Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ ОСВІТНЬОКВАЛІФІКАЦІЙНИЙ РІВЕНЬ Б

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра фінансів і кредиту

ЗАТВЕРДЖУЮ

В.о. директора ХІФ УДУФМТ

________________В.М. Головій

Наказ від 31.08.10 №263

Програма

з навчальної дисципліни

«ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНИЙ РІВЕНЬ  - БАКАЛАВР

ГАЛУЗЬ ЗНАНЬ - 0305 „ЕКОНОМІКА ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО”

НАПРЯМ ПІДГОТОВКИ - 6.030508 «ФІНАНСИ І КРЕДИТ»

Укладач: Чемчикаленко Р. А., к.е.н., доцент кафедри

Ухвалено Вченою радою

ХІФ УДУФМТ

Протокол від 31.08.2010 № 7

Харків

2 0 1 0


Фінансовий аналіз – програма навчальної дисципліни. Харківський інститут фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, 2010. – сторінок 9.

Розробник Чемчикаленко Р.А., к.е.н., доцент

                     

Рецензенти: Бубенко П.Т., д.е.н., професор, директор ПСНЦ, акредитований при Харківській інвестиційній раді

                      Шум М.А., зав. кафедрою обліку, аудиту та економічного

                      аналізу, к.е.н., доцент

                      ХІФ УДУФМТ     

Навчальна програма складена на основі нормативної програми навчальної дисципліни «Фінансовий аналіз» відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, галузь знань 0305 – «Економіка та підприємництво» МОН України 2006 року (чинна від 07.06.2006р.)

Навчальна програма затверджена на засіданні кафедри фінансів і кредиту та відповідає вимогам кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Протокол від             №

Зав.кафедри__________(І.П. Косарєва)


1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Предмет навчальної дисципліни

Предмет: методи і способи аналізу фінансового стану та фінансових результатів діяльності підприємства.

1.2 Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній

схемі спеціальності

Фінансовий аналіз тісно пов'язаний з рядом наук. Це, зокрема, бухгалтерський облік, фінанси, статистика, економічна теорія. Бухгалтерський облік надає необхідну інформаційну базу для фінансового аналізу через бухгалтерську звітність. Крім того, фінансовий аналітик повинен враховувати особливості ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, щоб не допустити методичних помилок. Це перш за все стосується способів оцінки оборотних і необоротних активів, методів нарахувань отриманих доходів тощо.

Фінанси та економічний аналіз пов'язані з фінансовим аналізом в частині паралельного дослідження окремих об'єктів дослідження, методів і цілей. Це аналіз забезпеченості підприємства оборотними засобами, джерел їх формування, умов надання кредитів та економічної їх обґрунтованості.

Статистика значною мірою забезпечує методологічну базу фінансового аналізу, в якому широко використовуються такі статистичні показники, як коефіцієнт кореляції, середньоквадратичне відхилення, коефіцієнт варіації, графічне зображення досліджуваних процесів і т. ін.

Економічна теорія створює підґрунтя для багатьох наук, у тому числі і для фінансового аналізу. Розуміючи вплив макроекономічних чинників на фінансове положення, можна зрозуміти причинно-наслідкові взаємозалежності, спрогнозувати фінансове положення підприємства.

1.3 Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: формування теоретичних знань та практичних навичок з методики проведення фінансового аналізу підприємств.

Завдання: вивчення теоретичних засад і методології фінансового аналізу підприємства; набуття вмінь і навичок фінансового аналізу майна та оборотних активів, формування капіталу підприємства, ліквідності і платоспроможності, фінансової стійкості, прибутковості та рентабельності підприємств; виявлення резервів підвищення ефективності виробництва та поліпшення фінансового стану підприємств.

1.4 Вимоги до знань і умінь студента

У результаті вивчення курсу студент повинен:

- знати теоретичні основи фінансового аналізу (сутність, зміст, види фінансового аналізу; способи та прийоми його проведення), інформаційну базу фінансового аналізу, порядок організації проведення внутрішнього фінансового аналізу на підприємстві; методику проведення фінансового аналізу підприємницької діяльності суб'єктів господарювання зовнішніми та внутрішніми користувачами:

- вміти самостійно робити розрахунки показників ефективності використання ресурсів та капіталу підприємства, досліджувати фінансову стійкість, платоспроможність та грошові потоки підприємства, оцінювати його ділову активність та кредитоспроможність, розробляти рекомендації щодо поліпшення фінансового стану підприємства на підставі проведеного аналізу.

2 ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Навчальна дисципліна структурно складається з 13-ти тем та 2 модулів.

Модуль 1. Сутність фінансового аналізу та особливості оцінки фінансової звітності

Тема 1. Значення і теоретичні засади фінансового аналізу

Поняття фінансового аналізу та його місце в системі економічного аналізу. Історія виникнення фінансового аналізу. Взаємозв'язок фінансового аналізу з іншими науками. Головні завдання фінансового аналізу, їх особливості та зміст. Поняття, особливості та класифікація методів фінансового аналізу. Поняття предмету фінансового аналізу, його особливості.

Тема 2. Інформаційне забезпечення фінансового аналізу

Джерела інформації для проведення фінансового аналізу. Зовнішні та внутрішні джерела. Національні стандарти бухгалтерського обліку і звітності: загальна характеристика. Значення бухгалтерської звітності для фінансового аналізу діяльності підприємства. Характеристика форм фінансової звітності, основні розділи звітів, їх економічне значення. Особливості аналізу руху грошових коштів при використанні звітів складених прямим та непрямим методом. Основні канали надходження та витрат власного капіталу. Зв'язок даних звітів з балансом підприємства.

Тема 3. Аналіз майна підприємства

Порівняльний аналіз динаміки та структури активів підприємства. Аналіз наявності та стану основних фондів і нематеріальних активів. Аналіз ефективності використання необоротних активів. Оцінка впливу ефективності використання необоротних активів на фінансові результати діяльності підприємства. Факторний аналіз фондовіддачі. Аналіз резервів збільшення випуску продукції та фондовіддачі.

Тема 4. Аналіз оборотних активів

Зміст, завдання, основні напрямки та інформаційна база здійснення фінансового аналізу оборотних коштів підприємства. Аналіз забезпеченості підприємства оборотними коштами. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу. Формування політики щодо дебіторської та кредиторської заборгованості та спонтанного фінансування. Співставлення розмірів та строків виникнення дебіторської та кредиторської заборгованості. Безнадійна заборгованість.

Тема 5. Аналіз джерел формування капіталу підприємств

Завдання та методологія здійснена аналізу джерел фінансування. Аналіз динаміки складу і структури джерел фінансових ресурсів. Фактори, що впливають на співвідношення власних і залучених коштів. Оцінка ефективності використання власного і залученого капіталу. Ефект фінансового важеля. Оцінка впливу структури активів і пасивів на рентабельність власного капіталу. Аналіз складу, структури, оборотності кредиторської заборгованості.

Тема 6. Аналіз грошових потоків

Економічна сутність, цілі та значення фінансового аналізу в процесі управління грошовими активами. Техніка та порядок попереднього аналізу грошових коштів. Класифікація вхідних та вихідних грошових потоків у операційній, фінансовій та інвестиційній діяльності підприємства. Прямий та непрямий методи оцінки руху грошових коштів: спосіб здійснення, їх переваги та недоліки. Значення руху грошових коштів для підприємства. Показники характеризуючи рух грошових коштів. Методичні основи оптимізації залишків грошових коштів.

Модуль 2. Аналіз фінансових показників ефективності діяльності підприємства

Тема 7. Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємств

Сутність ліквідності і платоспроможності та їх значення при оцінці фінансового стану підприємства. Класифікація активів за ознакою ліквідності

пасивів за ознакою терміновості погашення. Фактори, що впливають на пропорції груп поточних активів з різним ступенем ліквідності. Система показників ліквідності: методика їх розрахунку, економічна інтерпретація. Основні фактори, що впливають на підвищення ліквідності. Система критеріїв оцінки платоспроможності підприємства. Можливості відновлення платоспроможності.

Тема 8. Аналіз фінансової стійкості підприємств

Сутність фінансової стійкості та стабільності підприємства. Класифікація джерел формування запасів і витрат за ступенем охоплення. Забезпеченість запасів і витрат джерелами їх формування. Три показники рівня забезпеченості. Чотири типи фінансової стабільності: абсолютний, нормальний, нестабільний, кризисний. Критерії їх визначення, методика розрахунку. Шляхи покращення фінансової стабільності підприємства.

Тема 9. Аналіз кредитоспроможності підприємств

Основні напрямки проведення аналізу конкурентоспроможності підприємства. Фінансові коефіцієнти, що використовуються для оцінки кредитоспроможності підприємства: порядок їх розрахунку, інтерпретація отриманих результатів. Аналіз ефективності кредитних відносин підприємства з комерційними банками.

Тема 10. Аналіз ділової активності підприємств

Зміст та основні завдання аналізу ділової активності підприємства. Оцінка ринкової позиції підприємства: аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища. Кількісні та якісні характеристики ділової активності підприємства. Основні фактори розвитку підприємства, кількісна оцінка їх впливу. Коефіцієнт стійкості економічного зростання підприємства.

Тема 11. Аналіз прибутковості та рентабельності підприємств

Значення та завдання аналізу фінансових результатів підприємства. Аналіз рівня, динаміки та структури фінансових результатів підприємства. Факторний аналіз прибутку від операційної діяльності. Аналіз умов беззбитковості підприємства. Аналіз формування чистого прибутку. Факторний аналіз показників рентабельності.

Тема 12. Аналіз інвестиційної активності підприємств

Інвестиції, їх класифікація, види взаємозв'язок. Аналітичні методи розрахунку рентабельності інвестицій. Аналіз альтернативних проектів. Аналіз інвестиційних проектів в умовах інфляції та ризику. Методика здійснення аналізу інвестиційної чутливості проекту. Оптимізація розподілу інвестицій по декількох проектах.

Тема 13. Комплексне оцінювання фінансового стану підприємств

Значення та необхідність комплексної оцінки фінансового стану підприємства. Визначення узагальнюючого показника фінансового стану підприємств. Методи комплексної оцінки ефективності господарської діяльності підприємства. Методи комплексної оцінки ефективності господарської діяльності підприємства. Методи порівняльної рейтингової оцінки підприємства. Методи діагностики банкрутства підприємства. Визначення способів запобігання банкрутству.


3 КРИТЕРІЇ УСПІШНОСТІ НАВЧАННЯ ТА ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ УСПІШНОСТІ НАВЧАННЯ

Критерії успішності навчання. Результати модульної контрольної роботи та екзамену оцінюються за шкалою балів, еквівалентною чотирибальній шкалі («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»).

Оцінка, еквівалентна «відмінно», виставляється, якщо студент виявив всебічно системні та глибокі знання, в повному обсязі твердо засвоїв весь програмний матеріал, вичерпно та послідовно дав відповіді на всі питання екзаменаційного білета, тісно пов’язує теорію з практикою, показує знання літератури, вміння самостійно аналізувати та тлумачити економічні норми та поняття і застосовувати їх при вирішенні завдань, правильно аргументує висновки, вміє самостійно узагальнювати матеріал і логічно його викладати, не допускаючи помилок.

Оцінка, еквівалентна «добре», виставляється, якщо студент твердо знає програмний матеріал, має навики аналізу та тлумачення економічних норм та понять, логічно відповідає на поставлені питання, не допускає суттєвих помилок.

Оцінка, еквівалентна «задовільно», виставляється, якщо студент засвоїв основний матеріал, але не знає окремих деталей, допускає неточні відповіді та формулювання понять, порушує послідовність у викладенні програмного матеріалу, має прогалини в знаннях.

Оцінка, еквівалентна «незадовільно», виставляється, якщо студент не знає значної частини програмного матеріалу, допускає суттєві помилки, не володіє навичками застосування економічних норм, які забезпечували б вирішення професійних завдань.

Діагностика успішності навчання з навчальної дисципліни здійснюється на основі таких засобів, як тести, задачі, пакети контрольних завдань для комплексної перевірки знань з дисципліни тощо.


4 Рекомендована література

Основна:

1

Білик М.Д., Павловська О.В., Притуляк Н.М., Невмержицька Н.Ю. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – 2-ге вид., без змін. – К.: КНЕУ, 2007. – 592 с.  

2

Цал-Цалко Ю.С. Фінансовий аналіз. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 566 с.

3

Шеремет О.О. Фінансовий аналіз. Навчальний посібник. –  К.: Кондор, 2005. – 196 с.

 Додаткова:

4

Балабанов И.Т. Финансовый анализ и планирование хозяйствующего субъекта. М.: Финансы и статистика, 2002. – 208 с.

5

Грачев А.В. Финансовая устойчивость предприятия: анализ, оценка и управление: Учебно-практическое пособие. М.: Дело и сервис, 2004. – 192 с.

6

Данилин В.И. Финансовый менеджмент: задачи, тесты, ситуации: учеб. пособие. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2007. – 360 с.

7

Дыбаль С.В. Финансовый анализ: теория и практика: Учеб. пособие. – СПб.: Издательский дом «Бизнес Пресса», 2006. – 304 с.

8

Карамзін В.А., Савицька О.М. Економічний аналіз: Практикум. – К.: Знання, 2007. – 255 с.

9

Кононенко О., Маханько О. Аналіз фінансової звітності. – 4-те вид., переоб. і доп. – Х.: Фактор, 2006. – 200 с.  

Розробник програми

к.е.н, доцент кафедри

__________________ Р.А.Чемчикаленко

Завідувач кафедри

к.е.н., доцент

______________________І.П. Косарєва




1. Вариант2 Кто был первым профессором гигиены в России Н
2. вариантность Динамика языковой нормы
3. наДону 1997 История древнего мира часть всемирной истории
4. Образ Чичикова Повесть о капитане Копейкине
5. на тему отношения молодежи к армии
6. Контрольная работа по предмету- Организация коммерческой деятельности Выполнил- Гомзяко
7. Трудове право для студентів 34 курсів денної форми навчання спеціальності 6.
8. О чём мечтают женщиныСценарий сценки про выбор подарка для женщины
9. свободно искать получать передавать производить и распространять информацию любым законным способом ст
10. реферата темы которых могут быть взяты из любого раздела
11. Тема лекции- ДРЕВЕСИНА Раздел 3- Основные отделочные и поделочные материалы
12.  стены Града Иерусалимского 144 локтя мера человеческая и Ангельская
13. Лабораторная работа ’ 74 ИЗУЧЕНИЕ БЕТААКТИВНОСТИ Цель работы 1 Определение длины пробега ~электрон.html
14. Реферат- Подведомственность и подсудность
15. Сердце и физические упражнения ЛФК после инфаркта
16. Метафизика Канта Некоторые положения1
17. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук Ль.html
18. Дискинезия желчевыводящих путей
19. Анастас Корсунянин
20. Тема- Понятие выносливость