Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Відповідно до вітчизняного законодавства статутний капітал формується в ТОВ ТДВ та АТ а складений ~ в пов

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Статутний (складений) капітал господарського товариства: поняття, функції, порядок формування

В законодавстві та в науці статутний і складений капітал за змістом вважають синонімічними поняттями. Відповідно до вітчизняного законодавства, статутний капітал формується  в ТОВ, ТДВ та АТ, а складений – в повних та командитний товариствах. Тому немає необхідності окремо розглядати поняття, функції та порядок формування статутного і складеного капіталу.

В чинному законодавстві України не надається визначення статутного (складеного) капіталу. В науці статутний капітал представляють як загальну вартість (або грошову оцінку) майна, яке вноситься усіма засновниками (учасниками) в якості плати за набуття права участі в товаристві (І.С. Шиткіна, О.С. Янкова). Крім того, поширеним є визначення статутного капіталу як зафіксованої установчими документами та оціненої учасниками в національній валюті (а у випадках, передбачених законом, також і в іноземній валюті) сукупність вкладів, об'єднаних учасниками при створенні господарського товариства для забезпечення його діяльності (О.Р. Кібенко) та як суми вкладів учасників, що виконують функції джерела коштів товариства (С.В. Глібко). В.В. Луць зазначає, що за основу при визначенні статутного капіталу в зазначених підходах береться виявлення структурно-функціонального та стартового призначення останнього.

Щодо визначення функцій статутного капіталу правознавцями висувається багато пропозицій: організаційна (С.В. Глібко), контрольна (Т.В. Кашаніна, М.Г. Іонцев), економічна, інституційна та інформаційна (В.М. Кравчук), облікова (О.Р. Кібенко), суверенітетна (О.М. Кірсанов), правозабезпечувальна та інвестиційна функції.

Найбільш доречним є підхід В.В. Луця, який виокремлює три основні функції статутного капіталу господарського товариства:

  1.  Стартова.  Вона полягає в тому, що статутний (складений) капітал є майновою основою для діяльності товариства, так званим першочерговим (стартовим) капіталом. Тому конкретний розмір статутного капіталу визначається засновниками залежно від виду діяльності, який буде займатись певне товариство.
  2.  Гарантійна.  На сьогодні доцільність її виділення викликає суперечки. Якщо раніше гарантійній функції традиційно приділялося суттєве значення, бо вважалося, що статутний капітал слугує забезпеченню задоволення можливих вимог кредиторів і у межах статутного капіталу гарантується відповідальність AT за своїми зобов'язаннями, то нині таке бачення все частіше піддається критиці. Разом із тим незважаючи на те, що на сьогодні в чинному законодавстві України існує вимога лише стосовно мінімального розміру статутного капіталу акціонерного товариства - 1250 мінімальних заробітних плат (ст.14 ЗУ «Про акціонерні товариства» і ст.24 ЗУ «Про господарські товариства»), казати про відсутність гарантійної функції статутного капіталу не можна. Згідно із ст.144 ЦК України, статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства, що гарантує інтереси його кредиторів. 

Крім того, на думку В.В. Луця, гарантійній функції статутного капіталу відповідають: а) заборона зменшення розміру статутного капіталу корпорацій без згоди їх кредиторів (ст.16 ЗУ «Про господарські товариства», наприклад); б) заборона виплати дивідендів при збитковій роботі AT та
в інших випадках, передбачених ст.31 Закону «Про акціонерні
товариства»; в) вимога оголосити про зменшення статутного капіталу в
разі зменшення чистих активів ТОВ та
AT по результатах фінансового року порівняно зі статутним капіталом (ч.4 ст.144, ч.3 ст.155 ЦК України).

  1.  Визначально-структурна (розподільча) функція. Полягає в тому, що через статутний капітал товариства визначається доля участі кожного акціонера (учасника) в товаристві, а також в отриманні його прибутку. Знаючи долю учасника товариства у статутному капіталі, достатньо просто визначити його вплив на загальних зборах товариства і розмір дивідендів, які він має право отримати.

Порядок формування статутного (складеного) капіталу товариства встановлюється його установчими документами. Статутний (складений) капітал складається з вартості вкладів учасників. Вкладом до статутного капіталу може бути внесене будь-яке майно: гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 115 ЦК, ч.1 ст. 86 ГК України).  Оплата акцій в інший спосіб, ніж грошовими коштами, можлива лише за наявності згоди між інвестором та AT (ст. 23 ЗУ «Про акціонерні товариства») .

Не може вноситися до статутного (складеного) капіталу (сплачуватись акції): боргові емісійні цінні папери, емітентом яких є набувач, тобто майбутній акціонер і векселі, (ч.1ст. 11 ЗУ «Про акціонерні товариства); види майна, яке не допускається законом мати юридичній особі на праві власності; бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ (ч. 3 ст. 86 ГК, ст. 13 ЗУ «Про господарські товариства»). Є певні обмеження щодо майнових вкладів до статутного капіталу окремих видів товариств, наприклад, банків, формування та збільшення статутного капіталу яких може здійснюватися виключно шляхом грошових внесків (ч.1 ст.32 Закону «Про банки і банківську діяльність»).

Щодо строків формування статутного (складеного) капіталу господарського товариства, то незалежно від виду господарського товариства, він повинен бути повністю сформований до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства (ст. 33 ЗУ «Про господарські товариства» - щодо АТ, ст. 52 Закону – щодо ТОВ, ст. 80 Закону – щодо командитного товариства). При цьому кожний засновник акціонерного товариства повинен оплатити повну вартість придбаних акцій до дати затвердження результатів розміщення першого випуску акцій. У разі несплати (неповної оплати) вартості придбаних акцій до дати затвердження результатів розміщення першого випуску акцій акціонерне товариство вважається не заснованим (ст.11 ЗУ «Про акціонерні товариства»).




1. Усеймин да простит АЛЛАh ему и всем мусульманам ~ ~
2. ТЕМА НОРМАТИВНЫХ ДОКУМЕНТОВ В СТРОИТЕЛЬСТВЕ ОСНОВНЫЕ ПОЛОЖЕНИЯ СНиП 100194 ПРЕДИСЛОВИЕ 1 РАЗРАБО
3. а; несов. что книжн.
4.  Область применения
5. Тема ’1. Поняття господарського процесуального права Навчальна мета- опрацювати систему базових понять т.html
6. Современная психология- ее задачи и место в системе наук
7. А вот и я Здорово ребятишки ~ весёлые парнишки Здрасьте славные девчушки ~ быстроглазые вострушки Здрась
8. Иностранцы вне закона (пробелы в АПК)
9. ПОВРЕЖДЕНИЯ ЖИВОТА План лекции - 1 Определение понятия Повреждения живота причины
10. ГОЛОДНЫЕ ИГРЫ- И ВСПЫХНЕТ ПЛАМЯ 2D подробнеевремя- 22-40 12 17 декабря киноХОЛОДНОЕ СЕРДЦЕ 3D подробн
11. Тема 100 Основными функциями плазмолеммы являются барьерная транспортная; поступление и выведение ве
12. реферату- Інформаційне забезпечення діяльності фірмиРозділ- Економічні теми Інформаційне забезпечення ді
13. вещественной форме единиц
14. Как называется такая боль Фантомная боль 2
15. .7. 281710 2.1. Листериоз сапрозоонозное инфекционное заболевание человека и животных вызываемое патогенными
16. ТЕМА- ВНЕШНЯЯ И ВНУТРЕННЯЯ СРЕДА ПРЕДПРИЯТИЯ ЕЕ ВЛИЯНИЕ НА ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЭКОНОМИЧЕСКУЮ БЕЗОПАС
17. Интеллект способность системы создавать в ходе самообучения программы в первую очередь эвристические д.
18.  постоянная и переменная части
19. ЧЕМУ УЧАТ В ШКОЛЕ
20. темах связи Вариант 10 Выполнил- студент группы ТКз11 Комаров Е