвиток економіки України певною мірою залежить від цивільно-правових договорів. Як правило, зобов'язання виконуються сторонами належним чином, тобто у встановлений строк і згідно з вимогами закону або умовами договору. Тому суб'єкти зацікавлені у правильному складанні, виконанні та реалізації договорів.  У зв'язку з цим у цивільному праві розроблено складну систему цивільно-правових договорів, до якої належать договори комерційної концесії. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих договорів на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: договір комерційної концесії.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття та зміст договору комерційної концесії.

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо договорів комерційної концесії; застосовувати норми цивільного права щодо договорів комерційної концесії до конкретних життєвих ситуацій; складати такі договори.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.4.13.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договори комерційної концесії.

ТЕМА 31. Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу та за результатами  конкурсу. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення. Зобов’язання, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Зобов’язання, що виникають у зв’язку з рятуванням майна фізичної або юридичної особи. Зобов’язання по усуненню загрози життю, здоров’ю і майну фізичної особи або майну юридичної особи.

Стислий зміст теми. Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу. Умови обіцянки. Публічна обіцянка нагороди за результатами  конкурсу. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення. Зобов’язання, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Зобов’язання, що виникають у зв’язку з рятуванням майна фізичної або юридичної особи. Зобов’язання по усуненню загрози життю, здоров’ю і майну фізичної особи або майну юридичної особи.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що система недоговірних зобов’язань достатньо розгалужена. Сучасний цивільний обіг засвідчує велику потребу у використанні цих зобов’язань на практиці. Їх функціональне призначення в сучасних умовах важко переоцінити.

Ключові слова: недоговірні зобов’язання, публічна обіцянка винагороди, конкурс, майнові інтереси іншої особи, усунення загрози життю, здоров’ю, майну.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: поняття та зміст недоговірних зобов’язань, публічної обіцянки винагороди, конкурсу, усунення загрози життю, здоров’ю, майну.

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо недоговірних зобов’язань; застосовувати норми цивільного права щодо недоговірних зобов’язань до конкретних життєвих ситуацій.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

ТЕМА 32. Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист. Відповідальність за шкоду, завдану працівником. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

Стислий зміст теми. Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкти). Відмінність від інших зобов’язань. Система зобов’язань  з відшкодування шкоди. Підстави та умови виникнення зобов’язань з відшкодування шкоди. Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист. Відповідальність за шкоду, завдану працівником. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг). 

Роль і значеня теми зумовлена тим, що закріплення за державою обов'язку забезпечення прав і свобод людини дає можливість у випадку порушення останніх звернутися до суду з метою їх захисту та відновлення, а також за компенсацією шкоди, завданої таким порушенням. У зв'язку з цим набуває особливої актуальності створення розвиненого механізму реалізації прав і свобод людини, зокрема права людини на компенсацію завданої шкоди.

Ключові слова: деліктне зобов'язання, деліктоздатна особа, кредитор, боржник, шкода, вина, протиправність поведінки, протиправна дія, самозахист.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

        Знати: систему зобов’язань  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист. Відповідальність за шкоду, завдану працівником. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо системи зобов’язань з відшкодування шкоди; застосовувати норми цивільного права щодо зобов’язань з відшкодування шкоди до конкретних життєвих ситуацій.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

ТЕМА 33. Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи.

Стислий зміст теми. Каліцтво, травма, професійне захворювання. Особливості відшкодування шкоди, завданої здоров’ю фізичної особи внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я. Професійна працездатність, загальна працездатність. Визначення розміру заробітку (доходу), втраченого внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності. Додаткові витрати.   Особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок смерті потерпілого. Порядок відшкодування шкоди, завданої здоров’ю фізичної особи внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що закріплення за державою обов'язку забезпечення прав і свобод людини дає можливість у випадку порушення останніх звернутися до суду з метою їх захисту та відновлення, а також за компенсацією шкоди, завданої таким порушенням. У зв'язку з цим набуває особливої актуальності створення розвиненого механізму реалізації прав і свобод людини, зокрема права людини на компенсацію завданої шкоди.

Ключові слова: деліктне зобов'язання, деліктоздатна особа, кредитор, боржник, шкода, вина, протиправність поведінки, протиправна дія.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

        Знати: систему зобов’язань  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи.

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо системи зобов’язань з відшкодування шкоди; застосовувати норми цивільного права щодо зобов’язань з відшкодування шкоди до конкретних життєвих ситуацій.

       Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

ТЕМА 34. Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами.

Стислий зміст теми. Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи. Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну недієздатними, обмежено дієздатними особами. Субсидіарна відповідальність батьків та осіб, які їх замінюють за шкоду, завдану неповнолітніми і малолітніми.

Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами. Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями та бездіяльністю правоохоронних і судових органів. Форми і засоби відшкодування такої шкоди.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що закріплення за державою обов'язку забезпечення прав і свобод людини дає можливість у випадку порушення останніх звернутися до суду з метою їх захисту та відновлення, а також за компенсацією шкоди, завданої таким порушенням. У зв'язку з цим набуває особливої актуальності створення розвиненого механізму реалізації прав і свобод людини, зокрема права людини на компенсацію завданої шкоди.

Ключові слова: деліктне зобов'язання, деліктоздатна особа, кредитор, боржник, шкода, вина, протиправність поведінки, протиправна дія, орган державної влади, судові та правоохоронні органи, малолітня особа, неповнолітня особа, субсидіарна відповідальність.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

        Знати: систему зобов’язань  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами.

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо системи зобов’язань з відшкодування шкоди; застосовувати норми цивільного права щодо зобов’язань з відшкодування шкоди до конкретних життєвих ситуацій.

        Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

ТЕМА 35. Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Право на відшкодування моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

Стислий зміст теми. Поняття та види джерел підвищеної небезпеки. Суб’єкти відшкодування за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Титульний володілець, його ознаки. Особливості відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки.  Право на відшкодування моральної шкоди. Підстави та вирахування розміру моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що закріплення за державою обов'язку забезпечення прав і свобод людини дає можливість у випадку порушення останніх звернутися до суду з метою їх захисту та відновлення, а також за компенсацією шкоди, завданої таким порушенням. У зв'язку з цим набуває особливої актуальності створення розвиненого механізму реалізації прав і свобод людини, зокрема права людини на компенсацію завданої шкоди.

Ключові слова: джерело підвищеної небезпеки, деліктне зобов'язання, деліктоздатна особа, кредитор, боржник, шкода, вина, протиправність поведінки, протиправна дія, відповідальність без вини.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

        Знати: систему зобов’язань  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Право на відшкодування моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

        Уміти: орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві щодо системи зобов’язань з відшкодування шкоди; застосовувати норми цивільного права щодо зобов’язань з відшкодування шкоди до конкретних життєвих ситуацій.

        Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.12.; 1.3.14.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.4.4.; 1.4.8.;.1.4.13.

Сімейне право

ТЕМА 36. Загальні положення сімейного права. Сімейні правовідносини.

Стислий зміст теми. Поняття сімейного права. Предмет сімейного права. Місце сімейного права в системі права. Система сімейного права. Методи регулювання сімейних правовідносин. Принципи сімейного права. Джерела сімейного права.  Внутрішнє законодавство. Декрети радянської влади з питань сім’ї та шлюбу. Кодекс про шлюб та сім’ю України. Конституція України. Міжнародні договори. Сімейний кодекс України. Закони та підзаконні нормативно-правові акти. Поняття сім’ї. Походження сім’ї. Кровноспоріднена сім’я. Споріднення. Лінії споріднення. Свояцтво. Державна охорона сім'ї. Загальні засади регулювання сімейних відносин. Сімейні правовідносини. Суб’єкти сімейних правовідносин. Підстави виникнення, зміни та припинення сімейних правовідносин. Види сімейних правовідносин. Здійснення сімейних прав. Виконання сімейних обов’язків. Відповідальність у сімейному праві. Захист сімейних прав та інтересів. Способи захисту сімейних прав та інтересів у суді. Участь органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів. Строки у сімейному праві. Виді строків у сімейному праві. Позовна давність.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: принципи сімейного права, система сімейного права, сім'я, сімейний союз, кровноспоріднена сім’я,  лінії споріднення, свояцтво, сімейні правовідносини, право особи на сім’ю, дитина, захист сімейних прав та інтересів, акти цивільного (громадянського) стану, застосування аналогії закону та аналогії права, позовна давність.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

        Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 37. Шлюб. Порядок укладання та припинення шлюбу.

Стислий зміст теми. Поняття шлюбу. Ознаки шлюбу. Право на шлюб. Умови вступу до шлюбу. Шлюбний вік. Право на шлюб. Добровільність шлюбу. Перешкоди до укладання шлюбу. Державна реєстрація шлюбу. Порядок укладання шлюбу. Особливості реєстрації шлюбу із засудженими, які відбувають покарання в установах виконання покарань. Реєстрація факту реєстрації шлюбу на судні. Правові наслідки шлюбу. Правозгідність шлюбу. Підстави припинення шлюбу. Розірвання шлюбу  державним органом реєстрації актів цивільного стану. Розірвання шлюбу в судовому порядку. жя. Підстави для розірвання шлюбу за позовом одного з подружжя. Право на вибір прізвища після розірвання шлюбу. Юридичні наслідки розірвання шлюбу. Момент припинення шлюбу у разі його розірвання. Реєстрація розірвання шлюбу. Поняття режиму окремого проживання подружжя. Підстави для встановлення режиму окремого проживання подружжя. Правові наслідки встановлення режиму окремого проживання подружжя. Припинення режиму окремого проживання подружжя.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: шлюб, ознаки шлюбу, шлюбний вік, право на шлюб, умови вступу до шлюбу, добровільність шлюбу, одношлюбність, перешкоди до укладання шлюбу, порядок укладання шлюбу, заручини, реєстрація шлюбу, правозгідність шлюбу, підстави припинення шлюбу, розірвання шлюбу, ежим окремого проживання подружжя.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 38. Недійсність шлюбу

Стислий зміст теми. Поняття недійсного шлюбу. Відмежування недійсного шлюбу від неукладеного. Підстави визнання шлюбу недійсним. Шлюб, який є недійсним. Порушення вимоги щодо одношлюбності як підстава для визнання шлюбу недійсним. Реєстрація шлюбу між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою як підстава для визнання шлюбу недійсним. Реєстрація шлюбу з особою, яка визнана недієздатною як підстава для визнання шлюбу недійсним. Заінтересовані особи, які мають право звернутися з заявою до органу державної реєстрації про анулювання актового запису про шлюб. Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду. Порушення принципу добровільності як підстава для визнання шлюбу недійсним. Фіктивність шлюбу як підстава для визнання шлюбу недійсним. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду.  Порядок визнання шлюбу недійсним. Коло осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним. Визнання шлюбу недійсним після його припинення. Час, з якого шлюб є недійсним. Правові наслідки визнання шлюбу недійсним. Особливі правові наслідки недійсності шлюбу. Права та обов’язки батьків і дитини, яка народилася у недійсному шлюбі.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: Недійсний шлюб. Шлюбний вік. Право на шлюб. Принцип добровільності при укладанні шлюбу. Принцип одношлюбності. Фіктивний шлюб. Небезпечна хвороба. Тяжка хвороба. Фіктивний шлюб. Неукладений шлюб.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА  39. Особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя.

Стислий зміст теми. Особисті немайнові права та обов’язки дружини та чоловіка. Право особистої приватної власності дружини та чоловіка. Майно, що є особистою приватною власністю дружини,  чоловіка. Право на плоди та доходи від речей, що є особистою  приватною власністю дружини, чоловіка. Здійснення дружиною, чоловіком права особистої  приватної власності. Право спільної сумісної власності подружжя. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя. Об’єкти права спільної сумісної власності подружжя. Виникнення права спільної сумісної власності  подружжя на майно, що належало дружині,  чоловікові.  Здійснення подружжям права спільної сумісної  власності. Право подружжя на укладення договорів між собою. Право на розпоряджання часткою у майні, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.  Здійснення права спільної сумісної власності після  розірвання шлюбу. Накладення стягнення на майно, що є об'єктом права  спільної сумісної власності подружжя. Поділ майна подружжя. Право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права  спільної сумісної власності подружжя. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності. Поняття шлюбного договору. Право на укладення шлюбного договору. Зміст шлюбного договору. Форма шлюбного договору.  Початок дії шлюбного договору. Строк дії шлюбного договору. Зміна умов шлюбного договору. Право на відмову від шлюбного договору. Розірвання шлюбного договору.  Визнання шлюбного договору недійсним.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: материнство, батьківство, індивідуальність, фізичний та духовний розвиток, питання життя сім’ї, особиста свобода, спільне майно, особиста приватна власність, шлюбний договір.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 40. Права та обов’язки подружжя по утриманню.

Стислий зміст теми. Поняття утримання. Поняття аліментів. Співвідношення права на утримання та права на аліменти. Право одного з подружжя на утримання. Підстави виникнення права на утримання.  Право на утримання після розірвання шлюбу. Способи надання утримання одному з подружжя. Форма надання утримання одному із подружжя. Порядок сплати аліментів. Договір подружжя про надання утримання. Зміст договору подружжя про надання утримання. Форма договору подружжя про надання утримання. Стягнення аліментів подружжя про надання утримання. Час, протягом якого сплачуються аліменти одному з подружжя. Визначення розміру аліментів одному з подружжя за рішенням суду. Види доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів. Припинення права одного з подружжя на утримання. Позбавлення права на утримання або обмеження його строком. Право дружини на утримання під час вагітності та у  разі проживання з нею дитини. Припинення права дружини на утримання. Право чоловіка на утримання у разі проживання з ним дитини. Припинення права чоловіка на утримання. Право на утримання того з подружжя, з ким проживає  дитина-інвалід Припинення права на утримання за домовленістю  подружжя. Взаємна участь дружини, чоловіка у витратах на лікування. Право на утримання жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: утримання, аліментні зобов’язання подружжя, непрацездатна особа, особа пенсійного віку, інвалід, особа, яка потребує матеріальної допомоги, негідна поведінка у шлюбних відносинах, виховання дитини, ведення домашнього господарства, піклування про членів сім'ї, нетривалий час шлюбних відносин, витрати  на лікування.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 41. Визначення походження дітей.

Стислий зміст теми. Загальні підстави виникнення прав та обов'язків  матері, батька і дитини. Визначення походження дитини від матері та  батька, які перебувають у шлюбі між собою. Визначення походження дитини від батька, матері  при штучному заплідненні та імплантації зародка. Визначення походження дитини від батька у разі  реєстрації повторного шлюбу з її матір'ю. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою. Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Визначення походження дитини за заявою чоловіка,  який вважає себе батьком дитини. Визнання батьківства за рішенням суду. Визнання материнства за рішенням суду. Встановлення факту батьківства за рішенням суду. Встановлення факту материнства за рішенням суду. Запис подружжя батьками дитини. Реєстрація визнання батьківства, материнства. Запис про батьків дитини, якщо батьківство,  материнство не встановлене. Спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини. Оспорювання батьківства особою, яка записана  батьком дитини. Оспорювання батьківства після смерті особи, яка  записана батьком дитини.  Право матері дитини на оспорювання батьківства  свого чоловіка. Спір про материнство. Оспорювання батьківства, материнства особи, яка  сплачує аліменти за рішенням суду.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: батьківство, материнство, походження дитини від матері та батька, штучне запліднення,  імплантація зародка, оспорювання батьківства або материнства, встановлення факту батьківства, встановлення факту материнства, визнання батьківства або материнства.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 42. Особисті немайнові та майнові права та обов’язки батьків та дітей.

Стислий зміст теми. Рівність прав та обов'язків батьків щодо дитини та дітей щодо батьків.  Обов'язок дитини, повнолітніх дочки та сина  піклуватися про батьків. Визначення прізвища дитини. Визначення імені дитини. Визначення по батькові дитини. Зміна прізвища дитини її батьками. Зміна по батькові дитини. Обов'язки та права батьків щодо виховання та розвитку  дитини. Права та обов'язки неповнолітніх батьків. Підстави позбавлення батьківських прав. Правові наслідки позбавлення батьківських прав.  Поновлення батьківських прав. Відібрання дитини від батьків без позбавлення їх  батьківських прав. Права батьків та дітей на майно. Управління майном дитини. Способи виконання батьками обов'язку утримувати  дитину. Аліменти. Відповідальність за прострочення сплати аліментів. Обов’язок повнолітніх дочки, сина утримувати батьків та його виконання. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки,  сина утримувати батьків. Обов'язок дочки, сина брати участь у додаткових  витратах на батьків. Визначення розміру аліментів на батьків. Стягнення з дитини витрат на догляд та лікування  батьків. Права та обов’язки інших членів сім'ї та родичів. Особисті немайнові права та обов’язки інших членів сім'ї та родичів. Права баби та діда, прабаби та прадіда на  виховання внуків, правнуків. Права баби і діда щодо захисту внуків. Права братів та сестер на спілкування. Право мачухи, вітчима брати участь у вихованні  пасинка, падчерки. Права та обов'язки особи, яка взяла у свою сім'ю  дитину, щодо її виховання.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: реєстрація народження дитини, право дитини на ім'я, виховання дитини, спілкування з дитиною, захист прав та інтересів дитини, батьківські права та обов’язки, місце проживання дитини, відібрання дитини, ухилення від виконання батьківських обов’язків, жорстоке поводження щодо дитини, експлуатація дитини, жебракування, бродяжництво, право власності дитини, право спільної сумісної власності батьків і  дітей, утримання, аліменти, додаткові витрати на дитину.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 43. Усиновлення.

Стислий зміст теми. Поняття усиновлення. Особа, яка може бути усиновленою. Усиновлення дитини, яку не забрали з пологового  будинку або яка була знайдена. Особи, які можуть бути усиновлювачами. Особи, які не можуть бути усиновлювачами. Особи, які мають переважне перед іншими право на  усиновлення дитини. Облік дітей, які залишилися без батьківського  піклування і можуть бути усиновлені. Заборона посередницької, комерційної діяльності  щодо усиновлення дітей. Згода батьків на усиновлення дитини. Згода дитини на усиновлення. Усиновлення дитини без згоди батьків. Згода другого з подружжя на усиновлення дитини. Згода опікуна, піклувальника на усиновлення  дитини. Згода закладу охорони здоров'я або навчального  закладу на усиновлення дитини.  Заява про усиновлення дитини. Рішення суду про усиновлення. Момент здійснення усиновлення. Право на таємницю усиновлення. Право на приховання факту усиновлення від дитини, яка усиновлена. Забезпечення таємниці усиновлення. Право усиновлювача бути записаним матір'ю,  батьком дитини. Право усиновлювача на зміну відомостей про місце  народження та дату народження дитини. Зміна прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена. Правові наслідки усиновлення. Внесення змін до актового запису про народження  дитини, яка усиновлена. Збереження прав дитини, які вона мала до  усиновлення. Нагляд за дотриманням прав дитини, яка усиновлена. Недійсність усиновлення. Правові наслідки визнання усиновлення недійсним. Скасування усиновлення. Правові наслідки скасування усиновлення. Особи, які мають право на звернення до суду з  позовом про скасування усиновлення або визнання  усиновлення недійсним. Порядок поновлення актового запису про народження у разі визнання усиновлення недійсним або скасування усиновлення. Позбавлення усиновлювача батьківських прав.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: усиновлення, особа, яка може бути усиновленою, усиновлювач, умови усиновлення, скасування усиновлення, недійсність усиновлення, таємниця усиновлення.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.

ТЕМА 44. Опіка, піклування та патронат над дітьми.

Стислий зміст теми. Опіка та піклування над дітьми. Діти, над якими встановлюється опіка, піклування. Особа, яка може бути опікуном, піклувальником  дитини. Опіка та піклування над дитиною, яка проживає у  дитячому закладі або закладі охорони здоров'я. Контроль органу опіки та піклування за дотриманням прав дитини, над якою встановлено опіку або піклування. Права дитини, над якою встановлено опіку або  піклування. Права дитини, яка залишилася без піклування  батьків і проживає у дитячому закладі або  закладі охорони здоров'я. Права та обов'язки опікуна, піклувальника щодо  дитини. Припинення опіки, піклування над дитиною. Звільнення опікуна та піклувальника дитини від їх обов'язків. Патронат над дітьми. Договір про патронат. Згода дитини на проживання у сім'ї патронатного вихователя. Плата за виховання дитини.

Роль і значеня теми зумовлена тим, що сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини, що виникають зі шлюбу, споріднення, усиновлення та взяття дітей на виховання. Це обумовлено як вдосконаленням системи українського сімейного законодавства, так й підвищеною увагою держави до питань сім'ї, материнства, батьківства та дитинства.  

Ключові слова: батьківське піклування, дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, опіка, піклування, патронат, патронатний вихователь, прийомна сім'я, прийомні батьки, прийомні діти, дитячий будинок сімейного типу, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного  типу, вихованці дитячого будинку сімейного  типу.

        Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати сімейного права, опанувати інструментарій сімейного права.

Уміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання сімейно-правових засобів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.; 1.2.9.; 1.2.10.; 1.2.15.; 1.2.16.; 1.2.17.; 1.2.18.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.7.; 1.4.10; 1.4.11.; 1.4.12.


4. Структура навчальної дисципліни

№ теми

Назви розділів і тем

Всього годин

Кількість годин
за видами занять

Самост.р. / індив.р.

Використання
ТЗН та інших дидактичних засобів

Взаємозв'язок
з іншими
дисциплінами

З викладачем

Всього

Лекцій

Семінарів

Практичн.

1

Цивільне право в системі права України. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

2

Джерела цивільного права. Поняття та система цивільного законодавства.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

3

Цивільні правовідносини. Здійснення та захист цивільних прав.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

4

Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин.

 

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

5

Юридичні особи і держава як суб’єкти цивільних правовідносин.

 

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

6

Види юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб.

 

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

7

Об’єкти цивільних правовідносин. Цінні папери як об’єкти цивільних правовідносин.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

8

Правочини як підстава виникнення, зміни або припинення цивільних правовідносин.

 

 

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

9

Особисті немайнові права фізичної особи.

 

 

 

Конституційне право

10

Строки та терміни. Позовна давність.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

11

Представництво та довіреність.

 

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

12

Цивільно-правова відповідальність.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

13

Загальні положення про право власності. Право спільної власності.

 

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

14

Захист права власності. Володіння і інші речові права.

 

 

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

15

Право інтелектуальної власності.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

16

Загальні положення спадкового права.

 

 

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

17

Спадкування за законом.

 

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

18

Спадкування за заповітом.

мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

19

Зобов’язання. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Припинення зобов’язань.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

20

Цивільно-правові договори: поняття, зміст, порядок укладання.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

21

Договори про передачу майна у власність

Мультимедійна презентація, судові рішення

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

22

Договори про передачу майна у користування

Мультимедійна презентація, судові рішення

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

23

Договори з виконання робіт. Договір підряду. Види договорів з виконання робіт.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

24

Загальні положення про договори з надання послуг. Договори перевезення. Договори транспортного експедирування.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

25

Договір зберігання. Договір страхування.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

26

Договір доручення. Договір комісії. Договір управління майном.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

27

Договори з надання фінансових послуг: кредитний, позики, банківського вкладу, банківського рахунку, факторингу.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

28

Правове регулювання розрахунків

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

29

Договори про спільну діяльність. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

30

Договір комерційної концесії.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

31

Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу та за результатами  конкурсу. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення. Зобов’язання, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Зобов’язання, що виникають у зв’язку з рятуванням майна фізичної або юридичної особи. Зобов’язання по усуненню загрози життю, здоров’ю і майну фізичної особи або майну юридичної особи.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

32

Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відшкодування шкоди, завданої при самозахисті. Відповідальність за шкоду, завдану працівником. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

 

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

33

Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи.

 

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

34

Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права, господарське право

35

Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Право на відшкодування моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

36 

Загальні положення сімейного права. Сімейні правовідносини.

Мультимедійна презентація 

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

37 

Шлюб. Порядок укладання та припинення шлюбу.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

38

Недійсність шлюбу.

Мультимедійна презентація

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

39

Особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

40

Права та обов’язки подружжя по утриманню.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

41

Визначення походження дітей.

Основи римського цивільного права,  теорія держави і права

42

Особисті немайнові та майнові права та обов’язки батьків та дітей.

Римське право, Конст право України 

43

Усиновлення.

Мультимедійна презентація, судові рішення

Римське право, Конст право України 

44

Опіка, піклування та патронат над дітьми.

Мультимедійна презентація, судові рішення

Римське право, Конст право України 

Усього разом

12

12

12

Курсова робота

Конторольна робота

 

Форма підсумкового контролю

Екзамен

 

 


  1.  Теми семінарських занять

ТЕМА 1. Цивільне право в системі права України. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна. 

Семінарське заняття № 1- 2 год.

План:

  1.  Багатозначність терміну «цивільне право». Співвідношення публічного та приватного права. Цивільне право як приватне право.
  2.  Предмет метод цивільно-правового регулювання суспільних відносин.
  3.  Метод цивільно-правового регулювання суспільних відносин.

Питання для перевірки якості знань:

  1.  Принципи цивільного права. Функції цивільного права.
  2.  Система цивільного права. Співвідношення цивільного права з іншими галузями права.
  3.  Місце цивільного права в системі галузей права. Відмежування цивільного права від інших галузей права.
  4.  Цивільне право як наука і як навчальна дисципліна. Предмет науки цивільного права. Методи науки цивільного права.
  5.  Загальна характеристика цивільного права зарубіжних країн.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: «цивільне право як галузь права», «цивільне право як наука», «цивільне право як навчальна дисципліна», «цивільне право як галузь законодавства», «приватне право», «предмет цивільного права», «майнові відносини», «особисті немайнові відносини», «диспозитивний метод», «принципи цивільного права», «система цивільного права», «пандектна система».

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Завдання 1

До яких з названих нижче відносин можна застосувати норми цивільного права:

  1.  відносини між банком та вкладником з приводу зберігання грошових коштів;
  2.  відносини з приводу користування послугами мобільного звязку;
  3.  відносини між підприємцем та митником з приводу сплати митних зборів;
  4.  відносини з приводу користування комунальними послугами;

Завдання 2

ДПІ району за порушення терміну сплати податків надіслала позов про стягнення не сплачених у встановлений термін податків і штрафу до підприємця Д.

Заперечуючи вимоги позову, Д. вказав на те, що позивачем пропущено річний строк позовної давності, встановлений ст. 258 ЦК України і потрібний для заяви вимог про стягнення штрафних санкцій у вигляді неустойки.

Дати оцінку доводам відповідача. Визначити норми, які можна застосувати при вирішенні спору. Вирішити справу. Скласти мотивований висновок.

Завдання 3

У травні 2004 року Б., який зареєстрований підприємцем, передчасно пішов з життя. У квітні 2005 року ДПІ району вдові Б.− спадкоємиці його майна, був заявлений позов про стягнення з неї податків, не внесених Б. за 1-й квартал 2003 року в сумі 1200 гривень та штрафу за неподання податкової декларації за 2003 рік у сумі 34 грн.

Відповідач не заперечила проти позовних вимог, посилаючись на те, що протягом 6 місяців після смерті Б. позивач, на порушення вимог ст. 1281 ЦК України, не заявив про свої вимоги, у зв’язку з чим втратив право на задоволення позову і стягнення з неї вказаної суми.

Чи можливо застосувати  у вказаному випадку норми ЦК України? Як слід вирішити справу? Скласти мотивований висновок у справі.

ТЕМА 39. Особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя

Семінарське заняття № 2– 2 год.

План

  1.  Особисті немайнові права та обов’язки дружини та чоловіка.
  2.  Здійснення права спільної сумісної власності після  розірвання шлюбу. Накладення стягнення на майно, що є об'єктом права  спільної сумісної власності подружжя.
  3.  Поділ майна подружжя. Право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права  спільної сумісної власності подружжя. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності.
  4.  Право на майно жінки та чоловіка, які проживають  однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між  собою.
  5.  Поняття шлюбного договору. Право на укладення шлюбного договору.
  6.  Зміст та форма шлюбного договору.

Задача 1.

Громадянка Рагозина звернулася до суду з позовом до громадянина Рагозина про розлучення і поділ спільного майна. Розглядаючи питання щодо майна, суд установив, що на ім'я Рагозина в Ощадбанку є внесок у сумі 6 тис. гривень. Оскільки Рагозина в позовній заяві не просила розділити цей внесок, суд у рішенні про розірвання шлюбу подальшу долю внеску не визначив.

  1.  Дайте правову оцінку рішення суду в частині поділу майна.
  2.   Поясніть, чи може суд розділити внесок між ними?

Задача 2.

Громадянка Тиха звернулася за допомогою у юридичну консультацію. На прийомі вона розповіла наступне. Її чоловік з яким вона прожила 10 років помер. Шлюб вони в РАЦС не реєстрували, тому що вважали це порожньою формальністю, але жили дружно, господарювали.

Обидва добре заробляли і за час спільного життя придбали багато коштовних речей, у тому числі двохкімнатную квартиру, земельну ділянку, цінні папери (акції, облігації). На ім'я чоловіка в банку був внесений внесок, що поповнювався за рахунок їхніх загальних коштів. Тиха була впевнена, що після смерті чоловіка вона залишається його єдиною спадкоємницею. Однак, як з’ясувалося, заповіту чоловік не залишив.

Вона знала, що померлий був колись одружений на громадянці Ломакиній, шлюб з нею не розривав, але вже багато років не жив з нею, а тепер Ломакіна претендує на одержання спадщини. У зв'язку виниклою ситуацією громадянка Тиха сподівається на допомогу юридичної консультації.

  1.  З посиланнями на нормативно-правові акти проаналізуйте викладені вище обставини.
  2.  Яку відповідь Ви б дали громадянці Тихій?

Задача 3.

Никоненко звернулась до суду з позовом на свого чоловіка про поділ майна. Позивачка зазначала, що автомобіль, який відповідач придбав до реєстрації шлюбу, був старий і на його ремонт було витрачено коштів значно більше, ніж він коштував на час придбання. Тому його слід визнати спільною сумісною власністю подружжя і включити до поділу. Відмовивши в позові, суд виходив з того, що автомобіль належав відповідачу до укладення шлюбу, а тому є його особистою власністю і поділу не підлягає.

Дайте аналіз судового рішення

Задача  4

Гр-ка Василенко та її чоловік – гр. Шемшуков, які проживають у шлюбі протягом 8 років і мають двох малолітніх дітей (трьох та шести років), звернулися до нотаріуса з проханням посвідчити їх шлюбний договір. Сторони бажають внести до цього договору такі умови:

а) усе нерухоме майно, яке буде подаровано кожному з них протягом перших п'яти років після укладення шлюбного договору, буде належати їм на праві спільної сумісної власності;

б) Василенко передає у спільну сумісну власність подружжя автомобіль "Мерседес", який належить їй на праві приватної власності;

в) Василенко відмовляється на майбутнє від пред'явлення до свого чоловіка вимог, щодо утримання їх малолітніх дітей;

г) Шемшуков бере на себе обов'язок надати у користування дружини та дітей житловий будинок, розташований на березі Чорного моря, який належить йому на праві приватної власності;

ґ) Шемшуков зобов'язується також надати матері своєї дружини - гр-ці Онтошко право проживати в належній йому на праві власності квартирі в м. Тернопіль протягом усього її життя;

д) Шемшуков зобов'язується не претендувати на майно, що є спільною сумісною власністю подружжя у разі його поділу;

є) Василенко зобов'язується не вступати у новий шлюб поки їх діти не досягнуть повноліття.

Нотаріус відмовився посвідчити цей договір у зв'язку з тим, що деякі його умови не відповідають вимогам закону.

Чи правильно вчинив нотаріус?

Складіть проект шлюбного договору.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: Особисті немайнові права та обов’язки дружини та чоловіка. Право на материнство. Право на батьківство. Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності. Право дружини та чоловіка на фізичний та духовний розвиток. Право дружини та чоловіка на зміну прізвища. Право дружини та чоловіка на особисту свободу. Поділ майна подружжя. Право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права  спільної сумісної власності подружжя. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності.

    Рекомендована література до Теми 39: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

6.Практичні завдання навчальним планом не передбачені

7. Завдання для самостійної роботи

ТЕМА 1. Цивільне право в системі права України. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна.

  1.  Цивільне право й економіка.
  2.  Предмет науки цивільного права. Методи дослідження цивільно-правових явищ. Взаємодія науки цивільного права з іншими галузями правознавства. Історія розвитку науки цивільного права. Цивільне право як навчальна дисципліна. Основні задачі навчального курсу цивільного права.
  3.  Предмет цивільного та торгового права зарубіжних країн. Порівняльно-правовий аналіз зарубіжного цивільного права. Джерела цивільного і торгового права зарубіжних країн. Дуалістична система приватного права. Публічне та приватне право. Метод правового регулювання цивільних та торгових відносин. Системи цивільного права деяких зарубіжних країн.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 2. Джерела цивільного права. Поняття та система цивільного законодавства. Цивільні правовідносини

  1.  Співвідношення цивільного законодавства з іншими галузями законодавства (господарським, сімейним, трудовим, житловим, митним тощо).
  2.  Значення судової й господарської практики в удосконалюванні, тлумаченні та застосуванні цивільного законодавства. Рішення Конституційного Суду України.
  3.  Особливості законодавчої техніки. Структура Цивільного Кодексу України. Кодификація й інші форми систематизації цивільного законодавства.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 3. Здійснення та захист цивільних прав.

  1.  Поняття, зміст і види суб'єктивних цивільних прав та обов'язків. Суб'єкти цивільних правовідносин. Поняття цивільної правосуб'єктності, її зміст. Об'єкти цивільних правовідносин. Принципи й гарантії здійснення прав і виконання обов'язків у цивільному праві.
  2.  Засоби здійснення цивільних прав і виконання цивільних обов'язків. Антимонопольні заборони і правила про неприпустимість недобросовісної конкуренції як різновиду межі здійснення цивільних прав.
  3.  Органи держави, що здійснюють захист цивільних прав. Посилення ролі судового захисту цивільних прав.
  4.  Поняття й види мір правоохоронного характеру, застосовуваних до порушника цивільних прав компетентними державними органами. Державно-примусові міри превентивного (попереджувального) характеру. Цивільно-правові санкції як міри юридичної відповідальності.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 4. Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин.

  1.  Виникнення й припинення правоздатності.
  2.  Порядок здійснення цивільних прав і обов'язків за неповнолітніх, недієздатних і обмежено дієздатних фізичних осіб. Опіка та піклування. Фізична особа - підприємець.
  3.  Відмінність оголошення фізичної особи померлою від встановлення факту смерті.
  4.  Поняття, види і цивільно-правове значення актів цивільного стану.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 5. Юридичні особи і держава як суб’єкти цивільних правовідносин.

  1.  Вчення про юридичну особу в науці цивільного права.
  2.  Державна реєстрація юридичних осіб. Установчі документи юридичної особи.
  3.  Банкрутство юридичних осіб.
  4.  Поняття, зміст й особливості цивільної правосуб'єктності держави, Автономної Республіки Крим та територіальних громад. Органи, уповноважені державою на участь у цивільних правовідносинах від її імені. Випадки і порядок участі держави, Автономної Республіки Крим та територіальних громад у якості суб'єктів цивільних правовідносин у внутрішньому й зовнішньому цивільному обороті.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 6. Види юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб

  1.  Кооперативи і їх спілки.
  2.  Підприємства та їх види. Казенне підприємство.
  3.  Об'єднання підприємств та їх види.  
  4.  Колективні сільськогосподарські підприємства. Селянські (фермерські) господарства.
  5.  Об'єднання громадян, релігійні організації як юридичні особи.
  6.  Громадські фонди. Споживчі кооперативи.
  7.  Державні  установи.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 7. Об’єкти цивільних правовідносин. Цінні папери як об’єкти цивільних правовідносин. 

  1.  Окремі види речей і особливості їхнього цивільно-правового режиму.
  2.  Нематеріальні блага як об'єкти цивільних правовідносин.
  3.  Результат роботи та послуги як об'єкт цивільних правовідносин.
  4.  Результати творчої діяльності як об'єкти цивільних правовідносин. Інформація як об'єкт цивільних правовідносин.
  5.  Облігація. Чек. Вексель. Акція. Коносамент. Ощадний сертифікат банку. Казначейське зобов'язання держави. Приватизаційні папери.
  6.  Поняття й особливості цивільно-правового режиму валютних цінностей.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 8. Правочини як підстава виникнення, зміни або припинення цивільних правовідносин.

  1.  Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин. Поняття юридичних фактів. Види юридичних фактів. Юридичні факти - дії. Юридичні вчинки. Неправомірні дії. Юридичні факти – події. Юридичні склади. Виникнення цивільних правовідносин, не передбачених цивільним законодавством.
  2.  Односторонні, двосторонні і багатосторонні правочини. Консенсуальні і реальні правочини. Оплатні та безоплатні правочини. Абстрактні та каузальні правочини. Умовні правочини, їх види. Фідуціарні правочини. Значення правочинів.
  3.  Тлумачення змісту правочину. Відмова від правочину.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 9. Особисті немайнові права фізичної особи.

  1.  Конституція України про особисті немайнові права і свободи людини й громадянина.
  2.  Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування людини, їх види.
  3.  Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття людини, їх види.
  4.  Честь, гідність і ділова репутація як об'єкти цивільно-правового захисту. Поняття й зміст права на захист честі, гідності і ділової репутації. Умови й наслідки задоволення позову про захист честі, гідності і ділової репутації. Відмінність неправдивих відомостей, поширених про особу від обмови і дифамації. Сторони в справах про захист честі, гідності і ділової репутації. Засоби відновлення честі, гідності і ділової репутації.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 10. Строки та терміни. Позовна давність.

  1.  Строки виникнення й здійснення цивільних прав. Присікальні, гарантійні, претензійні строки в цивільному праві. Строки виконання цивільно-правових обов'язків.
  2.  Обчислення строків у цивільному праві. Початок і закінчення перебігу строків. Порядок вчинення дій в останній день строку. Спеціальні правила про обчислення строків.
  3.  Зупинення, переривання та поновлення строків позовної давності.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 11. Представництво та довіреність.

  1.  Відрізнення представництва від спільних правовідносин: діяльності брокера, посередника, комісіонера, рукоприкладача.
  2.  Вчинення правочинів представником та їх правові наслідки. Вчинення правочинів з перевищенням повноважень.
  3.  Припинення представництва за довіреністю. Наслідки припинення довіреності. Відмова представника від вчинення дій, які були визначені довіреністю.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 12. Цивільно-правова відповідальність.

  1.  Випадки відповідальності незалежно від вини і за дії третіх осіб (за чужу вину) у цивільному праві.
  2.  Особливості цивільно-правової відповідальності за невиконання або неналежне виконання грошових зобов'язань.
  3.  Підстави звільнення від цивільно-правової відповідальності. Поняття й значення випадку і непереборної сили (форс-мажор).

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 13. Загальні положення про право власності. Право спільної власності.

  1.  Індивідуальне присвоєння і його правові форми. Поняття та види права приватної власності. Суб'єкти права приватної власності. Підстави виникнення права приватної власності фізичних та юридичних осіб. Приватизація житла, земельних ділянок, майна державних підприємств як підстави виникнення права приватної власності.
  2.  Об'єкти права приватної власності. Обмеження в придбанні окремих видів об'єктів у власність фізичних або юридичних осіб. Здійснення права приватної власності. Право власності на житло. Право власності на земельну ділянку. Захист прав власника при вилученні земельної ділянки, на якої розташоване майно, що йому належить.
  3.  Право власності фізичних осіб, що займаються підприємницькою діяльністю. Правове регулювання приватного підприємництва. Правовий режим селянського господарства. Право власності окремих видів юридичних осіб: господарських товариств, кооперативів, громадських об’єднань тощо.
  4.  Поняття права власності держави. Суб'єкти та об'єкти права власності держави. Державна Скарбниця. Особливі підстави виникнення права власності держави. Податки та інші збори. Поняття й підстави проведення націоналізації, реквізиції й конфіскації майна. Безгосподарне майно. Виникнення права державної власності при здійсненні діяльності митними органами України. Особливості здійснення й припинення права власності держави. Правові форми роздержавлення (приватизації) приналежній державі майна. Розмежування відповідальності суб'єктів права державної власності.
  5.  Поняття права комунальної власності. Суб'єкти, об'єкти й підстави виникнення права комунальної власності.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 14. Захист права власності. Володіння і інші речові права

  1.  Суб’єкти права володіння чужим майном. Підстави виникнення  та припинення права володіння. Поняття користування чужим майном. Поняття, види сервітуту. Встановлення, зміст та припинення сервітуту.
  2.  Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис). Право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій).
  3.  Речові права юридичних осіб по використанню майна власника. Право повного господарського відання й право оперативного управління майном власника.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 15. Право інтелектуальної власності.

  1.  Підстави виникнення прав інтелектуальної власності.
  2.  Види особистих немайнових та майнових прав інтелектуальної власності. Строк чинності прав інтелектуальної власності.
  3.  Використання об’єкта права інтелектуальної власності. Передання майнових прав інтелектуальної власності.
  4.  Здійснення прав інтелектуальної власності на об’єкт, який належить кільком особам.
  5.  Права інтелектуальної власності на об’єкти, створені у зв’язку з виконанням трудового договору та за замовленням.
  6.  Наслідки порушення права інтелектуальної власності. Захист інтелектуальної власності в Україні на сучасному етапі.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 16. Загальні положення спадкового права

  1.  Генеза спадкового права.
  2.  Виконання заповіту. Право заповідача на призначення виконавця заповіту. Призначення виконавця заповіту за ініціативою спадкоємців. Призначення виконавця заповіту нотаріусом. Згода особи на призначення її виконавцем заповіту.
  3.  Повноваження виконавця заповіту. Право виконавця заповіту на плату за виконання своїх повноважень. Контроль за виконанням заповіту. Право на оскарження дій виконавця заповіту.
  4.  Строк чинності повноважень виконавця заповіту. Право виконавця заповіту на відмову від здійснення своїх повноважень.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 17. Спадкування за законом  

  1.  Оформлення права на спадщину. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину. Обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно.
  2.  Строк видачі свідоцтва про право на спадщину. Державна реєстрація права на спадщину. Внесення змін до свідоцтва про право на спадщину.
  3.  Визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

ТЕМА 18. Спадкування за заповітом

  1.  Поняття спадкового договору. Сторони у спадковому договорі. Форма спадкового договору.
  2.  Обов'язки набувача у спадковому договорі. Особливості спадкового договору з участю подружжя.
  3.  Забезпечення виконання спадкового договору. Розірвання спадкового договору.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

Тема 19. «Зобов’язання. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Припинення зобов’язань».

1. Особливості застосування іпотеки як способу забезпечення виконання зобов’язань.

2. Закон України «Про іпотеку», Закон України «Про заставу».

Рекомендована література до Теми 1: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 20. «Цивільно-правові договори: поняття, зміст, порядок укладання».

          1. Порядок укладання договорів на біржах.

          2. Порядок укладання договорів на аукціонах.

          3. Порядок укладання господарських договорів.

Рекомендована література до Теми 2: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

 

Тема 21. «Договори про передачу майна у власність.»

1. Договір купівлі-продажу в процесі приватизації.

2. Організаційно-правові основи торговельної діяльності.

  3. Договір постачання газу населенню.

  4. Договір постачання газу юридичним особам.

Контрольні завдання для перевірки засвоєння матеріалу:

Хто може бути сторонами в договорі купівлі-продажу?

Що є істотними умовами договору купівлі-продажу?

В якій формі може бути вчинений договір купівлі-продажу?

З якого моменту у покупця виникає право власності на придбане майно?

Які особливості вчинення договорів купівлі-продажу нерухомого майна?

Які права і обов'язки мають сторони за договором купівлі-продажу?

Рекомендована література до Теми 3: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 22. «Договори про передачу майна у користування»

1. Поняття, правова характеристика договору прокату.

2.Права та обов’язки сторін в договорі прокату.

3. Особливості оренди державного то комунального майна.

4. Види житла та житлового фонду.

       5.Закон України «Про фінансовий лізинг».

Рекомендована література до Теми 4: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 23. «Договори з виконання робіт.»

1. Відповідальність сторін за договором підряду.

2. Договір побутового підряду.

3. Поняття договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Контрольні завдання для перевірки засвоєння матеріалу:

1. Чим відрізняється договір підряду від трудового договору, договорів купівлі-продажу, постачання?

2. Що є предметом договору підряду?

3. Як встановлюється ціна і строк за договором побутового підряду?

4. Який порядок укладання договору будівельного підряду?

5. З чого складається кошторис?

6. Які функції виконує генеральний підрядчик?

7. Які строки пред'явлення позову щодо виявлених у роботі недоліків?

8. Які правові наслідки настають у разі, коли замовник своєчасно не з'явився щоб одержати річ за договором побутового підряду?

9. Що є предметом договорів на виконання проектних робіт, на виконання пошукових робіт?

10. В чому полягають особливості предмету договору на виконання науково-пошукових і дослідно-конструкторських робіт?

11. Які права і обов'язки мають сторони за договором про виконання науково-пошукових і дослідно-конструкторських робіт?

Рекомендована література до Теми 5: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 24. «Договори перевезення. Договори транспортного експедирування.»

  1.  Сторони за договором транспортного експедирування, їх права та обов’язки.
  2.  Підстави та межі відповідальності за порушення договору транспортного експедирування.
  3.  Розмежування договорів перевезення вантажів та транспортного експедирування.
  4.  Договір про надання охоронних послуг.
  5.  Договір про надання юридичних послуг.
  6.  Договір про надання медичних послуг.
  7.  Договір про надання туристичних послуг.

Контрольні запитання для перевірки якості знань:

1. Які існують види договорів перевезень та їх правове регулювання?

2. Що розуміється під договором перевезень вантажу, яка його характеристика, істотні умови?

3. Що розуміється під договором перевезень  пасажирів та багажу, яка його характеристика, істотні умови?

4.Що таке коносамент?

5. Як оформлюється договір перевезення на залізничному транспорті?

6. Як оформлюється договір перевезення на автомобільному транспорті?

7. Що таке міські, приміські, міжміські перевезення?

8. Які особливості перевезення вантажу і пасажирів на морському транспорті?

Рекомендована література до Теми 6: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 25. «Договір зберігання. Договір страхування».

Договір складського зберігання.

Права та обов’язки сторін за договором страхування.

Укладання договору страхування, зміст страхового полісу.

Відмова у виплаті страхового відшкодування

Рекомендована література до Теми 7: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 26. «Договір доручення. Договір комісії. Договір управління майном».

  1.  Сторони за договором доручення, їх права та обов’язки.
  2.  Договір комісії.
  3.  Поняття, предмет та правова характеристика договору управління майном.

Рекомендована література до Теми 8: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

 

МОДУЛЬ 3

Тема 27. «Договори з надання фінансових послуг».  

  •  Сторони за договором факторингу, їх права та обов’язки.
  •  Поняття, предмет та правова характеристика договору факторингу.

Рекомендована література до Теми 9: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 28. «Правове регулювання розрахунків».

Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків

Розрахунки за акредитивом.

Питання для самостійного вивчення

Сторони за договором транспортного експедирування, їх права та обов’язки.

Підстави та межі відповідальності за порушення договору транспортного експедирування.

Розмежування договорів перевезення вантажів та транспортного експедирування

Договір складського зберігання.

Права та обов’язки сторін за договором страхування.

Укладання договору страхування, зміст страхового поліса.

Відмова у виплаті страхового відшкодування.

Поняття, предмет та правова характеристика договору факторингу.

Сторони за договором факторингу, їх права та обов’язки.

Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків.

Рекомендована література до Теми 10: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 29. «Договори про спільну діяльність. Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності»

Поняття, предмет та правова характеристика засновницького договору

Сторони за засновницьким договором, їх права та обов’язки

3.  Види ліцензій на використання об’єкта права інтелектуальної власності

4. Поняття та види авторського договору

5. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Рекомендована література до Теми 11: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 30. «Договір концесії».

1. Особливі умови договору комерційної концесії.

2. Припинення договору комерційної концесії.

Проблеми комерційної концесії в Україні.

Рекомендована література до Теми 12: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 31. «Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу та за результатами  конкурсу. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення. Зобов’язання, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Зобов’язання, що виникають у зв’язку з рятуванням майна фізичної або юридичної особи. Зобов’язання по усуненню загрози життю, здоров’ю і майну фізичної особи або майну юридичної особи».

1. Публічна обіцянка нагороди за результатами  конкурсу.

2. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення.

Рекомендована література до Теми 13: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 32. «Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт). Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист. Відповідальність за шкоду, завдану працівником. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)».

1.Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкт).

2. Підстави цивільно-правової відповідальності

3. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

Рекомендована література до Теми 14: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 33. «Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи».

  1. Особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок смерті потерпілого.

   2. Порядок відшкодування шкоди, завданої здоров’ю фізичної особи внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я.

 Рекомендована література до Теми 15: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 34. «Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами».

1.Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади.

2.Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами.

3. Відповідальність за шкоду, заподіяну недієздатними, обмежено дієздатними особами.

Рекомендована література до Теми 16: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 35. «Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Право на відшкодування моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави».

1. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

2. Право на відшкодування моральної шкоди.

3. Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки.

Рекомендована література до Теми 17: 1.1.; 1.3.2.;2.2.-2.5.; 2.9.; 2.11.;2.12.; 3.4.; 3.5.; 3.9.; 3.13.; 4.1.-4.22.; 5.1.; 5.9.; 5.12.; 5.19.; 5.24.; 5.33.; 5.37.; 5.47.; 5.49.

Тема 36. «Загальні положення сімейного права. Сімейні правовідносини»

1. Теми рефератів:

1. Історичні форми сім'ї та шлюбу

2. Акти цивільного стану в сімейних правовідносинах

3. Підстави застосування до сімейних правовідносин цивільного законодавства, норм міжнародного права та іноземного сімейного права.

2. Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні запитання для перевірки якості знань:

Що розуміється під сімейним правом України та яке його значення?

Що розуміється під сім’єю за сімейним правом?

Що таке сімейні правовідносини та які їх елементи?

Що відноситься до актів цивільного стану?

Коли застосовується аналогія права та аналогія закону у сімейному праві?

Як співвідноситься сімейне законодавство з цивільним законодавством при регулюванні сімейних правовідносин?

Чи може звичай виступати джерелом сімейного права?

Які вам відомі строки у сімейному праві?

Яку роль відіграють органи опіки та піклування у сімейних правовідносинах

Рекомендована література до Теми 18: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 37. «Шлюб. Порядок укладання та припинення шлюбу»

1. Теми рефератів:

Особливості укладання шлюбу з особами, які знаходяться в місцях позбавлення волі.

2.  Юридичні особливості фактичних шлюбних відносин.

2. Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні  запитання для перевірки якості знань:

Що розуміється під шлюбом? Які ознаки шлюбу?

Хто має право на шлюб?

Які умови та порядок укладання шлюбу?

В яких випадках допускається зниження шлюбного віку? Хто вирішує питання про його зниження?

Хто такі наречені? Які правові наслідки розірвання заручин?

Які підстави та порядок припинення шлюбу в судовому порядку?

Назвіть підстави припинення шлюбу. Чи потрібна реєстрація припинення шлюбу в органах РАЦС у випадку смерті одного з подружжя?

Чим відрізняються поняття припинення шлюбу від розірвання шлюбу?

Які правові наслідки режиму окремого проживання подружжя?

Рекомендована література до Теми 19: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 38. «Недійсність шлюбу»

1. Накресліть схему:

Умови для укладання шлюбу та наслідки їх порушення.

Перешкоди до укладання шлюбу та наслідки їх порушення.

2. Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні  запитання для перевірки якості знань:

В яких випадках шлюб може бути визнаний недійсним?

Які правові наслідки настають у разі визнання шлюбу недійсним?

Хто має право звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним?

Що розуміють під фіктивним шлюбом?

Назвіть підстави для визнання шлюбу недійсним?

В яких випадках шлюб визнається неукладеним?

Які існують права добросовісного з подружжя у випадку визнання шлюбу недійсним?

Як змінюються правовідносини між батьками та дітьми у випадку визнання шлюбу недійсним?

Рекомендована література до Теми 20: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 39. «Особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя».

1. Накресліть схему:

Права і обов’язки подружжя.

2. Теми рефератів:

1. Поняття і зміст шлюбного договору.

2. Майнові відносини між подружжям.

3.Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні  запитання для перевірки якості знань:

Що є юридичною підставою для виникнення майнових і немайнових правовідносин між подружжям?

Назвіть види немайнових відносин між подружжям і дайте їм характеристику?

Дайте визначення майнових правовідносин між подружжям і назвіть їх види?

Який правовий режим спільної власності подружжя?

На вчинення яких правочинів одним з подружжя по розпорядженню майном, що є їх спільною власністю потрібно отримати нотаріально посвідчену згоду іншого подружжя?

Яке майно є власністю кожного з подружжя?

Дайте визначення речам індивідуального призначення?

В яких випадках відбувається поділ майна подружжя? Чи обов’язково підставою для цього повинно бути розлучення?

Як визначаються частки кожного з подружжя в майні, яким вони володіють на праві спільної власності?

У чому полягає обмеження свободи шлюбного договору?

Розкрийте зміст шлюбного контракту?

Яка відповідальність настає за порушення умов шлюбного договору одним з подружжя?

Рекомендована література до Теми 21: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 40. «Права та обов’язки подружжя по утриманню».

1. Теми рефератів:

1. Право на утримання жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.

2. Позбавлення права одного з подружжя на утримання.

2.Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні  запитання для перевірки якості знань:

1. Які підстави виникнення права одного з подружжя на утримання?

2. Які підстави виникнення права одного з колишніх подружжя на утримання після розірвання шлюбу.

3. Які правила визначення розміру аліментів одному з подружжя?

4. Які підстави для припинення, позбавлення та обмеження строком права на утримання?

5. Які існують норми, що визначають право утримання того з батьків, з ким проживає дитина?

6. Який правовий режим договірного порядку утримання одному із подружжя?

Рекомендована література до Теми 22: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 41. «Визначення походження дітей»

1. Теми рефератів:

Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.

2. Встановлення факту батьківства або материнства за рішенням суду.

2.Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні питання для перевірки якості знань:

Визначення походження дитини від батька, матері при штучному заплідненні та імплантації зародка.

Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають шлюбі між собою.

Визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір’ю.

Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою.

Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.

Визначення материнства за рішенням суду.

11.Встановлення факту материнства за рішенням суду.

Запис подружжя батьками дитини.

Реєстрація визнання батьківства, материнства. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене.

Оспорювання батьківства особою, яка записана батьком дитини.

Оспорювання батьківства після смерті особи, яка записана батьком дитини.

Право матері на оспорювання батьківства свого чоловіка.

Спір про материнство. Оспорювання батьківства, материнства особи, яка сплачує аліменти за рішенням суду.

Рекомендована література до Теми 23: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 42. «Особисті немайнові та майнові права та обов’язки батьків та дітей»

1. Теми рефератів:

Аліментні обов’язки повнолітніх дітей

Відповідальність за ухилення від сплати аліментів.

2. Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні запитання для перевірки якості знань:

Що є підставами для виникнення прав і обов’язків батьків і дітей?

Які правові наслідки позбавлення батьківських прав?

Яким чином реалізується право дитини на прізвища, ім’я і по батькові?

Який порядок зміни прізвища, імені і по батькові?

Назвіть майнові права дитини і розкрийте їх зміст?

Нормами якого права регулюються відносини між батьками і дітьми щодо майна яким вони володіють на праві спільної власності?

Які права і обов’язки мають батьки щодо своїх дітей?

Як і в якому розмірі стягуються аліменти з батьків на неповнолітніх дітей?

Які підстави повинні бути для припинення аліментних зобов’язань?

Які підстави повинні бути для стягнення аліментів з повнолітніх сестер і братів на утримання їх неповнолітніх сестер і братів; діда та баби на утримання їх неповнолітніх онуків; повнолітніх онуків на утримання діда та баби; повнолітніх пасинків на утримання їх вітчима та мачухи?

Рекомендована література до Теми 24: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 43. «Усиновлення»

1. Теми рефератів:

Правові наслідки усиновлення дитини.

Особливості усиновлення дітей іноземними громадянами.

2. Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні запитання для перевірки якості знань:

Що розуміється під усиновленням?

Чим обумовлені встановлені законом обмеження щодо усиновлення дітей іноземними громадянами і особами без громадянства?

Які правові наслідки усиновлення дитини?

Який порядок обліку дітей, які підлягають усиновленню та осіб, які бажають усиновити дитину?

Які вимоги пред’являються законом до особи усиновлювача?

Які підстави скасування усиновлення?

Особа, яка може бути усиновленої.

Особи, які не можуть бути усиновлювачами.

Особи, які мають переважне перед іншими право на усиновлення дитини.

Заборона посередницької, комерційної діяльності щодо усиновлення дітей.

Згода батьків на усиновлення дитини.

Зміна прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена.

Недійсність усиновлення. Правові наслідки визнання усиновлення недійсним.

Рекомендована література до Теми 25: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

Тема 44. «Опіка, піклування та патронат над дітьми»

1. Теми рефератів:

Опіка та піклування над дітьми, які знаходяться у дитячому закладі або закладі охорони здоров’я.

Поняття та зміст договору про патронат.

2. Опрацювати нормативно-правові акти, навчальну та наукову літератури з теми та надати письмові відповіді на контрольні питання для перевірки якості знань:

Опіка та піклування над дітьми.

Діти, над якими встановлюється опіка, піклування.

Особа, яка може бути опікуном, піклувальником дитини.

Опіка та піклування над дитиною, яка проживає в дитячому закладі або закладі охорони здоров’я.

Контроль органу опіки та піклування за дотриманням прав дитини, над якою встановлено опіку або піклування.

Права дитини, над якою встановлено опіку або піклування.

Права дитини, яка залишилася без піклування батьків і проживає у дитячому закладі або закладі охорони здоров’я.

Права та обов’язки опікуна, піклувальника щодо дитини.

Припинення опіки, піклування над дитиною.

Звільнення опікуна та піклувальника дитини від їх обов’язків.

Патронат над дітьми.

Договір про патронат.

Згода дитини на проживання у сім’ї патронатного вихователя.

Плата за виховання дитини.

Обов’язки патронатного вихователя.

Припинення договору пор патронат.

Рекомендована література до Теми 26: 1.1.; 1.2.5.; 1.2.8.-1.2.10.; 1.2.14.- 1.2.19.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.22.; 1.4.7.; 1.4.10.-1.4.12.; 1.5.1.;1.5.5.; 2.6.; 3.7.; 4.12.; 5.55.

8. Індивідуальні завдання

ТЕМА 1. Цивільне право в системі права України. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна.

Завдання 1

До яких з названих нижче відносин можна застосувати норми цивільного права:

  1.  відносини щодо поширення деталей особистого життя людини;
  2.  відносини щодо використання торговельної марки;
  3.  відносини з приводу отримання заробітної плати за допомогою пластикової картки;
  4.  відносини щодо навчання в ДДУВС за контрактом;
  5.  відносини з приводу використання програмного забезпечення;
  6.  відносини з приводу зберігання речей у гардеробі;
  7.  відносини з приводу зміни імені особи;
  8.  відносини з приводу володіння житловим будинком;
  9.  відносини з приводу відшкодування збитків від  стихійного лиха;
  10.  відносини з приводу відшкодування збитків від  залиття квартири сусідями з верхнього поверху;
  11.  відносини з приводу штучного переривання вагітності;
  12.  відносини підприємця та податкової інспекції з приводу термінів та розмірів сплати податків;
  13.  відносини з приводу незаконного списання податковою інспекцією грошових коштів з розрахункового рахунка юридичної особи;
  14.  відносини підприємства та його робітника (водія), який пошкодив автомобіль юридичної особи;
  15.  відносини подружжя з приводу поділу спільного майна,  придбаного під час шлюбу;
  16.  відносини подружжя з приводу дарування автомобіля;
  17.  відносини пасажира та залізниці з приводу проїзду в потягу;
  18.  відносини засновників акціонерного товариства;
  19.  відносини між спадкоємцями з приводу спадкування майна.

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 2. Джерела цивільного права. Поняття та система цивільного законодавства. Цивільні правовідносини.

Завдання 1

Наведіть 3−4 приклади кожного виду нормативно-правових актів, що регулюють цивільно-правові відносини, виходячи з їх класифікації за юридичною силою. Знайдіть рішення Конституційного Суду щодо тлумачення норм, що регулюють цивільно-правові відносини. Наведіть  3-4 приклади постанов Пленуму Верховного Суду України з питань розгляду цивільно-правових спорів.

Завдання 2

Миронов пред'явив позов до готелю "Владлена" про стягнення вартості пальто, костюма та електробритви, які було викрадено у нього під час проживання у готелі. Готель заперечував проти позову, посилаючись на те, що Миронов знаходився у загальному номері і відповідно з розпорядженням адміністрації готелю повинен був здати свої речі у камеру зберігання, яка працює цілодобово. У зазначеному розпорядженні говориться також, що адміністрація не несе відповідальності за зникнення з номерів готелю речей, що не були здані до камери зберігання. Це розпорядження висить у готелі на видному місці, і Миронов не міг не знати про встановлені у готелі правила. Адвокат Миронова звернув увагу суду на те, що розпорядження адміністрації готелю не нормативний акт та не відповідає статті 975 Цивільного кодексу України, відповідно до якої готель відповідає за збереження речей, що знаходяться у відведеному для проживання приміщенні.

Представник готелю посилався в свою чергу на п. 31 Правил проживання у готелях міста, затверджених міським головою, в якому сказано, що готель не відповідає за втрату речей, які не були здані на зберігання.

Яке рішення повинен винести суд? Що таке юридична сила закону, в чому її практичне значення?

Завдання 3

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 4

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 3. Здійснення та захист цивільних прав.

Завдання 1 

Проаналізуйте, в яких нормах цивільного законодавства відображені принципи здійснення цивільних прав. Наведіть приклади.

Завдання 2

Які засоби та форми захисту суб’єктивних цивільних прав застосовуються в таких випадках:

  •  Судове рішення про повернення боргу від ТОВ “Лідія” не може бути виконано у зв’язку з відсутністю коштів для оплати на рахунку ТОВ.
  •  Порушення покупцем умов договору поставки в частині розрахунків за поставлену продукцію.
  •  Спричинення шкоди, заподіяної в стані необхідної оборони.
  •  Повернення у володіння власника (віндикація) речі, яка була в нього вкрадена, а зараз знаходиться у добросовісного набувача, який не знав і не повинен був знати, що придбав крадену річ.
  •  Порушення права на честь та гідність особи шляхом розповсюдження неправдивих відомостей, які ганьблять цю особу.
  •  Особа загинула під час пожежі на очах у свідків, але отримати свідоцтво про смерть неможливо, тому що тіла немає.
  •  Укладення правочину особою, яка не досягла 14-річного віку.
  •  Встановлення сигналізації на автомобіль для запобігання крадіжки.
  •  Після прийняття спадщини між спадкоємцями виник спір щодо поділу спадкового майна.
  •  До дільничного інспектора звернулась громадянка Кунц із заявою, що її квартиру залили водою сусіди, в результаті чого необхідно провести ремонт кухні і коридору. Інспектор у прийнятті заяви відмовив.

Завдання 3

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 4

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 4. Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин.

Завдання 1

Отримавши інформацію про те, що приватний нотаріус                        м. Дніпропетровська Волошина є засновником товариства з обмеженою відповідальністю «Меркурій» та уклала трудовий договір з  цим ТОВ про надання юридичних послуг, прокурор району висунув вимогу про звільнення приватного нотаріуса з товариства. В акті прокурорського реагування зазначалося, що Закон України «Про нотаріат» забороняє нотаріусам, окрім основної роботи, займатися ще й підприємницькою діяльністю.

Чи має місце в даному випадку обмеження правоздатності нотаріусів щодо можливості займатися підприємницькою діяльністю? Дайте характеристику спеціального правового статусу. Чи обґрунтованою є вимога прокурора?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 5. Юридичні особи і держава як суб’єкти цивільних правовідносин.

Завдання 1

Макіївське комерційно-виробниче підприємство «Вимпел» протягом восьми місяців не могло оплатити рахунки за поставлену продукцію. Його керівництво посилалося на те, що кошти не надійшли від його боржника, який виявився фіктивною фірмою, а керівництво її виїхало за межі України. Відповідно кримінальна справа знаходиться в процесі розслідування. Донецький господарський суд відповідно до заяв кредиторів «Вимпела» дав оголошення щодо порушення справи про визнання його банкрутом Керівництво «Вимпела», у відповідь на публікацію, вказало, що при скрутному фінансовому становищі підприємство працює і випускає продукцію, а публікація підірвала його репутацію. Окрім цього, всім кредиторам надіслано гарантійні листи про розрахунок з ними в близькому майбутньому з урахуванням інфляції, а з двома із них уже проведені розрахунки за рахунок коштів від застави основних фондів.

Які підстава і порядок визнання юридичних осіб банкрутами? Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 6. Види юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб.

Завдання 1

До державного реєстратора при Жовтневому райвиконкомі м. Дніпропетровська надійшла заява від голови правління Спілки підприємців Дніпропетровської області з проханням зареєструвати вказану Спілку. Але в реєстрації було відмовлено головним чином на підставі невідповідності деяких положень статуту Спілки вимогам чинного законодавства України. Зокрема, в рішенні про відмову в реєстрації вказувалось, що:

по-перше, в статуті Спілки відсутні відомості про права та обов'язки її членів, порядок внесення змін і доповнень до статуту;

по-друге, для реєстрації не подано протокол загальних зборів підприємців, об'єднаних у Спілку, документ про оплату реєстраційного збору, довідку про наявність приміщення для розташування правління Спілки;

по-третє, в статуті вказано, що членами Спілки можуть бути громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які досягли віку 16-ти років і займаються підприємницькою діяльністю на території Харківської області, а також юридичні особи за умови сплати ними вступного внеску;

по-четверте, статутом допускалась можливість перерозподілу коштів то іншого майна Спілки між її членами;

по-п'яте, згідно зі своїм статутом, Спілка мала право безпосередньо здійснювати господарську та іншу комерційну діяльність;

по-шосте, статутом Спілки передбачена тільки одна підстава її ліквідації - рішення загальних зборів.

Чи правомірна відмова державного реєстратора у реєстрації вказаної Спілки? Якими законодавчими актами необхідно керуватися при розгляді зауважень до змісту статуту?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 7. Об’єкти цивільних правовідносин. Цінні папери як об’єкти цивільних правовідносин.

Завдання 1

Акціонерне товариство «Промбуд» звернулося до господарського суду з позовом до професійно-технічного училища № 4 про відшкодування 309 тис. грн. вартості будівельно-монтажних робіт.

Відповідач надав акт огляду об’єкта, згідно з яким роботи були виконані із суттєвими недоліками, які досі не були усунені.

Який об’єкт цивільних правовідносин названо у завданні? Яка специфіка дії як об’єкта цивільних правовідносин?

Завдання 2

Популярна співачка Лінда публічно заявила, що співачка Анастасія повністю скопіювала її сценічний образ, імідж, завдяки чому має успіх у країні.

У свою чергу Анастасія заявила про намір звернутися до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди, заподіяної образою її честі, гідності і ділової репутації.

Чи правомірні вимоги виконавиці? Чи є імідж об’єктом цивільного права?

Чи зміниться рішення суду в тому випадку, коли дійсно має місце намір імітації сценічного образу з метою отримання вигоди?

Завдання 3

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 4

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 8. Правочини як підстава виникнення, зміни або припинення цивільних правовідносин.

Завдання 1

Визначте, які із зазначених нижче дій;

     а) є юридичними фактами (зокрема, правочинами);

     б) не є юридичними фактами;

     в) за певних обставин можуть мати юридичне значення.

     Домовленості:

  •  між директором магазину і художником-формлювачем про оформлення торгового залу;
  •  між фізичними особами-засновниками про створення юридичної особи;
  •  між курсантами про написання курсової роботи на замовлення;
  •  між учасниками про передачу частки у статутному фонді товариства з обмеженою відповідальністю;
  •  між підприємством і студентом про оплату його навчання;
  •  між подружжям про довічне взаємне кохання;
  •  між двома фізичними особами про сплату грошової суми як виграшу у грі в карти або спорі;
  •  між  фізичними особами про спільний відпочинок в період відпустки;
  •  між фізичними особами про реєстрацію шлюбу в майбутньому (заручини);  проаналізуйте ст. 31 Сімейного кодексу України;
  •  про участь у витратах у зв’язку з одруженням.

Заяви: 

  •  рішення власника про створення юридичної особи;
  •  наймача про передачу йому у власність (приватизацію) квартири;
  •  про відмову від спадщини;
  •  про прийняття спадщини за заповітом;
  •  батька про його згоду на усиновлення дитини;
  •  про приймання на роботу;
  •  розписка про прийняття виконаної роботи;
  •  претензія;
  •  позовна заява;
  •  пропозиція про укладення договору на певних умовах;
  •  про зміну договору;
  •  про розірвання договору оренди;
  •  рекламне повідомлення в засобах масової інформації;
  •  про місце і час проведення вистави;
  •  запрошення на весілля;
  •  розписка про відмову від стягнення заподіяних збитків.

Реальні дії: 

  •  залишення речей у сейфі автоматичної камери схову;
  •  поїздка в тролейбусі;
  •  користування послугами міжміського телефонного зв’язку;
  •  будівництво житлового будинку;
  •  написання картини;
  •  виготовлення музичного інструмента на замовлення;
  •  фактичний вступ у володіння спадковим майном;
  •  відшкодування заподіяних збитків;
  •  повернення суми боргу.

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 9. Особисті немайнові права фізичної особи.

Завдання 1

У військовому часописі була опублікована стаття про період репресій 30-х рр., у якій, зокрема, вказувалося, що член Верховного Суду держави Гречихін брав участь у фабрикації неправомірних вироків. У редакцію звернулася дочка Гречихіна з проханням опублікувати спростування зазначених повідомлень, оскільки, на її думку, Гречихін був не катом, а жертвою: у 1939 р. його заарештували, обвинуватили у належності до масонської організації та участі в підготовці вибуху Московського Кремля, а потім розстріляли. У 1988 р. Військовою колегією Верховного Суду СРСР Гречихін був реабілітований.

Редакція відмовилася опублікувати спростування на тій підставі, що дочка Гречихіна не пред’явила доказів того, що опублікована інформація не відповідає дійсності, у той час як автор статті мав у своєму розпорядженні переконливі свідчення достовірності цієї інформації. Гречихін був реабілітований у зв’язку з непричетністю до інкримінованих йому діянь, а не за фактами, зазначеними в публікації.

Розв’язати справу.

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 10. Строки та терміни. Позовна давність.

Завдання 1

У серпні 2000 р. Кравченка підвозив до роботи його друг Ткачов на особистому автомобілі. Але під час руху Ткачов не справився з керуванням і врізався у стовп, внаслідок чого Кравченко отримав тілесні ушкодження, які призвели до стійкої втрати працездатності. Кравченко був вимушений перейти на іншу, менш оплачувану роботу. Враховуючи приятельські відносини з Ткачовим, претензій на його адресу не робив.

У вересні 2004 р. Кравченко посварився з Ткачовим і звернувся до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю, за весь час з моменту аварії.

Чи сплив строк позовної давності? Чи має право суд задовольнити вимогу Кравченка?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 11. Представництво та довіреність.

Завдання 1

Проаналізуйте позицію законодавця (ЦК і СК) і висловіть свою думку щодо правового статусу:

  1.  Батька, обмеженого у дієздатності;
  2.  Неповнолітньої матері, яка:

а) перебуває у шлюбі; б) не перебуває у шлюбі;

як представників неповнолітньої дитини при укладенні майнових правочинів.

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 12. Цивільно-правова відповідальність.

Завдання 1

К. здав на комбінат побутового обслуговування  до відділу дрібного ремонту 2 костюми, вартість роботи 24 грн. І вона була зроблена згідно з угодою за 3 дні, але по костюми К. прийшов тільки через 6 днів, вважаючи, що своєчасно костюми не будуть готовими. Незадовго до його приходу костюми К. та інші речі були вкрадені з комбінату. Комбінат відмовився відшкодовувати вартість костюмів, посилаючись на те, що К. прострочив отримання відремонтованих костюмів. Крім того, було встановлено, що вини  комбінату у пропажі речей не було. Гадаючи, що комбінат несе відповідальність за незбереження зданих у ремонт речей незалежно від вини, К. звернувся з позовом до суду про стягнення вартості втрачених костюмів.

Який вид цивільно-правової відповідальності настає у зв’язку з  втратою майна К.? Чи має значення прострочка в отриманні костюмів для виникнення відповідальності комбінату побутового обслуговування? Чи повинен комбінат відшкодувати вартість втрачених костюмів?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 13. Загальні положення про право власності. Право спільної власності.

Завдання 1

Громадянин Я. пред’явив позов до Н. про поділ будинку. Позивач зазначав, що під час шлюбу з відповідачкою вони побудували будинок, який є їх спільною сумісною власністю, тому просив визнати за ним право власності на 1/2 будинку. Заперечуючи проти позову, Н. пояснювала, що під час будівництва будинку вона з Я. не проживала і фактично вони припинили шлюбні відносини.

Проаналізуйте ситуацію. Чиєю власністю є будинок?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 14. Захист права власності. Володіння і інші речові права

Завдання 1

К. передав Р. власний автомобіль в оренду строком на 6 місяців. Після закінчення 6-місячного строку Р. відмовився повернути автомобіль.

Який спосіб захисту права власності слід застосувати?Що буде правовою підставою звернення К. із заявою до суду?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 15. Право інтелектуальної власності.

Завдання 1

Колектив авторів уклав угоду з видавництвом про видання їх підручника. Видавництво провело значну роботу з підготовки підручника до видання та сплатило авторам 60% винагороди. Проте через відсутність коштів випуск підручника у світ був переданий приватній фірмі. Автори встановили, що рукопис цією фірмою був втрачений.

Автори цікавляться:

1) Чи мало видавництво право без їх згоди передавати
видання підручника фірмі?

2) До кого вони можуть адресувати вимоги про захист своїх
прав?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 16. Загальні положення спадкового права

Завдання 1

Після довгої розлуки з батьком, від якого останній лист одержав ще 2002 р., в січні 2006 р. Олександр Молчанов приїхав до місця його попереднього проживання (у віддалене село) і дізнався, що в будинку його батька вже давно ніхто не проживає. При цьому було очевидно, що батько нікуди не виїжджав, оскільки вдома залишилися усі документи. Сусіди батька О. Молчанова більше 3-х років його не бачили і не одержували про нього жодних відомостей.

О. Молчанов разом із сестрою Іриною звернувся до суду із заявою про оголошення батька померлим. Рішення було винесено судом 15 травня 2006 р. Проте 20 травня О. Молчанов загинув. Між його сестрою та вдовою виник спір про те, хто з них і на яку частину спадщини О. Молчанова має право.

Вирішить справу.

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 17. Спадкування за законом  

Завдання 1

Після смерті М. Соколова про свої претензії на спадщину заявили: його син від першого шлюбу - Сергій і дружина від другого шлюбу - Надія. Сергій заперечував проти вимог Надії, зазначаючи, що другий шлюб батька був розірваний 5 років тому за рішенням суду, яке вступило в законну силу. Надія посилалася на те, що ні вона, ні М. Соколов в органах РАЦСу розірвання шлюбу не реєстрували. Одночасно вона стверджувала, що Сергій не може бути визнаний спадкоємцем, оскільки шлюб М. Соколова з матір'ю Сергія свого часу був визнаний судом недійсним.

Чиї претензії на спадщину обґрунтовані?

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Підготуйте доповідь та презентацію за питаннями теми.

ТЕМА 18. Спадкування за заповітом

Завдання 1

Р. Р. Муравйов заповів усе своє майно інститутові, в якому працював. Заповіт був оскаржений обома його синами. Старший посилався на те, що він, будучи шахтарем, пішов на пенсію у 55 років і тому на день відкриття спадщини (йому до цього часу виповнилося 58 років) був вже 3 роки непрацездатним і просив визнати за ним право на обов'язкову частку. Аналогічну вимогу заявив і молодший син Р. Р. Муравйова, оскільки він, хоча і продовжував працювати, був інвалідом II гр. Представник інституту визнав у суді позов старшого з братів і просив відмовити другому позивачеві, посилаючись на те, що при заробітку в 500 грн. та пенсії за інвалідністю останній не може бути визнаний таким, що має право на обов'язкову частку у спадщині.

Завдання 2

Проаналізуйте 2-3 наукові статті за питаннями теми. Зробить їх порівняльний аналіз.

Завдання 3

Тема 19. «Зобов’язання. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Припинення зобов’язань».

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання різних видів способів забезпечення виконання зобов’язань: неустойки, завдатку, застави, поруки, гарантії, притримання. Висвітліть проблемні питання підстав припинення зобов’язань.

Тема 20. «Цивільно-правові договори: поняття, зміст, порядок укладання».

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання поняття, змісту, порядку укладання цивільно-правових договорів.

Тема 21. «Договори про передачу майна у власність.»

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання договорів роздрібної купівлі-продажу, договорів поставки. Загальна характеристика договору контрактації сільськогосподарської продукції. Поняття та зміст договору про постачання енергетичних й інших ресурсів через приєднану мережу.

Тема 22. «Договори про передачу майна у користування»

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання договорів найму. Основні різновиди договору найму (оренди).  Договір прокату. Договір найму  (оренда) земельної ділянки. Найм будівлі або іншої споруди. Найм (оренда) транспортного засобу. Поняття договору найму житла.

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання договорів лізингу. Форма та зміст договору лізингу.  Права та обов’язки сторін договору лізингу. Договір позички.

Порівняйте договір лізингу з кредитним договором, договором купівлі-продажу у розстрочку, із загальними положеннями про договір найму (оренди):

  •  за суб’єктним складом;
  •  за об’єктами;
  •  за порядком укладення та формою договору;
  •  за змістом;
  •  за підставами та наслідками зміни та припинення договору.

Порівняйте договір фінансового лізингу і договір лізингу морського судна. Див. Закон України “Про фінансовий лізинг” від 11 грудня 2003 року і ст.ст. 215-221 Кодексу торговельного мореплавства України.

Тема 23. «Договори з виконання робіт.»

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання договорів підряду. Види договорів з виконання робіт.

Теми рефератів:

1. Відповідальність сторін за порушення взятих зобов’язань за договором підряду.

2. Права та обов'язки сторін за договорами про виконання науково-пошукових і дослідно-конструкторських робіт.

Накресліть схему:

1. Види договорів з виконання робіт.

Тема 24. «Договори перевезення. Договори транспортного експедирування.»

Накресліть схему:

1. Види транспортних договорів;

2. Види транспорту.

Теми рефератів:

1. Особливості договору перевезення швидкопсувних вантажів.

2. Трубопровід як один з видів транспорту.

3. Договір про надання охоронних послуг.

4. Договір про надання юридичних послуг.

5. Договір про надання медичних послуг.

6. Договір про надання туристичних послуг.

Тема 25. «Договори зберігання. Договори страхування.»

Накресліть схему:

  1.  Види страхування.
  2.  Види обов'язкового страхування.

Теми рефератів:

  1.  Договір страхування вантажу.
  2.  Виконання страхових зобов'язань.

Тема 26. «Договір доручення. Договір комісії. Договір управління майном.»

Теми рефератів:

  1.  Торговельне посередництво у сфері підприємницької діяльності.
  2.  Особливості комісійної торгівлі непродовольчими товарами.

Тема 27. «Договори з надання фінансових послуг.»

Накресліть схему:

1. Види кредиту.

Теми рефератів:

  1.  Правові форми безготівкових розрахунків (платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, акредитив, чек, вексель).

2. Факторинг.

Тема 28. «Форми та види розрахунків»

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання розрахунків як видів правочинів.

Тема 29. «Договори про спільну діяльність. Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності». 

Накресліть схему:

1. Види договорів про спільну діяльність.

Теми рефератів:

  1.  Відмінність засновницького договору від договору про спільну діяльність.
  2.  Особливості і специфіка засновницького договору.

3. Види договору щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Складіть проект засновницького договору.

Тема 30.  «Договір концесії»

 Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання договорів концесії.

Тема 13. «Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу та за результатами  конкурсу. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення. Зобов’язання, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Зобов’язання, що виникають у зв’язку з рятуванням майна фізичної або юридичної особи. Зобов’язання по усуненню загрози життю, здоров’ю і майну фізичної особи або майну юридичної особи»

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання недоговірних зобов’язань.

Тема 31. «Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкти). Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист. Відповідальність за шкоду, завдану працівником. Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)»

Накресліть схему:

1. Склад цивільного правопорушення.

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання відповідальності за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи.

Тема 32. «Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи».

Складіть проект позовної заяви до суду про відшкодування шкоди, завданої  життю чи здоров’ю фізичної особи.

Тема 33. «Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами»

Накресліть таблицю порівняння відповідальності за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами, органами державної влади, правоохоронними та судовими органами з графами:

  •  суб’єкти завдання шкоди;
  •  суб’єкти відповідальності за завдану шкоду;
  •  можливість регресу.

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання відповідальності за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми, недієздатними, обмежено дієздатними особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади. Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами.

Тема 34. «Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Право на відшкодування моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави»

Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами наукових публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються проблемні питання відповідальності за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Право на відшкодування моральної шкоди. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

Теми 35-44. «Сімейне право».

1. Підготувати есе науково-дослідного характеру за темою:

  1.  Поняття, предмет та метод сімейного права.
  2.  Джерела сімейного права.
  3.  Регулювання сімейних правовідносин за домовленістю сторін. Застосування аналогії закону та аналогії права.
  4.  Поняття та види сімейних правовідносин.
  5.  Підстави виникнення, зміни та припинення сімейних правовідносин.
  6.  Здійснення сімейних прав та виконання сімейних обов’язків.
  7.  Захист сімейних прав та інтересів.
  8.  Участь органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів.
  9.  Строки у сімейному праві.
  10.  Поняття шлюбу. Правові наслідки шлюбу.
  11.  Умови укладання шлюбу.
  12.  Порядок вступу до шлюбу. Державна реєстрація шлюбу.
  13.   Підстави для визнання шлюбу недійсним.
  14.  Шлюб, який є недійсним.
  15.  Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду.
  16.  Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду
  17.  Порядок визнання шлюбу недійсним.
  18.  Правові наслідки визнання шлюбу недійсним.
  19.  Поняття, значення, підстави виникнення та види особистих немайнових прав подружжя.
  20.  Право на материнство.
  21.   Право на батьківство.
  22.  Загальна характеристика майнових правовідносин подружжя.
  23.  Правовий режим роздільного майна подружжя.
  24.  Підстави набуття та об’єкти права спільної сумісної власності подружжя.
  25.  Володіння, користування та розпорядження спільним майном подружжя.
  26.   Поділ спільного майна подружжя.
  27.  Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою
  28.  Поняття шлюбного договору та його правове значення.
  29.  Зміст шлюбного договору.
  30.  Порядок укладання, зміни та припинення шлюбного договору.
  31.  Визначення у шлюбному договорі правового режиму майна.
  32.  Відповідальність подружжя по зобов’язанням.
  33.  Права та обов’язки подружжя щодо утримання.
  34.  Права та обов’язки колишнього подружжя щодо утримання.
  35.  Право чоловіка, дружини на утримання у разі проживання з ним дитини, дитини-інваліда.
  36.  Припинення права одного з подружжя на утримання.
  37.  Припинення права на утримання за домовленістю подружжя.
  38.  Позбавлення права на утримання або обмеження його строком.
  39.  Право на утримання жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.
  40.  Договір подружжя про надання утримання
  41.  Поняття та підстави припинення шлюбу.
  42.  Припинення шлюбу внаслідок його розірвання органом реєстрації актів цивільного стану.
  43.  Припинення шлюбу за рішенням суду.
  44.  Режим окремого проживання подружжя.
  45.  Відмінність розірвання шлюбу від визнання шлюбу недійсним.
  46.  Підстави поновлення шлюбу.
  47.  Право на вибір прізвища під час укладання шлюбу, перебування у шлюбі, припинення шлюбу та визнання шлюбу недійсним.

9. Методи навчання

Словесні методи (бесіда, розповідь, пояснення, лекції тощо) характерні тим, що інформацію для засвоєння студент отримує вербальними засобами,тобто через слово.

 Наочні методи — інформація для засвоєння одержується на основі сенсорно-перцептивної діяльності (демонстрування, ілюстрації).

 Практичні методи. Суть їх у тому, що шляхом виконання практичних дій студент отримує деяку інформацію, яку аналізує, робить висновок і приходить до тих знань, які необхідно засвоїти. Особливість методу в тому, що діяльність з одержання знань накладається в часі на діяльність з їх застосування, що дає винятково важливий навчальний ефект.

Пояснювально-ілюстративні методи застосовуються під час проведення лекційних занять, консультацій, семінарських занять та полягають у повідомленні та роз’ясненні положень доктрини цивільного та сімейного права та змісту норм цивільного та сімейного права. Цей метод може мати такі форми вияву, як розповідь, бесіда, лекція, пояснення, ілюстрація схем, обговорення і т.д.

Пояснювально-ілюстративний метод має забезпечити правильне сприйняття матеріалу, тобто забезпечити формування уявлення про предмет вивчення і створити відповідну основу для формування понять.

Репродуктивний метод полягає в тому, щоб забезпечити таке засвоєння матеріалу, при якому студенти були б спроможні відтворити його, маючи зовнішню опору у вигляді підказки (рівень розпізнавання), або вміли відтворити самостійно та застосувати одержані знання у простій, типовій ситуації (репродуктивний рівень).  Ці методи застосовуються на семінарських, практичних заняттях, під час проведення контрольних заходів і полягають у відтворенні, у тому числі з творчими елементами, положень навчальної дисципліни студентами.

Проблемні методи застосовуються при проведенні лекційних занять (для активізації уваги, мислення і зацікавленості студентів, поясненні положень навчальної дисципліни на проблемних прикладах), семінарських занять (для активізації уваги, мислення і зацікавленості студентів, перевірки здатності студентів мислити творчо, застосовувати набуті знання для вирішення конкретних проблемних завдань).

Частково-пошукові та дослідницькі методи застосовуються переважно при виконанні студентами індивідуальних завдань. Оскільки наукове пізнання включає в себе багато етапів і кожен із них сам по собі вимагає певних знань і відповідної практики, то виникає потреба достатньою мірою відпрацювати з учнями кожен пізнавальний крок, кожен етап пошуку.

Дослідницький метод навчання розв´язує завдання творчого рівня засвоєння.

10. Методи контролю

поточний контроль: опитування, тестування, письмові завдання, задачі;

проміжний контроль: письмові контрольні роботи з окремих блоків тем, підсумковий модульний контроль;

підсумковий контроль: екзамен;

подальший контроль: «зрізи» знань, кваліфікаційні завдання.

11. Розподіл балів, які отримують студенти

Модуль 1 (М1)

Модуль 2 (М2)

ЗАЛІК (З)

Поточний контроль 1 (ПК1)

модульний контроль (МК1)

Поточний контроль 2 (ПК2)

модульний контроль (МК2)

Аудиторна робота

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Аудиторна робота

Самостійна робота

Індивідуальна робота

≤30

≤15

≤15

≤30

≤15

≤15

≤60

≤40

≤60

≤40

М1=ПК1+МК1≤100

М2 = ПК2 + МК2 ≤ 100

Підсумкова оцінка (П)=

М12

≤100

2

Підсумкова оцінка у випадку складання заліку(П) =

ПК1+ПК2

+З≤100

≤40

2

12. Критерії оцінювання

12.1. Критерії оцінювання аудиторної роботи

студентів на семінарських та практичних заняттях

БАЛИ

ПОЯСНЕННЯ

5*

Теоретичні питання, винесені на розгляд, засвоєні у повному обсязі; на високому рівні сформовані необхідні практичні навички та вміння; всі навчальні завдання, передбачені планом заняття, виконані в повному обсязі. Під час заняття продемонстрована стабільна активність та ініціативність. Відповіді на теоретичні питання, розв’язання практичних завдань, висловлення власної думки стосовно дискусійних питань ґрунтується на глибокому знанні чинного законодавства, теорії та правозастосовної практики.

4*

Теоретичні питання, винесені на розгляд, засвоєні у повному обсязі; в основному сформовані необхідні практичні навички та вміння; всі передбачені планом заняття навчальні завдання виконані в повному обсязі з неістотними неточностями. Під час заняття продемонстрована ініціативність. Відповіді на теоретичні питання, розв’язання практичних завдань, висловлення власної думки стосовно дискусійних питань переважно ґрунтується на знанні чинного законодавства, теорії та правозастосовної практики.

3*

Теоретичні питання, винесені на розгляд, у цілому засвоєні; практичні навички та вміння мають поверхневий характер, потребують подальшого напрацювання та закріплення; навчальні завдання, передбачені планом заняття, виконані, деякі види завдань виконані з помилками.

2*

Теоретичні питання, винесені на розгляд, засвоєні частково, прогалини у знаннях не носять істотного характеру; практичні навички та вміння сформовані недостатньо; більшість навчальних завдань виконано, деякі з виконаних завдань містять істотні помилки, які потребують подальшого усунення.

1*

Курсант, студент, слухач не готовий до заняття, не знає більшої частини програмного матеріалу, з труднощами виконує завдання, невпевнено відтворює терміни і поняття, що розглядалися під час заняття, допускає змістовні помилки, не володіє відповідними вміннями і навичками, необхідними для розв’язання професійних завдань.

0*

Відсутність на занятті

*Конкретна кількість балів визначається як добуток оцінки і коефіцієнту.

12.2. Критерії оцінювання самостійної роботи

студентів

БАЛИ

ПОЯСНЕННЯ

5*

Теоретичні питання, винесені на контрольний захід щодо питань для самостійного вивчення, засвоєні у повному обсязі та на високому рівні розуміння; всі теоретичні питання, винесені на контрольний захід, розкриті в повному обсязі. Відповіді на теоретичні питання свідчать про міцне долучення навчального матеріалу до власної стійкої системи знань студентів, здатність висловлювати власну думку з актуальних питань, глибоке знання чинного законодавства, теорії та правозастосовної практики.

4*

Теоретичні питання, винесені на контрольний захід щодо питань для самостійного вивчення, засвоєні у повному обсязі та на високому рівні розуміння; всі теоретичні питання, винесені на контрольний захід, розкриті в повному обсязі. Відповіді на теоретичні питання свідчать про долучення навчального матеріалу до власної стійкої системи знань студентів.

3*

Теоретичні питання, винесені на контрольний захід щодо питань для самостійного вивчення, в цілому засвоєні; студент демонструє їх знання і розуміння; всі теоретичні питання, винесені на контрольний захід, розкриті за наявності певної неповноти, неточностей, незначних помилок. Відповіді на теоретичні питання свідчать про долучення більшої частини матеріалу до власної стійкої системи знань студентів.

2*

Теоретичні питання, винесені на контрольний захід щодо питань для самостійного вивчення, засвоєні частково; студент демонструє їх знання і розуміння із неістотними прогалинами; всі теоретичні питання, винесені на контрольний захід, розкриті за наявності певної неповноти, неточностей, істотних помилок. Відповіді на теоретичні питання свідчать про долучення достатньої частини матеріалу до власної стійкої системи знань студентів.

1*

Студент не готовий до контрольного заходу щодо питань для самостійного вивчення, не знає більшої частини питань, винесених на контрольний захід, з труднощами намагається розкрити їх, невпевнено відтворює терміни і поняття, допускає змістовні помилки, не демонструє розуміння більшої частини матеріалів та долучення їх до власної системи знань.

0*

Відсутність на контрольному заході щодо питань для самостійного вивчення

________________________

*Конкретна кількість балів визначається як добуток оцінки і коефіцієнту.


12.3. Критерії оцінювання індивідуальної роботи

студентів

Реферат оцінюється у 5 балів, які складаються наступним чином:

0,5 балів – дотримання вимог по оформленню реферату;

0,5 балів – підготовка вступу з обов’язковим зазначенням актуальності теми дослідження, об’єкта, предмету, мети та завдань дослідження;

0,5 бал – з обґрунтовані висновки до кожного питання та загальні висновки до роботи в цілому;

0,5 бал – за належним чином оформлений список літератури до реферату;

2 бали – за зміст реферату;

1 бал – за захист реферату.

Допускається підготовка одного реферату протягом всієї навчальної дисципліни.

Складання 20 тестових завдань з однієї теми змістовного модуля при дотриманні зазначених вимог може бути максимально оцінена у 5 балів, які поділяються за рівнем:

3 бали – якщо варіантів відповідей до кожного запитання 4;

4 бали – якщо варіантів відповідей до кожного запитання 5;

5 балів – якщо немає варіантів на кшталт «все перераховане», «жодна відповідь не є правильною» тощо. Підготовка меншої кількості тестових завдань (але не менше 10) допускається із пропорційним зменшенням кількості балів. Допускається підготовка двох комплектів на модуль.

Тестові завдання, складені не самостійно (у т.ч. запозичені з інших джерел), не оцінюються.

Вирішення практичної задачі оцінюється максимально у 1 балів, які складаються з:

0,5 балів – за часткове обґрунтування вирішення задачі;

1 бал – за повне обґрунтування вирішення задачі з посилання на нормативно-правові акти

Есе оцінюється у 10балів, які складаються з:

7 балів – за зміст есе;

1 бал – за виконання вимог щодо оформлення.

1 бал – за дання копій наукових джерел, що використовувалися для написання есе.

Участь у дискусійних обговореннях актуальних проблем юридичної науки наукового гуртка кафедри оцінюється до 3 балів за кожне засідання.

Підготовлені належним чином та апробовані на щомісячного засіданні наукового гуртка кафедри тези доповіді оцінюються до 5 балів.

Наукові публікації, участь у наукових заходах конкурсні роботи студентів оцінюються до 15 балів.

Диференціація оцінювання наукової роботи студентів залежить від змістовності роботи, наявності елементів наукової новизни, якості оформлення письмових результатів дослідження, рівня видань або наукових заходів, де друкуються/доповідаються результати наукових пошуків студента.

Крім того викладач на свій розсуд може вибірково оцінювати підготовку та ведення конспекту лекцій, підготовку до семінарських та практичних занять у 5 балів, які складаються з:

2 бали – наявність лекцій;

3 бали – підготовка до кожного семінарського та практичного заняття з вирішенням задач, аналізом законних та підзаконних нормативно-правових актів.

13. Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для екзамену, курсової роботи, практики

для заліку

90-100

А

Відмінно

зараховано

83-89

В

добре

75-82

С

68-74

D

задовільно

60-67

Е

35-59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

0-34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни


14. Питання та завдання для підготовки до підсумкового контролю

14.1. Питання для підготовки до іспиту

  1.  Поняття цивільного права. Цивільне право в системі права України.
  2.  Предмет та метод цивільного права.
  3.  Функції, принципи та система цивільного права.
  4.  Поняття, загальна характеристика та система цивільного законодавства.
  5.  Джерела цивільного права. Співвідношення загального і спеціального цивільного законодавства.
  6.  Дія цивільного законодавства.
  7.  Поняття й предмет науки цивільного права. Методи дослідження науки цивільного права.
  8.  Поняття, особливості та класифікація цивільних правовідносин.
  9.  Структура цивільних  правовідносин та його елементи.
  10.  Здійснення цивільних прав і виконання цивільних обов’язків.
  11.  Форми захисту цивільних прав. Самозахист.
  12.  Способи захисту цивільних прав у суді.
  13.  Правоздатність фізичних осіб: поняття, зміст, виникнення та припинення.
  14.  Порівняльна характеристика цивільної правоздатності та суб’єктивного права. Випадки обмеження правоздатності фізичних осіб.
  15.  Обмеження дієздатності фізичних осіб. Визнання фізичної особи недієздатною.
  16.  Поняття, види дієздатності фізичних осіб.
  17.  Опіка і піклування.
  18.  Поняття фізичної особи. Індивідуалізація фізичних осіб. Акти цивільного стану.
  19.  Визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Оголошення фізичної особи померлою.
  20.  Поняття і ознаки юридичної особи. Правосуб’єктність юридичної особи.
  21.  Індивідуалізація юридичної особи. Правове становище філій, представництв, дочірніх підприємств.
  22.  Порядок створення юридичних осіб і їх реєстрація. Установчі документи юридичної особи.
  23.  Припинення юридичної особи шляхом правонаступництва.
  24.  Припинення юридичної особи шляхом ліквідації.
  25.  Черговість задоволення вимог кредиторів у разі ліквідації юридичної особи.
  26.  Класифікація юридичних осіб: критерії, види.
  27.  Організаційно-правові форми юридичних осіб за ЦК та ГК України.
  28.  Підприємницькі товариства та їх різновиди.
  29.  Акціонерне товариство як різновид господарських товариств.
  30.  Товариство з обмеженою відповідальністю як різновид господарських товариств.
  31.  Товариство з додатковою відповідальністю як різновид господарських товариств.
  32.  Повне та командитне товариство як різновиди господарських товариств.
  33.  Кооперативи як юридичні особи, їх види. Споживча кооперація.
  34.  Непідприємницькі товариства.
  35.  Держава як субєкт цивільних правовідносин.
  36.  Поняття і види об’єктів цивільних прав.
  37.  Речі як об’єкти  цивільного права. Класифікація речей. Майно.
  38.  Гроші та валютні цінності як об’єкти цивільного права.
  39.  Поняття цінних паперів як об’єктів цивільного права, їх особливості.
  40.  Загальна характеристика груп та видів цінних паперів за законодавством України.
  41.  Боргові цінні папери, їх різновиди.
  42.  Товаророзпорядчі цінні папери, їх різновиди.
  43.  Похідні цінні папери, їх різновиди.
  44.  Іпотечні цінні папери, їх різновиди.
  45.  Приватизаційні папери як різновид цінних паперів.
  46.  Пайові цінні папери, їх різновиди.
  47.  Поняття та види особистих немайнових прав, не пов’язаних з майновими.
  48.  Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи.
  49.  Право на захист честі, гідності, ділової репутації.
  50.  Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи.
  51.  Захист особистих немайнових прав.
  52.  Поняття правочину, його особливості.
  53.  Засоби вираження волі у правочинах.
  54.  Проста письмова форма правочину і правові наслідки її недотримання.
  55.  Нотаріальне посвідчення правочину і правові наслідки його недотримання.
  56.  Класифікація правочинів.
  57.  Умови дійсності правочинів.
  58.  Тлумачення змісту правочину. Відмова від правочину.
  59.  Недійсні правочини з вадами форми.
  60.  Недійсні правочини з вадами суб’єктного складу.
  61.  Недійсні правочини з вадами змісту.
  62.  Недійсні правочини з вадами волі та волевиявлення.
  63.  Підстави нікчемності правочинів.
  64.  Підстави оспорюваності правочинів.
  65.  Порядок і наслідки визнання правочину недійсним.
  66.  Поняття і значення представництва.
  67.  Види представництва. Представництво без повноважень.
  68.  Довіреність та  її види. Форма і строк довіреності.
  69.  Підстави і порядок припинення довіреності. Передоручення.
  70.  Поняття  і види строків. Обчислення строків у цивільному праві.
  71.  Поняття, значення, межі дії строків позовної давності.
  72.  Види строків позовної давності.
  73.  Початок перебігу строків позовної давності.
  74.  Зупинення і переривання строків позовної давності.
  75.  Поновлення строків позовної давності. Наслідки спливу строків позовної давності.
  76.  Поняття власності і права власності. Зміст права власності як суб’єктивного цивільного права..
  77.  Підстави набуття та припинення права власності.
  78.  Момент виникнення права власності у набувача майна. Ризик випадкової загибелі речі.
  79.  Види права власності та форми власності.
  80.  Право власності фізичних осіб на житловий будинок. Поняття і правові наслідки самочинного будівництва.
  81.  Речові права на чуже майно.
  82.  Порядок і засоби захисту речових прав: основні положення, способи і порядок.
  83.  Віндикаційний позов.
  84.  Захист речових прав від порушень, не пов’язаних з позбавленням володіння.
  85.  Поняття й види права спільної власності: загальна характеристика.
  86.  Здійснення права спільної власності.
  87.  Право спільної часткової власності.
  88.  Право спільної сумісної власності.
  89.  Поняття  та особливості цивільно-правової відповідальності.
  90.  Загальний та спеціальний склад цивільно-правового правопорушення.
  91.  Вина як умова цивільно-правової відповідальності.
  92.  Шкода як умова цивільно-правової відповідальності. Співвідношення шкоди та збитків.
  93.  Види та форми цивільно-правової відповідальності.
  94.  Підстави звільнення боржника від відповідальності.
  95.  Особливості відповідальності за грошовими зобовязаннями.
  96.  Поняття та значення спадкування. Підстави спадкування.
  97.  Спадкове правонаступництво.
  98.  Поняття спадщини.
  99.  Спадкоємці та спадкодавці. Право на обовязкову частку у спадщині.
  100.  Час та місце відкриття спадщини.
  101.  Спадковий договір.
  102.  Поняття та зміст заповіту. Недійсність заповіту.
  103.  Позбавлення спадщини.
  104.  Форма заповіту.
  105.  Підпризначення спадкоємця. Співвідношення із спадкуванням в порядку представлення, спадковою трансмісією та прирощенням спадкових часток.
  106.  Виконання заповіту.
  107.  Заповідальний відказ та покладання як різновиди заповідальних розпоряджень.
  108.  Коло спадкоємців за законом.
  109.  Спадкування за правом представлення.
  110.  Розподіл спадщини між спадкоємцями. Прийняття спадщини. Спадкова трансмісія.
  111.  Відмова від спадщини.
  112.  Охорона спадкового майна. Управління спадщиною
  113.  Зобов’язання: поняття, особливості, види, суб’єкти.
  114.  Виконання зобов’язань.
  115.  Загальні положення про способи забезпечення виконання зобов’язань, їх характерні риси. 
  116.  Поняття, функції, види неустойки. Характерні риси штрафу та пені. Збільшення та зменшення розміру неустойки.
  117.  Поняття, порядок оформлення, строки, підстави припинення поруки.
  118.  Поняття, порядок оформлення, види, строки, підстави припинення гарантії.
  119.  Поняття, функції, форма завдатку. Відмінність завдатку від авансу.
  120.  Поняття, правове регулювання застави. Сторони, форма, зміст договору застави.
  121.  Види застави: заклад; застава товарів у обороті та переробці; застава майнових прав, застава цінних паперів; іпотека. Порядок звернення стягнення на предмет застави.
  122.  Поняття та особливості притримання.
  123.  Поняття та підстави припинення зобов’язань.
  124.  Загальні положення про порушення зобов’язань та їх правові наслідки.
  125.  Поняття, функції цивільно-правовивих договорів.
  126.  Зміст свободи договору.
  127.  Класифікація договорів.
  128.  Зміст договору. Істотні умови договору.
  129.  Поняття та стадії укладення договорів. Місце та момент укладення договору.
  130.  Особливості укладення деяких видів договорів (на аукціонах, біржах,  тощо).
  131.  Договір  купівлі-продажу. Зміст  договору купівлі-продажу.
  132.  Поняття, сторони, порядок і форма укладання договору поставки. Істотні умови та зміст договору.
  133.  Загальна характеристика договору контрактації сільськогосподарської продукції.
  134.  Поняття та зміст договору про постачання енергетичними й іншими ресурсами через приєднану мережу; його відмінність від подібних договорів.
  135.  Загальна характеристика договору міни.
  136.  Поняття договору дарування. Предмет, форма, сторони договору дарування. Сторони у договорі дарування, їх права та обов’язки. Розірвання договору дарування. Пожертва й права пожертвувача.
  137.  Поняття, форма і сторони договору ренти.  Забезпечення виплати ренти і відповідальність за прострочення виплати ренти.
  138.  Поняття договору довічного утримання (догляду).  Форма, сторони і особливості договору довічного утримання.  Обов’язки сторін за договором довічного утримання.
  139.  Поняття та предмет договору найму. Строк договору найму.
  140.  Основні різновиди договору найму (оренди).  
  141.  Поняття договору найму житла. Сторони у договорі найму житла.
  142.  Поняття договору лізингу. Форма та зміст договору лізингу.
  143.  Поняття та сторони договору позички.  Форма та предмет договору позички. Зміст та строк договору позички.
  144.  Договір підряду та його характерні ознаки.
  145.  Договір побутового підряду. Форма, поняття, зміст, основні умови укладання і виконання договору побутового підряду.
  146.  Поняття договору будівельного підряду. Обов’язки сторін за договором будівельного підряду. Порядок, строк і укладання договору будівельного підряду.
  147.  Загальна характеристика підряду на проектні та пошукові роботи. Обов’язки  підрядника та замовника.  Відповідальність підрядника за недоліки  документації та робіт.
  148.  Поняття договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Порядок виконання робіт за договором. Права сторін на результати робіт.  Обов’язки сторін.
  149.  Поняття, види, сторони договору з надання послуг.
  150.  Поняття договорів перевезення вантажів, види, предмет, сторони.
  151.  Поняття договорів перевезення пасажирів, предмет, сторони, форма, права та обов’язки сторін.
  152.  Поняття, предмет та форма договору транспортного експедирування.
  153.  Поняття та види договору зберігання. Сторони за договором зберігання, їх права та обов’язки.
  154.  Поняття, предмет та форма договору страхування.
  155.  Сторони та учасники за договором страхування. Права та обов’язки сторін за договором страхування.
  156.  Поняття, предмет та правова характеристика договору доручення.
  157.  Поняття, предмет та правова характеристика договору комісії.
  158.  Поняття, предмет та правова характеристика договору управління майном.
  159.  Форми та види розрахунків.
  160.  Розрахунки із застосуванням платіжних доручень.
  161.  Розрахунки за акредитивом. Розрахунки за інкасовими дорученнями.
  162.  Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків.
  163.  Поняття, предмет та правова характеристика договору комерційної концесії.
  164.  Договори про спільну діяльність.
  165.  Договори про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.
  166.  Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу. Публічна обіцянка нагороди за результатами  конкурсу.
  167.  Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення.
  168.  Зобов’язання, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Зобов’язання, що виникають у зв’язку з рятуванням майна фізичної або юридичної особи. Зобов’язання по усуненню загрози життю, здоров’ю і майну фізичної особи або майну юридичної особи.
  169.  Зобов’язання  з відшкодування шкоди (предмет, учасники, суб’єкти). Відмінність деліктних зобов’язань від договірних зобов’язань.
  170.  Система зобов’язань  з відшкодування шкоди. Підстави та умови виникнення зобов’язань з відшкодування шкоди.
  171.  Відповідальність за шкоду, завдану працівником.
  172.  Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).
  173.  Відповідальність за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю фізичної особи.
  174.  Відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми, неповнолітніми особами. Відповідальність за шкоду, заподіяну недієздатними, обмежено дієздатними особами.
  175.  Відповідальність за шкоду, заподіяну органами державної влади.
  176.  Відповідальність за шкоду, завдану правоохоронними та судовими органами.
  177.  Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки.
  178.  Відшкодування моральної шкоди.
  179.  Поняття та предмет сімейного права.
  180.  Методи регулювання сімейних правовідносин. Принципи сімейного права.
  181.  Структура та джерела сімейного права України.
  182.  Сімейні правовідносини: поняття, види, суб’єкти та об’єкти.
  183.  Здійснення та захист сімейних прав. Виконання сімейних обов’язків. Відповідальність у сімейному праві.
  184.  Поняття та види строків у сімейному праві.
  185.  Поняття шлюбу, його ознаки, умови вступу в шлюб.
  186.  Порядок реєстрації шлюбу.
  187.  Підстави для визнання шлюбу недійсним. Порядок визнання шлюбу недійсним
  188.  Обставини, що виключають недійсність шлюбу. Правові наслідки визнання шлюбу недійсним
  189.  Припинення шлюбу.
  190.  Порядок розірвання шлюбу.
  191.  Майнові правовідносини подружжя.
  192.  Особисті правовідносини подружжя.
  193.  Утримання, аліментні зобов’язання подружжя.
  194.  Реєстрація народження дитини.
  195.  Встановлення батьківства.
  196.  Батьківські права та обов’язки.
  197.  Місце проживання дитини.
  198.  Право власності дитини, право спільної сумісної власності батьків і  дітей.
  199.  Утримання, аліменти, додаткові витрати на дитину.
  200.  Порядок усиновлення.

14.2. Завдання для підготовки до підсумкового контролю

Завдання 1.

У травні 2004 року Б., який зареєстрований підприємцем, передчасно пішов з життя. У квітні 2005 року ДПІ району вдові Б.− спадкоємиці його майна, був заявлений позов про стягнення з неї податків, не внесених Б. за 1-й квартал 2003 року в сумі 1200 гривень та штрафу за неподання податкової декларації за 2003 рік у сумі 34 грн.

Відповідач не заперечила проти позовних вимог, посилаючись на те, що протягом 6 місяців після смерті Б. позивач, на порушення вимог ст. 1281 ЦК України, не заявив про свої вимоги, у зв’язку з чим втратив право на задоволення позову і стягнення з неї вказаної суми.

Чи можливо застосувати  у вказаному випадку норми ЦК України? Як слід вирішити справу? Скласти мотивований висновок у справі.

Завдання 2.

ДПІ району за порушення терміну сплати податків надіслала позов про стягнення не сплачених у встановлений термін податків і штрафу до підприємця Д. Заперечуючи вимоги позову, Д. вказав на те, що позивачем пропущено річний строк позовної давності, встановлений ст. 258 ЦК України і потрібний для заяви вимог про стягнення штрафних санкцій у вигляді неустойки.

Дати оцінку доводам відповідача. Визначити норми, які можна застосувати при вирішенні спору. Вирішити справу. Скласти мотивований висновок.

Завдання 3.

Між заводом "Верстатобуд" та приватним підприємством "Космос" був укладений договір поставки, за яким завод повинен був передати деревообробні верстати на суму 10 000 грн. Завод свої зобов'язання виконав вчасно, але приватне підприємство не розрахувалося за отримані верстати. Завод звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з приватного підприємства суми заборгованості та моральної шкоди за невиконання умов договору.

Чи правомірні вимоги заводу? В яких випадках може стягуватися моральна шкода? Що буде об'єктом даних правовідносин?

Завдання 4.

Під час дорожньо-транспортної пригоди автомобіль під керуванням його власника Борисова збив Кирилова, який у результаті цього зазнав тяжких тілесних ушкоджень. У порядку кримінального судочинства було встановлено, що Борисов невинуватий, і справу було припинено за відсутністю складу злочину. Цивільний позов потерпілого не був задоволений, при цьому суддя в мотивованій частині посилався на ст. 1166 ЦК України, яка встановлює умови притягнення до цивільно-правової відповідальності, серед яких обов’язковою є вина правопорушника. Адвокат в апеляційній скарзі висунув вимоги задоволення позову на підставі ст. 1187 ЦК України, що передбачає підвищену відповідальність (навіть за відсутності вини) власника джерела підвищеної небезпеки за спричинену шкоду.

Дайте характеристику загальної та спеціальної норми. Як вони співвідносяться? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 5.

Павлов видав своїй дружині Павловій розписку в тому, що він при оформленні заповіту на належне йому майно не вкаже в ньому своїх дітей від першого шлюбу. За рік Павлов помер. У його заповіті, посвідченому в нотаріальній конторі, передбачалось, що все майно він заповідає в рівних частках дітям від першого шлюбу.

Павлова звернулася до суду з позовом про визнання цього заповіту недійсним,  посилаючись на те, що при його складенні Павлов порушив укладений з нею правочин, який підтверджений виданою ним розпискою.

Які можливості  передбачає зміст правоздатності громадян? Чи порушує правочин, укладений між подружжям Павлових, норми ЦК України про правоздатність? Вирішити справу.

Завдання 6.

За здійснення крадіжки зі складу готової продукції меблевого магазину водій - експедитор Костів і продавець Хаєнко були засуджені судом, кожний на 5 років позбавлення волі, без права в подальшому працювати в системі торгівлі. В скарзі на вирок суду Костів вказав, що він взагалі в системі торгівлі не працював, а працював на меблевій фабриці, а тому, призначення йому додаткової міри покарання неправомірне.

На яке питання розраховане завдання? Яке рішення необхідно винести за поданою скаргою? Вкажіть випадки і підстави обмеження правоздатності.

Завдання 7.

Громадянка Щукіна від імені своєї дванадцятирічної доньки за “домашнім правочином” продала Храброву  будинок, одержаний її донькою в спадок.  Крім цього, вона продала й інші речі доньки (магнітолу, два килими, меблі). На прохання неповнолітньої Щукіної дільничний інспектор  попередив матір про недопустимість без згоди доньки продавати її речі. Мати відповіла, що це не входить до компетенції органів внутрішніх справ, і вона як мати має право розпоряджатися майном своєї доньки, а виручені від продажу гроші вона витратила на вмеблювання своєї квартири. За повідомленням інспектора відділ освіти подав позов про визнання укладених правочинів недійсними.

Чи мала право неповнолітня Щукіна  одержувати у спадщину майно? Чи могла мати продавати майно своєї доньки? Як треба вирішити справу?

Завдання 8.

Петрищева звернулася до нотаріальної контори з проханням про видачу їй свідоцтва про право спадкування майна, яке належало її колишньому чоловікові Петрищеву. До заяви вона додла рішення суду про визнання її чоловіка безвісно відсутнім. Враховуючи, що з моменту отримання останніх відомостей про чоловіка Петрищевої пройшло близько 4 років, нотаріус вирішив, що відповідно до чинного законодавства Петрищева слід вважати померлим, і видав Петрищевій свідоцтво про право на спадщину.

Які юридичні наслідки тягне за собою визнання особи безвісно відсутньою? Чи мав нотаріус у даному випадку достатні підстави для оголошення Петрищева померлим?

Завдання 9.

У господарський суд надійшла заява від районної ради народних депутатів про визнання орендного підприємства “Промінь” банкрутом, тому що воно протягом трьох місяців через відсутність коштів не виплачує своїм працівникам заробітну плату, не вносить до місцевого бюджету платежі й орендну плату, не виконує договірних зобов’язань про будівництво адміністративного будинку, оскільки робітники відправлені у відпустку. Які підстави і порядок визнання юридичної особи банкрутом? Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 10.

На підставі рішення податкової інспекції Жовтневого району м. Дніпропетровська до товариства з обмеженою відповідальністю “Кримські вина” було застосовано фінансові санкції за торгівлю алкогольними напоями без ліцензії, а посадових осіб ТОВ притягнуто до адміністративної відповідальності. ТОВ у скарзі на дії податкової інспекції подало до господарського суду ліцензію, видану акціонерному товариству “Кримські вина”, і документи, які свідчили, що у травні 2004 р. АТ “Кримські вина” було перереєстровано як ТОВ “Кримські вина”, яке за статутними документами є правонаступником АТ.

Чи можна говорити в даному випадку про припинення діяльності АТ?  Чи може ліцензія бути передана ТОВ? Яке рішення має винести суд?

Задача 11

Гр-ка Стисленко звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу. В позові було сказано, що подружжя Стисленко проживали у шлюбі два роки, їх відносини не були стабільними і коли їх стосунки стали вкрай напруженими подружжя звернулося до суду с заявою про встановлення для них режиму окремого проживання. Суд ухвалив відповідне рішення, керуючись ст.119 СК. Після спливу шести місяців після набрання чинності рішення суду, сторони примирилися і почали проживати разом. Через рік у них народилася дочка, батьком якої було записано чоловіка гр-ки Стисленко. Пізніше дружина дізналася, що її чоловік - Стисленко їй зраджує, має близькі стосунки з колегою по роботі, не відмовляється від зустрічей з іншими жінками. Це спонукало її припинити з ним подружні відносини і виїхати з дитиною в інше місце проживання. Пройшло три роки. Гр-н Стисленко не змінив своєї поведінки, тому гр-ка Стисленко звернулася до суду з позовом про розірвання шлюбу. Відповідач - гр-н Стисленко пред'явив зустрічний позов до своєї дружини, в якому просив суд поділити майно, набуте подружжям за час шлюбу. Гр-ка Стисленко відповіла, що сторони не набули у шлюбі спільного майна. Спочатку судом було встановлено режим окремого проживання подружжя. Останні три роки сторони жили окремо, тому і ділити їм нема чого.

Як треба вирішити спір?

Задача 12

Подружжя Шоста прожили у шлюбі 20 років. Під час розірвання шлюбу дружина поставила питання щодо поділу майна не в рівних частках. Вона просила суд визнати за нею право на 4/5 спільного майна. Свої вимоги вона пояснювала тим, що під час шлюбу вона працювала значно більше, ніж її чоловік. Останній змінював неодноразово місце своєї праці, протягом тривалого часу шукав собі роботу, кожного разу пояснюючи своє небажання працювати різними сторонніми причинами. Позивачка вимушена була одночасно працювати в різних установах, підтримувала своїх батьків і практично сама виховала дочку. Останнім часом вона досягла значних успіхів в роботі, мала значні доходи і практично утримувала свого чоловіка.

Гр-н Шость не погодився з твердженнями позивачки і пояснив, що він художник, йому потрібні умови для праці, позивачка увесь час перешкоджала розвитку його особистості, кожного разу вимагала гроші на сім'ю та дитину. Він працював як тільки міг і задовольняв потреби сїмї. Щодо поділу майна подружжя, то гр-н Шость заперечує проти визнання за ним меншої частки в праві на майно. Крім того, він включає до переліку майна, яке підлягає поділу, деякі речі, які залишилися у позивачки - дві каблучки з діамантами, норкове манто позивачки, яке є дуже коштовним, та краски, які йому потрібні для малювання і які позивачка забрала з дому, коли залишала його.

Вирішіть справу.

Задача 13

Між подружжям Никифорчук при розірванні шлюбу виник спір з приводу поділу майна. Гр-н Никифорчук просив визнати за ним право на одну третину будинку, зареєстрованого в міському бюро інвентаризації на ім’я його дружини. За його словами цей будинок було придбано не тільки за рахунок коштів дружини, але і за його власні кошти, які він отримав у спадок від свого батька.

Гр-ка Никифорчук просила визнати за нею половину суми премії, яку її чоловік одержав декілька років тому на архітектурному конкурсі. Премію він не вніс до сімейного бюджету, а поклав на свій рахунок у банк. Крім того дружина просила визнати за нею разом з дитиною право на проживання в трикімнатній квартирі, яка належить подружжю Никифорчук на праві спільної сумісної власності. Стосовно цієї квартири сторонами свого часу було укладено нотаріально посвідчений договір. Однак як тільки подружжя вирішило розірвати шлюб, чоловік поставив питання про припинення цього договору. Він вимагає надати йому можливіші також проживати в квартирі в одній із трьох кімнат. Дружина заперечує проти цього. Крім того вона просила врахувати, що після розірвання шлюбу з нею залишається дитина. Тому усе спільне майно подружжя слід поділити не порівну між сторонами, а на три частки.

Яке рішення повинен ухвалити суд?

Задача 14

Гр-н Підкопитов у 2000 році був притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину. Для відшкодування шкоди був накладений арешт на майно: жилий будинок, піаніно, приймач і вклад банку на суму 12 000 грн. До суду звернулася дружина і просила виключити зі списку половину вкладу, 2/3 частини будинку, що складає частку її і двох неповнолітніх дітей засудженого, а також піаніно, яке вона придбала за власні кошти.

При розгляді справи було встановлено, що подружжя знаходиться у шлюбі з 1990 р., але з 2000 р. гр. Підкопитов залишив сім'ю і став мешкати окремо. Будинок, побудований подружжям у 1994 р., зареєстрований на ім'я Підкопитова, вклад у банк від нього було прийнято в лютому 1999 р. У будинку проживає позивачка з двома дітьми. Після припинення сумісного життя подружжя не робило поділу майна.

Які обставини необхідно з'ясувати суду для вирішення справи? Вирішіть справу.


15. Інформаційне та методичне забезпечення.

Рекомендована література

1. Основні нормативні акти:

Конституція України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – стаття 141.

Акти міжнародного права:

Бернська Конвенція про охорону літературних і художніх творів від 24 липня 1971 // Офіційний вісник України від 18.10.2007 – 2007 р., № 75, стор. 173, стаття 2809

Віденська конвенція про право міжнародних договорів від 23.05.1969 р. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1986. -  №17 – ст. 343.

Віденська конвенція про правонаступництво держав щодо договорів від 23.08.1978 // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - №41. – ст. 601

Всесвітня конвенція про авторське право (переглянута) від 24.07.1971 // http://zakon2.rada.gov.ua

Декларація про соціальні та правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей, особливо у разі передачі дітей на виховання та їх усиновлення на національному і міжнародному рівнях: Декларація  від 03.12.1986 // http://zakon2.rada.gov.ua

Договір про закони щодо товарних знаків від 27 жовтня 1994 року // http://zakon2.rada.gov.ua

Договір про патентну кооперацію від 19 червня 1970 року // Зібрання чинних міжнародних договорів України — 1990 р., № 1, стор. 366

Європейська конвенція про визнання та виконання рішень стосовно опіки над дітьми та про поновлення опіки над дітьми від 20.05.1980 // http://zakon2.rada.gov.ua

Європейська конвенція про здійснення прав дітей від 25.01.1996 // Офіційний вісник України від 10.12.2007 — 2007 р., № 91, стор. 86, стаття 3355

Європейська конвенція про правовий статус дітей, народжених поза шлюбом від 15.10.1975р. // Офіційний вісник України від 17.07.2009 р., № 51, / № 6, 2009, ст. 166

Європейська конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів (укр/рос) від 24.11.1977р. // Офіційний вісник України від 12.10.2007 р., № 74, стор. 216, стаття 2788

Конвенція відносно міжнародного управління майном осіб, які померли від 02.10.1973 // zakon3.rada.gov.ua

Конвенція про визнання і виконання рішень стосовно зобов'язань про утримання від 02.10.1973 // http://zakon2.rada.gov.ua

Конвенція про громадянство одруженої жінки від 29.01.1957 // http://zakon2.rada.gov.ua

Конвенція про згоду на взяття шлюбу, шлюбний вік та реєстрацію шлюбів від 7 листопада 1962 року. // http://zakon2.rada.gov.ua

Конвенція про контакт з дітьми (ETS N 192) (укр/рос) від 15.05.2003 № ETSN192 // Офіційний вісник України від 10.12.2007 — 2007 р., № 91, / OB N 41(2006) ст.2723 /, стор. 92, стаття 3356

Конвенція про права дитини від 16.09.2010 // http://zakon2.rada.gov.ua

Конвенція про стягнення аліментів за кордоном ( укр/рос ) від 20.06.1956 // Офіційний вісник України від 25.06.2010 — 2010 р., № 45, / № 31, 2006, ст. 2199 /, стор. 105, стаття 1496

Конвенція про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей від 19.10.1996 // http://zakon2.rada.gov.ua

Протокол до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року від 28.03.1997 // Протокол із застереженнями ратифіковано Законом N 140/98-ВР від 03.03.98

Угода про взаємне визнання прав на відшкодування шкоди, заподіяної працівникам каліцтвом, професійним захворюванням чи іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ними трудових обов'язків: Угода від 09.09.1994 // zakon2.rada.gov.ua

закони

Сімейний кодекс України від 10.01.2002 ., № 2947-ІІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2002, N 21-22, ст.135

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003.- NN 40-44. - ст.356.

Цивільний процесуальний кодекс України від 18.07.1963.№ 1501-VІ // Відомості Верховної Ради (ВВР),  1963, N 30, ст. 464

Земельний кодекс України від 25.10.2001 № 2768-ІІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2002, N 3-4, ст.27

Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. № 322-VІІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР),.-. 1971. - № 50. – Ст.. 375

Про міжнародні договори України: Закон України від 29.06.2004 № 1906-IV // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, N 50, ст.540

Про правонаступництво України: Закон України від 12.09.1991 р. № 1543-ХІІ // Відомості Верховної Ради. – 1991. - № 46. – ст. 612

Про авторське право і суміжні права:  Закон України від 23 грудня 1993 року N 3792-XII // Відомості Верховної Ради України. - 1991.  - № 20 -  Ст.249.

Про акціонерні товариства: Закон України від 17.09.2008 № 514-VI // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2008, N 50-51, ст.384

Про банки і банківську діяльність: Закон  України від 07.12.2000 № 2121-III // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 5-6, ст.30

Про біженців: Закон України від 26.06.2001р. № 2557-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 47. – ст. 250

Про благодійництво та благодійні організації:  Закон України від 16.09.1997 р. № 531/97-ВР // Відомості Верховної Ради. - 1997. - N 46. - ст. 292.

Про виконавче провадження: Закон України № 606-ХІУ від 21 квітня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1999. - № 24. – Ст. 207

Про господарські товариства: Закон України від 19.09.1991 № 1576-XII // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1991, N 49, ст.682

Про громадянство України: Закон України від 18 січня 2001 №2235-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 13. – ст. 65

Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців: Закон України від 15.05.2003 № 755-IV // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, N 31-32, ст.263

Про зовнішньоекономічну діяльність:  Закон України від 16 квітня 1991 р.  № 959-ХІІ // Відомості Верховної Ради України..-1991.- №29.

Про імміграцію: Закон України від 07. 06. 2001 р. №2491-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 41. – ст. 197

Про інвестиційну діяльність: Закон України від 18.09.1991 № 1560-XII // Відомості Верховної Ради України , 1991, N 47, ст.646

Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 01.06.2000 № 1775-III // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2000, N 36, ст.299

Про міжнародне приватне право : Закон України від 23 червня 2005 року N 2709-IV // Відомості Верховної Ради України. - 2005. - № 32. - ст.422.

Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей. Закон України від 24 січня 1995 р. № 20/95-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, N 6, ст. 35

Про охорону прав на винаходи і корисні моделі:  Закон України від 15 грудня 1993 року N 3687-XII// Відомості Верховної Ради України. - 1994.  - № 7 -  Ст.32.

Про охорону прав на зазначення походження товарів:  Закон України від 16 червня 1999 року N 752-XIV // Відомості Верховної Ради України. - 1999.  - № 32 -  Ст.267.

Про охорону прав на знаки для товарів і послуг:  Закон України від 15 грудня 1993 року N 3689-XII// Відомості Верховної Ради України. - 1994.  - № 7 -  Ст.36.

Про охорону прав на промислові зразки:  Закон України від 15 грудня 1993 року  N 3688-XII// Відомості Верховної Ради України. - 1994.  - № 7 -  Ст.34.

Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України: Закон України від 21.01.1994 № 3857-XII // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, N 18, ст.101

Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України від 22.09.2011 № 3773-VI // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, N 19-20, ст.179

Про режим іноземного інвестування:  Закон України від 19 березня 1996 р. №19 // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 19, ст. 80

Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні: Закон України від 11.12.2003 № 1382-IV

Про товарну біржу: Закон України від 10.12.1991 № 1956-XII // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, N 10, ст.139

підзаконні акти:

Анкета отримувача паспорта громадянина України для виїзду за кордон: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.2006 № 580 // Офіційний вісник України від 17.05.2006 р., № 18, стор. 22, стаття 1328

Про внесення змін до Порядку посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених. Постанова Кабінету Міністрів України від 6 липня 2006 р. № 940. // Офіційний вісник України від 19.07.2006 р., № 27, стор. 100, стаття 1966

Про затвердження Положення про Спадковий реєстр: Наказ Міністерства юстиції України від 07.07.2011 № 1810/5 // Офіційний вісник України від 25.07.2011 р., № 54, стор. 34, стаття 2155

Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України: Наказ Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 // Офіційний вісник України від 07.03.2012 р., № 17, стор. 66, стаття 632

Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування: Наказ Міністерства юстиції України від 11.11.2011 № 3306/5 // Офіційний вісник України від 02.12.2011 р., № 91, стор. 172, стаття 3312

Про затвердження Порядку державної реєстрації заповітів і спадкових договорів у Спадковому реєстрі: Постанова Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 491 // Офіційний вісник України від 20.05.2011 р., № 35, стор. 75, стаття 1459

Про затвердження Порядку стягнення аліментів на дитину (дітей) у разі виїзду одного з батьків для постійного проживання в іноземній державі, з якою не укладено договір про подання правової допомоги: Постанова Кабінету Міністрів України від 19.08.2002 № 1203 // Офіційний вісник України від 06.09.2002 р., № 34, стор. 175, стаття 1599

Про право власності на окремі види майна: Постанова Верховної Ради України від 17.06.1992 р. № 2471-XІІ. // Відомості Верховної Ради України..-1992.- № 35, ст.517;

Про систему валютного регулювання і валютного контролю: Декрет Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 // Відомості Верховної Ради України від 27.04.1993 — 1993 р., № 17, стаття 184

Правила опіки та піклування, затверджені наказом Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 року// Офіційний Вісник України. - 1999. - № 26

Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 року № 915// Офіційний Вісник України. – 2007. - № 52. – ст. 2115

Правила реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5 (у редакції наказу від 22.11.2007 року № 1154/5)// Офіційний Вісник України. - 2007. - № 90. – ст. 3320.

Про спеціальний порядок набуття права власності на окремі види майна: Постанова Верховної Ради України від 17 липня 1992р. // Відомості Верховної Ради України. − 1992. − № 35 − Ст. 517.

Порядок державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір від 27 грудня 2001 р .№ 1756. // Офіційний вісник України. — 2001. — №52. — стор. 114. - Ст. 2369.

 постанови, інші рішення, роз’яснення судів (Конституційного, Верховного тощо):

Методичні рекомендації щодо вчинення нотаріальних дій, пов'язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя: Рішення Міністерства юстиції України від 29.01.2009 // http://zakon2.rada.gov.ua

Окремі питання спадкування: Роз'яснення Міністерства юстиції України від 11.10.2011 // http://zakon2.rada.gov.ua

Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Постанова Пленуму Верховного суду України від 31 січня  1995 р. № 5.

Про судову практику у справах про спадкування: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 // Вісник Верховного суду України від 06.2008 р., № 6, стор. 17

Щодо виїзду за кордон осіб, які мають невиконані зобов'язання, в тому числі зі сплати аліментів, покладені на них рішеннями судів: Лист Міністерства юстиції України від 06.06.2008 № 25-32/507 // Баланс від 23.06.2008 р., № 50, стор. 14

Щодо оформлення спадкових прав фізичних та юридичних осіб: Лист Міністерства юстиції України від 11.10.2010 № 31-32/238 // http://zakon2.rada.gov.ua

2. Підручники:

  1.  Гражданское право: Учебник / [отв. ред. проф. Е. А. Суханов. В 2-х т.] Т. 2. – М.: БЕК, 2000. – 704 с.
    1.  Майданик Р. А. Цивільне право. Загальна частина [Текст] : підручник / Р. А. Майданик ; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Юрид. ф-т. - К.: Алерта, 2012. (Багатотомне видання). Т. 1 : Вступ у цивільне право. - 2012. - 471 с.
    2.  Міжнародне приватне право: підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл. / за ред. Проф. В.П.Жушмана та доц. І.А.Шуміло. – Х.: Право, 2011. – 320с.
    3.  Право інтелектуальної власності    [Текст]: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. М. Коссак, І. Є. Якубівський; рец. : І. А. Безклубний [та ін.].- К.: Істина, 2007.- 206 с.
    4.  Ромовська З. В.Українське цивільне право. Право власності: Академічний курс: підручник для студентів вищих навчальних закладів / З. В. Ромовська; Мін. освіти і науки України. - К.: Центр учбової літератури : Правова єдність: Алерта, 2011. - 244 с.
    5.  Сімейне право України    [Текст]: підручник / Л. М. Баранова, В. І. Борисова, І. В. Жилінкова та ін.; за заг. ред. : В.- К.: Юрінком Інтер, 2006.- 264 с.
    6.  Фединяк Г.С., Фединяк Л.С. Міжнародне приватне право: Підручник. – 4-те вид., переробл. і допов. – К.: Атіка, 2009. – 500с.
    7.  Цивільне право України. [Текст]: Підручник: У 2 т. / В.І. Борисова, (кер.авт.кол.), Л.М.Баранова, Т.І.Бєгова та ін..; За ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – Х: Право, 2011. – Т. 1. − 656 с.
    8.  Цивільне право України. [Текст]: Підручник: У 2 т. / В.І. Борисова, (кер.авт.кол.), Л.М.Баранова, Т.І.Бєгова та ін..; За ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – Х: Право, 2011. – Т. 2. − 816 с.
    9.  Цивільне право України. Загальна частина [Текст]: підручник / М-во освіти і науки України, Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка.- К.: Юрінком Інтер, 2010.- 973 с.
    10.  Цивільне право України. Особлива частина [Текст]: підручник / М-во освіти і науки України, Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка.- К.: Юрінком Інтер, 2010.- 1173 с.
    11.  Цивільне право України: Підручник: У 2 кн. / О. В. Дзери (керів. авт. кол.), Д. В. Боброва, А. С. Довгерт та ін.; За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнецової. — К.: Юрінком Інтер, 2004. — Кн. 2. — 640 с.

  1.  Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали:
    1.  Аномалії в цивільному праві України [Текст]: навч.-практ. посіб. / Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка.- К.: Юстініан, 2007.- 910 с.
    2.  Балюк, Г. І. Цивільно-правова відповідальність за ядерну шкоду [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів / Г. І. Балюк, О. Ю. Кронда, О. В. Сушик ; за заг ред. Г. І. Балюк чл.-кора НАПрН України, д-ра юрид. наук, проф. ; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Юрид. ф-т. - Чернівці : Кондратьєв А. В., 2012. - 143 с.
    3.  Дахно І.І. Міжнародне приватне право: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2001.
    4.  Договірне право України. Загальна частина: [навч. посіб] / [Т. В. Боднар, О. В. Дзера, Н. С. Кузнєцова та ін.]; за ред. О. В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 896 с.
    5.  Договірне право України. Особлива частина: [навч. посіб] / [Т. В. Боднар, О. В. Дзера, Н. С. Кузнєцова та ін.]; за ред. О. В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 1200 с.
    6.  Заіка Ю. О. Українське цивільне право [Текст]: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Ю. О. Заіка.- К.: Правова єдність, 2008.- 367 с.
    7.  Захист прав дітей у цивільному судочинстві. Судові рішення [Текст] : практ. посіб. / Нац. шк. суддів України; [уклад.: Н. В. Шепелєва, Л. А. Романовська, В. А. Капустинський]; за заг. ред. Ректора Нац. шк. суддів України, д-ра юрид. наук, проф., чл.-кор. Нац. акад. прав. наук України В. Т. Маляренка. - К. : Знання України, 2012. - 199 с.
    8.  Кухарєв О. Є.  Спадкове право України  [Текст]: навч.-практ. посіб. / О. Є. Кухарєв.- К.: Алерта, 2011.- 222 с.
    9.  Луць В. В. Контракти в підприємницькій діяльності: навч. посіб. – 2-е вид., перероб. і допов. / Луць В. В. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 576 с.
    10.  Міжнародне приватне право: Навч. посібник / За ред. С.Г. Кузьменко – К., «Центр учбової літератури», 2010. – 316 с.
    11.  Міжнародні комерційні угоди та розрахунки: нормативно-правове регламентування. Навч. посібник / за ред. Козака Ю. Г., Логвінової Н. С. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 648 с.
    12.  Смітюх А. В. Корпоративне право у схемах    [Текст]: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / А. В. Смітюх.- К.: Істина, 2011.- 244 с.
    13.  Цивільне право України    [Текст]: курс лекцій : навч. посіб. для студ. вищ. навч.закл. : в 6 т. Т. 1 / Р. Б. Шишка (кер. авт. кол.) [та ін.] ; за ред. Р. Б. Шишки, В. А.- Х.: Еспада, 2008.- 680 с.
    14.  Шимон С. І. Цивільне та торгове право зарубіжних країн    [Текст]: навч. посіб. : (курс лекцій) / С. І. Шимон.- К.: Видавництво КНЕУ, 2006.- 239 с.

4. Монографії та наукові видання:

  1.  Актуальні проблеми господарського, цивільного права та процесу    [Текст]: наук. зб. Вип. 1 / М-во освіти і науки України, Маріупольський держ. гуманіт. ун-т.- Маріуполь: Вега-Принт, 2009.- 183 с.
    1.  Бервено С. М. Проблеми договірного права України / Бервено С. М. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 392 с.
    2.  Боднар Т. В. Виконання договірних зобов’язань у цивільному праві: Монографія / Боднар Т. В. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 272 с.
    3.  Брагинский М. И. Договорное право. Книга первая: Общие положения / Брагинский М. И., Витрянский В. В. – М.: Статут, 2000. – 848 с.
    4.  Брагинский М. И. Договорное право / Брагинский М. И., Витрянский В. В.– Кн. 2: Договоры о передаче имущества. – М.: Статут, 2000. – 800 с.
    5.  Брагинский М. И. Договорное право / Брагинский М. И., Витрянский В. В.– Кн. 3: Договоры о выполнении работ и оказании услуг. – М.: Статут, 2002. – 1055 с.
    6.  Гриняк А. Б. Особливості правового регулювання відносин за договорами підряду [Текст] : монографія / А. Б. Гриняк ; [відп. ред. В. В. Луць] ; НДІ приват. права і підприємництва Нац. акад. прав. наук України. - К. : НДІ приват. права і підприємництва НАПрН України, 2011. - 299 с.
    7.  Діковська І. А. Договір повітряного чартеру у міжнародному приватному праві: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 [Електронний ресурс] / І. А. Діковська; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. — К., 2002. — 19 с.
    8.  Дрішлюк А. І. Агентський договір: цивільно-правовий аспект: Автореф. ... канд. юр. наук. - Одеса, 2003.
    9.  Желіховська Ю. В. Охорона цивільних прав та інтересів нотаріусом [Текст]: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 / Желіховська Юлія Віталіївна ; Нац. акад. наук України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. - К., 2012. - 19 с.
    10.  Иоффе О. С. Избранные труды по гражданскому праву: Из истории цивилистической мысли. Гражданское правоотношение. Критика теории “хозяйственного права”. — М.: Статут, 2000. - 777 с.
    11.  Кожевнікова В. О. Правове регулювання укладення шлюбів громадянами України у державах Європейського Союзу та їх визнання в Україні: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 [Електронний ресурс] / В. О. Кожевнікова; Харк. нац. ун-т внутр. справ. — Х., 2010. — 20 с.
    12.  Кубко А. Є. Реалізація публічних інтересів у цивільному праві України [Текст] : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 / Кубко Андрій Євгенович ; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2012. - 18 с.
    13.  Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2-х тт. / За ред. О. В. Дзери (кер. авт. кол.), Н. С. Кузнецової, В. В. Луця. –  К.: Юрінком Інтер, 2008. – Т. ІІ. – 1088 с.
    14.  Особливості здійснення суб'єктивних прав учасниками цивільних відносин [Текст]: [монографія] / [Луць В. В. та ін.] ; за заг. ред. акад. НАПрН України В. В. Луця ; НДІ приват. права і підприємництва Нац. акад. прав. наук України. - К. : НДІ приват. права і підприємництва НАПрН України, 2011. - 319 с.
    15.  Погрібний С. О. Механізм та принципи регулювання договірних відносин у цивільному праві України: монографія / Погрібний С. О. – К.: Правова єдність, 2009. – 304 с.
    16.  Покровский А. И. Основные проблемы гражданского права. — Изд. 4-е, испр. — М.: Статут, 2003. — 351 с.
    17.  Примак В. Д. Вина і добросовісність у цивільному праві (теорія, законодавство, судова практика) [Текст]: наук. вид. / В. Д. Примак.- К.: Юрінком Інтер, 2008.- 432 с.
    18.  Примак В. Д. Цивільно-правова відповідальність юридичних осіб    [Текст]: монографія / В. Д. Примак.- К.: Юрінком Інтер, 2007.- 430 с.
    19.  Савченко А. С. Незавершене та самочинне будівництво як об'єкти цивільних правовідносин [Текст]: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 / Савченко Аріна Сергіївна ; Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Х., 2012. - 18 с.
    20.  Слободянюк С. О. Цивільно-правове регулювання державної реєстрації речових прав на нерухоме майно [Текст] : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 / Слободянюк Сергій Олександрович ; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2012. - 18 с.
    21.  Яроцький В. Л. Цінні папери в механізмі правового регулювання майнових відносин (основи інструментальної концепції)    [Текст]: монографія / В. Л. Яроцький.- Х.: Право, 2006.- 542 с.

5. Інші джерела:

  1.  Багач Е. Застосування принципів справедливості, добросовісності та розумності у цивільному праві України / Багач Е. // Юридична Україна. – 2009. – № 8. – С. 61-65.
    1.  Бєлкін М. Л. Застосування принципу розумності в господарських та цивільних спорах / Бєлкін М. Л. // Вісник господарського судочинства. – 2009. – № 1. – С. 98-103.
    2.  Бєлкін М. Л. Свобода договору та її обмеження / Бєлкін М. Л., Бєлкіна Ю. // Юридичний журнал. – 2009. – № 12. – С. 83-89.
    3.  Беседіна Т. І. Проблема визначення сторін у договорі (контракті) поставки в зовнішньоекономічній діяльності / Беседіна Т. І. // Держава і право. – 2009. – Вип. 47. – С. 382-389.
    4.  Блащук Т. В. Можливість визначення держави як  сторони цивільно-правового договору / Блащук Т. В. // Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». – 2011. – № 1 (3). – С. 1-9.
    5.  Бойко А. О. Відповідальність і правові наслідки порушення зобов’язань, забезпечених завдатком / Бойко А. О. // Часопис Київського університету права. – 2010. – № 4. –  С. 174-178.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
    6.  Борисова В. І. Словник цивільного права [Текст] / В. І. Борисова, С. Н. Приступа, В. С. Козадаєв. - Х. : Фактор, 2012. - 167 с.
    7.  Бровченко І. Конструкція договору на користь третьої особи: проблеми застосування / Бровченко І. // Юридична України. – 2009. – № 1. – С. 56-64.
    8.  Вавженчук С. Я. Деякі проблеми виокремлення договорів на користь контрагента та договорів на користь третіх осіб / Вавженчук С. Я. // Адвокат. – 2009. – № 11 (110). – С. 14-16.
    9.  Вавженчук С. Я. Деякі теоретико-практичні питання класифікації цивільно-правових договорів / Вавженчук С. Я. // Адвокат. – 2009. – № 10 (109). – С. 12-15.
    10.  Вавженчук С. Я. До питання договірної відповідальності за договорами на постачання електроенергії / Вавженчук С. Я. // Юридичний вісник. – 2009. – № 1. – С. 51-56.
    11.  Великанова М. М. Порядок укладення договорів на виконання науково-дослідних або дослідо-конструкторських та технологічних робіт, заснованих на державному замовленні / Великанова М. М. // Актуальні проблеми політики. Збірник наукових праць. – 2009. – Вип. 37. – С. 388-396.
    12.  Веретельник Л. К. Проблеми систематизації договорів у цивільному праві / Веретельник Л. К. // Форум права. – 2011. – № 1. – С. 180-189. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2007-3/0 7sjezpd.pdf
    13.  Воронова О. В. Договори, спрямовані на безоплатне передання майна в користування / Воронова О. В. // Держава та регіони. Серія «Право». – 2010. – № 1. – С. 1-6.
    14.  Голубєва Н. Ю. Свобода договору як принцип цивільного права / Голубєва Н. Ю. // Право України. – 2009. – № 7. – С. 123-130.
    15.  Євдокимов Д. Свобода договору та її обмеження в цивільному праві України / Євдокимов Д. // Правовий тиждень. – 2009. - № 5. – С. 5-13.
    16.  Ківалова Т. С. Деліктоздатність особи як передумова цивільно-правової відповідальності / Ківалова Т. С. // Митна справа. – 2008. – № 5. – С. 64-68.
    17.  Ківалова Т. С. Принципи та функції цивільно-правової недоговірної відповідальності / Ківалова Т. С. // Митна справа. – 2010. – № 4. – С. 72-79.
    18.  Круглова О. О. Ціна як істотна умова цивільно-правових договорів / Круглова О. О. // Форум права. – 2011. – № 2. – С. 468-471.
    19.  Кузнецова Н. Проблеми гармонізації та уніфікації сучасного приватного права // Право України. – 2012. - № 2. – С. 139-153.
    20.  Кузьмич О. Я. Юридична природа прав третьої особи, на користь якої укладений договір / Кузьмич О. Я. // Юридична Україна. – 2009. – № 1. – С. 67-70.
    21.  Лесик Л. М. Тенденції та проблеми розвитку ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів в умовах економічної кризи / Лесик Л. М. // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – № 2. – С. 214-219.
    22.  Лисенко В. Сторони договору міни-бартеру (загальна характеристика) / Лисенко В. // Вісник Львівського національного університету ім. І. Франка, Серія юридична. – 2010. – Вип. 50. – С. 166-173.
    23.  Лукасевич-Крутник І. Відповідальність підрядника за недоліки проектних та пошукових робіт та їх результатів / Лукасевич-Крутник І. // Юридична Україна. – 2009. – № 6. – С. 87-92.
    24.  Майданик Р. Принцип пропорційності (співрозмірності) в цивільному праві України: поняття, межі, умови застосування / Майданик Р. // Юридична Україна. – 2009. – № 11. – С. 47-55.
    25.  Міхно О. Деякі загальні положення про цивільно-правову відповідальність / Міхно О. // Підприємництво, господарство і право. – 2009. - № 7. – С. 71-74.
    26.  Мороз О. В. Відповідальність за договорами оренди майна державних підприємств / Мороз О. В. // Право і безпека. – 2009. – № 2.
    27.  Мороз О. В. Цивільно-правова відповідальність за порушення сторонами умов договору / Мороз О. В. // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2010. – № 2.
    28.  Моторна В. Ю. Укладення договору тест-драйву автомобіля / Моторна В. Ю. // Вісник академії адвокатури України. – 2011. – № 1. – С. 44-49.
    29.  Новікова В. Деякі питання класифікації оплатних та безоплатних договорів / Новікова В. // Підприємництво, господарство і право. – 2009. – № 2. – С. 63-66.
    30.  Ольшанченко В. І. Участь держави у цивільних відносинах як передумова її цивільно-правової відповідальності / Ольшанченко В. І. // Вісник господарського судочинства. – 2010. –  № 3. – С. 155-160.
    31.  Отраднова О. Реалізація принципу свободи договору у цивільно-правових деліктних відносинах / Отраднова О. // Юридична України. – 2010. –  № 10. – С. 60-64.
    32.  Павленко Д. Судова практика застосування принципу добросовісності у вирішенні договірних спорів / Павленко Д. // Юридичний журнал. – 2009. – № 5. – С. 60-63.
    33.  Полішко Н. Л. Особливості укладання договорів на торгах, аукціонах, конкурсах / Полішко Н. Л. // Юридична наука. 2011. - № 4-5. – С. 24-30.
    34.  Полченко С. С. Неукладений договір за законодавством України / Полченко С. С. // Форум права. – 2010. – № 4. – С. 736-740.
    35.  Померанський І. В. Особливості договорів постачання ї їх класифікація / Померанський І. В. // Вісник господарського судочинства. – 2008. – № 2. – С. 63-66.
    36.  Попов Ю. Свобода договору щодо визначення наслідків непровомірної поведінки / Попов Ю. // Право України. – 2009. – № 1. – С. 133-136.
    37.  Примак В. Відшкодування моральної шкоди у контексті реалізації принципу свободи договору / Примак В. // Юридична Україна. – 2009. –  № 3. – С. 64-72.
    38.  Примак В. Д. Функції відповідальності моральної шкоди як заходу цивільно-правової відповідальності / Примак В. Д. // Юридична України. – 2010. –  № 9. – С. 71-79.  
    39.  Свистун Л. Я. Щодо питання відповідальності сторін за договором перевезення вантажів автомобільним транспортом // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – № 10. – С. 61-62.
    40.  Свистун Л. Я. Особливості укладання договорів перевезення вантажів автомобільним транспортом // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – № 11. – С. 73-75.
    41.  Свистун Л. Я. Деякі питання правової природи договорів перевезення вантажів автомобільним транспортом // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – № 12. – С. 24-27.
    42.  Свистун Л. Я. Деякі аспекти правового регулювання припинення договорів перевезення вантажів автомобільним транспортом // Вісник Академії митної служби України. – 2008. - № 1. – С. 158-162.
    43.  Свистун Л. Я. Деякі питання відповідальності сторін за договорами перевезення вантажів автомобільним транспортом // Право і суспільство. – 2010. - № 1. – С. 24-28.
    44.  Свистун Л. Я. Правове регулювання строків у договорах купівлі-продажу // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Збірник наукових праць. – 2010. – № 4 (51). – С. 103-109.
    45.  Семенова К. Г. Цивільно-правова відповідальність за договором перестрахування / Семенова К. Г. // Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. Серия «Юридические науки», Том 22 (61). – 2009. - № 2. – С. 132-136.
    46.  Скоробогата Л. В. Концепція облікової оцінки операцій по заміні кредитора у зобов’язані / Скоробогата Л. В. // Вісник Хмельницького національного університету. – 2009. – № 6, Т.1. – С. 184-191.
    47.  Терніков Є. І. Свобода договору та її обмеження в цивільному праві України / Терніков Є. І. // Наукові праці МАУП. –  2010, – вип. 3(26), – С. 254-258.
    48.  Федорко М. С. Окремі аспекти змісту та реалізації принципу свободи договору / Федорко М. С. // Вісник Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. – 2009. – Том 14. – Випуск 9. – С. 52-58.
    49.  Фомін  Г. Ф. Класифікація договорів з надання фінансових послуг / Фомін Г. Ф. // Право України. – 2010. – № 2. –  С.  18-20.
    50.  Фраткіна Т. Визнання договору неукладеним за Цивільним та Господарським кодексами України / Фраткіна Т. // Уроки права. – 2010. – № 4. – С. 21-23.
    51.  Шама Н. Укладення спадкового договору / Шама Н. // Вісник Львівського університету. – 2011. – Вип. 52. – С. 212-218.
    52.  Шевченко Я. Місце цивільного права в системі права України // Право України. – 2012. - №2. – с.125-138.
    53.  Яворська О. Договори приєднання: проблеми правового регулювання / Яворська О. // Підприємництво, господарство і право. – 2009.  – № 10. – С. 93-96.
    54.  Яворська, Г. Х. Сімейне виховання у правовому аспекті / Г. Х. Яворська // Південноукраїнський правничий часопис. - 2007. - № 2. - С. 246-247.
    55.  Яреськовська І. І. Проблеми недобросовісних умов у договорах із споживачами в українському законодавстві / Яреськовська І. І. // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2010. – № 7. – С. 124-133.

6. Інтернет-ресурси:

  1.  http://iportal.rada.gov.ua/ - Офіційний портал Верховної Ради України
    1.  http://www.president.gov.ua/ - Офіційне представництво Президента України
    2.  http://www.kmu.gov.ua/control/ - Урядовий портал
    3.  http://www.court.gov.ua/ - Офіційний веб-портал «Судова влада України»
    4.  http://www.ccu.gov.ua/ - Конституційний Суд України
    5.  http://www.scourt.gov.ua/ - Верховний Суд України
    6.  http://www.vasu.gov.ua/ - Вищий адміністративний суд України
    7.  http://vgsu.arbitr.gov.ua/ - Вищий господарський суд України
    8.  http://sc.gov.ua/ - Вищий спецiалiзований суд України з розгляду цивільних i кримiнальних справ
    9.  http://www.minjust.gov.ua/ - Міністерство юстиції України
    10.  http://www.nbuv.gov.ua/ - Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
    11.  http://reyestr.court.gov.ua/ - Єдиний державний реєстр судових рішень

PAGE  


PAGE  70




1. Фондова біржа
2. на тему НАСЛЕДОВАНИЕ ПО ЗАКОНУ И ПО ЗАВЕЩАНИЮ ФИО студента группа форма обучени
3. общий термин под которым понимают процесс обработки для удаления возбудителей инфекционных заболеваний в
4. А целлобиозе; spergielus niger ~ применяют в производстве для получения-.html
5. Межличностный конфликт и пути его решения
6. ДИПЛОМНА РОБОТА- Методика написання правила оформлення та порядок захисту за напрямом підготов
7. Иллюминатус Часть 1
8. Символика российской государственности герб гимн флаг и пр
9. NOTES Connecticut [] ~ Louis Lssen [] ~ Hmburg [] ~ McDonld [] ~ Sn Bernrdino [] ~ Cliforni [] ~ Indi [] ~ rctic Circle [] ~ III.
10. Лабораторная работа 1
11. Вариант 6 Выполнил- ст
12. Практика осознанного сновидения- София; Киев; 2009 ISBN 9785912509070 Аннотация
13. тема и задачи науки криминалистики 1 понятие и предмет науки криминалистики 2 система задачи и ее мест
14. ТЕМА 8- ЗАХВОРЮВАННЯ СИСТЕМИ ЗГОРТАННЯ КРОВІ Кількість навчальних годин- 2 Зміст лекційного матеріалу
15. Юриспруденция Новосибирск 2008Кафедра трудового и земельного права И
16. тема менеджмента качества обучения
17. Планета величиной с дом Оценка качества воды пресного водоема приток р
18. Типичные ошибки в бухгалтерском балансе
19. Общая психология Часть 4
20. тематического мировоззрения