Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

це ефективність використання ресурсів ~ праці- капіталу землі матеріалів енергії інформації під час вир.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Продуктивність праці

      Продуктивність - це ефективність використання ресурсів – праці: капіталу, землі, матеріалів, енергії, інформації - під час виробництва різних товарів і надання послуг. Вона виступає зв’язком  між кількістю і якістю вироблених товарів або наданих послуг і ресурсами, які були витрачені на їх виробництво. Продуктивність дає змогу порівнювати виробництво на різних рівнях економічної системи (на рівні окремого індивіда, цеху, підприємства, організації, галузі й держави) з використаними ресурсами. Під час їхньої оцінки необхідно враховувати зростання вартості енергії, сировини, витрат, пов'язаних з безробіттям тощо.

      Більш висока продуктивність означає збільшення обсягу продукції за тих самих витрат, при цьому необхідно враховувати потреби цієї чи іншої продукції на ринку, в суспільстві.   

Праця - це доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб людей. Зміст і характер праці залежать від ступеня розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. Праця поділяється на конкретну і абстрактну.

Конкретна праця виражає техніко-технологічний аспект. Техніко-технологічний зміст праці індивідуальний на кожному робочому місці і перебуває під впливом перетворень у техніці, технології, змін предметів праці тощо.

Абстрактна праця характеризується соціально-економічним змістом, тобто ступенем і способом затрат робочої сили, а також суспільно-економічними відносинами, в яких здійснюється процес праці (тривалість робочого дня, оплата праці, вимоги до підготовки працівника тощо).

Розглядають ще поняття "змістовність" праці, що характеризує рівень складності, різноманітності виконуваних трудових функцій, самостійності працівника в трудовому процесі.

Продуктивність праці тісно пов'язана з її інтенсивністю. Остання характеризує ступінь напруженості праці за одиницю часу і вимірюється кількістю витраченої енергії людини. Чим вищий рівень інтенсивності праці, тим вища її продуктивність. Максимальний рівень інтенсивності визначається фізіологічними й психічними можливостями людського організму.  Отже, інтенсивність праці має фізіологічні межі, тобто не може бути необмеженою.

Розвиток економіки, підвищення національного добробуту залежить від подальшого підвищення продуктивності.

В умовах посиленої конкуренції на ринках товару, послуг і праці великого значення набуває підвищення продуктивності праці на підприємствах, яке виявляється передусім у збільшенні маси продукції, що виробляється в одиницю часу за незмінної  її якості, або в підвищенні якості і конкурентоспроможності за незмінної її маси, що виробляється в одиницю часу;

Залежно від прямого чи оберненого співвідношення величин результату праці та їх витрат  розрізняють два показники рівня продуктивності праці:

Результат праці:

Виробіток — це прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається, як було зазначено раніше, кількістю продукції (робіт, послуг), виробленої одним працівником за одиницю робочого часу. 

Трудомісткість — це обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на виробництво одиниці продукції (робіт, послуг), і вимірюється кількістю людино-годин, людино-днів, людино-місяців і т. ін.

 

Рис. 8.2. Класифікація факторів продуктивності праці

Та їх терміни виконання.

Враховуючи першочергову важливість підвищення продуктивності праці для конкурентоспроможності підприємства, доцільно на всіх рівнях управління підприємством розробляти і впроваджувати програми управління продуктивністю.

Управління продуктивністю праці на підприємстві — це частина загального процесу управління підприємством, що передбачає планування, організацію, мотивацію, керівництво, контроль і регулювання. Цей процес ґрунтується на постійному аналізі співвідношення корисного ефекту від певної трудової діяльності, з одного боку, і витрат на цю діяльність — з іншого.

Для створення в Україні конкурентоспроможних виробництв та продукції необхідно ефективно використовувати ресурси на кожному робочому місці підприємства. А для цього необхідна реформа системи управління, виробництва і реалізації продукції, яка повинна бути узгоджена з процесами приватизації, реструктуризації та адаптації до міжнародних стандартів.




1. Leisure time
2. это жизнь. Хорошо известно что человек способен прожить без пищи недели без воды дни а без воздуха всего
3. Предмет истории государства и права России
4. Лекция История возникновения и развития аудита Аудит появился в Великобритании
5. Об обязательном социальном страховании от несчастных случаев на производстве и профессиональных заболеван
6. БАШКИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ АГРАРНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра безопасности жизнеде
7. Общая экономическая теория
8.  а пособия; расчетное сопротивление бетона сжатию принимаем по т
9. Трансакционный анализ
10. а Жорж Жак Дантон французский революционер один из отцовоснователей Первой французской республики с
11. Разработка родительского собрания Общение ребёнка со сверстниками
12. Тема 1 ОСОБИСТА БЕЗПЕКА ПРАЦІВНИКІВ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ
13. Государственный мониторинг земель
14. Эдвард Григ (Grieg)
15. 95 тезисов с протестом против продажи индульгенции святые совершили столько святых поступков что можно ост
16. День пожилого человека Подготовила Колпащикова Людмила Михайловна учитель 1 кв
17. тема устойчивых взглядов принципов оценок и убеждений определяющая отношение к окружающей действительнос
18. Понятие содержание и субъекты противодействия расследованию Проблема противодействия расследованию ли
19. транспортных происшествий практически везде покрываются за счет страхования ответственности владельцев а
20. На тему Трудовой договор понятие вступление трудового договора в силу Выполнил студент групп