Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Слові про Ігорів похід під іменем Ярослава Осмомислатой що має 8 мислей що означало мудрий

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Б№22

1.Виникнення Г. князівство,яке почало формуватися в ІІпол. ХІст.повязане з іменем онука Ярослава Мудрого Ростислава Володимировича. Розквіт Г. князівства припадає на час правління Ярослава,який згадується в «Слові про Ігорів похід» під іменем Ярослава Осмомисла(той, що має 8 мислей), що означало мудрий. За правління Ярослава Г. князівство значно розширило свої території. Брав участь у боротьбі за Київ. Уміло будував відносини з Польщею, підтримував дружні стосунки з Візантією.  

 На відміну від Г., Волинь ще тривалий час перебувала в залежності від Києва. Окремим князівством вона стала за часів правління правнука В.Мономаха – Мстислава Ізяславича,який не покидав думки захопити владу в Києві. Після смерті Мстислава володарем Волинського князівства став його син Роман. Протягом тридцяти років володарювання Роману вдалося створити власну модель державного управління, він послідовно й рішуче обмежував свавілля бояр, придушував опозицію. В 119 року після смерті г. князя Володимира Ярославовича,який не залишив після себе спадкоємців, волинський князь Роман об’єднав Галичину й Волинь у єдину Г – В державу зі столицею у Галичі. Під час правління Романа Г-В князівство досягло великої могутності.Першим завданням, що постало перед Романом, стало придушення галицького боярства, з чим він блискуче впорався. Щоб припинити спроби втручання у справи Галичини київ.князя –Романового тестя – Рюрика Ростиславича, 1202 року Роман розпочав з ним запеклу боротьбу. Г –В війська підійшли до Києва, мешканці якого відчинили перед ними міські брами. Рюрик був змушений зректися престолу. Так, на початку ХІІІст. Київ також опинився під впливом Г-В князівства. Роман Мстиславович увійшов в історію як видатний політик та держ.творець. Після його раптової смерті Г –В князівство починає швидко розпадатися на окремі землі, проіснувавши всього 6 років.

Після смерті Романа влада на г- в землях переходила з рук у руки багато разів. Право володарювати тут виборювали як руські князі,так і поляки та угорці. Романові сини –Данило та Василько теж намагалися обєднати батьківські землі. 1230 року вони максимально наблизилися до своєї мети, але в напруженій боротьбі перемогло місцеве боярство. Друга спроба припадає на 1238 р. У 1240 Данилові вдалося укріпитися в Києві. Завдяки мудрій держ. Політиці Данило все ж зумів зберегти свою державу від нищення монголо – татарами. Основними напрямками діяльності Данила став пошук  союзників серед зхєвроп.країн для боротьби з Ордою. В останні роки свого життя Д.приділяв велику увагу власній державі: будував міста, фортеці, посилював війською. Найголовнішими містами, які збудував Данило були Львів і Холм. До того ж Холм став улюбленим містом Данила :він навіть переніс сюди столицю свого князівства, а потім був тут похований.

По смерті Данила у 1264 році з приходом до влади його наступників почався поступовий занепад  Г- В князівства. Деякі спроби відновлення єдності і могутності держави здійснили за часів правління Данилового сина Лева і Василькового сина Володимира,які намагалися підтримати політичний курс своїх батьків. Так, Леву вдалося розширити кордони держави. На відміну від Лева, Володимир зосередив свою увагу  на будівництві міст, замків і церков, на розвиток мистецтва та культури.  Після смерті Лева одноосібним правителем Г і В. став його син Юрій. Титул князя всієї Русі носили сини Юрія Андрій і Лев, які спільно правили після смерті батька. Після їхньої смерті Г –в князівство очолив Болеслав Мазовецький, він прийняв православну віру та імя Юрій ІІ. Вороже ставився до Польщі. У вн. Політиці Юрій ІІ намагався визволити з- під впливу бояр і посилити де центр.кн.владу. Крім того, князь підтримував іноземців. Зі смерті Юрія ІІ закінчилася доба незалежності Г –В. князівства і почалася боротьба сусідніх держав за Галичину і Волинь, що завершилася поневоленням цих  земель сусідніми державами Г-В землі стали об’єктом вторгнення Польщі, Литви, Угорщини.

2. Тарас Шевченко та його роль в укр..історії

Визнаним нац.пророком та ідейним натхненником нової генерації борців за Україні, її держ. Відродження став полум’яний патріот укр..народу Т.Ш. Поява наприкінці 30-х рр..ХІХст. такої постаті ознаменувала початок нового соц.-політ. Етапу розвитку нац.-визв.руху в Україні. Для укр.. відродження швидка поява такого геніального поета, як Ш. була великим щастям. З народженням великого Кобзаря укр.. літ. Вже не потребувала ніяких рекомендацій для свого повноцінного існування та розвитку. Багатогранний талант Шевченка давав їй повне виправдання в очах тих, кому таке виправдання було потрібне, і забезпечив міцне підгрунття не лише в нар.літ,а й укр..відродження в цілому. У радянському шевченкознавстві при хар-ці Ш. головна увага,акцентувалася на його ставленні до кріпацтва,народу, підкреслювалося братолюбство, укр..патріотизм. Він виступав як пророк самост.Укр. Укр. Дослідники тв..Кобзаря підкреслювали насамперед його нац-політ. погляди, що найяскравіше простежувалися в таких творах поета,як :»Гайдамаки», «Сон»,»Заповіт».Саме ці вірші та поеми Ш., де він тужить за героїчним минулим,просякнуті активними револ.романтизмом. Найбільша трагедія укр..народу,на думку Ш, полягала не втому, що народ потрапив у неволю, а в тому, що він змирився з нею,схилив голову перед загарбниками, забувши про своє героїчне минуле. З позицій його героїчного минулого поет і закликав до боротьби за волю визволення Укр. Т.Ш, активно виступав за обєднання словян. Поезія Т.Ш. мала для укр.. культури та історії безперечно, епохальне значення.

3.Україна в умовах десталінізації(1956- 1964рр.)»Відлига».

Після смерті Сталіна і приходу М.Хрущова до керівництва в партії відбулися істотні кадрові перестановки. Цілком можлив, що ці кадрові зміни заздалегідь спланував Л.Берія,який розраховував захопити держ.владу завдяки підтримці партійної верхівки нац. Республік. Проте керівники Укр. Не піддалися на цю спокусу. Прихід Хрущова до влади в Москві спричинив закономірні процеси «українізації» керівних кадрів в Укр. Значні кадрові перестановки відбулися в Міністерстві вн. справ УКр.,після арешту прибічника Беріїї.Збільшилося укр..представництво й у союзному керівництві. Найголовнішим кроком на шляху подолання десталінізації рад.сус-ва став ХХ з’їзд КПРС, що відбувся у лютому 1956р. У ній розглядалося важливі екон. та соц.. проблеми.Лише А.Мікоян у своїй промові торкнувся «культу особи Сталіна». У ніч з 24 на 25 лютого 1956 р. Хрущов протягом 4-х годин зачитував»таємну доповідь,у якій розкрито причини утвердження «культу особи Сталіна»,його прояви і наслідки. Критика культу Сталіна на ХХ зїзді партії хоч і була різкою, але поверховою. Проте й ця дозована критика позитив..вплинула на оздоровлення політ.і морально – психологічної атмосфери в країні ,здійснила справжнй переворот у сус-ній свідомості. Цей переломний період у житті рад. людей ,за влучним висловом І.Еренбурга,був названий хрущ.»відлигою».Перші ознаки політ. «відлиги» в Укр.стали відчуватися у сфері культ.. життя.Колективне керівництво, проголошено Хрущовим після смерті Сталіна, незабаром утрачає свою єдність і злагоду, а згодом розколюється на два ворожих табори. Наст. кроком на шляху  десталінізаці став ХХІІ з’їзд КПРС, що відбувся в 1961 р. На ньому про злочинну діяльність Сталіна вже говорили відкритою. ХХІІ з’їзд КПРс став найвищою точкою процесу десталінізації, на хвилі якої Хрущов остаточно скомпрометував і усунув від влади своїх суперників.

Б№23

1.Укр. землі в складі Великого князівства Литовського

Першим великим князем Литви став Міндовг. Він обєднав литовські племена для боротьби з Тевтонським орденом і переважно мирним шляхом поширив свою владу на ЗХ.Русі(Білорусь). Великий князь Гедимін започаткував правлячу династію і почав наступ на пд. –зх.. руські(укр.) земл, проте істориики вважають, що початок литовської доби в УКр.. поклав син Гедиміна Любарт,який у 1304р. приєднав до своєї держави Волинь та Галичину. Проте ненадовго. Протяго багатьох десятиліть ці землі переходитимуть від Литви до Польщі, аж поки ці держави не вирішать обєднатися. Згодом про свої наміри приєднати до Литви «Всю Русь» заявив брат Любарта, Ольгерд – лит.князь. Ольгерд залишив на своїх місцях багато місцевих князів і бояр. Староукр.. мова стала державною. Чимало укр.. можновладців у Лит. Державі займали високі держ.. посади й навіть увійшли до складу князівської ради. Вагомий вплив на Литву справила укр…культура, яка на той час досягла значно вищого розвитку, ніж лит. Історики твердили, що ЛИт. Держава це продовження давньої укр.. державності.

2. Укр.. нац.. відродження на зхукр. Землях. «Руська трійця»

У Зх.Укр..,що перебувала на поч. ХІХ ст.. під австрійським пануванням зявилися передові люди, які стали відверто боронити укр… нац.. інтереси .Їх поява була тісно пов’язана з дія-стю культурно – освітнього гуртка в Перемишлі, заснованого в 20-30 х рр..ХІХст. Його учасники цікавилися вітчизняною історією, життям народу, його мовою, фольклором. Свідомо ставши на нац.. грунт члени перемишльського гуртка в цілому і далі дотримувалися застарілих мовних традицій, намагаючись «очищувати» народну мову й наближати її до старої книжної мови. Їхню дія-сть пробудила інтерес передових діячів до нац.. спадщини та мови не тільки в Галичині, а й в інших зхукр.. землях.

  Справжнє укр.. нац.. відродження в Зхукр.. почалося в 30-х р. ХІХ ст.. під впливом ідей романтизму й словянського відродження, які в цей час активно поширювалися серед чехів і поляків .Цьому сприяло також ознайомлення галицької молоді з найкращими творами нової укр..літри, істор..виданнями, що зявилися на укр.. зземлях, які вхдили до складу РІ. Зачинателями нац..відродження в Зх.Україні стали вихованці львівської духовної семінарії, учасники гуртка»Руська трійця» - М.Шашкевич, Я.Головацький, І.Вагилевич. Засновники вважали своїм головним завданням за допомогою друкованого слова та літ.творчістю рідною мовою «підняти дух народний, просвітити народ». Душею і головним наставником гуртка був Шашкевич. Найбільшим досягненням гуртка було видання в Будапешті альманаху»Русалка Дністровая»,яким зхукр .. практично вперше в нову добу заявили про свою нац..гідність. Після заборони авст.властями «Русалки Д», і виходу Шашкевича ,Головацького,Вагилевича з львівської семінарїї «Р.Т,» розпалася .Та її дія-сть не була марною, вона започаткувала нову демокр…культуру в Галичині, її патріотичні ідеї все більще оволодівали умами, запалювали серця молодих галичан.

3.Україна в період загострення кризи рад..системи(1965-1981рр.)»Застій»

У жовтні 1964р.замість Хрущова першим секретарем ЦК КПРС був обраний Брежнєв. Спочатку Б. виправив лише деякі так звані »волюнтаристські» наслідки дія-сті Хрущова. Згодом стало очевидним, що гасло стабільності, яке висунув Б,насправді означало звичайну відмову від будь –яких змін. Неосталінізм політики Б. супроводжувався в Україні новими хвилями політ.. репресій проти інакодумців, передусім поборників ідей нац.. свідомості й суверенності Української держави.Вже в серпні 1965р. в ряді міст України відбулися масові арешти під час яких затримано близько 3- десятків інтелігентів – шістдесятників. Водночас з відкритими репресіями в Укр.. з ІІпол..60-хрр.. активізувалася «профілактична робота» з представникми вільнодумної інтелігенції.  Активізується цензура, відбувається справжня чистка редакцій газет, журналів, вид –в, академічних інститутів гуманітарного профілю. Яскравим виявом наслідків «відлиги» стали події 22 травня 1967 р. в Києві. Зі стихійним протестом проти заборони відзначення памяті Т.Шевченка біля пам’ятника Великому Кобзареві виступили представ. столичної інтелігенції та студентства. Апогеєм «малої відлиги» в Україні стала поява в 1969р.книжки першого секретаря ЦК КПУ П. Шелест «Україно наша Радянська»,яка своїм відвертим нац.. мотивами викликала незадоволення й навіть роздратування в союзному центрі.Він послідовник противників процесів десталінізації. У березні 1972 р. Шелест піддається гострій критиці, потім було підготовлено негативну рецензію на його книжку. Брутальна, убивча критика, що містилася в ній, змусила Шелеста негайно подати заяву про вихід на пенсію за станом здоровя. У травні 1972 року першим секретарем ЦК КПУ обирають Щербицького, який понад 17 років перебував на цій високій посаді. Щербицький замість прибічників Шелеста на звільнені місця призначив своїх людей. За часів керівн. Щербицького в республіці стала відбуватися чергова хвил русифікації. Рос..мова,Як засіб міжнац..спілкування витісняла українську з освіти, науки, культури. Викладачі рос..мови мали більшу зарплатню, ніж викладачі укр.. Діловодство на республ. Рівні велося рос..мовою. Оцінюючи політ.дія-сть Щербицького треба об’єктивно визнати, що він був вид.. історичною особою. Досить довго обіймаючи посаду першого секретаря ЦК КПУ він намагався якомога ефективніше розвивати нац.. промисловість, с.г. ,науку. Водночас, Щербицькй не протистояв антиукр..акція Москви, не зупинив процесів русифікації які охопили Україну. Тяжким гріхом Щербицького перед народом стала аварія на ЧАЕС у квітні 1986р.  Під тиском Горбачова він не повідомив народ своєчасно про страшну небезпеку в перші дні після аварії, не вжив рішучих заходів для термінової евакуації населення з небезпечної для життя людей зони, свідомо замовчувалась інформація про катастрофічні наслідки аварії для України.

Б №24

1.Люблінська унія. Становище укр.. земель в складі Речі Посполитої.

1569р. в польському місті Люблін відбувся спільний польсько – литовський сейм. Протягом кількох місяців предст..різних політ..угруповань вели напружені суперечки щодо тексту підсумкового док-там. Зрештою перемогу здобули прихильники  унії.

Польща та Литва об’єднувалися в єдину державу Річ Посполиту, на чолі нової держави ставав один правитель, який отримував титул короля польського та великого князівства литовського,до обігу впроваджувалася монета. Польща та Литва мали проводити спільну зовн.та внутрішні політику. Згодом до унії П. та Л. приєдналася королівство Пруссія .Новостворена об’єднана держава отримала назву Річ Посполита Польська. Остаточно устрій держави сформувався за правл. Фр.. короля Генріха Валуа. В РП розпочався процес, що отримав назву Другого закріпачення селян. Литовські статути – правовий кодекс Великого князівства Литовського, який увібрав у себе основні положення держ.. цивільного,кримінального права. Кріпосне господарство залишалося натуральним, але розвивалися товарно – грошові відносини, що підривали його замкнутість і на зміну натуральному господарству селян, що своєю працею утримували маєток,прийшло товарне господарство поміщиків – фільварок. Проте такі господарства не могли існувати без примусової праці залежних селян – панщини.

2.Зх.укр.землі під владою Австрійської монархії в ІІ пол.. ХІХст.

На початку ХІХст.. етнічні укр..землі Галичина,Буковина,Закарпаття перебували в складі АІ. Австрійська імперія була спрямована на те, щоб Гал,Бук,Зак залишалися економічно відсталими сировинними придатками до розвинутих зх..промислових районів Австрії. Імперські власті свідомо гальмували розвиток зх.. промисловості. Тільки в 30- 40-х рр..промисловість краю почала виходити з кризи. Серед різних промисловостей Галичини найрозвинутішим було гуральництво(винокуріння). Австрі.власті, жорстоко експлуатуючи природні й матеріальні багатства краю, не проявляли належної турботи по місцеве населення. Тут була найнижча заробітня платня й водночас найдовший робочий день. На дуже низькому рівні перебувала охорона здоровя та праці, а також техніка безпеки робітників. Колоніальна політика АІ гальмувала процеси переростання мануфактурної промисловості у фабрично – заводську й екон. Розвиток у зхукр.. земель в цілому. Основною галуззю економіки зхукр..земель як і раніше залишалося с.г. Через існування кріпацтва воно також перебувало у стані глибокої кризи. Не ліпшим було і становище селян з Буковини , а в 40-х р.ХІХ ст…значна частина селянських господарств Закарпаття взагалі стала безземельною. Селяни були змушені відробляти панщину, сплачувати данину. Тяжким тягарем на плечі селянина лягли додаткова панщина(праця влітку). Унаслідок цього власне господарство практично не гарантувало селянинові забезпечення мінімальних життєвих потреб його сімї.

 3.Перебудовчі процеси в Україні в ІІ пол.. 80-х рр..Перші державотворчі акти. Становлення моделі державного управління в умовах незалежності.

Після смерті ген.секретаря ЦК КПРС Черненка в березні 1985 р. на посаду керівника партії і держ.було обрано Горбачова. Саме за його ініціативою розпочалася перебудова в СРСР. Перебудова мала охопити 5 провідних сфер життя сус-ва: економіку, вн. Політику, зовн. Політику, соц..сферу,ідеологію. Але Горбачов не зміг за 6 років висунути будь яку практичну концепцію реформування рад. сус-ва. Перебудова швидко зайшла в глухий кут, поглибила сус- но політ.,екон, та нац.. кризу, завершилося розпадом СРСР. Партійне керівництво України на словах однозначно виконувало «маневри» кремлівського керівн..,а насправді певний час блокувало перебудові процеси в Україні. В умовах різкого загострення соц.-  екон.кризи,зростання цін і невпинного погіршення життєвого рівня населення 1990р.відбулися перші демократичні вибори до ВР.

1985- 1991рр. були останнім періодом існування СРСР і перебування в ньому України. 16 липня 1990р. ВР Укр..РСР прийняла «Декларацію про держ..суверенітет Укр», яка стала передвісником незалежності нашої держави. 19-21 серпня 1990р. найближче оточення Горбачова здійснило спробу припинити перебудов чий процес і зупинити розвал СРСР. Вони ізолюють Горбачова в Криму і створюють так званий Державний комітет з надзвичайного стану.

24 серпня 1991р. проголошено незал. Укр,тобто ств. .самост..Укр держави.

1 грудня 1990р. на Всеукр референдум і 90% виборців підтримали Акт проголошення незалежност Укр.

7-8 грудня 1991р. в Біловезькій Пущі в Білорусі лідери України,Росії, Білорусі констатували розпад СРСР і підписали угоду про ств. Співдружності Незалежних держав(СНД). Україна вступила в новий етап своєї історії.

1 грудня 1991 р. відбулися вибори першого президента України. З 6 кандидатів переконливу перемогу здобув Л. Кравчук.

2 грудня 1991. Україну визнали Польща та Канада, 11 грудня перше посольство в Україні відкрила Угорська республіка




1. Без сомнения некоторые из неравенств разделяющих индивидуумов и расы были слишком очевидны чтобы прихо
2. 1 Поняття функції декількох змінних
3. 040313 Литовцы всегда пытались сохранить свою культурную особенность
4. Тема- Россия в XVI веке- Россия при Иване Грозном.
5. Платежный баланс страны (на примере Казахстана)
6. Принципи організації і порядок роботи телефону довіри в райдержадміністрації
7. Реферат- Организация хранения документов и обеспечение их сохранности
8. задание А19 знаки препинания в бессоюзном сложном предложении
9.  МОУ СОШ 15 1
10.  Выписка из учебного плана Курс ~ 4 Семестр ~ 8 Продолжительность ~ 4 недели I1
11. тема подобно теннисному мячу будет находится в состоянии полета
12. за того что у них во истину было такое лицо
13. Возвышение Москвы и создание единого российского государства
14. информационном центре и ответить на несколько вполне безобидных вопросов
15. Constitutional value of freedom
16. Т К В С Р 1 3
17. Гидравлика Место гидравлики как подраздела физики
18. 2 сем Основное преимущество Webпочты по сравнению с обычной электронной почтой заключается
19. Риски коммерческих банков
20. Контрольная работа- Системный подход в менеджменте страховой деятельности