Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Туристичними стежками Мукачівщини

Работа добавлена на сайт samzan.net:


66Загалом на території Мукачівського району є 7 пішохідних туристично екскурсійних маршрутів. Значна частина з них ведуть до гори Обавський камінь, водоспаду Скакало (належить до гідрологічних пам’яток). Всі маршрути промарковані, нанесені на карту та описані в путівнику «Туристичними стежками Мукачівщини». Використовуються власниками садиб для проведення екскурсій та прогулянок разом із туристами.

Селища і села Мукачівського району мають багату історико-архітектурну спадщину, самобутні традиції та культуру, лікарсько-рекреаційні ресурси. Працелюбні мешканці сіл і селищ ведуть особисті селянські господарства. Мають просторі красиві будинки, навколо яких – чудові краєвиди. У 9 населених пунктах проведено моніторинг на попит щодо відпочинку у селі.

Пам’ятки дерев’яної архітектури - споруда Свято-Димитрівської церкви (17 ст.), в с.Вільховиця, та церква в с.Руська Купава (18 ст.), яка з невідомих причин не зареєстрована як пам’ятка.

В селищі Чинадієво знаходиться споруда, яку дослідники здебільшого відносять до палаців, хоча за зовнішнім виглядом, а головне, за системою оборонних споруд - це був справжній середньовічний замок (14-16 ст.). Поруч існував католицький костьол, який із замковим палацом був з’єднаний підземним ходом.

Ще одна історична споруда району це адміністративний корпус санаторію “Карпати”, що являє собою старовинний палац, пам’ятка архітектури 19 сторіччя, побудований австрійським графом Шенборном в 1891 році, на березі декоративного озера, в мальовничому парку, де зростає велика кількість рідкісних рослин

Район володіє потужним туристично-рекреаційним потенціалом, який сьогодні ефективно використовується в лікуванні, оздоровленні, відпочинку санаторно-курортними закладами «Карпати», «Синяк», «Перлина Карпат», дитячими таборами.

За останні роки приватні суб’єкти туристичної діяльності Мукачівського району приділяють багато уваги створенню туристично-оздоровчих комплексів (ТОК) з відповідним рівнем обслуговування, прикладом є ТОК «Карпатський мисливець», розташований в трьох кілометрах від м. Мукачево, МПП «Тадек» смт Чинадієво, міні-готель «Ленар» с. Ключарки, ресторанні комплекси «У Віктора», «Ловачка», «Червона горка», «У Сергія». В багатьох населених пунктах району в гірській місцевості ведеться будівництво аналогічних об’єктів.

В Мукачівському районі знаходиться гірсько-лижний центр СТК «Синяк», поряд з санаторієм «Синяк», в 20 км від м. Мукачева. З 2003 року в районі в сфері сільського, зеленого туризму розпочала діяльність «Туристська садиба», комунальне підприємство, метою якого є організація та надання житлового фонду власників сільських садиб для потреб відпочиваючих туристів, зокрема туристів які відпочиватимуть в районі розміщення гірськолижного центру СТК «Синяк» - смт.Чинадієво, с.Синяк.

Перспективною є можливість установлення гірськолижних витягів і будівництва приватних мотелів, готелів.

Планується будівництво ще декількох витягів на території спортивно-туристичного комплексу “Синяк” мінеральних вод в с.Страбичово, с.Макарове, с.Чомонин.

Пріоритетними напрямками розвитку туризму в районі вважаються:

- лікувально-оздоровчий туризм,

- гірськолижний туризм,

- спортивний туризм,

- сільський туризм.

Основними споживачами турпродукту району є: іноземці та громадяни країн СНД - прихильники активного відпочинку, а саме гірськолижного та спортивного туризму; любителі сільського туризму; екскурсанти.

67Сьогодні Воловець як курорт працює круглий рік: зимою сюди приїжджають любителі гірських лиж, а весною, влітку і восени - любителі зеленого туризму.

Для всіх любтиелів катання на лижах у Воловці є 1 бугельний підйомник, який має довжину близько 300 метрів.

Він, в основному, орієнтований на початківців, а переважна більшість гірськолижників їздять кататися в сусіднє село Подобовец, яке знаходиться на відстані 11 км. від Воловца.

Тут працюють 2 бугельних підйомники, довжтною близько 500 метрів.

Перепад висот 230 м В основному траси тут довгі і круті, але є і пологі схили, придатні для початківців. Введенська церква і дзвіниця - це дерев'яна церква, спочатку бойківського стилю. До 2001 року в церкві зберігалися твори станкового темперного живопису закарпатських майстрів 16-18 ст., які були розпродані сільською громадою практично за безцінь. На захід від церкви розташована 2-ярусна, квадратна дерев'яна дзвіниця. Всі дахи покриті гонтом.

Верецький перевал, с. нижні Ворота

Карпатський перевал, який знаходится на вододілі річок Стрий і Латориця, на кордоні Закарпатської та Львівської областей.

В період з 894-96 роки через Верецький перевал перейшли племена угрів (угорців) під проводом Арпада,які переселялись з Уралу в Придунайську низовину.  

Водоспад Шипіт знаходиться в красивому ы мальовничому місці, посеред лісу, прохолоди і тиші. Струмені води водоспаду падають з висоти 14 метрів. У долині водоспаду Шипіт проходить фестиваль нетрадиційних культур з однойменною назвою.

Тут хіппі проводять кожного року свої збори, починаючи з 1992 року.

Водоспад Шипіт розташований на річці Пилипець, поряд з кордоном полонини Боржава (за 6 км. від села Пилипец, Міжгорского району і за 15 км. від с.м.т. Воловець).

Історико-краєзнавчий музей, Воловець

Експозиція музею складає близько 195 предметів домашнього вжитку, 13 старовинних ікон, 18 рідкісних книг, 35 рукописних літописів, а також велику кількість фотографій та документів.

Цікавою для туристів буде верховинська хата, де можна побачити мініатюрні дерев'яні ложки, справжній ткацький станок (кросен); гаптоваий катран, комплект народних костюмів, тощо.

Церква Миколи Чудотворця з дзвіницею, розташована в с. Подобовец, є унікальним зразком карпатської дерев'яної архітектури. Дата будови приблизно між 1700 і 1785.

Церква Св. Духа та дзвіниця, Воловець

 

Найдавніша дерев'яна церква Воловецького району, побудована на фундаменті з річкового каменю. У інтер'єрі церкви збереглися розписи 18 ст.

68Ужгородський край - незвичайний як в природному, так і в історико-культурному плані регіон. Більшість території району розташована в рамках Закарпатської низовини, на півночі займає частину Вігорлат-гутінського хребта і його передгір'я. Найвищою точкою Ужгородщини - вершина Дунавка, що піднімається на 1018 м. Значну роль у формуванні рельєфу грають річки Тиса, Уж і Латориця. Крім того на низовинних територіях є багато штучних каналів, а також немало ставків і водосховищ.

У туристично-рекреаційному напрямі Ужгородського району важливе місце займають пмт. Середнє, с. Нижнє Солотвино, с. Горяни і с. Невицько-камяниця. Саме через ці населені пункти проходить один з найцікавіших туристичних маршрутів, зручних для авто- і велотурістів.

Тут знаходяться пам'ятники архітектури національного значення, які свідчать про героїчну історію предків, церковні і фортифікаційні споруди, пам'ятники садово-паркового мистецтво, цілющі мінеральні і термальні води.

Узяти хоч би Середнянський замок, який є пам'ятником національного значення. Навколо замку колись існували водяні рови з містками. Аналог такого замку є в Словаччині.

І, природно, слава Середнього - винні підвали агрофірми «Леанка». З ними пов'язано багато легенд.

За декілька кілометрів убік с. Анталовці де туристи відкриють для себе пам'ятник садово-паркового мистецтва - будівля губернатора Підкарпатської Русі в стилі ренесанс 18-19 ст.

В рамках району знаходиться Великоберезнянський державний заповідник.

На околиці міста Ужгороду в с. Горяні, розташована одна з найстародавніших кам'яних споруд на Закарпаття - церкву св. Ганни 11 ст.

На півночі Ужгородського району лежить ур. Невіцьке із значущим пам'ятником - замком 13 ст. і чудовим парком Вагнера.

Ще один цікавий пам'ятник архітектури і історії на території краю розташований в с. Середнє. Це унікальний середньовічний замок.

Селище Середнє - один з центрів виноградарства і виноробства Закарпаття.

В с. Андріївка діють центри кінного туризму.

У Ужгородському районі є немало унікальних парків-пам'ятників, таких як парк Плотені в с. У. Лази, парк 1848 р.

На території Ужгородщини знаходяться монастир, численні старовинні храми і аристократичні дворці сімей Другетів і Плотені (с. У. Лазі).

Край прикрашає численна екзотична флора, що налічує більше 300 видів рослин.




1. Тематическое планирование 10 класс 1 час в неделю Приме чание
2. Прощание с иллюзиями Владимир Познер написал двадцать один год тому назад
3. Правовая регламентация процесса доказывания в арбитражном судопроизводстве.html
4. реферату- Озон та життяРозділ- Екологія Озон та життя Надзвичайну важливість не тільки для історичної гео
5. Задание на выполнения курсового проекта.html
6. Путем анализа договоров спецификаций накладных поставщиков актов оприходования материалов созд
7. тема сил Аксиомы статики
8. тема понятия и функции
9. Титаник Дирк Питт3 С БЛАГОДАРНОСТЬЮ МОЕЙ ЖЕНЕ БАРБАРЕ ЭРРОЛ БОШАМ ДЖЕНЕТ И РЭНДИ РИХТЕР И ДИ
10. уоуБлиже к делу уоудавайте прокачаем ярик нашим флоу уоу уоу уоумы на финале уоуне напрягаясь уоуСИ Лхэй а
11. РНЦРР Минздравсоцразвития РФ www
12. Курсовая работа- Внешняя среда организации и её влияние на эффективность управления
13. Жеребцово ВА
14. На тему- Управление организацией и нормированием труда
15. Лабораторная работа 17 Ауд
16. Теория привязанности Эйнсворд и Боулби
17. Управлению земельными ресурсами для студентов очного и заочного обучения по профилю Землеустройств
18. Статья- Веселые, полные надежд шестидесятые
19. а Вопросы выносимые на обсуждение семинарского занятия- Общество- понятие признаки и структура
20. Благоустройство Ю