Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лабораторна робота 9 ВИВЧЕННЯ КОНСТРУКЦІЙ ПЛАНЕТАРНИХ ПЕРЕДАЧ 9

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Лабораторна робота № 9

ВИВЧЕННЯ КОНСТРУКЦІЙ ПЛАНЕТАРНИХ ПЕРЕДАЧ

9.1. Мета роботи

Вивчити будову типових конструкцій планетарних передач і визначити їх технічні параметри.

9.2. Теоретичні відомості.

Планетарними називають передачі, що мають зубчасті колеса, осі обертання яких переміщуються у просторі. Такі колеса називають сателітами. Схема типової  планетарної передачі з одинарними сателітами зображена на рисунку 1. Вона складається з центрального колеса Za зовнішнього зачеплення, центрального колеса Zb  внутрішнього зачеплення і трьох сателітів Zq  з водилом h.


Рисунок 9.1 – Схема планетарної передачі з одинарними сателітами

Число сателітів nc  у планетарних передачах в залежності від навантаження може бути різним, частіше воно знаходиться у межах  nc  3…6.

Дещо складніша схема планетарної передачі, з подвійними сателітами, зображена на рисунку 2.

Рисунок 9.2 – Схема планетарної передачі з подвійними сателітами

Передача має двоє центральних коліс Za і Zb внутрішнього зачеплення і водило h  з подвійними сателітами  Zq-Zf.

Наведені кінематичні схеми планетарних передач належать до типу 2k-h (двоє центральних коліс і водило). Існують також інші схеми таких передач, зокрема,  з трьома центральними колесами – типу 3k і планетарні передачі з конічними колесами.

Одним із важливих технічних параметрів планетарної передачі є передаточне число u. Для його визначення використовують метод зупинки водила – метод Вілліса. Для визначення даним методом величини u передачі, зображеної на рисунку 1, необхідно надати всій передачі умовного обертання з кутовою швидкістю водила h  у напрямку, протилежному до його кутової швидкості. Тоді для колеса Za  кутова швидкість буде a - h , а кутова швидкість водила – h = 0. У передачі з оберненим рухом осі всіх ланок нерухомі і передаточне число можна визначити як і для простої зубчастої передачі:

.

Знак “мінус” означає, що колеса Za  і Zb обертаються у протилежних напрямках.

При переході до реальної передачі, у якої колесо Zb нерухоме, колесо Za ведуче, а водило h ведене, при b = 0 маємо:

або . (9.1)

Для реальних значень чисел зубців коліс даної передачі її передаточне число знаходиться у межах uah  8 при досить високому коефіцієнті корисної дії (ККД)  = 0,97…0,99. Планетарні передачі зі схемою згідно рисунку 1 використовують в силових приводах з обмеженими габаритами.

Для схеми, зображеної на рисунку 2, під час передачі руху від водила h до колеса Za і при нерухомому колесі Zb  передаточне число, визначене аналогічним методом,  буде:

. (9.2)

Оскільки знаменник у виразі (2) може наближатися до нуля, то теоретично передаточне число такої передачі може бути як завгодно великим. Практично, при реальних значеннях чисел зубців коліс, воно досягає значень u  1500. З ростом передаточного числа різко зменшується ККД передачі. Тому кінематичну схему згідно рисунка 2  з високим передаточним числом використовують у приладах і різних допоміжних механізмах, де величина  ККД не грає суттєвої ролі. У протилежному разі її не бажано використовувати при u  100.

Розглянуті схеми показують, що планетарні передачі мають широкі кінематичні можливості. Вони можуть використовуватися як редуктори із постійним передаточним числом,  яке в залежності від конструкції може досягти декількох тисяч, або як коробки швидкостей. В останньому випадку передаточне число змінюють шляхом почергового гальмування окремих основних ланок. У разі, коли всі основні ланки планетарної передачі вільні, вона використовується як диференціальний механізм для розкладення одного обертового руху на два, або для складення двох обертових рухів в один.

Планетарні передачі працюють з меншими контактними напруженнями і мають підвищену несучу здатність в порівнянні з рядовими циліндричними передачами за рахунок використання внутрішнього зачеплення і розподілу навантаження на декілька потоків. Маса планетарного редуктора у порівнянні зі звичайним (рядовим) зубчастим редуктором може бути зменшена у 2…3 рази.

Планетарні передачі мають внутрішнє взаємне урівноваження радіальних сил, що зменшує силову дію на підшипники і корпус редуктора. Вони зручні для вмонтування їх у двигуни, барабани, шківи. Планетарні редуктори широко застосовують у транспортних машинах, авіа-, верстато- і приладобудуванні.

Недоліком планетарних передач є підвищена точність виготовлення і складність монтажу.

       9.3  Опис конструкції досліджуваної планетарної передачі

Досліджувана планетарна передача (діюча модель) має спрощену конструкцію лабораторного призначення. Вона складається із двох центральних коліс і сателітів, виготовлених із легкого сплаву.

       9.4 Методика проведення роботи

Ознайомитися з будовою планетарної передачі, визначити її тип і побудувати кінематичну схему. Підрахувати число зубців зубчастих коліс. Експериментально визначити передаточне число передачі ue. З цією метою необхідно завдати вхідному валу (ведучій ланці) певну кількість обертів nвх  і при цьому підрахувати відповідне цій кількості число обертів nвих  вихідного вала (веденої ланки). Величина ue визначиться як відношення:

 (3)

Для зручності бажано надати ведучій ланці стільки обертів nвх, щоб ведена зробила один повний оберт, тобто nвих = 1. Тоді, згідно з формулою (3), у межах точності виконаних підрахунків, експериментальне передаточне число буде дорівнювати числу обертів вхідної ланки nвх. Необхідно виміряти діаметр da вершин зубців зубчастих коліс і визначити їх модуль.* 

Одержані дані занести в таблицю.

      

9.5 Експериментальні дані

Накреслити кінематичну схему передачі і заповнити таблицю

Таблиця технічних параметрів планетарної передачі

Тип

планетарної

передачі

Число зубців зубчастих коліс

Діаметр кола

вершин зубців,

мм

Модуль зубчастих зачеплень,

мм

Число сате-літів nc 

Тип

сателітів

Передаточне число

експериментальне ue

теоретичне

uT

одноступінчатий із внутрішнім зачепленням

Za = 59

daa =228

ma,q =4

Zq = 18

daq =80

1

здвоєний

27.3

27.3

Zf  = 19

daf  = 85

mf,b =4.05

Zb =60

dab = 232

         9.6 Обробка і аналіз одержаних результатів

Визначаємо модуль зубчастих зачеплень за формулами:

а) для зовнішнього зачеплення: ;

б) для внутрішнього зачеплення: .

мм;     мм;

Згідно стандарту приймаємо мм.

мм;     мм;

Згідно стандарту приймаємо мм.

Тоді згідно формули (2) визначимо теоретичне значення передаточного числа планетарного механізму:

           Експериментально визначити передаточне число передачі . З цією метою завдамо вхідному валу певну кількість обертів nвх =27,4 і при цьому підрахували відповідне цій кількості число обертів nвих =1 вихідного вала (веденої ланки). Величину  визначимо за формулою (3):

 


 
    9.7  Висновки по роботі

  У ході лабораторної роботи ми дослідили планетарну передачу з одноступінчасту з внутрішнім зачепленням. Визначили модулі зачеплень які складають ma,q =4 мм, mf,b =4 мм. А також визначили екпериментальне  =27,3 і теоретичне =27,3 значення передаточного числа. Переваги планетарних передач: планетарні передачі мають широкі кінематичні можливості. Вони можуть використовуватися як редуктори із постійним передаточним числом,  яке в залежності від конструкції може досягти декількох тисяч, або як коробки швидкостей. Працюють з меншими контактними напруженнями і мають підвищену несучу здатність в порівнянні з рядовими циліндричними передачами за рахунок використання внутрішнього зачеплення і розподілу навантаження на декілька потоків. Маса планетарного редуктора у порівнянні зі звичайним (рядовим) зубчастим редуктором може бути зменшена у 2…3 рази. Планетарні передачі мають внутрішнє взаємне урівноваження радіальних сил, що зменшує силову дію на підшипники і корпус редуктора. Вони зручні для вмонтування їх у двигуни, барабани, шківи. Планетарні редуктори широко застосовують у транспортних машинах, авіа-, верстато- і приладобудуванні.




1. Памятка по гражданской обороне
2. Я родилась в пору великого украинского голодомора Чтобы я не умерла во младенчестве бабушка сдала обруч
3. СанктПетербургский государственный инженерноэкономический университет Кафедра экономики и менедж
4. Трудовые ресурсы предприятия2
5. I. Сутність фінансового аудиту Частина II.
6. Грильяж 1530 Дата время Официант Повар
7. неорганизованные но могут быть организованы в полезную информацию
8. Неорганической химии АГТУ г
9. Как подписывать с помощью ЭЦП электронные документы различных форм
10.  Просим у Него прощения и прибегаем к Нему от зла наших душ и от скверности деяний наших
11. Относительно смерти одного человека нельзя сказать ничего определенного
12. ФРИК Bob Torres Jenn Torres 2005 Oleg Ozerov [o
13. тематики ББК 32975 Б 91 Сборник упражнений по текстовому редактору MS Word Электронное учебное пособие
14. Ситаллы стеклокристаллические материалы неорганические материалы получаемые в результате объёмной крис
15. Бухгалтерский, налоговый и управленческий учет предприятия Альф
16. МОЛЕКУЛЯРНЫЕ ОСНОВЫ НАСЛЕДСТВЕННОСТИ Всю первую половину ХХ века ученые считали что наследственная ин.html
17. Возникновение и система развития права Канад
18. Локальная вычислительная сеть городка
19. это участники правовых отношений имеющие субъективные права и юридические обязанности
20. ТЕХНОЛОГИЯ СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЫ С МОЛОДЕЖЬЮ НА ОСНОВЕ КОМПЛЕКСНОГО ПОДХОДА