Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичного міцному та повного вивченню усієї навчальної матеріалу програми

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Уроки фізичної культури мають освітні, виховні і оздоровчі завдання.

Освітні завдання полягають у навчанні дітей виконання фізичних вправ, передбачених програмою, у "вдосконаленні вивчених вправ, соціальній та розвитку умінь і навиків застосовувати вивчені вправи в мінливих обстановці. Послідовне виконання освітніх завдань призводить до систематичного, міцному та повного вивченню усієї навчальної матеріалу програми. Щоб з одних освітніх завдань необхідно щодо тривалий час (ряд послідовних уроків), а вирішення інших – варто лише одного уроку.

До освітнім завданням належить і отримання дітьми знання фізичній культурі та спорті, про збереження здоров'я, режимі дня, правильному подиху, загартовуванні, правильному виконанні фізичних вправ.

Виконання освітніх завдань зазвичай узгоджується з рішенням виховних і оздоровчих завдань. На уроках фізичної культури виховується увагу, дисциплінованість, воля, акуратність, дбайливе ставлення до майну, і навіть почуття дружби, товариства, цілеспрямованість, самостійність та наполегливість у подоланні труднощів.

Результати педагогічного процесу у фізичному вихованні залежать від якості навчальної та виховної роботи, проведеної під час уроків та активності учнів на уроках. Саме достатній рівень активності учнів відіграє велике значення у якості засвоєння та усвідомленості отриманих на уроці знань, проте учні не завжди є достатньо активізованими та зацікавленими до виконання навчально-виховної мети. З цього випливає необхідність пошуку шляхів додаткової активізації навчально-виховної діяльності дітей на уроках фізичної культури.

Самостійною вважається така діяльність, у процесі якої людина, знаючи її кінцеву мету, сама ставить перед собою завдання, що сприяють досягненню цієї мети, сама добирає необхідні для розв’язання цього завдання засоби та способи дій, виконує ці дії та сама контролює їх правильність.

Однак, щоб школярі знали, як необхідно самостійно займатися, уміли та любили це робити, учитель повинен допомогти їм опанувати основи знань і умінь самостійних занять. Чим раніше педагог розпочне таку роботу, тим легше йому буде підготувати до самостійних дій всіх учнів.

Пальчикові ігри дуже емоційні та цікаві. Проведення їх у школі та вдома стимулює фантазію дитини, виявляє її творчі здібності. Такі ігри немовби відбивають об’єктивну реальність світу предметів, тварин, людей, їхню діяльність, а також процеси та явища, що відбуваються в природі (вітер, дощ, сонце, листопад тощо)

Базові принципи формування позитивної мотивації до здорового способу життя:

  1.  Принцип науковості та доступності знань з урахуванням особливостей різних вікових категорій, взаємозв’язок науки про здоровя з практичним досвідом
  2.  Принцип системності формування здоров’я дитини, природних і соціальних умов його збереження та зміцнення, спрямованість на всебічний гармонійний розвиток особистості
  3.  Принцип безперервності та практичної цілеспрямованості, що охоплює всі сфери життєдіяльності
  4.  Принцип відкритості, що передбачає систематичне поповнення, оновлення та вдосконалення знань про здоровий спосіб життя

Вимоги до уроку фізичної культури як основної форми фізкультурно-оздоровчої роботи:

  1.  Забезпечення диференційованого підходу до учнів з урахуванням стану їхнього здоров’я, рівня фізичного розвитку, рухової підготовленості та статі
  2.  Забезпечення оптимізації навчально-виховного процесу із застосуванням елементів інноваційних методів навчання та міжпредметних зв’язків
  3.  Забезпечення освітньої, виховної, оздоровчої та інструктивної спрямованості уроків
  4.  Формування в учнів умінь та навичок

Основними цілями уроку є (перелік), а для кращого досягнення цих цілей, навчально-пізнавальну діяльність дітей потрібно активізовувати.

Урок фізкультури – це творчий процес, тому намагаюсь, щоб на кожному уроці було щось нове та іцікаве. Щоб діти робили для себе маленькі двікриття, з якими вони зустрічаються в повсякденному житті. На цих уроках вони намагаються виявити всебічні здібності, що примушує долати і перемагати, досягати поставленої мети. Уже в початковій школі діти ознайомлюються не тільки з фізкультурними вправами, ай з такими предметами, що вивчаються на інших уроках: елементами природознавства, матечматики, рідної мови, національного фольклору. Так на сюжетно-рольовому уроці на тему Подорож у космос діти, крім фізичної підготовки, розвивають мислення і отримують в доступній формі знання з астрономії та природознавства. На тематичному уроці “Ходить гарбуз по городу” вони розширюють свої знання про навколишній світ та екологію нашого міста, дізнаються, як боротися зі шкідниками та карантинними травами.

Проводяться також уроки виховання взаємоповаги, товариськості та культури спілкування. Особливу увагу приділяю розвитку творчих здібностей дітей. Вони одержують знання з усної народної творчості, пригадують те, що знали в дошкільному віці, закріплюють поняття про кольори та відтінки, розвивають тактильну чуйність та сенсомоторну координацію.

На кожному уроці використовую рухливі психологічні ігри з елементами кольоротерапії та корекції зору, які спрямовані на стимулювання розвитку рухових якостей дитини, підвищення сенсомоторних функцій організму, тренування уваги, вміння орієнтуватися у просторі і часі, а також на засвоєння українського ігрового фольклору.

Цікаво учням на Веселих перервах, в цей час вони грають, вивчають та згадують старовинні українські народні ігри: кривий танок, варена рибка, ходить гарбуз  по городу.

Діти поділаються на підгрупи за типом нервової діяльності та згідно з психологічним кольоровим тестом Люшера, бо головне не тільки добра фізична підготовка, ай  однаковий психологічний стан команди. Для цього використовуються кольорові геометричні фігури, які відіграють роль показників типів нервової діяльності. А саме: збудженим учням з метою заспокоєння даю зелені фігури, флегматиками з метою збудження – червоні, а дітям з розпорошеню уявою для концентрування роздаю помаранчеві фігури. За цим же принципом діти поділяються на команди, в зв’язку між ними ніколи не виникає суперечок. Для виявлення типу нервової діяльності тини на початку першого півріччя у першому класі проводжу тест гру вбирай (кожен вибирає геометричні фігури того кольору, який йому підказує підсвідомість).

Початкова школа – відповідальний етап формування людини. Як правило, діти цього віку відверті, відкриті. Найбільше значення для них має автортите учителя. Тому під час проведення уроків з фізичного виховання вчитель повинен бути не тільки організатором ігор, ай безпосереднім учасником.

Длчя учнів молодшого шкільного віку характерна нестійка увага, вони нетерплячі; процеси збудження нервової системи переважають над процесами гальмування. Як наслідок – велика рухливість, часте переключення з одного виду діяльності на інший. Тим часом від одноманітних діей, особливо від тривалого сидіння або стояння, вони швидко втомлюються. В зв’язку з тим, що обмін речовин у дітей молодшого віку відбувається швидше ніж у підлітків, відновні процеси короткочасних вправ у них також притікають швидше. Тому урок фізкультури слід будувати так, щоб короткочасні навантаження регувалися з достатніми паузами відпочинку та змінювався характер праці окремих м’язових груп (біг, гімнастичні вправи, ігрова діяльність).

Однієї з головних методичних особливостей фізичного виховання дітей молодошого шкільного івку є використання великої кількості різноманітних рухових дій з їх частою зміною, ПОТРІБНО ВСТИГАТИ ЗА ЗМІНОЮ УВАГИ ДІТЕЙ. Використати це.

Труднощі педагогічного спілкування існували завжди, але в наш час вони займають серед шкільних проблем хіба що не перше місце. Найочевиднішою причиною уявляється традиційна “ділова” спрямованість педагогічного спілкування, що виявляється в тому, що педагог змушений поставати перед учнями насамперед у своїй викладацькій ролі. Різні прийоми для активізації навчально-пізнавальної діяльності можуть полегшити навчальний процес, хоча, як може і здатися на перший погляд, не мають вирішального впливу.

Великою проблемою вікові відмінності та негативні особливості педагогів та учнів. Ці відмінності можуть перешкоджати ефективному проведенню уроку навіть при інших позитивних моментах.  

робота з батьками з метою активізації навчалльно-пізнавальної діяльності дітей.

Форми роботи:

  1.  Сюжетні уроки
  2.  Уроки з переважним використанням рухливих ігор
  3.  Уроки за інтересами
  4.  Змагання
  5.  Уроки з використанням козацьких забав і повідомлення історії козацтва
  6.  Туристичні подорожі та екскурсії

Козацькці забави (в лапках) – різноманітні естафети з використанням математичних і фонетичних завдань, спортивний брейн-ринг, виступи, фестивалі народних ігор. Народні ігри в школі проводять класні керівники, в початковах класах – спеціально підготовлені вчителем старшокласники. Останнім заняттям іграми дають змогу перевірити себе на педагогічній ниві перед вступом до педагогічного закладу освіти.




1. Менеджмент или управление Почувствуйте разницу
2. КОНКУРСЫ 24 ДЕКАБРЯ вторник 12
3. тема економічних законів 8
4. Реферат- Роль монголо-татарского ига в развитии Руси
5. Задание 1
6. Найдите площадь треугольника
7. Радиационная безопасность для студентов 351352 классов.
8. Кубанский государственный университет Утверждаю Зав
9. Маяк- Война в песках Дата публикации- 29
10. схоластической казуистики
11. Международные инструменты защиты прав национальных меньшинств
12. Моделирование МДП структуры
13. Finland
14. Она играет определенную роль в развитии Эдипова комплекса
15. темы нужно- линейка карандаш ластик бумага картон пластилин нитки объёмные фигуры верёвочки что
16. Высшее образование ~ Ростов на Дону- Издво Феникс 2004 ~ 640 с
17. на тему- Державний кредит та його роль в стабілізації економік держав Студентаки- Ткаченко Юлі
18. Энергия активации
19. тематические модели основные требования модели пассивных и активных элементов
20. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА Студент Лаптев С