Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

музика До сьогодення давньогрецька музика дійшла до нас лише у вигляді фрагментів нотних записів що були

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Давньогрецька музика — одна з найдавніших музичних культур, що мала значний вплив на подальший розвиток європейської музичної культури, а також дала більшості європейських мов сам термін «музика». 
До сьогодення давньогрецька музика дійшла до нас лише у вигляді фрагментів нотних записів, що були виконані грецькими і фінікійськими буквами. Це — музика до пісні (стасиму) із драми «Орест» Евріпіда; два гімни Аполлону (138 і128 до н. е.); похоронна й лірична пісні; 12 рядків пеана; 4 рядка музики на самогубство Аянта і деякі інші. Відомості про давньогрецьку музику почерпнуті з літературних джерел, теоретичних трактатів давньогрецьких мислителів та образотворчого мистецтва.

РОЗДІЛ 2.Музичні інструменти

У музичній  практиці  існували  численні  різновиди  інструментів. Серед  струнних  інструментів  переважають  щипкові:
        
Формінга — щипковий  інструмент  із корпусом напівкруглої форми, з бічними планками, з'єднаними вгорі поперечним бруском. В 5-4 століттях до н. е. була витіснена лірою і кіфарою.

Ліра — згідно з міфом була виготовлена Гермесом з панцира черепахи й подарована Аполлону. Мала плаский, округлий корпус зі шкіряною мембраною, від 3 до 11 жильних, кишкових, лляних або конопельних струн. Ліра, як носій культу Аполлона протиставлялася духовому авлосу, пов'язаному з культом Діонісія.

Кіфара складалася з корпуса — вузької прямолінійної (трапецієподібної) дерев'яної коробки (іноді округлої знизу), 2 ручок (прикріплених до корпуса в поздовжньому напрямку) і поперечини (ярма), що з'єднує ручки. Струни однакової довжини, але різної товщини й натяги прикріплювалися знизу до передньої частини корпуса й зверху до поперечини паралельно площини корпуса й ручок. У першій половині 7 століття до н. е. мала сім струн, пізніше 12.
               Самбіка (або самбука) —близькосхідного походження типу кутової  арфи (інша назва тригон).

Псалтерій (буквально — «перебираю струни») мав трикутний або чотирикутний, частіше трапецієподібний корпус. Струни защипували пальцями або плектром.

Серед духових інструментів зустрічаються як язичкові, так і флейтові:

Авлос — язичковий інструмент, що являв собою пару окремих циліндричних або конічних трубок з очерету, дерева, кістки, пізніше з металу. Кожна з трубок мала з 3-5 (пізніше більше) пальцевих отворів, причому правий авлос видобував більш високі, а лівий — нижчі звуки. Існувало декілька різновидів авлоса, за якими відомі такі назви як бомбікс, борим, калам, ґінгр,  ніґлар,  елім. Авлос широко використовувався для супроводу сольного й хорового співу, танців, під час похоронних і весільних обрядів, культових, військових й інших ритуалів, а також у театрі.

Флейта Пана, відома також під назвою сірінга — багатоствольна флейта, що являла собою від 5 до 13 скріплених між собою трубок. Згідно з міфом її створив палко закоханий у Сірінґу бог лісів Пан. Тікаючи від Пана, Сірінга просила своїх сестер перетворити її на очеретину, Пан же зробив з цієї очеретини свиріль, яка стала його улюбленим інструментом.

Попередником сучасних  мідних  духових  можна вважати корну — довгий ріг, прямій або закручений спіраллю, з розширюваним розтрубом в кінці. Звучав під час ритуальних церемоній і на полі бою.

Здавньогрецьких  ударних інструментів  найвідоміші  тимпан  (попередник литавр), систркимвали (попередник тарілок), кроталіпсифірароптр та інші. Проте ударні інструменти користувалися меншою популярністю, ніж струнні й духові.

У 3-2 століттях до н. е. у Греції з'явився попередник сучасного органу — гідравлос,сконструйований александрійським механіком Ктесибієм. Інструмент мав від 4 до 18 труб, а тиск повітря, що поступав в труби, підтримувався стовпом води. Гідравлос був розповсюджений у Римській імперії, потім у Візантії.

В Стародавній Греції музика супроводжувала різні сфери життя і звучала на публічних зборах і заходах, у ритуалах, в театрі та іграх. Фігури музикантів зустрічаються в міфології ( Орфей, Філамон, Таміріс,Марсий) і епічних поемах ( Демодок і Фемій в " Одіссеї "). На античних вазах збереглися зображення музикантів, що грають на музичних інструментах, таких як арфа, кіфара, ліра. На честь богів древні греки складали гімни, наприклад пеани номи на честь Аполлона або дифірамби на честь Діоніса. Можна сказати , що музика була частиною їхнього життя.




1. Понятие о морфемике
2. Статья 1. Предмет регулирования настоящего Федерального закона 1
3. організація пожежної охорони в україні Под пожарной охраной понимают систему государственных и обществен
4. СТРОИТЕЛЬНЫЕ РАБОТЫ Сборник Е2 ЗЕМЛЯНЫЕ РАБОТЫ Выпуск 1 МЕХАНИЗИРОВАННЫЕ И РУЧНЫЕ ЗЕМЛЯНЫЕ
5. эту роскошь может себе позволить только беспечная молодость
6. РАСПОРЯДИТЕЛЬНАЯ ДОКУМЕНТАЦИЯ СЛУЖБЫ ДОУ
7. технологическая и предметнопродуктивная сторона деятельности
8. Частные случаи дифференциальных уравнений
9. Цена на таком рынке также зависит от объемов выпуска продукции причем данная зависимость обратно пропорц
10. Організація охорони праці на виробництві
11. Верховный суд РФ
12. Ван в Германской империи дворяне имели приставку фон к фамилии и часто встречалось окончание ер поль
13. Природа і наука у філософському осмисленні
14. ВЫСШАЯ ШКОЛА ЭКОНОМИКИ НИУ ВШЭ Пермь Факультет профессиональной переподготовки УТВЕРЖДАЮ- Декан ф
15. Особенность дознания по делам, по которым обязательно производство предварительного следствия
16. ТЕМА ІМЕННИКА В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРНІЙ МОВІ XVII СТ
17. МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЯ 3 КУРС 03
18. контр. Лист Изм.
19.  Перспективы развития частной собственности в понимании К
20. Социальная адаптация детей с глубоким нарушением слуха