Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Вступ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗМІСТ

Зміст…………………………………………………………………………………4

Перелік умовних позначень……………………………………………………….5

Вступ………………………………………………………………………………...6

  1.  Місце і значення сільського господарства в економіці України……………7
  2.  Передумови розвитку молочної галузі в Україні……………………...........11
  3.  Сучасна структура та сучасний рівень розвитку молочної галузі в Україні………………………………………………………………………....14
  4.  Територіальна структура, регіональні особливості молочної галузі в Україні…………………………………………………………………………27
  5.  Продукція молочної галузі у внутрішній і зовнішній торгівлі…………….29
  6.  Проблеми та перспективи розвитку молочної галузі в Україні……………32
  7.  Досліджувана частина: ВАТ "Галактон"…………………………………….34

Висновки….……………………………………………………………………….37

Список використаних джерел……………………………………………………38

Додатки………………………………..………………………………………….40


ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ

АПК - Агропромисловий комплекс

ВВП - Внутрішній валовий продукт

Держкомстат - Державний комітет статистики

ЄС - Європейський союз

ВАТ - Відкрите акціонерне товариство

НП -  Національне продовольство

ПДВ - Податок на додану вартість

СОТ - Світова організація торгівлі

СРСР - Союз Радянських Соціалістичних Республік

США - Сполучені Штати Америки

ТОВ - Товариство з обмеженою відповідальність

С/г - Сільське господарство

ВСТУП

Актуальність теми. На сучасному етапі в Україні молочна промисловість, стоїть на етапі інтенсивного розвитку, хоча в порівнянні зі світовими стандартами в деяких аспектах ми відстаємо від світового рівня, але маємо всі шанси його наздогнати.                                                                                                                     

До складу молочної промисловості входять підприємства по виробництву тваринного масла, цільномолочної продукції, молочних консервів, сухого молока, сира, морозива, казеїну тощо.                                                                                  

Загальна кількість людей в країні з часом зростає; тому, щоб забезпечити їх продукцією, повинен весь час відбуватися ріст виробництва. Ріст виробництва, розширення асортименту повинні суміщуватися з постійним покращенням якості продукції, біологічної цінності та смакових властивостей продуктів. Суттєвою задачею є також більш повне використання сільськогосподарської сировини для виробітку повноцінних продуктів з високим вмістом білка, вітамінів, біологічно активних речовин. Для досягнення поставленої мети необхідно підвищувати технічний рівень підприємств, застосовувати найновіші методи технології та прогресивне обладнання, впроваджувати механізовані та автоматизовані системи виробництва. Збільшення виробничих потужностей передбачається за рахунок розвитку як державного сектору, так і відкриття малих підприємств виробництва молочної продукції.

Виробництво молока – один з напрямів спеціалізації сільсько-господарських підприємств центрального регіону України. Незважаючи на збитковість, багато переробних підприємств не відмовляється від нього, оскільки збут молока є джерелом систематичного надходження готівкових коштів протягом календарного року. Це пов’язано з тим, що продукція молочної галузі займає важливе місце у споживанні. Частка витрат на молочні продукти становить 15% від загальних витрат на харчування, але молокопродуктовий підкомплекс АПК України знаходиться в стані кризи.

Ринок молочних продуктів в Україні формується переважно під тиском рівня купівельної спроможності населення. Водночас, головними принципами сегментування ринку молочних продуктів є: вік споживачів молочних продуктів, місце проживання споживачів, рівень доходів споживачів. На поведінку споживачів значно впливає динаміка цін, якість товарів, обсяг та асортимент пропозиції, загальний рівень добробуту населення.

Поряд з цим на ринку молочних продуктів існує певна кількість проблем, до яких можна віднести стан сировинної бази, конкуренція за постачальників, мікробіологічні вдосконалення а також вдосконалення установок і систем .

Мета курсової роботи. Метою даної роботи є дослідження молочної галузі в Україні, оцінка її розвитку та розміщення.

Обєкт дослідження: молочна галузь України.

Предмет дослідження – молочна галузь України, передумови її розвитку, сучасний стан, проблеми та перспективи даної галузі, а також фактори, які впливають на розміщення підприємств цієї галузі.

Методи дослідження. При створенні курсової роботи ми спиралися на такі методи дослідження, як: картографічний, історичний, графічний, системного аналізу, методи техніко-математичних показників, методи типології і класифікації, порівняння.

Структура роботи. Логіка дослідження зумовила певну структуру курсової роботи, яка складається зі  змісту, переліку умовних позначень, вступу, 6 пунктів плану, висновків, списку використаних джерел і додатків.


  1.  МІСЦЕ І ЗНАЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ

Сільське господарство є однією з основних галузей народного господарства, оскільки виробництво продуктів харчування – перша умова життя безпосередніх виробників. Водночас воно є сировинною базою легкої та харчової промисловості. Попит на с/г продукцію постійно зростає, оскільки збільшується кількість населення, особливо міського. У сільському господарстві як і в інших галузях суспільного виробництва, відбувається постійний розвиток і вдосконалення продуктивних сил і на цій основі зростає ефективність с/г праці, що дає змогу з меншою кількістю робочої сили виробляти більш виробництва.

У с/г велике значення має фактор часу, зокрема своєчасне й якісне виконання польових робіт. Для отримання високого результату треба виконати весь агрономічний комплекс робіт у короткі строки. Це вимагає повного забезпечення відповідним набором , комплексом різної сільськогосподарської техніки. Щоб вона не простоювала міжсезонний період, вона має бути універсальною.

Іншою особливістю землеробства є нерегулярний характер виробництва. Тут має місце розрив між робочим періодом і кінцевим результатом. Праця витрачається з перервами , пов’язаними із зростанням і визріванням рослин, протягом року.

В с/г існує велика залежність результатів виробництва від погодних умов, зокрема у південній частині України часті посушливі роки – врожай зменшується. Крім того у с/г не має того монополізму у виробництві, який є у підприємстві. В Україні с/г продукцію виробляють 8,6 тис. колгоспів , 2,6 тис. радгоспів , сотні тисяч особистих підсобних господарств. Ця обставина має історичне значення для умов формування соціально-орендованої ринкової економіки, оскільки створює кращі можливості для конкуренції різних форм власності, а тим самим для зростання ефективності виробництва [1].

Для забезпечення життя населення планети загалом і кожної країни зокрема    с/г залишається найважливішою галуззю народного господарства. Продукція сільського господарства майже на 70% забезпечує роздрібний товарообіг країни, в Україні її частка становить майже 40% обсягу ВВП. Сільське господарство є також важливою сировинною базою для харчової та легкої промисловості.
До того ж у цій галузі відбувається безпосередня взаємодія людини з природою, від якої значною мірою залежать здоров'я людини, її психологічний, нервовий, емоційний стан тощо.

У сільському господарстві постійно розвиваються продуктивні сили та відносини економічної власності. Найбільш швидкими темпами ці зміни відбуваються в останні два століття [2].

Сільське господарство відіграє винятково важливу роль як каталізатор розвитку ринкової економіки. Ринкова економіка — це одне з найвидатніших досягнень світової цивілізації, це природне середовище людства і взаємодії товаровиробників, середовище, якому притаманні певний порядок і саморегуляція завдяки дії основного закону — попиту і пропозиції. В становленні ринкової економіки України ця галузь, враховуючи її масштаби, може відіграти (і вже частково відіграє) виключно важливу роль завдяки своїм специфічним властивостям.

 Сільське господарство є висококонкурентною галуззю, оскільки в ній діє багато незалежних підприємств, що виробляють переважно ті самі товари. Досить сказати, що в 2010 р. налічувалося 6761 господарське товариство, 3325 с/г виробничих кооперативів, 2901 приватне (приватно-орендне) підприємство, 38,4 тис. селянських (фермерських) господарств, понад 11 млн селянських особистих господарств. У перспективі кількість аграрних підприємств за названими їх видами може змінитися за рахунок перетворення одних їх типів у інші (наприклад, сільськогосподарських кооперативів у приватні підприємства), а також завдяки появі нових фермерських господарств. За такої значної кількості підприємств кожне з них поставляє на ринок лише невелику частку певного виду сільськогосподарської продукції від загального обсягу її продажу. Це і є тією першопричиною, що породжує високу конкурентність між сільськими товаровиробниками і водночас ставить заслін будь-якому монополізму в аграрній сфері. В результаті створюється ринкове середовище, що стимулює розвиток також в інших секторах економіки.

 Сільське господарство України в недалекій перспективі може стати одним з головних джерел й експорту. Цьому сприяють і великі масштаби сільськогосподарського землекористування і родючі землі. У поєднанні з працьовитістю українського народу це виводить Україну на одне з провідних місць за аграрним потенціалом. У перспективі Україна може не лише повністю забезпечити власні потреби в сільськогосподарській продукції, а й істотно збільшити свій експортний потенціал. Таким чином, сільське господарство може і повинно стати галуззю, що відіграватиме винятково важливу роль у процесі входження України у світовий ринок [3].


  1.  ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ

Харчовий комплекс України в цілому і молочна промисловість зокрема пройшли довгий і складний шлях історичного розвитку. До 1917р. Молочна промисловість тільки почала розвиватись. А вже у 1940р. Обсяг виробництва продуктів в УРСР майже в 6 разів перевищив рівень 1913р. Основні потужності створювались у післявоєнний час. Поліпшилась галузева структура харчової промисловості, зокрема зросла питома вага молочної промисловості. Як відомо після створення СРСР у країні почалася політика індустріалізації. Це, звичайно відобразилось і на промисловості України. У першій п'ятирічці в харчовій промисловості виникли нові галузі - маргаринна, сироробна, комбікормова, хлібопекарська. Передбачалося створення чималої кількості нових підприємств, зокрема у цукровій промисловості планом першої п'ятирічки передбачалося будівництво 11 нових підприємств. Але з часом виявилося, що сільське господарство не може забезпечувати сировиною такий приріст потужності. У післявоєнні роки, за роки четвертої п'ятирічки, значно збільшився випуск продукції молочної промисловості. Так, довоєнний рівень по виробництву молока був перевищений на 47%. В 1951 --1960 рр. Швидкими темпами нарощувалось поголів'я худоби. Так, великої рогатої худоби стало більше майже на 6 млн. Овець і кіз -- на 5,8 млн. Слід зазначити, що і в ті роки збалансованість у розвитку сільського господарства не забезпечувалася. Відставала кормова база галузі, внаслідок чого продуктивність тварин практично не підвищувалася і була значно нижчою від їх біологічних можливостей. Так, у 1980 році середньорічний надій молока від 1 корови становив 2272 кг, що є всього на 82 кг (або на 3,7%) більшим, ніж у 1970 році, і на 75 кг меншим, ніж було вже в 1975 році.  Поголів'я великої рогатої худоби збільшилося з 21,4 млн. голів на початок 1971 р. до 25,4 млн. -- на початок 1981 р., овець і кіз -- відповідно, з 8971 тис. до 9185 тис. У часи УРСР скотарство було провідною галуззю тваринництва і було, в основному, сконцентровано у Північно-Східному економічному районі. Поголів'я рогатої худоби на 100 га сільськогосподарських угідь у Північно-Східному економічному районі становило 55-65 голів. Загальне ж поголів'я рогатої худоби у Харківській та Полтавській областях становило понад 900 тис. Голів. У Сумській області поголів'я дещо менше (750-900). В основному переважав молочно-мясний напрямок, а навколо великих міст (Харків, Суми, Полтава, Кременчук) переважав молочний напрямок [22].

3. СУЧАСНА СТРУКТУРА ТА СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ РОЗВИТКУ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ

Молочна промисловість – одна з провідних галузей народного господарства, яка забезпечує населення продуктами харчування. Фактичне виробництво молока в Україні значно нижче необхідних обсягів споживання, що позначається на якості харчування населення України. Збільшення ж виробництва молока стримується низькою рентабельністю тваринництва і тим, що більшість населення України не може купувати необхідну кількість молочної продукції через високу його вартість [4,ст.123].

Харчова галузь характеризується спадом виробництва, значним зниженням асортименту продукції, тяжким фінансово-економічним станом більшості підприємств, високим коефіцієнтом зносу основних виробничих фондів, особливо їх активної частини.

В умовах становлення ринкової економіки важливим чинником успішного функціонування вітчизняних агропромислових підприємств є їх переорієнтація на засади маркетингу, що дозволить формувати раціональні виробничі програми, оперативно реагувати на ринкову ситуацію та перемагати в умовах конкуренції. В основі маркетингу лежить комплексне дослідження ринку і потреб споживача, організація виробництва та збуту товарів і послуг, здатних задовольнити ці потреби. Для прийняття маркетингових рішень необхідна своєчасна, повна й достовірна інформація про споживачів, їх потреби, про ринок, конкурентів. Саме тому в сучасних умовах зростає значення маркетингового інформаційного забезпечення в

цілому та маркетингових досліджень зокрема.

Проведення маркетингових досліджень в значній мірі може допомогти обрати

стратегію розвитку переробного підприємства. Залежно від демографічних

показників різняться й пріоритети при виборі молочних продуктів, хоча ці

відмінності несуттєві(див. додаток Б).

Так у споживанні молочної продукції як чоловіками, так і жінками найвищу питому вагу має молоко (близько 30%). Щодо вікових категорій, то тільки особи до 18 років найбільше полюбляють споживати сметану (28,4%), а інші віддають перевагу молоку, причому найвищу питому вагу у споживанні молокопродуктів молоко має у людей старших 56 років, що пов’язано, мабуть, з їх низькою купівельною спроможністю.

Основними споживачами сметани серед різних вікових категорій є особи від 31 до 40 років (31,4%); кефіру та йогурту – віком від 18 до 30 (відповідно 25,6% і 26,5%); сиру – від 41 до 55 років (11,2%); ряжанки – особи від 41 до 55 років (8,8%). [8, ст.14].

Поступове зростання добробуту населення супроводжується зміною структури

споживання, новими вимогами до якості продуктів, які пропонуються ринком, тобто попит поступово займає властиве йому місце чинника, що визначає пропозицію.

Сьогодні в Україні близько 350 підприємств по переробці молока, з яких 80 виготовляють до 90% суцільномолочної продукції. Показники виробництва основних видів молочних продуктів у 2009 році вказують на стабільність розвитку галузі, не зважаючи на ряд проблем, що виникли на ринку сировини. У зв’язку зі значною конкуренцією на сировинному ринку виробництво готової молочної продукції все більшою мірою концентрується на великих підприємствах, які вкладають значні кошти в модернізацію виробництва, мобільно реагують на зміни кон’юнктури ринку, постійно збільшують свій асортимент та, щоб не втратити свою нішу ринку за умов сезонного дефіциту сировини, розширюють ринок збуту за рахунок експортних поставок. Середній рівень рентабельності виробництва незбираної молочної продукції на молокопереробних заводах становить 3 - 8%. Виробництво сметани та сиру більш економічно вигідне, ніж виробництво незбираного молока. Найбільш рентабельне виробництво дієтичної продукції: йогурту, ряжанки, кефіру [10, ст.53].

Стабільний попит на суцільномолочну продукцію в Україні сприяє ритмічній роботі підприємств по її випуску, не зважаючи на жорстку конкуренцію як на ринку сировини, так і на ринку збуту.

Криза української економіки, що торкнулася всіх галузей народного господарства, не оминула і молочну промисловість. Серед основних проблем молочної галузі можна назвати такі: низький рівень технологічного оснащення молокозаводів, застаріле обладнання; нерозвиненість ринкової інфраструктури; невисокий рівень забезпеченості сировиною та завантаженості потужностей; невисоку якість кінцевої продукції підприємств молочної промисловості; обмеженість можливості широкої

диференціації асортименту  через  низьку якість сировини; зниження попиту на продукти переробки в зв’язку із низькою купівельною спроможністю населення області, зокрема сільських районів; високий рівень конкуренції з боку потужних підприємств, оснащених    сучасним обладнанням і технологіями, які випускають молочну продукцію під відомими товарними марками «Президент», «Ласуня», «Баланс», «Кремез» «Фанні», «Danone», «Веселый молочник» та ін. На сировинному ринку підприємствам районного масштабу велику конкуренцію складають провідні підприємства великих міст, які можуть запропонувати вищі закупівельні ціни сільськогосподарським товаровиробникам. У результаті районні молокозаводи втрачають місцеву сировинну базу і змушені закуповувати сировину за межами району, що призводить до додаткових витрат на транспортування, а отже, підвищує витрати виробництва та відпускні ціни на готову продукцію.

Важливою проблемою розвитку молочного ринку є сировинна база.

Однак, спеціалісти молочної галузі відносяться критично до прийнятого закону “Про молоко та молочні продукти”, адже останній дещо не співпадає з об’єктивними законами економіки. До цього часу ціна на сировину в Україні регулювалась ринковим попитом та пропозицією, які також дозволяли регулювати якість молочної сировини (чим вища якість сировинного молока, тим більше переробне підприємство сплачувало за нього виробнику). На сьогоднішній день ціни на молочні продукти визначаються вартістю сировини, упаковки, енергоносіїв та транспортними витратами. Варто відзначити, що практично вся упаковка для українських молочних продуктів виготовлена або закордоном,  або з імпортних

матеріалів. Відповідно вартість молочних продуктів в Україні залежить від курсу іноземних валют. Виробникам також доводиться нести додаткові технологічні та організаційні витрати, щоб вивести сировину у ранг відповідної до нормативів. Наприклад, доводиться розшукувати господарства з молоком необхідної якості. Оскільки до 70% необхідної кількості сировинного молока в Україні забезпечують дрібні  та підсобні господарства, транспортні витрати зростають адекватно підвищенню якості продукції [10, ст.54].

Діючий закон про молоко не має механізму забезпечення якості молочної сировини. До його недоліків також можна віднести наступні : не врегульовані можливості використання рослинних жирів у молочній продукції; спірне визначення “національного продукту”; деякі безпідставні вимоги щодо маркування продуктів. Отже, на зміну цього закону має прийти новий, який би більше відповідав інтересам галузі та суспільства.

В Україні стрімко падає виробництво молока. Навіть за офіційною статистикою в минулому році надої молока знизились на 8% до 12,2 млн. т. З врахуванням цієї ж статистики, виробництво молока поточному році впаде ще на 4% до рівня біля 11,7 млн. т. Це, звичайно, страшна цифра, якщо зрівнювати її з виробничими показниками часів Радянського Союзу. Але, схоже, ситуація насправді ще гірша, ніж показує Держкомстат. По даних операторів ринку, в окремих регіонах пропозиція молочної сировини в осінні місяці цього року скоротилась навіть на 30% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На щастя, чи правильніше на біду, ринок так складається в поточному році, що дефіциту сировини не відчувається, незважаючи на істотне скорочення виробництва молока. Враховуючи зниження внутрішнього споживання багатьох молочних продуктів та несприятливу кон’юнктуру світових ринків, виробництво молочних продуктів в Україні значно скоротилося, відповідно сировини молочним заводам потрібно менше. Зокрема в 2010р було закуплено переробними підприємствами понад 6 млн. т молока, за 9 місяців поточного року 4,382 млн. т, що на 5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Закупки молока в четвертому кварталі ще більше скоротяться, в результаті буде перероблено за весь рік тільки близько 5,6 млн. т. По цій причині і закупівельна ціна на молоко в цьому році значно нижча ніж торік. Особливо плачевна ситуація з закупкою молока у населення. Навіть зараз, коли пропозиція молока найменша в сезоні, закупівельна ціна на молоко від населення мало де перевищує рівень в 1,5 грн./л.

Необхідно відзначити, що скорочення закупок молока відбулося в основному за рахунок населення. Частка молока від сільськогосподарських підприємств склала по результатах 9 місяців 2010р – 31%, безпосередньо від населення – 63% і через інші господарські структури (фермерські господарства та ін. - 6%).   За минулий рік субсидія яка була нарахована за молоко по всіх категоріях господарств склала 1607 тис. грн. (біля 27 коп. на кожен літр купленого молока). За 9 місяців поточного року - 1359 тис. грн. (біля 31 коп. на кожен літр купленого молока).

Ситуація на світових ринках молочних продуктів погіршується. Кризові явища, які відбуваються в українській економіці, спричинюють значне зниження купівельної спроможності населення і, відповідно, вплинуть на зниження споживання молочних продуктів. Це значить що виробництво молочних продуктів в Україні ще більше впаде, а закупівельні ціни на молоко будуть низькими. Отже селянам, навіть якщо субсидування буде залишено, буде дуже важко. Зараз, порівнюючи закупівельні ціни на молоко цієї і минулої зими багато з них уже приходять до висновку, що їх торгівля молоком абсолютно не виправдана. А оскільки багато з них вже втратило роботу і їм терміново потрібні гроші, то вихід з такої ситуації вони можуть знайти продавши на м’ясо хоча б одну із двох корів які є в господарстві.

Нагадую, це навіть при умові якщо субсидії будуть збережені. Ну а якщо цього не станеться, то ситуація взагалі буде виглядати драматично. Зважаючи на ринкові прогнози, населення більшу частину молока в наступному році буде вимушене продавати вже не по 1,2 грн./л, а по ціні біля 1 грн./л. При цьому ця категорія господарств разом з фермерами зможе продати на переробку приблизно на 10% молока менше, ніж в цьому році, тобто біля 3,5 млн. т. Багато переробників буде по можливості уникати закупок товару, який не дає податкового кредиту. Так що в наступному році селяни зможуть менше заробити як за рахунок скорочення

обсягів збуту, так і за рахунок втрати субсидій. Теоретично наші жителі сіл через відміну субсидування втрачають біля 1 млрд. гривень. При цьому вони не дуже будуть розбиратися чому так мало їм платять за молоко і звичайно ж будуть звинувачувати в цьому переробників. 

Економічна криза колись закінчиться, попит на молочні продукти зросте як з боку українських споживачів, так і з боку імпортерів. Тільки вже нічого буде продавати. 10% зниження виробництва молока в Україні автоматично перетворить її в нетто-імпортера молочних продуктів [11].

Сучасна стратегія соціально-економічного розвитку України передбачає нарощування агропромислового потенціалу країни. Молочна галузь, до складу якої входять маслоробна, сироробна, молочноконсервна підгалузі, а також виробництво продукції з незбираного молока, на сучасному етапі є однією із провідних в структурі харчової індустрії України. Молочна продукція є одним із основних продуктів харчування та супутнім компонентом при виробництві різноманітних товарів харчової промисловості, зокрема, кондитерських виробів, соусів, майонезу. 
Однак за період 1990-2010 рр. діяльність молокопереробних підприємств визначається рядом кризових тенденцій, пов’язаних, насамперед, із наростаючим дефіцитом сировини, зростанням цін на молочну продукцію при одночасному зниженні платоспроможного попиту населення, формуванням несприятливої кон’юнктури світового ринку молокопродуктів. 

Ефективний розвиток молокопереробної галузі безпосередньо залежить від стану молочного скотарства, у якому, на жаль, за останні роки спостерігаються негативні тенденції. 

За даними Держкомстату України [12], у 1990 році у господарствах усіх категорій утримувалося 8 млн. 378 тис. корів, в тому числі,  у сільгосппідприємствах було 6 млн. 191 тис. корів (74% від загальної кількості), а в господарствах населення –  лише 2 млн. 187 тис. (26%). Станом на 1 січня 2011 р. у господарствах усіх категорій утримувалося вже тільки 2,7 млн. голів корів, що на 2,2% менше, ніж на 1 січня 2010р. та на 68% менше ніж у 1990 р. (Див. Додаток В). Господарствами населення утримувалось 78,1 % загальної чисельності корів (на рівні показника на початок 2010 р.). У сільськогосподарських підприємствах порівняно з 1 січня 2010 р. відбулося скорочення чисельності великої рогатої худоби на 6,1% (у тому числі корів – на 2,5%). Зниження кількості молочного стада спостерігається як у приватному секторі, так й в сільськогосподарських підприємствах, де нині зосереджено менше чверті корів. Причому в агроформуваннях поголів’я скоротилося майже вдесятеро. Зазначені тенденції є наслідком втрати інтересу до утримання молочних тварин усіма категоріями господарств через щорічне подорожчання кормів, паливо-мастильних матеріалів та електроенергії, недосконалий механізм дотування сільськогосподарських товаровиробників за рахунок повернення ПДВ та недостатню державну підтримку молочного тваринництва.
Скорочення поголів’я молочної худоби, незважаючи на зростаючу динаміку показника продуктивності корів, призводить до постійного зменшення обсягів  виробництва молочної сировини усіма категоріями господарств. Так, у 2010 році в Україні вироблено молока в обсязі 46 % від рівня 1990 року. Зменшення обсягів виробництва молока-сировини спричинює посилення конкуренції серед молокопереробних підприємств на ринку молочної сировини та зростання закупівельної ціни молока. Варто зазначити, що обсяги виробництва молока не забезпечують продуктової безпеки країни.

Як свідчить світовий досвід, розвиток молочної галузі безпосередньо пов'язаний з виробництвом молока в крупних фермерських господарствах (крупнотоварне виробництво). В Україні на сьогоднішній день спостерігається протилежна ситуація: зростає виробництво молока в дрібних господарствах, приватному секторі та зменшується кількість молока, що вироблено сільськогосподарськими підприємствами. Існуючий перерозподіл виробництва молока між різними категоріями господарств створив передумови до незначного загострення конкуренції між виробниками молока з низьким рівнем інтенсивності. Так, на ринку молочної сировини фактичними монополістами продовж 2000-2010 рр. виступають невеликі господарства та  приватні подвір’я. У 2010 році  частка приватного сектору у загальному обсязі виробництві молока становила 80 % (у 1990 р. – 24,1%,  2000 р. – 70,9%,  2005 р. – 81%, 2009 р. –  80,7%) [12].
Така тенденція свідчить, перш за все, про кризу в молочному тваринництві та створює проблеми для розвитку молочної галузі, оскільки виникає питання забезпечення переробних підприємств якісною сировинною. Забезпечити необхідну якість виробленого молока сьогодні можуть лише сільськогосподарські підприємства, у яких здійснюється механічне доїння,  очистка та охолодження молока. Селянин не має ні умов, ні можливостей забезпечити необхідний технологічний процес виробництва молока(див. додаток В).

Саме тому  вироблене у господарствах населення молоко відповідає вимогам лише другого ґатунку або несортове, тоді як у великих фермерських господарствах воно реалізується екстра, вищим і першим ґатунком.
Так, сільськогосподарських підприємствах поставили молокопереробним підприємствам в 2009 році 62 % молока першого сорту та 29 % вищого сорту (Див. Додаток Г), що сумарно  становило 28,9 % обсягу молока, переробленого молочними підприємствами. Господарства населення є постачальниками молока другого сорту, обсяги якого разом з несортовим молоком становлять 71,1 % всієї кількості переробленого молока. Причинами низької якості сировини є спосіб організації її виробництва. Нажаль,  Україна перейшла на шлях від організованого до дрібнотоварного виробництва молока.

Негативні тенденції розвитку молочного скотарства призвели до суттєвого скорочення обсягів постачання сировини для промислової обробки. Так, за даними Держкомстату України [11, 13, 14], продаж молока та молочних продуктів переробним підприємствам за період 1990-2010 рр. скоротився практично вчетверо. 
За умови збереження зазначеного напряму розвитку молочного тваринництва по шляху стійкого зменшення поголів’я  дійного стада та незадовільної якості молока, актуалізується питання пошуку альтернативних джерел забезпечення молочної галузі сировиною. Такими джерелами можуть бути: зростання імпорту молочної сировини, консолідація з постачальниками сировини, інвестування в розвиток власної сировинної бази, зміни технології виробництва молочних продуктів тощо.
Найбільш оптимальним напрямом вирішення проблеми отримання сировини в достатній кількості та належної якості вітчизняні експерти та виробники вбачають у інвестування в розвиток власної сировинної бази шляхом створення сучасних молочних ферм, де прерогатива належатиме крупним холдингам та/або шляхом консолідації з постачальниками сировини [15]. Розширенню інтегрованих сільськогосподарських формувань з метою покращення показників молочного тваринництва як на національному, так і на регіональному рівнях, покликана Галузева програма розвитку молочного скотарства України до 2015 року [16]. 
 Молоко і молочні продукти традиційно займають досить високу питому вагу в раціоні харчування населення України. Але, протягом останніх років спостерігається тенденція до скорочення їх споживання  з 373 кг (у 1990 р.) до  211 кг (у 2010 р.) на рік, що відповідає, за нашими розрахунками, 55,6 % від раціональної норми споживання.  Дослідити динаміку споживання молока і молочних продуктів можна за   даними додатку В. 

Також, зниження платоспроможності населення призвело до  падіння попиту на молочну продукцію та зміну попиту в окремих сегментах ринку (зміщення в бік більш дешевої продукції). Це призводить до якісних структурних змін пропозиції на ринку молока та молочної продукції: зниження обсягів виробництва високомаржинальних молочних продуктів (ароматизованих йогуртів, сухого молока та вершків, сирних виробів, масла) та збільшення виробництва продукції з незбираного молока (молока питного, кисломолочної продукції), сирів, морозива.  Тільки за 2003-2010 роки виробництво сиру жирного зросло на 23 %, сиру свіжого неферментованого та сиру кисломолочного – на 34,8 %, а масла вершкового зменшилося на 42,2 %. В структурі продукції з незбираного молока, виробництво молока обробленого рідкого збільшилося на 25,9 %, а кисломолочної продукції – на 11,7 % (див. додаток Д).

Запорукою галузевого розвитку є ефективність виробництва молока. Не дивлячись на те, що ціна молока і молочних продуктів в Україні досить висока і постійно зростає, рентабельність виробництва молока украй низька. Якщо на початку 90-х рр. рентабельність виробництва досягала 32,2 %, то у 2010 р. була на рівні 1,4 % [11, 13, 14].

Така ситуація не є виключенням із загальної практики сільськогосподарського виробництва більшості країн світу. Єдиним інструментом підтримки сільськогосподарського виробництва, в умовах значних ризиків такого виробництва, є державна підтримка. 

У світі відпрацьовані різні механізми державної підтримки сільськогосподарського виробництва молока. Так, у США  встановлені мінімальні ціни закупівлі державою молочної продукції (молока –  $ 0,099 за літр, масла – $ 1,05 за фунт, сухого знежиреного молока – $ 0,80 за фунт). В ЄС діє аналогічна система встановлення мінімальної ціни закупівлі молока з масовою часткою жиру 3,7 %, масла, сухого знежиреного молока та двох типів сирів, а також, за необхідністю, і інших продуктів. В кожній із країн є агентства, які викуповують вказану продукцію за встановленими цінами у товаровиробників і в подальшому реалізують поза межами ринку на умовах, які не  впливають на ринкову ціну.
В країнах колишнього СРСР є досвід підтримки організованого способу виробництва молока шляхом державного сприяння будівництву нових молочних комплексів. В Росії це часткова компенсація 30 % вартості будівництва молочних ферм (за останні роки в Росії введено 200 тваринницьких комплексів на 126 тис. корів, модернізовано 800 молочних ферм), в Білорусі  безвідсоткові кредити.  У Литві та Латвії, в період переходу до фермерського виробництва, держава фінансувала 55 % вартості будівництва ферми, решта коштів виділялася як пільговий кредит під 3-5 % річних. 

В Україні процес державної підтримки виробництва молока включає наступні механізми: повернення ПДВ за продане молоко, доплати за збільшення поголів’я корів, доплати за екологічно чисту сировину для виробництва дитячого харчування, доплати сільгоспвиробникам за реалізоване молоко класу «Екстра» і вищого сорту, пільгове кредитування проектів будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів і ферм, відібраних на конкурсній основі терміном на 7 років. 
На жаль, існуючий механізм виділення дотацій для сільськогосподарського виробника не став активним стимулятором розвитку аграрного виробництва: зменшується кількість сільськогосподарських виробників, поголів’я молочного стада невпинно скорочується, якість молока не зростає. 

Не активізувала діяльність в аграрній сфері і Державна цільова економічна програма підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року [17] (в силу відсутності державного фінансування). Всі названі індикатори вказують на незавершеність та відсутність комплексності та системності підходів в підтримці аграрного виробництва. При існуючій системі державної підтримки, ймовірність зростання обсягів виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами є незначною.

Зниження попиту та зменшення темпів росту ринку молочних продуктів загострює конкуренцію, структурні зміни в асортименті  змушують підприємства працювати на межі рентабельності, що в сукупності створює сприятливі умови для інтенсифікації процесів консолідації на молочного ринку.

Сучасний стан вітчизняного ринку молока та молочних продуктів характеризується помірним рівнем консолідації (див. додаток А).

Переробкою молока на Україні займається більше 300 підприємств, проте майже 80% ринку контролює 50 заводів, значна частина яких входить до складу великих холдингів. 

Експерти вважають, що криза посилить  вплив холдингів, оскільки дрібні та середні виробники будуть вимушені покинути ринок. В той же час, частки ринку провідних виробників не перевищують 6-9%.  В цілому фактично одинадцять компаній утримують 60,3% ринку. Решту ринку розподіляють між собою дрібні компанії та одиничні молокопереробні заводи [13, 14, 15, 19, 20]. 

На сьогодні найбільш впливовими на українському ринку молока та молочних продуктів є компанії Юнімілк Україна (ТМ «Біо-Баланс», «Галактон», «Кремез», «Простоквашино», «Українське»), Мілкіленд-Україна (ТМ «7-я», «Добряна», «Коляда», «Кринка») та Вімм-Білль-Данн Україна (ТМ NEO, «Веселий молочник», «Домик в деревне», «Слов’яночка»). У 2009 році сумарна частка трьох найбільших компаній галузі на ринку становить 22%, 2010 року перша трійка гравців контролювала  21% ринку.

За трійкою лідерів йдуть такі виробники, як Геркулес (ТМ «Геркулес», «Добриня», «Глечик», «Утречко»), Західна молочна група (ТМ Optimal, «Гурманіка», «Молочна родина»), Лакталіс-Україна (Lactalis Group) (ТМ «Фанні», «President»),  ТОВ «Люстдорф» (ТМ  «На здоровьє», «Селянське», «Бурёнка», «Тотоша»), Рейнфорд (ТМ «Щодня»), Галичина (ТМ «Галичина», «Молочар», «Чабани»), комбінат Придніпровський (ТМ «Злагода»), група Danone (ТМ «Activia», «Actimel»)  [13, 14, 15, 19, 20].

Аналізуючи тенденції концентрації та інтеграції на українському молочному ринку необхідно відмітити, що найбільш інтенсивно процеси  злиття та поглинання   мали місце протягом 2006-2008 років. Це обумовлено швидким зростанням ринку, інвестиційною привабливістю, доступністю дешевого капіталу для поглинань, наявністю вільних коштів, доступністю кредитних ресурсів, високим попитом серед інвесторів. Експерти відмічають, що щорічно з 2001 по 2007 рік місткість вітчизняного ринку продукції з незбираного молока збільшувалася в середньому на 11%. Найбільш високі темпи приросту внутрішнього споживання були характерні для йогуртів  (23% в рік) та  сирних виробів (27% в рік ) [13].
Серед найбільших угод цього періоду необхідно виділити наступні: придбання у 2006 році російським інвестиційним фондом Renaissance Capital  за $197 млн.  компанії «Клуб Сиру»;  купівлю французькою компанією Bel Group Шосткінського міського молочного комбінату за суму близько $50 млн.; у 2007 році французька компанія Lactalis придбала українську компанію «Фані» приблизно за $40-45 млн., у 2008 р. американський фонд Сonsoris Capital за $10 млн. купив Великобурлуцький сироварний завод; у 2009 році британський Monteforte Holding Ltd придбав у кіпрської компанії Ukrfunding Ltd 95,7% акцій Канівського маслосирзаводу (КМСЗ, Черкаська обл.), що входить у корпорацію "Клуб сиру".
Сьогодні на ринку молочної продукції спостерігається активізація процесів консолідації активів, злиття, що сприяє зростанню ступеня концентрації: в червні 2010 року французька група Danone, відомий виробник молочної продукції у світі, оголосила про злиття свого бізнесу в СНД з виробником аналогічної продукції – компанією «Юнімілк», що дозволить Danone стати найбільшим в Україні та Росії молочним холдингом з річним оборотом 1,5 млрд. євро, доля об’єднаної компанії на ринку молочних продуктів в Україні складе 12,2%, в Росії – близько 21%; мають намір об’єднатися компанії «Галичина» та «Західна молочна група»; компанія «Мілкиленд-Україна» придбала частки в п’яти вітчизняних підприємствах (Миргородський сироварний комбінат, Перший Київський молочний завод, «Молдом», «Іскра», «Реверс») та заявляє про намір продати Європейському банку реконструкції та розвитку 25% своїх акцій; розширити свою присутність на ринку шляхом придбання молочних заводів в Україні має намір російська компанія «Вімм-Білль-Данн» [4, 5, 7, 8, 10]. 

Водночас спостерігаються тенденції до дезінтеграції. Так, у середині січня 2011 року акціонери великого виробника молочних продуктів компанії «Молочник» («Укрпродукт Груп», ТМ «Наш молочник», «Народний продукт», «Ваш молочник» та «Вершкова долина») прийняли рішення ліквідувати компанію у зв'язку з податковим тиском. Станом на 31 грудня 2009 р. вартість чистих активів компанії склала 18,065 млн. грн., сума зобов'язань – 135,473 млн. грн. 2009 р. компанія  закінчила із збитком 11,234 млн. грн. [21].

Необхідно відзначити, що складна структура ринку відкриває підприємствам широкі можливості для унікального позиціонування й забезпечення конкурентоспроможності, адже жодне молокопереробне підприємство не може бути успішним на всіх сегментах ринку молока та молокопродуктів. Рівень диверсифікації й фінансові параметри діяльності підприємства, його партнерська база й інші чинники повинні забезпечувати цілісність функціонування й сприйняття споживачами образу та товарів кожного конкретного виробника [18].

Саме тому протягом останнього часу на внутрішньому ринку змінилася структура виробників молочної продукції. Якщо раніше в Україні переважно були об’єднання, що сформовані за територіальним принципом, які виробляли весь спектр молочної продукції – від продукції з незбираного молока до сирів та молочних консервів, то сьогодні відбувається формування нових об’єднань, заснованих на принципі спеціалізації (наприклад, виробництво продукції з незбираного молока, виробництво твердих сирів). На мою думку, у подальшому українська молочна галузь розвиватиметься шляхом утворення нових спеціалізованих об’єднань, відбуватиметься подальше поглинання невеликих заводів та формування інтегрованих об’єднань.


4. ТЕРИТОРІАЛЬНА СТРУКТУРА, РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ

Розглянемо докладніше територіальну структуру молочної галузі в Україні.

Молокопродуктовий комплекс - взаємопов'язана системи підприємств з виробництва молока, його промислової переробки та обслуговування цих підприємств. Основою молоко продуктового комплексу є молочне скотарство. Від рівня і масштабів його розвитку залежать масштаби виробництва і, певною мірою, спеціалізація підприємств молочної промисловості. До складу останньої входять: масло, сироробна молочноконсервна галузі та виробництво продукції з незбираного молока. Основна продукція : масло, сир, молочні консерви, продукція з незбираного молока, сухе молоко, морозиво тощо.

В Україні переважають середні та великі підприємства молоко продуктового комплексу потужністю 25-250 т переробки молока за зміну.

Територіальна спеціалізація молоко продуктового комплексу за підгалузями сформувалася залежно від наявності ресурсів молока, його якості та особливостей розміщення населення.

Найбільші заводи з виробництва масла знаходяться в Вінницькій, Полтавській, Чернігівській, Черкаській областях. Для виробництва твердого сиру використовують молоко лише певних якостей та хімічного складу.

Найсприятливіші умови сироваріння склалися в передгірних і гірських регіонах Українських Карпат та деяких областях степової зони. Найбільші сироробні заводи: Новгород- Сіверський, Дубнівський (Рівенська область), Городенківський (Івано - Франківська область), Старосамбірський (Львівська область), Дніпрорудненський (Запорізька область); заводи з виробництва сухого знежиреного молока Старокостянтинівський (Хмельницька область), Веселинівський( Миколаївська область), Бобровицький ( Чернігівська область), Гуринський (Сумська область), Маловиськівський; молочних консервів: Тальнівський (Черкаська область), Смілянський (Черкаська область), Первомайський( Миколаївська область), Гніванський (Вінницька область), Лубенський (Полтавська область).

Великі підприємства з виробництва продукції з незбираного молока споруджено переважно у великих містах і промислових центах - Дніпропетровську, Києві, Донецьку, Харкові, Макіївці, Одесі, Львові, Маріуполі.

Виробництво молока також є майже стабільним на протязі року. Але криза в аграрній промисловості і не обминула молокопродуктового комплексу, тому його виробництво зменшилось в цей період, але ми вже помічаємо подальший ріст його виробництва [22].


5. ПРОДУКЦІЯ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ У ВНУТРІШНІЙ І ЗОВНІШНІЙ ТОРГІВЛІ

Внутрішні тенденції розвитку молочної галузі визначаються її технічним, виробничим, фінансовим, експортним потенціалом та потенціалом зовнішнього зростання. Дослідження технічної складової на основі узагальнення технічних можливостей розвитку виробництва дало можливість констатувати факт наявності достатнього технічного забезпечення для зростання виробництва в молочній промисловості країни.

Потужності з переробки молока в Україні становлять нині понад 18,5 млн т, при їх використанні на рівні 26,5 –30 %.

Щодо фінансового забезпечення розвитку галузі, то слід відзначити стійку тенденцію зменшення обсягу власного капіталу в фінансуванні зростання необоротних та оборотних активів. Якщо в 2002 р. власний капітал покривав 38 % суми необоротних та оборотних активів, то в 2009 р. лише 11 % (див. додаток Е). Така тенденція є свідченням зростання частки боргового фінансування в структурі джерел фінансування галузі, а як наслідок – і подальшого зменшення прибутковості її діяльності.

Період 2001–2009 рр. характеризується динамічним розвитком галузі, що проявляється в зростанні чистого доходу. Приріст чистого доходу в молочній промисловості слід розглядати як реакцію виробника на зміни економічної ситуації в країні. Зростання попиту, зниження величини кредитної ставки, зростання обсягів експорту спонукали до зростаючої динаміки чистого доходу в молочній галузі. Формування активного споживчого попиту зумовлено загальними темпами економічного росту та відповідним зростанням зайнятості і рівня доходів населення (див. додаток Є).

На основі графічної інтерпретації динаміки кількісних результатів діяльності молочної галузі в Україні в період 2001–2009 рр., можна виділити два короткі цикли галузевого розвитку: перший - 2002–2005 рр., другий -  бере початок від 2005 р. 2006 рік в означеному групуванні є роком з показовим впливом випадковостей на тенденцію розвитку галузі. І до однієї із таких випадковостей слід віднести зміни зовнішньоторговельної політики Росії щодо імпорту української молочної продукції.

В 2009 році економіка України змінює направленість тренду чистого доходу під впливом наслідків фінансової кризи, зниження обсягів якого у порівнянні з 2008 р. становило 36 %.

У синергетичній концепції дослідження економічних процесів випадковостям відводиться роль одного із збудників процесів самоорганізації в системі. Під впливом випадковості, яка викликає флуктуації в одній із підсистем, остання, когерентно взаємодіючи з іншими підсистемами, вводить систему в стан біфуркації, результатом якої є перехід системи в новий якісний стан.

Випадковості 2006 р. мали тимчасовий характер і зворотну дію, тому і не стали початком флуктуаційних коливань в молочній промисловості України.

Основною причиною змін динаміки темпів зростання чистого доходу у період 2001–2008 рр. були як внутрішні процеси консолідації на ринку виробників молочної продукції, так і сприятливі умови зовнішньої торгівлі.

Експорт у молочній галузі промисловості є напрямом реалізації, який формує від 13 до 25 % чистого доходу галузі (див. додаток Ж) Імпорт за період 2001– 2008 рр. поглинув до 4 % чистого доходу галузі. Якщо, починаючи з 2004 р., частка експорту має тенденцію до зменшення, то частка імпорту – до зростання.

Враховуючи, що в структурі українського експорту періоду до 2006 року найбільшу питому вагу займали сири, то і найвищі темпи консолідації мали місце на ринку виробників сиру. Так, 2004 рік є початком придбання та консолідації активів з виробництва сиру в рамках ДП «Мілкіленд-Україна», ВАТ «Клуб сиру», ТОВ «Моліс», Groupe laktalis. У результаті таких консолідацій за 2004 рік вартість українського експорту молока та молочних продуктів зросла в 1,8 раз порівняно з 2003 роком. Таке зростання обсягу реалізації мало місце до 2006 року, року запровадження обмежень на імпорт української молочної продукції в Росію.

(див. додаток З)

Про значний вплив експортних можливостей галузі на процеси її самоорганізації свідчить співвідношення між коефіцієнтом покриття та приростом виручки від реалізації продукції в галузі. В цілому тенденції змін доходу та коефіцієнту покриття мали паралельну динаміку. Найвищий приріст доходу в галузі був досягнутий в 2004 р. (38,7%), коли обсяги експорту в 11,8 раз перевищували обсяги імпорту.

Значний експортний потенціал галузі став одним із найпривабливіших факторів, який активізував процеси перерозподілу власності та сприяв залученню основних профільних іноземних інвесторів у молочну галузь [24, 25, 26].


6. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ

Молочна промисловість належить до провідних у харчовій і переробній галузі, яка формує достатньо привабливий за обсягами ринок. Молоко та молочні продукти сьогодні є одними з основних цінних продуктів харчування, які багаті білками, незамінними амінокислотами, мікроелементами, вітамінами та іншими корисними речовинами.          Вітчизняний ринок представлений чималим асортиментом молочної продукції (понад 250 видів), до складу якої входять продукти сметанні, йогурти, сири тверді сичужні, сирки солодкі та різноманітна кисломолочна продукція. В останній час спостерігається зростання виробництва  кисломолочних продуктів. Даний ринок один із найперспективніших сегментів молочної галузі. Основними асортиментними позиціями кисломолочної групи є кефір, йогурт та сир. Велика кількість йогуртів із різними харчовими інгредієнтами, такими як полуниця, банан, персик, груша, тощо, дозволяють задовольнити потребу кожного споживача. Ця продукція є конкурентоспроможною та користується попитом не тільки на вітчизняному ринку, а й за межами України.

Проблема якості молока та молочних продуктів, не зважаючи на великий попит, є однією з головних та болючих проблем галузі, якій слід приділяти  особливу  увагу. Вона пов’язана, головним чином, з недодержанням технологічних дисциплін при виробництві продукції, при контролі продукції за показниками безпеки, при проведенні обов’язкових робіт по державній сертифікації продукції (незадовільне  маркування, виробництво продукції з порушенням рецептури, невідповідність продукції за фізико-хімічними показниками).

Обмежена кількість молока в країні спонукає  підприємців зменшувати  використання сировини у готовій продукції та вводити нові продукти, які допомагають зменшити  використання молока. Так, на вітчизняному ринку виникли нові жирові продукти, що отримали назву “спреди”, які пропонуються як замінники вершкового масла і виготовляються на підприємствах молочної та олійно-жирової промисловості.  А.В. Твердохліб [27] аналізує та порівнює два нових жирових продукти, які відрізняються за принципами організації технологічного процесу виробництва спредів, а саме станом жирової фази у вихідній сировині, методом внесення немолочних жирів. Але у підсумковому варіанті виготовляються продукти належної якості за встановленими показниками.

Виходячи із позицій, що на сьогодні молоко в нашій країні визначається як соціальний продукт (після хлібобулочних виробів), необхідно як кількісно забезпечити населення вітчизняного ринку молочними товарами, так і гарантувати споживачу належну якість та безпеку. Це можна зробити завдяки державному регулюванню молочної галузі України, яке забезпечує внутрішнє та зовнішнє споживання молочних продуктів. Відносини, які виникають під час виробництва, транспортування, переробки, зберігання та реалізації, вивезення на митну територію та вивезення з митної території України молока, молочної сировини та молочних продуктів, регулюється Законом України ”Про молоко та молочні продукти” від 2004 року із внесенням доповненнями у 2006 році [28].

Одним із шляхів покрашення якості і конкурентоспроможності молочної продукції, що і веде до зміцнення галузі, – є об’єднання підприємств - виробників молочної продукції з приватними малими фермами та господарствами населення. Досвід зарубіжних країн свідчить, що інтеграція у молочній галузі – це об’єктивний процес, який пов'язаний з необхідністю підвищувати ефективність товарного виробництва та конкурентоспроможності молочної продукції, як на внутрішньому, так і на світових ринках. У розвинутих країнах, таких як Великобританія, Данія, Італія [29] стадії виробництва, переробки та реалізації продукції  поєднуються у єдиному комплексі. Завдяки інтеграції молочні підприємства забезпечать себе якісною сировиною та підвисять ефективність товарного виробництва,  що надасть змогу зміцнити свої позиції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Без розвитку переробної галузі, без орієнтації на виробництво продукції з контрольованою якістю та помірними цінами в молочній галузі немає майбутнього.


7. ДОСЛІДЖУВАНА ЧАСТИНА: ВАТ "ГАЛАКТОН"

Історія створення 

Завод було збудовано у 1961 році, як Київський Міськмолзавод № 2. Початкова переробна потужність заводу складала 400 тонн молока на день. У 1981-85 роках за рахунок реконструкції заводу, його потужності дозволили переробляти 600 тонн молока на день. 

У березні 1995 року на базі молокозаводу було засновано Відкрите Акціонерне товариство "Галактон". 

У травні 1997 року контрольний пакет придбала група підприємців і почалась нова історія компанії, що дозволило забезпечити стратегічне управління компанією.

Стратегія розвитку

З середини 1997 року Галактон прямує згідно розробленої стратегії розвитку підприємства, яку можна розбити на три етапи:

  1.  етап (травень 1997 - 1999 рік) 

Цілі:
 -Збільшення обсягів виробництва, завантаження виробничих потужностей і зменшення собівартості продукції

-Розширення зони сировини за спеціально розробленою програмою Створення нового бренду і проникнення на ринок

-Модернізація (реконструкція) виробництва

2 етап (2000-2001 роки):

Цілі: 

-Стабільна робота на ринку і виробництво без збиткі

-Реорганізація відділу продажу

-Автоматизація адміністрації та бухгалтерського обліку, основаного на єдиній           інформаційній системі

-За рахунок завершення стадії модернізації виробництва, вийти на новий рівень сучасного виробництва унікальної продукції (біо-лінія, йогурти) та укріплення торгової марки

3 етап (з 2002 р.):

Цілі: 
- Закріплення за Галактоном статусу лідера на стратегічно важливих ринках збуту

Українська ринкова оцінка стану підприємства Галактон сьогодні:

- Галактон сьогодні - лідер національної промисловості, новатор молочної галузі, який працює за світовими стандартами. 

-Галактон створив команду висококваліфікованих менеджерів, які підвищили інтерес до діяльності компанії від постачальників сировини до споживачів. 
     -Галактон виробляє високоякісну продукцію за прийнятними цінами.

Постачальники сировини

-Сьогодні ВАТ "Галактон" переробляє біля 200-350 тонн молока на день (залежно від сезону). Його постачають більш ніж 42 господарства за умовами довгострокових контрактів. Питання заготівлі сировини вважається одним із найважливіших у діяльності підприємства, тому для підвищення якості сировини, ВАТ "Галактон" надає реальну допомогу постачальникам сировини:
Фінансова допомога господарствам: 

-Надано кредитів (лише в серпні 2000 року - 1 млн. 800 тис.грн.), оздоблювання сільгоспвиробників холодильним і доїльним обладнанням. Закупки склали: 1998 рік - 280.4 тис.грн., 1999 рік - 378.7 тис.грн., 2000 рік - 958.5 тис.грн. У 2000 році введено технічне удосконалення доїльного обладнання у ВАТ "Брацлав" на суму 112 тис.грн.

-Організовано 22 прямих пункти для збирання молока від населення. Придбано 36 холодильників, об'ємом 1-1.6 тонн  на суму 143.6 тис.дол. США фірми "Альфа-Лаваль".

-Надано допомогу по закупівлі кормової бази (1999 рік - 149 тис.грн, 2000 рік - 662 тис.грн.)

-Придбання паливно-мастильних матеріалів на суму 2 млн. 100 тис.грн. у 2000 році.

-Спільно з Головним селекційним Центром України розроблено програму, спрямовану на покращення генетичного фонду за рахунок застосування високоякісного посівного матеріалу.

-Надання допомоги у забезпеченні миючих засобів.

-Якість сировини і продукції ретельно перевіряє власна лабораторія, спостерігаючи за всіма фізико-хімічними, мікробіологічними і радіологічними показниками.

Постачальники матеріалів

Завод працює з багатьма як західними, так і іноземними постачальниками матеріалів, які забезпечують технічну підтримку, постачання пакувальних матеріалів, технологічного обладнання, ингредієнтів. Серед них: "Тетrа Pак" (Швеція) і "Alfa Laval" (Швеція), "Elopak" (Фінляндія), "Hahn" (Германія), "Chr. Hansen" (Данія), "IFF" (Голландія), "ТВП Україна", "Рубежанський картонно-паперовий комбінат" [30].


ВИСНОВКИ

Аналіз тенденцій та перспектив розвитку українського ринку молока та молочних продуктів дозволяє зробити висновок, що ця ринкова ніша одна з найбільш, динамічних та рентабельних, а, отже, і найбільш перспективних. Тому першочергове завдання держави полягає у створенні законодавчої бази, яка б забезпечувала умови для ефективної діяльності молокопереробних підприємств, створення конкурентного середовища у галузі та захист споживачів від неякісної молочної продукції. Увага найвищих владних структур має бути спрямована на вирішення наступних питань:

1. З місцевого бюджету мають надаватися кошти на оновлення виробництва підприємств АПК (за наявності чіткого бізнес-плану технічного переозброєння);

2. Для стабілізації й розвитку молочних підприємств у країні необхідне створення стратегічної державної програми. на основі вертикальної інтеграції аграрних і переробних підприємств. Важливо створити ефективний механізм реалізації та системного контролю за виконанням цієї програми.

3. Галузева Спілка молочних підприємств України не здатна достатнім чином вирішити вищезазначені проблеми. Слід створити власне відомство молочної галузі, яке б координувало розподіл бюджетних коштів та на основі використання різних ринкових факторів забезпечило б ефективність управління розвитком підприємств молочної промисловості.

ДОДАТКИ

Додаток А

 

Додаток Б

Вибір молочних продуктів залежно від демографічних показників,%[9]

Продукти

За статтю

За віком

Чоловіки

Жінки

До 18 років

18 - 30

31 - 40

41 - 55

Старші 56

Молоко

30,3

34,4

27,4

34,5

33,3

33,0

41,8

Сметана

25,7

25,8

28,4

26,8

31,4

27,3

23,6

Кефір

27,6

22,5

22,1

25,6

24,0

23,6

24,5

Йогурт

19,7

23,5

24,2

26,5

20,8

16,5

18,2

Сир

7,0

6,8

8,4

6,7

9,0

11,2

11,0

Ряжанка

5,8

5,7

3,2

5,8

4,8

8,8

3,6

Додаток В

Виробництво та споживання молока і молочних продуктів в Україні за 1990-2010 рр.

Показники

Роки

Темп зміни

1990

1995

2000

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2010/ 2009

2010/ 2005

2010/ 2000

2010/ 1995

2010/ 1990

Поголів’я корів, тис голів

8378

7531

4958

3635

3347

3096

2856

2737

2677

97,83

73,65

53,99

35,55

31,95

Середній річний удій молока, кг

2863

2204

2359

3487

3652

3665

3793

4049

3985

98,42

114,28

168,93

180,81

139,19

Виробництво молока, тис. тонн

24508

17274

12658

13714

13287

12262

11761

11610

11254

96,93

82,06

88,91

65,15

45,92

Виробництво молока на 1 особу, кг

472,3

335,3

257,4

291,1

284

263,6

254,3

252,4

245,3

97,19

84,27

95,30

73,16

51,94

Рівень виробництва молока і молокопродуктів на 1 особу, у %% до РНС

124,3

88,2

67,7

76,6

74,7

69,4

66,9

66,4

64,6

97,19

84,27

95,30

73,16

51,94

Споживання молока на 1 особу, кг

373

244

199

226

235

225

213

212,2

211,1

99,48

93,41

106,08

86,52

56,60

Рівень споживання молока і молокопродуктів на 1 особу, у %% до РНС*

98,2

64,2

52,4

59,5

61,8

59,2

56,1

55,8

55,6

99,48

93,41

106,08

86,52

56,6

*Довідково: раціональна норма споживання (РНС) молока і молочних продуктів складає 380 кг на рік.
Джерело: розраховано на основі даних [11, 12, 13]. 

Додаток Г

Якість молока, проданого сільськогосподарськими підприємствами на переробку молокозаводам по ДСТУ 3662-97, % до загальної кількості

Сорт молока

Роки

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

Екстра

х

х

х

х

х

0,2

1,9

Вищий

12,2

15,2

16,9

18,8

25,7

28,2

29,1

Перший

76,1

73,9

73,4

68,6

65,9

62,9

62,3

Другий

10,2

9,4

8,7

10,1

6,9

7,0

5,7

Несортове

1,5

1,5

1,0

2,5

1,5

1,7

1,

Складено за даними [11, 13, 14]

Додаток Д

Виробництво основних груп молочних продуктів

Продукція

Обсяги виробництва продукції по роках, тис. т

Абсолютне відхилення

Темп зміни, %

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2010/

2009

2010/

2005

2010/

2003

2010/

2009

2010/

2005

2010/

2003

Молоко оброблене рідке

645

716

863

818

859

801

758

812

54

-51

167

107,1

94,1

125,9

Вершки

9,9

23,6

21,2

14

14,6

18,4

15,8

13,2

-2,6

-8

3,3

83,5

62,3

133,3

Масло вершкове

137

116

120

104

100

84,8

74,5

79,2

4,7

-40,8

-57,8

106,3

66,0

57,8

Сир свіжий неферментований та сир кисломолочний

57,7

71,3

83,5

93,2

93,2

92,9

84,7

77,8

-6,9

-5,7

20,1

91,9

93,2

134,8

Сири жирні

173

224

274

217

246

238

227

213

-14

-61

40

93,8

77,7

123,1

Продукти кисломолочні

427

467

499

523

534

534

492

477

-15

-22

50

97,0

95,6

111,7

Джерело: розраховано на основі даних [11, 12, 13, 14]. 

Додаток Е

[11]

Додаток Є

Динаміка чистого доходу в молочній та харчовій промисловості

[23]

Додаток Ж

[23]

Додаток З

Співвідношення приросту експорту та імпорту молока і

молочної продукції за 2002–2009 рр.

[23]

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Савицька В. Актуальні проблеми розвитку ринку молока і молочних

продуктів // Економіка АПК. – 2002. - № 11. – с. 102-138.

  1.  Левчук Н.В. Економічна оцінка експорту молокопродуктів // Економіст. - 2006. - №2. - С. 86-88.
  2.  Калінчик В.М. Ринкова еволюція розвитку молокопереробного під комплексу України // Агробізнес сьогодні. - 2005. - №18. - С. 22-24.
  3.  Петрович О. Українська молочна промисловість здаватися не збирається // Продукти харчування. – 2005. - № 12. – с. 10-18.
  4.  Чабан Г.В. Молочна промисловість: стан, проблеми і перспективи //

Економіка АПК. – 2003. - № 5. – с. 51-56.

  1.  Моніторинг розвитку ринку молока та молочних продуктів України / Спілка молочних підприємств України. За ред. Бутенко М.І. – V випуск. – К., 2010. – 100 с.
  2.  Лихолоб С. Как с эмбарго молока… // Информационно-аналитический журнал «Food & Drinks». – 2008. – № 4-5. – С. 8–21.
  3.  Бондаренко В.М. Розвиток ефективного виробництва молока та його

промислової переробки / В. М. Бондаренко // Економіка АПК. - 2008. - № 5. -

С. 61–64.

  1.  Грищенко О.В. Сучасний стан і перспективи розвитку молокопродуктового

підкомплексу України / О.В. Грищенко // АгроІнКом. – 2008. - № 7–10. - С. 32–33.

  1.  Лакішик О.В. Стан і перспективи експорту молока та молокопродуктів /

О. В. Лакішик // Економіка АПК. - 2008. - № 3. - С. 136–141.

  1.  Твердохлеб А.В. О производстве спрэдов с точки зрения маслодела  / / Продукты & Ингредиенты. - 2008. - №5. -С.64-67.
  2.  http:// www.ligazakon.ua
  3.  http://library.if.ua/book
  4.  http://buklib.net
  5.  http://udau.edu.ua
  6.  http://www.ukrreferat.com
  7.  Державний комітет статистики України. Офіційний сайт. [Електронний

ресурс]: Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

  1.  Міністерство аграрної політики України Офіційний сайт. [Електронний

ресурс]: Режим доступу: http://www.minagro.gov.ua/

  1.  Молочные братья. Обзор украинского рынка молока. Исследования компании PR-Service. RUSSIAN FOOD&DRINKS MARKE MAGAZINE [Електронний ресурс]:  Режим доступу: http://www.foodmarket.spb.ru
  2.  http://ipdo.kiev.ua
  3.  Исакова Д. На украинском рынке молочной продукции грядет активизация сделок M&A / Дария Исакова // «Инвестгазета» . – 2010. – № 25. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://www.investgazeta.net/archive/770/
  4.  ТОП-100. Лидеры бизнеса Украины – десять лет развития экономики

Украины. – 2010. – май. [Електронний ресурс]: Режим доступу:

http://gorizontmedia.com.ua

  1.  http://diplstud.ru
  2.  Экономические известия. – 2011. – 4 февраля. [Електронний ресурс]: Режим доступу : http://markets.eizvestia.com/full/moloko-idet-v-deficit 
  3.  http://www.nbuv.gov.ua
  4.  http://zakon.rada.gov.ua
  5.  http://www.refine.org.ua




1. докладати всіх зусиль для того щоб їх рішення рекомендації і дії були направлені на виявлення обслуговуван
2. Диагностика дизельных двигателей
3. а для обработки ран Дикаин инокаин растворы для глазных капель Лидокаин аэрозоль ~ распыляют на з
4.  ФЕНОМЕН ВЕРЫ В ПСИХОЛОГИИ Вера и религиозный опыт в структуре психики человека Раздел 2
5.  Можно купить зелень на рынке салат укроп петрушку лук
6.  Характеристика внешней среды организации
7. за рубежа Подержанные американские автомобили- плюсы и минусы Сегодня в США почти никто не покупает машин
8. Доказательственное право
9. Формирование лексических навыков на старшем этапе обучения английскому языку
10. ТЕМА- Анализ торговой деятельности предприятий АПК Цель задания- Освоить методику и особенности к
11. НА ТЕМУ- РАЗВИТИЕ КООРДИНАЦИОННЫХ СПОСОБНОСТЕЙ ДЕТЕЙ МЛАДШЕГО ШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА СРЕДСТВАМИ РИТМИЧЕСКОЙ
12. Учёт и анализ труда и расчётов с персоналом по оплате труда
13. тематичности; Б однозначности и строгости; В эмпирической проверяемости;Г историчности
14. персонал и кадры организаци
15. СУББОТНЯЯ УЛИТКА с музыкальнолитературной программой
16. Simple Pst Present Perfect I - open
17. тема информационная система предприятия общества государства и т
18. анализ В процессе проведения внешнего аудита оценивается привлекательность рынка и другие возмож
19. за счет устранения некоторых повторений фактического материала
20. пособие по дипломному проектированию для студентов специальности Сварочное производство