Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ 2001

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

28

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Шевчук Олег Анатолійович

УДК 657.1:658.012.12:658.773.

ОБЛІК, АНАЛІЗ І КОНТРОЛЬ БЕЗГОТІВКОВИХ

РОЗРАХУНКІВ  СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

08.06.04. - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2001   

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі аудиту Київського національного торговельно-економічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:                  кандидат економічних наук, доцент

Бутко Анатолій Дмитрович

Київський національний    

                                                      торговельно-економічний

університет, доцент кафедри аудиту.

Офіційні опоненти:                   доктор економічних наук, професор

    Сопко Василь Васильович,

      Київський національний

      економічний    університет,

професор кафедри бухгалтерського

обліку в промисловості.

        кандидат економічних наук, доцент

      Дорош Ніна Іванівна, Київський     

національний університет імені Тараса    

Шевченка, кафедра обліку і аудиту,

доцент кафедри обліку і аудиту.

Провідна установа:                               Львівська комерційна академія, кафедра    

                                                           кафедра аудиту, Укркоопспоживспілки

України,  м.Львів    

Захист відбудеться “15” березня  2001 р. о  16 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті  за адресою: 02156, м. Київ-156, вул. Кіото, 19, ауд. А-227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ –, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий  14      лютого   2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                         Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У зв’язку з ускладненням умов діяльності суб’єктів господарювання урізноманітнився процес управління фінансами як на макро-, так і на мікрорівні. Завдяки фінансам, як системі економічних відносин, пов’язаних із  формуванням, розвитком і використанням грошових коштів, контролюється обіг капіталу.

Фінансові відносини суб’єктів господарювання здійснюються у середовищі, яке характеризується системою діючих у державі правових і економічних умов. Фінансове середовище визначає обсяги й ефективність фінансових відносин суб’єктів господарювання з партнерами, визначає форми розрахункових операцій. У середовищі фінансових відносин функціонує фінансовий менеджмент, який, перш за все, здійснює управління грошовими потоками суб’єктів господарювання.

Фінансовий менеджмент зможе виконувати покладені на нього функції при чітко організованій системі розрахункових операцій між суб’єктами господарювання, попереджуючи розрахунки за бартером, незабезпеченими векселями та ін.

Основним джерелом інформаційного забезпечення управління фінансами на підприємствах є система обліку, результати аналізу та контролю операцій, пов’язаних з безготівковими розрахунками.  

Реформування системи бухгалтерського обліку з урахуванням вимог міжнародних стандартів стало важливою умовою досягнення ефективності трансформаційних процесів, що відбуваються в економіці України.

Одночасно, у зв’язку з постійними змінами зовнішніх та внутрішніх чинників, що впливають на результати господарської діяльності, посиленням зацікавленості в раціональності та доцільності розпорядження підприємствами наявними ресурсами, зростає необхідність проведення своєчасного й якісного аналізу та контролю господарської діяльності.

Зазначене особливо стосується операцій, пов’язаних з безготівковими розрахунками суб’єктів господарської діяльності, оскільки саме безготівкові розрахунки є ланкою, що сполучає кожний суб’єкт господарської діяльності з оточуючим  ринковим середовищем, державними фінансами та дозволяє брати участь у процесі виробництва, розподілу та споживання.

Питання обліку, аналізу та контролю операцій, пов’язаних з безготівковими розрахунками розглядалися в роботах ряду як вітчизняних (М. Білухи, І. Бланка, Ф. Бутинця, С. Голова, В. Горелкіна, В. Завгороднього, А. Кузьмінського, А. Мазаракі, Є. Мниха, В. Сопка та ін.), так і закордонних науковців (Д. Блейка, Ф. Вуда, Є. Брігхема, Глена А. Велша, Деніела Г. Шорта та ін.).

Одночасно, у зв’язку з реформуванням національної економіки України постає необхідність постійного поглиблення вивчення питань обліку, аналізу та контролю операцій, пов’язаних з безготівковими розрахунками між суб’єктами господарської діяльності.

Вищезазначене обумовлює актуальність вибраної теми  дисертаційної роботи та загальноекономічне значення проведеного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. 

Вибраний напрям дослідження відповідає Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні“ та державній Програмі реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів. Дисертаційне дослідження проводилося у межах науково-дослідних робіт Київського національного торговельно-економічного університету і є складовою науково-дослідної роботи, виконаної на замовлення Головного контрольно-ревізійного управління України за госпрозрахунковою угодою № 440/33 “Розробка методичних рекомендацій по проведенню ревізій  фінансово-господарської діяльності промислових підприємств”, розділ “Ревізія розрахунків”, номер держреєстрації 0199U0022684.

Мета і задачі дослідження полягають у розробці рекомендацій і пропозицій щодо вдосконалення методології обліку, аналізу та контролю безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання за продукцію (роботи, послуги) на підставі національних стандартів та Плану рахунків бухгалтерського обліку, запроваджених згідно з державною Програмою реформування бухгалтерського обліку.

Відповідно до цільової спрямованості дисертації на дослідження поставлено такі завдання:

конкретизувати економіко-правову сутність і тенденції розвитку безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання  в умовах формування ринкової економіки;

дослідити стан обліку, аналізу та контролю безготівкових розрахунків, виявити його недоліки, встановити причини та розробити пропозиції щодо ліквідації виявлених недоліків;

встановити потреби інформаційного забезпечення процесу управління фінансами за даними бухгалтерського обліку, аналізу та контролю;

розробити рекомендації щодо вдосконалення обліку, аналізу та контролю безготівкових розрахунків на основі національних стандартів та нового Плану рахунків бухгалтерського обліку.

Об’єктом дослідження є система безготівкових розрахунків між суб’єктами господарської діяльності.

Предметом дослідження є організація і методика обліку, аналізу та контролю безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання.

Методи дослідження. У процесі дослідження питань обліку, аналізу та контролю операцій, пов’язаних з безготівковими розрахунками,  використовувалися як загальнонаукові методичні прийоми, так і специфічні методичні прийоми, що використовуються в таких науках як бухгалтерський облік, аналіз господарської діяльності, контроль, статистика та інші. Кожна з наведених груп методів використовувалася під час дослідження предмета відповідного розділу дисертаційної роботи.

Наукова новизна одержаних результатів проведеного дослідження полягає у визначенні особисто дисертантом основних напрямів удосконалення методики бухгалтерського обліку та порядку оподаткування безготівкових розрахунків; систематизації та удосконалення методики оперативного, ретроспективного та прогнозного аналізу операцій вказаного виду.

Основні результати дослідження, що складають його наукову новизну, одержані особисто та виносяться на захист:

пропозиції щодо вдосконалення класифікації безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання  відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку та Плану рахунків бухгалтерського обліку;

система аналітичного обліку безготівкових грошових коштів, дебіторської та кредиторської заборгованості, що забезпечує отримання інформації за трьома видами діяльності підприємства: операційною, фінансовою, інвестиційною, що забезпечить підвищення достовірності фінансової звітності;  

пропозиції щодо обліку та оподаткування дебіторської та кредиторської заборгованості в іноземній валюті за монетарними статтями, що дозволить реально формувати результати фінансово-господарської діяльності підприємства;

застосування методів списання ЛІФО, ФІФО, середньозваженої собівартості та ідентифікаційного методу для визначення собівартості реалізованої валюти, що не підлягає обов’язковому продажу;

обґрунтовано необхідність складання номенклатури посад відповідальних осіб  за формування документів стосовно безготівкових розрахунків за центрами виникнення зобов’язань, утворення та руху грошових безготівкових потоків, визначені аспекти, що потребують особливої уваги щодо контролю, при використанні на підприємстві електронної системи “клієнт –банк”, що дозволить вчасно вживати необхідні заходи для запобігання негативних явищ та зловживань;

конкретизовано організаційно-інформаційну модель аналізу безготівкових розрахунків щодо взаємозв’язків об’єктів аналізу та системи показників;     

удосконалено методику ретроспективного та прогнозного аналізу безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання, що базується на формуванні плану руху безготівкових грошових потоків за активним та пасивним методом, що сприяє дотримання на підприємстві платіжної дисципліни та визначенню пріоритетних критеріїв подальшого розвитку;

конкретизовано систему показників оперативного аналізу, а саме запропоновано щоденне здійснення розрахунку та аналізу коефіцієнта щоденної ліквідності підприємства, що дозволить визначити загальну тенденцію ефективності здійснення операційних витрат підприємства та оперативно впливати на неї;

методика визначення вартості форм безготівкових розрахунків, що базується на порівнянні витрат (недоотриманих прибутків) та доходів (недопонесених витрат), пов’язаних з використанням тієї або іншої форми розрахунків.

 Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в розробці пропозицій щодо удосконалення обліку, аналізу, контролю та механізму оподаткування операцій, пов’язаних з коштами у безготівкових розрахунках. Впровадження у практику зазначених пропозицій дозволить значно підвищити ефективність управління фінансами, оскільки дасть можливість спираючись на достатню та повну інформацію, вчасно реагувати на зміну як зовнішніх, так і внутрішніх чинників фінансової діяльності суб’єкта господарювання.

Апробація та впровадження результатів дослідження. Основні положення та результати дисертаційного дослідження розкриті в наукових публікаціях дисертанта і доповідалися на другій міжнародній конференції “Наука і освіта’” (Київ, 1999 р.), науково-практичній  конференції “Перспективи розвитку аудиту 1999 р.” (Житомир, 1999 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічний розвиток України. Проблеми статистики – 99” (Коктебель, 1999 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Економічна теорія: сучасна парадигма та її еволюція на порозі ХХІ століття” (Київ, 2000 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Україна на порозі ХХІ століття: економіка, державність” (Вінниця, 2000 р.), третій міжнародній конференції (Рівне, 2000 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія розвитку туристичної індустрії та громадського харчування” (Київ, 2000 р.), міжнародній конференції “Дослідження та оптимізація економічних процесів” (Харків, 2000 р.), міжнародній науковій конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік” (Житомир, 2000 р.), науково-практичній конференції “Проблеми гармонізації та стандартизації обліку й аудиту в Україні” (Київ, 2000 р.).

Окремі результати дослідження, а саме: методика розрахунку суми витрат (недоотриманих прибутків) та доходів (недопонесених витрат) у зв’язку з використанням певної форми безготівкових розрахунків і методика складання прогнозного аналізу та планування руху безготівкових грошових коштів упроваджені у практику здійснення аналізу господарської діяльності відкритого акціонерного товариства “Житомиррибгосп” (довідка № 342 від 01.11.2000 р.) і товариства з обмеженою відповідальністю “ВНТ” (довідка № 155 від 21.09.2000 р.).

Окремі положення дисертації впроваджені Головним контрольно-ревізійним управлінням України у розробку методичних рекомендацій щодо проведення ревізій фінансово-господарської діяльності промислових підприємств (довідка № 2154/33 від 09.11.2000 р.) а також у роботу Контрольно-ревізійного управління у м. Києві (довідка №26-01-14/3677 від 28.12.2000 р.)

Публікації. Найважливіші положення та результати дисертаційного дослідження опубліковано в десяти друкованих роботах, загальним обсягом 2,82 авторських аркуші.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Повний обсяг дисертації становить 244 сторінки, містить 21 таблицю, 21 рисунок, 26 додатків (76 сторінок), список використаної літератури з 182 найменувань (13 сторінок).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі  дисертації обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету й основні завдання роботи, наведено найістотніші нові наукові результати дослідження, одержані особисто дисертантом, які виносяться на захист.  

У першому розділі “Економічна сутність та зміст безготівкових розрахункових відносин між суб’єктами господарювання” визначено економічну сутність безготівкових розрахункових відносин на макро- та мікрорівні; систематизовано класифікацію безготівкових розрахунків та їх принципи, розглянуто та проаналізовано економічну сутність і еволюцію форм здійснення безготівкових розрахунків і встановлено напрямки дальшого їхнього вдосконалення; визначено сутність процесу управління безготівковими розрахунками суб’єктів господарської діяльності та визначено місце обліку, аналізу та контролю в зазначеному процесі.

У дисертації відзначено, що безготівкові розрахунки є важелем управління фінансами та регулювання економічних відносин між суб’єктами господарської діяльності та невід’ємним і необхідним елементом процесу розширеного відтворення, формування, розподілу (перерозподілу)  суспільного продукту.

Одночасно безготівкові розрахунки виступають як специфічна багатофункціональна сфера фінансових відносин, які мають певні характерні риси.

Встановлено, що організація безготівкових розрахунків також полягає в тому, що шляхом регулювання єдиної банківської системи, через яку проводяться безготівкові розрахунки,  здійснюється вплив зі сторони держави на стан фінансових відносин.

За економічною сутністю безготівкові розрахунки є елементом грошового обігу національної економіки, який  опосередковується рухом грошей або певних вартісних форм.

Кожний елемент, параметр економіки як у  будь-якій державі, так і у світовій економічній системі знаходить своє відображення у грошовому вимірі. Кожна з вартісних форм, що беруть участь у суспільному виробництві (сукупний суспільний продукт, національний доход, необоротні й оборотні активи, собівартість та інші), у своєму русі пов’язана з грошима, на певний час набирає грошової форми.

Розвиток світової фінансової інфраструктури призвів до того, що безготівкові розрахунки, які приблизно становлять лише 10 % кількості всіх платежів, сягають 90 % їхньої вартості.

На підставі проведених досліджень було конкретизовано основні класифікаційні критерії безготівкових розрахунків, а саме: за об’єктом розрахунків, за територіальною ознакою,  за ступенем забезпечення, за способом здійснення розрахунків; крім зазначеного, конкретизовані  принципи  здійснення безготівкових розрахунків.

Відзначається, що класифікація безготівкових розрахунків розроблялася багатьма вченими-економістами. Одночасно запропонована в дисертації класифікація відрізняється від існуючих  таким класифікаційним критерієм, як спосіб здійснення безготівкових розрахунків, а також тим, що класифікацію за способом реалізації рекомендується застосовувати до розрахунків за товарними операціями.

Дослідження інформаційних джерел (економічних, законодавчих і нормативних) дало змогу узагальнити та систематизувати важелі співвідношення готівкових і безготівкових коштів, які функціонують на даному етапі розвитку світової економіки (ступінь легалізації економіки, ступінь довіри до банківської системи, мета політики держави щодо регулювання грошової маси й ін.).

Проаналізовано та систематизовано основні проблеми подальшого розвитку системи безготівкових розрахунків у національній економіці України, серед яких визначені такі:

  1.  Оптимізація форм і способів безготівкових розрахунків, їх організації; вибір раціональніших у певних економічних умовах форм розрахунків, які давали б найбільший ефект.
  2.  Інтенсифікація і прискорення розрахунків.
  3.  Удосконалення захисту інструментів безготівкових розрахунків від можливих зловживань.
  4.  Підвищення самостійності господарських суб’єктів за умови досконалої організації і здійснення безготівкових розрахунків у господарському обороті.
  5.  Визначення нових механізмів організації безготівкових розрахунків, які б дозволяли на економічній основі подолати кризові явища і процеси у грошовій сфері.

У результаті дослідження визначено, що форми безготівкових розрахунків як елемент економічної системи, відображають конкретний спосіб існування, внутрішню організацію змісту системи безготівкових розрахунків. Складовими форм безготівкових розрахунків є сукупність розрахунково-платіжних документів, порядок їхнього оформлення та приймання установами банків, відповідний документооборот.

Доцільність використання тієї чи іншої форми розрахунків визначається конкретним господарським завданням, змістом і методами розв’язання фінансових проблем суб’єктів господарської діяльності.

Кожна окрема форма безготівкових розрахунків несе певне фінансове навантаження, має свої позитивні та негативні аспекти, специфічні особливості та сфери ефективного використання.

В основі сучасних форм безготівкових розрахунків лежить система “жиророзрахунків”. У ході історичного розвитку банківської справи з жиророзрахунків розвинулися сучасні форми безготівкових розрахунків.  

На підставі проведених досліджень світового і національного досвіду щодо використання форм безготівкових розрахунків зазначено, що в міжнародній практиці існує значна кількість різних форм безготівкових розрахунків, використання яких можливе за умови достатнього розвитку банківської системи.

Щодо використання форм безготівкових розрахунків в Україні, вказано, що вітчизняні суб’єкти господарювання ще не мають можливостей для використання всього спектра форм  та інструментів безготівкових розрахунків. Одночасно розвиток банківської системи з використанням міжнародного досвіду поступово створює умови для підвищення ефективної діяльності суб’єктів господарювання  завдяки більш повному застосуванню сучасних форм безготівкових розрахунків.

При дослідженні форм безготівкових розрахунків  проведено аналіз інтенсивності використання окремих форм безготівкових розрахунків у різних регіонах України.

За результатами аналізу встановлено, що серед різних форм розрахункових документів, що використовуються під час розрахунків  між суб’єктами господарської діяльності, найбільшу питому вагу (95 %) займають платіжні доручення, а такі форми безготівкових розрахунків, як розрахунки за допомогою чеків, банківських пластикових карток, акредитивів майже не використовуються.  

Серед  причин недостатнього використання зазначених форм безготівкових розрахунків визначено недосконалість чинного законодавства, небажання суб’єктів господарювання змінювати старі традиції.

Розвиток ринкової економіки в Україні зумовив ускладнення умов діяльності  управлінської системи суб’єкта господарської діяльності у зв’язку з постійними змінами зовнішніх та внутрішніх чинників. У цих умовах підвищуються вимоги до інформаційного забезпечення прийняття управлінських рішень.

Однією з найважливіших умов ефективного здійснення управління всіма господарськими процесами, що відбуваються на підприємстві, в тому числі і безготівковими розрахунками, є наявність інформації, що має бути вчасною, достовірною, повною, корисною, релевантною.

Важливість інформаційного забезпечення в системі управління полягає в тому, що зусилля, спрямовані керівними органами на досягнення стратегічних і тактичних цілей, набувають закінченого вигляду управлінських рішень і приносять відповідні результати виключно через інформацію, на підставі якої розроблялися зазначені управлінські рішення.  

Перехід до ринкової економіки характеризується збільшенням інформаційних потоків як внутрішньої, так і зовнішньої інформації.

Одним із основних джерел потоків інформації на підприємствах є система обліку й аналізу господарських процесів на підприємстві, в тому числі безготівкових розрахунків.

На даному етапі розвитку системи управління господарськими процесами, що відбуваються на підприємствах, в тому числі безготівкових розрахунків, існують певні   недоліки у використанні  звітності як інформаційної системи, а саме: всі види звітності (крім управлінського обліку) надають інформацію після того, як той чи інший факт господарської діяльності вже здійснився. Таким чином, у процесі перебігу господарських подій керівництво підприємства не завжди має змогу на нього вплинути.

Як свідчать дослідження практики діяльності підприємств, ведення обліку та складання звітності підпорядковане у більшості випадків не внутрішнім інтересам конкретного підприємства, а інтересам зовнішніх користувачів, до яких серед інших відносяться державні контролюючі органи різних рівнів. Тому важливого значення в ринкових умовах набуває еластичність системи управління безготівковими розрахунками, оскільки останні значно  реагують на вплив зовнішніх (некерованих підприємством) чинників, що мають тенденцію  до постійних змін.

У другому розділі “Облік і контроль  безготівкових розрахунків” досліджено існуючу систему обліку та контролю безготівкових розрахунків, основні засади її організації, проаналізовано сучасну методику обліку й оподаткування операцій, пов’язаних із безготівковими розрахунками, визначені основні напрямки її вдосконалення; досліджено існуючу організацію та методику контролю за станом безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання.  

Як свідчать проведені  дослідження, питанням організації обліку господарської діяльності, в тому числі безготівкових розрахунків, приділялася недостатня увага, внаслідок чого ускладнюється дотримання основних методологічних принципів ведення  обліку, спотворюється інформація про фінансовий стан підприємства, стан розрахунків, знижується ефективність прийняття управлінських рішень.

З урахуванням міжнародного досвіду в Україні передбачено обов’язкове ведення єдиної системи бухгалтерського обліку, та визначення на його базі механізму оподаткування й управлінського обліку.

Щодо управлінського обліку безготівкових розрахунків, то необхідно зазначити, що у  національній практиці він ще не знайшов достатнього застосування.

На підставі опрацювання наукових джерел і дослідження управлінських потреб суб’єктів господарювання, конкретизовано такі інформаційні аспекти, які повинні забезпечуватися управлінським обліком, а саме: аналіз безготівкових розрахунків, що включає оцінку безготівкових розрахунків у попередніх періодах, оперативну оцінку стану безготівкових розрахунків, розробку відповідних планових показників, контроль за їхнім дотриманням; визначення шляхів оптимізації здійснення господарської діяльності в цілому, в тому числі поліпшення стану безготівкових розрахунків підприємства.       

Враховуючи міжнародний досвід зазначається, що у більшості розвинутих країн  податкова звітність складається на  основі даних бухгалтерського обліку, тобто, вести окремо податковий облік немає потреби. Одночасно перед складанням податкової звітності, окремі показники бухгалтерського обліку підлягають коригуванню.

Зазначений механізм передбачений і в Законі України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. Одночасно до введення в дію податкового Кодексу (яким передбачається запровадити механізм визначення суми податку на прибуток, використовуючи дані бухгалтерського обліку), визначення об’єкта оподаткування може здійснюватися без використання даних бухгалтерського обліку.

Встановлено, що недотримання принципу подвійного запису при здійсненні обліку об’єкта оподаткування для податку на прибуток, спричиняє зростання ймовірності похибки при розрахунку об’єкту оподаткування, а отже і неправильному визначенні фінансових результатів діяльності підприємства в цілому.

Як продемонструвало дослідження стану організації і методики бухгалтерського обліку на підприємствах різних галузей та  форм власності, діюча практика ведення обліково-аналітичної роботи в основному задовольняє лише потреби контролюючих і статистичних органів і повністю не відповідає потребам підприємств.

Під час ведення в дію національних стандартів обліку та, відповідно,  форм фінансової звітності, методика бухгалтерського обліку безготівкових розрахунків дещо змінилася. Окремі зміни стосуються необхідності організації аналітичного обліку руху безготівкових коштів таким чином, щоб інформація нагромаджувалася за трьома видами діяльності підприємства − операційною, фінансовою та інвестиційною (Рис.1).

Також увага приділена порядку збору даних з метою визначення об’єкта оподаткування для податку на прибуток.

Внаслідок проведених досліджень встановлено, що методика бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних із безготівковими розрахунками потребує вдосконалення, оскільки на неї негативно впливає порядок розрахунку об’єкта оподаткування для податку на прибуток, що іноді суперечить економічному змістові господарського факту.

У процесі дослідження, визначено групи платіжних інструментів з точки зору особливостей їхнього обліку.

Рис.1. Організація аналітики руху грошових коштів на рахунках у банках

Щодо методики бухгалтерського обліку й оподаткування безготівкових розрахунків між суб’єктами господарської діяльності, то неможливо не приділити уваги дебіторській і кредиторській заборгованості, що є проміжним етапом здійснення безготівкових розрахунків. Оскільки в сучасних умовах ведення господарської діяльності існує пряма залежність стану безготівкових розрахунків від стану заборгованості підприємства і навпаки.

Із введенням у дію національних стандартів бухгалтерського обліку змінилася методика обліку як дебіторської, так і кредиторської заборгованості.

Поточна дебіторська заборгованість відображається у балансі підприємства за чистою реалізаційною вартістю, що визначається як сума дебіторської заборгованості, відкоригована на резерв сумнівних боргів, який розраховується за допомогою конкретних методів, які були проаналізовані у процесі здійснення дослідження. За результатами дослідження рекомендовано використання методу відсотку від нетто-реалізації.

Значним недоліком методики бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості є те, що для довгострокової дебіторської заборгованості не передбачено створення резервів.

Особливістю бухгалтерського обліку поточної кредиторської заборгованості є те, що до її складу включається залишок довгострокової заборгованості, до погашення якого лишилося менше року або операційного циклу. Крім зазначеного у складі поточної кредиторської заборгованості відображаються відстрочені податкові зобов’язання, що виникають внаслідок розбіжностей між бухгалтерським і податковим обліком господарських операцій.

Недоліком національних стандартів є вимога щодо відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності довгострокової заборгованості за теперішньою вартістю (тобто враховуючи механізм дисконтування). Зазначена вимога має економічне обґрунтування тільки стосовно зобов’язань, що виникли внаслідок випуску облігацій.

На підставі здійснених досліджень запропоновано до використання, при визначенні собівартості валюти, що не підлягає обов’язковому продажу, методи, передбачені чинним законодавством України для списання запасів. Також, внесено пропозиції щодо удосконалення бухгалтерського обліку курсових різниць.

Проведені дослідження дозволили обґрунтувати необхідність складання номенклатури посад відповідальних осіб  за формування документів стосовно безготівкових розрахунків за центрами утворення та руху грошових безготівкових потоків, визначені аспекти, які потребують особливої уваги з точки зору контролю, при використанні на підприємстві електронної системи “клієнт-банк”.

У третьому розділі “Аналіз в системі управлінського обліку безготівкових розрахунків” викладено організаційно-інформаційну модель аналізу,  запропоновано методику оперативного, ретроспективного та перспективного аналізу безготівкових розрахунків.

Вивчення  спеціальної літератури з питань фінансового аналізу та досвіду практичної роботи суб’єктів господарської діяльності дало змогу визначити, що організація аналізу безготівкових розрахунків безпосередньо підпорядкована меті його здійснення, а саме –отримання інформації щодо безготівкових розрахунків для здійснення ефективного управління діяльністю підприємства.

Проведені дослідження організації оперативного, ретроспективного та прогнозного аналізу безготівкових розрахунків на підприємствах різних форм власності сфери виробництва і торгівлі в різних регіонах України дозволили зробити висновки про те, що стан проведення аналітичних робіт вимагає поліпшення. Встановлено такі недоліки, як повна відсутність планування аналітичних робіт, відсутність встановленого порядку оформлення результатів аналізу; неефективне використання комп’ютерної техніки під час проведення аналізу, не усвідомлення ефективності аналітичних робіт адміністративним апаратом підприємств, а отже і незацікавленість у проведенні таких робіт.

Особливість організації аналізу безготівкових розрахунків полягає в тому, що проведення аналітичних робіт не має законодавчо встановленого обов’язкового характеру, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

У дисертаційній роботі систематизовано показники, що використовуються при здійсненні аналізу безготівкових розрахунків, сформульовано характеристики зазначеної системи й основні завдання проведення аналізу безготівкових розрахунків. Визначено взаємозв’язки між видами аналізу безготівкових розрахунків.

При проведенні дослідження, взаємозв’язок об’єктів аналізу безготівкових розрахунків розглядався відповідно до  рис.2.

де:

КЗ –кредиторська заборгованість;

ДЗ –дебіторська заборгованість;

ПП –позитивний потік безготівкових грошових коштів;

НП –негативний потік безготівкових грошових коштів.

Рис. 2. Взаємозв’язок об’єктів аналізу безготівкових розрахунків

На підставі проведених досліджень визначено, що оптимальним строком планування (крім оперативного) саме безготівкових розрахунків є один рік.  Розробка довгострокових прогнозів (строком понад один рік) може здійснюватися в системі стратегічного бізнес-плану.  

Окрім зазначеного, на підставі дослідження закордонної та вітчизняної літератури,  викладені чинники, які визначають розмір залишків  безготівкових грошових коштів.  

Під час проведення аналізу безготівкових розрахунків, запропоновано для використання у процесі управління коефіцієнт щоденної ліквідності. Користуючись ретроспективними даними стандартного значення коефіцієнта щоденної  ліквідності та маючи запланований обсяг щоденних операційних витрат, товарів (робіт, послуг) визначається запланований щоденний залишок безготівкових грошових коштів на поточних рахунках у банку.

На підставі проведеного дослідження, запропоновано два шляхи складання планів руху безготівкових грошових коштів: активний та пасивний.

При активній стратегії розвитку підприємства, основна увага зосереджується на отримані визначеного обсягу чистого грошового потоку. За константу є грошовий вираз результату фінансово-господарської діяльності підприємства − залежно від параметрів константи планується  здійснення господарських операцій за відповідний період. При пасивній стратегії розвитку підприємства доцільно  основну увагу зосередити на очікуваних позитивних та негативних грошових потоках і, вже на їх підставі, планувати чистий грошовий потік. Прогнози безготівкових грошових коштів можуть складатися за  трьома методами: оптимістичний, реалістичний, песимістичний залежно від очікуваного впливу зовнішніх (кредитна, податкова, цінова, соціальна політика держави, ринкова кон’юнктура тощо) і внутрішніх чинників фінансово-господарської діяльності  та стратегічного плану розвитку  підприємства.  

У дисертації викладено рекомендації щодо реагування органів управління підприємством на  окремі можливі варіанти стану та руху безготівкових грошових коштів із використанням “системи прискорення-уповільнення платіжного обороту”.

Акцентується увага на тому, що метою здійснення оперативного аналізу є миттєва оцінка стану безготівкових розрахунків на підприємстві, виявлення нестандартних відхилень від запланованого (нормативного) стратегічного напрямку розвитку господарської діяльності.

При здійсненні оперативного аналізу безготівкових розрахунків важливим документом є платіжний календар, складений на певний період. При складанні платіжного балансу безготівкових коштів підприємства необхідно враховувати такий аспект, як можливість руху безготівкових грошових коштів на рахунках у банках та в касі. Актуальність зазначеного аспекту полягає в тому, що підприємства можуть використовувати виручку від реалізації, отриману в готівковій формі на цілі, що не пов’язані з внесенням її на поточний рахунок у банку. Таким чином, планові та фактичні обсяги позитивних і негативних безготівкових грошових потоків необхідно коригувати на внутрішній рух коштів. Одночасно, як свідчать дослідження практичної діяльності суб’єктів господарювання, використання виручки від реалізації у готівковій формі є незначним за обсягом і не може істотно вплинути на стан безготівкових розрахунків.  У процесі дослідження конкретизовано та рекомендовано для використання в господарській практиці методика складання  платіжних календарів, особливістю якої є тісний зв’язок із розробленим планом руху безготівкових грошових коштів.  На підставі здійснених досліджень, рекомендована методика здійснення аналізу ефективності використання вибраних форм безготівкових розрахунків. Зазначене особливо стосується таких форм, що передбачають тимчасове бронювання грошових коштів на спеціальних банківських рахунках, а саме: акредитивні, розрахунки за допомогою чеків, кредитних карток та форм, що передбачають передачу права вимоги боргу (факторингові операції), а також вексельних форм розрахунків.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наведено теоретичні узагальнення і нове вирішення проблеми, сутність якої полягає в об’єктивній необхідності розробки рекомендацій щодо вдосконалення  організації та методики здійснення обліку, аналізу та контролю безготівкових розрахунків суб’єктів господарської діяльності.

На підставі проведених досліджень з метою вирішення зазначеної проблеми, сформульовано такі висновки та пропозиції:

  1.  Розглянуто економіко-правову сутність категорії “безготівкові розрахунки” та їх зміст в умовах ринкових відносин. Систематизовано та уточнено класифікація безготівкових розрахунків, що  відрізняється від існуючих таким класифікаційним критерієм, як спосіб здійснення безготівкових розрахунків, а також тим, що класифікацію за способом реалізації запропоновано застосовувати до розрахунків за товарними операціями, що дозволить більш чітко визначати економічну сутність безготівкових розрахунків.
  2.  Проведено аналіз інтенсивності використання окремих форм безготівкових розрахунків у різних регіонах України. За результатами аналізу встановлено, що між суб’єктами господарської діяльності  недостатньо використовуються такі форми  безготівкових розрахунків, як розрахунки за допомогою чеків, банківських пластикових карток, акредитивів.

Серед  причин недостатнього використання зазначених форм безготівкових розрахунків є недосконалість чинного законодавства, небажання суб’єктів господарювання змінювати старі традиції.

  1.  Конкретизовано інформаційні потреби користувачів щодо безготівкових розрахунків; визначено зв’язок між  окремими функціями управління підприємством із системою безготівкових розрахунків; окреслено інформаційні потреби користувачів  щодо інформації, яка утворюється в різних видах обліку, узагальнено вимоги до інформаційного забезпечення процесу управління. Здійснено порівняння бухгалтерського, статистичного та управлінського обліку безготівкових розрахунків, механізму оподаткування операцій, пов’язаних з безготівковими розрахунками за певними критеріями. Надано пропозиції щодо організації аналітичного обліку безготівкових грошових коштів, дебіторської та кредиторської заборгованості з метою отримання інформації за трьома видами діяльності підприємства: операційної, фінансової, інвестиційної, що дозволить підвищити достовірність бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Визначено методику обліку валових доходів і валових витрат, з метою визначення податку на прибуток з використанням інформації про безготівкові розрахунки, що акумулюється на рахунках бухгалтерського обліку.
  2.  У процесі дослідження методики бухгалтерського обліку та оподаткування безготівкових розрахунків встановлено неузгодженості, притаманні трактуванню чинним законодавством певних операцій, пов’язаних із безготівковими розрахунками, зокрема трактування в деяких випадках операцій щодо  проведення  розрахунків за допомогою такого інструмента безготівкових розрахунків як векселі з точки зору бартерних  операцій.
  3.  Запропоновано, при здійсненні перерахунку дебіторської та кредиторської заборгованості в іноземній валюті за монетарними статтями на початок та кінець звітного періоду, суми курсових різниць не включати до складу доходів/витрат, а обліковувати на спеціально відкритому рахунку другого порядку. Зазначені курсові різниці, до складу доходів/витрат економічно обґрунтовано повинні бути віднесені при погашенні заборгованості, щодо якої виникли зазначені курсові різниці.

Крім зазначеного, пропонується створення резервів сумнівних боргів щодо довгострокової дебіторської заборгованості; визнано за доцільне, при створенні резервів сумнівних боргів, використовувати метод відсотку від нетто-реалізації, що застосовується в міжнародній практиці.

Також до недоліків методики обліку й оподаткування операцій, пов’язаних із безготівковими розрахунками  можна віднести не включення суми дисконту за векселем до складу валових витрат підприємства з метою формування об’єкта оподаткування для податку на прибуток. Одночасно запропоновано виключити суми фінансових санкцій, сплачених підприємством, зі складу витрат звітного періоду.

  1.  Запропоновано при визначені собівартості реалізованої валюти, що не підлягає обов’язковому продажу, застосовувати наступні методи списання: ЛІФО, ФІФО, середньозваженої собівартості й ідентифікаційний метод. Остаточний вибір конкретного методу списання залежить від особливостей господарської діяльності  підприємства.   
  2.  Уточнено порядок впливу на об’єкт оподаткування операцій із акредитивами, конкретизовано особливості бухгалтерського обліку та механізму оподаткування операцій із банківськими платіжними картками.
  3.  Конкретизовано чинники, що сприяли розвитку економічного контролю та необхідність організації внутрішнього контролю, в тому числі при використанні системи ”клієнт-банк”, а також основні аспекти методики контролю безготівкових розрахунків.
  4.  Систематизовано організаційно-інформаційну модель аналізу безготівкових розрахунків, яка складається з наступних блоків: суб’єкти й об’єкти аналізу, система показників, інформаційна база аналізу безготівкових розрахунків, методи обробки інформації та узагальнення результатів аналізу безготівкових розрахунків підприємств сфери виробництва й торгівлі.  
  5.  Запропоновано методику ретроспективного та прогнозного аналізу безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання. Зазначена методика включає загальну оцінку стану сфери безготівкових розрахунків за її елементами (залишками безготівкових грошових коштів на початок і кінець періоду, позитивними та негативними грошовими потоками підприємства, дебіторською та кредиторською заборгованістю), визначення впливу стану безготівкових розрахунків на фінансовий стан підприємства в цілому, визначено основні управлінські важелі щодо узгодження короткострокових і довгострокових цілей функціонування підприємством.
  6.  Рекомендовано щоденне здійснення розрахунку і аналізу коефіцієнта щоденної ліквідності підприємства, що дозволить вчасно реагувати на вплив негативних та позитивних чинників.
  7.  Викладено методику визначення вартості форм безготівкових розрахунків, за допомогою якої визначається найбільш економічно вигідний інструмент здійснення безготівкових розрахунків за інших рівних умов.  

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

  1.  Шевчук О.А. Безготівкові розрахунки за допомогою пластикових карток: національна та зарубіжна статистика, особливості здійснення та обліку // Статистика України. –. –№3. –С. 29-33.
  2.  Шевчук О. А. Аспекти бухгалтерського та податкового обліку безготівкових розрахунків // Фінанси України. –. –№2. − С. 40-47.
  3.  Шевчук О. А. Аспекти аудиту розрахунків між підприємствами // Вісник ЖІТІ. − 1999. –№10. − С. 107-110.
  4.  Шевчук О. А. Аналіз у системі управлінського обліку // Наук. вісник Чернівецького торг.-екон. інституту. –. –№1. –С. 66-72.
  5.  Шевчук О. А. Аспекти організації бухгалтерського обліку безготівкових розрахунків // Збірник тез та текстів виступів на міжнародній науковій конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік” 23-24 листопада 2000 р.  Част. ІІІ. − Житомир: ЖІТІ, 2000. –С. 174-177.
  6.  Шевчук О. А. Управлінський облік безготівкових розрахунків в умовах дії НСБО // Вестник ХГПУ. Збірник наукових праць. Вип. 122. –Харків: ХДПУ, 2000. –С. 89-91.
  7.  Шевчук О.А. Тенденції та передумови удосконалення системи безготівкових розрахунків як формуючого елемента макроекономічної характеристики національної економіки України // Проблеми статистики: Збірник наукових праць Науково-дослідного інституту статистики Державного комітету статистики України. Вип. 2. –К.: НДІ статистики Держкомстату України, 2000. –С. 203-207.   
  8.  Шевчук О.А. Розрахунки між підприємствами як об’єкт бухгалтерського обліку // Матеріали Другої міжнародної конференції “Наука і освіта ’”. –Дніпропетровськ: Наука і освіта, 1999. –С. 65-71.    
  9.  Шевчук О.А. Безготівкові розрахунки як засіб подолання платіжної кризи // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Економічна теорія: сучасна парадигма та її еволюція на порозі ХХІ століття” 1-2 березня 2000 р. Част. 3. –К.: КДТЕУ, 2000.− С. 141-143.  
  10.  Шевчук О.А. Методичні аспекти організації бухгалтерського обліку безготівкових розрахунків на підприємствах торгівлі та громадського харчування // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Стратегія розвитку туристичної індустрії та громадського харчування” 25-26 жовтня 2000 р. –К.: КНТЕУ, 2000. –С. 128-131.

АНОТАЦІЯ

Шевчук О. А. Облік, аналіз і контроль безготівкових розрахунків суб’єктів господарювання. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 –Бухгалтерський облік,  аналіз та аудит. − Київський національний торговельно-економічний університет,  Київ, 2000.

Дисертацію присвячено теоретичним та практичним питанням обліку, аналізу і контролю безготівкових розрахунків. Досліджено економічну сутність і зміст, місце і роль у сучасній економіці  безготівкових розрахунків, удосконалено їхню класифікацію. Проаналізовано ступінь використання  різних форм безготівкових розрахунків,  встановлено їхні переваги та недоліки. Також проаналізовано місце та роль обліку та аналізу в системі управління безготівковими розрахунками. Проведено дослідження організації обліку безготівкових розрахунків.  Запропоновано рекомендації щодо внесення змін до методики обліку та оподаткування операцій, пов’язаних із безготівковими розрахунками, організації та методики їх контролю. Систематизовано організаційно-інформаційну модель аналізу безготівкових розрахунків, розроблено та запропоновано методику ретроспективного, оперативного та прогнозного аналізу безготівкових розрахунків.

Втілення наданих рекомендацій та пропозицій сприятиме підвищенню ефективності процесу управління та збагатить практику конкретними методиками.

Ключові слова: безготівкові розрахунки, форми безготівкових розрахунків, класифікація безготівкових розрахунків, методика обліку, методика оподаткування, аналіз безготівкових розрахунків.

АННОТАЦИЯ

Шевчук О. А. Учет, анализ и контроль безналичных расчетов субъектов хозяйствования. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 − Бухгалтерский учет, анализ и аудит. − Киевский национальный торгово-экономический университет,  Киев, 2000.

Диссертация посвящена теоретическим и практическим аспектам учета, анализа и контроля безналичных расчетов.

В первом разделе исследованы ряд теоретических аспектов, среди которых: сущность и содержание безналичных расчетов, их классификация, формы безналичных расчетов  в условиях развития рыночных отношений, роль и место учета и анализа в системе управления безналичными расчетами.

В работе отмечено, что на данном этапе развития экономики страны вопросам безналичных расчетов между субъектами хозяйствования уделяется недостаточно внимания. На основании проведенных исследований осуществлено уточнение последующих направлений развития и усовершенствования системы безналичных расчетов, предлагается классификация, адаптированная к современным экономическим условиям.

Изучен международный опыт использования форм безналичных расчетов и их экономическая сущность. Установлено, что формы безналичных расчетов, которые предусмотрены действующим законодательством, имеют значительные правовые и экономические ограничения по сравнению с формами, которые используются в международной  хозяйственной практике. Определены место и роль учета, анализа и контроля в системе управления безналичными расчетами субъектов хозяйствования. Конкретизированы информационные потребности групп пользователей относительно безналичных расчетов.

Во втором разделе диссертационной работы проанализированы организация учета и контроля субъектов хозяйствования, методологические аспекты учета, налогообложения и контроля безналичных расчетов.

Акцентируется внимание на существующих проблемах, которые возникают при организации и осуществлении учета и контроля, отмечается, что действующая практика ведения учетно-аналитической работы в основном удовлетворяет лишь потребности контролирующих и статистических органов и полностью не отвечают потребностям предприятий. Даются предложения, касающиеся организации аналитического учета безналичных средств, дебиторской и кредиторской задолженности. Установлен ряд несогласованностей касающихся порядку расчета объекта налогообложения для налога на прибыль, которые присущи трактовке действующим законодательством некоторых операций, связанных с безналичными расчетами. Даются предложения по их устранению.

Рекомендуется использование метода процента от нетто-реализации при определении  чистой реализационной стоимости текущей дебиторской задолженности. Отмечается, что существенным недостатком методики бухгалтерского учета дебиторской задолженности является то, что для долгосрочной задолженности не предусмотрено создание резервов.

На основании проведенных исследований предлагается использовать при определении себестоимости валюты, которая не подлежит обязательной продаже использовать методы, предусмотренные действующим законодательством Украины для списания запасов. Также внесены предложения относительно усовершенствования бухгалтерского учета курсовых разниц. Обосновывается необходимость организации внутреннего контроля, конкретизируются  основные аспекты методики контроля безналичных расчетов.

В третьем разделе диссертационной работы, рассмотрены пути усовершенствования организации  и проведения анализа, как составляющей системы управленческого учета безналичных расчетов. Предложена организационно-информационная модель анализа безналичных расчетов.

Акцентируется внимание на том, что несовершенство существующей методики организации и проведения анализа безналичных расчетов, а также игнорирование необходимости его проведения,  проводит к тому, что анализ является малоэффективным  или в большинстве случаев формальным.

Упорядочена система показателей, характеризующих состояние безналичных расчетов, сформулированы характеристики указанной системы и основные задания проведения анализа безналичных расчетов.

Предлагается методика ретроспективного и прогнозного анализа безналичных расчетов субъектов хозяйствования, которая включает общую оценку состояния сферы безналичных расчетов по элементам; определение  влияния состояния безналичных расчетов на финансовое состояние предприятия в целом, определение основных управленческих рычагов, относящихся к согласованию краткосрочных и долгосрочных целей функционирования предприятия.

Предложена методика анализа стоимости форм безналичных расчетов, а также методика осуществления оперативного анализа, основанная на использовании отклонений, предложены форма и периодичность составления платежного календаря.  

Ключевые слова: безналичные расчеты, формы безналичных расчетов, классификация безналичных расчетов, методика учета, методика налогообложения, анализ безналичных расчетов.

ANNOTATION

Shevchuk O. A. The account, analysis and control of the clearing settlements of the subjects of managing. - Manuscript.

Thesis for the  candidate of economic sciences degree in speciality 08.06.04. − Accounting, analysis and audit. − Kiev national University of Trade and Economics, Kiev, 2000.

The dissertation is devoted  to the theoretical and practical question of the accounting, analysis and control of the clearing settlements. The essence and contents, place and role in modern economy of the clearing settlements is investigated, their classification is carried out. The degree of use of the various forms of the clearing settlements is analyzed, their advantages and lacks are established. A place and role of the account and analysis in a control system of the clearing settlements is also analyzed. The researches of organization of the account of the clearing settlements are carried out. Recommendations concerning modification in a technique of the account and taxation of operations connected to the clearing settlements, organization and technique of their control are offered. The information model of the analysis of the clearing settlements is systematized , the technique of retrospective, operative and forecasting of the analysis of the clearing settlements is offered.

Key words: the clearing settlements, form of the clearing settlements, classification of the clearing settlements, technique of the account, technique of taxation, the analysis of the clearing settlements.

ШЕВЧУК ОЛЕГ АНАТОЛІЙОВИЧ

ОБЛІК, АНАЛІЗ І КОНТРОЛЬ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ

СУБЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Підп.до друку 09.02.01. Формат 60х90/16.

Папір письм. Офс.друк. Ум.друк.арк. 0,89. Ум.фарбо-відб. 1,02.

Обл.-вид.арк. 0,9. Тираж 100 пр. Зам. 105.

                                                         

Видавничий центр УНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ.

, Київ-156, вул. Кіото,19




1. Тюменский государственный университет в г
2. Розквіт 2.1 Економічна характеристика господарства 2
3. Налог для сельхозпроизводителей
4. ТЕМА- Нравственное воспитание и мировоззрение школьников
5. 1240 годах Россию постигло нашествие монголов
6. Дедовщина как социально-психологическое явление
7. статьях о психологических последствиях ЧАК и формировании образа экологической катастрофы в случае с прояв
8. Статья подготовлена редакцией сайта Slf
9. Розрахунок верхньої будови колії
10. Психологический анализ агрессивного поведения осужденны
11. 1 Практические работы
12. Загрязнение окружающей среды
13. Антибольшевистские правительства
14. Вариант 1 Вариант 3 1
15. Инпроект утверждены- Приказом Госстроя Украины от 14
16. Творец троичного компьютера
17. Статья 253 Работы на которых ограничивается применение труда женщин Ограничивается применение труда женщи
18. ФІЗІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ ТА ТВАРИН для студентів спеціальності ~ 0929 ldquo;БІОТЕХНОЛОГІЯrdquo; Ухвалено
19. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Київ
20. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Харкі.