Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- СНР як інструмент вироблення економічної політики

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Самостійна робота студентів №3

Тема: СНР як інструмент вироблення економічної політики. Міжгалузевий баланс

1 Питання які треба опрацювати:

1. СНР як інструмент вироблення  економічної політики

2. Міжнародні зіставлення основних агрегатів СНР

3. Узгодження СНР з іншими інструментами економічної статистики

2 Основні тези лекції:

СНР як інструмент вироблення  економічної політики

Результати аналізу даних СНР використовується для вироблення економічної політики. Економічна політика формується на основі оцінки останніх тенденцій і поточного стану економіки країни, а також гіпотези чи прогнозу щодо ймовірних змін у майбутньому. Короткострокові прогнози, як правило, складаються з використанням названих вище економетричних моделей. У середньо- і довгостроковій перспективі еконо-мічна політика повинна формуватися з врахуванням загальної економічної стратегії, що може вимагати кількісного вираження у формі плану. Більшість елементів середньо- і довгострокових економічних планів —показники потоків національних рахунків, без яких навряд чи можливо підготувати ці плани. Як для планування, так і для прогнозування в багатьох випадках необхідна добротна макроекономічна модель, що точно відображає функціонування економіки за минулі періоди.

Прийняття відповідних рішень здійснюється на всіх рівнях державного управління, а також у межах державних і приватних корпорацій. Великі корпорації мають можливість створювати власні макроекономічні моделі з урахуванням своїх потреб, для чого їм необхідні дані національних рахунків. Інвестиційні програми великих корпорацій повинні ґрунтуватися на довгострокових очікуваних прогнозах щодо майбутніх тенденцій економічного розвитку, що також вимагає даних національних рахунків. Крім того, існують, звичайно, і спеціалізовані установи, що складають прогнози для індивідуальних клієнтів в обмін на винагороду. Як правило, такі установи мають потребу в дуже докладних даних національних рахунків.

2. Міжнародні зіставлення основних агрегатів СНР

Дані національних рахунків використовуються для подання в міжнародні чи наднаціональні організації. Вони повинні відповідати стандартним, прийнятим на міжнародному рівні поняттям, визначенням і класифікаціям. Отримані в такий спосіб дані широко застосовуються для проведення міжнародних зіставлень обсягів таких основних агрегатів, як ВВП чи ВВП на особу, а також для зіставлення структурних статистичних показників, таких як відношення величини інвестицій, чи податків державних витрат до ВВП. Такі зіставлення використовують економісти, журналісти та інші аналітики для оцінки ефективності функціонування економіки певної країни порівняно з іншими країнами, що мають аналогічну економіку. Вони можуть впливати на суспільну й політичну думку з приводу відносної успішності економічних програм так само, як і динаміка змін у межах окремо взятої країни. Крім того, бази даних, що містять набори національних рахунків за цілими групами країн, можна використовувати з метою економетричного аналізу, за якого об’єднуються часові ряди і структурні дані, що забезпечує більш широкий діапазон спостережень для оцінки функціональних взаємозв’язків.

Рівні ВВП або валового національного доходу (ВНД) на особу в різних країнах використовують також міжнародні організації для визначення наявності прав на одержання позик чи допомоги, інших коштів, а також для визначення умов, на яких такі позики чи допомога надаються. Якщо завдання полягає в зіставленні обсягів товарів і послуг, вироблених чи споживаних у розрахунку на особу, то дані в національних валютах повинні перераховуватися в ту чи іншу загальну валюту за допомогою паритетів купівельної спроможності, а не обмінних курсів. Добре відомо, що в цілому ні ринкові, ні фіксовані обмінні курси не віддзеркалюють відносну внутрішню купівельну спроможність різних валют. Якщо для перерахунку ВВП чи інших статистичних даних у загальну валюту використовувати обмінні курси, то ціни, за якими визначається вартість товарів і послуг у країнах з високим рівнем доходу, виявляються, як правило, вищими, ніж у країнах з низьким рівнем доходу, що призводить до перебільшення різниці між їхніми реальними доходами. Тому перераховані за обмінними курсами дані не можна витлумачувати як показники відносних обсягів відповідних товарів і послуг. Крім того, рівні ВВП чи ВВП на особу в різних країнах використовуються під час визначення (цілком чи частково) розміру внесків, зроблених державами — членами тієї чи іншої міжнародної організації для фінансуванні її діяльності.

Хоча міжнародні організації й використовують СНР, щоб забезпечити можливість збирання міжнародних порівняльних показників національних рахунків, її було створено не для цього. СНР стала стандартною системою, використовуваною з незначними змінами чи взагалі без змін більшістю країн світу для розв’язання власних національних завдань. Національні статистичні органи й державні відомства самі серйозно заінтересовані в тому, щоб СНР задовольняла їхні власні потреби у сфері аналізу та політики, і з цієї причини беруть активну участь у розвитку Системи.

3. Узгодження СНР з іншими інструментами економічної статистики

Між СНР і суміжними статистичними системами необхідна максимальна погодженість у тому, що стосується основних понять, визначень і класифікацій. Національні рахунки завжди посідали центральне місце в економічній статистиці, оскільки дані з таких більш спеціалізованих систем, як платіжний баланс чи статистика державних фінансів, зазвичай доводилося використовувати в поєднанні з даними національних рахунків. Погодженість між різними системами підвищує придатність усіх відповідних статистичних даних для аналізу. Узгодження СНР з такими суміжними статистичними системами, як фінансова статистика і статистика платіжного балансу, стало однієї з рушійних сил перегляду Системи.

Перегляд інших статистичних систем проводився паралельно й у тісному зв’язку з переглядом СНР з метою усунення концептуальних розходжень між ними. А деякі винятки піддаються конкретному обґрунтуванню особливої характеристики різних видів даних чи особливих потреб різних категорій користувачів. Узгодити СНР та інші основні системи майже вдалося, чого було досягнуто за рахунок внесення змін як у СНР, так і в інші системи.

Завдяки активній участі МВФ у перегляді СНР процес узгодження був особливо ефективним стосовно статистики платіжного балансу, статистики державних фінансів і грошово-банківської статистики, відповідальність за розроблення яких несе МВФ. Перегляд кожної з цих трьох систем починається МВФ не тільки з метою приведення їх у відповідність до нових вимог, але й щоб забезпечити їхню максимальну узгодженість із СНР.

Переглянуті посібники з даних систем були опубліковані приблизно в той самий час, що й видання СНР 1993 р., або в найближчі роки після його опублікування. До них належать третє переглянуте видання Міжнародної стандартної галузевої класифікації усіх видів економічної діяльності (МСГК) Організації Об’єднаних Націй, тобто галузевої класифікації, що використовується в СНР. Заклади в МСГК є статистичною одиницею, які використовуються також час складання галузевих рахунків виробництва, на основі яких у СНР складаються таблиці ресурсів і використання. Таким чином, як у СНР, так і в МСГК концепція закладу однакова. Міжнародна організація праці випустила переглянуті стандарти зі статистики праці, в яких поняття зайнятості визначається відповідно до прийнятого в СНР межею сфери виробництва розмежування між організованим і неорганізованим секторами економіки. Ще одним прикладом слугує переглянутий Довідник із сільськогосподарських рахунків» (Handbook on Agriculturul Accounts), виготовлений ФАО, що був приведений у відповідність до прийнятого у СНР порядку обліку сільськогосподарської продукції та видів діяльності. Немає ні необхідності, ні практичної можливості називати тут усі зміни, внесені чи плановані до внесення в міжнародні статистичні системи і стандарти, оскільки максимально можливе узгодження цих систем між собою та із СНР є завданням усіх різних міжнародних організацій та установ, що займаються відповідними питаннями на світовому рівні.

Зведений показник економічної  ефективності виробництва — відношення валової доданої вартості: до проміжного споживання.

Паритет купівельної спроможності (ПКС) — своєрідний просторовий «дефлятор», аналог динамічних індексів цін. Якщо динамічні індекси цін вимірюють зміну купівельної спроможності валюти однієї країни в часі, то ПКС вимірюють розходження в купівельній спроможності валют різних країн у просторі.

Секторний аналіз економіки дозволяє не тільки визначити масштаб і основний напрям розвитку економіки, а й моделювати її функціонування, стежити за закономірностями її внутрішнього розвитку, робити висновки про роль кожного сектору.

СНР — багатоцільова система, яка призначена для характеристики найзагальніших закономірностей, взаємозв’язків і пропорцій в економічному розвитку країни, виявлення основних тенденцій розвитку економічних процесів, що відображаються на окремих рахунках.

Суспільна продуктивність праці — співвідношення ВВП та кількості зайнятих в економіці країни.

  1.  У чому полягають аналітичні можливості СНР, мета та завдання аналізу?
  2.  Які основні напрями аналізу даних СНР?
  3.  Для чого призначений виробничий рахунок ?
  4.  Для чого призначені рахунки доходів ?
  5.  Для чого призначені баланси в СНР?

3. тестові завдання

1. Національне багатство - це :

а) сукупність нагромаджених матеріальних благ;

б) лише природні ресурси;

в) сукупність накопичених в країні нефінансових і чистих фінансових активів;

г) лише національне майно.

2. Нефінансові активи - це :

а) будь-які активи;

б) об 'єкти, якими володіють інституційні одиниці, і які приносять їм реальну чи потенційну вигоду протягом певного періоду;

в) грошова готівка і депозити;

г) страхові технічні резерви.

3. Фінансові активи - це:

а) патенти, авторські права, ліцензії;

б) активи, яким протистоять фінансові зобов'язання інших інституційних одиниць;

в) монетарне золото і спеціальні права запозичень;

г) будь-які активи.

4. Вироблені матеріальні нефінансові активи - це:

а) цінності;

б) програмне забезпечення комп'ютерів;

в) земля і надра;

г) всі нефінансові активи.

5. Вироблені нематеріальні нефінансові активи - це:

а) цінності;

б) програмне забезпечення комп'ютерів;

в) оригінальні твори літератури і мистецтва;

г) земля і надра.

6. Основні фонди - це:

а) вироблені не фінансові активи, які тривалий час використовуються інституційними одиницями для економічної діяльності;

б) об'єкти, які служать більше одного року і мають вартість вище встановленої величини;

в) будь-які фінансові і не фінансові активи;

г) матеріальні та нематеріальні активи.

7. Основні фонди поділяються на:

а) фінансові та нефінансові;

б) виробничі та невиробничі;

в) активні та пасивні;

г) багаторазові та одноразові.

8. Повна початкова вартість основних фондів - це:

а) вартість придбання фондів;

б) вартість придбання і доведення фондів до стану, придатного до використання;

в) вартість фондів на початок року;

г) вартість фондів на будь-яку дату.

9. Залишкова вартість основних фондів — це:

а) перенесена вартість основних фондів на створений продукт;

б) не перенесена вартість основних фондів на створений продукт;

в) різниця міме повною початковою та залишковою вартістю основних фондів;

г) різниця між повною початковою та величиною зношення основних фондів на певну дату.

10. Коефіцієнт придатності основних фондів - це відношення:

а) суми зношення до повної початкової вартості;

б) залишкової до початкової вартості на певну дату;

в) балансової до початкової вартості на певну дату;

г) залишкової до середньорічної вартості.

4 Література:

4.1 основна література

  1.  Економічна статистика: Навч. посіб. / За науковою редакцією доктора економічних наук Р. М. Моторина — К.: КНЕУ, 2004.
  2.  Єріна А.М. Статистика. Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 448 с.
  3.  Лугінін О.Є. Статистика. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 607с. 

4.2 додаткова література

  1.  Герасименко С. С., Головач А. В.,  А. М. Єріна та ін. Статистика. Підручник. — К.: КНЕУ, 2000. — 467 с.
  2.  Гончарук А.Г. Основи статистики: Навчальний посібник. - Київ:,2004.- 125с.

5 форми перевірки знань

Питання даної теми будуть перевірятися в усній формі і включені до модульного контролю та ККР. 




1. Манипуляция чувством вины или обидыИспользование обиды или чувства вины один из самых верных приемов ман.html
2. Анализ туристического рынка зарубежных стран
3. Общие указания Под распределительными сетями РС понимают воздушные и кабельные сети на промышленных пре
4. Ураган пронесшийся по Москве сорвал кресты с нескольких хра
5. тема- основные понятия и характеристики
6. Чисельне інтегрування
7. Гидрогеология нефтегазоносных отложений Пякупурского куполовидного поднятия
8. тема система которая осуществляет централизованный сбор и распределение данных между различными подсист
9. а функции дать его наглядную иллюстрацию
10. ЛЕКЦИЯ 1 Возрождение в Италии
11. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 60 РЕГИСТРАЦИЯ ПОТЕНЦИАЛА ФОТОСИНТЕЗА НА РАСТЕНИИ Цель работы ознакомит
12. тематичне планування уроків з англійської мови у 5 класі
13. Особенности регулирования труда женщин, лиц с семейными обязанностями
14.  Краткая характеристика Кореи 2
15. Средства защиты человека при работе с движущимися частями механизмов
16. Исповедь ортодоксального язычника из которой приведена эта цитата- В наше злое время тотального наса.html
17. Двуречье в период господства Аккада и Ура
18. Автоматические станы
19. Однако и при лечении одного заболевания часто назначают несколько лекарственных средств для увеличения тер
20. Тема 1. Необходимость и сущность денег их функции [1] Необходимость экономич