Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Фінанси гроші та кредит Виконала Утенко Ю

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

Кафедра фінансів і кредиту

Розрахункова робота

з дисципліни «Фінанси, гроші та кредит»

Виконала        Утенко Ю.Д.

        студентка ФЕМ

        групи М-21            (питання № 10,28,54,74,87)

Перевірила        Старший викладач

        Касьяненко Т.В.

Суми

2013

Зміст

1. Вступ……………………………………………………………………………3

2. Поняття про фінанси. Об’єкти й суб’єкти фінансів. Структура фінансів… 4

3. Завдання й функції державної податкової служби України……………….. 8         

4. Плата за використання природних ресурсів………………………………...17

5. Формування й використання коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища………………………………………18

6. На основі даних про Державний бюджет України (або місцевий бюджет вашого району) за останні три роки прослідкуйте динаміку й зробіть аналіз неподаткових доходів бюджету згідно з бюджетною класифікацією. Зробіть висновки………………………………………………………………………….20


Вступ

Мета даної роботи полягає у розширенні і закріпленні теоретичних і практичних знань з дисципліни «Фінанси,гроші та кредит», навчитися розуміти та використовувати законодавчі та нормативні акти та здобути навички критичної оцінки існуючої практики фінансової діяльності в Україні.

 Дисципліна «Фінанси» є складовою частиною дисциплін професійно-орієнтованого циклу і передбачає засвоєння теоретичних знань в області функціонування фінансового механізму, принципів організації фінансів у різних сферах діяльності, основ формування і використання цільових грошових фондів, можливих напрямків удосконалення фінансів при зміні економічних і соціальних умов розвитку суспільства, впливу фінансів на суспільний прогрес. 

  Навчальна мета дисципліни - забезпечити майбутніх спеціалістів «Банківської справи» знаннями, необхідними їм для об'єктивної оцінки економічних процесів, які відбуваються в суспільстві, розуміння сутності і тенденцій розвитку фінансових відносин та їх особливостей у сфері державних фінансів, міжнародних фінансів і фінансів господарських одиниць, а також, вміння розробляти й вирішувати питання теорії і практики розбудови фінансової політики держави.

Виховна мета полягає у розвитку творчої активності, у вихованні громадських і професійно вагомих якостей майбутнього фахівця.

Розвиваючою метою є розвиток творчого, логічного мислення, формування умінь і навичок самостійної розумової праці.


2. Поняття про фінанси. Об
єкти й субєкти фінансів. Структура фінансів.

 У країнах з розвинутою ринковою економікою фінанси є головним економічним інструментом впливу на процеси розширеного відтворювання, розподілу й перерозподілу сукупного суспільного продукту.

Сутність і призначення фінансів, особливості їх функціонування пов'язані з природою та функціями держави, здійсненням розширеного відтворювання, товарно-грошовими відносинами. Формуючись у сфері матеріального виробництва, основна маса грошових доходів потім трансформується, перетвориться і рухається в рамках різних правових режимів. У цих умовах формується своєрідний об'єктивний двосторонній зв'язок фінансів і держави. З одного боку, фінанси, їх форми, розміри фондів установлюють можливості держави, завдання і напрями її діяльності, гарантують фінансово забезпечені перспективи державного розвитку, з іншого - за допомогою фінансів держава активно впливає на всі сторони процесу відтворювання.

Особливості фінансів визначаються наступними положеннями:

1) тісно пов'язані з природою і функціями держави, вирізняються особливими його формами та завданнями розвитку;

2) становлять специфічні, однорідні відносини між державою, юридичними і фізичними особами з приводу формування, розподілу й використання централізованих та децентралізованих грошових фондів;

3) нерозривно зв'язані з товарно-грошовими відносинами;

4) пов'язані з розподілом і перерозподілом частини сукупного суспільного продукту.

Поняття "фінанси" розглядають у двох аспектах, з точки зору форми і змісту: в матеріальному та економічному.

У матеріальному значенні фінанси є фондами коштів, які мобілізуються та використовуються державою для здійснення її функцій. При цьому поняттям "фонди коштів" охоплюються готівкові грошові кошти, безготівкові грошові кошти на рахунках і у внесках, іноземна валюта, цінні папери й розрахункові клірингові одиниці, які можуть виступати як грошовий еквівалент.

Термін "фінанси" походить від лат. finis - строк сплати чого-небудь, закінчення справи, тяжби. В середньовічній латині слова finatio, financia означали обов'язковий грошовий платіж. У Німеччині слово finans у XVI-XVII століттях носило негативний характер і означало хабарництво, лихварство, хитрість, обман, підступність. Проте вже в XVIII ст. французьке finance тлумачилось як сукупність державного майна, державного господарства, доходи і витрати держави.

На сьогодні термін "фінанси" міцно пов'язаний з грошима. Причому настільки міцно, що часто вживається як їх синонім, що по своїй суті є неправильним, оскільки фінанси - відносини між людьми з приводу мобілізації, розподілу і використання фондів коштів. У цьому значенні розрізняють такі групи фінансів, як фінанси громадян, фінанси юридичних осіб і фінанси держави.

Також існує і менш широке розуміння категорії "фінанси", відповідно до якого ним охоплюють грошові кошти тільки "публічних союзів", тобто юридичних осіб та держави.

У більш вузькому значенні цей термін співпадає з поняттям "державні кошти".

Фінанси — це система економічних відносин між державою, юридичними та фізичними особами, а також між окремими державами і міжнародними економічними інститутами й організаціями щодо акумуляції та використання грошових засобів на основі розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту і національного доходу. На мікрорівні об'єктом акумуляції, використання, розподілу і перерозподілу виступають грошові доходи і фонди окремих підприємств і організацій.

Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб”єктами фінансових відносин. Ці потоки - їх характер і форми, спрямованість і обсяги - виступають предметом практичної фінансової діяльності. Прихована сторона фінансів пов”язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме – рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини. Від налагодженності їх відносин залежить ефективність економічної системи і розвиток суспільства. Ці відносини характеризують внутрішню сутність фінансів і є предметом фінансової науки.

Характеристика фінансових відносин пов”язана з виділенням їх об”єктів і суб”єктів. Об”єктами даних відносин є національне багатство і вироблений ВВП:

1. Національне багатство – вартість нагромаджених у країні матеріальних цінностей та залучених у виробництво природних ресурсів. Це - основні засоби; матеріальні ресурси; страхові запаси; золотий запас; валютний запас; природні ресурси.

2. Валовий внутрішній продукт – додана вартість, вироблена у країні виробниками товарів, робіт, послуг у поточному році; амортизація; заробітна плата; прибуток; позиковий процент; рента; непрямі податки.

Розподіл ВВП є необхідною передумовою забезпечення безперервності виробництва. Фінанси виконують роль сполучної ланки між кількома виробничими циклами, без них неможливе відтворення виробництва – ні просте, ні розширене. Тому, з одного боку, розподіл ВВП, як об”єкт фінансових відносин, характеризує нормальну фінансову ситуацію: суспільство розподіляє і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює.

За умов, коли об”єктом фінансових відносин виступає національне багатство, для формування доходів використовується те, що створене попередніми поколіннями або дане природою. Закономірним таке явище є тільки в тому разі, коли є зайві основні засоби чи матеріальні ресурси, які не використовуються, а також при наявності значних запасів природних ресурсів, що перевищують потреби даної країни. В інших випадках розпродаж національного багатства є звичайним “проїданням” ресурсів. У свою чергу, це може бути викликане економічною чи фінансовою кризою, коли іншого виходу практично не існує, чи безвіповідальною фінансовою політикою. Нормальна фінансова ситуація – основним об”єктом фінансових відносин є ВВП; національне багатство – тільки в частині зайвих ресурсів. Кризова фінансова ситуація – ВВП не вистачає для формування доходів і фінансових ресурсів, тому розпродається національне багатство.

Суб’єктами фінансових відносин виступають підприємці, робітники і службовці – за правом виробників ВВП, держава – за правом керуючої структури суспільства, чи як власник-підприємець.

Права підприємців та робітників і службовців відображають їх незаперечені права власності на вироблений ВВП. У рамках державного сектора економіки такі самі права власності належать державі, яка виступає в даному випадку звичайним підприємцем.

Права держави, як керуючої структури суспільства, визначаються об”єктивними потребами встановлення системи фінансового забезпечення виконання державою її функцій. Необхідні державі кошти вона може акумулювати таким чином:

- заробляти як власник засобів виробництва;

- отримувати від природних ресурсів, що знаходяться в її власності;

- мобілізувати шляхом перерозподілу доходів юридичних і фізичних осіб.

Права держави у розподільних відносинах регламентуються в законодавчій формі.

 

Структура фінансів країни - це історично сформована і узаконена державою система обороту фінансових ресурсів, перерозподіляються з багатьох напрямків, з чого складаються різні типи фінансової системи: ринковий, бюджетний і банківський.

Відмінною рисою ринкового типу є перерозподіл доходу держави через фондовий ринок, що характерно для економіки Канади, США та інших країн.

Бюджетний тип близький таким державам, як Росія і Швеція, де характерно перерозподіл фінансів через бюджетні та позабюджетні фонди; така структура фінансів характеризується переважанням державної власності і сталевим податковим пресингом.

Банківський тип економіки характерний для більшості країн Європи, де більшу частину економічних ресурсів акумулюють банки, які перерозподіляють кошти шляхом інвестування або кредитування.


3. Завдання й функції державної податкової служби України.

Система управління оподатковуванням в Україні являє собою єдину централізовану систему, побудовану за принципом багаторівневої ієрархічної організації

Кожний рівень має свої функції і специфіку.

Статус Державної податкової служби в Україні, її функції і правові основи діяльності регулюються Законом України "Про Державну податкову службу в Україні" і постановою Кабінету Міністрів України "Про забезпечення діяльності Державної податкової адміністрації України".

Головними задачами Державної податкової адміністрації України є:

  •  Здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю начислення податків, повнотою і своєчасністю внесення у відповідні бюджети податків, зборів і інших обов'язкових платежів, установлених законодавством;
  •  Прийняття рішень щодо застосування фінансових санкцій і накладення адміністративних штрафів на порушників податкового законодавства і забезпечення їхній стягнення.  Захист інтересів держави в судових органах у питаннях, пов'язаних із сплатою податків, зборів і інших обов'язкових платежів;
  •  Прийняття нормативних і методичних документів із питань оподатковування, бухгалтерського обліку і звітності для виконання відповідних законодавчих актів.

Розділ II
          ФУНКЦІЇ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ

    Стаття 8. Функції Державної податкової адміністрації України

    Державна податкова   адміністрація   України   здійснює  такі
функції:

    1)   виконує   безпосередньо,   а  також  організовує  роботу
державних  податкових  адміністрацій   та   державних   податкових
інспекцій,  пов'язану  із:  (  Абзац  перший  пункту  1 статті 8 в
редакції Закону N 2322-IV (
2322-15 ) від 12.01.2005 )

    здійсненням контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою
нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових  платежів),
контролю за валютними операціями,  контролю за додержанням порядку
проведення   готівкових   розрахунків   за   товари   (послуги)  у
встановленому  законом  порядку,  а  також  контролю  за наявністю
документа,  що  підтверджує  державну реєстрацію юридичних осіб та
фізичних  осіб  -  підприємців  відповідно до закону, за наявністю
ліцензій   на   провадження  видів  господарської  діяльності,  що
підлягають  ліцензуванню  відповідно до закону, торгових патентів;
{ Абзац  другий  пункту  1  статті  8  в редакції Закону N 2322-IV
(  
2322-15  )  від  12.01.2005;  із  змінами,  внесеними згідно із
Законами   N  3205-VI  (  
3205-17  )  від  07.04.2011,  N  3609-VI
(
3609-17 ) від 07.07.2011 }

    здійсненням контролю  за  додержанням  виконавчими комітетами
сільських і селищних рад  порядку  прийняття  і  обліку  податків,
інших  платежів  від  платників податків,  своєчасністю і повнотою
перерахування цих сум до бюджету;

    обліком платників податків, інших платежів;

    виявленням і  веденням  обліку  надходжень  податків,   інших
платежів,  супроводженням  Єдиного  реєстру  податкових накладних;
{  Абзац  п'ятий пункту 1 статті 8 із змінами, внесеними згідно із
Законом N 2756-VI (
2756-17 ) від 02.12.2010 }

    проведенням  роботи   по   боротьбі   з   незаконним   обігом
алкогольних   напоїв   та  тютюнових  виробів,  веденням  реєстрів
імпортерів,  експортерів,  оптових та роздрібних торговців,  місць
зберігання  алкогольних  напоїв  та  тютюнових  виробів,  участю у
розробленні пропозицій щодо основних напрямів державної політики і
проектів  державних  програм  у сфері боротьби з незаконним обігом
алкогольних напоїв та тютюнових  виробів,  організацією  виконання
актів   законодавства   у  межах  своїх  повноважень,  здійсненням
систематичного контролю за їх реалізацією,  узагальненням практики
застосування законодавства, застосуванням у випадках, передбачених
законодавством,  фінансових санкцій до  суб'єктів  підприємницької
діяльності  за  порушення  законодавства  про  виробництво  і обіг
спирту етилового,  коньячного,  плодового,  алкогольних  напоїв  і
тютюнових  виробів,  здійсненням  заходів по вилученню та знищенню
або передачі на промислову переробку алкогольних напоїв,  знищенню
тютюнових  виробів,  що  були незаконно вироблені чи знаходилися у
незаконному  обігу; ( Пункт 1 статті 8 доповнено абзацом згідно із
Законом N 1685-III (
1685-14 ) від 20.04.2000 )

    2) видає у випадках, передбачених законом, нормативно-правові
акти   і   методичні  рекомендації  з  питань  оподаткування,  які
підлягають обов'язковому опублікуванню. У разі якщо зазначені акти
є регуляторними, вони розробляються, розглядаються, приймаються та
оприлюднюються  з  урахуванням  вимог  Закону  України "Про засади
державної  регуляторної політики у сфері господарської діяльності"
(  
1160-15  );  { Пункт 2 статті 8 із змінами, внесеними згідно із
Законами   N  2322-IV  (  
2322-15  )  від  12.01.2005,  N  2388-VI
(
2388-17 ) від 01.07.2010 }

    3) затверджує   форми   податкових    розрахунків,    звітів,
декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою
податків,  інших платежів, декларацій про валютні цінності, зразок
картки фізичної  особи  -  платника податків та інших обов'язкових
платежів, форму повідомлення про відкриття або закриття юридичними
особами, фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності
банківських рахунків,  а також форми звітів про роботу,  проведену
органами державної податкової служби;

    4)   в   порядку,   встановленому  законом,  надає  податкові
консультації, організовує виконання цієї роботи органами державної
податкової  служби; { Пункт 4 статті 8 в редакції Закону N 2322-IV
(  
2322-15  )  від  12.01.2005;  із  змінами,  внесеними згідно із
Законом N 2756-VI (
2756-17 ) від 02.12.2010 }

    5) здійснює  заходи  щодо  добору,  розстановки,  професійної
підготовки   та   перепідготовки   кадрів  для  органів  державної
податкової служби;

   6) подає  органам  державної  податкової  служби  методичну  і
практичну допомогу в організації роботи,  проводить обстеження  та
перевірки її стану;

   7) організовує  роботу  по  створенню  інформаційної   системи
автоматизованих  робочих  місць  та інших засобів автоматизації та
комп'ютеризації робіт органів державної податкової служби;

    8)    розробляє    проекти    законів    України   та   інших
нормативно-правових актів щодо форм та методів проведення планових
та позапланових виїзних перевірок у рамках контролю за додержанням
законодавства;  (  Пункт  8  статті  8 в редакції Закону N 2322-IV
(
2322-15 ) від 12.01.2005 )

   9) при виявленні фактів, що свідчать про організовану злочинну
діяльність,  або дій,  що створюють умови  для  такої  діяльності,
направляє  матеріали  з цих питань відповідним спеціальним органам
по боротьбі з організованою злочинністю;

   10) передає  відповідним  правоохоронним  органам матеріали за
фактами   правопорушень,   за    які    передбачено    кримінальну
відповідальність, якщо їх розслідування не належить до компетенції
податкової міліції;

   11) подає   Міністерству   фінансів   України   та   Головному
управлінню Державного казначейства України  звіт  про  надходження
податків, інших платежів;

   12) вносить  пропозиції  та  розробляє   проекти   міжнародних
договорів  стосовно  оподаткування,  виконує  в межах,  визначених
законодавством, міжнародні договори з питань оподаткування;

13)   надає   фізичним   особам  -  платникам  податків  та  інших
обов'язкових  платежів  реєстраційні  номери  облікових  карток  і
направляє  до  державної податкової інспекції за місцем проживання
фізичної   особи  або  за  місцем  отримання  нею  доходів  чи  за
місцезнаходженням  об'єкта  оподаткування  картку  з реєстраційним
номером  облікової  картки та веде Єдиний банк даних про платників
податків  -  юридичних  осіб;  {  Пункт  13  статті  8 із змінами,
внесеними згідно із Законом N 2756-VI (
2756-17 ) від 02.12.2010 }

    14) прогнозує, аналізує надходження податків, інших платежів,
джерела  податкових  надходжень,  вивчає  вплив   макроекономічних
показників  і  податкового  законодавства на надходження податків,
інших платежів,  розробляє  пропозиції  щодо  їх   збільшення   та
зменшення втрат бюджету;

    15) забезпечує  виготовлення  марок   акцизного   збору,   їх
зберігання, продаж та організовує роботу, пов'язану із здійсненням
контролю за наявністю цих марок на пляшках (упаковках) алкогольних
напоїв і  на  пачках  (упаковках)  тютюнових  виробів  під  час їх
транспортування, зберігання і реалізації;

    15-1) організовує роботу,  пов'язану із здійсненням  контролю
за   дотриманням   суб'єктами   підприємницької   діяльності,  які
здійснюють роздрібну торгівлю  тютюновими  виробами,  максимальних
роздрібних  цін  на тютюнові вироби,  встановлених виробниками або
імпортерами  таких тютюнових виробів; ( Статтю 8 доповнено пунктом
15-1 згідно із Законом N 849-IV (
849-15 ) від 22.05.2003 )

    16) вносить   в   установленому   порядку   пропозиції   щодо
вдосконалення податкового законодавства;

    17) організовує   у   межах  своїх  повноважень  роботу  щодо
забезпечення  охорони  державної  таємниці  в  органах   державної
податкової служби;

    18) здійснює заходи щодо запобігання, виявлення та припинення
корупційних  діянь та інших правопорушень, пов'язаних з корупцією;
{  Статтю  8  доповнено  пунктом  18  згідно  із Законом N 1249-VI
(
1249-17 ) від 14.04.2009 }

    19) забезпечує   безпеку   діяльності    органів    державної
податкової  служби  та їх працівників,  а також захист працівників
від протиправних посягань,  пов'язаних з виконанням ними службових
обов'язків.  {  Статтю  8  доповнено  пунктом 19 згідно із Законом
N 1249-VI (
1249-17 ) від 14.04.2009 }

{ Стаття 8 із змінами, внесеними згідно  із  Законом  N  203/96-ВР
від 16.05.96, в редакції Закону N
83/98-ВР від 05.02.98 }

    Стаття 9.   Функції   державних  податкових  адміністрацій  в
                Автономній Республіці  Крим,   областях,   містах
                Києві та   Севастополі  та  державних  податкових
                інспекцій в містах з районним поділом (крім  міст
                Києва та Севастополя)

    Державні податкові   адміністрації  в  Автономній  Республіці
Крим,  областях,  містах Києві та Севастополі,  державні податкові
інспекції  в  містах  з  районним  поділом  (крім  міст  Києва  та
Севастополя)  виконують  функції,  передбачені  статтею  8   цього
Закону, крім функцій,  зазначених у пунктах 2,  3,  8, 11, 12, 13,
16,  а  також  пункті  15  цієї  статті  у  частині   забезпечення
виготовлення марок акцизного збору.

    У разі коли зазначені в частині  першій  цієї  статті  органи
державної  податкової  служби безпосередньо здійснюють контроль за
платниками податків,  інших  платежів,  вони  виконують  щодо  цих
платників ті  ж  функції,  що  й  державні  податкові  інспекції в
районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні
та об'єднані державні податкові інспекції.

{ Стаття 9 із змінами, внесеними згідно  із  Законом  N  203/96-ВР
від 16.05.96, в редакції Закону N
83/98-ВР від 05.02.98 }

    Стаття 10.  Функції державних податкових інспекцій в районах,
                містах без районного поділу, районах у містах,
                міжрайонних та об'єднаних спеціалізованих
                державних податкових інспекцій

{  Назва  статті  10  із  змінами,  внесеними  згідно  із  Законом
N 2756-VI (
2756-17 ) від 02.12.2010 }

    Державні  податкові інспекції в районах, містах без районного
поділу,  районах  у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані
державні  податкові  інспекції  виконують  такі  функції:  { Абзац
перший статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2756-VI
(
2756-17 ) від 02.12.2010 }

    1)   здійснюють   контроль  за  своєчасністю,  достовірністю,
повнотою  нарахування  та  сплати  податків  та  зборів; { Пункт 1
статті  10 в редакції Закону N 2322-IV (
2322-15 ) від 12.01.2005;
із  змінами, внесеними згідно із Законом N 2756-VI (
2756-17 ) від
02.12.2010 }

    2) забезпечують  облік  платників  податків,  інших платежів,
правильність обчислення і своєчасність надходження  цих  податків,
платежів,  а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників
податків та інших обов'язкових платежів;

    3) контролюють   своєчасність   подання  платниками  податків
бухгалтерських   звітів   і   балансів,   податкових   декларацій,
розрахунків   та   інших   документів,  пов'язаних  з  обчисленням
податків,  інших платежів,  а також перевіряють достовірність  цих
документів щодо  правильності  визначення об'єктів оподаткування і
обчислення податків, інших платежів;

    4)   здійснюють   у   межах  своїх  повноважень  контроль  за
законністю  валютних  операцій,  додержанням  порядку   проведення
готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом
порядку,   за   наявністю   документа,   що  підтверджує  державну
реєстрацію   юридичних   осіб   та  фізичних  осіб  -  підприємців
відповідно  до  закону, за наявністю ліцензій на провадження видів
господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до
закону,  з  наступною  передачею матеріалів про виявлені порушення
органам,  що видають ці документи, за наявністю торгових патентів;
{  Пункт  4  статті 10 в редакції Закону N 2322-IV (
2322-15 ) від
12.01.2005;  із  змінами,  внесеними  згідно із Законами N 3205-VI
(
3205-17 ) від 07.04.2011, N 3609-VI ( 3609-17 ) від 07.07.2011 }

    5) ведуть   облік   векселів,   що    видаються    суб'єктами
підприємницької діяльності при здійсненні операцій з давальницькою
сировиною у зовнішньоекономічних відносинах  та  щомісяця  подають
інформацію   про   це   місцевим   органам  державної  статистики;
здійснюють контроль  за  погашенням  векселів;  видають  суб'єктам
підприємницької   діяльності   дозволи   на   відстрочення  оплати
(погашення) векселів із зазначених операцій;

    6) забезпечують   застосування  та  своєчасне  стягнення  сум
фінансових   санкцій,   передбачених   цим   Законом   та   іншими
законодавчими    актами    України    за   порушення   податкового
законодавства, а  також  стягнення  адміністративних  штрафів   за
порушення  податкового законодавства,  допущені посадовими особами
підприємств, установ, організацій та громадянами;

    7) аналізують  причини  і  оцінюють  дані  про факти порушень
податкового законодавства;

    8)  проводять  перевірки  фактів приховування і заниження сум
податків    та   зборів   (обов'язкових   платежів)   у   порядку,
встановленому  цим  Законом  та іншими законами України; ( Пункт 8
статті 10 в редакції Закону N 2322-IV (
2322-15 ) від 12.01.2005 )

    9) за   дорученням  спеціальних  підрозділів  по  боротьбі  з
організованою злочинністю проводять перевірки своєчасності подання
та  достовірності  документів,  пов'язаних з обчисленням і сплатою
податків,   інших   платежів  в  порядку,  встановленому  законом;
( Пункт  9  статті  10  із  змінами,  внесеними  згідно із Законом
N 2322-IV (
2322-15 ) від 12.01.2005 )

    10) передають відповідним правоохоронним органам матеріали за
фактами   правопорушень,   за    які    передбачено    кримінальну
відповідальність, якщо їх розслідування не належить до компетенції
податкової міліції;

    11)   подають   до  судів  позови  до  підприємств,  установ,
організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в
доход  держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших
випадках  -  коштів, одержаних без установлених законом підстав, а
також  про  стягнення  заборгованості  перед бюджетом і державними
цільовими  фондами  за  рахунок  їх майна;

    звертаються  до  суду в інших випадках, передбачених законом;
{ Пункт 11 статті 10 доповнено абзацом згідно із Законом N 2756-VI
(
2756-17 ) від 02.12.2010 }

{  Пункт  11  статті  10  із  змінами, внесеними згідно із Законом
N 762-IV (
762-15 ) від 15.05.2003 }

    11-1)  подають  до  судів  позови  про  застосування санкцій,
пов'язаних  із забороною організації і проведення азартних ігор на
території  України;  {  Частину  першу статті 10 доповнено пунктом
11-1 згідно із Законом N 1334-VI (
1334-17 ) від 15.05.2009 }

    12) проводять   роботу,   пов'язану  з  виявленням,  обліком,
оцінкою   та   реалізацією   у   встановленому   законом   порядку
безхазяйного майна,  майна,  що перейшло за правом успадкування до
держави, скарбів і конфіскованого майна;

    13) контролюють дотримання виконавчими комітетами сільських і
селищних рад порядку прийняття і обліку податків,  інших  платежів
від  платників податків,  своєчасність і повноту перерахування цих
сум до бюджету;

    14) розглядають  звернення громадян,  підприємств,  установ і
організацій з питань оподаткування та,  в межах своїх повноважень,
з питань валютного контролю,  а також скарги на дії посадових осіб
державних  податкових  інспекцій в порядку, встановленому законом,
здійснюють апеляційні процедури узгодження податкових зобов'язань;
(  Пункт  14  статті  10  із  змінами, внесеними згідно із Законом
N 2322-IV (
2322-15 ) від 12.01.2005 )

    15) подають   відповідним   фінансовим   органам  та  органам
Державного казначейства України  звіт  про  надходження  податків,
інших платежів;

    16) здійснюють контроль за наявністю марок акцизного збору на
пляшках  (упаковках)  алкогольних  напоїв  і на пачках (упаковках)
тютюнових  виробів  під  час  їх  транспортування,  зберігання   і
реалізації;

    16-1)  здійснюють   контроль   за   дотриманням    суб'єктами
підприємницької  діяльності,  які  здійснюють  роздрібну  торгівлю
тютюновими  виробами,  максимальних  роздрібних  цін  на  тютюнові
вироби,  встановлених  виробниками або імпортерами таких тютюнових
виробів;  (  Статтю  10 доповнено пунктом 16-1 згідно  із  Законом
N 849-IV (
849-15 ) від 22.05.2003 )

    17)   надавати  відповіді  на  запити  платника  податків  із
додержанням   вимог,   встановлених  Податковим  кодексом  України
(  
2755-17  )  та  іншими законами України; { Пункт 17 статті 10 в
редакції  Закону N 2322-IV (
2322-15 ) від 12.01.2005; із змінами,
внесеними згідно із Законом N 2756-VI (
2756-17 ) від 02.12.2010 }

    18) виконують  функції,  передбачені  пунктом 17 статті 8,  а
також  інші  функції,  пов'язані   із   здійсненням   відповідними
підрозділами податкової міліції повноважень,  передбачених статтею
21 цього Закону;

    19)  при  отриманні  органом  податкової міліції інформації у
випадках,  встановлених законом,  приймають рішення про проведення
позачергової  податкової  перевірки  платника  податку  без   його
попереднього   попередження,   якщо   органом  податкової  міліції
отримано   інформацію   про   ухилення   такого    платника    від
оподаткування.  { Статтю 10 доповнено пунктом 19 згідно із Законом
N 2275-VI (
2275-17 ) від 20.05.2010 }

{ Стаття 10 із змінами, внесеними згідно із  Законом  N  203/96-ВР
від 16.05.96, в редакції Закону N
83/98-ВР від 05.02.98 }


4. Плата за використання природних ресурсів.

Основою економічного механізму природокористування є встановлення плати за використання природних ресурсів і забруднення навколишнього природного середовища. Під платою розуміють грошові чи інші види відшкодування вартості благ, котрі економічні суб'єкти здійснюють за використання ресурсів, природних благ і за можливості проведення господарської діяльності. Ці інструменти є найпоширенішими у практиці функціонування економічних механізмів більшості країн.

Для обґрунтування даного механізму можна сформулювати основні принципи визначення плати за природні ресурси. 

Принципи визначення плати за природні ресурси:

1. плата за природній ресурс, використання якого приносить більший прибуток при однакових витратах має бути вищою

2. величина плати за природні ресурси має бути достатньо висока для стимулювання впровадження ресурсозберігаючих і еколого безпечних технологій у виробництво

3. величина плати за природні ресурси має бути рівною величині витрат на відновлення і відтворення даного ресурсу

Згідно з чинним законодавством України плата за використання природних ресурсів встановлюється на основі нормативів плати і лімітів їх використання

Нормативи плати визначаються з урахуванням розповсюдження природних ресурсів, їх якості, місця розташування можливого відтворення, доступності, комплексності, можливості переробки та утилізації відходів та інших факторів.

Ліміти формуються виходячи з оцінки безпечності чи гранично-можливого вилучення природних ресурсів, тобто такого обсягу, який не призводить до порушення рівноваги в екосистемі.

В Україні затверджено інструкцію та відповідні офіційні методики про порядок обчислення і сплати платежів за спеціальне використання надр і корисних копалин, рибних, водних, земельних та лісових ресурсів.

Плату за спеціальне використання природних ресурсів вносять:

- суб'єкти підприємницької діяльності, що видобувають та реалізовують їх чи використовують в своїй виробничій діяльності;

- суб'єкти підприємницької діяльності, до складу яких входить структурний підрозділ, що займається видобутком корисних копалин чи виробництвом певної продукції і передає їх для подальшої переробки чи реалізації.

Серед платежів за природні ресурси є два типи:

1) за право користування (вводиться на конкретній території, може бути у вигляді податку чи плати за ліцензію на користування даних ресурсів)

2) на відтворення і охорону ПР (визначення затрат на підтримання заданого рівня якості

навколишнього природного середовища) Плата природних ресурсів вноситься у вигляді спеціальних зборів, податку, орендної плати чи в інших формах передбачених законодавством. При використанні природних ресурсів у межах встановлених лімітів платежі за них відносяться на витрати виробництва і стягуються з доходу (балансовий прибуток підприємств). Платежі за понад лімітне і нераціональне використання природних ресурсів стягуються з прибутку, що залишився в розпорядженні природокористувача чи з його приватних коштів.

Розподіл платежів за користування природних ресурсів, %

Види платежів

До держ. бюджету

До обласних і місцевих бюджетів

1. За землю

30

70

2. Надра

40

60

3. За водні

80

20

4. За лісові

80

20

5. За рибні

100

-

Специфіка збору за спеціальне використання природних ресурсів полягає в тім, що його назва відображає смислове навантаження платежу, але не дає його точного визначення. До збору за використання природних ресурсів належать:
1) плата за спеціальне використання лісових ресурсів;
2) плата за спеціальне використання водних ресурсів;
3) плата за спеціальне використання надр при видобутку корисних копалин.


5. Формування й використання коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

ПОЛОЖЕННЯ
                   про Державний фонд охорони
              навколишнього природного середовища

    1. Державний фонд охорони навколишнього природного середовища
(далі - Фонд) є складовою частиною Державного бюджету України.

    2. Фонд  створено  з  метою   фінансування   природоохоронних
заходів  та  заходів,  пов'язаних  з  раціональним використанням і
збереженням  природних  ресурсів  (далі   -   природоохоронні   та
ресурсозберігаючі заходи).

    3. Фонд формується за рахунок частини коштів, що надійшли від
сплати   екологічного   податку,   та   інших  джерел,  визначених
законодавством.

{  Пункт  3  із  змінами,  внесеними  згідно з Постановою КМ N 884
(
884-2012-п ) від 26.09.2012 }

    4. Кошти   Фонду   спрямовуються   за  бюджетними  програмами
відповідно  до  планів  природоохоронних   та   ресурсозберігаючих
заходів  і кошторисів,  що затверджуються головними розпорядниками
бюджетних коштів (далі -  головні  розпорядники)  в  установленому
законодавством порядку.

    Плани природоохоронних   та  ресурсозберігаючих  заходів,  що
розробляються  Мінприроди,  затверджуються  Міністром  екології та
природних  ресурсів  та  погоджуються  з  Мінфіном. { Абзац другий
пункту  4  із  змінами,  внесеними  згідно  з  Постановою КМ N 884
(
884-2012-п ) від 26.09.2012 }

    Плани природоохоронних   та  ресурсозберігаючих  заходів,  що
розробляються  іншими  головними  розпорядниками   коштів   Фонду,
затверджуються ними за погодженням з Мінприроди.

    Головними розпорядниками  є  Мінприроди  та  інші  центральні
органи виконавчої влади,  які визначаються у державному бюджеті на
відповідний рік.

    Залишок  коштів  Фонду  станом  на  1 січня поточного року, а
також  понадпланові  надходження до Фонду можуть спрямовуватися на
фінансування   природоохоронних   та  ресурсозберігаючих  заходів,
зокрема   у   вигляді  субвенцій  з  державного  бюджету  місцевим
бюджетам,  за окремим рішенням Кабінету Міністрів України. { Пункт
4  доповнено  абзацом  згідно з Постановою КМ N 834 (
834-2010-п )
від 27.08.2010; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 973
(
973-2011-п ) від 29.08.2011 }

    5. Видатки з виконання природоохоронних та ресурсозберігаючих
заходів  здійснюються Казначейством в межах коштів, що надійшли до
Фонду,  пропорційно до бюджетних призначень, встановлених головним
розпорядникам у державному бюджеті на відповідний рік.

{  Пункт  5  із  змінами,  внесеними  згідно з Постановою КМ N 884
(
884-2012-п ) від 26.09.2012 }

    6. Кошти  Фонду  використовуються  за відповідними бюджетними
програмами в установленому законодавством порядку.

    7. Складення та подання фінансової звітності про використання
коштів  Фонду,  а  також  контроль  за  їх  цільовим використанням
здійснюються в установленому законодавством порядку.

    8. Головні  розпорядники  подають   щороку   до   15   квітня
Кабінетові    Міністрів    України    інформацію   про   виконання
природоохоронних та ресурсозберігаючих заходів.

{  Положення  в  редакції  Постанови  КМ  N 181 ( 181-2002-п ) від
15.02.2002;  із  змінами,  внесеними згідно з Постановами КМ N 769
(  
769-2004-п  )  від  16.06.2004,  N  1700  (  1700-2004-п  ) від
17.12.2004,  N  773  (  
773-2005-п  )  від  18.08.2005; в редакції
Постанови КМ N 462 (
462-2006-п ) від 07.04.2006 }


6. На основі даних про Державний бюджет України (або місцевий бюджет вашого району) за останні 3 роки прослідкуйте динаміку й зробіть аналіз неподаткових доходів бюджету згідно з бюджетною класифікацією. Зробіть висновки

Показники

2009 рік

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Неподаткові надходження,

млн гривень

Неподаткові надходження,

млн гривень

Структура, %

Темпи росту, %

Темпи приросту,

%

Неподаткові надходження,

млн гривень

Структура, %

Темпи росту, %

Темпи приросту,

%

Неподаткові надходження,

млн гривень

Структура, %

Темпи росту, %

Темпи приросту,

%

Надходження від оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справ у судах

45 670

96 360

5,91

210,99

110,99

145 000

8,59

150,47

50,47

1 878 248,8

39,61

1 295,34

1195,34

Виконавчий збір

110 000

110 000

6,75

100

0

125 000

7,40

113,64

13,64

140 000

2,95

112

12

Надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном

555 000

635 000

38,95

114,41

14,41

655 000

38,79

103,15

3,15

660 000

13,92

100,76

0,76

Державне мито

505 492

568 984

34,80

112,56

12,56

483 522

28,63

84,98

-15,02

211 740

4,46

43,79

-56,21

Єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України

183 000

130 000

7,97

71,04

-28,96

176 000

10,42

135,38

35,38

210 000

4,43

119,31

19,31

Плата за митне оформлення товарів і транспортних засобів

148 000

90 000

5,52

60,81

-39,19

104 000

6,159

115,55

15,55

83 000

1,75

79,81

-20,82

Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу

1 552 012

1 630 344

2,66

105,05

5,05

1 688 522

3,95

103,57

3,57

4 741 270,5

10,82

280,79

180,79

Кошти від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду

42 950

45 478

2,65

105,88

5,88

46 447

0,60

102.13

2,13

77 234

11,22

166,28

66,28

Надходження сум кредиторської та депонентської заборгованості підприємств, організацій та установ, щодо яких минув строк позовної давності

3 500

5 091

0,03

145,46

45,46

6 392

0,09

125,55

25,55

8 037

1,17

125,73

25,73

Надходження коштів від реалізації надлишкової космічної техніки військового та подвійного призначення, що належить Національному космічному агентству України

10 050

50

0,0003

0,40

-99,6

50

0,0007

100

0

50

0,007

100

0

Кошти від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна Збройних Сил України та інших утворених згідно з законодавством військових формувань, правоохоронних органів і Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту

1 368 290

4 134 130

24,31

302,14

202,14

1 543 678,1

23,14

37,34

-62,66

1 496 138,8

217,33

96,92

-3,08

Інші неподаткові надходження

15 102 556,9

17 006 994,9

27,86

112,61

12,61

6 671 002,2

15,62

39,22

-60,78

688 404,3

1,57

10,32

-89,68

Всього

48 990 325,4

61 259 543,9

100

125,04

25,04

42 699 767,1

100

69,70

-30,3

43 831 246,5

100

102,65

2,65

Таблиця 2. Динаміка неподаткових надходжень


На основі даних Дежавного бюджету України про неподаткові надходження за 2010-2012 роки визначимо частку кожного показника, яку він займає у структурі неподаткових надходжень, темпи росту та темпи приросту за кожен рік.

Частку показника у структурі знаходимо за формулою 1:

  (1)

Темпи росту розраховуємо за формулою 2:

 

   (2)

Темпи приросту знаходимо за формулою 3:

  (3)

Результати розрахунків заносимо до таблиці 2.


Висновки

Провівши розрахунки, ми можемо зробити висновки про наступне:

1. Найменш питому вагу у структурі неподаткових надходжень в 2010 році займає надходження коштів від реалізації надлишкової космічної техніки військового та подвійного призначення, що належить Національному космічному агентству України (0,0003%). У 2011 і 2012 році ситуація не змінна (0,0007%  і  0,007%  відповідно).

2. Найбільшу частину у структурі податкових надходжень протягом 2010-2011 років займає надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном (38,95% і 38,79% відповідно),а у 2012 році - кошти від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна Збройних Сил України та інших утворених згідно з законодавством військових формувань, правоохоронних органів і Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (217,33 %).

3. Кількість неподаткових надходжень у 2010 році в порівнянні з 2009 збільшується на 25,04%, у 2011 році в порівнянні з 2010 роком зменшуються - на 30,3%, у 2012 у порівнянні з 2011 роком збільшуються – на 2,62%, у тому числі:

1) Надходження від оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справ у судах у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 110,99%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком – на 50,47%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком – на 1195,34%;

2) Виконавчий збір у 2010 році в порівнянні з 2009 роком не змінився 0%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком збільшився на 13,64%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком збільшився на 12%;

3) Надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 14,41%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком – на 3,15%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком – на 0,76%;

4) Державне мито у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 12,56%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком зменшився на 15,02%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшився на 56,21%;

5) Єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України у 2010 році в порівнянні з 2009 роком зменшився на 28,96%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком збільшився на 35,38%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком збільшився на 19,31%.

6) Плата за митне оформлення товарів і транспортних засобів у 2010 році в порівнянні з 2009 роком зменшився на 39,19%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком збільшився на 15,55%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшився на 20,82%.

7) Кошти від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду  у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 5,88%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком - на 2,13%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком - на 66,28%.

8)  Надходження сум кредиторської та депонентської заборгованості підприємств, організацій та установ, щодо яких минув строк позовної давності  у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 45,46%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком - на 25,55%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком - на 25,75%.

9) Надходження коштів від реалізації надлишкової космічної техніки військового та подвійного призначення, що належить Національному космічному агентству України у 2010 році в порівнянні з 2009 роком зменшився на 99,6%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком та у 2012 році в порівнянні з 2011 роком не змінилися.

10) Кошти від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна Збройних Сил України та інших утворених згідно з законодавством військових формувань, правоохоронних органів і Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту  у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 202,14%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком зменшилися на 62,66%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшилися на 3,08%.

11) Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшився на 5,05%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком - на 3,57%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком - на 180,79%.

12) Інші неподаткові надходження у 2010 році в порівнянні з 2009 роком збільшилися на 12,61%, у 2011 в порівнянні з 2010 роком зменшилися на 60,78%, у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшилися на 89,68%.


Список літератури

1. http://otherreferats.allbest.ru/finance/00009827_0.html

2. http://forlawyer.com.ua/knigi/fnansove-pravo-rol-vf/page,1,15720-11-ponyattya-fnansv-fnansova-sistema-derzhavi.html

3. http://uk.wikipedia.org/wiki/Фінанси

4. http://www.br.com.ua/referats/Finance/875-1.html

5. http://biznestoday.ru/fin/968-struktura-finansov.html

6. http://osvita.ua/vnz/reports/law/9564/

7. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/509-12

8.http://pidruchniki.ws/1002032038673/rps/platezhi_zbori_vikoristannya_prirodnih_resursiv_zabrudnennya_navkolishnogo_prirodnogo_seredovischa_inshi_sh

9. http://fingal.com.ua/content/view/206/39/1/10/

10. http://books.br.com.ua/32528

11. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/634-98-п

12. http://www.minfin.gov.ua/




1. Методические рекомендации для практических занятий Тема- Нарушения обмена хромопротеидов
2. Обзор теории комплексов.html
3. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Тернопіль ~
4. ТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ Сало О
5. Скрытая метафора мир-сцена как структурный элемент трагедии Уильяма Шекспира Гамлет
6. 4272 Режим приема врача- Игнатовой Ларисы Васильевны Каб
7. тематика Умовний екстремум
8. 21 Введение
9. Развитие личности как проблема качественного образования
10. тема- Проект организации строительства участка новой железной дороги Выполнил студен
11. Тема- Расчёт сопротивления теплопередачи ограждающей конструкции
12. Организация производства наука изучающая закономерности рационального использования земли труда и капита
13. Бизнес план спорт бара Настоящим бизнеспланом предусматривается открытие питейноразвлекательног
14. Прозрения и иллюзии русского космизма
15. тема часть общей нервной системы имеющая отношение преимущественно к регуляции вегетативных функций-
16. Одна из принципиальных проблем связанных с монадическим сознанием заключается в том что люди настойчиво
17. ОСОБИСТІСНІ ОСОБЛИВОСТІ ХВОРИХ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ІНФАРКТ МІОКАРДА ІЗ ЗУПИНКОЮ КРОВООБІГУ
18. Статья 6 пункт 1 Европейской конвенции о защите прав человека и основных свобод действие которой кстати расп
19. Организационная структура машиностроительного материала Главным производством будут цеха
20. ЛЕКЦІЯ 5 7 неділя ДІАЛЕКТИКА ТА ЇЇ АЛЬТЕРНАТИВИ